PDA

View Full Version : Nikon D90 | Adakah terlalu kompleks bagi newcomer?



sanah
4th October 2010, 05:27 PM
Salam 1 Malaysia

saya baru berjinak2 dengan bidang fotografi ini dan bercadang untuk membeli satu kamera SLR dalam masa terdekat ini. persoalan saya, sekiranya saya ingin menggunakan D90 adakah terlalu 'berat' bagi saya, atau mungkin saya boleh mencuba D3000 dulu?

untuk pengetahuan anda semua saya pernah menggunakan (kidnap kawan2 punya barang seketika:-p) D90 dan D3000 sebelum ini, dan sememangnya saya sukakan D90.

komen dan cadangan anda semua amatlah dihargai, sekian :D

PengukirCahaya
4th October 2010, 07:48 PM
Pada saya, jika dah sedap pegang D90 DAN jika cukup belanjanya, ambik jer lah D90. Maklumlah dah pernah pegang D90. Jika ambik D3000 kan nanti lepas beberapa bulan, timbul rasa nyesal pulak. Silap-silap selang minggu jer pun dah timbul rasa tersilap ambik model. Makanya untuk jimat masa dan agar rasa tidak rugi, serta cukup duitnya, ambik D90. Tidak bermakna D90 tak sesuai untuk org baru nak belajar. Tapi kalau D3S, yang itu mungkin hal lain pulak. Selamat berjaya.

i'm nikonian
4th October 2010, 07:52 PM
kalao mampu amik d90 tuh angkat jer..bagi saya bidang nie cepat belajar...tambah pula ada sifu n kawan2 yang suke bagi ilmu...dlu da pernah amik d3k tapi cukup sebulan je terus hapgred D90...rugi la skit...tapi terpulang pada citarasa masing2...

rifaie
4th October 2010, 08:33 PM
heheh.. aku pun pernah mengalami situasi camni..
dekat dua bulan gak wat kira2 nak amik d3000 atau d90..
before tu banyak kali gak try2 guna kamera kawan2..
last2 amik d90 gak.. tak tahan sgt dengan kesegakanye.. heheh..
tu la kan, kalau duit nye tak jadi masalah, go for d90 la..
aku pun beginner gak tp so far setakat ni ok la guna d90..
banyakan bertanya, baca2 kat forum, buku manual tu baca selalu..
sume detail ade dalam tu.. n jangan jadi rockstar.. heheh..

abdulhakim
4th October 2010, 08:50 PM
salam..
tggu blh sbulan stengah lg,
pastu angkat la d7000 bro...
baru mantap...huhuhuh:D

Acik
4th October 2010, 08:53 PM
aku xtau nk komen ape tp seriously rekemen d90..

amranot
4th October 2010, 10:00 PM
jika budget cukup beli d90...jika budget terlebih tunggu d7000..pasti puas hati...

ridzuans
4th October 2010, 10:03 PM
aku pun br blaja fotografi ni tp pkai D90..ok la D90 nih..bce manual smpai abis reti la cara2 nk guna kamera..tp cara2 nk ambik gambar kna tnya sifu2 kat sini la..

skarebels360
4th October 2010, 10:16 PM
komplex?komplex mcmn tu?tp ms sy mula2 guna rs x komplex pun

akuss15
4th October 2010, 10:32 PM
bagi aku, lagi tinggi model kamera, lagi senang nak guna.... pasal cara asas nak ambek gamba tetap sama. ISO-aperture-shutter.... even d3s/x pon ada mode P lagi...

d3s/x lagi senang nak guna walupon ambek masa nak belajar.bile dah terer kacang je... d3000 plak memang user frendly, cepat nak belaja tp bile dah lama rasa leceh... payah nak guna pasal kena masok menu setting utk tukar setting. D90 bleh kata tengah2.....

so ada duit amek je D90. kata dah suka...

mcm aku buat pilihan lens, last2 beli yg mana aku nampak kacak bile kacuk dengan kamera aku... wakakaka...

anakku
5th October 2010, 12:45 AM
x terlalu complex...aku pakai D90...mmg comfortable dia punya grip...x nk tunggu D7000 kluar ke?...

sanah
5th October 2010, 12:12 PM
Pada saya, jika dah sedap pegang D90 DAN jika cukup belanjanya, ambik jer lah D90. Maklumlah dah pernah pegang D90. Jika ambik D3000 kan nanti lepas beberapa bulan, timbul rasa nyesal pulak. Silap-silap selang minggu jer pun dah timbul rasa tersilap ambik model. Makanya untuk jimat masa dan agar rasa tidak rugi, serta cukup duitnya, ambik D90. Tidak bermakna D90 tak sesuai untuk org baru nak belajar. Tapi kalau D3S, yang itu mungkin hal lain pulak. Selamat berjaya.


Terima kasih :D.. InsyaAllah kalu ada masa free saya gi cari ujung bulan ni.. Harap2 sahabat2 semua sudi membantu saya untuk tambah ilmu :)

sanah
5th October 2010, 12:17 PM
heheh.. aku pun pernah mengalami situasi camni..
dekat dua bulan gak wat kira2 nak amik d3000 atau d90..
before tu banyak kali gak try2 guna kamera kawan2..
last2 amik d90 gak.. tak tahan sgt dengan kesegakanye.. heheh..
tu la kan, kalau duit nye tak jadi masalah, go for d90 la..
aku pun beginner gak tp so far setakat ni ok la guna d90..
banyakan bertanya, baca2 kat forum, buku manual tu baca selalu..
sume detail ade dalam tu.. n jangan jadi rockstar.. heheh..


hehe.. tq ya.. :D betul jugak tu..banyak membaca dan byk bertanya lama2 expert la (cheh, skrg pun baru nak mula hehe..)

sanah
5th October 2010, 12:19 PM
x terlalu complex...aku pakai D90...mmg comfortable dia punya grip...x nk tunggu D7000 kluar ke?...

wah D7000 tu pesen apa plak? upgrade D90 ke?? ingat nak beli akhir bulan ni.. tu pun kalu tak bz la.. kalu tak tunggu awal bulan 11 la..

sanah
5th October 2010, 12:45 PM
for Akuss15 = trimas, infos yg berguna tuk saya =)

buttet
5th October 2010, 12:58 PM
ya sebab dia mudah menjadi robot decepticon

akuss15
5th October 2010, 12:59 PM
for Akuss15 = trimas, infos yg berguna tuk saya =)

sama sama...

sebab kebanyakkan yg pakai d3000, selang berapa lama terus nak upgrade ke d90 sbb pengetahuan dah melebihi keupaayaan kamera. Saya tak suruh beli sampai D3, tp D90 dah memadai jika ada wang. D7000 pon berbaloi...

tp tak salah guna d3000. cuma mcm bawak kancil la... selang berapa lama mula la tak puas sbb barang tak muat, tak bleh bawak laju... tak bleh bawak ramai....

rangga
5th October 2010, 01:02 PM
sama sama...

sebab kebanyakkan yg pakai d3000, selang berapa lama terus nak upgrade ke d90 sbb pengetahuan dah melebihi keupaayaan kamera. Saya tak suruh beli sampai D3, tp D90 dah memadai jika ada wang. D7000 pon berbaloi...

tp tak salah guna d3000. cuma mcm bawak kancil la... selang berapa lama mula la tak puas sbb barang tak muat, tak bleh bawak laju... tak bleh bawak ramai....

tp kancil jimat minyak la sebab cc dia kecil & rotek murah..
begitu juga sebaliknya...
ikut pilihan masing2 + duit poket..jika minat sudah sampai, duit sudah ada...teruskan dgn D90...

aku je setia gn D3000 lg..hihihihi

akuss15
5th October 2010, 01:08 PM
tp kancil jimat minyak la sebab cc dia kecil & rotek murah..
begitu juga sebaliknya...
ikut pilihan masing2 + duit poket..jika minat sudah sampai, duit sudah ada...teruskan dgn D90...

aku je setia gn D3000 lg..hihihihi

itu la.. masing2 ade pro and cons.

tp sbb sanah dah cakap, dia minat d90. apa lagi..

rangga
5th October 2010, 01:10 PM
yups... sanah go for D90...pasti puas hati :-)

buttet
5th October 2010, 01:17 PM
beshhhhh ooo lepas shoot jadi robot

izyanraif
5th October 2010, 01:18 PM
alang2 rembat je D90 tu.. jgn jd mcm sy, beli nikon D5k pstu menyesal ( kdg2 trpkir jgk asal la aku xbeli canon dulu ) heeee... tnggu nk upgrade body je ni ha, tp duet xde. heee ~

i'm nikonian
5th October 2010, 01:21 PM
alang2 rembat je D90 tu.. jgn jd mcm sy, beli nikon D5k pstu menyesal ( kdg2 trpkir jgk asal la aku xbeli canon dulu ) heeee... tnggu nk upgrade body je ni ha, tp duet xde. heee ~

hehe..best ke canong..hapgred jgn tak hapgred..d3 teruih tak pon 1dm4

izyanraif
5th October 2010, 01:34 PM
x mampu den. heeee.. aritu tu dok survey kt low yat D90 body je rm2500.. xde lg murah ke. xckup duet la, nanti2 la upgrde. tahun depan ke. heeeee ~

i'm nikonian
5th October 2010, 01:40 PM
x mampu den. heeee.. aritu tu dok survey kt low yat D90 body je rm2500.. xde lg murah ke. xckup duet la, nanti2 la upgrde. tahun depan ke. heeeee ~

kalao kat penang body D90 bleh dapat 2.3k..tapi kalao nak murah lagi tunggu je D7k kuar otomatik harga D90 akan jatuh skit demi skit...da angkat D90 pastu ble invest kat lens sebelum masuk fasa Full Frame

rangga
5th October 2010, 01:52 PM
semuanya bergantung kpd kewangan kamu semua..haha

sanah
5th October 2010, 01:58 PM
itu la.. masing2 ade pro and cons.

tp sbb sanah dah cakap, dia minat d90. apa lagi..



rangga = betul2.. tgk poket, jgn ujung bulan makan megi hehe..

akuss15 = pun betul jugak, tgk minat + poket = D90 ( hoho... bahana jatuh chenta dgn D90 la ni )

sanah
5th October 2010, 02:00 PM
yups... sanah go for D90...pasti puas hati :-)



ok2.. D90 waitin 4 me ujong bulan ni hoho~

sanah
5th October 2010, 02:02 PM
kalao kat penang body D90 bleh dapat 2.3k..tapi kalao nak murah lagi tunggu je D7k kuar otomatik harga D90 akan jatuh skit demi skit...da angkat D90 pastu ble invest kat lens sebelum masuk fasa Full Frame

bila agak2nya D7k kuar ya? ingat nak beli D90 dalam akhir bulan ni atau pun awal bulan depan

akuss15
5th October 2010, 03:16 PM
bila agak2nya D7k kuar ya? ingat nak beli D90 dalam akhir bulan ni atau pun awal bulan depan

akan keluar early november. price dijangka dalam 4700 dengan kit.....

(wah suka suka je aku letak price)

azmizi
5th October 2010, 03:17 PM
d90 dah msuk kategori janda lepas masuk d7000 tapi takpe..janda bergetah tuh.(mcm nasib d80 dulu jugak) .ekekekek
klu nk serius dan betul2 minat bidang photography nih skurang-kurangnya terus kepada semi-pro body, klu nk serius lagi dlm bidang nih terus kepada full frame..klu tak nk serius liga amatur pon bleh..tapi klu saya saya suke main piala malaysia terus hehehe..nasihat: ambik sekurang2 semi-pro body (d80,d90,d7000,d300s)

akuss15
5th October 2010, 03:24 PM
d80 d 90 bukan semi pro la... boleh kata beginner... semi pro d200 d300 ma... d3000 tuh entry level.... d700 d3 pro...

rangga
5th October 2010, 03:32 PM
hahaha pro x pro xkesah... kalau hebat mana pun or canggih mana pun kalau
" behind the kamera " tu hampeh...?
erm hampeh ler gambonye...x gitu ?? hihihi

sanah, ok gak hang tggu sat, tggu D7000 tu kuar...mesti trun ckit harga D90 tuh...
save more money, leh banje aku,akuss15, azmizi p minum2 makan2...
pahala dpt, kamera dpt, ilmu dpt, gambar cntik pun dapat....

azmizi
5th October 2010, 03:54 PM
d80 d 90 bukan semi pro la... boleh kata beginner... semi pro d200 d300 ma... d3000 tuh entry level.... d700 d3 pro...

selama nih aku masih dok main liga bawahan lagi rupanya..igtkan dah liga semi-pro sikit2 dah.. :(

rangga
5th October 2010, 04:20 PM
selama nih aku masih dok main liga bawahan lagi rupanya..igtkan dah liga semi-pro sikit2 dah.. :(

hahahaha tp skill dh pro, x pa kot...

sanah
5th October 2010, 10:58 PM
Trimas semua kengkawan, semua reply dan post anda semua telah memberi infos yg berguna kpd saya dan sekaligus membuka minda saya dgn lebih lebih jelas... dah tak ragu2 lagi nak beli ni yg mana satu. Sekian =)

anakku
5th October 2010, 11:24 PM
wah D7000 tu pesen apa plak? upgrade D90 ke?? ingat nak beli akhir bulan ni.. tu pun kalu tak bz la.. kalu tak tunggu awal bulan 11 la..

aku dgr D7000 kluar dlm bln 11...klu bole tunggu, tunggu la & compare...aku tgk preview dia punya processor pun upgrade...try surf...ramalan cuaca mengatakan body je dlm 3k plus...klu budget contraint...d90 pun ok...confirm puas ati...:D

sanah
6th October 2010, 03:23 PM
hahaha pro x pro xkesah... kalau hebat mana pun or canggih mana pun kalau
" behind the kamera " tu hampeh...?
erm hampeh ler gambonye...x gitu ?? hihihi

sanah, ok gak hang tggu sat, tggu D7000 tu kuar...mesti trun ckit harga D90 tuh...
save more money, leh banje aku,akuss15, azmizi p minum2 makan2...
pahala dpt, kamera dpt, ilmu dpt, gambar cntik pun dapat....


hehhe..rangga good idea! aku tunggu kuar D7k dulu pastu sambar satu D90.. hehe... pasal2 makan2 minum tu mai la alamanda putarajaya, itu je paling dekat dgn rumah aku, sambil2 tu boleh ajar aku ilmu meng'shoot' gambo :)

sanah
6th October 2010, 03:24 PM
aku dgr D7000 kluar dlm bln 11...klu bole tunggu, tunggu la & compare...aku tgk preview dia punya processor pun upgrade...try surf...ramalan cuaca mengatakan body je dlm 3k plus...klu budget contraint...d90 pun ok...confirm puas ati...:D



thanks anakku.. aku ambik D90 dah cukup kot, kerja aku yg bz ni tak membenarkan aku spend byk2 masa untuk xtvt fotog...

manik
6th October 2010, 03:38 PM
thanks anakku.. aku ambik D90 dah cukup kot, kerja aku yg bz ni tak membenarkan aku spend byk2 masa untuk xtvt fotog...

tapi kalu d90 kena jugak spend byk masa utk belajar tu... tak boleh tidak...
kalu tak mo belajar ... amik d5000 ..dia ada 19 scene modes auto ..cth..Pet portrait, , Food, Silhouette, dll...

rangga
6th October 2010, 10:22 PM
hehhe..rangga good idea! aku tunggu kuar D7k dulu pastu sambar satu D90.. hehe... pasal2 makan2 minum tu mai la alamanda putarajaya, itu je paling dekat dgn rumah aku, sambil2 tu boleh ajar aku ilmu meng'shoot' gambo :)


nti lah berkesempatan , kita semua wat TT kt putrajaya..
abam mangkor dijadikan model MASKULIN....:-)

anakmokhtar
6th October 2010, 10:48 PM
nti lah berkesempatan , kita semua wat TT kt putrajaya..
abam mangkor dijadikan model MASKULIN....:-)
konpem hot. semua photog snggup turun nieh. wakaka.
cabootss!

rangga
7th October 2010, 11:11 AM
abam mangkor tgh kembang2 la tuh..
jd model MASKULIN...

desuka
7th October 2010, 02:19 PM
abam mangkor tgh kembang2 la tuh..
jd model MASKULIN...

ko jgn lupe inform aku .. aku ni slalu misss...

rangga
7th October 2010, 02:46 PM
ko jgn lupe inform aku .. aku ni slalu misss...

ok..kalau abam mangkor mahu nti..aku info2

sanah
7th October 2010, 05:12 PM
wah, boleh gak.. nnti turun Putrajaya semua.. semua tempat pun cantik, konfirm puas hati (eh, tetiba je aku jadi promoter hehe)
tp, tunggu aku sambar satu dslr la dulu!

CgSir
7th October 2010, 08:15 PM
Kalau ader niat nak main banyak lens amik D90 ler. Pilihan lensa lebih banyak. Kalau dah suka dengan lens yang sedia ader bolehlah ngan D3k.

Kalau main Auto ngan D3k memang senang ler, tapi kalau nak main manual ada leceh sikit sebab command dial dia ader satu jer (betul ker, aku kira samer ngan d40x aku). Nak tukar aperture ader slow ler. Kalau D90 ader dua commands dial.

sani.aljufri
7th October 2010, 09:23 PM
err.. kompom ke abam mangkor jadi model?... sapu minyak tak?

saifuladli
7th October 2010, 09:55 PM
d90... saya suka d90...

mangkor
7th October 2010, 10:20 PM
wehhh gile ler korang.. eheheheh aku ni ada potensi jadi model org minyak ke? minyak itam ada banyak kat workshop aku nihh..

rangga
7th October 2010, 11:00 PM
ha tu..abam magkor malu2 kucing dh tuh...
jom shoot MASKULIN si abam mangkor..huhuhuhu

mangkor
7th October 2010, 11:01 PM
takmoh ahhh... tak sior temann...

azmizi
7th October 2010, 11:02 PM
uiks jgn OT nnti kena bunyi (sound) nga tuan tanah! :)

rangga
7th October 2010, 11:08 PM
ups........cabot

orangefie
8th October 2010, 05:52 PM
Serius bro..d90 mmg terbaikk...aku baru angkat baru nie...ngah belajar2 penggunaan nye lagi....tepuk dada cek poket...kalu cukup..bahan ajer..jgn pikir2 lagi..tak nyesal punyer...

sanah
11th October 2010, 01:52 PM
Serius bro..d90 mmg terbaikk...aku baru angkat baru nie...ngah belajar2 penggunaan nye lagi....tepuk dada cek poket...kalu cukup..bahan ajer..jgn pikir2 lagi..tak nyesal punyer...

thank you bro orengefie, aku sudah nekad D90, cuma tunggu harga turun cket sbb D7k akan kuar hehe...

AbgDin
11th October 2010, 01:57 PM
thank you bro orengefie, aku sudah nekad D90, cuma tunggu harga turun cket sbb D7k akan kuar hehe...

tunggu apa lagi bro... kedai tgh perabis stok skrg ni.....dah tak mai stok baru

sanah
11th October 2010, 02:02 PM
tunggu apa lagi bro... kedai tgh perabis stok skrg ni.....dah tak mai stok baru

huhu jgn gitu, jgn abis lagi..aku baru dimaklumkan semalam harga rm3200, ye ke idak aku pun tak pasti..

AbgDin
11th October 2010, 02:07 PM
huhu jgn gitu, jgn abis lagi..aku baru dimaklumkan semalam harga rm3200, ye ke idak aku pun tak pasti..

ops...sis sanah...sori panggil bro, tak perasan...
mmg harga dia mcm tu baru2 ni pun...rm3100 ada rm3300 pun ada...around tu le..tgk kedai...dan tgk AP ke ori

fyna85
11th October 2010, 02:08 PM
angkat je d90...
same mcm aku dl gak...
aku pernh pegang d40 mmber aku..
n mmber aku suggest aku trus angkat d90 trus...
da alang2 kn...

xnk nyesal kemudian ari....
mule2 je rase complex..
klu da selalu belai2 n bermanje ngn d90 tue,mesti rase besh da..

chaiyol... ;;)

zul brown
11th October 2010, 02:12 PM
amek jer D90..aku b4 dis pn x tau pape psl dslr nie...tnya kwn2 dia owg soh angkat D90..dh pakai 7 bln..ok jer tp kene blajar laa......

fyna85
11th October 2010, 02:14 PM
amek jer D90..aku b4 dis pn x tau pape psl dslr nie...tnya kwn2 dia owg soh angkat D90..dh pakai 7 bln..ok jer tp kene blajar laa......


btol2...
kene rajin2 belai d90 tue...

rangga
11th October 2010, 02:14 PM
tu dia..berbagai komen utk memiliki @ sudah memiliki D90..
pasti puas hati..:-)

fyna85
11th October 2010, 02:18 PM
hehehehe....
mmg puas ati...
(thunmbs up!!~)

sanah
11th October 2010, 02:46 PM
ops...sis sanah...sori panggil bro, tak perasan...
mmg harga dia mcm tu baru2 ni pun...rm3100 ada rm3300 pun ada...around tu le..tgk kedai...dan tgk AP ke ori

hehehe.. ramai je panggil bro..no hal
bro sanah, mcm pelik kan..sis sanah baru ya. thank u bg suggestion bro

rangga
11th October 2010, 03:24 PM
hehehehe....
mmg puas ati...
(thunmbs up!!~)

penguna D90 dh bersuara lgi tuh...
abam je pakai D3000...setia kot

azmizi
11th October 2010, 03:25 PM
hang ader d90 simpan kt opis ka rangga?

fyna85
11th October 2010, 03:26 PM
penguna D90 dh bersuara lgi tuh...
abam je pakai D3000...setia kot

hehehe...
bgos la tue..setia pd yg 1...

rangga
11th October 2010, 03:26 PM
hang ader d90 simpan kt opis ka rangga?

mana da...

sani.aljufri
11th October 2010, 05:20 PM
JaNGan Tunggu Lama-Lama.. nanti lama-lama stock d90 last dikebas orang..

serius cakap.. D90 kit dah semakin kehabisan di kebanyakkan kedai...jangan tunggu lagi... Rembat!!!

thee.. pastu dah rembat kalu.. leh download D90 for dummies ebook, Guide to the nikon D90 (Camerastore) dan Magic Lathern DVD Guide D90... search item ni kat google.. ade duit beli.. x de duit pakai torrent :P

D90.. saya mesti pileh!

akuss15
11th October 2010, 05:24 PM
http://i176.photobucket.com/albums/w192/akuss15/motoGP%202010/DSC_1228.jpg

owh D90.... lai lai katong!!~

azmizi
11th October 2010, 05:34 PM
sampai sini ko tabur racun akuss hahahah..

akuss15
11th October 2010, 05:46 PM
sampai sini ko tabur racun akuss hahahah..

xda la racom... oghe laims pon gambar lg cums...

mangkor
11th October 2010, 05:55 PM
pada aku D90 dah cukup dari segi features. walaupun takde spesifik mirror lockup function, ada fungsi delayed shutter released yg menyamai fungsi mirror lockup tu. belek2 kamera baru aku tau ada features tu sedangkan aku duk teringin model yg ada MLU tu...

akuss15
11th October 2010, 06:28 PM
pada aku D90 dah cukup dari segi features. walaupun takde spesifik mirror lockup function, ada fungsi delayed shutter released yg menyamai fungsi mirror lockup tu. belek2 kamera baru aku tau ada features tu sedangkan aku duk teringin model yg ada MLU tu...

bukan ke ade?? tp kene pakai MDB80...

mangkor
11th October 2010, 10:34 PM
D90 takde MLU le akuss. takde kene mengena ngan baterry grip pun. aku selalu guna fungsi delayed shutter release tu supaya gambar sharp tanpa kesan mirror slap yg selalu aku alami masa guna d3k dulu...

i'm nikonian
11th October 2010, 10:56 PM
JaNGan Tunggu Lama-Lama.. nanti lama-lama stock d90 last dikebas orang..

serius cakap.. D90 kit dah semakin kehabisan di kebanyakkan kedai...jangan tunggu lagi... Rembat!!!

thee.. pastu dah rembat kalu.. leh download D90 for dummies ebook, Guide to the nikon D90 (Camerastore) dan Magic Lathern DVD Guide D90... search item ni kat google.. ade duit beli.. x de duit pakai torrent :P

D90.. saya mesti pileh!

cehh..mentang2 da angkat D90..haha

rangga
12th October 2010, 12:17 PM
racun jiwa tuh...

sani.aljufri
12th October 2010, 03:04 PM
cehh..mentang2 da angkat D90..haha

Hehhe... bukan ape.. just nak kawan2 lain rasa mcm mana syiooookkknyer d90! hahahah.... start beli sampai ari nih.. x berenggang langsung.. pi keje bawak... kuar jalan2 bawak... sampai pi pasar malam pun bawak... huhuhu...

rangga
12th October 2010, 03:18 PM
Hehhe... bukan ape.. just nak kawan2 lain rasa mcm mana syiooookkknyer d90! hahahah.... start beli sampai ari nih.. x berenggang langsung.. pi keje bawak... kuar jalan2 bawak... sampai pi pasar malam pun bawak... huhuhu...

tu dia...
pengangan d90..
hang tgok..kemana2 saja2 dibwa nya..huhuhuhu
caya lah bro

sani.aljufri
13th October 2010, 11:56 AM
tu dia...
pengangan d90..
hang tgok..kemana2 saja2 dibwa nya..huhuhuhu
caya lah bro

cume ade masalah sket la..usung jerk lebih.. tangkap gambar tah hape-hape..hahaha

anakmokhtar
13th October 2010, 12:08 PM
Hehhe... bukan ape.. just nak kawan2 lain rasa mcm mana syiooookkknyer d90! hahahah.... start beli sampai ari nih.. x berenggang langsung.. pi keje bawak... kuar jalan2 bawak... sampai pi pasar malam pun bawak... huhuhu...

uish, jgn slalu sgt. nanti kene mark. :)

sani.aljufri
13th October 2010, 12:42 PM
kene mark macm mane tuh? mark dengan peragut ker.. atau kamera tu ade mark?

i'm nikonian
13th October 2010, 01:20 PM
aip..takkan tak pernah simpan kamera tuh...ada beli drybox dak sani?

rangga
13th October 2010, 02:10 PM
aip..takkan tak pernah simpan kamera tuh...ada beli drybox dak sani?

dia gantung kt penyidai je kot..
hahhaha

cabots..

sani.aljufri
13th October 2010, 04:19 PM
lom angkat la drybox tuh.. xde mase nak turun penang... 18 ni baru nak tuwon penang.. bawak bebudak jalan2 penang.. so baru nak singgah kedai abam kepada nikonian.. so buat masa ni.. dalam beg tu jerlah tempat die..

azmizi
13th October 2010, 04:31 PM
jgn amalkan simpan dlm beg 24 jam tuk mengelakkn fungus yg jahat menyerang (mcm iklan racun perosak tu)..jgn perapkan dlm beg..beg material dia span n byk kelembapan..saya punya sb9 dah kena kt hot shoe dia..rupa2 jarum dia bersentuhan dengan tapak dlm bag tuh.tapak tu plak tgk nga mata tak basah tapi rupanya mmg basah kit2. terus naik kulat ijau..klu letak hippo yg dahaga pon tak ilang jugak melainkan kita bagi masuk udara kering..wat la camner2 pon asalkan udara kering dlm beg tuh..jemur ker bakar api ker :P

mangkor
13th October 2010, 04:34 PM
beli aja tupperware, boh badak dahaga air... habis kesah...

sani.aljufri
13th October 2010, 08:19 PM
cuma badak dahaga tu bahayanye dia akan bertukar menjadi air kan? kang tertumpah kat camera lagi risiko kan? kalau sekadar boh silika dalam paket tuh ok ker? alamak.. OT lagi.. maaf ye

harummanis
13th October 2010, 09:21 PM
Salam 1 Malaysia

saya baru berjinak2 dengan bidang fotografi ini dan bercadang untuk membeli satu kamera SLR dalam masa terdekat ini. persoalan saya, sekiranya saya ingin menggunakan D90 adakah terlalu 'berat' bagi saya, atau mungkin saya boleh mencuba D3000 dulu?

untuk pengetahuan anda semua saya pernah menggunakan (kidnap kawan2 punya barang seketika:-p) D90 dan D3000 sebelum ini, dan sememangnya saya sukakan D90.

komen dan cadangan anda semua amatlah dihargai, sekian :D

Jawapan saya : D90 tidak terlalu kompleks. Amat bagus untuk new comer. Jika ada duit, jangan tak beli! Welkom to Nikon's owner club! Sememang nya nikon best.

zam black
15th October 2010, 06:35 AM
ops...sis sanah...sori panggil bro, tak perasan...
mmg harga dia mcm tu baru2 ni pun...rm3100 ada rm3300 pun ada...around tu le..tgk kedai...dan tgk AP ke ori

abg din....DSLR ni ada AP & ORI gak heh??mcm mana nak bezakan AP dan ORI ni?plan nk ambik D90 gak lps d7k kuar nnt....hehe....

sani.aljufri
15th October 2010, 11:29 AM
abg din....DSLR ni ada AP & ORI gak heh??mcm mana nak bezakan AP dan ORI ni?plan nk ambik D90 gak lps d7k kuar nnt....hehe....

kat warranty card dia ada tulish...

Ori: Guarantee By Nikon (Malaysia) Sdn. Bhd
Ap: Guarantee By Nikon Pakisatan, Hindustand, Konggostan, GoheadGostan, atau mana2 negara selaian malaysia.

mangkor
15th October 2010, 12:05 PM
kat warranty card dia ada tulish...

Ori: Guarantee By Nikon (Malaysia) Sdn. Bhd
Ap: Guarantee By Nikon Pakisatan, Hindustand, Konggostan, GoheadGostan, atau mana2 negara selaian malaysia.

ahahah... beli yg grey set nyer kot problem terus antor tanjung rambutannn... wakakakaak

jobberscroppers
15th October 2010, 12:38 PM
dua2 ori, cuma yg AP aka grey set tuh warranty luar ngara, so if prob mcm mne?? hehe

zam black
15th October 2010, 01:22 PM
wokey...thanks di atas info yg di sampaikan.....:-)
60e14a22-f00c-417d-b35a-0cd919cc9609
1.03.01

sanah
15th October 2010, 04:07 PM
kat warranty card dia ada tulish...

Ori: Guarantee By Nikon (Malaysia) Sdn. Bhd
Ap: Guarantee By Nikon Pakisatan, Hindustand, Konggostan, GoheadGostan, atau mana2 negara selaian malaysia.


infos yg berguna, trimas!

sanah
15th October 2010, 04:08 PM
Jawapan saya : D90 tidak terlalu kompleks. Amat bagus untuk new comer. Jika ada duit, jangan tak beli! Welkom to Nikon's owner club! Sememang nya nikon best.

harumanis tq! sesungguhnya jawapan yg membantu sy membuat pilihan :)

jobberscroppers
16th October 2010, 12:27 AM
buat ape pning2.. dah trbukti nikon tu bagus... eh... nikon d90 mksud sy,,, hehe.. beli jer, pk kemudian..hahahaha :)

shuttermania
16th October 2010, 12:38 AM
nikon D90? Nikon D90 tu ape haa..????

wakakaka...

sanah
17th October 2010, 11:46 PM
tadi baru gi Nikon alamanda, harga D90 dia kasi rm3588, katanya ada kelas (klinik dia panggil) free 2 jam..
pastu gi Fotokem, harga D90 dia kasi rm3488..beza seratus, padahal sebelah menyebelah je tu hehe.. tp xde klinik free 2jam tu la..
pas tu gi plak..(apa nama kedai tu, sebelah dekat2 dengan MPH, tingkat bawah..) harga D90 dia kasi rm3380..setakat ni paling murah la kat alamanda, tp tak tau la kot2 just aku je dpt harga mcm tu..maklumlah muka aku pun mcm budak tak dak duit je..huhu..

pastu depa ckp D7k kuar bulan depan, harga dalam rm4k katanya.. ingat nak ambik minggu depan D90 tu sbb ari ni xdpt withdraw duet..limit kuar duet rm2k je huuuhuhuuh....

jobberscroppers
18th October 2010, 12:49 AM
kw area penang lg murah dari hrge yg saudari letak tuh... tu pun time sy survey bln 6 dulu..

sani.aljufri
18th October 2010, 01:01 AM
penang mari lai..lai.. 3300 sahaja... lai lai lai..

sanah
18th October 2010, 09:04 AM
penang mari lai..lai.. 3300 sahaja... lai lai lai..

Penang? jauh tu, kena tambah duet tambang, makan bla..bla..bla lagi mahal dari rm3380 tu hehe..
nak wat camana paling dekat dan mudah alamanda ni je.. :)

i'm nikonian
18th October 2010, 09:17 AM
penang mari lai..lai.. 3300 sahaja... lai lai lai..

beli je ngan abam sani nie..dia ble ejas kasi murah..:)

akuss15
18th October 2010, 09:21 AM
tadi baru gi Nikon alamanda, harga D90 dia kasi rm3588, katanya ada kelas (klinik dia panggil) free 2 jam..
pastu gi Fotokem, harga D90 dia kasi rm3488..beza seratus, padahal sebelah menyebelah je tu hehe.. tp xde klinik free 2jam tu la..
pas tu gi plak..(apa nama kedai tu, sebelah dekat2 dengan MPH, tingkat bawah..) harga D90 dia kasi rm3380..setakat ni paling murah la kat alamanda, tp tak tau la kot2 just aku je dpt harga mcm tu..maklumlah muka aku pun mcm budak tak dak duit je..huhu..

pastu depa ckp D7k kuar bulan depan, harga dalam rm4k katanya.. ingat nak ambik minggu depan D90 tu sbb ari ni xdpt withdraw duet..limit kuar duet rm2k je huuuhuhuuh....

1. dekat sg wang sama lowyat rasanya d90kit dah berlegar sekitar 3100 saja. tp hati2 dengan AP set...
2. limit dekat bank ko buleh tukar tru ATM saja. Maksimum limit utk CIMB dengan MAYbenk buleh up sampai 5k.
3. ade ke nikon centre kat alamanda?? Even dekat times square pom bukan trully nikon punya...

azmizi
18th October 2010, 09:23 AM
blln depan masuk d7000 baik menabung sikit.

sanah
18th October 2010, 10:03 AM
1. dekat sg wang sama lowyat rasanya d90kit dah berlegar sekitar 3100 saja. tp hati2 dengan AP set...
2. limit dekat bank ko buleh tukar tru ATM saja. Maksimum limit utk CIMB dengan MAYbenk buleh up sampai 5k.
3. ade ke nikon centre kat alamanda?? Even dekat times square pom bukan trully nikon punya...

1. Nak ambik kat alamanda sbb dekat, dan aku ni jenis sesat walaupun dah 4 tahun pakai keta sendiri di kl ni. Dan senang nak gi balik kalu ada probs.
2. buleh ejas dah..direct dari atm mesin tu.. settle :)
3. Nikon baru je tu..rasanya dalam bulan lepas, kalu lalu kat depan carefor tu ada satu baner yg ckp nikon dah buka di alamanda. ni trully nikon bro..siap ckp kalu beli lain dan ada probs gi balik tempat yg beli tu, dia tak layan huuuuuuu..

sanah
18th October 2010, 10:04 AM
blln depan masuk d7000 baik menabung sikit.

hehe..ingat bila kuar D7000 nak sambar D90 bukan D7000 hehehe.. sbb? xde sebab saja2 suka.

azmizi
18th October 2010, 10:07 AM
heheh jgn sebb suka2 klu ader duit terus pergi ke d7000..d90 pon best tapi klu ikut review internet d7000 tawarkan lebih dari d90..sama kes mase d80 nga d90 dulu.. :)

i'm nikonian
18th October 2010, 10:23 AM
I'LL CHOOSE d7000 EVEN IM A d90 USER...

antera
18th October 2010, 11:50 AM
haisehhh... nikon ni buat aku serba salah laa.. bajet aku pon setelah di tolak utang piutang maka ngam2 choi utk D90 Nov ni.. huhuu..
masih tiada DSLR ni... huhu..

akuss15
18th October 2010, 12:20 PM
1. Nak ambik kat alamanda sbb dekat, dan aku ni jenis sesat walaupun dah 4 tahun pakai keta sendiri di kl ni. Dan senang nak gi balik kalu ada probs.
2. buleh ejas dah..direct dari atm mesin tu.. settle :)
3. Nikon baru je tu..rasanya dalam bulan lepas, kalu lalu kat depan carefor tu ada satu baner yg ckp nikon dah buka di alamanda. ni trully nikon bro..siap ckp kalu beli lain dan ada probs gi balik tempat yg beli tu, dia tak layan huuuuuuu..

aik. kalau nikon centre, asalkan warranty nikon (M) sdn, bhd, dia kene ambek.... hehe..

btw, aku rasa alamanda overprice sket, duit beza tuh ko bleh dapatkan filter UV HOYA HMC xpon HOYA DIGITAL. hehehe

sanah
18th October 2010, 01:15 PM
aik. kalau nikon centre, asalkan warranty nikon (M) sdn, bhd, dia kene ambek.... hehe..

btw, aku rasa alamanda overprice sket, duit beza tuh ko bleh dapatkan filter UV HOYA HMC xpon HOYA DIGITAL. hehehe

btw, situ cawangan Nikon je..center kat PJ dan (lupa la plak..) so, kat alamanda tu ambik kes2 yg beli dgn dia je..dan dari fotokem (sbb dia kata authorize dealer)
harga mmg up la, sbb..sbb org gomen ramai situ kot, lagi satu tak byk saingan sgt kalu compare dgn lowyat ke apa2 ke..

sanah
18th October 2010, 01:17 PM
heheh jgn sebb suka2 klu ader duit terus pergi ke d7000..d90 pon best tapi klu ikut review internet d7000 tawarkan lebih dari d90..sama kes mase d80 nga d90 dulu.. :)


En.Azmizi, D90 pun belum pegang lagi ni.. xpe la, slow2.. D7000 katanya harga dalam Rm4000+-
mungkin bila expert sikit saya tambah lense lain la plak.. body biar D90 je..

khairi.malik
18th October 2010, 01:27 PM
sanah..ko mmg nak beli ujung bulan ni ke?..aku pun nak beli ujung bulan 12...huhu..mana tau beli skali dapat lg murah..huhuhu

i'm nikonian
18th October 2010, 02:17 PM
haisehhh... nikon ni buat aku serba salah laa.. bajet aku pon setelah di tolak utang piutang maka ngam2 choi utk D90 Nov ni.. huhuu..
masih tiada DSLR ni... huhu..


menabung je lagi..alang2 menyeluk pekasam...biar sampai tangan busuk..hahaha

sanah
18th October 2010, 04:06 PM
sanah..ko mmg nak beli ujung bulan ni ke?..aku pun nak beli ujung bulan 12...huhu..mana tau beli skali dapat lg murah..huhuhu

ingat nak beli paling LAMBAT hujung awal bulan 11 sebab kakak dan adik aku kawen, so aku yg ambik gambar la... kalu ujung bulan 12 tu bagus jgk,tp aku ada even plak bulan 11 ni.. huhu

rangga
18th October 2010, 04:25 PM
ingat nak beli paling LAMBAT hujung awal bulan 11 sebab kakak dan adik aku kawen, so aku yg ambik gambar la... kalu ujung bulan 12 tu bagus jgk,tp aku ada even plak bulan 11 ni.. huhu

beli2 jgn x beli..
xckup duit leh bayaq ansur2..
muhahahha

bak kt org..." bior pape asalkan bergaye "

i'm nikonian
18th October 2010, 04:36 PM
beli2 jgn x beli..
xckup duit leh bayaq ansur2..
muhahahha

bak kt org..." bior pape asalkan bergaye "


uish...jgn pakai istilah tuh nanti merana diri...biar tak bergaya asalkan kaya :x

sanah
18th October 2010, 05:06 PM
uish...jgn pakai istilah tuh nanti merana diri...biar tak bergaya asalkan kaya :x

Betul2......kalu tak mampu menabung dulu sambil2 join forum fotomedia tgk hasil kerja kawan2 yg lain, boleh gak dapat idea hehe..

khairi.malik
18th October 2010, 05:57 PM
ingat nak beli paling LAMBAT hujung awal bulan 11 sebab kakak dan adik aku kawen, so aku yg ambik gambar la... kalu ujung bulan 12 tu bagus jgk,tp aku ada even plak bulan 11 ni.. huhu

sompek ke blajau guna camera dlm ms sebulan??

sanah
18th October 2010, 06:14 PM
sompek ke blajau guna camera dlm ms sebulan??

sejujurnya tak sompek, tp sebelum ni saya dah biasa guna D3000 dan D90..walaupun tak expert, tp biasa juga la guna huuuu...

antera
18th October 2010, 09:52 PM
menabung je lagi..alang2 menyeluk pekasam...biar sampai tangan busuk..hahaha

hahahh.. D7000 rm4k lebey kot mau2 mencicah kuah rm5k pa.. larat la nak menabung.. nak menabung utk kawin lagi.. hehe..
tapi D7000 mmg mantopp.. bagi aku yg zero knowledge DSLR ni... D3000 pon aku da nak sambar ritu.. seb baek baca2 info dlu lam
potomediya ni.. masehhh.. hehe..

i'm nikonian
18th October 2010, 10:03 PM
hahahh.. D7000 rm4k lebey kot mau2 mencicah kuah rm5k pa.. larat la nak menabung.. nak menabung utk kawin lagi.. hehe..
tapi D7000 mmg mantopp.. bagi aku yg zero knowledge DSLR ni... D3000 pon aku da nak sambar ritu.. seb baek baca2 info dlu lam
potomediya ni.. masehhh.. hehe..

sambor je D7k..pejam mata sudeyhhh...

CgSir
18th October 2010, 10:23 PM
hahahh.. D7000 rm4k lebey kot mau2 mencicah kuah rm5k pa.. larat la nak menabung.. nak menabung utk kawin lagi.. hehe..
tapi D7000 mmg mantopp.. bagi aku yg zero knowledge DSLR ni... D3000 pon aku da nak sambar ritu.. seb baek baca2 info dlu lam
potomediya ni.. masehhh.. hehe..

Alahhhh..... aku pong D40x jer. Dah lama gak pakai.

antera
18th October 2010, 10:30 PM
Alahhhh..... aku pong D40x jer. Dah lama gak pakai.

wahh.. mmg the legend..~ (penah pegang dolu member punye cam D40..)

khairi.malik
18th October 2010, 10:35 PM
sejujurnya tak sompek, tp sebelum ni saya dah biasa guna D3000 dan D90..walaupun tak expert, tp biasa juga la guna huuuu...

dah beli bgtau..den pun tgh survey mano2 tompek yg murah nie

CgSir
18th October 2010, 10:42 PM
wahh.. mmg the legend..~ (penah pegang dolu member punye cam D40..)

Betul, betul, baru awal bulan ari tu pi Legend Resort Cherating. Sorry ya, kurang pendengaran. Hehehehe.....

http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=12920

Jangan marah, gurau-gurau jer.

antera
18th October 2010, 10:56 PM
Betul, betul, baru awal bulan ari tu pi Legend Resort Cherating. Sorry ya, kurang pendengaran. Hehehehe.....

http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=12920

Jangan marah, gurau-gurau jer.

tudia mmg x syak lagi kelegendnan itu.. gurau2 merapatkan ukhwah.. hehe..

jobberscroppers
18th October 2010, 11:23 PM
sy legend x prnah, mercu resort cherating prnah lar.. hehe

mangkor
18th October 2010, 11:27 PM
rasa aku, tak ada kamera yg terlalu kompleks. semua ada shutter, aperture, iso dan wb. kot ader tambah sket metering dan af fine tuning.

yg sebetulnya, pengguna kamera yg terlalu kompleks. nak yg cenggitu, nak yg cenggini. pengguna yg paling kompleks pulak ialah newcomer, nak kamera yg bagus sampai habis semua shopping kompleks diushar nak cari yg terbaik dan yg termurah...

kikiki lariiii...

jobberscroppers
18th October 2010, 11:40 PM
rasa aku, tak ada kamera yg terlalu kompleks. semua ada shutter, aperture, iso dan wb. kot ader tambah sket metering dan af fine tuning.

yg sebetulnya, pengguna kamera yg terlalu kompleks. nak yg cenggitu, nak yg cenggini. pengguna yg paling kompleks pulak ialah newcomer, nak kamera yg bagus sampai habis semua shopping kompleks diushar nak cari yg terbaik dan yg termurah...

kikiki lariiii...

haah!! betol2.. hehe.. senang2 beli jer ape2 camera NIKON.. confirm best!! hahaha caaboootsss..

antera
18th October 2010, 11:45 PM
pegang ayat enchek Mangkor, pengguna itu sendiri yg complex mencari2 DSLR di shopping complex.. hehe..
dan mencari yg terbaik dan termurah...ini amat penting.. hehe

sanah
19th October 2010, 11:10 AM
heheh..betul tu, mmg nak kena survey semua, harga, function, bagus ke tak bla..bla..(tu yg dari complex tu..) sbb harga mahal tu..lagi mahal dari laptop aku, laptop pun tak sampai RM3K.. so,kalu aku beli D90 ni, second place dari keta aku la hehe...
dapat Nikon sebijik lengkap la idup aku :)

sanah
19th October 2010, 11:11 AM
dah beli bgtau..den pun tgh survey mano2 tompek yg murah nie


aku hanya akan cari kat alamanda je, tompat lain aku xbiasa sgt..so, nnti aku beli aku bgtau berapa harga dapat kat sini ek. :)

mangkor
19th October 2010, 11:18 AM
takbleh macam tu. nak barang baik pd harga terbaik, kene gi kat 'tempat2' tertentu... kalu kat satu tempat aja, susah ler sket...

johnny stanfet
19th October 2010, 11:22 AM
hmm, kamera ni mmg ssh nk control, tapi bila da master mmg jadi sgt senang.

nickezan
19th October 2010, 11:39 AM
lau nk tumpang bertanye kat cni ley ker....nikon d40 tu best tak...heheh....nk beli dslr tapi tak tau mane best nih....new beginner lak tu

sanah
19th October 2010, 12:31 PM
takbleh macam tu. nak barang baik pd harga terbaik, kene gi kat 'tempat2' tertentu... kalu kat satu tempat aja, susah ler sket...

barang sama je saya rasa, cuma harga mungkin boleh 'baik' lagi la kalu gi usya byk2 tompat. prob aku satu je, kalu ada timbul maslaah kat kamera tu aku akan gi 'cari' balik tompat tu..so, tempat tu mesti dekat dengan aku supaya sonang aku 'cari' dia balik hehe..
lg satu aku prpuan, so, tmpat paling selamat la yg aku gi cari ni :)

sanah
19th October 2010, 12:33 PM
lau nk tumpang bertanye kat cni ley ker....nikon d40 tu best tak...heheh....nk beli dslr tapi tak tau mane best nih....new beginner lak tu

nick, tunggu otai2 reply dan bg pendapat..aku mmg tak tahu...biasa pegang pun D3000, D5000 dan D90 je.. tu pun setakat 'pegang2' je hehe...

akuss15
19th October 2010, 03:54 PM
heheh..betul tu, mmg nak kena survey semua, harga, function, bagus ke tak bla..bla..(tu yg dari complex tu..) sbb harga mahal tu..lagi mahal dari laptop aku, laptop pun tak sampai RM3K.. so,kalu aku beli D90 ni, second place dari keta aku la hehe...
dapat Nikon sebijik lengkap la idup aku :)

ayat biasa ni. dapat kemeghe lengkhap la idop. Nanti ko teracon dengan 50mm. maka ayat tukar... dapat 50mm lengkap la idop.... Pastuh nampak speedlite plak.... pastuh test plak lens UWA... pastuh kene sengat 70200 plak.... Sampai bila pom xkan lemkap,.. hehehe... jgn marah yer sis...


barang sama je saya rasa, cuma harga mungkin boleh 'baik' lagi la kalu gi usya byk2 tompat. prob aku satu je, kalu ada timbul maslaah kat kamera tu aku akan gi 'cari' balik tompat tu..so, tempat tu mesti dekat dengan aku supaya sonang aku 'cari' dia balik hehe..
lg satu aku prpuan, so, tmpat paling selamat la yg aku gi cari ni :)

betul jugak. senang takyah pening kapala. hehe. tp biasanya depa semua pon akan post barang tu ke HQ di PJ. jadi makan masa la kalau ade prob...

akuss15
19th October 2010, 03:56 PM
lau nk tumpang bertanye kat cni ley ker....nikon d40 tu best tak...heheh....nk beli dslr tapi tak tau mane best nih....new beginner lak tu

kalau tak pernah pakai kamera = best.
kalau dah lama pakai (lepas beli) = best jugak, tp dah mula suam suam...
kalau dah tercoba kamera lain (model lg atas) = mulelah gatal nak upgrade...

jangan marahhhhh~

AbgDin
19th October 2010, 04:07 PM
ambe pun nyosal boli d90....kalu la hari tu teros boli d700 kan bagus...

rangga
19th October 2010, 04:09 PM
ambe pun nyosal boli d90....kalu la hari tu teros boli d700 kan bagus...

hahahha dh menyesal ???

fuhh...mesti dh katam d90 nie..

i'm nikonian
19th October 2010, 04:11 PM
hahahha dh menyesal ???

fuhh...mesti dh katam d90 nie..

ambo pon nyosal amik D700..kalao amik D3 kan bagus...kihkihkih

azmizi
19th October 2010, 04:13 PM
ambo pon raso d3s lagi baguih hahaha

akuss15
19th October 2010, 04:13 PM
ambe pun nyosal boli d90....kalu la hari tu teros boli d700 kan bagus...


ambo pon nyosal amik D700..kalao amik D3 kan bagus...kihkihkih

ha.. sebenarnye terpakai utk semua model kemghe. inilah dinamakan, manusia takkan puas. hahaha...

rangga
19th October 2010, 04:17 PM
hahahaha 2,3,4 5tahun lagi...??
lagi canggih new model kuaq..
sampai bila nk menyesal ja..
esok beli paling power...esok lusa kuaq baru lgi....

seterusnya....dan seterusnya....berlawan2 teknologi...
yg pasti aku rs 5-10tahun lagi...DSLR jd macam henset..semua org pasti ada 1..

tp msa tuh..kita semua yg ada skg..masta dh la kot...hihihi

far8ituaku
19th October 2010, 04:25 PM
hum beli la hassleblad
nk camera best wat kilang n janama sendiri hahahaha

CgSir
19th October 2010, 07:49 PM
Leica S2 ler, tak nyesal punyer, tapi hariĀ² tamonong tengok langit.

abeimm
25th November 2010, 08:24 PM
eheheheee...nasib baik abe ter"beli" d90..heheheeee....

PengukirCahaya
26th November 2010, 12:45 AM
So sanah jom kita night fotografi kat putrajya esok malam? SMS saya 013-2903007.

matjack
26th November 2010, 09:07 AM
nk ikut bleh..???leh belajar nie....

alwaysraining94
26th November 2010, 03:59 PM
kalau nak comparison DSLR.
boleh check kat sini

http://www.dpreview.com/reviews/sidebyside.asp

khairi.malik
27th November 2010, 07:21 PM
tuan tanah dah angkat ka blum D90 ni?

shiftsix
27th November 2010, 07:57 PM
hohho...dh rembat ke blom d90 tuh..???khatamm gak aku bace thread ni hehe...tunggu pe lagkkk jgn tunggu lelame...ketorr tgn..hahaha..aku pongg nikonian d90

sanah
27th December 2010, 06:21 PM
salam semua..

Ya Allah, punya la lama saya tak bukak forum ni. Bizi dgn keja, bizi dgn aktiviti peribadi.. balik kg la, raya lagi.. ding dong ding dong...

Saya telah dengan jaya nya mengangkut satu D90 akhir bulan 10 ari tu.. dan lepas tu duk praktise la kat putrajaya ni..dan hasilnya tidak lah hebat...mcm budak2 baru belajar. Cuma saya suka edit gambar, guna photoscape sbb photoshop tak khatam2 hehe..:)

Apa2pun saya memang menggunakan free time untuk praktise. Terbaru ni 'paksa' kawan yg tengah preknen jadi model hehe..tapi cantik gak sbb kawan saya tu mmg ambik course photog so dia la yg banyak bantu ( musykil saya yg ambik gambar, model yg ajar kan haha)

Kepada pengukir cahaya, maaf sbb lambat bukak forum skrg dah terlepas. harap lepas ni kalu ada lagi jangan lupa ajak saya ya :)

kepada kawan2 yg lain, kalu ada apa2 tips share2 la ye :)

redshark
27th December 2010, 10:25 PM
alhamdulillah... aku ble lah nk bli nie.. dok peram lma2 duit kang lebur kelain plak.. :)

umarluffy
30th December 2010, 11:30 PM
bro redshark.. jgn tunggu lama2.. nanti lama2.. d90 diambil org.. (ikut nada ye)