PDA

View Full Version : penipu ebay 'tegar'....



muhaded
15th November 2010, 01:45 PM
http://cgi.ebay.com.my/Brand-New-Nikon-D90-18-105mm-Lens-Kit-Jamin-Termurah-/280589407422?pt=LH_DefaultDomain_207&hash=item41546e94be#ht_736wt_932

http://cgi.ebay.com.my/Brand-New-Nikon-D300s-Body-Jamin-Termurah_W0QQitemZ280589409523QQihZ018QQcategoryZ1 07911QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem#ht_757w t_932

http://cgi.ebay.com.my/Brand-New-Nikon-D3s-Body-Jamin-Termurah_W0QQitemZ280589412199QQihZ018QQcategoryZ1 07911QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem#ht_757w t_932


hati2.....

dh setahun lebih sy perasan ada sorg mamat nie.. asyik iklan D90 ngan harga RM1500...D300 dan D3 ngan harga yg tersangat murah... bila di emel dia balas dgn no telefon.. tp bila kita fon.. dia x jwb plak.. dlm emel suruh bankin duit shja.. COD tak di layan melainkan kali ke dua pembelian baru nk layan..

dulu dia guna id photopang5 di ebay kemudia sy prasan kali ni dah 3,4 kali dia tukar id tp teknik jualannya dan item yg dijual masih sama.. sapa2 yg dah prnh terkena or contact mamat nie? ..share ur nightmare experience here @-)

jobberscroppers
15th November 2010, 03:28 PM
bnyk btl penipu skarg nih, cod, cod, cod....

metaroyal
15th November 2010, 04:50 PM
penipu biasanya mengelak COD dgn alasan jauh dari pembeli...so hati2

sam10
19th November 2010, 12:04 AM
dah lama discuss pasal penipu ni...boleh merge dgn thread kat bawah:

http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=12108

Speed_Light
19th November 2010, 12:11 AM
dekat ebay pun dah ade penipu skrg ni..igtkan ebay ni safe trade

moque
19th November 2010, 03:28 AM
yg selamat jumpe je klu dekat..
keje nak senang je diorg neh..org susah2 kumpul duit..huhuhu...
bak kata jobberscroppers, cod...cod...cod... :)

jobberscroppers
19th November 2010, 09:20 AM
yg selamat jumpe je klu dekat..
keje nak senang je diorg neh..org susah2 kumpul duit..huhuhu...
bak kata jobberscroppers, cod...cod...cod... :)
betol2.. (gaya upin ipin)...

mkrash
19th November 2010, 11:10 AM
Kepada para Forumers... Tips untuk belian EBAY...

Sentiasa beli dari power seller...
mamat ni langsung takde feedback... so nampak dah terang2 menipu...
untuk feedback tengok feedback kadang kadang tipo..

power seller lebih dari 98% adalah bagus boleh dipercayai...

muhaded
19th November 2010, 03:38 PM
dah lama discuss pasal penipu ni...boleh merge dgn thread kat bawah:

http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=12108

betoi tu sam... aku pn dah lama nmpk dia.. even dah pernah contact thru emel.. tp bila call x angkat.. hampeh!!

dia tu masih xtif menipu dgn berbagai2 id dia dah created..

muhaded
19th November 2010, 03:39 PM
Kepada para Forumers... Tips untuk belian EBAY...

Sentiasa beli dari power seller...
mamat ni langsung takde feedback... so nampak dah terang2 menipu...
untuk feedback tengok feedback kadang kadang tipo..

power seller lebih dari 98% adalah bagus boleh dipercayai...

betoi3... useful tips!

beginnerD7000
22nd January 2011, 04:53 PM
aku pun dah terkena... cilake tol... guna nama nor fauzi... terkena beli nikon d7000 ... hampeh.. aku doakan ko x selamat dunia akhirat.. melayang rm 1700 aku

aeryxz
23rd January 2011, 01:12 AM
aku pun dah terkena... cilake tol... guna nama nor fauzi... terkena beli nikon d7000 ... hampeh.. aku doakan ko x selamat dunia akhirat.. melayang rm 1700 aku

aku tumpang simpati kt ko..harap blh buat pengajaran kepada kita semua...

redshark
23rd January 2011, 10:04 AM
aku pun dah terkena... cilake tol... guna nama nor fauzi... terkena beli nikon d7000 ... hampeh.. aku doakan ko x selamat dunia akhirat.. melayang rm 1700 aku

brape dia jual D7000 dlm ebay tu bro?

beginnerD7000
23rd January 2011, 07:06 PM
brape dia jual D7000 dlm ebay tu bro?
RM 1700 <--- terkena sbb excited nk beli kan.. haish....

beginnerD7000
24th January 2011, 02:54 PM
http://cgi.ebay.com.my/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=140498812571#ht_598wt_932 ni item nya.... nama dia konon nya nor fauzi b che hashim ke halim ntah...

matt_bear98
25th January 2011, 12:58 PM
ada try hantar email kat pendekarbatam@gmail.com ni dan dia reply :

Hi,
Saya ingin mulakan dengan sedikit info tentang barangan ini. Sebenarnya barangan ini ialah barang underwater (Ditahan Kastam). Sebab itulah barang ini murah. Saya mempunyai beberapa unit untuk dijual secepat mungkin, jadi, anda tidak perlu Bid. Anda boleh beli terus daripada saya. Oleh sebab stok saya terhad, jadi, siapa cepat dia dapat. Siapa membuat pembayaran dahulu, dia dapat.
Mengenai Warranty, Warranty penuh selama 1 Tahun akan diberikan oleh Nikon Hong Kong. Ini adalah kerana barang ini dibawa masuk dari Hong Kong. Tetapai bukan itu sahaja, saya juga memberi Warranty Penuh dari pihak saya selama 3 bulan. Yang mana, kalau ada apa apa masalah dalam masa 3 bulan, inform saya secepat mungkin, saya akan menggantikan dengan unit yang baru. Barang ini 100% Baru dan Original, bukan imitation, recond atau second hand. Jika selepas pembelian tidak memuaskan hati anda, saya akan full refund.
Untuk keselamatan kedua belah pihak, saya tidak buat COD atau COC pada deal pertama ni.Pembayaran boleh dibuat melalui Bank transfer dan saya akan courier pada encik/cik melalui Poslaju. Selepas pembayaran dibuat encik/cik perlu SMS saya nama dan alamat penuh atas tujuan penghantaran. Saya akan courier pada encik/cik pada hari yang sama pembayaran dibuat melalui Poslaju. Kos penghantaran akan dibayar oleh pihak saya. Selepas penghantaran selesai saya akan inform encik tracking no barang yang dihantar. Encik/Cik akan terima keesokkan harinya. Saya pasti encik/cik akan tertanya bagaimana jika pembayaran sudah dibuat dan barang tidak sampai? Sila contact saya dan saya akan jelaskan bagaimana deal ini boleh secure untuk kedua belah pihak.
Untuk berurusan atau pertanyaan lanjut tentang keselamatan urusniaga ini, boleh call atau sms saya di 012-615 6241 Encik Noor.
Terima Kasih.


try kawan2 email dia..tengok cam mana dia reply plak...

beginnerD7000
25th January 2011, 08:09 PM
sebijik... dia htr emel kt sy cmtu... no hp dia pki 012 bermula dgn 9.... adalah org yg sama dipaparkn di thread penipu

matt_bear98
25th January 2011, 10:44 PM
dah buat report polis ker? boleh bandingkan antara 2 no telefon tu di daftar atas nama siapa?

aura88
26th January 2011, 09:57 PM
salam sejahtera semua

tq atas info.perlu berhati2 ler...

Marina Mohsein
8th February 2011, 05:03 PM
hehehe marina pun hampir kene lah macam ni.. nasib baik....

buana
9th February 2011, 10:09 AM
emel drp pendekarbatam@gmail.com
Tuan Hulubalang to me
show details 1:18 AM (8 hours ago)

Salam,
Saya ingin mulakan dengan sedikit info tentang barangan ini. Sebenarnya barangan ini ialah barang underwater (Ditahan Kastam). Sebab itulah barang ini murah. Saya mempunyai beberapa unit untuk dijual secepat mungkin, jadi, anda tidak perlu Bid. Anda boleh beli terus daripada saya. Oleh sebab stok saya terhad, jadi, siapa cepat dia dapat. Siapa membuat pembayaran dahulu, dia dapat.
Mengenai Warranty, Warranty penuh selama 1 Tahun akan diberikan oleh Nikon Hong Kong. Ini adalah kerana barang ini dibawa masuk dari Hong Kong. Tetapai bukan itu sahaja, saya juga memberi Warranty Penuh dari pihak saya selama 3 bulan. Yang mana, kalau ada apa apa masalah dalam masa 3 bulan, inform saya secepat mungkin, saya akan menggantikan dengan unit yang baru. Barang ini 100% Baru dan Original, bukan imitation, recond atau second hand. Jika selepas pembelian tidak memuaskan hati anda, saya akan full refund.
Untuk keselamatan kedua belah pihak, saya tidak buat COD atau COC pada deal pertama ni.Pembayaran boleh dibuat melalui Bank transfer dan saya akan courier pada encik/cik melalui Poslaju. Selepas pembayaran dibuat encik/cik perlu SMS saya nama dan alamat penuh atas tujuan penghantaran. Saya akan courier pada encik/cik pada hari yang sama pembayaran dibuat melalui Poslaju. Kos penghantaran akan dibayar oleh pihak saya. Selepas penghantaran selesai saya akan inform encik tracking no barang yang dihantar. Encik/Cik akan terima keesokkan harinya. Saya pasti encik/cik akan tertanya bagaimana jika pembayaran sudah dibuat dan barang tidak sampai? Sila contact saya dan saya akan jelaskan bagaimana deal ini boleh secure untuk kedua belah pihak.
Untuk berurusan atau pertanyaan lanjut tentang keselamatan urusniaga ini, boleh call atau sms saya di 012-615 6425 Encik Fauzi.
Terima Kasih

anip- sama
9th February 2011, 10:34 AM
boleh trace orang nie.,
masa bank in mst ada detail acc kan.,
buat report jer.,

buana
9th February 2011, 11:29 AM
mau try nombor akaun dia plak

bobtahar
9th February 2011, 12:09 PM
rasanya barangan kamera di Malaysia tidak dikenakan tax... jadi kalau barang grey set / under water... harga takkan lari sampai kurang RM2000... RM1700 harga tak masuk akal... banyak yg kena tipu ni sebab tak survey harga dulu...

pastu kat ebay tu ada link utk report... takda sapa report ke kalau betul mamat tu penipu?

pluto
9th February 2011, 01:30 PM
http://img808.imageshack.us/img808/2103/capturevy.png

ni pon macam penipu jugak saya cuba nak jadi customer mana tahu masuk perangkap...tapi dia xnak cod

"Saya hanya akan explain di sini secara simple dan ringkas.

Untuk pengetahuan lanjut, sila email kepada saya dan saya akan jelaskan.

Nikon yang saya tawarkan di sini Dijamin Baru dan Original oleh Nikon.

Harga yang saya tawarkan di sini ialah paling rendah dan tidak dapat di mana mana tempat.

Tawaran saya untuk barang ini ialah seribu tujuh ratus sahaja. Tidak lebih, tidak kurang dan tiada sebarang muslihat.

saifudin
9th February 2011, 01:56 PM
kesian kt kawan2 yg dh kena tipu ni. mcm ni jela..mesti masa bank in duit tu korang ada detail akaun kan? sapa2 yg dh terkena ni pakat2 dua tiga orang gi buat report polis. Melalui detail akaun tu mesti polis boleh dapat tangkap penipu ni.

pluto
9th February 2011, 02:06 PM
kesian kt kawan2 yg dh kena tipu ni. mcm ni jela..mesti masa bank in duit tu korang ada detail akaun kan? sapa2 yg dh terkena ni pakat2 dua tiga orang gi buat report polis. Melalui detail akaun tu mesti polis boleh dapat tangkap penipu ni.

kalo nak cepat pegi kat bukit aman bahagian jenayah dagangan E-commerce

ganux
9th February 2011, 11:43 PM
nak tanya sikit ni, polis dapat buat ape2 ke kalau kes macam ni. coz dulu pernah kena ngan mamat ni. rasanya mamat ni dah jadi jutawan kut dengan hasil duit menipu ni.. report polis pon senyap ke dah nak dekat setahun.. bila pegi tanya, tengah jalankan siasatan.. tu jer jawapan polis bagi

buana
10th February 2011, 01:02 AM
https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gifhttps://mail.google.com/mail/images/cleardot.gifTuan Hulubalang

to me
show details 4:29 PM (8 hours ago)

Maaf, macam saya cakap di atas, cod saya tak buat.

2011/2/9 Md Zulnazri Hamzah <sangbuana07@gmail.com>
kl cod camne? encik kat mana?
emel terbaru... masih nak investigate nombor akaun...

tigerblack
10th February 2011, 01:24 AM
Mana ada D7000 kit boleh dapat murah camtu? Semua berpunca dari sifat gelojoh kita sendiri.... tak boleh salahkan penipu. Kalau kita berhenti sejenak dan ketepikan sifat tamak dan gelojoh.....nescaya kita boleh berfikir dengan waras dan akhirnya tidak tertipu

buana
10th February 2011, 01:44 AM
malu bertanya sesat jalan... tapi pepatah tu xleh nak gune gak skrg sbb dah ader GPS

omarahmad
17th February 2011, 10:29 PM
Memang cilaka lah org ni... Jom lah kite kumpul ramai2 saye yg dah kena tipu.. Kite wat report ramai2... Bru polis nk jalan keje ckit.. Ape mcm semua??

Dash
2nd March 2011, 01:28 PM
Gile r...sy pn ade try jgk email kat pendekarbatam 2...sebijik emailnye dan no hp yg sama...Pky name Man...katenye Kastam Pasir gudang...

dindang
4th March 2011, 12:54 AM
baik buat report polis.. member pernah terkena kat mudah.my, pastu duit dpat blik bila polis trace acc dia. tp yg penting, korang kena ada kabel kuat sikit la kat balai tu. Kalau kenal IO balai, mmg konpom boleh trace lahanat tu.

Kazuhero Yusaki
22nd September 2011, 10:13 PM
wahhhhhh.. hampir.. XD

eataui
26th September 2011, 12:00 AM
sy pn dh trkena,kali ni dia guna nama muhammad shazley bin gemari. CIMB acc 12090034858520. siap bagi ic lg tu tp bila check just tukar skit jer 861206-43-6323.email guna nama singalautan@gmail.com

iklan kat ebay pun dah dibuang..kalau ada description yg mcm “brng kastam lah, brg murah la” , mmg orng yg sama la tu.

dh buat polis report pun polis tu siap pindahkan report tu kat kawasan lain, alasan sbb first time bank in deposit kat area damansara.polis pun x bley pakai..keje stakt mkn gaji bute jer la..

tp takpe..stiap mlm sy bc surah yasin..stiap kali lps solat pun sy baca yasin.mmg sy akan bc sampai dapat jumpa laknatulah ni..insyaALLAH..

kau tau la nasib kau nt. ALLAH tu MAHA ADIL..

kepada sesiapa yg dah terkena tu..sama2 lah kita berdoa..at least baca surah yassin lps solat..lagi ramai insyaALLAH lg berkat..

alamat yg sy dpt no.60 jalan USJ 2/2E subang jaya. tak tau la wujud ke tak lg

eataui@yahoo.com

rimau_malaya
12th October 2011, 10:33 AM
saya penah jugak usha dslr kat ebay. sy nie baru blaja. tgh mencari2 kamera 2nd. nasib baik x terkena.

AYU NADIA
26th November 2011, 08:38 PM
sy pn dh trkena,kali ni dia guna nama muhammad shazley bin gemari. CIMB acc 12090034858520. siap bagi ic lg tu tp bila check just tukar skit jer 861206-43-6323.email guna nama singalautan@gmail.com

iklan kat ebay pun dah dibuang..kalau ada description yg mcm “brng kastam lah, brg murah la” , mmg orng yg sama la tu.

dh buat polis report pun polis tu siap pindahkan report tu kat kawasan lain, alasan sbb first time bank in deposit kat area damansara.polis pun x bley pakai..keje stakt mkn gaji bute jer la..

tp takpe..stiap mlm sy bc surah yasin..stiap kali lps solat pun sy baca yasin.mmg sy akan bc sampai dapat jumpa laknatulah ni..insyaALLAH..

kau tau la nasib kau nt. ALLAH tu MAHA ADIL..

kepada sesiapa yg dah terkena tu..sama2 lah kita berdoa..at least baca surah yassin lps solat..lagi ramai insyaALLAH lg berkat..

alamat yg sy dpt no.60 jalan USJ 2/2E subang jaya. tak tau la wujud ke tak lg

eataui@yahoo.com

Sy ada alamat betul dia kat Meru Klang.. Sy dh wat report polis kat balai polis Dang Wangi, tp Xde tindakan diambil..

CgSir
26th November 2011, 09:28 PM
Kat mudah.my pun banyak sangat penipu. Dia bukan jual kamera sahaja tetapi macam-macam jenis barang dia jual. Item murah tu hanyalah umpan menipu. Nak kenal bukannya susah. Minta COD kompom dia mengelak. Alasan popular ialah "Busy". Kesimpulannya semua penipu sangat takut kepada "COD". Tapi ada customer yang cerdik sikit mintak 3G kat muka dia dan item yang dia jual.

AYU NADIA
26th November 2011, 10:19 PM
muhammad syazley.

no 2 jln aman perdana

3h/ku5

tmn aman perdana

klang.. NIE ALAMAT MUHD SHAZLEY BIN GEMARI.. SY PEGI ARITUE KNE MRH NGAN WIFE SBB DIA CKP BUKAN SUAMI DIA YG WAT.. SUAMI DIA XNAK JUMPE SY LANGSG BILA SY PEGI

tumulak
15th December 2011, 04:06 PM
kalau nk beli brg dari malaysia aku prefer lelong atau lowyat.ebay xbest..mudah pun byk penipu..kalau nak ebay gak gi jer kat ebay international.lg byk plihan..brg latest ader brg rare pun belambak.just dptkan virtual address dari viaddress dan guna masa nak beli tu..then brg sampai kat gudang viaddress suruh dorg repack dan rendahkan value.pastu ship guna fedex.sy prefer fedex sbb lg mudah berbanding ups,dhl.tggu dlm 2 minggu brg sampai depan umah tros.byr tax kalau kena tax.selalu brg bwh rm500 dan bwh 2kg xkena tax.

rimau_malaya
23rd December 2011, 10:32 AM
2hari lepas ade deal dgn dia untuk cod. bila sampai di tempat yg dijanjikan, die xde.. hantu btol...