PDA

View Full Version : Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?



CgSir
24th June 2010, 11:08 AM
Salam member semua.

Nak resize gambo satu-satu, rasa jenuh dan banyak buang masa. Misalnya kalau satu folder ada 50 keping gambar, kita nak resize semua gambar serentak kalau nak buat sebijik-sebijik, berapa lama nak habis?

Adakah sofeware yang kalau masuk satu folder sahaja semua gambo folder tu akan di resize serentak sekali gus? Tak payahlah kita resize sebijik-sebijik.

Terima kasih kepada kengkawan yang sudi membantu.

red
24th June 2010, 11:11 AM
guna faststone. senang gila, boleh buh watermark lagi dgn batch operation.

CgSir
24th June 2010, 11:16 AM
guna faststone. senang gila, boleh buh watermark lagi dgn batch operation.

Terima kasih Avam red, kat mana leh dapat faststone dan macam mana nak guna? Terima kasih sekali lagi.

akuss15
24th June 2010, 11:24 AM
Salam member semua.

Nak resize gambo satu-satu, rasa jenuh dan banyak buang masa. Misalnya kalau satu folder ada 50 keping gambar, kita nak resize semua gambar serentak kalau nak buat sebijik-sebijik, berapa lama nak habis?

Adakah sofeware yang kalau masuk satu folder sahaja semua gambo folder tu akan di resize serentak sekali gus? Tak payahlah kita resize sebijik-sebijik.

Terima kasih kepada kengkawan yang sudi membantu.

paling senang guna PICASA. search je kat gogel,.. software free.. tak perlu crack....

then

1 > Add folder > select la folder mana... nanti dia view thumbnails cegu.
2 > select la gamba mana nak
3 > tekan export. letak resolution yg dikehendaki. Quality kalau nak print, maximum... kalau nak upload kat web normal sudey....
4 > bleh gak letak watermark, tp simpleone la.....

red
24th June 2010, 11:24 AM
download free je. nak guna tu senang, gi ke batch operations nanti dia bukak window untuk select target dan destination folder. pastu ada option untuk advance setting. kat situ boleh buat watermark, resize, color adjustment blablaaa.

yg best tu bila resize boleh setting ikut longest side nak bape so tak kisah sama ada portrait atau landscape orientation pun dia bikin sekali gus. watermark pun boleh suruh dia buh kat tempat sama, ie right corner regardless of orientation.

FooArtNa
24th June 2010, 11:26 AM
guna photoscape pun boleh... klik kat batch editor..

CgSir
24th June 2010, 11:37 AM
paling senang guna PICASA. search je kat gogel,.. software free.. tak perlu crack....

then

1 > Add folder > select la folder mana... nanti dia view thumbnails cegu.
2 > select la gamba mana nak
3 > tekan export. letak resolution yg dikehendaki. Quality kalau nak print, maximum... kalau nak upload kat web normal sudey....
4 > bleh gak letak watermark, tp simpleone la.....

Aku dah donlot PICASA tetapi masih terkial-kial nak guna. Enak betul ke tidak PICASA yang aku donlot tu. Nanti aku cuba godek-godeklah.

Terima kasih Avam akuss.


download free je. nak guna tu senang, gi ke batch operations nanti dia bukak window untuk select target dan destination folder. pastu ada option untuk advance setting. kat situ boleh buat watermark, resize, color adjustment blablaaa.

yg best tu bila resize boleh setting ikut longest side nak bape so tak kisah sama ada portrait atau landscape orientation pun dia bikin sekali gus. watermark pun boleh suruh dia buh kat tempat sama, ie right corner regardless of orientation.

Yang ni aku belum donlot lagi. Nanti aku cuba godek-godek gak. Boleh try semua. Maner yang dapat faham dulu dan lebih cepat. Terima kasih Avam red



guna photoscape pun boleh... klik kat batch editor..

Terima kasih Avam FooArtNa.

mozakim
24th June 2010, 11:46 AM
Selamat meng'resize'kan gambar CgSir ;)

CgSir
24th June 2010, 11:57 AM
Selamat meng'resize'kan gambar CgSir ;)

Akan mencuba, terima kasih.

zahidzidane
24th June 2010, 12:09 PM
cara mudah yang sedia ade di kebanyakan komputer.. buka file gambar dengan "Microsoft Office Photo Manager".. pastu tukar ke thumbnail view.. select all (CTRL+A).. klik 'edit pictures'.. klik 'Resize'.. pastu masukkan saiz yang dikehendaki... ia akan menukar semua gambar ke saiz yang dikehendaki automagically.. hoho~!!

mangkor
24th June 2010, 01:54 PM
yg aku duk peratikan, kalu guna ms photo editor ni, file size akan jadi lebih kecik berbanding guna program lain. walaupun file size kecik (more compression kot?), kualiti gambar tak terjejas.

kelebihan file size yg lebih kecil ni mempercepatkan proses upload ke photo hosting website.

Shutdown
24th June 2010, 02:01 PM
Good Info (",)

AbgDin
24th June 2010, 02:08 PM
huh byk jugak caranya ya.. kalu photoshop sy wat mcm ni

1. file > Browse In Bridge
2. select folder + gambar... choose Tools-->Photoshop-->Image processors.

mozakim
24th June 2010, 03:04 PM
yg aku duk peratikan, kalu guna ms photo editor ni, file size akan jadi lebih kecik berbanding guna program lain. walaupun file size kecik (more compression kot?), kualiti gambar tak terjejas.

kelebihan file size yg lebih kecil ni mempercepatkan proses upload ke photo hosting website.kalau nak resize untuk webview oklah.. tapi kalau untuk printing memang dok sesoai lah.

red
24th June 2010, 03:32 PM
tak leh adjust ke dia punya compression ratio? faststone boleh adjust gred output. yg aku suka pakai tu sebab boleh letak auto watermark.

gwack
24th June 2010, 03:54 PM
Sekadar untuk berkongsi.. setelah bertahun guna program ini utk kecilkan gambar utk upload ke website.

cara guna:
i. buka folder berkaitan gambar
ii. tekan keyboard: CTRL + A (utk select semua) atau CTRL + Click file (utk select file tertentu)
iii. Right Click : Select menu "VSO IMAGE RESIZER"
iv. pilih option / size korang nak pilih.
v. Settle..

http://img694.imageshack.us/img694/8/scrvsoimageresizer.jpg

VSO Image Resizer v4.0.0.36 | 8 MB

VSO Image Resizer software organizes your photos by shrinking their resolution or moving them within your hard drive. VSO Image resizer is the perfect tool for those who store their digital pictures and images on their PC and who want to resize, compress, convert, create copies, create thumbnails, import or organize photos. With this free resize image software, you can create e-mail friendly versions of your images, load them faster, move them easily from folder to folder, change their format, edit large numbers of image files/batch image resize and thus save space on your hard drive. Using high resolution 1600x1200 for creating wallpaper or file-sharing you can save your memory. VSO Image Resizer can also change file names using a template and you can add your own watermark with transparency support. VSO Image resizer is integrated into the Windows explorer shell, right click on your pictures and start working on your pictures !
Key Features:
- Convert between different graphic formats
- Configurable compression/resolution ratio
- Support file formats: Jpeg, gif, bmp, tiff etc
- Support Digital Camera RAW formats: Canon .CR2, Nikon .NEF , .MRW Minolta
- Handle single picture or batch mode
- Customizable templates for renaming files
- You can add your own watermark file
- Reduce size photos perfect for web publishing/share photos by email
- Integrate in windows explorer or works as a stand-alone application
- Fast processing
- Import directly from your memory cards
- Save history of destination folder
- Variable options and settings for advanced users
- Multilingual support (available languages...)
- Optimized for Windows 2000 / XP / Vista

Image Resizer - 4.0.0.36
- 0003587: [Information] right click on this version does not launch VIR (Phil) - resolved.
- 0003586: [Feature request] clicking on change view icon should change display (without needing to use the drop down) (Phil) - resolved.

Homepage:- www.vso-software.fr/products/image_resizer/


DOWNLOAD URL



http://oron.com/o283maszkxmg/VIRv4.0.0.36.rar.html

http://hotfile.com/dl/50110536/fbb475e/VIRv4.0.0.36.rar.html

mozakim
24th June 2010, 04:55 PM
Banyak perkongsian di sini, mekasih bebanyok la haa. Kalau sesapa yang pakai Adobe Lightroom pun bleh buat resizing multple files jugops. Bleh ejas quality & jenis format fail samade tiff or jpeg gops. Rasanya watermark sekali pun bleh kot? dok penah cek pulops..

engku
24th June 2010, 05:09 PM
Saya pon menggunakan Fast stone mcm avam REd. :)

Sangat berguna dan banyak fungsi dan ianya percuma sahaja. Bukan resize saja, dia juga boleh letak watermark, tukar resolution, boleh letak exif gambar dan lain lain lagi. Saya jamin software lain takleh buat sehebat fast stone.

Oleh kerana terlalu suka fast stone ini saya terpaksa menggunakan parallel window di Imac saya. :)

mangkor
24th June 2010, 06:24 PM
kalau nak resize untuk webview oklah.. tapi kalau untuk printing memang dok sesoai lah.

setuju... err dua tuju..

zahidzidane
2nd July 2010, 10:34 AM
setuju... err dua tuju..

tiga tuju!

CgSir
2nd July 2010, 11:32 AM
kalau nak resize untuk webview oklah.. tapi kalau untuk printing memang dok sesoai lah.

PC aku dah warning, dah bagi merah sebab dah hampir full. Dah tak boleh donlod pepe. Sebab itu semua gambo kena ler delete atau kuarkan(Hampir semua gambo family ajer). Gambo pengantin tak banyak yang simpan. Dah buang. Gambo family itu pun aku dah save dalam externel HD. Tapi yang dalam PC ingat nak resize semua sekali. Tak yahlah delete semua. Dapat ler bernafas sikit.

azmizi
2nd July 2010, 11:34 AM
selalu gambar saiz dia kecik sahaja..maybe video or format lain kot yg penuhkan tuh cikgu...

**hard disk pc cikgu beraper byk leh sumbat

CgSir
2nd July 2010, 11:39 AM
selalu gambar saiz dia kecik sahaja..maybe video or format lain kot yg penuhkan tuh cikgu...

**hard disk pc cikgu beraper byk leh sumbat

C : 144GB, D :144GB , Semua lebih kurang 300gb ler agaknya. Entah ler, aku pun tak beraper faham apa yang buat PC penuh tu.

zahidzidane
2nd July 2010, 11:44 AM
cigu ade termasukkan video ala-ala peterporn kowt!! larikksss!!!!

azmizi
2nd July 2010, 11:55 AM
peterporn tu format 3gp..kecik jer formatnyer..wakakakakak

**cikgu cuba right klik kt file yg cikgu nk buang tuh..ambik properties..tgk dia punya size..yg maner besar n rase tak berguna tuh buang laa..situ leh check saiz dia..
saya agak cikgu mesti ader format video or aper2 yg satu file dah makan 1 gb kot

CgSir
2nd July 2010, 12:00 PM
cigu ade termasukkan video ala-ala peterporn kowt!! larikksss!!!!

Video aper tu?

PC aku ni banyak gak tangan yang mengodek. Agaknya video game ler tu.

CgSir
2nd July 2010, 12:07 PM
peterporn tu format 3gp..kecik jer formatnyer..wakakakakak

**cikgu cuba right klik kt file yg cikgu nk buang tuh..ambik properties..tgk dia punya size..yg maner besar n rase tak berguna tuh buang laa..situ leh check saiz dia..
saya agak cikgu mesti ader format video or aper2 yg satu file dah makan 1 gb kot

Macam-macam file dan program yang aku tak kenal ader. Dulu aku pernah delete program yang aku agak-agak tak guna. Pas tu langsung PC aku tak leh guna. Tersalah delete. Lepas format masukkan semuloa file yang dah dipindahkan ke HD lain. Wah, nampaknya nak kena carik dan delete satu-satu ler. Jenuh ler.

Aku ader try transfer semua folder My Document dalam external HD yang 150GB. Hampir 3/4 dah dier makan ET HD tu. Memang ada file karut ngarut ler tu.

azmizi
2nd July 2010, 12:08 PM
game mmg besar format dia hah cikgu..berat jadi pc nnti

**byk tangan mengodek?bahaya tuh cuba tekan window >search> peterporn...heheheh kot2 kuar ke ..budak2 nih bukan leh caya tuh ....:P

zahidzidane
2nd July 2010, 12:10 PM
game mmg besar format dia hah cikgu..berat jadi pc nnti

**byk tangan mengodek?bahaya tuh cuba tekan window >search> peterporn...heheheh kot2 kuar ke ..budak2 nih bukan leh caya tuh ....:P

kalo tak jumpa peterporn, bleh guna nama Luna atau Cut Tari.. alamak!!!!

zahidzidane
2nd July 2010, 12:11 PM
peterporn tu format 3gp..kecik jer formatnyer..wakakakakak

**cikgu cuba right klik kt file yg cikgu nk buang tuh..ambik properties..tgk dia punya size..yg maner besar n rase tak berguna tuh buang laa..situ leh check saiz dia..
saya agak cikgu mesti ader format video or aper2 yg satu file dah makan 1 gb kot

tau plak format dia.. sy tak tau pon!!! avam azmizi KANTOI!!

CgSir
2nd July 2010, 12:17 PM
game mmg besar format dia hah cikgu..berat jadi pc nnti

**byk tangan mengodek?bahaya tuh cuba tekan window >search> peterporn...heheheh kot2 kuar ke ..budak2 nih bukan leh caya tuh ....:P

Terima Kasih azmizi, Nanti saya cuba. Inshaallah, sofeware yang di cadang kengkawan FMDC saya tu ader yang dah boleh donload. Baru jer. Terima kasih banyak-banyak. Nanti saya cuba-cuba ler mengodeknya. Terima kasih banyak-banyak.

Oh ya, post saya no. 44 kat sini tak der ker otai ker sesiapa nak layan.

http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=7916&page=3

Terima kasih ler kepada sesiapa yang sudi nak respond.

CgSir
2nd July 2010, 12:21 PM
tau plak format dia.. sy tak tau pon!!! avam azmizi KANTOI!!

Tak tau tapi kenal yer? Tu baru sebentar tadi memperkenalkan kepada saya. Boleh cete. Peterpond tu amende ? Betul-betul tak tau, amende tu.

azmizi
2nd July 2010, 02:23 PM
cikgu tak tau pun takper peterpond tuh..dia cam james bond gak..ade awek2 camtuh jer..hikhikhik

rangga
2nd July 2010, 02:45 PM
cikgu tak tau pun takper peterpond tuh..dia cam james bond gak..ade awek2 camtuh jer..hikhikhik

hahhaha hang hampeh..!

CgSir - peterpon tuh = cerita artis panas d indon sekarang...nk kena rejam smpai mati dh tuh

CgSir
2nd July 2010, 06:32 PM
hahhaha hang hampeh..!

CgSir - peterpon tuh = cerita artis panas d indon sekarang...nk kena rejam smpai mati dh tuh

Oooohhh. Sebut indon baru ler aku faham. Ingatkan amende, sampai boleh bikin PC aku overload. Tengok surat kabo jer, pasai tu aku tau.

hamid
5th October 2010, 11:57 AM
Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?


cara mudah yang sedia ade di kebanyakan komputer.. buka file gambar dengan "Microsoft Office Photo Manager".. pastu tukar ke thumbnail view.. select all (CTRL+A).. klik 'edit pictures'.. klik 'Resize'.. pastu masukkan saiz yang dikehendaki... ia akan menukar semua gambar ke saiz yang dikehendaki automagically.. hoho~!!

teknik ni yg aku guna skang...tapi kalau pic bnyk n saiz besar nak resize lama gak lerrr...

rabbitfoot08
8th October 2010, 09:05 AM
btul abg red ckp pki Faststone je...mmg senang gile, kualiti gmbr pn xbyk trjejas,depend skecil mna korang nk la,
saiz programnye pun kecik je...<2mb...klu brminat sy bleh sent kt email je

CgSir
8th October 2010, 10:37 AM
btul abg red ckp pki Faststone je...mmg senang gile, kualiti gmbr pn xbyk trjejas,depend skecil mna korang nk la,
saiz programnye pun kecik je...<2mb...klu brminat sy bleh sent kt email je

Sent kat sini jer ler. Semua dapat ilmu.

oman
8th October 2010, 07:29 PM
gune Microsoft Office Picture Manager pn ok gak nk resize pic..

rabbitfoot08
12th October 2010, 11:09 PM
pegi kt web ni n then taip je Faststone Photo Resizer pastu download je xsmpi 5mnt...n FOC

http://download.cnet.com/windows/

smoga brjaya..

mazakel
12th October 2010, 11:24 PM
aku pakai cs4 jek....
file
scripts
image processor (pas tu pilih file nk resize...)
selamat mencuba.....:)

Kakisura
28th December 2010, 02:35 PM
tumpang tanye,berapa otai2 photog simpan gambar yg b'saiz berapa ek?

ijal.
28th December 2010, 07:13 PM
Aku guna Photoscape.
Tapi jgn batch resize ke usbflash drive..tak kiralah guna editor apa pun, wat dlm pc dulu kalo mau transfer ke usb flashdrive. aku dah kena flash drive terus kong jadi 0byte huhu. Ingat nasib tak baik..rupanya member aku pun pernah kena..dia guna CS. Aku tak kompomlah, tapi beringat dulu.

Kakisura
19th January 2011, 01:14 PM
Banyak perkongsian di sini, mekasih bebanyok la haa. Kalau sesapa yang pakai Adobe Lightroom pun bleh buat resizing multple files jugops. Bleh ejas quality & jenis format fail samade tiff or jpeg gops. Rasanya watermark sekali pun bleh kot? dok penah cek pulops..
leh bagitahu cara nak resize m'gunakan lightroom ni & sy tahu jg cara buat watermark guna lightroom ni..yg watermark tu,sy dh edit tp tak tahu camne nk letak pd gambar..

sharksuke
22nd January 2011, 03:10 PM
mn lagi better?

1.edit dlu pastu br resize.
2.resize dulu dr edit.

kalu pic resize..
kualiti gambr pn kureng ker?

t_trax
25th January 2011, 12:07 PM
wahh..bnyk info...tq semua

Speed_Light
6th November 2011, 11:43 PM
mcm mana pulak kalau nak resize gambar utk tujuan print. contohnya gambar yg di edit saiz 8x10, then gambar yg sama dan editing yg sama juga hendak di print ke saiz 4x6. kalau sebelum ni ada yg bg tau kene lalui proses yg sama balik utk saiz 4x6 sb ratio dia berbeza. kalau sekeping dua ok la nk buat camtu. ada mazhab lain plak, suruh bawa file 8x10 ke kedai, suruh dia print saiz 4x6.tak tau mana satu yg betul dan boleh di ikut

nediyy
20th December 2011, 10:26 AM
setakat ni aku hanya guna PS. create satu action khas utk resize gambar mengikut pixel yg dikehendaki pastu select batch processing. done. tp agak susah bg sesiapa yg baru belajar guna PS.

jgn guna microsoft photo editor utk resize, mmg mudah tp kualiti gambar sgt kurang. warna pun jd lain..