PDA

View Full Version : Cara Guna Lens dan Speedlight



abd hakim
23rd March 2010, 09:25 AM
Salam semua...

Saya budak bru blajar dan nk mintak tunjuk ajar menggunakan lens dan speedlight yang betul.

Saya menggunakan Nikon D5000, lens 18-55mm, 50mm dan wide 10-20mm. Speedlight sb600.

Saya dgr org ckap klu guna lens 50mm x moto nnt body D5000 boleh rosak. Betul ke?

mdfadle
23rd March 2010, 10:26 AM
nak rosak menda lak...cuma 50mm kau tak boleh Auto Fokus je guna D5000..cuma boleh manual fokus aje....

azuan85
23rd March 2010, 10:50 AM
Speedlights & Speedlites - Creative Flash Photography At Lightspeed
E-book Download: http://ce2de7fc.linkbucks.com

abd hakim
23rd March 2010, 11:28 AM
terima ksih...

lens ngan body x mslh la ek. Kwn saya sorg tue ckap len x moto bo x spot. saya pun xtau sbb saya baru jer nk berjinak2 ngan Dslr
terima kasih sekali lagi kerana memberi tunjuk ajar kepada saya.

junkgoot
23rd March 2010, 01:11 PM
Kamera D5000 adalah kamera yg tidak mempunyai built in motor utk lens. Ape kata juai 50mm 1.8 tu kat aku,pastu hg bli 35mm 1.8.Harga lens tersebut dlm rm800 kot.

abd hakim
23rd March 2010, 03:01 PM
Kamera D5000 adalah kamera yg tidak mempunyai built in motor utk lens. Ape kata juai 50mm 1.8 tu kat aku,pastu hg bli 35mm 1.8.Harga lens tersebut dlm rm800 kot.

adakah 50mm akan memudratkan body D5000 ataupun 50mm hanya tidak boleh auto fucus shja?

pali1307
23rd March 2010, 04:43 PM
50mm hanya tidak boleh auto fucus shja,tak memudaratkan pun.

johnny stanfet
23rd March 2010, 05:08 PM
50mm tidak memberi penyakit kepada kamera, sbb 50mm itu boley di manual focus saja..kalau 50mm 1.4g baru boley AF

skatoon
23rd March 2010, 05:16 PM
50mm 1.4
terbaEKKKKk .
sape2 nak jual , bleh kasitau .
:D

mdfadle
24th March 2010, 07:36 AM
betol 50mm 1.4 AFS...juicy bokeh...slrupppp

abd hakim
24th March 2010, 10:43 AM
tq kepada semua yang memberi pendapat dan buah fikiran

kryptonite_bob
24th March 2010, 01:11 PM
bosy tak sakit.. kepala sakit sebab tangan dok goyang.. heheheh

mrcalium
24th March 2010, 02:47 PM
50mm 1.8 canon leh autzoom?

skatoon
24th March 2010, 04:44 PM
50mm 1.8 canon leh autzoom?

autozoom x bleh ler syg .
autofocus bole la .
:D

Skid493
24th March 2010, 05:06 PM
autozoom x bleh ler syg .
autofocus bole la .
:D
Dek non ni nak tanya autofocus...hehehe...tersalah tanya kot...
Eh? ada ke autozoom???...8-}

skatoon
24th March 2010, 05:18 PM
Dek non ni nak tanya autofocus...hehehe...tersalah tanya kot...
Eh? ada ke autozoom???...8-}

maybe la kot . . .
nak manual focus pon bole .

FooArtNa
24th March 2010, 08:04 PM
Salam semua...

Saya budak bru blajar dan nk mintak tunjuk ajar menggunakan lens dan speedlight yang betul.

Saya menggunakan Nikon D5000, lens 18-55mm, 50mm dan wide 10-20mm. Speedlight sb600.

Saya dgr org ckap klu guna lens 50mm x moto nnt body D5000 boleh rosak. Betul ke?

baru nak berjinak-jinak, ko dh sambar 3 ketul lens... dasyat la ko.... hihihih..

sapa kawan ko yg cakap body bleh rosak tu? meh aku nak gi luku pala dia sket... maybe sbb xleh autofocus tu yg dia cakap body rosak tu.... lain kali amik canon, semua body ada focus motor... hihihih...\\m/

nikonikon
25th March 2010, 03:53 PM
nak rosak menda lak...cuma 50mm kau tak boleh Auto Fokus je guna D5000..cuma boleh manual fokus aje....

kt d3000 pn xleh af gak kn??
sy gne d3000, sy refer kt viewfinder jek...
kalu ad tnda (.) kt veiwfnder mknenye gmbr dlm kdaan fokus kn??
tolke soklan sy ni??
sori nebie lg..
:-)

anko1945
29th March 2010, 03:33 PM
baru nak berjinak-jinak, ko dh sambar 3 ketul lens... dasyat la ko.... hihihih..

sapa kawan ko yg cakap body bleh rosak tu? meh aku nak gi luku pala dia sket... maybe sbb xleh autofocus tu yg dia cakap body rosak tu.... lain kali amik canon, semua body ada focus motor... hihihih...\\m/

gua sokong hahaha
xyah penin2 nk pilih lens~~ \\m/\\m/\\m/

manik
29th March 2010, 03:53 PM
.... lain kali amik canon, semua body ada focus motor... hihihih...\\m/[/QUOTE]

betulkah pernyataan ini?

johnny stanfet
29th March 2010, 04:38 PM
.... lain kali amik canon, semua body ada focus motor... hihihih...\\m/

betulkah pernyataan ini?[/QUOTE]

yup2..btol2 sy sokong..lens pon mahal2..hahahaa

fazzrea
29th March 2010, 04:53 PM
betulkah pernyataan ini?

yup2..btol2 sy sokong..lens pon mahal2..hahahaa[/QUOTE]


Jhonny... seriously aku nak tanya ni.. betul ke semua body canon ada motor ?? lens dia pulak mcm mana mahal ke compare to nikon lens.. kalau pakai third party tamron atau sigma harga mcm mana compare to nikon lens yang xda motor...

FooArtNa
29th March 2010, 05:58 PM
yup2..btol2 sy sokong..lens pon mahal2..hahahaa

ala.. lens mahal, boleh pakai third party punya.. 8-}

FooArtNa
29th March 2010, 06:00 PM
betulkah pernyataan ini?

setau aku betul la... xtau la kot2 canon ada kuar model baru yg xde motor.. :-o

manik
29th March 2010, 08:55 PM
(by Desperado JC (http://www.fotomedia.com.my/profile/Desperado+JC/) - Canon bodies do not contain a focus motor. The motor is within the lense. If you can provide a credible link that shows the motor within the body, that would be quite interesting.

Here is Wikipedia's discussion of Canon's USM system (http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EF_lens_mount) which states that "EF stands for "Electro-Focus": automatic focusing on EF lenses is handled by a dedicated electric motor built into the lens". That means that ALL Canon DSLRS can use USM lenses.

The same cannot be said of Nikon where, as I understand it, some cheaper Nikon lenses do not contain the focusing motor.

If the Canon focusing motor were built into the camera body, and if the review is correct that the Rebel lacks this motor, then the Rebel would not be able to use the higher end Canon USM lenses. That is not true.)

boley pakai ke pendapat desperado ni...atau dia silap

manik
29th March 2010, 08:57 PM
Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

cerita la speedlight pulak...

buh satu lagi...cuma tak tau betul ke tak

Hi everyone,

Yes, I can confirm that Canon DSLR bodies does not contain a focusing motor, it is in the lens. Some of the cheaper Nikon lenses does not have a focusing motor, but that is only true for the older lenses. The newer ones will all have a focusing motor because Nikon is slowly (very slowly) phasing out bodies (models) with the focusing motor. It seems almost all camera makers are going with what Canon has been saying all along, that lenses with focusing motor built-in perform better! Just witness the proliferation of the recent crops of Lenses with names like SWM(Silent Wave Motor-Nikon), HSM(Hyper Sonic Motor-Sigma), SDM, SSM & so forth!

kleo28
29th March 2010, 09:32 PM
Mmg canon meletakkan focusing moto pada lens...sbb tu dlm canon, tiada masalah spertimana Nikon...
dlm Canon, body basic entry level mcm 1000D pn bleh AF...

Nk kata lens canon mahai dan lens nikon murah...hmm...rasa aku lens nikon pn ada yg mahai...cthnya..lens Canon EF 50mm 1.8 rega RM375 ...Nikon 50mm 1.8D AF, Rega RM420....(sumber online shop)....

muraisenja
29th March 2010, 09:42 PM
wide 10-20mm.... aku pun blum ada lagik...... mmg nak cari sebijik...huhuhuhu

FooArtNa
29th March 2010, 10:07 PM
(by Desperado JC (http://www.fotomedia.com.my/profile/Desperado+JC/) - Canon bodies do not contain a focus motor. The motor is within the lense. If you can provide a credible link that shows the motor within the body, that would be quite interesting.

Here is Wikipedia's discussion of Canon's USM system (http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EF_lens_mount) which states that "EF stands for "Electro-Focus": automatic focusing on EF lenses is handled by a dedicated electric motor built into the lens". That means that ALL Canon DSLRS can use USM lenses.

The same cannot be said of Nikon where, as I understand it, some cheaper Nikon lenses do not contain the focusing motor.

If the Canon focusing motor were built into the camera body, and if the review is correct that the Rebel lacks this motor, then the Rebel would not be able to use the higher end Canon USM lenses. That is not true.)

boley pakai ke pendapat desperado ni...atau dia silap

aaa.. betul2.. aku baru check body canon aku, dia xde gear yg sambung ke lens, yg ada contact point je.. berbanding dslr member aku punya (sony) dia ada mcm satu besi mengunjur kedalam lens (maybe utk gerakkan/pusing focus ring..)

nak pasti lagi, sesapa yg ada lens canon yg dh rosak, acu try rongkah tgk.. hihihi...

johnny stanfet
29th March 2010, 11:26 PM
yup2..btol2 sy sokong..lens pon mahal2..hahahaa


Jhonny... seriously aku nak tanya ni.. betul ke semua body canon ada motor ?? lens dia pulak mcm mana mahal ke compare to nikon lens.. kalau pakai third party tamron atau sigma harga mcm mana compare to nikon lens yang xda motor...[/QUOTE]

Canon suda meletakkan motor pada lensnya, jadi ade sesetengah lens yang murah..50mm canon lagi murah dari 50mm nikon. yang saya ckp lens mahal2 ini ialah lens yang dari jenis L lens..ini mmg mahal, benar kata saudara disini, mmg ada lens Nikon yang mahal, tp Optic dari canon mmg sy tabik, lebih maju dan sharp dari Nikon. pasal yang 3rd party itu, tamron, tokina atau sigma harga dia murah skit dari yang Branded..Canon or Nikon diaorang nk jaga nama dan kualiti lens. saudari guna D60, jadi kalau xmmpu beli Nikkor, boley beli yang 3rd party. jgn igt 3rd party ini tidak bagus..suda byk pengeluar 3rd party ini makin bagus dari segi optic. boley lawan yang 1st party punya

kalau saudari nk bezakan lens yg mane lebih baik, saudari lihat faktor2 ini

1. Color Reproduction
2. Chromatic Aberration
3.Fall Off
4.Lens flare
5. Distortion

rizal@zawawi
30th March 2010, 10:57 AM
Jhonny... seriously aku nak tanya ni.. betul ke semua body canon ada motor ?? lens dia pulak mcm mana mahal ke compare to nikon lens.. kalau pakai third party tamron atau sigma harga mcm mana compare to nikon lens yang xda motor...

Canon suda meletakkan motor pada lensnya, jadi ade sesetengah lens yang murah..50mm canon lagi murah dari 50mm nikon. yang saya ckp lens mahal2 ini ialah lens yang dari jenis L lens..ini mmg mahal, benar kata saudara disini, mmg ada lens Nikon yang mahal, tp Optic dari canon mmg sy tabik, lebih maju dan sharp dari Nikon. pasal yang 3rd party itu, tamron, tokina atau sigma harga dia murah skit dari yang Branded..Canon or Nikon diaorang nk jaga nama dan kualiti lens. saudari guna D60, jadi kalau xmmpu beli Nikkor, boley beli yang 3rd party. jgn igt 3rd party ini tidak bagus..suda byk pengeluar 3rd party ini makin bagus dari segi optic. boley lawan yang 1st party punya

kalau saudari nk bezakan lens yg mane lebih baik, saudari lihat faktor2 ini

1. Color Reproduction
2. Chromatic Aberration
3.Fall Off
4.Lens flare
5. Distortion[/QUOTE]

pasal yg johny bgtau dekat atas tue, boleh try check dekat sini..
http://www.photozone.de/reviews
selalu bukak..tp xreti nk tgk..:(

manik
30th March 2010, 03:33 PM
Mmg canon meletakkan focusing moto pada lens...sbb tu dlm canon, tiada masalah spertimana Nikon...
dlm Canon, body basic entry level mcm 1000D pn bleh AF...

Nk kata lens canon mahai dan lens nikon murah...hmm...rasa aku lens nikon pn ada yg mahai...cthnya..lens Canon EF 50mm 1.8 rega RM375 ...Nikon 50mm 1.8D AF, Rega RM420....(sumber online shop)....

sy rasa tak leh banding 2 ni..sbb lens jenis lama ni...cuba banding harga teknologi canon USM dgn Nikkor AF-S

Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM Autofocus Telephoto Zoom Lens (Canon Malaysia) (http://shashinki.com/shop/canon-70300mm-f456-autofocus-telephoto-zoom-lens-canon-malaysia-p-1444.html?manufacturers_id=6) RM3,185.00

Nikon 70-300mm f/4.5-5.6G Nikkor AF-S VR Zoom-Nikkor IF-ED (http://shashinki.com/shop/nikon-70300mm-f4556g-nikkor-zoomnikkor-ifed-p-366.html?manufacturers_id=11) RM1,958.00

-sumber harga dari shashinki
tapi lens nikon bole masuk body canon, lens canon tak leh masuk body nikon (org kata..aku baru tau je)

CgSir
31st March 2010, 12:20 AM
sy rasa tak leh banding 2 ni..sbb lens jenis lama ni...cuba banding harga teknologi canon USM dgn Nikkor AF-S

Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM Autofocus Telephoto Zoom Lens (Canon Malaysia) (http://shashinki.com/shop/canon-70300mm-f456-autofocus-telephoto-zoom-lens-canon-malaysia-p-1444.html?manufacturers_id=6) RM3,185.00

Nikon 70-300mm f/4.5-5.6G Nikkor AF-S VR Zoom-Nikkor IF-ED (http://shashinki.com/shop/nikon-70300mm-f4556g-nikkor-zoomnikkor-ifed-p-366.html?manufacturers_id=11) RM1,958.00

-sumber harga dari shashinki
tapi lens nikon bole masuk body canon, lens canon tak leh masuk body nikon (org kata..aku baru tau je)

Ya, cubalah bandingkan lensa pro Canon dengan lensa pro Nikon.

kryptonite_bob
20th April 2010, 04:15 PM
sy rasa tak leh banding 2 ni..sbb lens jenis lama ni...cuba banding harga teknologi canon USM dgn Nikkor AF-S

Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM Autofocus Telephoto Zoom Lens (Canon Malaysia) (http://shashinki.com/shop/canon-70300mm-f456-autofocus-telephoto-zoom-lens-canon-malaysia-p-1444.html?manufacturers_id=6) RM3,185.00

Nikon 70-300mm f/4.5-5.6G Nikkor AF-S VR Zoom-Nikkor IF-ED (http://shashinki.com/shop/nikon-70300mm-f4556g-nikkor-zoomnikkor-ifed-p-366.html?manufacturers_id=11) RM1,958.00

-sumber harga dari shashinki
tapi lens nikon bole masuk body canon, lens canon tak leh masuk body nikon (org kata..aku baru tau je)


ya ka lense nikon bleh masuk kat canon...? bleh bagi info ckit sapa yg penah pakai.. nak tau jugak ni...

manik
20th April 2010, 04:39 PM
ya ka lense nikon bleh masuk kat canon...? bleh bagi info ckit sapa yg penah pakai.. nak tau jugak ni...

tak tau lah yg aku tulis tu dpt info dr mana....tp cuba tgk2 kat sini bole kot...dlm tu dia cakap pasal adaptor 'This adaptor allows you to mount any Nikon G lens on any Canon body'.....
http://www.16-9.net/nikon_g/

kesahihannya aku tak tau

mier
20th April 2010, 06:29 PM
pakai adaptor ker..igtkn leh trus masuk pakai jer hehehe..
camtu sumer kamera pun leh bro..ni dh lama pun..

manik
20th April 2010, 06:49 PM
pakai adaptor ker..igtkn leh trus masuk pakai jer hehehe..
camtu sumer kamera pun leh bro..ni dh lama pun..

oooo mcm tu, jadik lens canon boleh dipakai kat body nikon jugak lah ya...kalu ada adaptor tuh

kryptonite_bob
20th April 2010, 07:29 PM
btul2 pakai adaptor bleh kot.. tak penah tengok lagi.. hehehe

zammie
21st April 2010, 08:36 AM
harga adaptor boleh dpt lens sebiji...
http://shashinki.com/shop/images/imagecache/100x100_JHT-NKF-EOS.jpg rm750.00

izzamk
21st April 2010, 10:31 AM
haha.. mmg bleh gune adaptor utk fitkn lens drp mounting yg blainan.. tp rasenye2 ni akan sbbkn lens tu xleh autofocus.. kalu x silap la.. sape2 penah gune adaptor bole clarify mende ni x?

Dewangga
28th April 2010, 12:49 AM
AutoZoom ? Video kamera bolehkut....

Dewangga
28th April 2010, 12:53 AM
Saya pakai lens Nikor pada body 7d. Selamba sajer. Cuma takleh auto focus dan sebagainyalah. Semuanya manual termasuk metering. Tapi ada ddalam pasaran adaptor yang boleh baca aperture. Built-in cip pada adaptor tu.

firdaushadzri
4th October 2010, 12:30 PM
.... lain kali amik canon, semua body ada focus motor... hihihih...\\m/

betulkah pernyataan ini?[/QUOTE]

yee betul..
dari entry level hingga high end semua ada motor dibodynya..
so bole sumbat semua lens..
aku guna 50mm jee..
;)
kit len xda..
belajar composition..