PDA

View Full Version : Macam mana nak menggabungkan 2 atau lebih keping gambar menggunakan CS5



Baqeer Creative
28th September 2010, 12:23 PM
Salam,

Saya masih mencuba nak mencantum 2 gambar agar dapat di merge dengan sempurna ...perlukan tunjuk ajar dari otai sekalian...contoh gambar adalah seperti berikut ..di copy dari google..mohon maaf jika ada yang empunya gambar di sini mohon restu menggunakan untuk contoh...http://www.google.com.my/imgres?imgurl=http://images04.olx.com.my/ui/2/10/95/43430595_1.jpg&imgrefurl=http://kluang.olx.com.my/mediafoto-kor-9-l-fotokahwin-l-gambar-perkahwinan-l-custom-album-iid-43430595&usg=__9Tr2ZtciqBg2_fHRg4bGzbw0ExQ=&h=284&w=625&sz=40&hl=en&start=0&zoom=1&tbnid=SE7wKHbDwrQNEM:&tbnh=90&tbnw=197&prev=/images%3Fq%3DGAMBAR%2BCUSTOM%2BALBUM%2BPERKHAWINAN %26um%3D1%26hl%3Den%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DG%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26biw%3D1016%26bih%3D598%26tbs%3Disch: 1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=139&ei=9muhTP6wIJCmvgOl0JXiAw&oei=umuhTJ6yH4HcvQOimLShAw&esq=3&page=1&ndsp=12&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=119&ty=72http://www.google.com.my/imgres?imgurl=http://images04.olx.com.my/ui/2/10/95/43430595_1.jpg&imgrefurl=http://kluang.olx.com.my/mediafoto-kor-9-l-fotokahwin-l-gambar-perkahwinan-l-custom-album-iid-43430595&usg=__9Tr2ZtciqBg2_fHRg4bGzbw0ExQ=&h=284&w=625&sz=40&hl=en&start=0&zoom=1&tbnid=SE7wKHbDwrQNEM:&tbnh=90&tbnw=197&prev=/images%3Fq%3DGAMBAR%2BCUSTOM%2BALBUM%2BPERKHAWINAN %26um%3D1%26hl%3Den%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DG%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26biw%3D1016%26bih%3D598%26tbs%3Disch: 1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=139&ei=9muhTP6wIJCmvgOl0JXiAw&oei=umuhTJ6yH4HcvQOimLShAw&esq=3&page=1&ndsp=12&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=119&ty=72

http://www.google.com.my/imgres?imgurl=http://images04.olx.com.my/ui/2/10/95/43430595_1.jpg&imgrefurl=http://kluang.olx.com.my/mediafoto-kor-9-l-fotokahwin-l-gambar-perkahwinan-l-custom-album-iid-43430595&usg=__9Tr2ZtciqBg2_fHRg4bGzbw0ExQ=&h=284&w=625&sz=40&hl=en&start=0&zoom=1&tbnid=SE7wKHbDwrQNEM:&tbnh=90&tbnw=197&prev=/images%3Fq%3DGAMBAR%2BCUSTOM%2BALBUM%2BPERKHAWINAN %26um%3D1%26hl%3Den%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DG%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26biw%3D1016%26bih%3D598%26tbs%3Disch: 1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=139&ei=9muhTP6wIJCmvgOl0JXiAw&oei=umuhTJ6yH4HcvQOimLShAw&esq=3&page=1&ndsp=12&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=119&ty=72http://images02.olx.com.my/ui/2/10/95/43430595_4.jpg

http://images04.olx.com.my/ui/2/10/95/43430595_1.jpg

i'm nikonian
28th September 2010, 12:26 PM
cantum sendiri jer kalao cs5
kalao nak lagi senang pakai jer photoscape...drag2 n letak..siapppp

Baqeer Creative
28th September 2010, 12:29 PM
cantum macam mana??? nak tahu steep-step nya

Baqeer Creative
28th September 2010, 12:30 PM
bila kita letak 2 gambar still nampak macam 2 gambar sekarang ni kirer macamnak buat gambar panorama la gabung menjadi satu gambar

hackerzx
28th September 2010, 12:40 PM
kne pndai plih sempadan die kot..cam gmbar first kat tiang kn

Baqeer Creative
28th September 2010, 12:47 PM
saya nak nampak gambar tersebut bila di merge kan ..dah x nampak line lagi ..betul merge antara 2 gambar

izzamk
28th September 2010, 12:53 PM
gune photomerge tools dlm PS.. biasenye org gune utk panorama.. tp rasenye bleh jugak gune utk merge cmneh...

Baqeer Creative
28th September 2010, 01:35 PM
tengah cuba ni..bro izzamk pernah cuba ker???

sunan9
28th September 2010, 01:57 PM
gune photoscape pergi pergi klik kat kat combine icon pastu joinkan je..

Baqeer Creative
28th September 2010, 02:04 PM
photoscape tu ada dalam photoshop or kena download

i'm nikonian
28th September 2010, 02:05 PM
donlod..g surf google

Baqeer Creative
28th September 2010, 02:11 PM
ok try dulu
cara melalui photoshop x der ker

i'm nikonian
28th September 2010, 02:22 PM
ada..kena susun2 tindih hujung same hujung then guna multiply tak pon overlay...tapi takut efek tak cantik la..sebab tak tahu gambar ape yang ko nak gunakan

SunnySakura
28th September 2010, 02:25 PM
ape yg sy nmpk nk wat photo 2 just gune lasso tool je...potong & kmudian tampal...resize sckup rase & pd kedudukan yg sdp mata memandang
lastly pd bhgian tmpalan 2 pkai soft eraser utk pdm...

akuss15
28th September 2010, 02:28 PM
tindihkan dalam 10% utk overlap.

pilih brush, setkan edge dia jadi kabur. set HARDNESS pada 30 ke... ikut sedap la...
then padamkan sempadan gambar paling top.

ini cara yg simple.

ada lagi cara yg agak rumit, tp ape ape buleh edit. Ini kene masking.

Baqeer Creative
28th September 2010, 02:35 PM
bro akussss..boleh bagi tutorial bergambar x????? supaya boleh berkongsi jugak dengan noob yang lain

azmizi
28th September 2010, 02:42 PM
guna layer by layer pon bleh dlm ps..tapi ni afdal bila ader tripod klu takde leh guna sistem akus iaitu overlap.. :P

Baqeer Creative
28th September 2010, 02:44 PM
baik cuba buat dulu ..

izzamk
28th September 2010, 02:47 PM
tengah cuba ni..bro izzamk pernah cuba ker???

baru lepas try dan ternyata x boleh.. hehe... kene wat manual.. xleh automate...

zackrockafella
28th September 2010, 02:49 PM
aku slalu guna gradient je nak cantum dua2 gambar..
try tengok tutorial ni, lebih kurang macam aku buat :
http://www.photoshopcafe.com/tutorials/blend/blend.html

azmizi
28th September 2010, 03:10 PM
adakah baqeer creative maksudkan blend dlm ps?
cuba ikut tutorial nih http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/photo-blend/
senang nk paham kit ... :) ni pon dok dlm page bookmark saya dari dulu lagi.. :)

photoshop nih byk caranya nk wat suatu2 effect..mcm jlan raya gak..guna maner2 jln pon sampai gak destinasi cuma jgn masuk jln mati (ajaran sesat) tuh yg tak jumpa tuh..

SunnySakura
28th September 2010, 03:22 PM
2 die...org seni grafik kite dh bg komen dh....hehehehe:D

Baqeer Creative
28th September 2010, 03:22 PM
tahu x pe br izzamk...gue dah try ternyata x boleh juga

Baqeer Creative
28th September 2010, 03:25 PM
ye bro betul...macam ni la ... x per kita try dulu ..thanks bro azmizi

Azroy2206
28th September 2010, 03:28 PM
Salam, ni antara yang dapat saya bantu.... selamat mencuba..... :D

http://www.creativepro.com/article/photoshop-how-to-merge-two-images-a-custom-collage

azmizi
28th September 2010, 03:29 PM
haha amacam lazat berkrim tak..ekekekek.. :P

akuss15
28th September 2010, 03:37 PM
bro akussss..boleh bagi tutorial bergambar x????? supaya boleh berkongsi jugak dengan noob yang lain

aku tgh happy.... so amek nims.. simple one.

http://i176.photobucket.com/albums/w192/akuss15/tutorial/1.jpg
kau lapikkan 2 keping gamba mcm ni. banyak mana kau punya suka.

http://i176.photobucket.com/albums/w192/akuss15/tutorial/brush.jpg
Amek Erase. Tgk brush option. kat HARDNESS tu letak la... berapa ko suka. aku taram 32.

http://i176.photobucket.com/albums/w192/akuss15/tutorial/3.jpg
kat bahagian aku dah tanda tu ko delete la sket2.... secukup rasa....

http://i176.photobucket.com/albums/w192/akuss15/tutorial/final.jpg
final dapat mcm ni....

Cara senang, tp tak editeable semule. kalau ko follow link tutorial abam mizi, dia ada aja mcm mana nak masking. yg ni latter ko bleh edit berapa bnyk nak overlap.. etc...
cara lain, bleh gak guna feathers.

thanks.

aura88
26th January 2011, 10:51 PM
erm..soalan terbaik..boleh juga tambah ilmu..


bila kita letak 2 gambar still nampak macam 2 gambar sekarang ni kirer macamnak buat gambar panorama la gabung menjadi satu gambar

aura88
26th January 2011, 10:52 PM
photoscape tu ada dalam photoshop or kena download
ini software lain....berbeza..

aura88
26th January 2011, 10:54 PM
aku slalu guna gradient je nak cantum dua2 gambar..
try tengok tutorial ni, lebih kurang macam aku buat :
http://www.photoshopcafe.com/tutorials/blend/blend.html
tq tuan...moga bertambah ilmu....:)

aura88
26th January 2011, 10:55 PM
Salam, ni antara yang dapat saya bantu.... selamat mencuba..... :D

http://www.creativepro.com/article/photoshop-how-to-merge-two-images-a-custom-collage
waalaikummussalam...thanks..

aura88
26th January 2011, 10:58 PM
siap bergambar lebih mudah saya memahami
thanks bebanyak


aku tgh happy.... so amek nims.. simple one.

http://i176.photobucket.com/albums/w192/akuss15/tutorial/1.jpg
kau lapikkan 2 keping gamba mcm ni. banyak mana kau punya suka.

http://i176.photobucket.com/albums/w192/akuss15/tutorial/brush.jpg
Amek Erase. Tgk brush option. kat HARDNESS tu letak la... berapa ko suka. aku taram 32.

http://i176.photobucket.com/albums/w192/akuss15/tutorial/3.jpg
kat bahagian aku dah tanda tu ko delete la sket2.... secukup rasa....

http://i176.photobucket.com/albums/w192/akuss15/tutorial/final.jpg
final dapat mcm ni....

Cara senang, tp tak editeable semule. kalau ko follow link tutorial abam mizi, dia ada aja mcm mana nak masking. yg ni latter ko bleh edit berapa bnyk nak overlap.. etc...
cara lain, bleh gak guna feathers.

thanks.