PDA

View Full Version : Rumah kena pecah masuk. Yang diambilnya kali ini adalah kamera



rainingheaven
30th March 2010, 06:19 AM
Kawan-kawan,

Rumah Lis kena pecah masuk sekali lagi. Kali ini pencuri itu ambik semua kamera yang ada dalam simpanan Lis dan adik Lis selain duit yang sedikit.

Ini dia apa yang diambilnya:

1. Canon EOS 350D kit (full set) - s/n 4960999270319, body num 0210B008[AA]

2. 55-200mm - s/n 4960999195827, lens num 8808A003[AA]

3. EOS 50 - Autofocus yang dah rosak. Kena pakai manual nye

4. Yashica FX-3 - basic set termasuk satu lens 35mm

5. Lomo Fisheye 2


Yang selamat is Nikon D60 sebab dia tak nampak. Rugi sebab belum sempat guna Yashica peninggalan ayah.

Thanks all.

FaizulBusran
30th March 2010, 07:18 AM
Owh, kesiannya. Mesti pencuri tu photographer jugak kan. :)

rainingheaven
30th March 2010, 07:47 AM
Entah la. second time rumah kena pecah masuk dalam masa lebih kurang 8 bulan. 1st time ambik duit je. time tu adik ada kat rumah. kali ni, ambik barang. time kami beradik gi keje.. aih..

ErieAdn
30th March 2010, 08:15 AM
Adoiiii...
Sorry to hear that...:(:(

Ni mesti pencuri tuu kaki photography jugak..:-w
Try2 survey, kat tenet. mana tahu ada yang jual online..

fier1285
30th March 2010, 08:28 AM
dah report pada pihak polis ke belum...?

serigala
30th March 2010, 08:53 AM
p lapor kat balai Polis yg terdekat, utk tindakan selanjutnya oleh pihak berkuasa..:)]:)]:)]

mypokcik
30th March 2010, 09:03 AM
simpati dgn lis... kecurian makin menjadi-jadi di cheras n tmn connought ...

Skid493
30th March 2010, 09:06 AM
Adoiiii....Repot jgn tak repot...

rainingheaven
30th March 2010, 09:07 AM
report semua dah setel semalam. hari ni tinggal nak kemas and tengok kalo ada benda2 lain yang hilang tak. yang tak perasan

omranfx
30th March 2010, 09:19 AM
Turut bersimpati dengan Lis. Apa pun harap Lis tenang....

azmizi
30th March 2010, 09:25 AM
smua nih dugaan buat Lis...kami kt sini hanya dapat tumpang simpati n if ader orang nk jual barang dalam list tuh harap yg lain akan berhati2 n check dulu

rainingheaven
30th March 2010, 09:30 AM
no worries. thanks much. i'm fine. just hairan apa yang security tu buat bila org tu masuk rumah i. takkan tak nampak org panjat, pasu bunga pecah, gergaji semua.. aduh... maybe org tu dah target rumah kot - maybe dah lama dia perhatikan. ye la, pegi balik kerja time nye lebih kurang sama

hackerzx
30th March 2010, 09:41 AM
rumah kt mana?

mynameisefry
30th March 2010, 09:54 AM
Turut merasa sedih... :(

pistOL7
30th March 2010, 10:16 AM
isk2...simpati dgn lis...sabar yerr...banyak gak yg ilang tu...

asliza82
30th March 2010, 10:29 AM
simpati dgn lis... kecurian makin menjadi-jadi di cheras n tmn connought ...
Salam Takziah... turut simpati wat kak lis atas kehilangan barang yang di miliki..........ape pu bersabar bebanyak..........

rainingheaven
30th March 2010, 10:30 AM
isk2...simpati dgn lis...sabar yerr...banyak gak yg ilang tu...

what to do. dah takde duit tok diambil mah sebab sebelum ni pernah kena masuk, org tu ambik duit je. kali ni org tu masuk ambik barang. segala apa barang diambil. dia banyak masa nak selongkar rumah sbb time tu i keje. security plak bengong nye. aih.. tak tau la mereka buat ape

aji
30th March 2010, 10:33 AM
takziah lis
barang-barang tu semua takpelah
yang penting lis & family selamat

rangga
30th March 2010, 10:43 AM
harap2 pencuri tuh dpt balasan setimpal...
terlepas d dunia...akhirat pasti kena!

azmizi
30th March 2010, 11:06 AM
semua ni dugaan..harus ingat 1 ayat jer''klu kita ader masalah..ade orang berkali-kali ganda masalah dari kita'' so kita kena bersyukur....<--klu igt ayat nih insyallah tak de la tension sgt

ikelah
30th March 2010, 11:33 AM
turut bersimpati dan banyak bersabar.

bagaimana perkembangan cerita insurans kamera?

mozakim
30th March 2010, 11:46 AM
aduhai lis, abih semua nye dia kebas... kurang hajor nye penyamun... moga dapat balasan setimpal la itu penyangak... takziah lis...

rainingheaven
30th March 2010, 11:55 AM
So secara kesimpulannya.... security ada atau tidak ada pun tiada guna nya

quelie
30th March 2010, 12:07 PM
sorry to hear that...
ade insurance tak camera tu?

AskMe
30th March 2010, 12:36 PM
Takziah Lis dan bersimpati.
Ade hikmahnya.

fazzrea
30th March 2010, 03:27 PM
Salam takziah dari kami... semoga terus bersabar menghadapi dugaan ini..

saya asan
30th March 2010, 03:50 PM
sy juga turut bersimpati.....


pencuri skrg ade hobi dasyat....pehni simpan baiekk2 punya port K....

Cikebom
30th March 2010, 07:40 PM
Takziah dan harap besabar..
rumah saya pon pernah dipecah masuk, dan saya tahu apa yg kamu rasa skrg.
yang paling sedihnya Polis sendiri tak boleh buat apa.. aku dulu siap suruh dorang buat scan cap jari (tapi dorang xbuat sebab x melibatkan kes bunuh bagai), bagi salinan cd copy cctv (tak brp jelas), tp hampeh je sumanya xde tindakan. Report hanya tingal report. Nak kene ada kes bunuh baru dorang serius. itulah polis malaysia.

Kita yg mangsa ni cuma boleh beharap agar org yg curi brg2 tu xsenang duduk jer.
kesian kat kamu, ada security tp x bertugas? kalau saya mmg saya kenekan balik security tu.. kita bayar utk services, dlm hal ni minta tuntutan ganti rugi dr security yg cuai tu.. atau report kat PPIM (persatuan pengguna islam malaysia) atau NCCC (Tribunal pengguna). Biar security tu goyang kene gegar skit..baru la dorang bangun dr tido.. hehe

pistOL7
30th March 2010, 08:30 PM
So secara kesimpulannya.... security ada atau tidak ada pun tiada guna nya mintak polis siasat security tu sekali... takut subahat je... area situ byk ke rumah kena pecah lis?

8sharp
30th March 2010, 08:51 PM
Siannyer. Simpati. Ada serial number tak? Boleh war-warkan in case ada yg nk jual. Boleh cek samada bende curi atau tak.

sunan9
30th March 2010, 09:01 PM
susah la nk berseni mcm ni.. xpe sabar je la.. ada rezeki beli laen..

cute_boyie
30th March 2010, 10:56 PM
sabr ek lis...insyaallah ada yg lrbih baik menanti anda

zainzubir
30th March 2010, 10:59 PM
sorry to hear this lis...:-(

zamrizaza
31st March 2010, 12:00 AM
spatutnya dlm kes ni syt. security kna tggjwb byr blk harga atau tukar dgn brg. sbb kt byr maintenance jd diorg kne bayar blk. sy ckp ni sbb ofis sy pnah kna pecah n hlg 6 unit notebook. so security company kne byr gantirugi atau tkar dgn brg...

Cikebom
31st March 2010, 12:14 AM
spatutnya dlm kes ni syt. security kna tggjwb byr blk harga atau tukar dgn brg. sbb kt byr maintenance jd diorg kne bayar blk. sy ckp ni sbb ofis sy pnah kna pecah n hlg 6 unit notebook. so security company kne byr gantirugi atau tkar dgn brg...

tula tu.. aku dah cdgkan gegar security tu, report polis dah ade, tinggal nak buat aduan kat tribunal pengguna ngan PPIM jerk.. insyaAllah dorang pandang serius isu2 mcmni, xmcm polis yg nak tunggu ada yg terbunuh baru nak bertindak.. nasibla kat malaysia ni masih ada NGO2 yg berkecuali, kuat dan berpengaruh.. :mad:

red
31st March 2010, 12:25 AM
simpati dgn kehilangan lis. disebalik mendung, ada sinar mentari yang menanti.

moga pemecah rumah tu menerima balasan setimpal atau berganda2.

fiqualizer
31st March 2010, 10:16 AM
sabar mel.......

HusinLampoyang
31st March 2010, 10:23 AM
dugaan dari Tuhan, bukan rezeki Lis la tu..sabar,insyaAllah ada hikmah diatas apa yg terjadi..
satu petua dari org yg tua..sebelum kuar umah amalkan surah al-Fatihah & ayatulKursi, insyaAllah harta dan diri kita serta ahli keluarga kita akan sentiasa dilindungiNya... kalu saya dpt detect penjualan brg2 ni di area Penang,saya akan inform secepat mungkin..

rainingheaven
31st March 2010, 10:52 AM
Sayang memang sayang la bila hilang. Terutama sekali Yashica dengan Fisheye. Yashica ayah yang bagi. Oh well, sekarang ni nak kemas satu rumah pun ambik masa lama gila. Ni dah masuk hari kedua dah pun tak habis habis kemas lagi.

hackerzx
31st March 2010, 04:40 PM
soalan hamba masih tak berjawab..rumah area mane?

rainingheaven
31st March 2010, 11:06 PM
soalan hamba masih tak berjawab..rumah area mane?

Dah la.. Kat Taman Connaught, Cheras.. Kat I nye profile bawah gambar pun ada tulis

harummanis
31st March 2010, 11:22 PM
Kena banyak bersabar...

anakmokhtar
31st March 2010, 11:25 PM
saba yek..dugaan tu.
security gak yg berslh. cpt buat tuntutan.

msharq
1st April 2010, 12:58 AM
simpati ngan liz..... hmmm takpa maybe ada rezeki lain..... leh angkat d300x ke :p....

OnTheSpot
1st April 2010, 08:26 AM
huhu..i think you should move to somewhere much more safer my dearie

hackerzx
1st April 2010, 10:30 AM
ic..tk prasan kt profile tu..

aziz salleh
1st April 2010, 03:57 PM
moga dapat bersabar......doa banyak2......

numlock
1st April 2010, 04:46 PM
simpati...

sang22276
1st April 2010, 05:05 PM
Sorry to hear about this lis.. byk bersabar. Yg penting lis n family selamat.

fahmishah
1st April 2010, 06:02 PM
bulan 12 tahun lepas pun rumah kena pecah. 2 laptop dia angkut, dslr dia x nampak. apa pun, bersabar saja.

thorrellius
5th May 2010, 12:13 PM
Kawan saya pun baru kena masuk dua minggu lepas...
Camera jugak kena angkut; Sony Alpha A350, 3 x lens... total lost around RM15K...
Rumah kat kawasan Cheras gak, kat atas bukit near tmn muda tuh...

Pencuri boleh masuk sebab:
1. umah dia tak ada grill untuk pintu depan...
2. tak pakai padlock untuk grill tingkap...

Kenapa pencuri amik barangan photography?
1. Body jer boleh dapat dlm Rm2500
2. Lens senang dapat dalam RM10K...
3. semua barang diatas boleh diangkut dengan mudah dalam beg...
4. LCDTV tak leh angkut sebab terlalu besar dan berat.
5. PS3 pun berat...

siro8385
5th May 2010, 07:29 PM
ooo ye ke..simpati jgk. kene redha yek..mb ade sesuatu yang DIA nak tunjukkan..kite x tau...

rainingheaven
23rd June 2010, 11:24 AM
Grill di luar rumah siap kunci lagi, Tapi dia panjat tembok.

Grill di dalam rumah pula dia gergaji telinga padlock tu...

Aih, lock tak lock pun sama je

rangga
23rd June 2010, 11:53 AM
simpati mendengarnya... lau jumpa potong je tangan kiri kanan..
#%#$$&$

zilzals
23rd June 2010, 12:21 PM
sorry for the loss lis....
nanti akan digantikan yg lebih lagi in the future ...who knows...
sabar2

khairil59
23rd June 2010, 04:52 PM
simpati jg pd lis...
skg ni mmg mcm2 cara diaorg pecah rumah...
btol jg ckp zilzals... insya-Allah, patah tumbuh hilang bganti...