PDA

View Full Version : Berhati-hati dan Sentiasa beringat apabila berada di sini..



gwack
5th December 2010, 08:06 AM
Salam,
memandangkan seringkali kita terdengar kejadian yg tak diingini seperti pecah kereta,rumah dan rompak, dicadangkan tread ini diwujudkan bagi tujuan memberi peringatan kepada semua, dan minta member FMDC yang mempunyai info turut memaparkan maklumat berkaitan disini:

Sila ambil perhatian apabila anda berada di kawasan ini:

1. Medan Selera Kampung Abu Bakar Baginda - Uniten, Bangi - Pecah kereta - 5 Disember 2010 - beg kamera,speedlite,PSP dan beberapa lens (barang2 nie dicover dgn baju, jadi jgn sangka penyangak skarang nie tak pandai)

i'm nikonian
5th December 2010, 08:29 AM
huhu..aku kalao barang yang ribu2 ni tak simpan la dalam kereta...aku usung je mana pergi..huhu

mozakim
5th December 2010, 08:55 AM
Terima kasih di atas peringatan, nasihat teman, sebolehnya jangan tinggalkan langsung barang elektronik dalam keta tak kira la sorok ke sembunyi ker, sebab mana2 barangan elektronik yang masih di attach batteri dapat di kesan munggunakan peranti pengesan barangan elektronik yang mudah di beli di low yatt mahupun online. Lainlah kalau park keta sebelah kedai/gerai dok makan tu, bleh tengok2 sambil melahap. Kes2 tinggal barang dan keta kena pecah ni dah kerap sangat berlaku, kita harus amik iktibar dari kejadian2 tersebut ... tak bley ada sikap "takpe kot, aku gi kejap je ni" ...

zul brown
5th December 2010, 09:25 AM
baik usung je barang2 tu klu nak ke mana2...org nak kate paranoid ke ape, katelah, peduli ape..yg pnting brg tu selamat..klu rega 2,3 ratus xpe gak, ni dah ribu2..mane nak carik. ntah bape tahun kene kumpul duit nk bli lg..usaha + doa = tawakkal ~

samosa
5th December 2010, 09:36 AM
terima kasih atas nasihat.. kena lebih berhati-hati lepas nih..

izzat3114
5th December 2010, 10:37 AM
Salam,
memandangkan seringkali kita terdengar kejadian yg tak diingini seperti pecah kereta,rumah dan rompak, dicadangkan tread ini diwujudkan bagi tujuan memberi peringatan kepada semua, dan minta member FMDC yang mempunyai info turut memaparkan maklumat berkaitan disini:

Sila ambil perhatian apabila anda berada di kawasan ini:

1. Medan Selera Kampung Abu Bakar Baginda - Uniten, Bangi - Pecah kereta - 5 Disember 2010 - beg kamera,speedlite,PSP dan beberapa lens (barang2 nie dicover dgn baju, jadi jgn sangka penyangak skarang nie tak pandai)

Minta maaf la pada sesiapa yg duduk area Kg Abu Bakar Baginda tu, kawasan tu mmg ramai yang cakap ada drug addict ramai. Even dalam Uniten sendiri ada kes2 curi ni. Bukan student, tapi orang luar. Adik saya sendiri hilang motor masa bulan puasa 3 tahun lepas. Kawan saya hilang kereta..memang gile..Kena take note and alert skit..kalau keta park dekat dengan kedai kat medan selera xpe..kalau jauh, bawak je barang2 berharga tu..jangan tinggal.

mier
5th December 2010, 11:40 AM
Terima kasih di atas peringatan, nasihat teman, sebolehnya jangan tinggalkan langsung barang elektronik dalam keta tak kira la sorok ke sembunyi ker, sebab mana2 barangan elektronik yang masih di attach batteri dapat di kesan munggunakan peranti pengesan barangan elektronik yang mudah di beli di low yatt mahupun online. Lainlah kalau park keta sebelah kedai/gerai dok makan tu, bleh tengok2 sambil melahap. Kes2 tinggal barang dan keta kena pecah ni dah kerap sangat berlaku, kita harus amik iktibar dari kejadian2 tersebut ... tak bley ada sikap "takpe kot, aku gi kejap je ni" ...

tgk keadaan gak..ada gak yg park kete dkt dgn kedai mkn pun org pecah kete kita..
ni yg terjadi kt aku ms tu awal bulan mei 2008 time tu tgh dok mkn kt dpn kedai tomyam kt area kg pertama, permatang pauh, penang.
park kete bertentangan dgn kedai kira kena seberang jln la..ada byk gak kete park kete kt situ siap ada rumah org lg..
tp mayb kwsn tepi jln tu lampu jln tk baper terang tu yg org leh pecah kete sbb diorg pecah cermin tingkap belakang belah kiri yg tk mengadap ke kedai..
mmg tk perasan trus la sbb nyer member yg naik kt seat dpn sebelah driver tk perasan cermin belakang tu dh pecah..
yg perasan nyer aku sbb tgk lain mcm clear jer tingkap kt belah belakang skali tgk dh kena pecah lawa jer ikut shape tingkap..
pastu dh agak dh mesti beg kamera yg letak kt bawah seat kena rompak hu3..time tu cover dgn jaket warna hitam + letak kt area gelap..
tp mmg btl la mayb sbb diorg ada alat leh detect brg elektronik dlm kete tu yg kete aku jer yg kena..coz kete lain yg park kt tepi tu sumer nyer dlm keadaan baik..
so moral of the story, lps2 tu aku pi mana jer mesti bw beg kamera n isi2 kt dlm nyer..trauma giler rs nk tggl kn dlm kete..
kalo terpksa sgt pun, simpan kt dlm bonet kete pastu ditanggalkn sumer bateri pada body kamera n flash..

faazawanz
5th December 2010, 12:27 PM
aku usung kamera walaupun depan mata parking kereta..sebab ade kes beg kamera letak kat kaki masa makan pun leh hilang..inikan plak yg jauh dimata tapi dekat dihati..
of coz kena berhati-hati dan berwaspada selalu

kai_zul
9th December 2010, 01:07 AM
tu arh.. kitorang ada skalik lepas makan kat area dewan perdana felda, baru lepas shoot, ape tah nama menda selera kat junction tuh... situ mmg feberet kaki pecah kereta, kereta rakan saya tidak selamat...sudah kena pecah. tapi alhamdulillah, semua brang2 kamera dia dgn mark 2 dia dgn L len 4 jenis di bawak sekali masa lepak makan...huihhhh... rasanya, yg pecahkan nih kaki pecah stok miskin tak mampu lagik nak beli alat detector tuh.. rasanya dia follow kitorang dari dewan...hummm....macam2 la skang nih....


kena beli papper spray or gambit kecik nih...