PDA

View Full Version : I Need Help.



Ggnikonian
25th July 2010, 10:02 AM
sy nak minta tolong kepada snior2 kat forum ne, leh x? sy masih muda, bru je 18 tahun, haha, sy dpt tawaran menduduki ujian SPA nanti. huhu. tp dia x bg tahu pun apa yg akan disoal nnti. sa btul2 memohon kpd siapa2 tahu apa yg harus sy lakukan. tq bro~~ huhu




PANDUAN PEPERIKSAAN MEMASUKI PERKHIDMATAN AHLI FOTOGRAFI GRED B17

BAHAGIAN I – UJIAN AMALI

• Soalan-soalan yang akan ditanya adalah untuk menguji bakat, kebolehan dan kreativiti calon dalam bidang fotografi. Calon-calon dikehendaki mengambil gambar berdasarkan kepada 2 tajuk yang disediakan. Bagi setiap tajuk, calon-calon dibenarkan mengambil 5 ‘snap shot‘ sahaja.

• Penilaian adalah berdasarkan kepada perkara-perkara berikut:

i. Teknik Fotografi
ii. Komposisi
iii. Mesej


Masa : 1 jam
Soalan : 4 ( jawab 2 )

• Calon dikehendaki menyediakan kamera sendiri iaitu jenis “Digital Single Lens Reflect” (DSLR).

akuss15
25th July 2010, 10:37 AM
1. Teknik fotografi.
-bowkeh
-panning
-slow shutter
-rear syns
-cls

2. Komposisi
-rule of third.
-frame
-leading line
-contrast
-shape
-reflection
-repeatation
-jaga jaga headroom
-biar semua menda dalam frame ko tu ada cerita
-elakkan subjek terpotong atau subjek yg takde kemengena tetiba ada plak (mcm pucuk daun ka.... )
-etc

3. mesej
-adakah gambar itu ada cerita?
-wording yg menyokong cerita?
-aksi yg ada cerita?
-mimik muka
-body gesture.

+mesti ramai gila yg datang. aku nasihatkan gambaq hang biar la yg lain dr yg lain. angle, kaler, kontrast dan mcm mcm lg bleh ko mainkan utk dpt gamba yg lain.
+elakkan kesalahan bowdoh mcm gamba behler, under, owver,
+skin tone kena tepat...
+jgn buat mende yg terlampau pelik sgt...... g bantai WB sampai warna jd biru gila... igtkan nampak cool effect wane biru...

Ggnikonian
25th July 2010, 11:12 AM
1. Teknik fotografi.
-bowkeh
-panning
-slow shutter
-rear syns
-cls

2. Komposisi
-rule of third.
-frame
-leading line
-contrast
-shape
-reflection
-repeatation
-jaga jaga headroom
-biar semua menda dalam frame ko tu ada cerita
-elakkan subjek terpotong atau subjek yg takde kemengena tetiba ada plak (mcm pucuk daun ka.... )
-etc

3. mesej
-adakah gambar itu ada cerita?
-wording yg menyokong cerita?
-aksi yg ada cerita?
-mimik muka
-body gesture.

+mesti ramai gila yg datang. aku nasihatkan gambaq hang biar la yg lain dr yg lain. angle, kaler, kontrast dan mcm mcm lg bleh ko mainkan utk dpt gamba yg lain.
+elakkan kesalahan bowdoh mcm gamba behler, under, owver,
+skin tone kena tepat...
+jgn buat mende yg terlampau pelik sgt...... g bantai WB sampai warna jd biru gila... igtkan nampak cool effect wane biru...


TQ BRO~! TQ sangat2! huhuhu. hanya Allah jer lah yg dpt balas jasa bro ne. huhuhu. i'll do my best.

mrpolie
25th July 2010, 12:04 PM
TQ BRO~! TQ sangat2! huhuhu. hanya Allah jer lah yg dpt balas jasa bro ne. huhuhu. i'll do my best.
Good luck bro...

mozakim
25th July 2010, 12:20 PM
moga cita2 sedara nak jadi fotografer tercapai, kalau dah berjaya nanti jangan lupa kami di FMDC nims... ;)

Ggnikonian
25th July 2010, 02:56 PM
Good luck bro...

thx bro~ :)

Ggnikonian
25th July 2010, 02:57 PM
moga cita2 sedara nak jadi fotografer tercapai, kalau dah berjaya nanti jangan lupa kami di FMDC nims... ;)

ok. i will never forget korang. hehea ;)

ikelah
25th July 2010, 04:01 PM
selamat berjaya.

unique but simple.

fazzrea
25th July 2010, 04:07 PM
Bagus & sopan betol budak ni bertanya... tepat & kena pada tempatnya... tgk kan Sifu Akuss dah turunkan ilmu... org lain mcm aku ni pon dapat manafaat dari jawapan tu heheheee

Good Luck brother... semoga berjaya...

Saviour_89
25th July 2010, 04:14 PM
wahhh..mcm best je...nk juga apply ni.hhihhi

Ggnikonian
25th July 2010, 05:19 PM
selamat berjaya.

unique but simple.

thanks bro. law bleh. turun2 la ilmu skit2. hehehea :P neway tq again bro~ :)

Ggnikonian
25th July 2010, 05:22 PM
Bagus & sopan betol budak ni bertanya... tepat & kena pada tempatnya... tgk kan Sifu Akuss dah turunkan ilmu... org lain mcm aku ni pon dapat manafaat dari jawapan tu heheheee

Good Luck brother... semoga berjaya...

ahaha. tima kasih~ heeea. budi bahasa budaya kita bro~ ahaha. ok, sy harap sa dpt jadi photographer la satu hari nanti. majulah dunia photography demi negara. :)

Ggnikonian
25th July 2010, 05:23 PM
wahhh..mcm best je...nk juga apply ni.hhihhi

apply larr bro, mang best law dpt pekerjaan yg memang kena ngan jiwa kita ni. ahaa :)

CgSir
25th July 2010, 07:05 PM
Anda semua beruntung masa ini. Dapat belajar ilmu fotografi dengan mudah, cepat dan berkesan. Banyak info dan pengalaman orang lain yang mudah diperolehi. Kalau rajin sekelip mata saja boleh menguasai ilmu fotografi yang mana kalau orang dulu perlu bertahun-tahun meningkatkan diri hanya dengan pengalaman diri sendiri. Mungkin barangkali kalau orang dulu perlu masa 5 tahun menguasai kemahiran fotografi tetapi dengan teknologi IT yang serba canggih orang sekarang boleh menguasai ilmu yang sama tidak sampai satu tahun sahaja.

Semoga success menjadi profesional muda masa kini.

Jagged
25th July 2010, 07:15 PM
Semoga lulus bro...

akuss15
25th July 2010, 07:35 PM
tips dalam interview gomen....

1. jgn tunjuk pandai sgt, tp jgn diam nampak bodoh sgt.
2. hujah disokong dgn fakta.
3. kemahiran bercakap itu penting..
4. kalau interviewer tanya dalam BM jawap la BM. kalau BI jawap BI. kalo die tanya BM ko jawap BI, mmg kene chop belagak la.
5. muka kene kompiden.... kalau ko asek.. aaaa ... aaaa.... errr... er..... abis ler.......
6. pakaian kene formal abis. kemeja, slack.. kasut.. STOKING!!
7. portfolio bawak lah yg versi printed lengkap dgn penerangan. walaupon die tak suruh bawak. bawak yg gempak2.... jgn semua ko pulun bawak plak.
8. KESOPAN tu penting. bagi salam atau selamat sejahtera..... biar nampak mcm menantu idaman mak mertua.
9. x payah la susah2 nak kipas kerajaan atau parti mana mana.... be neutral, elakkan politik. (depa tak semestinya undi BN)
10. tapi tak bermaksud ang tatau pasal kerjaan... atleast tau la sapa PM, sapa TPM..

itu saje yg dpt aku pikirkan... hahahaa......

Ggnikonian
25th July 2010, 07:52 PM
Anda semua beruntung masa ini. Dapat belajar ilmu fotografi dengan mudah, cepat dan berkesan. Banyak info dan pengalaman orang lain yang mudah diperolehi. Kalau rajin sekelip mata saja boleh menguasai ilmu fotografi yang mana kalau orang dulu perlu bertahun-tahun meningkatkan diri hanya dengan pengalaman diri sendiri. Mungkin barangkali kalau orang dulu perlu masa 5 tahun menguasai kemahiran fotografi tetapi dengan teknologi IT yang serba canggih orang sekarang boleh menguasai ilmu yang sama tidak sampai satu tahun sahaja.

Semoga success menjadi profesional muda masa kini.


tima kasih bro. sangat2 sy hargai nasihat bro ne. huhu :)

Ggnikonian
25th July 2010, 07:53 PM
Semoga lulus bro...

tima kasih bro. harap2 sy bleh lar. huhuhu

Ggnikonian
25th July 2010, 07:54 PM
tips dalam interview gomen....

1. jgn tunjuk pandai sgt, tp jgn diam nampak bodoh sgt.
2. hujah disokong dgn fakta.
3. kemahiran bercakap itu penting..
4. kalau interviewer tanya dalam BM jawap la BM. kalau BI jawap BI. kalo die tanya BM ko jawap BI, mmg kene chop belagak la.
5. muka kene kompiden.... kalau ko asek.. aaaa ... aaaa.... errr... er..... abis ler.......
6. pakaian kene formal abis. kemeja, slack.. kasut.. STOKING!!
7. portfolio bawak lah yg versi printed lengkap dgn penerangan. walaupon die tak suruh bawak. bawak yg gempak2.... jgn semua ko pulun bawak plak.
8. KESOPAN tu penting. bagi salam atau selamat sejahtera..... biar nampak mcm menantu idaman mak mertua.
9. x payah la susah2 nak kipas kerajaan atau parti mana mana.... be neutral, elakkan politik. (depa tak semestinya undi BN)
10. tapi tak bermaksud ang tatau pasal kerjaan... atleast tau la sapa PM, sapa TPM..

itu saje yg dpt aku pikirkan... hahahaa......

wuahh~ tips yg sgt berguna. tq broo. if ada laie, btul2 sa terima dengan ribuan terima kasih. sy masih newbies nih. huhu.

Dewangga
26th July 2010, 11:33 PM
ada satu lagi PETUA. Nih petua paling penting..... Malam sebelum exam, TIDO awal.

Semoga sukses

Ggnikonian
28th July 2010, 08:34 PM
ada satu lagi PETUA. Nih petua paling penting..... Malam sebelum exam, TIDO awal.

Semoga sukses

ok bro. tima kasih atas nasihat. :)

Row Casper
3rd August 2010, 08:34 AM
Salam...at last jumpa gak thread ni..thanks diatas semua info yang diberi...saya pun duduk exam yang serupa tp tu minggu depan..aperpun..segala maklumat dlm ni amat dihargai..

noharm
3rd August 2010, 10:22 AM
Tahniah sebab dapat tawaran tu.. buat yg terbaek dan cuba kurangkan nebes.. sebab bila kita nebes, apa yg kita plan nak buat atau nak cakap akan hilang sekelip mata..

nak ilangkan nebes plak ada banyak petua.. tapi yg selalu saya amalkan ialah yg macam Dr. Fazilah Kamsah sarankan: Malam tu pastikan semua yg nak bawak ke interview dah siap sedia utk dicapai esok pagi; then tidur awal, bangun awal & solat subuh. Plan utk sampai ke tempat interview lebih kurang 1 jam sebelum sesi. Biar kita tunggu kat sana daripada tunggu kat jalan raya sebab JAMMM.. sebelum masuk interview genggam kedua tangan erat2 sambil baca apa2 doa yg ingat, kalau tak ingat doa dgn bahasa yg sendiri paham pun tak apa..tarik nafas panjang2 then lepas perlahan2.. buat beberapa kali insyaAllah hati akan sedikit tenang..

GOOD LUCK!!

Row Casper
3rd August 2010, 10:29 AM
Insya Allah...harap la tak nervous...hehe..ermmm...kepada sesiapa yang penah or dah exam tu harap tak keberatan untuk share2 kan aper yang telah di exam.

Dewangga
4th August 2010, 04:13 AM
Baru teringat saya , 2 tahun lepas ada sasaorang yang saya kenal ambik exam nih. Soalan berkisar pada basic jer. Contoh kalau dalam tempat sempit nak pakai lens apa (jawapnya lens wide). Ambik gambar VVIP dan masa tu lagu negaraku dimainkan. Nak ambik gambar atau nak berdiri tegak hormat negaraku? (jawapnya ambik gambar dulu dan cepat-cepat berdiri tegak). Lagi satu waktu malam nak guna filem asa berapa? (sekarang ISO berapa?) - jawapnya ialah ISO yang tinggi - kalau ada 800, pilih 800.

Soalan biasanya mengelirukan sebab jawapan hampir sama. Semua soalan adalah senang (subjektif ni. Mungkin bagi fotog biasa adalah senang tapi yg baru mungkin susah sikit). Soalan orang kerajaan yang buat. Cara gaya macam kerajaan jugaklah. Lainlah kalau kita fotog yg buat soalah. Pastinya mencabar minda dan perasaan.

Row Casper
4th August 2010, 08:21 AM
Salam/Selamat pagi...terima kasih diatas info yang diberi.., sekurang2nya tahu sikit sebanyak...

rangga
5th August 2010, 10:51 AM
semoga semua lancar & good luck...

Row Casper
5th August 2010, 02:48 PM
semoga semua lancar & good luck...

Terima kasih

Ggnikonian
8th August 2010, 11:22 PM
Baru teringat saya , 2 tahun lepas ada sasaorang yang saya kenal ambik exam nih. Soalan berkisar pada basic jer. Contoh kalau dalam tempat sempit nak pakai lens apa (jawapnya lens wide). Ambik gambar VVIP dan masa tu lagu negaraku dimainkan. Nak ambik gambar atau nak berdiri tegak hormat negaraku? (jawapnya ambik gambar dulu dan cepat-cepat berdiri tegak). Lagi satu waktu malam nak guna filem asa berapa? (sekarang ISO berapa?) - jawapnya ialah ISO yang tinggi - kalau ada 800, pilih 800.

Soalan biasanya mengelirukan sebab jawapan hampir sama. Semua soalan adalah senang (subjektif ni. Mungkin bagi fotog biasa adalah senang tapi yg baru mungkin susah sikit). Soalan orang kerajaan yang buat. Cara gaya macam kerajaan jugaklah. Lainlah kalau kita fotog yg buat soalah. Pastinya mencabar minda dan perasaan.

tima kasih bro. if ada apa2 lagi yg boleh share, sa mohon2 agar bro dpt share kat sy and smua org. huhuhu. majulah dunia fotog demi negara. :)

Ggnikonian
8th August 2010, 11:22 PM
Tahniah sebab dapat tawaran tu.. buat yg terbaek dan cuba kurangkan nebes.. sebab bila kita nebes, apa yg kita plan nak buat atau nak cakap akan hilang sekelip mata..

nak ilangkan nebes plak ada banyak petua.. tapi yg selalu saya amalkan ialah yg macam Dr. Fazilah Kamsah sarankan: Malam tu pastikan semua yg nak bawak ke interview dah siap sedia utk dicapai esok pagi; then tidur awal, bangun awal & solat subuh. Plan utk sampai ke tempat interview lebih kurang 1 jam sebelum sesi. Biar kita tunggu kat sana daripada tunggu kat jalan raya sebab JAMMM.. sebelum masuk interview genggam kedua tangan erat2 sambil baca apa2 doa yg ingat, kalau tak ingat doa dgn bahasa yg sendiri paham pun tak apa..tarik nafas panjang2 then lepas perlahan2.. buat beberapa kali insyaAllah hati akan sedikit tenang..

GOOD LUCK!!

tima kasih byk2 bro. huhuhuhu

Ggnikonian
8th August 2010, 11:23 PM
Salam...at last jumpa gak thread ni..thanks diatas semua info yang diberi...saya pun duduk exam yang serupa tp tu minggu depan..aperpun..segala maklumat dlm ni amat dihargai..

sama2 la kita bro. wish all the best for you. :)

Ggnikonian
11th August 2010, 02:24 PM
Success! Ujian amali tuh sa dpt laksanakan dengan rendah diri. ehehehea ;)

under tajuk Keindahan Flora dan Fauna, dan Keindahan Kompleks Pusat Penyiaran. sy perlu mengambil 5 gmbr bagi stiap subjek. :)
Please Comment. I really need it :)
thanks :)


SOALAN 1: Keindahan Flora Dan Fauna

http://farm5.static.flickr.com/4101/4881655206_bd12993f19_b.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4082/4881045895_559197100e_b.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4074/4881653942_21795dcb6a_b.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4093/4881652880_3c0c8b1fcf_b.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4098/4881043753_f0df25b0ca_b.jpg


Soalan 2: Keindahan Kompleks Jabatan Penyiaran Malaysia, Sabah

http://farm5.static.flickr.com/4095/4881658342_64deed8a44_b.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4098/4881048805_18864459e1_b.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4116/4881656764_69dce160c2_b.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4142/4881655874_739f7f9da9_b.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4119/4881650662_a181940a26_b.jpg


Please Comment. Sa hanyalah budak baru belajar, TERIMA KASIH!! :)

mynatz
3rd December 2010, 02:10 AM
so cmna result bro?sda tgk ka???ada sda tu....:)

kurunabad
3rd December 2010, 07:23 AM
tahniah.semoga lulus