PDA

View Full Version : Rumah Kena Pecah Masuk | Banyak Barang Hilang



annex
17th October 2010, 10:14 PM
Kawan2 Yg Dihormati,

Rumah saya telah dipecah masuk pada 30/09/10, dan banyak barang berharga telah dicuri. Iaitu:

1.Nikon D300 serial number 6061893 ( batery charger masih dalam simpanan saya)

2.Lens Nikon 105mm f2.8 Micro serial number 337542

3.Lens Nikon 70-300mm f4.5-5.6 VR serial number 2407471

4.Lens Nikon 50mm f1.4 serial number 0258666

5.Lens Tokina AT-X Pro 12-24 f4 serial number 71F7908

6.Nikon Speedlight SB-900 serial number 2119121

7.Notebook (Tablet Pc) Fujitsu T4220 serial number C070608643

8.Tv Plasma Panasonic 42'' Viera Full HD Serial Number CS-09010911

Lokasi: Di Rumah Area Sg.Buloh, Selangor (di curi pada waktu siang)
saya memohon jasa baik rakan rakan sekelian sekiranya ternampak barang barang ni atau ade org nk jual kepada anda, sila inform kepada saya.

red
17th October 2010, 10:20 PM
aduhhh.... simpati pada bro. tak reti nak cakap camne dah.

annex
17th October 2010, 10:24 PM
Tq bro.. sudah nasib saya mcm nih...Redha. Harap Kawan2 lain berhati2.

mangkor
17th October 2010, 10:28 PM
saya simpati ngan tuan. mesti ada fadhilat atas setiap musibah yg menimpa. semoga Allah menggantikan barang yg hilang tu dgn benda yg lebih baik lagi. InsyaAllah

annex
17th October 2010, 10:35 PM
Betul tu Tuan mangkor, Tidak tuhan jadikan sesutu itu dgn sia-sia, semuanya bersebab...Semoga Pencuri tersebut mendapat Hidayah dan petunjuk Dari-Nya...ameen.
InsyaAllah.

mozakim
17th October 2010, 10:51 PM
Betul tu Tuan mangkor, Tidak tuhan jadikan sesutu itu dgn sia-sia, semuanya bersebab...Semoga Pencuri tersebut mendapat Hidayah dan petunjuk Dari-Nya...ameen.
InsyaAllah.

Takziah dari teman ... :(

slumber
17th October 2010, 11:18 PM
Sabar itu separuh daripada iman.... Insyaallah mendapat lebih baik daripada sekarang....

ijal.
17th October 2010, 11:48 PM
Tumpang simpati, semoga TT tabah, semoga pencuri dapat balasan/hidayah yg setimpal.

Tak terpikir lak nak amik no siri brg2 aku...sebelum tido ni nak catit dululah.

jobberscroppers
18th October 2010, 12:55 AM
sy brsimpati dgn tuan, kite sme2 doakan untuk kebaikan..

sani.aljufri
18th October 2010, 12:59 AM
Salam takziah.

Awan mendung di langit... gelap gelita seluruhnya...tapi tidak lama.. angin bertiup sejuk, awan pergi berlalu.. langit kembali cerah...pelangi terukir indah.

****saya cadang kepada fdmc buat satu thread tuk senaraikan no2 siri barang2 yg telah dicuri.... ini supaya sekiranya ada sahabat2 fdmc nak beli kamera or lens boleh semak dulu no siri kat thread tu... manelah nak tau.. dapat trace barang curi..

sekadar cadangan dari ambe pendatang baru kat fdmc. Mohon pertimbangkan sekiranya bersesuaian.

annex
18th October 2010, 05:11 AM
Terima Kasih kepada kawan2 yg bagi semangat dan dorongan...Fitrah manusia, saya sebagai manusia yg lemah tidak dapat lari drp perasaan kehilangan...
Sekarang setiap pagi saya bagun tidur tiada lagi kamera utk berkarya, tiada lagi outing bersama rakan2, dan sangat teruja bila melihat hasil gambar yg cantik-cantik drp rakan2...
Saya tidak akan putus asa, fotografi minat saya...cuba untuk mulakan kembali, walaupun ambil masa yg lama...

Luke Carliff
18th October 2010, 05:56 AM
Terima Kasih kepada kawan2 yg bagi semangat dan dorongan...Fitrah manusia, saya sebagai manusia yg lemah tidak dapat lari drp perasaan kehilangan...
Sekarang setiap pagi saya bagun tidur tiada lagi kamera utk berkarya, tiada lagi outing bersama rakan2, dan sangat teruja bila melihat hasil gambar yg cantik-cantik drp rakan2...
Saya tidak akan putus asa, fotografi minat saya...cuba untuk mulakan kembali, walaupun ambil masa yg lama...

Sabar bro....Luke simpati atas kejadian yang menimpa bro.....
Selain tu Luke amat kagum dengan semangat bro tuk terus berkarya.....

annex
18th October 2010, 06:38 AM
Ye mesti kena sabar...
Hargailah kamera anda selagi ia berada disisi anda...bila ia sudah tiada anda akan merasi bertapa besar kehilangannya...

p/s:Biar hilang harta jgn hilang IMAN...

CgSir
18th October 2010, 07:06 AM
Takziah !!!

Banyak juga nilai barang yang di kebas tu. Semoga tuan tabah dan sabar menghadapinya. Ini salah satu ujian yang Allah berikan kepada tuan. Semoga ada kurniaan Allah yang lebih besar daripada itu berkat kesabaran, ketabahan dan keredhaan tuan terhadap ujian Allah ini.

i'm nikonian
18th October 2010, 08:30 AM
takziah...

banyak juga barang yang dikebas oleh pencuri tu..semoga saudara tabah menghadapi ujian dariNya..ada hikmah disebalik kejadian ini..dan minta kawan2 yang lain ALERT ngan perkara ini...

akuss15
18th October 2010, 09:11 AM
bro, bleh cerita mcm mana dia pecah masok ka??

aku pon risau gak.. umah mak mentua aku dalam construction.... adei...

ganux
18th October 2010, 09:13 AM
Takziah dari saya jugak. harapakan saudara annex banyak2 bersabar atas dugaan berat yang menimpa. InsyaAllah tuhan akan bersama orang2 yang sabar. lagipon sabar itu sebahagian dari iman..

rangga
18th October 2010, 10:22 AM
ush...

tumpang simpati bro....

azmizi
18th October 2010, 10:26 AM
Kawan2 Yg Dihormati,

Rumah saya telah dipecah masuk pada 30/09/10, dan banyak barang berharga telah dicuri. Iaitu:

1.Nikon D300 serial number 6061893 ( batery charger masih dalam simpanan saya)

2.Lens Nikon 105mm f2.8 Micro serial number 337542

3.Lens Nikon 70-300mm f4.5-5.6 VR serial number 2407471

4.Lens Nikon 50mm f1.4 serial number 0258666

5.Lens Tokina AT-X Pro 12-24 f4 serial number 71F7908

6.Nikon Speedlight SB-900 serial number 2119121

7.Notebook (Tablet Pc) Fujitsu T4220 serial number C070608643

8.Tv Plasma Panasonic 42'' Viera Full HD Serial Number CS-09010911

Lokasi: Di Rumah Area Sg.Buloh, Selangor (di curi pada waktu siang)
saya memohon jasa baik rakan rakan sekelian sekiranya ternampak barang barang ni atau ade org nk jual kepada anda, sila inform kepada saya.

aduhhh full pakej dia dapat..wide,macro, 50 1.4 tuh..apa2 pon sama2 kita beringat..kebanyakkan pencuri aim waktu siang untuk mengelakkan dia disyakki pencuri..semua nih dugaan dariNya

zilzals
18th October 2010, 10:56 AM
teringat lak sahabat aku kene pecah rumah time solat jumaat, hilang bmw sebiji , dan macbook pro n imacnye..
semoga kuat semangat bro.... semoga Allah ganti yg lebih baik lagi pd masa akan dtg...semoga pencuri itu diberikan pengajaran tidak dunia pastinya di akhirat !

OnTheSpot
19th October 2010, 11:14 AM
Subhanallah...Takziah bro..dah pernah rasa dah dulu..tau camne down bro

mangkor
19th October 2010, 12:21 PM
saya pon pernah gak kecurian dulu, tp waktu malam la. aku ingat dia guna ilmu pukau sebab masa tu anak aku kecik lagi pun tak bangun nak menyusu macam biasa, tido mati terus..

tau-tau aku rasa macam tak kene sebab selalunya waktu subuh alarm clock dari henpon aku bunyik. cari punya cari tak jumpa sedangkan aku letak kat kepala tidur ja. tido pun kat ruang tamu aja sebab senang kalu anak bangun nak menyusu.

hati rasa tak sedap bila cari tipon tak jumpa gak. call number hp tu langsung dah dimatikan. terus aku check keliling, rupanya pintu dapur udah kena kopak...

malam tu aku dah withdraw duit utk beli mesin pancing Shimano Tiagra.. habis kene kebas bersama henpon aku... eheheh

azmizi
19th October 2010, 12:49 PM
saya arituh tertinggal d90 nga lens semua,nga sb900 atas motor..dah la motor kt laluan kuar masuk..elok jer kunci moto terus naik rumah... 5 minit sampai atas rumah baru teringat kamera tertinggal atas moto..aduhh terus berlari kebawah mcm usain bolt..alih2 Allah masih sayangkan saya..barang tuh elok jer dok atas motor (sebb beg kecik tu yg tertinggal, selalu bawak fast pack)..selalu tinggal HP pon tak sampai 30 saat ilang..ader jiran india tolong jagakan..nasib baik dia ade..lepas jer peristiwa tuh saya selalu teringat2 sampai la skrang mcm maner la klu Allah takdirkan kamera tuh hilang..merana badan..tapi tu laa jgn down2 ade hikmah... :)

harummanis
19th October 2010, 01:00 PM
... kena banyak bersabar.

dah ada perkembangan?

Rizal Mohd
19th October 2010, 02:07 PM
takziah dr aku... bnykkn bersaba ye.... kejadian ni buat pengajaran kepada kite semua agar lebih berhati-hati dimasa depan... aku doakan supaya perompak tu terima balasan yg dasyat tak dunia confirm di akhirat sok... amin....

zainzubir
20th October 2010, 01:07 AM
takziah..hanty amat simpati..mengingatkan hanty akan rumah hanty sendiri dimasuki pencuri bebepa tahun dulu...:-(

eDeL
20th October 2010, 01:21 AM
ish2 sg buloh?? area mana? aku sg buloh gakk

akuss15
20th October 2010, 08:55 AM
saya arituh tertinggal d90 nga lens semua,nga sb900 atas motor..dah la motor kt laluan kuar masuk..elok jer kunci moto terus naik rumah... 5 minit sampai atas rumah baru teringat kamera tertinggal atas moto..aduhh terus berlari kebawah mcm usain bolt..alih2 Allah masih sayangkan saya..barang tuh elok jer dok atas motor (sebb beg kecik tu yg tertinggal, selalu bawak fast pack)..selalu tinggal HP pon tak sampai 30 saat ilang..ader jiran india tolong jagakan..nasib baik dia ade..lepas jer peristiwa tuh saya selalu teringat2 sampai la skrang mcm maner la klu Allah takdirkan kamera tuh hilang..merana badan..tapi tu laa jgn down2 ade hikmah... :)

kalau aku tau. aku kebas. wakakaka....
jgn marah no...

Achid
20th October 2010, 09:15 AM
Takziah bro.. tau tau nak kata.. bersabar