PDA

View Full Version : Nak Beli DSLR



lensaJUNIOR
25th November 2010, 09:30 PM
salam......nak beli dslr laa...nak jdkan photography sbg hobby...
bole suggest tak??

horras
25th November 2010, 09:32 PM
Aku pun tgh nak bli gak... sblm org len tanye aku tanye ko dulu... budget bpe?

dinies
25th November 2010, 09:36 PM
http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=13893

lensaJUNIOR
25th November 2010, 10:16 PM
Aku pun tgh nak bli gak... sblm org len tanye aku tanye ko dulu... budget bpe?

3 ke 4k kot.....tp aku xde knowledge psl dslr ni....

lutttfi
25th November 2010, 10:19 PM
yer tuan~
slamt dlm ke fmdc~
nie kamera yg aku jual~
=)
http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=13854

duke_muhansul
26th November 2010, 09:25 AM
canon 1000D
smpai skrg aku pkai model ni..heehe
sebelum beli ape2 dslr..study dulu trick n tip nak ambil gmbar
google sebnyak2 info or e-book ke

akuss15
26th November 2010, 09:48 AM
bai, bagilah details sket.....

bajet berapa, kegunaan apa? minat apa??

mcm kou tanya "saya nak beli kereta!!" kang org jawap kereta sorong ko emo plak.

mataku
26th November 2010, 03:13 PM
Pandangan saya lah ye, saya pun baru menceburi di alam DSLR ni. Kalau salah kata maaf lah, kalau tak betul berilah panduan. Sebaik2 nya tuan cubalah google dulu, cari tip2 untuk mengambil gambar. baca dan fahamkan. Seperti yang bro Akuss kata, bajet berapa, kegunaan untuk apa, dan minat untuk apa. Macam nak ambil lesen kereta lah, baca undang2, dah lulus barulah kita belajar untuk mengawal kenderaan.

Dulu saya macam tuan juga, teruja nak guna DSLR canggih nampak bila tersangkut kat bahu. Tapi, untuk pengendalianya serba tak kena( sampai sekarang pun macam tu juga....hehehe). Oleh sebab terlalu teruja nak guna camera DSLR saya pun beli yang pertama sony a200. terkial2 nak guna. Maklumlah zero pasal photografi, ambil gambar hampeh. kecewa saya, sebab dah beli bermacam2 lens . Saya kata sony tak bagus gambar tak cantik seperti yang saya mahukan( bukan salah camera atau lens. yang salahnya saya tak tahu tip2nya). Saya ambil keputusan, beli pula nikon D90. Beli bermacam lens, pun begitu juga.....hancus. Salah saya juga, tak tahu nak guna. Kefahaman pasal camera zero. Ditambah pula tak tahu minat nak ambil gambar apa. Setelah saya merasai minat saya lebih kepada mengambil gambar potrait dan panorama saya lega dan kini saya beli pula nikon D700 dan tak perlu banyak lens yang perlu dibeli.

Tuan renungkan lah dah berapa bajet saya habis, bila kita tak tetapkan bajet. Kedua, kita tak tahu untuk apa kita beli benda tu. ketiga, minat kita kepada apa, bila benda tu dah ada pada kita. Jadi, saya nasihatkan tuan supaya tentukan minat tuan. Bacalah dulu, cari dalam internet tip2 photografi, kemudian belilah camera yang bersesuian dengan bajet tuan, lepas tu yang mana tak faham sikit2 tu bolehlah tanya orang2 lama dalam seni photografi di laman FMDC ini. Maaflah panjang pula celoteh saya. selamat memileh camera untuk menjadi teman tuan....

azmizi
26th November 2010, 03:21 PM
betul cakap abam mataku tuh..bajet kena bagitau..supaya dpt kita2 suggest kan DSLR terbaik bagi bajet anda, klu baget anda 2k kami akan cadangkan d3100 tapi klu bajet anda tinggi sampai 7k hah apa tunggu lagi ..kasi rembat itu kamera sama abam mataku..heheh
**kenaper semua aku suggest nikon yek..cabootttt (lama dah tak cabot tread orang)

mataku
26th November 2010, 03:41 PM
Bro azmizi jangan racun heheh.....saya hanya koleksi camera je kut, nak guna terkial2 ambil gambar hampeh....nanti bro ajar saya lah.

alwaysraining94
26th November 2010, 03:43 PM
haha..
bagi insan bertuah hari ini iaitu anda..
sy suggest anda lihatlah post2 atau review2 kat sini.
mmg banyak dan bagus.kalau malas nak google.
FMDC menyediakan perpustakaan paling baik untuk anda.

hmm.kalau anda ade 3-4k itu sudah ok untk start..mcm sy dulu.haha
kalau rasa yakin nak angkat semi pro ..cbe la cari kat kdai2 atau website2..tapi yg penting kene COD aa,
nanti kang fulus terbang..bersepai air mata..kene tipu..haha

tapi kaalau mmg newbie dan sgt2 baru nak belajar..try laa xxxD CANON punya series..bagus tuu
ade 450D
ade 500D
ade 550D

*kalau minat video 500D nan 550D ade tawarkan..mmg x rugi unutk start nye.haha,percayalah..
nanti kalau dah rasa ok.dah boleh pakai manual 24 jam..try laa xxD series pulak..haha
kalau dah upp lagi try xD series pulak..sure x mnysal..

sbb

CANON delighting you always..haha

lagipun..kalau tgok kat tepi padang bola lagi FIFA.hehe
bnyak lens putih2 kan..kan..hehe

qimie-C
26th November 2010, 03:47 PM
haha..
bagi insan bertuah hari ini iaitu anda..
sy suggest anda lihatlah post2 atau review2 kat sini.
mmg banyak dan bagus.kalau malas nak google.
FMDC menyediakan perpustakaan paling baik untuk anda.

hmm.kalau anda ade 3-4k itu sudah ok untk start..mcm sy dulu.haha
kalau rasa yakin nak angkat semi pro ..cbe la cari kat kdai2 atau website2..tapi yg penting kene COD aa,
nanti kang fulus terbang..bersepai air mata..kene tipu..haha

tapi kaalau mmg newbie dan sgt2 baru nak belajar..try laa xxxD CANON punya series..bagus tuu
ade 450D
ade 500D
ade 550D

*kalau minat video 500D nan 550D ade tawarkan..mmg x rugi unutk start nye.haha,percayalah..
nanti kalau dah rasa ok.dah boleh pakai manual 24 jam..try laa xxD series pulak..haha
kalau dah upp lagi try xD series pulak..sure x mnysal..

sbb

CANON delighting you always..haha

lagipun..kalau tgok kat tepi padang bola lagi FIFA.hehe
bnyak lens putih2 kan..kan..hehe

heheheh nikon baru nk buat..yg bagus punya... yg putih punya limeted edisen.....canon is the best..sebab saya pkai canon..heheh

mataku
26th November 2010, 04:11 PM
Semua brand adalah baik, hanya berlainan fungsi dan definasinya, yang membolehkan ianya lebih baik adalah penguna yang mengendalikanya. Agaknya lah hehehe.....salah perbetulkan ye. Pok cik pun baru belajar.....hehehehe

machangman
26th November 2010, 04:27 PM
semua pandangan tu betul.... minat fotografi ni ada banyak...
1, minat memang betul minat
2, minat sebab musim orang main dSLR lani
3, mcm boleh buat duit
4, nafsu yg kata , aku kena ada juga.....

Jadi sebelum beli kita boleh letak diri kita kat mana, ramai yg kata minat tapi lani kamera dah dok bawah katil, ramai juga yg beli ambik gambar kahwin tapi hasil entah kemana, sebulan baru siap gambar.... pandai pandai lah letak minat kita tu seupaya tak membazir dan menzalimi orang lain...

zammie
26th November 2010, 08:19 PM
pk betul2 sblm nk terjebak dlm kancah fotografi nie..kalau dh terjebak mmg payah nk gostan.. ini antara hobi yg bermodal besar..
kene pulak racun yg berbisa dr kwn2 photog..lepas satu satu lg benda nk beli.. kalau ade duit xde masalah..jgn bergadai dah la...:D

airsejuk
26th November 2010, 08:59 PM
Hanya pandangan saja dari pemerhatian aku...(lepas ni mesti ada orang kata kamera tak penting yg penting siapa dibelakang kamera)
Aku cadang ambik saja brand DSLR canon samada dari model 1000d,450d,500d,550d. Model2 jenis ni amat sesuai untuk org yang tidak beberapa tahu fasal ilmu kamera, berbanding dgn brand lain . Antara sebabnyer...
1-User frendly- canon punya Text kat screen besar2. Nak setting apa2 dlm kamera amat mudah dan kebanyakan function dalam entry level sama dengan profesional level.
2-Semua lens canon boleh sumbat(tak yah pikir fasal ada motor ke tidak)Lens nikon pun boleh sumbat kalau ada adaptor(entah betul ke tidak ni)
3-Pernah tengok jurugambar profesonal guna canon 1000d+lens 10-22mm. Kualiti gambar xde beza dgn dslr Mid dan Pro. Kekurangan 1000d ni kerana x ada function video.
4-Gambar yg cantik banyak bergantung kepada jenis lens, gaya editing photoshop selain dari compo yg menarik.
5-Mereka yg melabur untuk kamera yg mahai2 ni selalunya utk buat bisness. Kalau tak pun kemungkinan anak tokey balak atau tokey budu.

azharizanal
26th November 2010, 10:19 PM
salam.. tumpang tanya.. kalau bajet dalam 5k - 6k macamana ye?

dinies
26th November 2010, 11:53 PM
salam.. tumpang tanya.. kalau bajet dalam 5k - 6k macamana ye?

sedap dah bajet ni. D7000, D300s, 7D.

mdfadle
27th November 2010, 12:42 AM
haha..
bagi insan bertuah hari ini iaitu anda..
sy suggest anda lihatlah post2 atau review2 kat sini.
mmg banyak dan bagus.kalau malas nak google.
FMDC menyediakan perpustakaan paling baik untuk anda.

hmm.kalau anda ade 3-4k itu sudah ok untk start..mcm sy dulu.haha
kalau rasa yakin nak angkat semi pro ..cbe la cari kat kdai2 atau website2..tapi yg penting kene COD aa,
nanti kang fulus terbang..bersepai air mata..kene tipu..haha

tapi kaalau mmg newbie dan sgt2 baru nak belajar..try laa xxxD CANON punya series..bagus tuu
ade 450D
ade 500D
ade 550D

*kalau minat video 500D nan 550D ade tawarkan..mmg x rugi unutk start nye.haha,percayalah..
nanti kalau dah rasa ok.dah boleh pakai manual 24 jam..try laa xxD series pulak..haha
kalau dah upp lagi try xD series pulak..sure x mnysal..

sbb

CANON delighting you always..haha

lagipun..kalau tgok kat tepi padang bola lagi FIFA.hehe
bnyak lens putih2 kan..kan..hehe

yang putih tu kau senang nak nampak sebab putih,,yang hitam tu kau tak nampak sebab hitam...heheheehehe....apa apa pun tuan tanah..u are welcomed to the dark side

machangman
27th November 2010, 01:10 AM
salam.. tumpang tanya.. kalau bajet dalam 5k - 6k macamana ye?

nak gajet hebat atau banyak gajet....... gajet hebat spt D700, D300s, 7D, 60D..... kalau nak banyak gajet, ambik 1000D,tripod,speedlite,batery grip,extra lens, bag dlll sapai abis rm6k tu...

gemuk
27th November 2010, 01:20 AM
putih tak semestinya kalkulator saje... jenama TV pong putih jugok... ;)

azharizanal
27th November 2010, 12:15 PM
terima kasih info tu!.. jadi bagi insan baru seperti saya ni, yang baru nak berkecimpung ni, apa yang perlu diutamakan atau perlatan yang ptg untuk dibeli.. saya ade bertanya kepada seorang rakan, katanya beli d90, flash sb800 , lens (50mm lens & wide lens).. dan body grib.. tak berapa faham sikit.. maklumlah.. sejak awal tahun dulu teringin nak berkecimpung dalam dunia fotografi ni..

Skid493
27th November 2010, 12:42 PM
Beli jangan tak beli... tapi ingat, bila dah tercebur dalam minat ni...belanja pun besar...bukan setakat beli kamera DSLR je...pas tu tangkap gambo...pas tu abis!! Setakat bajet 3-4k tu..kalau setakat beli kamera je...nanti pas ni ternganga...pasal bila dah campur dengan member2 lain, mula le pandang2 gajet orang lain...macam2 ada rupanya...mula le tak tido malam, mengidam benda2 tambahan tu...biasanya kalau orang yg baru2 dapat kamera ni gila nak zoom len panjang2... ramai member2 aku yg macam gitu... sampaikan tergila2 zoom 500mm..
Apa2 pun tepuk dada tanya poket... Pasal jenama Canon ke, Nikon ke, jenama TV ke... tak de masaalah... Kalau ramai kekawan yg dekat pakai Canon...ikut pakai Canon dan gitu jugak kalau kekawan dekat2 banyak pakai Nikon...join le sekali...pasal senang nak pinjam gajet2 diaorang...pas tu dah test2 agak berkenan...beli le sendiri..tak reti2 ke...tak kan nak meminjam je....errr panjang pulak melalut aku ni...sori tuan tanah!!

abeimm
27th November 2010, 01:17 PM
ambo raso..tuan tanoh tengoh penim dan jiwo kacau doh tu baco post sep-sep nih...heheheeeee....

machangman
27th November 2010, 02:25 PM
terima kasih info tu!.. jadi bagi insan baru seperti saya ni, yang baru nak berkecimpung ni, apa yang perlu diutamakan atau perlatan yang ptg untuk dibeli.. saya ade bertanya kepada seorang rakan, katanya beli d90, flash sb800 , lens (50mm lens & wide lens).. dan body grib.. tak berapa faham sikit.. maklumlah.. sejak awal tahun dulu teringin nak berkecimpung dalam dunia fotografi ni..

cara dia nak tahu...
1.google
2.baca
3.tanya kat forum ( kadang kala kena marah sebab dia ore dulu kena cari sendiri......)
4.tanya kawan, member, sahabat, saing, gu ke.... sentiasa ber TT ( dah dapat ilmu jangan lupa lah belanja )
5. tanya tauke kedai, tapi jangan beli... survey dulu harga dan keperluan...
6.datang sendiri dalam mimpi
7. boleh tambah sendiri.......

lensaJUNIOR
27th November 2010, 09:42 PM
ambo raso..tuan tanoh tengoh penim dan jiwo kacau doh tu baco post sep-sep nih...heheheeeee....

buke penim sajo abe....sumbat doh raso....

akhebat
27th November 2010, 11:52 PM
pesanan dan amaran....
sila elakkan pembelian melalui on9 yakni bank in duit kpd seller.......COD adlh lebey baik....

ini utk mengelakkan kejadian di tipu terus berlanjutan....

-jgn mudah terpedaya dgn harga murah tahap dewa dan xlojik terhadap model2 dslr terpilih...cnth d90 rm1500.....

i'm nikonian
28th November 2010, 08:21 AM
nikon d700...hoorayy

azharizanal
29th November 2010, 06:26 PM
ade kat penang ni.. USM .. ade kelas 3 minggu :).. baru call elite pro... d90 dan d7000 xde stock katenya.. pergi q/baymall.. d90 3400 ,d7000 kalau tak silap dia ckap 4980ke 4780 ke? huhhu.. nanti nak usha lagi harga...

paknad
29th November 2010, 06:55 PM
pesanan dan amaran....
sila elakkan pembelian melalui on9 yakni bank in duit kpd seller.......COD adlh lebey baik....

ini utk mengelakkan kejadian di tipu terus berlanjutan....

-jgn mudah terpedaya dgn harga murah tahap dewa dan xlojik terhadap model2 dslr terpilih...cnth d90 rm1500.....

Beli saja di kedai..lg mudah n dijamin selamat

antera
29th November 2010, 07:09 PM
ade kat penang ni.. USM .. ade kelas 3 minggu :).. baru call elite pro... d90 dan d7000 xde stock katenya.. pergi q/baymall.. d90 3400 ,d7000 kalau tak silap dia ckap 4980ke 4780 ke? huhhu.. nanti nak usha lagi harga...

dah riki kedai2 kat perangin mall/ komtar ke?

azharizanal
29th November 2010, 07:29 PM
dah riki kedai2 kat perangin mall/ komtar ke?
insyaallah.. tgk masa dulu.. alang2 ade kat usm ni... sekarang ni tengah banyak kelas, dapat lari ke q/bay je... mgkin cuti awal muharam nanti kot baru pergi area perangin mall/komtar sane!...

duke_muhansul
2nd December 2010, 09:58 PM
tidak semua gajet mahal2 boleh dpt gmbr cun
tidak semua gajet murah2 tidak boleh dapat gambar cun
.

airsejuk
3rd December 2010, 09:42 AM
tidak semua gajet mahal2 boleh dpt gmbr cun
tidak semua gajet murah2 tidak boleh dapat gambar cun
.

aha...
tidak semua gambar cun guna gajet murah,
tidak semua gambar x cun guna gajet mahal.

sanah
27th December 2010, 06:12 PM
Salam,

just nak share pengalaman..
sekiranya nak beli untuk hobi, beli je..pastu belajar..sbb setakat baca dari internet tp kamera tu sendiri tak de susah gak. paling bagus, tentukan nak beli kamera mana, then surf internet (buku manual pun ada) belajar la ambik gambar. lama-lama rasa best! sbb kemahiran tu makin bagus. Bila nak pandai/expert nanti baru tambah yg lense lain2 (unless terpandai cepat, kena cepat beli lense yg baru le hehe)

mataku
27th December 2010, 06:24 PM
Maaf tuan rumah dah beli ke belum ni......hanya nak tahu berita je....

zainzubir
27th December 2010, 09:45 PM
belilah apa jenama pun.....kalau nak hasil yg terang2 macam poster tu..gunalah apa jenama pun selain canon..why??canon ni soft..ya..sejuk mata memandang...=))=))

matbolok
27th December 2010, 10:19 PM
mcm ni ler tuan tanah,jgn jadi mcm ambo..beli yg murah konon nak blajar dulu,so beli d3000.bila byk baca rasa gatal nak upgred lak.bagi saya lebih baik angkat yg kaw2 punya.nanti boleh belajar slow2..itu pendapat ambo lah.tak pun,,g kedai try tengok mana yg berkenan,pas tu test.ok jer terus angkat...kalu boleh cari lah teman yg otai dlm bidang ni takut2 kena tipu lak....paper pun selamat menjadi pelukis cahaya....:)

PengukirCahaya
28th December 2010, 01:23 AM
Tuan tanah dah tak jadi beli kut.....

Skid493
28th December 2010, 07:45 PM
Tuan tanah dah tak jadi beli kut.....
Tu la pasal teperanjat baca komen2 kat sini...

ermarts
29th December 2010, 02:10 AM
aq nk bli canon 7d byar bulan2.. ok x... tpi msih mragui nk pkai 7d nih..

matjack
29th December 2010, 09:23 AM
wow 7D......

kain_putih
30th December 2010, 12:24 AM
pas ak bace mcm2 otai ckp dlm forum2, ak decide nk amk D90 padahal sblm ni ingt nk amk D5000 coz wit ade 2 je..so ak mnbung lg n myb angkt D90 lg 2 minggu..D90 stok da xbyk..ak survei ade bbrape kdai yg tgl body je..tgh murah skang D90 ni..geram2..

antera
30th December 2010, 12:38 AM
pas ak bace mcm2 otai ckp dlm forum2, ak decide nk amk D90 padahal sblm ni ingt nk amk D5000 coz wit ade 2 je..so ak mnbung lg n myb angkt D90 lg 2 minggu..D90 stok da xbyk..ak survei ade bbrape kdai yg tgl body je..tgh murah skang D90 ni..geram2..

amik jgn x amik.. D90 best hahahh.. menabung dulu.. bila dah cukup, rembatttt..

jery7
31st December 2010, 07:10 PM
ambek canon 60d..
mmg xmnyesal..
comfirm puas ati..
save budget..