PDA

View Full Version : Penipuan dalam Mudah.my



leed
5th June 2010, 08:58 AM
Jika anda menjumpai iklan di Mudah.my yang menawarkan harga yang terlalu murah sebagai contoh sebuah kamera DSLR model NIKON D700 harga pasaran di Malaysia sekarang RM9688.00 ( Body only ) ditawarkan dengan harga RM3000.00 sahaja dengan complete set, biasanya penjual tidak menyertakan no telefon untuk dihubungi dan sebarang urusan hanya melalui E-Mail, dan jika kita menghubungi mereka dan mengatakan yang kita berminat dengan barang yang mereka jual, mereka akan membalas E-Mail(e-mail dari negara luar) dengan menawarkan hadiah percuma atau harga lebih murah sekiranya kita membeli lebih dari tiga item.
Saya berpendapat kemungkinan besar ini adalah satu penipuan oleh itu kepada mereka yang gemar mengujungi Mudah.my jangan mudah terpedaya dengan mereka yang tidak bertanggung jawab ini, belilah barang dengan cara berjumpa sendiri dengan penjual dengan cara ini mungkin sedikit menyulitkan tetapi selamat.

INGAT!!

BUKAN SENANG NAK SENANG
BUKAN SUSAH NAK SUSAH

http://leedfoto.blogspot.com/

footo
9th June 2010, 04:32 AM
ati2 ngn no ni..
1) 0193867334
2) 0129441453
3) 0126440389
4) 0176549354

kemungkinan org sama..

mataku
9th June 2010, 04:57 AM
terima kaseh bro.......berhati2 kawan kawan, ini suatu peringatan bagi kebaikan kita semua.....

zaid1980
15th June 2010, 10:55 PM
satu lg penipu besar siti norfazlina m nasir
ic 850913-01-5224 alamat 18 jln silat cekak 3 bandar selesa jaya 80350 skudai
ac no 101124209119 maybank...
fon no0177042502

hendrastar
15th June 2010, 11:33 PM
bro...tq for the info...ni yg risau nak beli2an secara on9 ni...

jonelabu
15th June 2010, 11:36 PM
wah,,,pempuan pun ade yg nk tpu ke?

kerol_aza
16th June 2010, 01:51 PM
satu lg penipu besar siti norfazlina m nasir
ic 850913-01-5224 alamat 18 jln silat cekak 3 bandar selesa jaya 80350 skudai
ac no 101124209119 maybank...
fon no0177042502
siap letak ic tu...
sape punye la die rembat

akuss15
16th June 2010, 02:24 PM
Jika anda menjumpai iklan di Mudah.my yang menawarkan harga yang terlalu murah sebagai contoh sebuah kamera DSLR model NIKON D700 harga pasaran di Malaysia sekarang RM9688.00 ( Body only ) ditawarkan dengan harga RM3000.00 sahaja dengan complete set, biasanya penjual tidak menyertakan no telefon untuk dihubungi dan sebarang urusan hanya melalui E-Mail, dan jika kita menghubungi mereka dan mengatakan yang kita berminat dengan barang yang mereka jual, mereka akan membalas E-Mail(e-mail dari negara luar) dengan menawarkan hadiah percuma atau harga lebih murah sekiranya kita membeli lebih dari tiga item.
Saya berpendapat kemungkinan besar ini adalah satu penipuan oleh itu kepada mereka yang gemar mengujungi Mudah.my jangan mudah terpedaya dengan mereka yang tidak bertanggung jawab ini, belilah barang dengan cara berjumpa sendiri dengan penjual dengan cara ini mungkin sedikit menyulitkan tetapi selamat.

INGAT!!

BUKAN SENANG NAK SENANG
BUKAN SUSAH NAK SUSAH

http://leedfoto.blogspot.com/

kalau harga to be ggod to be true, memang lah penipu. org nak bagi diskaun Rm50 pon penat merayu dan bermuka tebal kat kedai apek sungai wang.

kalau beli ngan seller online, mintak la COD. masa COD bawaklah ramai kawan2, senang kot kot perlu pukul seller tu. wakakakakka.....

azmizi
16th June 2010, 02:26 PM
benda ni dah byk dah kt sini..alih2 newbie jugak..cam otai akuss tak kena dah ekekke

jonelabu
16th June 2010, 03:51 PM
kalau harga to be ggod to be true, memang lah penipu. org nak bagi diskaun Rm50 pon penat merayu dan bermuka tebal kat kedai apek sungai wang.

kalau beli ngan seller online, mintak la COD. masa COD bawaklah ramai kawan2, senang kot kot perlu pukul seller tu. wakakakakka.....


setuju sangat mcm tu,hahaha

isare
16th June 2010, 03:59 PM
apa kata klau buat satu section untuk listkan nama n ic plus no akaun scammers2 nie..

tacra
16th June 2010, 05:08 PM
aku pun ahmpir terkena dalam mudah.my
masa tu nak beli player kereta
dah deal cantik punya. ada lah dalam rm450 barang 2nd

mintak no acc dan dia bagi tapi nama pemegang akaun tu perempuan indon
terus tak jadi bank in

khizalid
16th June 2010, 05:16 PM
letak no ic..... no ic pun tak wujud kat dunia niee hahahaha
pasal mudah niee... memang mudah nak beli n mudah kene tipu...
tapi hati2 laaa.... kalau bab bank in niee jangan percaya....
kalau nak barang tuu , jumpa depan2.....
tengok barang sampai puas baru beli........
setakat niee aku takpenah laa kene tipu.....
aku beli jumpa face to face...... pastu bayar hand by hand
hehehehe

imanul
16th June 2010, 06:18 PM
aku saje xde keje ngetest nak beli 5d.. nama die nurul..aku tanya bahasa melayu tapi diajawab omputeh..x jawab soalan plak tu

ni ayat die..aku tnya lokasi dia kat mana je..tp dia jawab terus


Hello,
Thanks for your response,
We have the Canon EOS 5D Mark II 21.1MP Digital SLR Camera, its brand new, sealed in its original box, comes with its complete accessories and also comes with 4 years warranty and also 6 month return warranty.
What's in the Box
Accessories:-

-Canon EOS 5D Mark II 21.1MP Digital SLR Camera
-Canon Bag
-Tripod
-strap
-charger
-USB cable.
-CD and manual books
-Unfill warranty card Nikon Malaysia
-4G Canon SD card
-Original canon box
-Tinted monitor
-Filter

The Canon EOS 5D Mark II 21.1MP Digital SLR Camera Cost $800
Shipping Fee Cost $50
Total Fee is $850USD.
We are located in United Kingdom
DELIVERY AND PAYMENT METHOD:
-----------------------------------------
We make shipment through FedEx Shipping company and we use the 48hrs Home delivery services with immediate information as follow,
1. Shipping company way bill receipt
2. The official company invoice and receipt
3. Tracking number of the package.

We accept payment through Western Union Money Transfer Only.
So all you need to do now is get back to us With Your Full Order Quote , Full Name , Full Address and Personal Contact Phone Number in order for us to proceed with the shipment of your order.

Full Name......

Full Shipping Address.........

Telephone Number..............

We await your swift response.
Thanks & Best Regards .

dapat tripod leh terima lagi la tp yang x tahan beli camera canon dapat waranti nikon plak..
pastu siap dapat SD card.. 5d pakai sd card ke..ahah

mangkor
16th June 2010, 06:29 PM
tengok kat sini plak...

D90 pada harga RM500? tak caya aihhh

http://malaysia.craigslist.org/ele/1779386179.html

adieo
17th June 2010, 02:22 PM
just nak kongsi, walupun seller ade kasi no. ic, tu tak semestinye no. ic diorg, kalu diorg nk menipu takde diorg nk letak no. ic sebenar, mesti rembat org punye tu...

contoh siti fazlina tu, kot2 mangsa ic kena curik atau hilang...

azmizi
17th June 2010, 02:45 PM
just nak kongsi, walupun seller ade kasi no. Ic, tu tak semestinye no. Ic diorg, kalu diorg nk menipu takde diorg nk letak no. Ic sebenar, mesti rembat org punye tu...

Contoh siti fazlina tu, kot2 mangsa ic kena curik atau hilang...

200% setuju...

zamrizaza
21st June 2010, 11:12 PM
just nak kongsi, walupun seller ade kasi no. ic, tu tak semestinye no. ic diorg, kalu diorg nk menipu takde diorg nk letak no. ic sebenar, mesti rembat org punye tu...

contoh siti fazlina tu, kot2 mangsa ic kena curik atau hilang...
lagi satu nombor ic n no akaun bleh plak sama nama... mknanya si tn pnya ic pun subahat sama nk kencing org..heran2

adieo
22nd June 2010, 08:28 AM
lagi satu nombor ic n no akaun bleh plak sama nama... mknanya si tn pnya ic pun subahat sama nk kencing org..heran2

tak semestinye mcm tu bro/sis...situasi mcm ni, bayangkan pemegang IC tu adelah sahabat si penipu, yg si penipu ni pulak menggunakan nama and no. akaun si sahabat utk tipu pembeli...bile duit suma sudah masuk, si penipu akan ckp kat sahabat "wei, aku termasuk duit dlm akaun ko, transfer balik kat aku bole?" yg si sahabat pun tertipu dan akur, bile org yg ditipu dan si pemegang IC sudah sedar, penipu sudah lame lari dgn duit...ni penipuan yg melibatkan 3rd party, benda2 mcm ni dh biase kat forum2 ni...

tapi kalu mmg adela penipu yg pkai IC ngan no. akaun sebenar, mmg penipu yg 'bijak' la sgt...namun ade gak yg tertipu ngn penipu 'bijak' ini...renungkan...

khairil59
23rd June 2010, 03:41 PM
byk cara pnipuan ni... jgn ttipu...

zamrizaza
25th June 2010, 05:49 PM
tula... baik jgk kongsi benda2 mcm ni.. at least dpt krgkan mangsa2 penipuan di kalangan korum FMDC.. wacha!!!

stream
1st July 2010, 08:55 PM
Alaha bro2x sume. Apala aku ni, dah kena baru nak siasat. Den baru dah kena tipu dgn mamat ZAM CORNER kat MUDAH.com. Memang con sungguh la mamat ni. Dia guna no acc maybank dan nama yg sama kat dlm thread ni. Dia kata nama acc bini dia - 101124209119 Norfazlina M Nasir. Dia kat JB katanya. Sapa ada alamat mamat/minah ni, bagi den. Den nak bagi kat polis. Kena wa kali ni.....nak beli D90 murah konon...berhati2x sume. Aku rasa orang ni sama nama guna lain2x.

elizastias
1st July 2010, 09:00 PM
Thanks for all this info...sgt2 berguna utk kaki mudah.my cam saye ni huhu

elizastias
1st July 2010, 09:04 PM
Alaha bro2x sume. Apala aku ni, dah kena baru nak siasat. Den baru dah kena tipu dgn mamat ZAM CORNER kat MUDAH.com. Memang con sungguh la mamat ni. Dia guna no acc maybank dan nama yg sama kat dlm thread ni. Dia kata nama acc bini dia - 101124209119 Norfazlina M Nasir. Dia kat JB katanya. Sapa ada alamat mamat/minah ni, bagi den. Den nak bagi kat polis. Kena wa kali ni.....nak beli D90 murah konon...berhati2x sume. Aku rasa orang ni sama nama guna lain2x.

wooohoohoo..bro....simpati betol bace ...langsung tak dpt ke barang nyer?

stream
1st July 2010, 09:08 PM
No telefon mamat ZAM CORNER - 0127796357. Bila nak deal terus mati handphone ni. MUDAH dan byk con guy. Not a true seller. N more genuine. Apala. Selama ni deal dgn EBAY tak pernah kena con. Sesama bangsa Malaysia pun nak tipu. Ingat dia boleh kaya dgn duit tipu. Busung perut baru tau.

Berhati2x. NEVER3X DEPOSIT ANY AMOUNT EITHER SMALL OR BIG. Hati2x dgn seller 1. nama ZAM, 2)dari JOHOR BAHRU, SKUDAI DAN SEKITARNYA. 3) CHECK NO ACCOUNT DIA KAT GOOGLE, mesti jumpa this thread. 4) NORFAZLINA M NASIR.

johnny stanfet
1st July 2010, 09:11 PM
sorry to say.. kalau nk beli, tolong pk lojik skit. use ur brain lah, jgn ikut nafsu anda. kamera murah jew tergedik2 nk beli. sila buat survey dlu. tnye mana2 kedai harga market yg spatutnya.

stream
1st July 2010, 09:14 PM
mana dpt bro..ingat nak COD balance hari ni..hampeh telefon dah mati. ads kat mudah pun dah di delete.ingat nak beli body only D90. nasib tak bayar byk sgt . Mamat ni aku tgk smalam ada advertise D90 dan PSP.

stream
1st July 2010, 09:44 PM
apalah aku ni luruih sangat. padahal wa paham sangat COD. Tak pernah wa kena tipu ngan bangsa sendiri. Suara baik bang...ada background budak2x lagi. ambik budak skolah la konon..iskh...

zaid1980
2nd July 2010, 11:40 AM
sbr jer ler.. ramai gak yg kena rupenyer.

elizastias
2nd July 2010, 01:16 PM
stream: takpe2 anggaplah jadi pengajaran wat ko yer..pasni musti ko tobat nasuhah nak beli kat mudah tu hehe..check bebaik bro..online bis kalau barang cantek rege tak munasabah murah musti ada muslihat punyer

zamrizaza
2nd July 2010, 02:30 PM
memang btol bro... org mlayu yg sengal2 ni bt rosak bangsa sdr... sampai org nk beli by post pun jd takut... apa pun takziah kt stream..nmpk gayanya kena kekal gak dgn COD lpas ni...

elizastias
15th July 2010, 11:43 PM
kalau ada kawan kat mana2 syarikat telekomunikasi blh trace melalui no. tepon butir2 diri sebenar empunya no tu..alamat pun bleh dapat pastu ape lagik..g la serang kat rumah die!!!! tapi rancangan kene baikk punya..jgn sampai ko yg kene serang balas atau ko plak kene masok lokap hehehe paling penting wat report polis sbg bukti

senseii
16th July 2010, 12:39 AM
apalah aku ni luruih sangat. padahal wa paham sangat COD. Tak pernah wa kena tipu ngan bangsa sendiri. Suara baik bang...ada background budak2x lagi. ambik budak skolah la konon..iskh...

sbr ek stream..
sy pon kene tpu gak dgn penyanggak di Mudah ni..:-(
bru jek 2mnggu lps...geram pon x hbs lg..
gara2 teruja nk beli DSLR murah...haihhh..
seyes x sngka! dh la perempuan, ckp lembut...tp upenye penipu!
waaaa...terkena den...:-(
so, kpd mmbr2 yg lain, plz3 COD kalau nk beli brg kt internet..
berhati2..xseme orng fkr mcm yg kita fkr..
walaupun sesama umat!

leed
17th July 2010, 04:53 PM
sbr ek stream..
sy pon kene tpu gak dgn penyanggak di Mudah ni..:-(
bru jek 2mnggu lps...geram pon x hbs lg..
gara2 teruja nk beli DSLR murah...haihhh..
seyes x sngka! dh la perempuan, ckp lembut...tp upenye penipu!
waaaa...terkena den...:-(
so, kpd mmbr2 yg lain, plz3 COD kalau nk beli brg kt internet..
berhati2..xseme orng fkr mcm yg kita fkr..
walaupun sesama umat!
jembalang jenis penipu ni memang bijak, semua diorang dah plan dari A sampai Z kalau kena kantoi pun kekadang boleh lepas camtu je, cuma kita je kena hati-hati..terima kasih sebab kongsi pengalaman setidak tidaknya jadi tauladan buat kengkawan,

taufiq
17th July 2010, 05:34 PM
kwn2 ku jgn mudah terpedaya....

nazE074
17th July 2010, 09:27 PM
rasa nya dh banyak thread pasal penipuan ni kat Mudah. sama2 la kita berhati2... baik COD

zainzubir
17th July 2010, 11:46 PM
masa hanty sebulan on mc..mudah.my antara yg mesti surf setiap hari...modes operandi penipu atau niat nak tipu hanty dah boleh baca dah..kalau kamera tu dah boleh agak dah..yg genuine dan yg sah sah nak songlap duit kita athu dah...tapi yg pasti dan don't worry towkey beskal sekeng heng di import dari Jepun di Johor tu genuine...belilah basikal dia baik yg lipat atau yg boleh hangkut atas keta..sure tak tipunya..=))

Trek2
18th July 2010, 09:47 PM
Latest .. penipu dan penyangak besar... advertise pada MIR Free Trade.



17 Jul 2010

Nikon

SELL
D90 with standard 18-104 vr kitlens for sale at only RM2500.00 negotiable. 9/10 outlook. Shutter-count less than 10K. Full accessories. Fast deal needed. RFS : need to use quick cash urgently. Call or text at 017-7042502 if interest. Thanks. - Din (syahruddin20@yahoo.com) syahruddin20@yahoo.com 203.82.82.66 (syahruddin20@yahoo.com 203.82.82.66)
Pakai nama Bini dia konon : SITI NORFAZLINA M NASIR, , Alamat, 38 Jalan Camar 5, Tmn Perling, Johor. Nama penyangak Syahruddin Mohd Ramli IC :780923-01-5221
Tak de rezeki RM 200 melayang...

CgSir
26th July 2010, 12:23 PM
Satu lagi cubaan penipuan di mudah.my hari ini 26.07.10.

Iklan dia begini.



Nikon D700 12MP DSLR Camera


Advertised by hazli (http://www2.mudah.my/ar?ca=12_s&id=6717808) Today 11:34. List-ID: 6717808. Manage (http://www2.mudah.my/ai?ca=12_s&id=6717808)

http://img.mudah.my/images/15/1562971056.jpg


Price: RM 2 800
i want to sell this my cam to any serious buyer at RM2800
It is still new
10/10 in condition


Boleh caya ka?

Acik
26th July 2010, 04:36 PM
Satu lagi cubaan penipuan di mudah.my hari ini 26.07.10.

Iklan dia begini.



Nikon D700 12MP DSLR Camera


Advertised by hazli (http://www2.mudah.my/ar?ca=12_s&id=6717808) Today 11:34. List-ID: 6717808. Manage (http://www2.mudah.my/ai?ca=12_s&id=6717808)

http://img.mudah.my/images/15/1562971056.jpg


Price: RM 2 800
i want to sell this my cam to any serious buyer at RM2800
It is still new
10/10 in condition


Boleh caya ka?

lua libu lapan latoos.manyak mulah maa..kasi angkat tiga..hahaha=))

leed
26th July 2010, 07:54 PM
ini geng patah pinggang kot
Satu lagi cubaan penipuan di mudah.my hari ini 26.07.10.

Iklan dia begini.



Nikon D700 12MP DSLR Camera


Advertised by hazli (http://www2.mudah.my/ar?ca=12_s&id=6717808) Today 11:34. List-ID: 6717808. Manage (http://www2.mudah.my/ai?ca=12_s&id=6717808)

http://img.mudah.my/images/15/1562971056.jpg


Price: RM 2 800
i want to sell this my cam to any serious buyer at RM2800
It is still new
10/10 in condition


Boleh caya ka?

awefoto
26th July 2010, 08:04 PM
klau mcm ni lah..aku nk 3..hehehe

ermarts
25th November 2010, 01:14 AM
aq dah kene tipu pasal d90.. ari isnin lepas.. name die muhammad amir ashraf bin muhamad
no tel die 0193085682.. die punye ayat baik je nk mnipu, aq jumpe iklan die kt mudah.my..
die tawarkan harga untuk d90 body + lens + bag + memory card n box.. dgn harga rm1800
aq dah bankin die ckp dah pos.. spai skg xsampai2.. call die phone dah xdpat.. perh tention tul duit mlayang camera entah kmne.
dah la aq tengah susah ni. uhuuu