PDA

View Full Version : Gambar Konvo/Konvokesyen



risya
25th August 2006, 09:53 AM
hi semua,

sekarang kan dah musim konvo ni .. so sudi apala kiranya kalau dpt share gmbar2 konvo *any pix.. kat sini.. and kalau blh.. bgla tips skali ek.. kalau nak bg pakai setting apa lagi sya hargai... 10 hb ni adik sya nak konvo.. and sya plan nak shoot ..

antara fp yg ada gmbar konvo like

http://adhadi.fotopages.com/?entry=8944 ... ommentsTop (http://adhadi.fotopages.com/?entry=894479&back=http://adhadi.fotopages.com/?page=0#CommentsTop)

http://munzir-fauzi.fotopages.com/?entr ... ommentsTop (http://munzir-fauzi.fotopages.com/?entry=866728&back=http://munzir-fauzi.fotopages.com/?page=0#CommentsTop)

thanks in advance..

saya budak baru belajar
dayangku risya

saya_maju
25th August 2006, 10:06 AM
maaf i nak bertanya sikit ni...
(sebab tidak sempat buka link yang u bagi tu)


maksud u nak ambil gambar convo adik tu didalam dewan atau di luar2 dewan sahaja


sebab yang dalam dewan tu hanya ofical photog sahaja yang dibenarkan mengambil gambar di depan pentas tu.. (sebab protokal yang ketat gitu2 dsb)

buttet
25th August 2006, 10:08 AM
apa kata saya maju bukak link tue dulu...

kuang kuang kuang :lol: :lol: :lol:

saya_maju
25th August 2006, 10:25 AM
ok.. sory sebab tadi nak cepat ke "bank" ingat bila balik dari "bank" ni boleh lah bantu terus u...


ok sebelum itu i nak tahu juga,
sebelum kita nak dapat kan shot2 yang cantik tu..

1. camera apa u akan guna nanti ye..

2. tahap kepandaian setting camera tu..
u dah pandai guna setting apa?

A auto ke
S ke
P ke
M Menual dsb...

fathinz
25th August 2006, 11:09 AM
http://static.flickr.com/50/142803607_040a0a2c57_o.jpg

sya, mungkin sya boleh banyakkan ambik expressi dah kegembiraan adik sya, wif family and kawan2 dia...
masa nih fathin terlupe pasal lighting, tuh yg muke jd gelap banyak gak...
tapi maybe sbb masa tuh lebih pada kegembiraan dorg...

selalunye kuar2 convo mesti panas terik... so kena careful tgk matahari kat ne.... kalo rajin main lighting, lagi cun....

hope it helps, sya...

buttet
25th August 2006, 11:11 AM
kalau panas terik fill in flash sama risya..shadow akan hilang :P

risya
25th August 2006, 11:18 AM
thanks fathin.. appreciate that.. betul tu.. kegembiraan tu penting.. kalau sya ada ikut angle2 mcm fathin buat ni bleh kan..? so apa pendapat fathin? pasal lighting ni... adik sya konvo pagi.. dia kluar sure tghari.. mesti nanti muka gelap kan.. nak buat camner ek fathin?

thanks arin.. tapi sya tak paham la.. in flash sama tu apa.. erk sorry.. explain bleh.. hehe..

en saya_maju mungkin tak paham apa yg saya cuba sampaikan.. blh tgk camner pn fathin buat.. itu yg saya mahu.. neway, ni sya buatkan in point

1. bgla link/contoh gmbar2 konvo yg en saya_maju shoot..
2. pastu bgtau la setting apa yg en saya_maju guna.. AUTO ke manual ke.. apperture brapa nak pakai..
3. pastu tips utk amik gmbar konvo kat padang.. waktu pagi nak kena buat camner.. ptg camner

thanks in advance..

fathinz
25th August 2006, 11:23 AM
ade lagi a few, nanti fathin tgh kecikkan file...
ermm... masa nih fathin tak pakai flash...
mmg kalo pakai flash bleh dpt blue sky, etc...

buat je style wedding sya...
ambik gamba diorg bersiap, beratur masuk dewan...
pastuh pas abis, wajah parents yg bangga, wajah adik sya yg gembira,
maybe awal2 tuh mmg diorg kuar dewan tgh excited, kena snap jer cpt2...
lapas2 tuh batu leh shot w frens and family.....

buttet
25th August 2006, 11:24 AM
bukak flash la..tala kat depa...jangan kuat sangat flash tue :P

buttet
25th August 2006, 11:31 AM
masuk fp buttet..tapi buttet shoot sendiri gambo tyue

risya
25th August 2006, 11:44 AM
thanks fathin.. yup..mmg target yg itu la..
poyo2 pun cantik gak tu.. hehe.. dulu school/faculty apa ek?
wide angle.. tu kena pinjam lense papa tu.. hehe

gmbar2 fathin tu pakai mode/setting apa ek.. if u dont mind sharing..

arin.. takdak flash la.. tapi blh diusahakan.. :lol: kena blajar tu plak ek.. nak set flash hala ke dpn..

gmbar fp arin tu seludup kamera ya bawak masuk dewan? hehe

fathinz
25th August 2006, 12:09 PM
http://2.srv.fotopages.com/2/8096497.jpg
alamakk dah terdelete entry tadik.. nih haa gmba poyo...

http://2.srv.fotopages.com/2/8096498.jpg
wide angle satu lah sya....

mase nih pakai lighting and backdrop sendiri...
tripod and remote.. hehehhe

saya_maju
25th August 2006, 12:14 PM
thanks fathin.. appreciate that.. betul tu.. kegembiraan tu penting.. kalau sya ada ikut angle2 mcm fathin buat ni bleh kan..?

thanks arin.. tapi sya tak paham la.. in flash sama tu apa.. erk sorry.. explain bleh.. hehe..

en saya_maju mungkin tak paham apa yg saya cuba sampaikan.. blh tgk camner pn fathin buat.. itu yg saya mahu.. neway, ni sya buatkan in point

1. bgla link/contoh gmbar2 konvo yg en saya_maju shoot..
2. pastu bgtau la setting apa yg en saya_maju guna.. AUTO ke manual ke.. apperture brapa nak pakai..
3. pastu tips utk amik gmbar konvo kat padang.. waktu pagi nak kena buat camner.. ptg camner

thanks in advance..


to fathin...

betul tu.. tp u banyak membantu sya lebih kepada kompsison, angle2 dsb...

betul itu semuanya penting...


tapi sebelum itu

ada lagi satu perkara yang sangat penting... iaitu setting camera dan sebagainya seperti yang dipohon oleh sya...

en saya_maju mungkin tak paham apa yg saya cuba sampaikan.. blh tgk camner pn fathin buat.. itu yg saya mahu.. neway, ni sya buatkan in point

1. bgla link/contoh gmbar2 konvo yg en saya_maju shoot..
2. pastu bgtau la setting apa yg en saya_maju guna.. AUTO ke manual ke.. apperture brapa nak pakai..
3. pastu tips utk amik gmbar konvo kat padang.. waktu pagi nak kena buat camner.. ptg camner


to sya..
kalau u malu untuk menjawab soalan2 i tu disini, u boleh pm kat saya termasuklah sikit background fotograpy yang u ada dan sebagai bagi memudah kan i menbantu u...


cthnya:

ok sebelum itu i nak tahu juga,
sebelum kita nak dapat kan shot2 yang cantik tu..

1. camera apa u akan guna nanti ye..
ada external flash ke dsb

2. tahap kepandaian setting camera tu..
u dah pandai guna setting apa?

A auto ke
S ke
P ke
M Menual dsb...

aminorazmi
25th August 2006, 12:38 PM
banyak nye syarat oang tue nih nak sebelum share knowledge.....huh......

buttet
25th August 2006, 12:42 PM
nie bkn sbrg ilmu nie amin...ala sya pkai built in flash pun ok

fathinz
25th August 2006, 12:43 PM
banyak nye syarat oang tue nih nak sebelum share knowledge.....huh......

hahahhahahhahaaaa.... kalo ko malu ko pun boleh pm aku amin..
kuang kuang kuang..... :lol:

sya, jap eh...

risya
26th August 2006, 01:34 AM
thanks fathin...

risya
26th August 2006, 02:10 AM
to sya..
kalau u malu untuk menjawab soalan2 i tu disini, u boleh pm kat saya termasuklah sikit background fotograpy yang u ada dan sebagai bagi memudah kan i menbantu u...

cthnya:

ok sebelum itu i nak tahu juga,
sebelum kita nak dapat kan shot2 yang cantik tu..

1. camera apa u akan guna nanti ye..
ada external flash ke dsb

2. tahap kepandaian setting camera tu..
u dah pandai guna setting apa?

A auto ke
S ke
P ke
M Menual dsb...

:lol: ... adeh adeh.. en saya_maju, en saya_maju.. pandai sungguhla buat lawak.. terima kasih kerana menceriakan forum ni.. :lol: sebelum saya jawab soalan encik.. encik jawabla dulu soalan saya.. mcm puan fathin buat.. bg saya, takde istilah MALU kerana nak belajar.. kalau tak, saya tak letakkan soalan saya di sini utk dikongsi bersama-sama yang lain.. and saya tak letak gmbar2 saya amik utk dikomen olh forumer di sini..

frankly speak, saya lbh aim pd contoh2 gambar.. and pakai setting apa..

mahir & tak mahir tu bg saya, bknla menjadi masalah pd sesapa pun nak pakai setting A@S@P@M tu.. stakat menukar setting ..pastu tekan je butang2 pd kamera tu.. kalau jadi .. bagus.. tak jadik.. delete jela kan?! so masa konvo adik saya nnt.. bknla satu ruang masa utk testing.. sbb tu saya tanya pendapat pakar2/kawan2 di sini yg ada pengalaman utk berkongsi dgn saya.. apa solution terbaik.. kalau solution terbaik pakai A.. saya pakai A la 10 hb nnt..

terima kasih *walaupun tak tahu terima kasih kerana apa.. tapi soalan bkn jawapan terbaik kepada soalan.. kalau en saya_maju segan nak menjawab @ meletakkan gambar encik di sini.. blhla pm link@contoh gambar beserta dengan setting kpd saya.. jgn bimbang, saya takkan disclose gmbar2 en saya_maju.. jual apatah lagi..

terima kasih sekali lagi...

p.s bro zainal reuters selalu galakkan semua guna setting MaNUAL semasa nak belajar mengambil gmbar..tapi masa event2 tertentu, tak salah guna A @ P.. bergantung kpd keadaan..

saya_maju
26th August 2006, 02:46 AM
p.s bro zainal reuters selalu galakkan semua guna setting MaNUAL semasa nak belajar mengambil gmbar..tapi masa event2 tertentu, tak salah guna A @ P.. bergantung kpd keadaan..



a/salam... risya

sekejab td i baru sempat buka kat fp u... tp cuma 3 page pertama sahaja..

wau terkejut juga i dibuat nya..


tak kanlah dah terro macam ni nak tanya kat sini lagi kut...

entah2 saja2 je nak test soalan2 pawer kut...



kata bro zainal reuters seperti diatas tu adalah betul belako... sebaik2nya kita pakai menual aja.. sebab apecture & speed tak lari (tidak berubah2 nanti)

dan memang betul juga jika di event tertentu juga, kita boleh guna A atau P juga.. bergantung kepada kesesuaian sahaja...




harap maaf ye jika tersalah info...:

setahu saya orang yang buat gambar candit ke banyak kannya mengunakan setting P sahaja..

mungkin senang untuk digunakan atau gambarnya lebih cantik kut...

saya_maju
26th August 2006, 02:55 AM
[quote="saya_maju"]


a/salam... risya

sekejab td i baru sempat buka kat fp u... tp cuma 3 page pertama sahaja..

wau terkejut juga i dibuat nya..


tak kanlah dah terro macam ni nak tanya kat sini lagi kut...

entah2 saja2 je nak test soalan2 pawer kut...



[quote]

sory lah sya.. bukan fp u tp fp fathinz da....


so memang patuk pun u tanya soalan utama diatas tu..

so.. sory

sabau ye.. i akan cuba bantu u nanti... :lol: :lol:

lanraga
26th August 2006, 03:03 AM
Susah2 gune PnS je.. ekekeke..
anti konvo kat utm sy nak try shot ekspresi.. sperti yg sis Fatin katakan...
last time tak sempat shot sbb sibuk dlm studio..

risya
26th August 2006, 03:32 AM
a/salam... risya

sekejab td i baru sempat buka kat fp u... tp cuma 3 page pertama sahaja..

wau terkejut juga i dibuat nya..


tak kanlah dah terro macam ni nak tanya kat sini lagi kut...

entah2 saja2 je nak test soalan2 pawer kut...


[quote]

sory lah sya.. bukan fp u tp fp fathinz da....


so memang patuk pun u tanya soalan utama diatas tu..

so.. sory

sabau ye.. i akan cuba bantu u nanti... :lol: :lol:[/quote:1n476isc]

haha.. buat lawak lagi...
nak click fp orang pun blh silap.. patutla soklan i pun tak berjawab..
* sya pun buat lawak je.. kuang kuang kuang

tak payah jawab la saya_maju.. i rasa u tak pernah buat konvo kot.. mebbe u shoot byk gmbar wedding ... baik i tanya photog kat uni.. or kolej..

pro pakai benda2 tu semua sbb moment tu lbh penting..

terima kasih en saya_maju.. i think i know u ni sapa..

lanraga.. thanks for ur opinion.. tapi idup ni kan mesti penuh dgn cabaran.. baru la idup namanya.. hehe.. yg susah tu yg kita kena selesaikan.. eh free tak 10 hb.. jom turun bp..

lanraga
26th August 2006, 04:04 AM
saya pun nak buat pakej outdoor utk konvo..
hope dapat buat kali ni.. :D
Erm... 10hb ni rasanya free..
ada ape d BP?? Nak buat TT ke??

buttet
26th August 2006, 08:27 AM
saya maju nie kencing aja lebeyyyy :P malas aku ahhh

ikanmasin
26th August 2006, 11:04 AM
emmmm...emmm..........last shoot konvo masa adik aku.....masa tu pakai film aje.....tgu bulan sebelas ner....klu jadi nak shoot lagi utk membe lak.... hhehehehee

naneecomey
28th August 2006, 09:12 AM
kalo leh bagi lagik tips sbb bulan 9 ni nanee pon nak pi konvo adik nih..
tak tau nak amek gambar yg cantek2 camner..

risya
29th August 2006, 09:04 AM
nanee .. adik konvo kat mana?

risya
29th August 2006, 09:05 AM
saya pun nak buat pakej outdoor utk konvo..
hope dapat buat kali ni.. :D
Erm... 10hb ni rasanya free..
ada ape d BP?? Nak buat TT ke??

nak set tt kat bp ke? sya ada until 12 sept.. kat kuittho

buttet
29th August 2006, 09:11 AM
http://img92.imageshack.us/img92/1695/shahheyaal0.jpg

contoh gambo curi masa konvo :P

fathinz
29th August 2006, 11:11 AM
http://static.flickr.com/61/224247920_68c1302f5a.jpg

http://static.flickr.com/68/224247921_8b45e81747.jpg

kalo dapat masuk, bawak ah lens panjang sya....
gamba2 convo nih sume baru lepas 2 hari beli d70s masa tuh...
beli mmg utk convo...

sya, fathin fac creative multimedia, majoring media innovation.
adik sya kuittho..? kite penah lepak sana...
kakak angkat stadi sana, now lecturer kat kuittho......

buttet
29th August 2006, 11:25 AM
tyue la fathin..buttet selamba aja seludup masuk wakakakaka :P

risya
29th August 2006, 11:28 AM
fathin.. cam sama je reasonnya.. hehe.. no wonder la cun gambar.. ada degree in creative mmedia lagi tu.. camana budak it nak lawan.. hehehe..

sya dah pernah shoot gmbar berbaris.. ni konvo kali ke2 adik sya .. dulu konvo diploma dia.. sya follow jalan sama2 dgn dia sampai masuk dewan.. siap blh berkenalan dgn kengkawan dia .. adik sya masuk dewan around 915am.. so mebbe masa tu blm panas sgt.. so tak risau sgt.. tapi dah abis nnt, tghari .. so takut masa tu dah panas.. hopefully cuaca ok.. cerah sepanjang masa..

gmbar2 fathin ni mode apa ek nak pakai? ada tak pakai iso brapa2 ke?

mebbe sya ajak bro nourarahmat skali kalau dia free..
kalau munzir dpt kontrak shoot konvo ni.. takpe jgk.. mana tahu blh masuk skali.. hehehe.. *tak harap pun.. biar yg pro buat keja dia.. and i do my part

sobriazmi
29th August 2006, 11:34 AM
boe tak penah shoot konvo tp ada keinginan nak mencuba...
bab setting plak rasanya ikut sedap mana yg sesuai laa...

buttet
29th August 2006, 11:38 AM
kalau panas try pakai rule sunny 16
mungkin menolong

sobriazmi
29th August 2006, 11:41 AM
agak kalau tak yakin...guna jer shutter mode.. letak dekat 250 atau lebih...
ISO 200 jek.... meter kat cahaya pehtu tembak flash....
cun siott...

buttet
29th August 2006, 11:42 AM
kalo iso 200 dan speed 250 risya pakai f16

try tmbk..jgn lupo fill in flash...

risya
29th August 2006, 11:53 AM
thanks korang.. nnt sya cuba ek..
hujung minggu ni uni mana yg konvo ek?! jom boe.. sampai kl je terus g.. *macam larat.. hehe

sobriazmi
29th August 2006, 12:11 PM
boe weekend ni ke melaka..pehtu ke BP...
dan kemungkinan ker UITM Skudai.. konvo...

risya
29th August 2006, 12:15 PM
mana ada uitm skudai boe.. uitm segamat or utm skudai..

sobriazmi
29th August 2006, 12:31 PM
utm skudai...
hehehhehe

fathinz
29th August 2006, 12:45 PM
esok fathin turun shoot sepupu convo kat dewan perdana felda kul 2...
so kul satu tuh dah start shoot dia bersiap....
sya, sya dapat baper pass..? kalo nk masuk dewan fathin leh try tolong tanyakan kakak fathin tuh...
tak sure boleh ke tak, tapi manatau dia involve.. boleh la...
fathin kenal 5, 6 org lecturer kuittho sbb selalu lepak and penah shoot wedding diorg.. heeeee.....

tak ingat lah setting baper sya, nanti tgk exif file.. yg pastinye tak gune flash, try iso 400, lebih ker..
f3.5, bukak paling besa yg bleh... , slow shutter... 60 ke bawah.. tapi mmg kena stable... masa nih pakai kit lens.. kalo dapat 50mm or 80-200 better kot...
masa nih fathin tak derlah nk shoot sgt daalm dewan.. tapi at least boleh ah skit2.. best dapat view yg takkn kite dapat dr official photographer nyer.....

risya
29th August 2006, 02:54 PM
pass masuk utk parent jek.. 2...
nak bg pass masuk utk photog ke fathin.. hmm thanks in advance@

lanraga
29th August 2006, 03:29 PM
utm skudai...
hehehhehe

maybe saya pun ada di sana..
leh wat outdoor kat tepi tasik or depan masjid sultan iskandar...

lanraga
29th August 2006, 03:31 PM
saya pun nak buat pakej outdoor utk konvo..
hope dapat buat kali ni.. :D
Erm... 10hb ni rasanya free..
ada ape d BP?? Nak buat TT ke??

nak set tt kat bp ke? sya ada until 12 sept.. kat kuittho

Anti bincang ngan ayares n the rest..
sekali sekala turun BP pe salahnya..
8) 8)
for sure 10hb free..

fathinz
29th August 2006, 04:15 PM
pass masuk utk parent jek.. 2...
nak bg pass masuk utk photog ke fathin.. hmm thanks in advance@

sya, ingatkan fathin tanya k.. nanti fathin try msg kakak..

fathinz
29th August 2006, 04:29 PM
http://static.flickr.com/66/224247923_dc62398c18.jpg
fathin suke pix nih...

http://static.flickr.com/83/224247924_4b66a1019b.jpg
g nih cam warm skit....

zul78
29th August 2006, 04:31 PM
zul tak pernah merasa semua ni .........

risya
29th August 2006, 04:35 PM
thanks fathin.. i will remind u insyaAllah
zul.. its ok.. nnt2 pun blh merasa.. menuntut ilmu tu kan tak mengira umur.. classmate sya masa sya buat part time dulu, dah tua dah.. masuk kelas sure duk dpn.. dia ckp dia tak nampak.. ada sorang tu tak silap anak dia *baya sya.. antar naik virago.. so i admit that sya mmg tercabar tgk golongan mahasitua ni..

fathinz
29th August 2006, 05:00 PM
yups zul...
ayah fathin dapat degree dia masa umur 51, akhirnye tercapai cite2 ayah nak jadi lawyer...
ambik sume tuh sbg ikhtibar... setiap org berjaya dgn cara yang berbeza...
fathin nih.. gamba convo jer lebih... tapi duk umah tak keje.. same gak.. uhuuukkkkssss...
hehehhehee...

sya, lupe nak cakap pasal setting... rasa mase nih pakai A sbb jimin yg shoot..
tapi kalo fathin biase ambik outdoor, try f11, f16, 1/250... tapi kalo nak depth...
pakai f3.5, f4, 1/400 ker... biasakan pakai manual sbb kite leh control gamba...
even kat outdoor, fathin tak suke pakai A... sbb kaler dia cam lari dari yg fathin nak....

buttet
29th August 2006, 05:07 PM
yeap betui tue yang fahthin cakap... :P tue risya aku kata kalau panas pakai rules sunny 16..nie url dia

http://herron.50megs.com/sunny16.htm

buttet
29th August 2006, 05:12 PM
http://img85.imageshack.us/img85/205/diluardewaneb0.jpg

nie gambar buttet..kwn buttet amik..buttet set A aja..kalau ikut ati mau M :P

fathinz
29th August 2006, 05:23 PM
alaaaaaaaa..cute nye ko buttet... hehheheheheee

qmaxgamer
29th August 2006, 06:01 PM
ni musti geng bdk2 baik n jiwang karat buttet ni...
comei je dia dok tgh2 ni...

PeLaris
29th August 2006, 06:04 PM
dlm gmbr tu.. buttet yang mana arr?
:roll:

shamabd
29th August 2006, 10:04 PM
yang apling besar kot itunya butet

weet
30th August 2006, 08:58 AM
erm.. tak la terel tp ade la hamek bnyak gak pic budak2 konvo.. gune manual tp dlm dewan tak dibenarkan menggunakan flash sbb menganggu la %$$@%$@%^ jd ku hentam ISO kasi 1600 muwakakaka :mrgreen:

http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/IMG_2874.jpg

http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/IMG_3055.jpg

http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/Picture060.jpg

ni ade 1 pic dlm studio.. member gue yg snap.

http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/studio.jpg

weet
30th August 2006, 09:00 AM
http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/konvo2.jpg

http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/konvo1.jpg

buttet
30th August 2006, 09:01 AM
gue member kelab bujang aja :P ...

risya
30th August 2006, 09:14 AM
terima kasih kengkawan.. ni yg excited nak shoot nih...gambatee nee

arin.. jubah kita samala.. tapi batch sya yg rasmi jubah baru tu..

WEET.. awak buat camner ek apa masa amik gmbar nih.. pakai 50 mm ke?


http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/konvo2.jpg

buttet
30th August 2006, 09:15 AM
50mm la tyue..mcm gambaq buttet jugak..kan ada pose cam nie..50 mm aja pakai dalam dewan

risya
30th August 2006, 09:18 AM
tak sabar nak shoot.. ingat balik ganu nak ajak tokei rei g uniten.. try shoot konvo sana..

weet
30th August 2006, 09:21 AM
tak la gune lense 200mm .. budak ni duk kusi yg ke 20.. weet pinjam lense cik saga a.k.a darmansyah 2.8 lor.. tp nak membawanye mcm bwk baby.. lenguh :?

buttet
30th August 2006, 09:23 AM
kekeke aku faham weet..(teringat masa zooming ketinggian weet dgn lens ) :p

weet
30th August 2006, 09:58 AM
grrrr...

ikanmasin
30th August 2006, 10:14 AM
jap pikio...... hakhakahkahkaa... lag tgi dari weet....lagi berat dari weet....

weet
30th August 2006, 10:44 AM
bnyak la ikan!!

ni gambo cewek2 yg comei2

http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/awek2.jpg

http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/awek3.jpg

http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/awek1.jpg

buttet
30th August 2006, 10:45 AM
weet yg last sekali kirim salam sama dia yerr.. :P

sayangmama
30th August 2006, 01:39 PM
sempat ang ye buttet

jie171
30th August 2006, 01:52 PM
terpegun bila Jie melihat gambar konvo nie......

Giliran Jie bulan Mac thn depan...dah terbayang.....apa nak buat..tapi sapa jd photographernye..x kan Jie nak ambik sendiri pulak....

ikanmasin
30th August 2006, 02:01 PM
kak jie..pacak tripod..amik sendri.... hehehehhe

aji
30th August 2006, 04:08 PM
terpegun bila Jie melihat gambar konvo nie......

Giliran Jie bulan Mac thn depan...dah terbayang.....apa nak buat..tapi sapa jd photographernye..x kan Jie nak ambik sendiri pulak....

self-timer je kak jie
tapi canon aku tak reti nak set la
nikon pun aku tatau
selalu darmansyah yg buatkan
ttthehe

.

buttet
30th August 2006, 04:13 PM
kak jie upah aja anna amikkan :P

liutrawa
30th August 2006, 04:24 PM
kak jie upah aja anna amikkan :P

maka x heran ler kalau hasilnyer ala-ala hero pompuan animate terakhir...
hehehe ......anna akan menggunakan khidmat2 komposisi seperti dalam animate series tu...cabuuutttts

Achid
1st September 2006, 10:39 AM
moh kita turun reramai tolong kak jie... Thehhehe

buttet
1st September 2006, 10:47 AM
jommmm serbuuuuu...

risya
1st September 2006, 11:02 AM
ello.. dah ot dah nih.. dome marah kang..


tak la gune lense 200mm .. budak ni duk kusi yg ke 20.. weet pinjam lense cik saga a.k.a darmansyah 2.8 lor.. tp nak membawanye mcm bwk baby.. lenguh :?

weet.. blh yg lain jadi fade tu camner weet buat..
fathin.. camner pass?

weet
1st September 2006, 11:51 AM
alamak.. nak cite ni gue payah ni bunny..agaggagaaaa

yg sebenarnye nak amek pic adek angkat weet ni.. (bdk tu ade kat belakang)

http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/Picture001.jpg

Tp budak ni tetibe jek bg post camtu..amek je la!! weet zoom jek kat muke budak tu kalo bleh nak tight lg.. tp tangan dan menggeletar lor.. kui..kui..

http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/konvo2.jpg

noki_izumi
1st September 2006, 12:01 PM
wah wah........ kakak..........:D
rindu sekolah lak...

risya
8th September 2006, 06:09 PM
ada ke weet panggil sya bunny.. neway.. thanks weet..

buntalshoot
8th September 2006, 06:13 PM
weet dah pandai skodeng yg ensem2... :roll: :lol:

weet
8th September 2006, 10:38 PM
hehheee... cuci mate seh.... :twisted:

fathinz
8th September 2006, 11:23 PM
http://static.flickr.com/83/237675917_30c2a37617.jpg

graduation college cybernatics, 30th august 2006...
dewan perdana felda..

fathinz
8th September 2006, 11:26 PM
http://static.flickr.com/83/237675913_5c0f343b80.jpg

dalam dewan perdana felda....

weet
19th September 2006, 10:02 AM
sya.. amacam pic konvo yg sya nak hamek tu??

kasi up la kat sini sya cyg!!!!

cargassssssssssss~~~

buttet
19th September 2006, 10:33 AM
ntah sya lenguh mulut bgtau tips nie :P

risya
19th September 2006, 11:45 AM
sya.. amacam pic konvo yg sya nak hamek tu??

kasi up la kat sini sya cyg!!!!

cargassssssssssss~~~


ntah sya lenguh mulut bgtau tips nie :P

weet honey & arin.. nnt la ek.. sya ngak punya waktu deh.. balik dr jhr tuh until now, kesihatan diri ngak stabil ... tuntutan keja lagi ..i try my best la ek.. very soon.. insyaAllah..
nway.. mekasih ya kengkawan! jgn serik bg tips ..

risya
21st September 2006, 10:58 AM
okla.. ni salah satu gmbar yg diambik..

kisahnya.. ketika ini, sya "seludup" masuk dlm dewan briefing ikut adik sya ... pastu ntah camner.. tgh2 sibuk tu.. tiba2 pegawai universiti tu suruh semua student duduk.. alamak.. sya sorang je tak pakai jubah masa tu.. sya pun main duduk je la.. tiba-tiba je mamat yg duduk sebelah sya menegur..

"cik ni photographer universiti ke?"
"er.. takde la.. photographer utk family jek.." sebenarnya tak tahu nak jawab apa.. sbb jantung tgh tak stable.. kalau kantui.. abis 1 dewan..

pastu mamat ni story dia tetinggal kamera kat kl.. cepat2 balik nak konvo.. dia mintak sya amik gmbar dia.. erk.. kesian lak sya tgk.. tapi mcm kita ni terror la sgt .. :roll: lg satu problem sbb dia berbaris jauh dr adik sya..

so inila hasilnya.. sya rasa susah nak amik gmbar org yg kita tak kenal.. patutla org ckp kena beramah mesra dulu b4 amik gmbar mereka-Lesson No 1

masa ni dlm dewan.. tak leh pakai flash.. payah karang kalau kantui.. so iso tinggi.. tak ingat brapa.. ni ketidaksharpan or out of focus ek?

http://i28.photobucket.com/albums/c216/risyars/shahrul1.jpg

b4 terlupa.. masa ni, sya pakai my fav lense.. 50mm..

jemput2 la komen..

buttet
21st September 2006, 11:02 AM
nie bukan out of focus sya..tapi xfocus :P...btw nice try

risya
21st September 2006, 11:05 AM
macam budak2 grunge jek.. dah berbaris nak amik scroll pun bleh lagi dia tak pakai jubah..
masa ni sya tunggu adik nak masuk dewan..
sudahnya, kena tunggu dia bersiap nak amik gmbar.. isk isk.. sejak bila dia jadik adik sya nih.. hehehehe.. :shock: :evil:

http://i28.photobucket.com/albums/c216/risyars/shahrul2.jpg

ok sapa2 yg nak kenal.. ni sya kenalkan.. nama dia shahrul (kanan) .. keja kat mardi.. engineer la kot.. sapa2 nak kenal, sya blh tlg kenalkan.. :lol:

weet
21st September 2006, 11:06 AM
yup.. kat dlm dewan mmg tak leh pakai flash.. same lah cam weet.. hentam je ISO tinggi2!! muwakakakaaa..
tak berani nak komen la sya.. sbb weet bukan terer sgt hamek2 gambo ni..cumenye pic tu mmg tak sharp..

nak lg gambo sya....!!!! lagi..lagi!!!!

risya
21st September 2006, 11:12 AM
nie bukan out of focus sya..tapi xfocus :P...btw nice try


yup.. kat dlm dewan mmg tak leh pakai flash.. same lah cam weet.. hentam je ISO tinggi2!! muwakakakaaa..
tak berani nak komen la sya.. sbb weet bukan terer sgt hamek2 gambo ni..cumenye pic tu mmg tak sharp..

nak lg gambo sya....!!!! lagi..lagi!!!!

sya rasa masa ni gegar.. sbb pakai slow shutter kot.. pastu iso tinggi.. sbb nak kasik terang.. tu yg tak sharp kot..

weet.. bab2 ni mmg munzir menang la kot.. hehe.. tapi dia duk dlm dewan.. tgk 2nd pix yg sya tunjuk..

risya
21st September 2006, 11:13 AM
gambar ke3...

http://i28.photobucket.com/albums/c216/risyars/shahrul.jpg

masa ni sya ikut adik sya berbaris.. pastu dia dah masuk dewan.. sya on the way nak jumpa adik bradik sya yg lain.. then terjumpa mamat ni skali lagi.. dia pun standby la senyum bila nampak sya..

azryshah
21st September 2006, 11:16 AM
actually mana satu adik sya.. hehehe
p/s : OT jap :lol:

sayangmama
21st September 2006, 11:18 AM
gambar ke3...

http://i28.photobucket.com/albums/c216/risyars/shahrul.jpg

masa ni sya ikut adik sya berbaris.. pastu dia dah masuk dewan.. sya on the way nak jumpa adik bradik sya yg lain.. then terjumpa mamat ni skali lagi.. dia pun standby la senyum bila nampak sya..

part ni kalau sya dapat cari WB yang sesuai, lagi cun.

risya
21st September 2006, 11:20 AM
http://i28.photobucket.com/albums/c216/risyars/ADIK1.jpg

PEGAWAI Universiti tgh check ketepatan senarai nama.. kang panggil orang lain.. kluar orang lain..

p.s eee.. tamau bgtau.. carikla sendiri.. hehe!

risya
21st September 2006, 11:22 AM
gambar ke3...

http://i28.photobucket.com/albums/c216/risyars/shahrul.jpg

masa ni sya ikut adik sya berbaris.. pastu dia dah masuk dewan.. sya on the way nak jumpa adik bradik sya yg lain.. then terjumpa mamat ni skali lagi.. dia pun standby la senyum bila nampak sya..

part ni kalau sya dapat cari WB yang sesuai, lagi cun.

bro.. camner nak edit gmbar ni.. bg idea sket blh?
hmm barisan tu berjalan laju.. pakai je setting yg sedia ada..

sayangmama
21st September 2006, 11:26 AM
gambar ke3...

http://i28.photobucket.com/albums/c216/risyars/shahrul.jpg

masa ni sya ikut adik sya berbaris.. pastu dia dah masuk dewan.. sya on the way nak jumpa adik bradik sya yg lain.. then terjumpa mamat ni skali lagi.. dia pun standby la senyum bila nampak sya..

part ni kalau sya dapat cari WB yang sesuai, lagi cun.

bro.. camner nak edit gmbar ni.. bg idea sket blh?
hmm barisan tu berjalan laju.. pakai je setting yg sedia ada..

editing ni tak pakar sangat. tapi cuba sya ejas color balance.

zul78
21st September 2006, 11:34 AM
risya perlu adjust colour balance dia ..... kurangkan penggunaan cyan ....
namun begitu ... jgn keterlaluan ......
jika dilihat pada keadaan gambar ini ....

bumbung yang berwarna hijau ...telah memberi impak pada baju dan juga lantai ......
sekiranya warna hijau ini ( shadow) di hilangkan kesemuanya ... maka gambar ini akan hilang LOGIK .....

secara keseluruhan nya ... gambar risya ...under ...
masih boleh di "repay"....
dan gunakan USM ....dalam 40 - 60 %

hasilnya

http://img86.imageshack.us/img86/4038/risyahw5.jpg

azryshah
21st September 2006, 11:47 AM
wah, zul dah buat magic :lol: tapi betul cakap zul tu.. kalau guna photoshop atau seumpamanya, gambar yang tak ok boley jadik ok. Tapi tak ori ler, tak kisah ler kan

sayangmama
21st September 2006, 11:48 AM
good job la zul. aku nak tolong buatkan takleh. tampat aku online skrg ni komputer zaman perang jepun. Install PS waima PS 6 pun terus HANG

zul78
21st September 2006, 11:50 AM
wah, zul dah buat magic :lol: tapi betul cakap zul tu.. kalau guna photoshop atau seumpamanya, gambar yang tak ok boley jadik ok. Tapi tak ori ler, tak kisah ler kan

tulah .... tapi kekadang ...kita kene KISAH jugak .....
kalau 200 keping yang jadi macam ni ......

lehh pingsannnnnnnnnnn ......

weet
21st September 2006, 12:47 PM
tu la pasal.. takpe risya br lg tu zul.... nanti die teror la!!
weet pon mcm gitu gak.. mase tahun lepas.. pes time bos suruh g amek istiadat konvo no.. cuak gak.. dah la dioang mintak 200 keping gambo.. yg jd 100 jek..
tahunni alhamdulillah semue gambar menjadi.. cume ade la skit2 composition yg kureng..
go..go..girl!!! :mrgreen:

buttet
21st September 2006, 12:56 PM
wah, zul dah buat magic :lol: tapi betul cakap zul tu.. kalau guna photoshop atau seumpamanya, gambar yang tak ok boley jadik ok. Tapi tak ori ler, tak kisah ler kan

saya tak jadie issue...kalau moment nie adik risya tetiap hari konvo memang ori la nnt gambar nie 8) 8) 8)

zul78
21st September 2006, 01:24 PM
ya ..... yang penting risya usaha .......
jika ada kesilapan pada camera .....risya masih ada peluang untuk perbaiki di PS .....

semoga risya tekun berusaha .......

meowwwwwwwwwwwww ......................

* bila nak angkat sd800 ..... kih kih kih ......

heroMak
21st September 2006, 01:29 PM
wow...zul cikgu PS ku yang poower rut! hahaha

zul.. tngkiu tolong tadi..ko memang raja hisdustani la dalam bab2 PS ni.. saspek sama lu..

nanti jumpa, jangan lupa lagi...
*mehauuuuwwwwww....

RISYA: way to go....

buttet
21st September 2006, 02:27 PM
zul d80 kan buleh edit image dalam kamera hehehehehe jadi buleh la upload terus dari body tanpa masuk PS :P :lol: :lol: :lol: :lol:

zul78
21st September 2006, 03:04 PM
zul d80 kan buleh edit image dalam kamera hehehehehe jadi buleh la upload terus dari body tanpa masuk PS :P :lol: :lol: :lol: :lol:

ooo yakerr........

tapi bagi aku tak praktikal lah .......
larat ker ko edit semua yang ko ambik....

lagi satu ..... screen lcd d80 .... betul ker colour calibration dia ........

dan ...... editor tools dia ....... cukup ker untuk edit ...level ..dan colour balance .......

aku tak pernah cuba ...... kat d80 ni .......
screen paling kecik yang aku pernah gunakan ......table pc ....+ wacom ...
itu pun ...sikit nyer seksa .....

mungkin boleh kot ......

nanti aku cuba ......

buttet
21st September 2006, 03:10 PM
hang beli kedian cuba..kedian kami leh try wakakakaka :P :P btw zul betui ka ang nk angkat d80 nie?

weet
21st September 2006, 03:30 PM
oit?? ni hape citer ni.. butet.. awk ni semakin noty ye.. (tiru ayat ijan) :lol:
sape2 ade pic konvo meh la syer... bleh next year gue tiru koang punye pic :mrgreen:

lanraga
21st September 2006, 04:22 PM
http://projectrasso.zoto.com/img/45/901644b869c3cf2ff38dff0a3a854cd9-.jpg

Lepas konvo di UTM hari tu...

lanraga
21st September 2006, 04:31 PM
http://projectrasso.zoto.com/img/45/191e845981fa5221f85405c89f9c9dc3.jpg
http://projectrasso.zoto.com/img/45/36c31e136d31050a4a371e2e0ad66044-.jpg
http://projectrasso.zoto.com/img/45/634ace31ee2fdf112d7b467b97937e9c-.jpg

Cubaan merakam ekspresi wajah para graduan..

gezzeg
21st September 2006, 10:45 PM
errr.. tumpang.. kasi komen sket kat pic shut aku nih. time tu panas terik. pakai mode S. Newbie jugak. Minta tunjuk ajar.

http://static.flickr.com/91/242177165_eb8f5930c7_o.jpg

http://static.flickr.com/79/242177158_3a42433f3b_o.jpg

buttet
21st September 2006, 11:38 PM
kalau panas terik kena fill in flash untuk kill shadow....

buntalshoot
21st September 2006, 11:40 PM
kalau panas terik kena fill in flash untuk kill shadow....

buleh buttet terangkan cara utk membunuh shadow?

buttet
22nd September 2006, 12:00 AM
saya pakai ridsect :P cheh buntal ang tau dah la...saya fill in flash nak kill shadow kat muka ....ehh buntal bukan berjihad ka?

jie171
22nd September 2006, 12:03 AM
x sabar rasanya...tunggu bulan Mac.......2007........

risya
22nd September 2006, 01:30 PM
ya ..... yang penting risya usaha .......
jika ada kesilapan pada camera .....risya masih ada peluang untuk perbaiki di PS .....

semoga risya tekun berusaha .......

meowwwwwwwwwwwww ......................

* bila nak angkat sd800 ..... kih kih kih ......

zul.. sya kasik semua gmbar mamat tu la .. bleh ke tlg edit? :lol:
masalahnya kelemahan sya ialah.. sya pun tak tahu gmbar tu under ke over *kalau dah melampau2 tu tahu la..

thanks zul.. thanks weet.. thanks bro heroMak.. thanks semua.. akan ku lipat gandakan usaha lagi.. cewah!

http://i28.photobucket.com/albums/c216/risyars/ADIK2.jpg

yg ni plak camner?

zul78
22nd September 2006, 02:37 PM
ya ..... yang penting risya usaha .......
jika ada kesilapan pada camera .....risya masih ada peluang untuk perbaiki di PS .....

semoga risya tekun berusaha .......

meowwwwwwwwwwwww ......................

* bila nak angkat sd800 ..... kih kih kih ......

zul.. sya kasik semua gmbar mamat tu la .. bleh ke tlg edit? :lol:
masalahnya kelemahan sya ialah.. sya pun tak tahu gmbar tu under ke over *kalau dah melampau2 tu tahu la..

thanks zul.. thanks weet.. thanks bro heroMak.. thanks semua.. akan ku lipat gandakan usaha lagi.. cewah!

http://i28.photobucket.com/albums/c216/risyars/ADIK2.jpg

yg ni plak camner?

pada pendapat zul lah .......
kalau dapat ...cuba seimbangkan komposisi ...ataupun kedudukan
subjek ......

sebagai contoh .....
http://img164.imageshack.us/img164/2279/untitled1ma2.jpg

ini contoh sahaja ...
mungkin ader yang lain ....
boleh beri pendapat yang lebih baik .....

peacee.........

hadiena
22nd September 2006, 04:39 PM
pada pendapat zul lah .......
kalau dapat ...cuba seimbangkan komposisi ...ataupun kedudukan
subjek ......

sebagai contoh .....
http://img164.imageshack.us/img164/2279/untitled1ma2.jpg

ini contoh sahaja ...
mungkin ader yang lain ....
boleh beri pendapat yang lebih baik .....

peacee.........

yg ni MEMANG MAGIC amat! :shock:

buttet
22nd September 2006, 04:46 PM
hhehe ini dah super imposed..hehe ini azry baru la xori...kekekeke risya xsebut namo buttet :( :(

risya
23rd September 2006, 12:26 AM
hhehe ini dah super imposed..hehe ini azry baru la xori...kekekeke risya xsebut namo buttet :( :(

thanks zul.. sayang bateri weng la.. kalau tak.. sya suruh awk tgk semua gmbar konvo tu..
la arin.. tu kan sapa2 yg wish sya suruh sya gandakan usaha..
tips arin bkn dah ckp tq ke? okla.. thanks again.. hehehe.. jgnla majuk.. :lol:

shaifulrizal
23rd September 2006, 02:32 AM
kenapa la hengkorang tak hajak aku shoot skali...

gezzeg
27th September 2006, 11:33 PM
ya ..... yang penting risya usaha .......
jika ada kesilapan pada camera .....risya masih ada peluang untuk perbaiki di PS .....

semoga risya tekun berusaha .......

meowwwwwwwwwwwww ......................

* bila nak angkat sd800 ..... kih kih kih ......

zul.. sya kasik semua gmbar mamat tu la .. bleh ke tlg edit? :lol:
masalahnya kelemahan sya ialah.. sya pun tak tahu gmbar tu under ke over *kalau dah melampau2 tu tahu la..

thanks zul.. thanks weet.. thanks bro heroMak.. thanks semua.. akan ku lipat gandakan usaha lagi.. cewah!

http://i28.photobucket.com/albums/c216/risyars/ADIK2.jpg

yg ni plak camner?

pada pendapat zul lah .......
kalau dapat ...cuba seimbangkan komposisi ...ataupun kedudukan
subjek ......

sebagai contoh .....
http://img164.imageshack.us/img164/2279/untitled1ma2.jpg

ini contoh sahaja ...
mungkin ader yang lain ....
boleh beri pendapat yang lebih baik .....

peacee......... dasatnya...

gezzeg
27th September 2006, 11:54 PM
kalau panas terik kena fill in flash untuk kill shadow....

tapi kalau distance tu jauh. membantu tak br buttet?

naneecomey
29th September 2006, 12:03 PM
nak try gak anta..
tp tak lah cantek sgt...
http://i56.photobucket.com/albums/g163/naneescoot/poli2.jpg

ni kwn adik...

risya
29th September 2006, 12:04 PM
kenapa la hengkorang tak hajak aku shoot skali...

la bro.. kami shoot kat batu pahat.. takkan bro nak join skali..
nanee.. takkan sekeping jek... we want more..

cgmulia
29th September 2006, 02:26 PM
nak try gak anta..
tp tak lah cantek sgt...
http://i56.photobucket.com/albums/g163/naneescoot/poli2.jpg

ni kwn adik...

ekeh..

kecik...

heroMak
29th September 2006, 02:33 PM
zul, gambar yang disuper imposed tu telah mengalihkan parut jerawat dari belah kanan ke belah kiri..

sian dia kena flipped..hehehehe

cgmulia
29th September 2006, 02:37 PM
aku tak salahkan risya kalau pasal susunan..

pengalaman seseorang akan menentukan segalanya...

walau pe pe pun.. gmbr ada peningkatan.. cuma background kena jaga

itu je

PeLaris
29th September 2006, 02:40 PM
pasal b/ground, cuba tanya saya_maju!

cgmulia
29th September 2006, 02:41 PM
yaa.. betul tu..

PeLaris
29th September 2006, 02:43 PM
wow.. cute tul pic dr naneycomey..
:)

heroMak
29th September 2006, 03:39 PM
nak jaga background camana tu cg? leh explain skit tak?

cg, pelaris, mana tip for fingertips arini? heheheh

risya
29th September 2006, 04:19 PM
jaga background? blh explain ke cikgu?

sobriazmi
29th September 2006, 05:00 PM
maksud cg dan pelaris tu... background seeloknya yg bersih la... atau nak lagi best..di bokehkan....
atau risya masukkan unsur bangunan yg melambangkan konvo tu....
so dengan ini, subject dan background akan lebih menonjolkan gambar tu...

tu pendapat boe je... tatau betul ker takk...

PeLaris
29th September 2006, 11:05 PM
pendapat boe betul,
gambar yang dirakam oleh dik risya pun betul gakz..
asalkan gmbr tu tak over atau under, jua out of focus..

memandangkan dik risya punyai lensa yang baru,
apa kata lenkali dicuba teknik "contre-jour"...

zul78
30th September 2006, 10:45 AM
pendapat boe betul,
gambar yang dirakam oleh dik risya pun betul gakz..
asalkan gmbr tu tak over atau under, jua out of focus..

memandangkan dik risya punyai lensa yang baru,
apa kata lenkali dicuba teknik "contre-jour"...

zul suka concept ni .....
gabungan tiga eliment yang menjadikan gambar lebih "keterbacaannya"....

risya
9th October 2006, 09:44 AM
maksud cg dan pelaris tu... background seeloknya yg bersih la... atau nak lagi best..di bokehkan....
atau risya masukkan unsur bangunan yg melambangkan konvo tu....
so dengan ini, subject dan background akan lebih menonjolkan gambar tu...

tu pendapat boe je... tatau betul ker takk...

sya mmg tak amik port pasal bground.. sbb masa ni.. aim for the moment tu lagi dititikberatkan.. ada gak gmbar lain yg ada bground blakang building universiti.. baling topi.. masa tgh nangis2 lps kluar dewan.. tapi sya tak masukkan kat sini coz i think its too personal utk diletakkan di sini.. yg tu mmg bground org pakai jubah .. org tgh gmbar2 dgn family@frens.. nampakla suasananya..

isu bokeh ni sgt penting ke utk semua jenis gambar?

risya
9th October 2006, 09:46 AM
pendapat boe betul,
gambar yang dirakam oleh dik risya pun betul gakz..
asalkan gmbr tu tak over atau under, jua out of focus..

memandangkan dik risya punyai lensa yang baru,
apa kata lenkali dicuba teknik "contre-jour"...

zul suka concept ni .....
gabungan tiga eliment yang menjadikan gambar lebih "keterbacaannya"....

cikgu.. sya tanya bleh? contre-jour ni apa ek? thanks..
zul.. 3 element ni apa ek..-tak under@over,tak out of focus & contre-jour ya?

thanks kengkawan..

kaduke
9th October 2006, 01:58 PM
kena tunggu tahun depan la nak amik gambar konvo lagik..

buttet
9th October 2006, 02:21 PM
bulan 11 nie jom Uitm Shah Alam
awek gerek gak woooo

sobriazmi
10th October 2006, 01:39 PM
bila..bila..
nak ikuttt..
wakakakakka

saya_maju
10th October 2006, 02:32 PM
pendapat boe betul,
gambar yang dirakam oleh dik risya pun betul gakz..
asalkan gmbr tu tak over atau under, jua out of focus..

memandangkan dik risya punyai lensa yang baru,
apa kata lenkali dicuba teknik "contre-jour"...

zul suka concept ni .....
gabungan tiga eliment yang menjadikan gambar lebih "keterbacaannya"....

cikgu.. sya tanya bleh? contre-jour ni apa ek? thanks..
zul.. 3 element ni apa ek..-tak under@over,tak out of focus & contre-jour ya?

thanks kengkawan..

contre-jour

sebutan asal dia dari perancis.. Silhoutte.. atau into the light..

betul ke tidak Tuan Bumbba kita.. yang lama tak dengan "suara" tu
kalau salah betul kan..
kalau betul nanti i sambung panjang sikit nanti.. tq

PeLaris
10th October 2006, 03:41 PM
cest la vie..

sedi78
20th June 2011, 05:14 AM
walaupon ni semua dah lama.. tp apa2 pon aku nak ucap tenkiu.. esok nak gi shoot makcik grad.. takde idea...