PDA

View Full Version : Koleksi gambar dari filem | mzabdullah



mzabdullah
27th August 2010, 09:27 PM
Inspired by Dr Malek's gambar2 dari filem saya juga ingin berkongsi koleksi gambar2 favourite saya dari filem....

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v6/p146111543-3.jpg
Kompleks Dayabumi shot on Fujichrome Provia 100F circa 2005

http://zain.zenfolio.com/img/s2/v1/p192137245-3.jpg
Petronas Twin Towers framed by the elevated highway | Shot on Fujichrome Provia 100F circa 2004

http://zain.zenfolio.com/img/s4/v3/p307212936-4.jpg
Welcome to Kuala Lumpur | Shot on Fujichrome Velvia circa 2004

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v6/p757652128-3.jpg

http://zain.zenfolio.com/img/s5/v4/p577345659-3.jpg
Masjid Abidin | Shot on Fujichrome Velvia circa 2005

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v6/p620050961-4.jpg
A lady enjoying the cool waterfall | Shot on Kodak Elitechrome 100F circa 2006

http://zain.zenfolio.com/img/s1/v0/p873601830-3.jpg
Bukit Belachan | Shot on Kodak Elitechrome 100F

dR ali
27th August 2010, 10:21 PM
koleksi yg luarbiasa.....

mzabdullah
28th August 2010, 12:12 AM
koleksi yg luarbiasa.....


Terima kasih Dr Ali. Satu pujian yg bermakna drpd photog yg berkaliber seperti Dr Ali :)

jonelabu
28th August 2010, 12:20 AM
suke pic 2nd tu ler,,,,nice2

PengukirCahaya
28th August 2010, 12:27 AM
Kalau DSLR dapat macam ni, tu biasa.... Kalau SLR dapat macam ni, tu luarbiasa.......

mzabdullah
28th August 2010, 12:37 AM
Kalau DSLR dapat macam ni, tu biasa.... Kalau SLR dapat macam ni, tu luarbiasa.......

Don't let the marketing force of the equipment manufacturers influence us by thinking that only DSLR or high-end DSLR could produce certain quality of images. The key to producing interesting images lies in the person behind the camera :)

PengukirCahaya
28th August 2010, 12:43 AM
Sebenarnya jika manufacturer ada buat digital-back untuk SLR,,, dah lama saya cari satu especially untuk F5 saya tuh.

mzabdullah
28th August 2010, 01:05 AM
Empat gambar2 ni pernah menghiasi Islamica Magazine tahun 2006 kalau tak silap. Islamica Magazine ialah sebuah majalah antarabangsa mengenai Islam based in Los Angeles dan diedar di seluruh dunia.

Keempat2 gambar nih semua terhasil dari slide film shot using Nikon F80 with Tamron 28-200mm lens

http://zain.zenfolio.com/img/s1/v0/p282621770-3.jpg
Masjid Wilayah

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v6/p822630292-3.jpg
Masjid Shah Alam

http://zain.zenfolio.com/img/s5/v4/p728077398-4.jpg
Inside Masjid Shah Alam

http://zain.zenfolio.com/img/s5/v4/p963749299-3.jpg
Masjid Putra by night


http://zain.zenfolio.com/img/s10/v2/p641311289-4.jpg
Islamica Magazine issue #15.

mzabdullah
28th August 2010, 01:54 AM
Koleksi gambar2 bermotifkan graphic dihasilkan drpd filem (mostly slide film)

http://zain.zenfolio.com/img/s2/v1/p638407176-3.jpg
Jalur gemilang in water drops

http://zain.zenfolio.com/img/s5/v4/p657452533-3.jpg
Stacks of colours

http://zain.zenfolio.com/img/s2/v1/p162132622-3.jpg
A red letterbox

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v5/p167145902-3.jpg
The curve

http://zain.zenfolio.com/img/s5/v4/p1071920373-4.jpg
Polka-dot steps

bujang
28th August 2010, 09:57 AM
sgt2 sempoi la bro...sgt2 menarik..

PengukirCahaya
28th August 2010, 03:50 PM
Filem slide memang best.

mzabdullah
31st August 2010, 01:57 AM
Filem slide memang best.

Ya, slide filem memang best malangnya manufacturer slide filem itu sendiri berlumba2 utk "jump on the digital wagon" dan mereka sendiri yg contribute to the early death of slide film.

mzabdullah
31st August 2010, 02:12 AM
Street shooting with film...normally pakai negative - fujifilm Superia 200 atau 400

http://zain.zenfolio.com/img/s10/v2/p236515647-3.jpg
A bride mannequin | Shot on Fujifilm Superia 200

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v6/p102381559-3.jpg
Shopping for headscarf | Shot on Fujifilm Superia 200

http://zain.zenfolio.com/img/s5/v4/p547286387-4.jpg
Ice-cream man | Shot on Kodak Elitechrome 100F Extra color

http://zain.zenfolio.com/img/s1/v0/p99208227-3.jpg
My son Danial at 1 year old | Shot on Fujifilm Superia 400

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v5/p549692491-4.jpg
Fish silhouette at Aquaria | Shot on Fujifilm Superia 200

http://zain.zenfolio.com/img/s10/v2/p898716298-3.jpg
Air Asia stewardesses | Shot on Fujifilm Superia 200

shuttermania
31st August 2010, 02:18 AM
lawa2 gambar tuan... mmg lain dari yang lain...

metaroyal
3rd September 2010, 05:45 AM
speechlessness...meleleh tabik lantun melantun.

PengukirCahaya
3rd September 2010, 03:09 PM
Menakjubkan MENAKJUBKAN.....

mzabdullah
4th September 2010, 03:37 AM
Menakjubkan MENAKJUBKAN.....

Thank you pengukir cahaya, metaroyal and shuttermania for your favourable comments.

mzabdullah
4th September 2010, 04:03 AM
Actually negative print film Fujifilm Superia 200 is one of my favourites kalau saya tak shoot pakai slide film....Ini antara hasil dari Fujifilm Superia 200 negative film

http://zain.zenfolio.com/img/s10/v2/p782973234-3.jpg
Pasar Besar Siti Khadijah, Kota Bharu, Kelate

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v6/p857759488-4.jpg
Pasar Besar Siti Khadijah

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v5/p1020242263-4.jpg
Masjid Sultan Ismail Petra, Kubang Krian

http://zain.zenfolio.com/img/s2/v1/p549080520-3.jpg
Masjid Kuala Besut with Terengganu traditional architecture

metaroyal
4th September 2010, 05:28 AM
kagum cara saudara mencari sudut menembak.
malaysian bessssttt

mzabdullah
4th September 2010, 06:07 AM
kagum cara saudara mencari sudut menembak.
malaysian bessssttt

Thanks metaroyal for liking my photographic works. Aku ni amateur je, gear pon amateur je. Cuma dlm photography ni what matters most is passion and patience and maybe satu lagi perseverance (kalau dlm Melayu maknanya tak resti putus asa lah lebih kurang)

Aku byk belajar melalui internet....tonnes of knowledge you can get through internet, lagi satu aku ada jugak bertanya dan bertukar-tukar pendapat dgn yg senior dan pro mcm Arthur Teng (he is very humble dan tak kedekut ilmu), Zainal Halim (another good friend yg kepala best) Shamshahrin (EPA stringer), Jimin Lai, Ted Adnan etc

Pendekata kita kena sentiasa ada passion utk improve dan keep shooting :)

metaroyal
4th September 2010, 06:39 AM
Thanks metaroyal for liking my photographic works. Aku ni amateur je, gear pon amateur je. Cuma dlm photography ni what matters most is passion and patience and maybe satu lagi perseverance (kalau dlm Melayu maknanya tak resti putus asa lah lebih kurang)

Aku byk belajar melalui internet....tonnes of knowledge you can get through internet, lagi satu aku ada jugak bertanya dan bertukar-tukar pendapat dgn yg senior dan pro mcm Arthur Teng (he is very humble dan tak kedekut ilmu), Zainal Halim (another good friend yg kepala best) Shamshahrin (EPA stringer), Jimin Lai, Ted Adnan etc

Pendekata kita kena sentiasa ada passion utk improve dan keep shooting :)

nasihat tu aq semat dlm hati,aq akan belajar cara ko belajar..those guys akan aq jejaki satu persatu..anyway trimasss..

pichot84
4th September 2010, 03:01 PM
hasil kerja yg sememangnya menakjubkan...teruskan usaha saudara...insyallah this can inspire others to gain more knowledge....

PengukirCahaya
4th September 2010, 03:40 PM
(sedang korek negatip lama.... mintak-mintak laa tak rosak )

mazakel
4th September 2010, 08:25 PM
kagum dgn hasil bro....menjadi pedoman pd sy yg masih baru dlm bidang ni....

mrjuice
4th September 2010, 10:31 PM
mak aih..cantiknya..masyaALLAH..cantik sangat..

metaroyal
4th September 2010, 10:35 PM
(sedang korek negatip lama.... mintak-mintak laa tak rosak )

korek bang..pastu bubuh thread baru,suka nak tgk hasil org2 berpengalaman dlm filem nih...

skatoon
4th September 2010, 10:41 PM
Koleksi gambar2 bermotifkan graphic dihasilkan drpd filem (mostly slide film)

http://zain.zenfolio.com/img/s2/v1/p638407176-3.jpg
Jalur gemilang in water drops



tersangatttt la menarik perhatin ...
smarttt .

mzabdullah
4th September 2010, 11:23 PM
Terima kasih mrjuice, mazakel & skatoon for your favourable comment.

Photography is about looking, seeing and observing as well as keep practising....dan yg paling penting passion.

Jangan main belasah aje.....

Mengikut salah sorang sifu saya Mr Leonard Foo, owner of MIR yg hostkan photography in Malaysia (http://mir.com.my/rb/photography/) dan FTZ tuh....seorang photographer yg berjaya dia dah dpt previsualise gambar yg dia nak tu dlm kepala dia....dia cuma perlu petik shutter je utk freeze kan moment tuh forever...

buttet
4th September 2010, 11:24 PM
saya setuju dgn pendapat bro...

mzabdullah
4th September 2010, 11:26 PM
(sedang korek negatip lama.... mintak-mintak laa tak rosak )

Apa lagi pengukircahaya...let's share them with us here. Let us revive the beauty of film to show the younger digital generation that either digital or film what matters most is the resulting pictures. Medum either digital or film is just a tool to produce the picture.

mzabdullah
5th September 2010, 03:01 AM
Lagi gambar dihasilkan dari slide film - Fujichrome Velvia 50 yg rata-rata menjadi favourite film to most photographers pro and amateur alike disebabkan colournya yg highly saturated.

http://zain.zenfolio.com/img/s10/v2/p656374304-3.jpg
Among my personal favourites

http://zain.zenfolio.com/img/s2/v1/p793594494-4.jpg

Among my personal favourites

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v5/p692030644-4.jpg
Maghrib time in Putrajaya

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v5/p935339786-4.jpg

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v5/p605038241-4.jpg
About the same angle on a different day

alipskywalker
21st January 2011, 11:42 PM
kagum laaaa...sgt chantekkk...nk cuba jugak laaaa heheheheh...

mzabdullah
21st January 2011, 11:48 PM
Terima kasih alipskywalker (dahsyatnya nick). Apa maksud u nak cuba jugak tu? Nak cuba shoot pakai slide film atau nak cuba cari angle yg mcm tuh? Film is just a medium kalau tak pakai film kita boleh pakai digital. What matters most is the result.


kagum laaaa...sgt chantekkk...nk cuba jugak laaaa heheheheh...

Skid493
22nd January 2011, 12:27 AM
Sebuah khazanah yg menarik.... masa zaman filem dulu tak berapa berani nak guna SLR pasal banyak gambo yg tak jadi....hehehe!! Tu yg pakai point & shoot aje.. Pasal nak tau jadi ke tak...kena cuci filem dulu...cost lagi, tak macam zaman digital ni..petik dah boleh tengok jadi ke tidak. Atas dasar ni la kot, ramainya yg berlumba2 pakai digital SLR. Dan ramai gak le yg baru petik kamera 2,3 kali dah berangan pro...adusss!! anyway zaman berubah...ikut je laa...

alipskywalker
24th January 2011, 02:44 PM
Terima kasih alipskywalker (dahsyatnya nick). Apa maksud u nak cuba jugak tu? Nak cuba shoot pakai slide film atau nak cuba cari angle yg mcm tuh? Film is just a medium kalau tak pakai film kita boleh pakai digital. What matters most is the result.

nk cuba shoot pakai film,sy pn xpasti canon SLR sy model apa kat body cuma tulis Eos Kiss...dh survey mungkin 500N kot..masih tercr2 buku manual atau dr internet..slide film sy xberapa tau sgt sbb baru2 nk mencuba format yg biasa 35mm..tentang angle,komposisi & result ermmmmm susah betoi nk dpt yg mcm tuan ni...apepon "cuba & jaya" bak kata cikgu matematik sy heheheh...mmg saluteee hasil karya tuan....

bigbrother
24th January 2011, 03:39 PM
love all the film shot !! :) nice one bang..

beskalpancit
24th January 2011, 03:50 PM
terkedu! sgt indah! color sgt saturate..clean! trus aku google "Fujichrome Velvia 50" ni.. huuu, no wonder!
Thanks for share.. u inspiring me! :x

mozakim
24th January 2011, 04:13 PM
mengujakan.... sebab tu picture kontrol FUJI VELVIA ni pun ader bleh masukkan kat kamera kalau nak amik feel shut dengan dSLR :) memang molek dengan genre landskap :D

CgSir
24th January 2011, 09:21 PM
Memangnya cantik. Itulah filem kalau kena betul exposurenya. Filem aku banyak yang dah rosak. Ada sikit antar kedai untuk scan tapi kedai dah tak mo. Itupun colour dah semacam jer.

mangkor
24th January 2011, 10:42 PM
gambar yg simple tapi sangat mengujakan terutama titisan air yg berlatarkan Jalur Gemilang tu. tak terfikir pun yg shot sebegitu boleh jadi amat menarik!

saya punya koleksi filem semua dah punah ranah ranap... aduiiiii

tapi tak kisah ler sebab yg saya punya semua taraf sampahhh aja.. ahahahha

Mas Helmi
5th February 2011, 09:46 AM
huhuhu ada khazanah lama canon AE-1 , yang 2 kategori apa lak? apepun superb , very nice

arm9
15th March 2011, 04:02 PM
nice shoot la... bangga la ... :)

mzabdullah
15th March 2011, 09:42 PM
Sebuah khazanah yg menarik.... masa zaman filem dulu tak berapa berani nak guna SLR pasal banyak gambo yg tak jadi....hehehe!! Tu yg pakai point & shoot aje.. Pasal nak tau jadi ke tak...kena cuci filem dulu...cost lagi, tak macam zaman digital ni..petik dah boleh tengok jadi ke tidak. Atas dasar ni la kot, ramainya yg berlumba2 pakai digital SLR. Dan ramai gak le yg baru petik kamera 2,3 kali dah berangan pro...adusss!! anyway zaman berubah...ikut je laa...

Apa pon what matters most is the resulting pictures bro. Film or digital is just the media.


love all the film shot !! :) nice one bang..

Thanks bigbrother.


terkedu! sgt indah! color sgt saturate..clean! trus aku google "Fujichrome Velvia 50" ni.. huuu, no wonder!
Thanks for share.. u inspiring me! :x

Yes Velvia is the favourite among pros and amateurs. It was very popular and it was Fuji's answer to Kodachrome 64


mengujakan.... sebab tu picture kontrol FUJI VELVIA ni pun ader bleh masukkan kat kamera kalau nak amik feel shut dengan dSLR :) memang molek dengan genre landskap :D

Yes Velvia is strictly for landscape photography not suitable for portraiture.


Memangnya cantik. Itulah filem kalau kena betul exposurenya. Filem aku banyak yang dah rosak. Ada sikit antar kedai untuk scan tapi kedai dah tak mo. Itupun colour dah semacam jer.

Ada kedai kat kelana jaya ni rasenye still boleh scan slides with very good output


gambar yg simple tapi sangat mengujakan terutama titisan air yg berlatarkan Jalur Gemilang tu. tak terfikir pun yg shot sebegitu boleh jadi amat menarik!

saya punya koleksi filem semua dah punah ranah ranap... aduiiiii

tapi tak kisah ler sebab yg saya punya semua taraf sampahhh aja.. ahahahha

Kalau ada share la kat sini bro. Nostalgic tuu....


huhuhu ada khazanah lama canon AE-1 , yang 2 kategori apa lak? apepun superb , very nice

Thanks bro


nice shoot la... bangga la ... :)

Thanks bro

mzabdullah
15th March 2011, 09:56 PM
Some more film pictures from me. The subject this time is boat or ship.

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v5/p1012529131-3.jpg
Colourful fishing boats in Kuala Besut

http://zain.zenfolio.com/img/s4/v3/p638824129-3.jpg
Fishing boats at Kuala Besut pier

http://zain.zenfolio.com/img/s5/v4/p543601071-3.jpg
Tranquil morning in Kuala Besut

http://zain.zenfolio.com/img/s4/v3/p929337235-3.jpg
Fishing boats in Kuala Ibai, Kuala Terengganu

http://zain.zenfolio.com/img/s2/v1/p1061393121-4.jpg
Moored fishing boats at LKIM jetty in Kuala Besut

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v5/p758175450-3.jpg
A blue bow

Mostly using Fuji Velvia 50.

buttet
15th March 2011, 10:41 PM
pheewit velvia i like

azmizi
16th March 2011, 09:43 AM
selalu di sajikan dengan imej digital kamera ..dapat kena penangan nih best jugak nih..tgk byk kali tak puas nga kalernya..mmg cun (kesian laa saper yg tak nampak ke"cantik"an gambar nih..ini bukan snap shot) hehehehe

alipskywalker
17th March 2011, 09:46 PM
selalu di sajikan dengan imej digital kamera ..dapat kena penangan nih best jugak nih..tgk byk kali tak puas nga kalernya..mmg cun (kesian laa saper yg tak nampak ke"cantik"an gambar nih..ini bukan snap shot) hehehehe

betoi3...setuju kenyataan diatas...cayalahhhh

sharksuke
22nd March 2011, 02:10 AM
mmg terbaik..
angle terbaik dan gambar pn terbaik..
adakah ini dipanggil lomography?
kamera yg pkai filem.

Che Mat
22nd March 2011, 09:19 AM
terbaikk ah bang..nice collection..

sLiver
22nd August 2011, 09:30 AM
fuh..pembakar semangat nk men filem ni

mzabdullah
3rd November 2011, 06:18 PM
Sekarang saya dah kumpul collection film photos saya yg terpilih kat sini (http://zain.zenfolio.com/p141399170) Enjoy!

rmanphoto
3rd November 2011, 08:52 PM
bang- camner gmbr filem abg upload jadik cam gamba digital(gambar biasa). cuci dan scan ke?? atau camner?? hehe.. budak br belajr... jadik xtau sangat.. mohon pencerahan..

mzabdullah
3rd November 2011, 10:18 PM
Aku hantar film tu scan kat FDI station SS5 Kelana Jaya. Diorang buat cantik dan harga berpatutan.

rmanphoto
3rd November 2011, 10:25 PM
ooooooooo.... pttlaaa.. xnmpk cam scan da pun.. hehe.

Che Mat
5th March 2012, 05:15 PM
susoh skang nk cr koleksi film yg baik gini...alhamdulillah jumpe jugowp, tahniah abg mzabdullah, really inspiring..

PengukirCahaya
5th March 2012, 05:28 PM
Inilah yang dikatakan seni fotografi. Penguasaan kamera dan composition pada tahap tinggi. Saya sentiasa kagum dengan koleksi bro mzabdullah.

mozakim
6th March 2012, 03:20 PM
syok tengok gambar sampai teman lupa lak nak tanya... semua shots dari film ni abam MZ guna body apa yek? dia punya output memang ada stim ooo :D

syazhar
6th March 2012, 04:58 PM
Mak datok....gambo pakai filem dah lawa bebeno MZ ni memang tere ...tahniah ..saya tumpang gembira aje nengoknye...

Hasrul Nizam
9th October 2012, 11:49 PM
mmg seni segar utk santapan mata... hasil tuan daripada velvia 50 mmg indah belaka..