PDA

View Full Version : Mengapa Nikon?



jery7
31st December 2010, 11:08 PM
mengapa org terlalu taksub sgt dgn jenama..
apa lebihnye nikon nih??

Mas Helmi
31st December 2010, 11:20 PM
sebabnya nikon"at the heart of the image" hehehehehe

zali99
31st December 2010, 11:33 PM
mengapa org terlalu taksub sgt dgn jenama..
apa lebihnye nikon nih??

sbb NIKON tu di warnakan kuning. Hanya kerabat diraja aje yg boleh guna nie. He...he....

zafran
1st January 2011, 12:30 AM
takde lebih apa pun bro...yg taksub tu fanboy je....

kaya kan diri dengan ilmu pengetahuan, itu yg sebenarnya melebihkan ko dengan mana2 org yang pakai brand yg diorang taksub sgt tu

*no offense to anybody, tapi mcm bosan gila nak discuss hal2 camera tu lebih la, camera ni lebih la, bla..bla..bla*

kain_putih
1st January 2011, 12:31 AM
sbb kwn2 rmai pkai..hehehe

izzamk
1st January 2011, 12:44 AM
mengapa org terlalu taksub sgt dgn jenama..
apa lebihnye nikon nih??

adakah nikon saje yg taksub? canon, sony dan oly pula xde ke yg taksub?

da jadi lumrah masing2.. mestila kata apa yg dimiliki sndiri tu lebih bagus drp yg org lain...
setiap model kamera ade fungsi2 dan keunikan tersendiri... tp dasarnya sama...
bahkan jika menggunakan kamera grandvision skalipon, kalu dah pandai mengawalnya, hasilnya tidak kurg seninya..
perkara ini rasanya xde ape pon nk dpersoalkan...

pepoyofoto
1st January 2011, 01:44 AM
ikut selera masing2 kott... taksub ??? oh mungkin budak baru nak up kottt... :)

NazriAmran
1st January 2011, 02:12 AM
Taksub pada brand = Brandboy ajelah...

Tu yang selalu gantung DSLR kat leher pastu pusing satu KLCC tu.....

--------------------------------------------------------------------------------------

Tapi nak menjawab jugak soalan supaya tak dikatakan OT...

Nikon ni bagusnya dari segi build in features.. Mungkin lebih sikit dari rival macam Canon/Sony...

Bagusnya jugak dari segi kemampuan CLS/strobist tapi sekarang Canon pun dah ada features tu.. Nak kata hebat sangat tu tidaklah Nikon ni..

Tapi ramai jugak lah Pro yang pakai.....

Ehm ehm.. Steve McCurry pun dah bertukar ke H4D-40... So, sebenarnya bukan apa pun.. Sendiri mau ingatlah......

CgSir
1st January 2011, 07:44 AM
Aku dah pakai SLR Nikon dan Canon sejak tahun 1982 lagi. Apa yang aku rasa ialah Canon ni kuat sedut duit aku berbanding Nikon. Sebab itu aku terus cinta kat Nikon. Yang keduanya, Nikon ni produk dia lebih tahan lama. Contohnya pada tahun 1982 aku beli SLR Nikon FM2 dan Canon AL 1 besama lensanya. Skang ni Canon AL 1 aku dah arwah. Aku punya Canon hanya tahan 5 tahun jer. Mungkin orang lain lebih lama kot, tetapi Nikon FM2 aku masih berfungsi dengan baik walaupun dah menghampiri 30 tahun. Banyak model Nikon lain masih berfungsi dengan baik hingga hari ini. Nikon F2 pun dah berumur lebih kurang 70 tahun, lebih tua dari aku tetapi masih boleh di gunakan hingga hari ini. Kita masih boleh jumpa orang pakai model lama Nikon ni di mana-mana.

Tapi Canon ada ker ramai orang masih pakai model lama macam kamera Nikon ni? Mungkin ada tetapi dah terlalu kurang sesangat. Begitu juga dengan lensa Nikon keluaran lama dulu. Walaupun lensa Nikon jenis analoge, fokus manual tetapi masih boleh guna juga dengan body kamera Nikon DSLR digital yang baru. Jaga fungus jer ler. Aku skang walaupun dah pakai Nikon D40x dan Nikon D90x tetapi masih lagi guna lensa Nikkor 50mm f/1.4 model tahun 1982 tetapi fokus sendiri tu.

Itulah kelebihan Nikon berbanding kamera brand lain yang menyebab aku taksub dengan Nikon. Apabila dunia fotografi dah beralih daripada analoge ke digital ni tak taulah Nikon pun boleh tahan lama macam dulu. Mungkin dah sama jer dengan brand lain lebih kurang gak. Tapi dah taksub dengan Nikon apa nak buat. Di hati ni tetap merasa kamera Nikon paling best.

mata belalang
1st January 2011, 09:08 AM
takde lebih apa-apa pun... Kelebihan tu cuma pada orang yang pakai... Sebab dalam banyak-banyak hal, semua nyer berdasarkan "orang kata"... Kan kan kan...

zmyzan
1st January 2011, 09:28 AM
sy br jek beli nikon D3100... bkn nyer taksub, tp sy ni x tau ape2 ttg kamera nih... jd ajak la kawan g folo skali masa beli... die pakai nikon, jd tntu la die promote nikon kt sy.... hehe... lg pn seng kn kalau nk blaja ape2 ngn die.... sy rase situasinye pn sama kalau kwn sy tuh pakai canon.... hehehe

skarebels360
1st January 2011, 09:45 AM
pilihan masing2...tp kecik2 lg dah kenal nikon hehehehe

makoshark
1st January 2011, 11:47 AM
sebab sifu sy pkai nikon..hehehe

zms7904
1st January 2011, 01:35 PM
dulu aku dapat kamera digital canon pejabat beli, pakai setahun lebih ja dah rosak, geram betul. masa tu kamera digital compact tu baru nak glamor, tak dan nak eksyen. Pakai printer canon, abih waranty ja rosak.. biasa la dah barang murah kot... tapi kalau korang boleh pakai barang canon tak rosak-rosak ok la tu.. So aku cuba pakai kamera Nikon pulak..

red
1st January 2011, 02:49 PM
pengguna yg puas hati tentunya akan rekomen brand yg dia guna pada rakan2. it's a safe choice. kalau nak risky choice pun boleh gak, cari la brand yg tak glamer cam mamiya ke, sigma ke. risk comes with reward.

dr_ayie
1st January 2011, 04:49 PM
hurm may b sb nikon "at the heart of the image"....tp jgn lupa canon tu "lighting you always"...(bckup geng canon sket)..hehe....bkn bmksud bperang,sje nk kaco thread je..hahaa....ermm tp yaa,ilmu bkn dikamera,tp didada..pkai camera power cmne pn,megapixel smpai 20 30 pn,xpndai maen iso,shutter speed,aperture xde gune gk..tu lom msok white balance,focus point,angle n sgala mak nenek lam dslr ni..kalo xpndai,n xblaja memahirkn diri,org snap pkai digital camera pn lg cntik nti...hahaa..n kalo psai rosak cpat or cpat tu,xpnah tao plak..sb slame ni yg tao tgantung cara pemakaian n penjagaan...jgn bli sthn xpnah besih or cek hbuk sume..smpan pn men taram jew..abeh snap boh lam beg,den kuarkn ble nk snap jew...mmg cpat rosak la..hahaa....dh,pnat dh membebel..maap OT tuan tanah..hee

Skid493
1st January 2011, 07:17 PM
Aku guna dua2 jenama ni...Nikon dan Canon sejak era digital ni... pada aku dua2 ok. Tak de masaalah.. D90 aku ok...terbaek dlm kelasnya.... 50D aku pun tak kurang hebatnya.... pas ni kalau ada rezeki lebih...aku nak sambar jenama TV le pulak... kesimpulannya...cuba pakai dulu....jangan kata yg tu lebih baik, yg ni tak berapa baik...masing2 ada kelebihan dan kekurangan....

andy nikon
1st January 2011, 07:27 PM
brand bkn penentu segale nye..hehe..tp aku gune camera nikon yg umur nye da dkat 8 thun..wlaupn pixel agak kecik dr skrg..tp still perfomance x mngecewa kn..hehe..nikon mmg best!! hehehe

asliza82
1st January 2011, 07:56 PM
Jangan terlalu taksub kepada sesuatu jenama sahaja bila asas tidak tahu? Setiap dslr mempunyai kelebihan tersendiri tidak kira canon,nikon,sony dan olympus yang penting asas nyer,(speed shuter,iso,aperture dan lain-lain perkara yang ade dalam camera nims).......:D " Ade yang mengatakan bahawa camera merupakan perkara paling penting sekali dan bukan photografer.............Sorry lah kalu ade yang terasa...:D bukan aper ade yang kalau kite dah upgrape camera dari D90 (nikon ) ker 550D (canon) dier terpaksa belajar dari asas nyer walaupun sudah mahir tahu asasdan bila sudah menukar camera perkara pertama yang perlu di tahu adalah basic nyer..........:D
ade juga orang yang pertama kali baru beli camera DSLR nims (tidak kira ape jua jenama) tetapi dier sudah mahir dengan basic.......
so perkara utama adalah "BASIC DAN CAMERA"tepuk dada tanya selera".

izzamk
1st January 2011, 07:58 PM
apa pon kate semua.. NIKON tetap di hati! wakakaka...

Skid493
1st January 2011, 08:33 PM
Nikon pun Nikon lahhhh!! Bila nak upgrade ke D7000 ni???

unsight
1st January 2011, 08:36 PM
CLS is the reason for me.......Nikon creative lightting system bro......chunnnnnnnn....

bobtahar
1st January 2011, 08:56 PM
Mengapa tidak?

ijal.
1st January 2011, 09:17 PM
Dah beli dslr ni..nak lompat parti..byk makan duit laa. Aku bukan beruang.
Aku dah beli Nikon..nikon jelah. tak nyesal, pilihan bijak, saya musti piley :x

Tapi kamera 1st aku..Canon. filem,compact siap af..leh guna lagi kot..cuma lens dah penuh fungus. lebih 15 tahun umur. ni tak beli..bapak aku jumpa tepi jalan :))

asliza82
1st January 2011, 10:06 PM
Aku tetap memilik canon walaupun akan tambah lagi camera..............opsssss
Dah upgrade pun :x :x :D

metaroyal
1st January 2011, 10:13 PM
NIKON.... nak sebut pun sedap je kat mulut aq nih...hehehe

abahwafi
1st January 2011, 10:49 PM
Mengapa tidak?

Jawapan paling sesuai utk soklan sebegini....tabik bro Bob !!

zicon89
1st January 2011, 11:15 PM
ape ni....nikon,canon,nikon, canon, dah muak la dengar isu ni. ini semua atas keselesaan masing-masing la. kalau kita rasa selesa guna nikon guna la, kalau kita rasa selesa guna canon guna la, apa nak kecoh-kecoh ni. sebenarnya kita sama saja, jalan yang berbeza tetapi tujuannya tetap sama untuk menghasilkan sekeping gambar. teman-teman semua fikir la sendiri..

gemuk
1st January 2011, 11:21 PM
Aku tetap memilik canon walaupun akan tambah lagi camera..............opsssss
Dah upgrade pun :x :x :D

wah... join asri la nih...

gwack
1st January 2011, 11:38 PM
taktau.. pasai NASA pakai kot...

p/s : setia pd canon..

Skid493
2nd January 2011, 12:00 AM
Cam ni nak upgrade Canon aku jadi 7D le pulak....

sani.aljufri
2nd January 2011, 09:27 AM
pada perasaan sye.. kedua2 ade kelebihan tersendiri.. sebabtu den raso sebab ngegokkan ustaz azhar idrus yang menggunakan kedua2 ff jenama nikon dan canon. kalau same takkan la ustaz azhar nak usung kedua2nya sekali ke sana sini.. tentu setiap satunya ada kekurangan dan kelebihan masing2.- just my pandangan

abdulhakim
2nd January 2011, 09:39 AM
salam
sbb d7000 bez pny....
huhuhu...
cabust......

jobberscroppers
2nd January 2011, 09:53 AM
klw x best x kn lar nikonian nk letak name die im nikonian.. hahahaha

muzz
6th February 2011, 05:18 AM
pengguna yg puas hati tentunya akan rekomen brand yg dia guna pada rakan2. it's a safe choice. kalau nak risky choice pun boleh gak, cari la brand yg tak glamer cam mamiya ke, sigma ke. risk comes with reward.
-> 3 tahun lepas aku guna canon dan sekarang problem... baru beberapa shot je dah keluar bateri weak....
tension juga.. lastly aku cadang nak cari jodoh dengan nikon lak emmm D7k... tunggu besday bulan 3 ni...

CgSir
6th February 2011, 07:14 AM
-> 3 tahun lepas aku guna canon dan sekarang problem... baru beberapa shot je dah keluar bateri weak....
tension juga.. lastly aku cadang nak cari jodoh dengan nikon lak emmm D7k... tunggu besday bulan 3 ni...
Bateri yang rosak kot?

Tapi Nikon D40x aku pong dah 3 tahun gak. Jenuh nak ngabiskan bateri yang baru di cas semula.

zahidzidane
6th February 2011, 09:58 AM
aku suka Nikon sebab Nikon BESTTT!!! (teringat iklan petronas...) lagipun senang kalo nak carik info kat internet.. Type je Nikon, terus kuar pasal kahmegha.. Kalau aku type Canon, nanti kena tapis lak sbb result dia bercampur aduk ngan kalkulator la, inkjet printer la, jambatan kat PJ tu la.. Kalau type sony, kuar earphone la, mp3 player la.. ekeke... no heart feeling.. just joking!! jangan mara ah..~!

Anyway bagi aku berdasarkan pemerhatian, ape model pun ada kelebihan dan kekurangan.. So gunakan kelebihan yang ada.. pakai mcm2 jenama pun tapi gambor setakat ala-ala gitu, xde maknenye.. xkuasa aku!! ehehe... use ur machine to produce a great moment!

akuss15
6th February 2011, 12:00 PM
Aku suke nikon sbb dia lekat kat tangan aku ngam ngam. Nampak dan memang solid...

Cuma dr segi features kau 1 by 1 memang kalah dlm beberapa segi. Cthnya d700 vs 5dm2. Mp saja kena titik.

Tp dh itu yg pekat kat tangan... So aku suka. Harga lens pon boleh tahan, mcm 70200 vr2, sama lebih kurang harga dengan 70200 is. Kalu is2 mahal lg.

Tp lain individu lain feels dia. Lain suka dia. Itu sbb kenapa ada org pakai brand lain. Sbb dia dh suka....

Tp kita tak boleh samakan mereka yg beli kemera sbb tahu apa yg kamera itu boleh buat, dripada mereka yg beli kemere sbb bangga nak usung kulu kilir, ikot trend, fanboy. Gearhead. Bila ambek gambo hancor gak walaupon pakai kemera mahal...

Jaman skang pon dak skolah rendah dah usung d90, d300s, 550d,.40d, 50d... Ade yg usung fx tu....

red
6th February 2011, 03:16 PM
aku baru balik job 3 hari siang malam shoot tournament silat dan tae kwon do. kita ada 2 unit dslr- D300s+70-200/2.8 (member punya) dan E30 + 50/2 (ni aku punya la).

kesudahannya aku guna D300s 80% of the time. pasaipe? pasai member aku taksub guna E30 yg ringan tu, berat 1/4 drp setup nikon dia. aku tak kisah sangat pun, cuma sepanjang 3 hari dan kira2 3000 frame aku masih tak dapat nak tangkap intuition nikon. semua benda terbalik. orang pusing 70 ke 200, ni jadi 200 ke 70. nombor semua kanan ke kiri, macam tulisan jawi. pulas lens pun terbalik, bukan macam universal screw. tukar setting banyak kena masuk menu. sampai sudah aku tak jumpa camne nak buat custom white balance calibration. jadi pada pandangan aku, nikon agak kurang user-friendly sikit. nak tukar setting kena banyak tekan butang berbanding olympus. untuk perbandingan, orang hulur canon kat aku 2 minit aku dah boleh configure. aku harap lepas guna lama sikit aku akan biasa tapi bab zoom tu aku memanjang tersilap arah pulas. ketika memburu decisive moment bila shoot sports, silap arah pusing zoom memang menyakitkan hati.

still it got the job done. rasanya banyak shot menarik aku dapat dgn D300s, nanti aku akan share bila member aku pass sebab semua copy dalam laptop dia. sudah tentu nikon adalah sistem yg bagus sebab ramai jurufoto tersohor pakai tapi setakat ni nampak kurang sesuai dgn aku.

metaroyal
6th February 2011, 03:50 PM
kenapa nikon...sbb dia berjaya dalam kempen dia untuk membuat org membeli produknya..ada dia kisah fanboy ke budak sekolah ke
pakai kamera mahal gambar hancus ke..ada dia kisah..yang penting orang2 dia bekerja dengan baik dan mereka berjaya membuktikannya.

ijal.
6th February 2011, 05:50 PM
Jaman skang pon dak skolah rendah dah usung d90, d300s, 550d,.40d, 50d... Ade yg usung fx tu....
Pakcik2 Makcik2 ibu2 Bapa2, awasi camera anda. awasi anak anda, di mana mereka saat ini. Mungkin sedang mengeshoot model jelita bersama akuss15, atau mungkin sedang makro spider ngan abam red,di mana mereka saat ini? :))

mangkor
6th February 2011, 09:38 PM
persoalannya, kenapa nikon aja? kenapa tidak Fuji? Samsung? Sony? Olympus? Leica? Bronica? Sigma? bukan Nikon aja ada buat kamera... bahkan kalu ikut sejarah, nikon bermula dgn buat lens (Nikkor), bukan buat kamera. masa tu Canon yg buat kamera pun menggunakan lens Nikkor

razmycavalera
6th February 2011, 10:10 PM
aku pilih nikon pasal...memula masuk keje....dah dikursuskan utk pakai nikon...so aku reti guna function nikon jer...uhuhuh

eddyla00
6th February 2011, 11:01 PM
saya pakai nikon sbb memula dah 'terbeli' nikon....makin lama pakai nikon camera, makin banyak nampak pro & con dia. Tapi at the same time, dah mula tak kisah sangat dengan apa jua model yang dipakai dan mula terima hakikat yang benda ni semata2 'tool' sahaja.....tak lebih dari 'tool'....dah makin bosan dengna feature camera moden skrg yang macam2 sangat....after all, yang terpaling mustahak cuma iso, shutter, aperture..that's it...cuma kalo ada extra feature yang rasanya sangat bagus dan dialu-alukan sekarang ialah high iso capability macam ada pada d3, d700 and d3s....mega pixel...terpulang....bottom line, as long as it gets the job done....gearhead maybe ade pandangan yang berbeza....

akuss15
7th February 2011, 08:27 AM
kesimpulannya, lain org lain sukanya.... lain padang lain belalang...... hoho...

unsight
7th February 2011, 09:05 AM
Oitsss mana ade belalang main kamera daaaa....

buttet
7th February 2011, 09:09 AM
sorry to say NIKON tak bley blah

harummanis
7th February 2011, 04:03 PM
baru terjumpa topik nie harini.... teringin jugalah nak tanya kenapa (buat masa nie) abg Buttet n abg Dome guna Nikon? Kenapa tak guna Canon (atau jenama lain) ? boleh share skit? hehe!

p/s: bukan nak membandingkan dengan jenama lain, sekadar nak tahu kenapa pilih yang itu. (",) semestinya pilihan yang bijak. (",)

fireshuffler94
7th February 2011, 04:20 PM
Sebab Nikon is the best!!!!!
Tapi kalau Canon pon boleh jugak...

airsejuk
7th February 2011, 04:59 PM
..Sebab dah terbeli dan teracun dgn kawan2. padahal suma kamera saja dan ada yg lebih baik lagi.

aariss
7th February 2011, 10:59 PM
aku beli SONY sbb 2nd hand murah... wakakaka...
dari flash sampai la ke minolta lens...
pakai setahun buang, lepas tu beli SONY lagiii...
berbaloi-baloiii...

zifee
7th February 2011, 11:29 PM
1- kerana terikut-ikut kawan beli Nikon (kena racun)
2- Sifu ramai pakai Nikon
3- kawan,adik beradik,pakcik makcik,jiran...ramai pakai Nikon

so, tak salah nak puji kepunyaan sendiri...tapi jgn sombong! :D

hangkedah
13th February 2011, 12:58 AM
sy mula2 beli nikon d60+kitlens ngn 55-200mm..beli pon sbb dulu test d70s kwn...rs solid...pastu tangkap gambag,teruih lawa...pastu lanih dh juai d60 tu,upgrade ke d90 sbb time tu tggu d7000 x release2 lg....apa pon..sejak pakai d60..br sy paham apa kekuatan nikon berbanding brand lain yg sy bleh bangga sampai la...x len xbukan ialah metering sensor dia=3D COLOR MATRIX METERING...nikon pakai dh lama...rsnya dr model F5....canon baghu apply metering mcm ala2 nikon kat 7D & keatas...jd sng ceghita....sy pilih nikon sbb kwn sy & 3D COLOR MATRIX METERING ;-)

CgSir
13th February 2011, 12:50 PM
Saya pakai Nikon sebab Canon tak bagi sponsor kat aku. Nikon pun tak bagi sponsor sebab dah memang kedekut sangat. Canon kan tak kedekut macam Nikon. Hehehehe ..... chow....

airsejuk
14th February 2011, 12:30 PM
sy mula2 beli nikon d60+kitlens ngn 55-200mm..beli pon sbb dulu test d70s kwn...rs solid...pastu tangkap gambag,teruih lawa...pastu lanih dh juai d60 tu,upgrade ke d90 sbb time tu tggu d7000 x release2 lg....apa pon..sejak pakai d60..br sy paham apa kekuatan nikon berbanding brand lain yg sy bleh bangga sampai la...x len xbukan ialah metering sensor dia=3D COLOR MATRIX METERING...nikon pakai dh lama...rsnya dr model F5....canon baghu apply metering mcm ala2 nikon kat 7D & keatas...jd sng ceghita....sy pilih nikon sbb kwn sy & 3D COLOR MATRIX METERING ;-)
Wolaweii ada 3d. dashat2. :)

mangkor
14th February 2011, 12:32 PM
Wolaweii ada 3d. dashat2. :)

tak tau ke? selain dari tu, hanya nikon saja yg menggunakan AF berdasarkan warna jugak

suhaimi2
1st March 2011, 12:36 AM
Saya pakai nikon sebab 500D yg department beli kurg puas hati sket...baru 2 jam shoot dah lengoh jari...low light pun struggle sangat walaupun pakai speedlite...tak leh set minimum shutter...kalau lupa nak pakai shutter priority memg susah

akuss15
1st March 2011, 08:38 AM
Saya pakai nikon sebab 500D yg department beli kurg puas hati sket...baru 2 jam shoot dah lengoh jari...low light pun struggle sangat walaupun pakai speedlite...tak leh set minimum shutter...kalau lupa nak pakai shutter priority memg susah

apa maksud hang ni? berapa minimum ko nak letak tu? most DSLR ada 30 saat, then bulb....

rangga
1st March 2011, 09:16 AM
pening lak aku baca posting saudara suhaimi2.

weng.

jobberscroppers
1st March 2011, 09:34 AM
mgkin maksud saudara suhaimi ni kite boleh set minimum shutter contohnyer 1/125 sebab nak elakkan gegaran dan menjurus kepada gmbr blur sebab bg sy yg newbie ni kadang2 mase event in low light condition, cepat2 nk gerakkan meter exposure ke 0, x perasan shutter da kurang sehingga 1/20... kalau x silap sy kite blh set minimum shutter yg nk untuk elakkan gegaran supaya shutter x turun terlalu rendah, ade prnah dgr org bgtau tp sy pun x jmpe cari, maaf ye kalau salah.. harap yg berpengalaman dapat membntu.. TQ ;)

p/s: kalau x de perkara mcm gini sebenarnyer harap maaf dan di harap tidak mengelirukan..:D

shearazi
1st March 2011, 09:56 AM
Saya pakai nikon sebab 500D yg department beli kurg puas hati sket...baru 2 jam shoot dah lengoh jari...low light pun struggle sangat walaupun pakai speedlite...tak leh set minimum shutter...kalau lupa nak pakai shutter priority memg susah

perkenalkan diri dulu di my lens en.suhaimi.. nikon apa yg dibeli? ..

akuss15
1st March 2011, 10:16 AM
mgkin maksud saudara suhaimi ni kite boleh set minimum shutter contohnyer 1/125 sebab nak elakkan gegaran dan menjurus kepada gmbr blur sebab bg sy yg newbie ni kadang2 mase event in low light condition, cepat2 nk gerakkan meter exposure ke 0, x perasan shutter da kurang sehingga 1/20... kalau x silap sy kite blh set minimum shutter yg nk untuk elakkan gegaran supaya shutter x turun terlalu rendah, ade prnah dgr org bgtau tp sy pun x jmpe cari, maaf ye kalau salah.. harap yg berpengalaman dapat membntu.. TQ ;)

p/s: kalau x de perkara mcm gini sebenarnyer harap maaf dan di harap tidak mengelirukan..:D

kalau suasana mmg low light, 1/125 kat mana mana kamera yg seangkatannya sama saja result dia. lainlah kamera a 1/125 iso 100 dan satu lagi 1/125 iso 800. kalau 1/125 lowlight pon buleh jadi under....

so tak kelapa dengan kelapa la (tak setara atau sama power) la kalau bandingkan 500d ngan d7000 ka... ngan d3 ka..

azmizi
1st March 2011, 10:31 AM
cuba tanya abam Z pengukir cahaya sebb dia dah masak nga 2 2 brand nih (sebb dia mmg pernah guna nikon kaw2 punya) :)

jobberscroppers
1st March 2011, 10:34 AM
kalau suasana mmg low light, 1/125 kat mana mana kamera yg seangkatannya sama saja result dia. lainlah kamera a 1/125 iso 100 dan satu lagi 1/125 iso 800. kalau 1/125 lowlight pon buleh jadi under....

so tak kelapa dengan kelapa la (tak setara atau sama power) la kalau bandingkan 500d ngan d7000 ka... ngan d3 ka..

saya faham perbezaan different iso performance untuk different body yg digunakan, cuma sy tnyer kalau2 ade function untuk kite set minimum shutter speed supaya tidak terlalu rendah untuk elak blur or untuk freeze moment.. supaya mase tgh kalut2 set SS tidak akan turun kurang drpd 1/125 contohnyer.. kalau x de function mcm gitu x pe lar, cume bertnyer sebab prnah trdengar org brbincg tntang perkara nih.. TQ abam akus ;)

akuss15
1st March 2011, 10:40 AM
saya faham perbezaan different iso performance untuk different body yg digunakan, cuma sy tnyer kalau2 ade function untuk kite set minimum shutter speed supaya tidak terlalu rendah untuk elak blur or untuk freeze moment.. supaya mase tgh kalut2 set SS tidak akan turun kurang drpd 1/125 contohnyer.. kalau x de function mcm gitu x pe lar, cume bertnyer sebab prnah trdengar org brbincg tntang perkara nih.. TQ abam akus ;)

rasanya takde function mcm tu...... :D :D

shearazi
1st March 2011, 10:42 AM
saya faham perbezaan different iso performance untuk different body yg digunakan, cuma sy tnyer kalau2 ade function untuk kite set minimum shutter speed supaya tidak terlalu rendah untuk elak blur or untuk freeze moment.. supaya mase tgh kalut2 set SS tidak akan turun kurang drpd 1/125 contohnyer.. kalau x de function mcm gitu x pe lar, cume bertnyer sebab prnah trdengar org brbincg tntang perkara nih.. TQ abam akus ;)

guna la mode M..ataupun mode S (keutamaan pd shutter)...

shearazi
1st March 2011, 10:44 AM
cuba tanya abam Z pengukir cahaya sebb dia dah masak nga 2 2 brand nih (sebb dia mmg pernah guna nikon kaw2 punya) :)

sy x pernah guna nikon kaw2..sy pernah guna nikon d90 aje.. mmg best... semua brand best wooo..
klu semua mampu dimiliki la. :D:D

jobberscroppers
1st March 2011, 11:00 AM
rasanya takde function mcm tu...... :D :D
tq abam akuss the lejems :ymdevil:

ejatz
1st March 2011, 12:00 PM
saya faham perbezaan different iso performance untuk different body yg digunakan, cuma sy tnyer kalau2 ade function untuk kite set minimum shutter speed supaya tidak terlalu rendah untuk elak blur or untuk freeze moment.. supaya mase tgh kalut2 set SS tidak akan turun kurang drpd 1/125 contohnyer.. kalau x de function mcm gitu x pe lar, cume bertnyer sebab prnah trdengar org brbincg tntang perkara nih.. TQ abam akus ;)

Untuk Nikon memang ade function ni JIKA kita pakai flash sahaja, kita boleh set kan minimum shutter speed. Tapi ada beberapa shutter speed je kita boleh adjust. Cuba check dlm manual. untuk Canon dan brand lain saya tak pasti.

*Kalau tak pakai jer mode S atau M

rizal28
1st March 2011, 12:06 PM
sebab nikon ejaan die lawa... hahahah

shearazi
1st March 2011, 12:36 PM
Untuk Nikon memang ade function ni JIKA kita pakai flash sahaja, kita boleh set kan minimum shutter speed. Tapi ada beberapa shutter speed je kita boleh adjust. Cuba check dlm manual. untuk Canon dan brand lain saya tak pasti.

*Kalau tak pakai jer mode S atau M

dr td aku x paham..amenda yg ko nk cuba ckp ni... minimum ke maksimum shutter speed??
klu guna fp mode..shutter speed berapa pun bole pegi...klu x..guna default la samada 1/200 atau 1/250(bergantung model kamera)...

klu nk set shutter yg x berubah2..dh tentulah set kat s ataupun manual mode...

shearazi
1st March 2011, 12:37 PM
btw kalau kat canon dia panggil hi-sync mode... kat oly sama mcm nikon fp mode..

akuss15
1st March 2011, 12:42 PM
dr td aku x paham..amenda yg ko nk cuba ckp ni... minimum ke maksimum shutter speed??
klu guna fp mode..shutter speed berapa pun bole pegi...klu x..guna default la samada 1/200 atau 1/250(bergantung model kamera)...

klu nk set shutter yg x berubah2..dh tentulah set kat s ataupun manual mode...

itu saya pon kompius kejap... takde model kamara mana pon buleh set minimum shutter. Melainkan ko pakai mode M, tp still kalau tangan terpulah command dial tu shutter akan berubah.....

Kalau pakai mode S sekali pon, terdail command dial pun shutter akan berubah.... kalau mode A, ko takleh nak halang shutter dr berubah......

Kalau pasang flash.... kamera akan setkan nilai maksimum, yakni sehabis laju utk shuuter buleh pergi. kalau D90 habis kuat pon 1/200. minimum ialah 30sec atau bulb.... takleh plak nak set 1/60 contohnya..... kalau d70 buleh sampai 1/250.... d50 bleh sampai 1/500. kalau tak silap aku la....

kalo oh auto-fp baru bleh pergi lagi laju....

jobberscroppers
1st March 2011, 05:22 PM
muahahaha,,, aku yg tnyer ni pun jd lg keliru.. hehe.. yg sy tau kalau guna flash max SS adalah 1/200, sy guna d90... betol kate abam shearazi n abam akuss tuh.. ;)

rizal28
1st March 2011, 05:24 PM
hehehe... sorry aku selit.

aku bru amik sb600, betol gak tu... max set die 200 gak... arr...aku pkai d3000 je..
maap lar klo salah...

suhaimi2
1st March 2011, 11:02 PM
sorry ...baru perkenal diri kat mylense tadi...Nikon d90

suhaimi2
1st March 2011, 11:20 PM
apa maksud hang ni? berapa minimum ko nak letak tu? most DSLR ada 30 saat, then bulb....

Alamak..scenario yg aku bgi kurg lengkap....dalam dewan lighting mula ok lg la...so pakai la aperture priority set paling besar...ngan flash..ok lg...kendian bila acara perasmian...makin lama lighting makin dim...lupa la nak tukar ke shutter priority ...so maintain je kat Av tu...ISO memg fix kat 800 ...jadi camera akan auto adjust shutter speed turun sampai 1/6 sec...

Kalau nikon at least kalau pakai flash dgn mode aperture priority...boleh shutter dia kita boleh set tak kan turun kurang dari 1/60...so takde la hantu kuar...

Kalau Canon ada tak function yg similar..

shearazi
2nd March 2011, 11:29 AM
Alamak..scenario yg aku bgi kurg lengkap....dalam dewan lighting mula ok lg la...so pakai la aperture priority set paling besar...ngan flash..ok lg...kendian bila acara perasmian...makin lama lighting makin dim...lupa la nak tukar ke shutter priority ...so maintain je kat Av tu...ISO memg fix kat 800 ...jadi camera akan auto adjust shutter speed turun sampai 1/6 sec...

Kalau nikon at least kalau pakai flash dgn mode aperture priority...boleh shutter dia kita boleh set tak kan turun kurang dari 1/60...so takde la hantu kuar...

Kalau Canon ada tak function yg similar..

maybe ko on auto iso kot.. masa pakai 500d tu ko x on auto iso.. so bila exposure x cukup(iso 800) kamera akan turunkan lg nilai shutter speed utk compensate pencahayaan ketika itu.. kalau set auto iso.. kamera akan adjust iso..so x kacau nilai shutter speed tersebut... kalau pakai fully manual..konpem gelap dh gambau...

suhaimi2
2nd March 2011, 05:27 PM
maybe ko on auto iso kot.. masa pakai 500d tu ko x on auto iso.. so bila exposure x cukup(iso 800) kamera akan turunkan lg nilai shutter speed utk compensate pencahayaan ketika itu.. kalau set auto iso.. kamera akan adjust iso..so x kacau nilai shutter speed tersebut... kalau pakai fully manual..konpem gelap dh gambau...

Kalau on auto iso lg parah dia akan automatic fix kan ISO kat 400 (Canon 500D)...shutter akan jadi slow sangat ....kalau pakai M mode pun parah dapat2 kalau newbie cam aku ni sebab lighting tak constant kejap dim kejap tak...so payah nak adjust...

yg tak paham nya...sepatutnya bila pakai speedlight (430 EXII)...shutter speed takkan turun slow sangat kan...

akuss15
2nd March 2011, 06:51 PM
Alamak..scenario yg aku bgi kurg lengkap....dalam dewan lighting mula ok lg la...so pakai la aperture priority set paling besar...ngan flash..ok lg...kendian bila acara perasmian...makin lama lighting makin dim...lupa la nak tukar ke shutter priority ...so maintain je kat Av tu...ISO memg fix kat 800 ...jadi camera akan auto adjust shutter speed turun sampai 1/6 sec...

Kalau nikon at least kalau pakai flash dgn mode aperture priority...boleh shutter dia kita boleh set tak kan turun kurang dari 1/60...so takde la hantu kuar...

Kalau Canon ada tak function yg similar..

owh. baru aku paham.

Bile ko attach flash, mmg dia akan setkan pada atleast 1/60 secara otometik sbb kamera akan adjust output flash.... Kalau output flash dah paling kuat, baru shutter akan turun lagi......

tp itu bukan minimum shutter.....

suhaimi2
2nd March 2011, 08:41 PM
owh. baru aku paham.

Bile ko attach flash, mmg dia akan setkan pada atleast 1/60 secara otometik sbb kamera akan adjust output flash.... Kalau output flash dah paling kuat, baru shutter akan turun lagi......

tp itu bukan minimum shutter.....

Nampaknya...memang dah sampai limit camera tu kot...sebab d90 + sb600 gulap gulita pun shutter tak turun dari 1/60...kesimpulannya sebab aku pilih nikon ...banyak feature yg membantu photog dalam keadaan extreme tanpa banyak struggle dengan setting...

tak taula kalau model yg terbaru mungkin lebih bagus lg...

CgSir
2nd March 2011, 10:13 PM
Kalau on auto iso lg parah dia akan automatic fix kan ISO kat 400 (Canon 500D)...shutter akan jadi slow sangat ....kalau pakai M mode pun parah dapat2 kalau newbie cam aku ni sebab lighting tak constant kejap dim kejap tak...so payah nak adjust...

yg tak paham nya...sepatutnya bila pakai speedlight (430 EXII)...shutter speed takkan turun slow sangat kan...

Apanya yang parah kalau pakai mode M? Mode Auto dan semi Auto tu lagi penin pala. Kamera nak setting sendiri, speedlight pun nak setting sendiri. Dua² berebut nak setting sendiri. Aku yang tukang tekan button shutterspeed pong jadi penin. Sebab itu aku bagi satu saja yang buat kerja. Kamera sahaja atau Speedlight sahaja yang buat kerja.

suhaimi2
2nd March 2011, 10:21 PM
Apanya yang parah kalau pakai mode M? Mode Auto dan semi Auto tu lagi penin pala. Kamera nak setting sendiri, speedlight pun nak setting sendiri. Dua² berebut nak setting sendiri. Aku yang tukang tekan button shutterspeed pong jadi penin. Sebab itu aku bagi satu saja yang buat kerja. Kamera sahaja atau Speedlight sahaja yang buat kerja.

Yg parah tu sebab lighting kat dewan tu tak constant...kejap dia dim kan light kejap kasi terang...kejap separuh terang...kejap separuh gelap...mata pun boleh berpinau...kalau asik nak adjust setting memg banyak shoot terlepas...

ada sapa2 boleh bg idea kalau dalam keadaan camtu...

CgSir
2nd March 2011, 10:37 PM
Yg parah tu sebab lighting kat dewan tu tak constant...kejap dia dim kan light kejap kasi terang...kejap separuh terang...kejap separuh gelap...mata pun boleh berpinau...kalau asik nak adjust setting memg banyak shoot terlepas...

ada sapa2 boleh bg idea kalau dalam keadaan camtu...

Kalau hendakkan efek cahaya ambient kenalah ubahkan setting tu. Kalau takmo efek cahaya ambient, hanya bergantung kepada speedlight bolehlah gunakan satu setting yang sesuai.

lynda 5zal
4th March 2011, 12:28 PM
Apa2 pun sy tetap cintakan NIKON walaupun byk tengok profesional photog (yg dah ada nama n terkenal) pki Canon.. huhuhu

airsejuk
4th March 2011, 01:02 PM
tak suka nikon sebab nikon takde back focus button....menyorott

shearazi
4th March 2011, 01:06 PM
Kalau on auto iso lg parah dia akan automatic fix kan ISO kat 400 (Canon 500D)...shutter akan jadi slow sangat ....kalau pakai M mode pun parah dapat2 kalau newbie cam aku ni sebab lighting tak constant kejap dim kejap tak...so payah nak adjust...

yg tak paham nya...sepatutnya bila pakai speedlight (430 EXII)...shutter speed takkan turun slow sangat kan...

setting yg salah..bukan brand...camtu klu aku beli d3100..tak boleh autofokus bila pakai 50f1.8..aku terus
lompat beli sony..pastu aku blame nikon x best.. ada patut ka?..

Kerjagilasimoll
4th March 2011, 01:07 PM
sy pnah pkai nikon,skrg pkai canon.
dulu sy suka nikon,sebab?dah terbiasa.
now pkai canon,suka ngan canon plk,sebab?dah terbiasa.
tp dua2 pun best.hasil gambar dr dua2 pun cantik.yg pntg tgn tu.haha :)

shearazi
4th March 2011, 01:07 PM
tapi dulu aku pernah gak teracun guna nikon d90...last2 jual...x serasi...

the point is... sapa pakai nikon pasal dia suka nikon... full stop..

Kerjagilasimoll
4th March 2011, 01:08 PM
Saya pakai nikon sebab 500D yg department beli kurg puas hati sket...baru 2 jam shoot dah lengoh jari...low light pun struggle sangat walaupun pakai speedlite...tak leh set minimum shutter...kalau lupa nak pakai shutter priority memg susah
sy pkai 550D skrg.shoot 1jam pun dah lenguh.maybe body nye kecik,so jari kelingking xde tempat nk memaut.jln penyelesaian nye,insyaallah xlame lg bli battery grip,bg mampat cket.haha

Kerjagilasimoll
4th March 2011, 01:09 PM
the point is... sapa pakai nikon pasal dia suka nikon... full stop..
sy sokong yg ni.haha

shearazi
4th March 2011, 05:04 PM
sy sokong yg ni.haha

err..jgn sokong aku moll..karang kejap lagi geng nikon masuk aku cabutts dulu..wakaka

suhaimi2
4th March 2011, 06:00 PM
setting yg salah..bukan brand...camtu klu aku beli d3100..tak boleh autofokus bila pakai 50f1.8..aku terus
lompat beli sony..pastu aku blame nikon x best.. ada patut ka?..


oopss..jangan marah aa...abam shearazi...canon pun best ... cuma utk bebudak baru belajar dia strict sikit... kalau guna setting yg betul memang mantop..nikon rasanya dia ada lenient sikit kata org puteh...kalau tersilap setting pun gambar masih boleh diselamatkan bila post processing...hehe...

tetiba teringat kat sorang cikgu yg strict masa belajar dulu...mula2 memg la tak suka tapi rupanya banyak jugak yg dipelajari dari cikgu tu...

mangkor
4th March 2011, 06:12 PM
tak suka nikon sebab nikon takde back focus button....menyorott

butang AE-L tu buleh diprogram utk tujuan tersebut

gemuk
4th March 2011, 06:30 PM
Nikon = Razor-Sharp Image!... tapi harus ingat... kalau Sony tak jual CMOS sensor pada Nikon... sudah tentu Canon berbanga-banga dengan teknologi CMOS mereka...

shearazi
4th March 2011, 09:55 PM
Nikon = Razor-Sharp Image!... tapi harus ingat... kalau Sony tak jual CMOS sensor pada Nikon... sudah tentu Canon berbanga-banga dengan teknologi CMOS mereka...

hahaha..x baik ko gemuk...

Kerjagilasimoll
4th March 2011, 11:02 PM
err..jgn sokong aku moll..karang kejap lagi geng nikon masuk aku cabutts dulu..wakaka

mksud aq,kalo org tu pkai nikon,ofcos la dy kate dy suke nikon bro.hehe

CgSir
5th March 2011, 12:18 AM
Nikon = Razor-Sharp Image!... tapi harus ingat... kalau Sony tak jual CMOS sensor pada Nikon... sudah tentu Canon berbanga-banga dengan teknologi CMOS mereka...

Macam mana pulak Leica yang harganya sebijik sama dengan sebuah kondominium tetapi sensor panasonic punyer. Aku cuma bayangkan kalau Sony tak jual CMOS pada Nikon pasti Panasonic atau JVC akan jual pada Nikon.

Kalau Nikon dulu tak ajar Canon buat lensa agaknya macam manalah DSLR Canon.

adamfariz
5th March 2011, 01:57 PM
Nikon = Camera , Flash, Lense , Camera Bag ~ alatan kamera yg lain (ada juga sekarang lense untuk cermin mata ~ still acceptable)
Canon = Camera , Flash, Lense, Camera Bag, Mesin Fotostat, Kalkulator, Projector , Printer, Mesin Rumput, Mesin janggut, Mesin Kupas Kelapa, Mesin Kupas Kelapa Sawit....

Ini Canon bukan specialise bab Camera, ni company yg nak buat duit ~ itu pasal service centre Canon lagi banyak daripada Nikon ~ cepat rosak ~

Sebagai cameraman , saya pilih Nikon ~ sebagai usahawan , memang respect Canon sebab business & marketing strategy.....jadi lu pikiaq la sendiri....

Kerjagilasimoll
5th March 2011, 02:26 PM
Macam mana pulak Leica yang harganya sebijik sama dengan sebuah kondominium tetapi sensor panasonic punyer. Aku cuma bayangkan kalau Sony tak jual CMOS pada Nikon pasti Panasonic atau JVC akan jual pada Nikon.

Kalau Nikon dulu tak ajar Canon buat lensa agaknya macam manalah DSLR Canon.
erm?panasonic jual sensor pd leica or panasonic yg pkai teknologi leica bro?
setau sy leica antara otai dlm bidang camera ni..

Kerjagilasimoll
5th March 2011, 02:28 PM
pasni boleh bukak thread gambar2 dari nikon VS gmbr dr Canon n etc.haahahaha

CgSir
5th March 2011, 07:14 PM
erm?panasonic jual sensor pd leica or panasonic yg pkai teknologi leica bro?
setau sy leica antara otai dlm bidang camera ni..

Otai tak leh amik sensor orang lain yek? Nikon tak otai la yek sebab guna sensor sony. Apakah sony lebih otai dari Nikon kerana buat kamera sendiri guna teknologi Nikon?

Kamera Kwanon dulu di ciplak daripada Leica dan Contax Jerman. Setelah gagal barulah terpaksa minta bantuan Nikkor Nikon nak buat kamera sendiri. Setelah beberapa komponen kameranya di bantu dengan teknologi Nikon barulah di tukarkan jenamanya dan diberikan jenama baru "Canon". Ayoyoyo.. Nikon tarak otai tetapi Canon mintak bantuan, macam mana ni?

PengukirCahaya
5th March 2011, 07:43 PM
Sedikit Pembetulan Fakta dari saya.... heh heh heh

Nikon pun company yang nak cari keuntungan sama seperti Canon. Tak kan nak kata Nikon company kebajikan. Betul tak?

Nikon asalnya ialah company buat optics sahaja. Bukan buat kamera. Ditubuhkan pada tahun 1917 dgn gabungan tiga company (dan salah satu company itu ialah yang buat lens untuk Canon). Hanya pada tahun 1948 sahaja barulah kamera pertama nikon dikeluarkan. Sehingga sekarang pun Nikon masih lagi company yang specialize buat optics instrument. Bila datang era digital. Nikon buat keputusan untuk menggunakan sensor dari Sony. Kerana jika nak mula start buat sensor, alamat tak akan ada kamera digital nikon dalam pasaran pada era Canon monopoli kamera digital harga bawah 1000 USD (pada masa itu DSLR mahal sangat. Nikon body dan Kodak teknologi utk kamera dslr kegunaan NASA). Keputusan Nikon adalah tepat pada masa itu dan ini adalah juga strategi perniagaan. Sony belum keluarkan lagi kamera digital kerana baru mengambil alih syarikat Konica-Minolta pada tahun 2006. Dengan blueprint Konica-Minolta lah Sony bergerak pantas dalam DSLR dan ini adalah strategi perniagaan yang paling baik.

http://i919.photobucket.com/albums/ad38/PengukirCahaya/Nikon_I.jpg
Kamera pertama Nikon

Canon pun bermula sebagai pengeluar optics dengan nama Seiki Kōgaku Kenkyūjo bermaksud Precision Optics Laboratory. Mula mencipta kamera pertama Jepun pada tahun 1933 berpandukan model Leica dgn nama Kwanon. Pada era itu pasaran kamera dikuasai jenama Leica dan Contax dari German. Pada tahun 1920, Goro Yoshida, telah meleraikan kamera Leica dgn niat untuk mempelajari bagaimana kamera dibina. Atas desakan rakannya saorang rakyat Amerika, Encik Roy E, dan bersama abang iparnya, Saburo Uchida dan Takeo Maeda serta rakan Takeshi Mitarai, telah menubuhkan Precision Optical Industry Co., Ltd pada 1937. Kilang pertama Canon di Meguro Ward dgn kapasiti 10 kamera sebulan. Dari situlah bermulanya era pengeluaran kamera Canon dgn model menyerupai Leica.

Pada tahun 1937, baharulah Canon mempunyai kilang lensnya sendiri. Keputusan ini pun hanya kerana pengeluaran kameranya meningkat dan keperluan kepada kualiti optik yang lebih tinggi. Lens pertama ialah 50mm f/3.5 dan 135mm f/4 dengan nama Serenar (lebih kepada strategi perniagaan kerana syarikat lens adalah juga mengeluarkan lens untuk Nikon).

http://i919.photobucket.com/albums/ad38/PengukirCahaya/first-camera.jpg
Kamera pertama Canon

Maknanya Nikon dan Canon bermula sebagai syarikat pengeluar optical dan mereka berkembang. Tetapi Canon berkembang dengan kepelbagaian produk. Tidaklah bermakna apabila Canon mengeluarkan calculator, mesin fax, dan alat-alat lain, Canon tidak specialize dalam produk kamera. Setiap produk ada organisasi sendiri dan kilang sendiri serta syarikatnya sendiri. Terlebih kehadapan ialah R&Dnya yang mempunyai budget salah satu yang terbesar diseluruh dunia. Kerana itu Canon mempunyai patent terbanyak didunia keatas teknologi kamera (top 10 terbanyak manakala Nikon yang ke 200)

Mudahnya ialah Nikon dan Canon mempunyai DNA satu syarikat yang sama tetapi kerana berbeza idealogi dan planning. Satu nak buat optik sahaja, satu nak buat benda lain jugak. Lantas lahirlah produk hebat dari keduanya dan mereka berkembang. Cuba bayangkan bagaimana jika pada masa itu mereka mengambil keputusan yang sama? Bagaimana rupanya teknologi terhebat Jepun menghasilkan produk imaging terhebat zaman ini? Hasilnya satu legasi produk Jepun dgn nama Nikon dan Canon dan orang berbalah mana satu hebat sejak dari zaman perang lagi!!!!!!

Sehingga ke hari ini jenama kamera hebat Jepun adalah Nikon dan Canon. Kemudian barulah dikuti dgn nama seperti Sony, Minolta, Konika, Olympus, Pentax dll....

Skid493
5th March 2011, 08:20 PM
Wah!! Abg Zek dah bukak sejarah dah.....hehehehe...!!

CgSir
5th March 2011, 08:24 PM
Tambahan:


Pada masa itu Jepun tidak membuat kamera. Idea tercetus apabila Goro Yoshida pergi ke Shanghai China untuk mendapatkan komponen kamera belau telah ditanya oleh En Roy E. Mengapa anda harus mendapatkan komponen kamera yang kecil di Shanghai padahal Negara kamu mampu membuat Kapal Perang besar dan Pesawat tempur? Dari situlah beliau berazam untuk membuat kamera sendiri.


Nikon walaupun tidak membuat kamera pada masa itu tetapi sememangnya sudah memiliki kepakaran. Hanya kerana tumpuan Nikon adalah kepada pengeluaran produk khas keperluan untuk ketenteraan Jepun itulah sebabnya tidak membuat kameranya sendiri.


Selepas Goro Yoshida berunding dan meminta bantuan Nikon barulah satu perjanjian usahasama membuat kamera Canon di buat. Dalam pembuatan Kamera Canon, Nikon(Nippon Kogaku) bertanggung jawab membuat lensa, mount lensa, optical system dari viewfinder dan mekanis rangefinder, sementara itu Canon(Precision Optical Instruments Laboratory) bertanggung jawab membuat body kamera termasuk focal-plane-shutter, rangefinder cover dan merakitnya.

PengukirCahaya
5th March 2011, 08:43 PM
Hehh heheh hehhe....

Maka adakah pengguna Canon berada dibelakang Nikon? Atau pengguna Nikon berada dibelakang Canon? Nikon dan Canon adalah kedua-duanya jenama hebat. Pengguna kedua jenama ini memiliki tradisi unggul yang tak perlu dipertahankan.

Yang patut menjadi persoalanya ialah sejauh-mana kita sebagai pengguna kamera ini sudah menguasai produk hebat ini? Kalau masih terkial-kial memahami buku manual dan seluruh fungsi dan butang yang tedapat pada body kameranya belum difahami. Tak perlu mendabik dada kata Nikon bagus.... Canon bagus.... sebab Oly pun bagus jugak. Pentax pun sama. Sony juga tak ketinggalan.... yang bagusnya ialah apabila kita faham seluruh kamera dan upaya mengendalinya.. Ada yang sokong statement ini? :ymtongue:

Jom kita kuasai kamera kita kerana fotografi tiada sempadan jenama.

Skid493
5th March 2011, 08:50 PM
Yg ni aku sokong!!...betul tu avam Zek!!

zarn
5th March 2011, 09:02 PM
betul !! yang penting orang belakang camera tue

PengukirCahaya
5th March 2011, 09:19 PM
Alamak..scenario yg aku bgi kurg lengkap....dalam dewan lighting mula ok lg la...so pakai la aperture priority set paling besar...ngan flash..ok lg...kendian bila acara perasmian...makin lama lighting makin dim...lupa la nak tukar ke shutter priority ...so maintain je kat Av tu...ISO memg fix kat 800 ...jadi camera akan auto adjust shutter speed turun sampai 1/6 sec...

Kalau nikon at least kalau pakai flash dgn mode aperture priority...boleh shutter dia kita boleh set tak kan turun kurang dari 1/60...so takde la hantu kuar...

Kalau Canon ada tak function yg similar..

Kongsi Maklumat :
Sistem Canon ada diberi fungsi bagi mengawal keadaan begini. Namanya ialah Flash Synchronize in Av Mode. Disitu ada 3 pilihan; o:Auto, 1:Auto dari 1/250 - 1/60 atau 2: Fixed pada 1/250.

Saudara patut setkan pada pilihan #1 atau #2.

Kedua-dua sistem Nikon atau Canon mempunyai hampir sama fungsi. Atas kita untuk memilih setting mana yang sesuai. Cuma sistem Canon hanyalah apabila dalam mode Av dan flash digunakan, sistem canon akan memberi priority kepada cahaya ambient. Ini adalah keadaan default camera dari kilang.

5reez
5th March 2011, 09:21 PM
kenape saya pilih nikon?
1)time nak beli,duit ade 1.8k je..so pilihan either 1000d@d3000..saye pilih d3000 sbb 1000d trlalu ringan..
2)sbb kwn2 pakai nikon
so kesimpulannye,mane2 pn same je..tgk keadaan keliling..kalau kwn2 ramai pkai canon,rasenye skrg ni saye pakai 1000d kut..
Btw,i love my d3000..klw ade trjumpe duit tepi jalan,nk angkat 7d(bleh pakai lens putih.hehe)..

dome
5th March 2011, 09:23 PM
aku pakai enpong jer

5reez
5th March 2011, 09:28 PM
enpong@iphone..hehehe..

airsejuk
6th March 2011, 12:39 AM
dah faham suma. Bagussss
Sekarang mari kita pakat2 belajar ambik gambar

suhaimi2
6th March 2011, 02:22 AM
Kongsi Maklumat :
Sistem Canon ada diberi fungsi bagi mengawal keadaan begini. Namanya ialah Flash Synchronize in Av Mode. Disitu ada 3 pilihan; o:Auto, 1:Auto dari 1/250 - 1/60 atau 2: Fixed pada 1/250.

Saudara patut setkan pada pilihan #1 atau #2.

Kedua-dua sistem Nikon atau Canon mempunyai hampir sama fungsi. Atas kita untuk memilih setting mana yang sesuai. Cuma sistem Canon hanyalah apabila dalam mode Av dan flash digunakan, sistem canon akan memberi priority kepada cahaya ambient. Ini adalah keadaan default camera dari kilang.


Terima kasih...abam PengukirCahaya atas perkongsian maklumat dan amat berguna sekali sbab saya akan pakai Canon 500D kalau ada official event utk dept (Department punya camera) dan Nikon utk kegunaan persendirian...memg bernasib baik kerana dapat guna camera dari kedua2 jenama ini sekaligus...(rasanya takde org akan beli 2 kamera dari 2 jenama berbeza ....heheh)

Dari pengamatan saya....Canon lebih sanggup turunkan shutter speed utk dapatkan exposure yg sesuai manakala Nikon lebih sanggup naikkan ISO utk tujuan yg sama...dua pendekatan berbeza dan masing2 ada pro dan contra...adakah ini consistent pada camera pada level yg berlainan juga?

Walau perbandingan jenama mana yg lebih bagus tak kan ada kesudahan...adalah satu pelajaran juga utk mengetahui characteristic 'tool' yg kita nak gunakan...ikut jiwa kita jugak serasi dengan yg mana satu...lebih banyak yg kita tahu..lebih senang nak buat keputusan...

PengukirCahaya
6th March 2011, 04:10 AM
Dari pengamatan saya....Canon lebih sanggup turunkan shutter speed utk dapatkan exposure yg sesuai manakala Nikon lebih sanggup naikkan ISO utk tujuan yg sama...dua pendekatan berbeza dan masing2 ada pro dan contra...adakah ini consistent pada camera pada level yg berlainan juga?

...

Sistem flash Canon memberi keutamaan pada ambient. Maknanya jika kita ubah exposure compensation setting, Flash exposure tak ubah. Nak ubah flash exposure, kena ubah dgn Flash Exposure Compensation (FEC). Manakala sistem Nikon pula jika ubah exposure compensation, flash exposure pun terubah juga. Hanya jika ubah FEC sahaja barulah flash exposure sahaja yang terubah.

Canon asingkan exposure ambient dan exposure flash. Kita control exposure guna EC dan Flash exposure guna FEC. Ini consistent pada semua model. Ada orang kata cara Canon lebih mudah dan ada orang kata cara Nikon pula mudah.

CgSir
6th March 2011, 11:22 AM
Sistem flash Canon memberi keutamaan pada ambient. Maknanya jika kita ubah exposure compensation setting, Flash exposure tak ubah. Nak ubah flash exposure, kena ubah dgn Flash Exposure Compensation (FEC). Manakala sistem Nikon pula jika ubah exposure compensation, flash exposure pun terubah juga. Hanya jika ubah FEC sahaja barulah flash exposure sahaja yang terubah.

Canon asingkan exposure ambient dan exposure flash. Kita control exposure guna EC dan Flash exposure guna FEC. Ini consistent pada semua model. Ada orang kata cara Canon lebih mudah dan ada orang kata cara Nikon pula mudah.

Saya tak pastilah pulak. Ok, nanti akan saya cuba try test menggunakan kamera Nikon D90 dengan Speedlight Metz 58 AF-1. TQ

red
6th March 2011, 12:50 PM
setiap jenama memang ada kelebihan tersendiri yg lebih unggul drp semua jenama lain. tak de brand yg serba serbi lagi bagus.

yg kelakar ialah tengok ialah pilihan pembeli bila memilih kamera pertama- adakah berdasarkan spesifikasi model atau pilih jenama? dari sini nampak yg jenis banyak duk tanya soalan yg teramatttt basic sebab hape benda tak tahu melainkan brand yg dia beli tu power. agaknya sebab amat yakin brand tu power sangat, buku manual pun tak yah baca. lepas tu harap member ajar semua benda, kena la pulak member pun 2x5 gak.

mnzphotography
6th March 2011, 02:09 PM
Nikon menjadi pilihan kerana mula belajar dengan nikon...

Apa2 pun fotografi bukan letak pada jenama, yang penting, sekurang-surangnya tahu asas dalam penggunaan DSLR ~

shuttermax
6th March 2011, 02:20 PM
Saya pileh nikon sebb tahan lasak...apa pon setiap jenama ada kelebihan dan kekurangan...depend pada individu...

CgSir
6th March 2011, 02:39 PM
Sistem flash Canon memberi keutamaan pada ambient. Maknanya jika kita ubah exposure compensation setting, Flash exposure tak ubah. Nak ubah flash exposure, kena ubah dgn Flash Exposure Compensation (FEC). Manakala sistem Nikon pula jika ubah exposure compensation, flash exposure pun terubah juga. Hanya jika ubah FEC sahaja barulah flash exposure sahaja yang terubah.

Canon asingkan exposure ambient dan exposure flash. Kita control exposure guna EC dan Flash exposure guna FEC. Ini consistent pada semua model. Ada orang kata cara Canon lebih mudah dan ada orang kata cara Nikon pula mudah.



Saya tak pastilah pulak. Ok, nanti akan saya cuba try test menggunakan kamera Nikon D90 dengan Speedlight Metz 58 AF-1. TQ

Sudah cuba terai test. Ternyata sekali Nikon tidak mengecewakan. Dua-dua cara boleh saja. Pilihlah yang mana suka. Chaayangggg Nikon.......... Muahhh!!!!

suhaimi2
6th March 2011, 03:23 PM
Sistem flash Canon memberi keutamaan pada ambient. Maknanya jika kita ubah exposure compensation setting, Flash exposure tak ubah. Nak ubah flash exposure, kena ubah dgn Flash Exposure Compensation (FEC). Manakala sistem Nikon pula jika ubah exposure compensation, flash exposure pun terubah juga. Hanya jika ubah FEC sahaja barulah flash exposure sahaja yang terubah.

Canon asingkan exposure ambient dan exposure flash. Kita control exposure guna EC dan Flash exposure guna FEC. Ini consistent pada semua model. Ada orang kata cara Canon lebih mudah dan ada orang kata cara Nikon pula mudah.

Terima kasih abam PC...biasanya kalau tanya kengkawan kalau nak beli camera...mereka akan kata dua2 pun bagus... tak pun camera yg diorang beli bagus...tak pun cerita bagus/kelebihan tang mana...hehe...dgn maklumat yg dikongsi bolehlah kita sama2 mengetahui pendekatan yg diambil oleh jenama berbeza...jadi boleh bersedia mengikut keadaan...dgn setting tertentu sebelum shoot dgn refer manual...

Kata org nak cepat belajar kena ada tiga benda...1. Guru utk kita tanya 2. Buku/Manual utk kita refer 3. Practise ... member2 kat sini memang sempoi dlm bab berkongsi maklumat...

PengukirCahaya
6th March 2011, 05:08 PM
Kata org nak cepat belajar kena ada tiga benda...1. Guru utk kita tanya 2. Buku/Manual utk kita refer 3. Practise ... member2 kat sini memang sempoi dlm bab berkongsi maklumat...

Yang nih paling betul....... praktis praktis praktis :D :D

CgSir
6th March 2011, 06:13 PM
Sistem flash Canon memberi keutamaan pada ambient. Maknanya jika kita ubah exposure compensation setting, Flash exposure tak ubah. Nak ubah flash exposure, kena ubah dgn Flash Exposure Compensation (FEC). Manakala sistem Nikon pula jika ubah exposure compensation, flash exposure pun terubah juga. Hanya jika ubah FEC sahaja barulah flash exposure sahaja yang terubah.

Canon asingkan exposure ambient dan exposure flash. Kita control exposure guna EC dan Flash exposure guna FEC. Ini consistent pada semua model. Ada orang kata cara Canon lebih mudah dan ada orang kata cara Nikon pula mudah.

Saya sudah cuba terai test Nikon D90 dengan Metz 58 AF-1.

Kesimpulannya saya dapati statement Abam Pengukir Cahaya yang pertama memang benar sekali. Tetapi hanya pada mode TTL sahaja bukan pada mode Auto. Pada mode Auto sama sama saja dengan Canon, iaitu Nikon juga asingkan exposure ambient dan exposure flash dan kita control exposure guna EC dan Flash exposure guna FEC. Pengguna Nikon boleh buat pilihan samaada nak gunakan mode TTL atau mode Auto. Kedua-duanya bekerja hampir sama iaitu secara Automatik.

Walaupun saya menggunakan speedlight Metz 58 AF-1 rasanya tidak ada perbezaan juga kalau menggunakan speedlight Nikon. Kalau pada mode TTL kamera Nikon boleh berkomunikasi dengan speedlight Metz yang berlainan brand tentu sekali dengan brand Nikon sesama Nikon.

harummanis
7th March 2011, 10:01 AM
Jenuh juga nak baca via blekberry tapatalk ni ek. Huhu.

Yang pastinya, nikon @ canon @ sony tu mungkin boleh diumpamakan seperti toyota, honda @ suzuki.

Masing masing menpunyai ciri yang tersendiri dan kelebihan tersendiri.

pembeli yang buat pilihan berdasarkan ciri berkenaan serta kemampuan membeli - termasuk kos maintainance sepanjang penggunaan.

Dan lebih penting pembeli tu guna sebaik mungkin alat yang dipunyainya.

(",)

airsejuk
7th March 2011, 12:02 PM
Masalahnya ramai orang terlalu taksub dgn kenikonanyer. Bahkan orang yg tak tahu apa2 pasal kamera pun bila di sebut kamera mesti akan mengatakan kamera paling bagus adalah nikon.
Ini pengalaman aku masa nak ambik canon dulu. Dalam 4-5 orang aku tanya semua mengatakan go for nikon. Color cantik la, bla.bla.ba. Tetapi bila aku tengok sama ajer dan ramai yg mengatakan begitu.

harummanis
7th March 2011, 01:00 PM
.... saya pengguna Nikon. Nikon memang bagus!

(",)

shearazi
7th March 2011, 02:54 PM
.... saya pengguna Nikon. Nikon memang bagus!

(",)

teringin nak guna d3s.. tapi tak mampu..:P

harummanis
7th March 2011, 05:41 PM
teringin nak guna d3s.. tapi tak mampu..:P

... mesti mampu milik! sama ada mula menabung dari sekarang atau melalui skim skim pinjaman yang sedia ada. IsyaAllah jadi kenyataan!

dah ramai dah orang guna.

kat photomalaysia ada sorang nak tolak Rm12k kot? (mungkin dah makin turun harga).

kepada pengguna Nikon, anda tak perlu risau lah. Gajet anda memang hebat.

Kecuali, ada fungsi yang diperlukan tak ada pada kamera anda, itu mungkin kena tukar alat lah. tapi itu tidak bermakna Nikon tak hebat.

kalau nak fungsi 4x4, jangan lah beli maivi atau insipyra... beli lah pajero atau trooper!

harummanis
7th March 2011, 06:39 PM
... sebelum terlupa.

Sungguhpun saya bukan kategori die hard fan nikon tegar - sebab saya pun guna juga produk berjenama lain jika perlu, tapi Nikon nie memang hebat.

Mungkin akan keluar nanti dalam salah satu majalah kamera digital tempatan tentang cerita kamera nikon dan lens telephoto yang telah terjatuh dan digelek superbike semasa LTDL 2011 ketika hujan.

Kamera berkenaan masih boleh berfungsi sehingga ke akhir LTDL 2011. Lensa telephoto tu orang Nikon kata tukar mounting belakang ja, dah boleh guna semula.

wal hal beberapa kamera yang berjenama lain tidak berfungsi selepas terkena hujan - tak jatuh pun.

Kalau ikut jadual, interview tu dah dibuat minggu lepas. Jadi mungkin akan keluar edisi terdekat. mungkin. tak tau lah. sebab majalah tu tak pro nikon. hehe.

sungguhpun begitu, salah satu agensi berita terbesar di malaysia dah pun buat keputusan tukar ke nikon secara keseluruhannya. tunggu paperwork dan barang sampai ja.

tapi ramai dah tau perkara nie. bukan rahsia lagi.

ramai dah tau pun agensi yang dimaksudkan.

p/s: tak baguskah nikon gitu?

mangkor
7th March 2011, 07:05 PM
nikon? bagusssss (tiru dialog AR Badul dlm iklan kacang kat TV lama dulu)

harummanis
7th March 2011, 08:01 PM
... ingatkan iklan mee segera. Baaaaaa... gus? beghitu? hehe!

mangkor
7th March 2011, 09:20 PM
...kalau nak fungsi 4x4, jangan lah beli maivi atau insipyra... beli lah pajero atau trooper!

saya duk pakai proton saga aja duk bawak motobot pegi mancing merata dahh.. dah proton exora pun saya lanyak gak bawak masuk utan gi nembak burum.. takyah nak guna 4x4 ponnn.. wakakakak

CgSir
7th March 2011, 11:03 PM
Masalahnya ramai orang terlalu taksub dgn kenikonanyer. Bahkan orang yg tak tahu apa2 pasal kamera pun bila di sebut kamera mesti akan mengatakan kamera paling bagus adalah nikon.
Ini pengalaman aku masa nak ambik canon dulu. Dalam 4-5 orang aku tanya semua mengatakan go for nikon. Color cantik la, bla.bla.ba. Tetapi bila aku tengok sama ajer dan ramai yg mengatakan begitu.

Itu dia punya umor ada sama ka?

Aku dulu pun beli Nikon pasal tak tau apa². Review² dalam majalah Asia Megazin berkenan pulak dengan fastest shutter Nikon FM2. Sebab itu aku beli yang ini pada tahun 1982

http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1http://www.facebook.com/album.php?id=100002053061118&aid=11093#%21/photo.php?fbid=107335839344851&set=a.107334692678299.11093.100002053061118&theaterhttp://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/167796_107335839344851_100002053061118_48074_77903 27_n.jpg



Pastu tengok Canon punyer promosi dahsyat tak leh tahan. Konon fokus paling pantas Canon AL-1. Gambo pulak memang cantik pulak tu. Pasal itu aku beli lagi kamera Canon ini juga dalam tahun 1982 jugak.

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/167796_107335846011517_100002053061118_48076_19475 23_n.jpg

Tapi sayang cepat terminate produk Canon ni. 5 tawon sahaja komponen tak leh pakai termasuklah lens. Puas aku ronda sampai Singapura tetap mengecewakan. Akhirnya 5 tawon Canon AL-1 aku pun arwah.

Tidaklah macam Nikon FM2 aku sampai sekarang masih boleh guna, malah sangat berjasa. Lepas tu aku rembat lagi yang ini buat peneman.

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/167796_107335842678184_100002053061118_48075_52898 98_n.jpg

Puas gak aku pakai adalah dalam 15 tawon. Satu hari naik motor terjatuh pulak. Spring shutter pulak putus. Aku malas nak repair sebab FM2 dah beli 2nd sebijik lagi. Nikon FE2 aku pun jadilah arwah.

Nikon FE2 dulu orang suka pinjam sebab cara guna ada senang sikit. Itulah fasal aku tambah lagi koleksi Nikon SLR paling murah dan paling kokak pada masa itu. Nikon FM10 Kalau ada orang nak pinjam aku bagi yang inilah.

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/167796_107335849344850_100002053061118_48077_34296 90_n.jpg

Nikon SLR yang paling murah dan kokak ini pun susah nak rosak. Dah lebih 10 tahun masih lagi berfungsi dengan baik hingga hari ini.






Bila sampai era digital semuanya terpaksalah di gantung. Kalau ada negatif filem bolehlah gunakan kamera ini, tapi banyak kedai gambar tak tak buat peroses filem. Tersadailah semua kamera tu.

Untuk shoot family aku belilah Nikon D40x untuk kegunaan keluarga. Yang tak leh tahan lensa tua dah hampir 30 tahun masih boleh bekerja dengan digital Nikon D40x macam ini...

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/190758_207006909311356_100000061465491_833829_6264 425_n.jpg

Adakah brand kamera lain yang body DSLR masih boleh guna lensa analoge filem yang dah tua sepertimana kamera Nikon ni.

Nikon D90 yang sangat muda pun ganas gak. Masih jugak berselera dengan janda tua kerepot Nikon Nikkor 50mm f/1.4 AI-S model 1982 yang macam ini.

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/190758_207006929311354_100000061465491_833833_3610 665_n.jpg


Gambar pun puas hatilah. Dapatlah aku berjimat daripada membeli lensa baru yang mahal. Itulah kelebihan dan kehebatan Nikon yang tidak ada pada kamera brand lain. Dah terkenal Nikon kamera klasik antik yang masih boleh beroperasi paling banyak dalam koleksi orang ramai. Nikon memang bestlah.

dome
8th March 2011, 12:27 AM
tambah sikit cerita dari harumanis punya pasal ketahanan dr pengalaman sendiri,
dlm tahun 2007, d80 dan nikkor 12--24mm selamat masuk selut masa di salah satu lokasi shoting.hampir terbenam semua pasal kamera di tangan kanan,
aku jatuh pun bertongkat dengan tangan kanan yg ada kamera...apa lagi ..selamat, time tu dekat magrib dah pasal nak shot kunang2 mlm nanti,
time magrib tu kat masjid pergi cuci selut apa semua,mlm nya bantai shot tanpa masalah. balik shot baru cuci betul2 dan keringkan dgn hair dryer.
tak pernah hantar servis body dan lens tu dan tak ada masalah sampai sekarang..sampailah abaru habis shutter count.

d80 tu juga tak lama lepas masuk selut tu aku eksident motor langgar lembu,time tu tak pakai beg kamera pun. beg baju jer letak kamera.
alhamdulilah semua ok,kemik sikit saja di bahaigan bawah kamera. cuma tuan kamera tak berapa ok dan moto separuh rabak,rim semua bengkok.

last year eksident lagi, kena langgar lari kat trafik light, masa ni bawa sling beg jer letak kat ragaa, melantun jauh jugak d3 dan lens 70-200,
alhamdulllah semua ok kecuali tuan hak sakit satu badan.


tapi apapun sejauh mana kita memahami kamera kita dan pengetahuan kita dalam photography serta output yang kita hasilkan tu yang penting,
sebagai photographer, peralatan yang bagus akan banyak membantu kita jika di adun dengan ilmu pengetahuan dan kreativiti

Okultika
8th March 2011, 02:47 AM
tambah sikit cerita dari harumanis punya pasal ketahanan dr pengalaman sendiri,
dlm tahun 2007, d80 dan nikkor 12--24mm selamat masuk selut masa di salah satu lokasi shoting.hampir terbenam semua pasal kamera di tangan kanan,
aku jatuh pun bertongkat dengan tangan kanan yg ada kamera...apa lagi ..selamat, time tu dekat magrib dah pasal nak shot kunang2 mlm nanti,
time magrib tu kat masjid pergi cuci selut apa semua,mlm nya bantai shot tanpa masalah. balik shot baru cuci betul2 dan keringkan dgn hair dryer.
tak pernah hantar servis body dan lens tu dan tak ada masalah sampai sekarang..sampailah abaru habis shutter count.

d80 tu juga tak lama lepas masuk selut tu aku eksident motor langgar lembu,time tu tak pakai beg kamera pun. beg baju jer letak kamera.
alhamdulilah semua ok,kemik sikit saja di bahaigan bawah kamera. cuma tuan kamera tak berapa ok dan moto separuh rabak,rim semua bengkok.

last year eksident lagi, kena langgar lari kat trafik light, masa ni bawa sling beg jer letak kat ragaa, melantun jauh jugak d3 dan lens 70-200,
alhamdulllah semua ok kecuali tuan hak sakit satu badan.


tapi apapun sejauh mana kita memahami kamera kita dan pengetahuan kita dalam photography serta output yang kita hasilkan tu yang penting,
sebagai photographer, peralatan yang bagus akan banyak membantu kita jika di adun dengan ilmu pengetahuan dan kreativiti

S.E.T.U.J.U.!.! (Sambil tunjuk insyarat tangan double thumb-Up gaya Dr.Rozmey)... ^_^

p/s: Alhamdulillah selamat semuanya lepas banyak kali excidenn..... Abe dome kita nims supar-man!.. :)
BTW. masa kena langgar lari tue mesti tak fikir apa dah.. yang penting cari D3 1st?.. thehe... :p

mdfadle
8th March 2011, 07:24 AM
apa apa jelah..tu nikon dah sampai kat ISS tuuuuu...

harummanis
8th March 2011, 11:56 AM
... saya takde ler pengalaman sendiri untuk diceritakan tentang ketahanan peralatan nikon. cuma ambil iktibar dari kisah rakan rakan termasuk avam Dome. (pernah tengok gambar D80 dengan selut tu, tapi di mana ya?).

saya juga setuju bahawa alat yang bagus perlu di pelengkap dengan kemahiran yang bagus juga untuk hasilkan karya yang bagus.

kalau tak guna nikon macam kami pun tak apa. jangan risau lah. guna ja apa yang ada. (",)

p/s: nikon memang bagus pun!

mursyidijamil
8th March 2011, 12:06 PM
Its not the 'brand' but the MAN behind the CAMERA. ok tak?

SaaB
8th March 2011, 12:24 PM
Brand je kot...i love nikon...peace...

dome
8th March 2011, 12:24 PM
BTW. masa kena langgar lari tue mesti tak fikir apa dah.. yang penting cari D3 1st?.. thehe... :p

betol tu ..kena plak time dekat simpang 4 traffik light time or g balik kerja.. punya la banyak kenderaan,
beg aku ada orang tolong kutip, motor plak jem break nak tolak tak jalan, lampu dah hijau nuh,
lepas dah ok aku ejas break tu ..g kaki 5 jalan, check lagi motor tgk boleh jalan,
aku pun jalan jer pasal time tu janji nak g shot gambar sunset dgn member,
selamba jer outing lagi lepas eksident. balik rumah baru rasa sakit thehehe

dome
8th March 2011, 12:27 PM
... saya takde ler pengalaman sendiri untuk diceritakan tentang ketahanan peralatan nikon. cuma ambil iktibar dari kisah rakan rakan termasuk avam Dome. (pernah tengok gambar D80 dengan selut tu, tapi di mana ya?).



gambar ni ke ? ni pun dah lepas lap dah sikit ,

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/33778_1651048676525_1246252624_31823648_53926_n.jp g

Suehey
8th March 2011, 01:45 PM
CSI pakai nikon...huhuhuhu...

samsudds
8th March 2011, 02:59 PM
NIkon mengghairahkan...
Canon menggiurkan...

pilihan memasing.....

ps..."Amateurs worry about equipment, professionals worry about money, masters worry about light. I just take pictures…"

harummanis
8th March 2011, 03:23 PM
gambar ni ke ? ni pun dah lepas lap dah sikit ,

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/33778_1651048676525_1246252624_31823648_53926_n.jp g

Tudia! Kalau saja saja nak pi calit lumpoq tu, memang tak buat eh. (",)

Cliff Mautner kata lens 60mm micro nikkor dia pernah jatuh melantun lantun dari tempat tinggi tapi masih berfungsi.

Link >>> http://www.youtube.com/watch?v=AG6UWad7L28

p/s: kesimpulannya, alat nikon ni tahan lasak. memungkinkan penggunanya untuk terus berkarya tanpa rasa risau dan ragu.

samsudds
8th March 2011, 03:27 PM
p/s: kesimpulannya, alat nikon ni tahan lasak. memungkinkan penggunanya untuk terus berkarya tanpa rasa risau dan ragu.
+1.....:-)

Okultika
8th March 2011, 03:44 PM
selamba jer outing lagi lepas eksident. balik rumah baru rasa sakit thehehe

L.E.G.E.M.M.!.! hoho.... Haa.. Semangat neh yang kita mau! (ayat cikgu² dulu²) ;p ngeh~ngeh~ngeh~

CgSir
8th March 2011, 09:22 PM
Nikon FM2 aku dulu pun pernah mengalami situasi sama. Selepas setahun beli Nikon FM2 kawan aku pulak beli Yashica FX-3. Tambah ler seronok main kamera. Satu hari member ajak outing kat Fraser hill. Hari cuti minggu aku bertolak naik motor. Kawan aku punya kamera simpan dalam beg kamera tapi Nikon FM2 dengan zoom Nikon 36-72mm f/3.5 series E aku gantung kat leher. Punyerlah poyo. Ada beg bagi member yang pegangkan sebab aku pandu motor. Semasa sampai selelekoh tajam aku hampir terbabas masuk gaung. Motot tak leh kawal terpaksa di jatuhkan. Aku jatuh betul-betul atas kamera Nikon FM2, Lutut koyak tak leh jalan. Beberapa minit duduk tepi jalan menahan sakit. Aku kuatkan diri cuba jalan tapi terhencut-hencut. apabila aku tengok kamera aku lensa zoom Nikon series E aku dah jadi dua. Separuh bahagian depan dah tanggal, hanya bahagian belakang masih lekat kat kamera Nikon FM2. Aku nak balik tapi member kata dah sampai Fraser Hill nak teruskan juga. Itulah pengalaman aku dalam kesakitan shoot juga sampai ke petang di Fraser Hill dengan lensa sebijik lagi Lensa zoom Nikkor 35-105mm f/3.5-4.5s MACRO yang aku bawa sama.

Gambo memang sama tetapi ketahanan dan kelasakkannya tidaklah sama. Nikon memang best.

harummanis
9th March 2011, 12:21 PM
... dah tak larat dah nak cerita kebagusan nikon nie. tiap tiap hari dok cakap. jemu dah! hehe!

tapi ada lagi satu cerita. diceritakan oleh salah seorang rakan yang punya rakan yang tidak menggunakan nikon. tanak cakap lah jenama apa tu. nanti kata saya double standard pulak.

menurut cerita tu la, kualiti output fail JPEG dari kamera DSLR nikon adalah lebih baik (terbaik dalam list) berbanding beberapa jenama kamera lain, jika membandingkan terus output berkenaan tanpa diedit.

perkara ini diakui sendiri oleh bukan pengguna nikon yang menggunakan jenama yang tak kurang hebatnya di pasaran.

"kalau nak banding fail RAW, memanglah, kamera jenama mana pun sama sahaja, kerana fail RAW perlu diedit terlebih dahulu untuk mendapatkan hasil yang terbaik", lebih kurang begitulah katanya.

yang berkata di atas nie bukan level novis, tapi level otai dah pun. sungguhpun saya tidak kenal, tapi difahamkan bahawa mereka itu berada di pantai timur semenanjung malaysia. tapi diaorang tidak menggunakan nikon kerana mungkin telah lama dan serasi dengan brand yang ada sekarang, dan mungkin diaorang shoot RAW sahaja.

jadi JPEG shooter, rasanya Nikon adalah pilihan yang lebih tepat. kalau shoot RAW, tak kisah la guna Pentex sekali pun.

p/s: sekadar menyampaikan apa yang dirasakan baik untuk dikongsi bersama. (",)

jery7
30th March 2011, 04:29 PM
nikon mmg best dr yg laen..

zarn
30th March 2011, 05:15 PM
Nikon D3s camera falls from a motorcycle, continues to shoot. tahan tue

mangkor
30th March 2011, 05:40 PM
Nikon D3s camera falls from a motorcycle, continues to shoot. tahan tue

sambungan

a nikon user falls from a motorcycle today, he continues to work... wakakakak

CgSir
31st March 2011, 10:12 AM
sambungan

a nikon user falls from a motorcycle today, he continues to work... wakakakak

Sib baik tak bawak kamera. Kalau tak tentu Kamera Nikon tu ketawakan dia.... kahkahkah..... chow.

harummanis
31st March 2011, 03:20 PM
... video yang ini ka?

http://www.youtube.com/watch?v=wsiR89nk86s

lemanlennon
4th April 2011, 05:15 PM
hehe..kalo tok guru sy pkai nikon, xkn la sy nk pkai leica..so, pkai la nikon...hahahha..(xde kne mengene)

~nikon ttp d hati~

fia Afifah
24th May 2011, 03:03 PM
ptt nyer pihaK NIKON bg pujian saper yg slalu promote jenama NIKON kat membe... hehe...

Rizal Mohd
24th May 2011, 05:36 PM
dalam hati ku ada NIKON... :D

makoshark
25th May 2011, 08:23 AM
ptt nyer pihaK NIKON bg pujian saper yg slalu promote jenama NIKON kat membe... hehe...

pihak nikon patut hadiahkan 1 body atau lens free pd spe yg plg byk promote..hehehe

shearazi
25th May 2011, 09:22 AM
nikon x kisah.. yg penting diorg untung.. :P

rayzee
11th June 2011, 01:47 AM
sbb CSI guna nikon..hey pa kena mgena CSI pula..teknologinya yg tersendiri...

CgSir
11th June 2011, 01:13 PM
ptt nyer pihaK NIKON bg pujian saper yg slalu promote jenama NIKON kat membe... hehe...



pihak nikon patut hadiahkan 1 body atau lens free pd spe yg plg byk promote..hehehe

Minta maaf banyak-banyak ler. Nikon sejak dulu lagi tak pernah buat kerja macam Canon buat sejak dulu. Kalau nak minta-minta free ko hanya boleh buat kat Canon sahaja. Nikon tu kedekut tau.

nik_deen
11th June 2011, 05:06 PM
sbb CSI guna nikon..hey pa kena mgena CSI pula..teknologinya yg tersendiri...

CSI Vegas, CSI Miami, CSI NY semer pakai nikon...

hantamje
11th June 2011, 07:50 PM
Kedai kat tempat aku banyak brg nikon. Lagipun masa start pakai PnS dulu terambik Nikon.
Takde la taksub pun.

rain_wolf
21st August 2011, 12:44 PM
sye pilih nikong sbb shutter-release button dye lg comey dri canong.
hahas cabutsss~

8sharp
21st August 2011, 01:34 PM
aku pakai camera BB aku. kdg2 lebih best drpd nikon dan canon. terus boleh upload ke FB. Boleh tak statement cam ni?

HAYRIN86
6th September 2011, 10:04 AM
Saya pilih NIKON sebab kebanyakan model dia boleh menangkap gambar malam tanpa tripod.

airsejuk
6th September 2011, 10:10 AM
Saya pilih NIKON sebab kebanyakan model dia boleh menangkap gambar malam tanpa tripod.

selamba aku tangkap gambar malam pakai kamera pon. kih2

iqfaizal
6th September 2011, 11:18 AM
apa barang pakai nekong baik pakai Hasselblad...!

nik_deen
6th September 2011, 11:29 AM
Saya pilih NIKON sebab kebanyakan model dia boleh menangkap gambar malam tanpa tripod.

hebat model2 dia tu... boleh menangkap gambar malem-malem...

craxors
6th September 2011, 02:01 PM
seorang rakan sekerja (girl)
dier : aku nak beli dslr la...antara nikon ngan canon maner ko rasa lagi ok...aku prefer nikon sbb gambor dier lebih sharp.
aku ::| :-w

HAYRIN86
6th September 2011, 08:49 PM
hebat model2 dia tu... boleh menangkap gambar malem-malem...
Coolpix P500 pun boleh ambil gambar malam tanpa tripod, kan? Kalau ya, saya akan belinya sebab mana tau apabila ada event malam penting seperti sambutan tahun baru dan lain-lain.

Selain tu, Coolpix P500 juga boleh tangkap gambar sukan, kan?

miesterzenz
6th September 2011, 09:18 PM
saya pilih CANON...err...ni kat mana ni? (terpinga-pinga)...cabotzzz

torex
6th September 2011, 09:25 PM
eh..pasai apa aku beli nikon eh..dah ada dua lak tu..emmmm

mangkor
6th September 2011, 09:31 PM
Saya pilih NIKON sebab kebanyakan model dia boleh menangkap gambar malam tanpa tripod.


Coolpix P500 pun boleh ambil gambar malam tanpa tripod, kan? Kalau ya, saya akan belinya sebab mana tau apabila ada event malam penting seperti sambutan tahun baru dan lain-lain.

Selain tu, Coolpix P500 juga boleh tangkap gambar sukan, kan?

kamera tu buleh tangkap ikan jugak ke???

jobberscroppers
6th September 2011, 11:04 PM
kamera tu buleh tangkap ikan jugak ke???

kuang... kuang.. kuang... hahahha

miesterzenz
7th September 2011, 09:13 AM
kamera tu buleh tangkap ikan jugak ke???

campak je dalam aquarium....jangan pasang lens..kasik mount tu terbukak..pastu bila ikan dah masuk....tarik tali kamera cepat2...kalau ada rezeki dapat..kalau tak dapat...usaha lagi....boleh Tag Along dengan kaki pancing yang faham dengan sikap dan sifat ikan....Amin...

airsejuk
7th September 2011, 09:24 AM
Coolpix P500 pun boleh ambil gambar malam tanpa tripod, kan? Kalau ya, saya akan belinya sebab mana tau apabila ada event malam penting seperti sambutan tahun baru dan lain-lain.

Selain tu, Coolpix P500 juga boleh tangkap gambar sukan, kan?
Kamera jenis kompak zoom ni bukanya tak elok. Reganya dah hampir dgn entry level dslr.
Kelemahan ketara tentang af dia terutama malam. Sakit jiwa dibuatnya.Kalau org berlari, sempat ambik kaki jer.
Aku pernah pakai jenis kompak zoom ni tapi bukan jenis nikon la...last2 aku campak tah kat mana. Nak jual tak laku.

The Yellow Clan
7th September 2011, 09:30 AM
Saya pilih NIKON sebab kebanyakan model dia boleh menangkap gambar malam tanpa tripod.

pihak nikon akan mempertimbangkan petikan diatas sebagai tagline terbaru syarikatnya --sumber Al-Jazeera.

akuss15
7th September 2011, 09:50 AM
Saya pilih NIKON sebab kebanyakan model dia boleh menangkap gambar malam tanpa tripod.

ini kene hantar masuk mythbuster ni.

adik (agaknye lahir tahun 86.. aku 84),... gambar malam tanpa tripod tu terlalu besar konteksnya. Munking waktu malam tapi pencahayaannya terang benderang.... memang la boleh. kalu gelap gulita? and bukan nikon sahaja, kalau cahaya terang, most camera pon buleh ambek gambar tu... kalau dah golap gulita, hasselbald pon gegau....

akuss15
7th September 2011, 09:52 AM
Coolpix P500 pun boleh ambil gambar malam tanpa tripod, kan? Kalau ya, saya akan belinya sebab mana tau apabila ada event malam penting seperti sambutan tahun baru dan lain-lain.

Selain tu, Coolpix P500 juga boleh tangkap gambar sukan, kan?

Kalau adik dpt ambek gamba bunga api hanya dengan kamera tu, saya tapik spring. Itupon kalau gambar betul2 sharp dan jelas. Takmo gegar2... sepanjang berkecimpung dlm photography ni, tak pernah tgk lg gambar fireworks yg cun dr mana mana kamera yg handheld....

CgSir
7th September 2011, 10:44 AM
Saya pilih NIKON sebab kebanyakan model dia boleh menangkap gambar malam tanpa tripod.

Betul, betul, betul....... saya tangkap gambar malam tak pakai tripod tapi saya pakai speedlight.

azmizi
7th September 2011, 02:18 PM
Saya pilih NIKON sebab kebanyakan model dia boleh menangkap gambar malam tanpa tripod.

betul ke ?

Rizal Mohd
7th September 2011, 04:08 PM
Saya pilih NIKON sebab kebanyakan model dia boleh menangkap gambar malam tanpa tripod.


Coolpix P500 pun boleh ambil gambar malam tanpa tripod, kan? Kalau ya, saya akan belinya sebab mana tau apabila ada event malam penting seperti sambutan tahun baru dan lain-lain.

Selain tu, Coolpix P500 juga boleh tangkap gambar sukan, kan?

tolong lah kawan2 ku semua pimpin member kite ni ke jln yg lurus.... ekekekekeke... :D

HAYRIN86
7th September 2011, 11:38 PM
Kalau adik dpt ambek gamba bunga api hanya dengan kamera tu, saya tapik spring. Itupon kalau gambar betul2 sharp dan jelas. Takmo gegar2... sepanjang berkecimpung dlm photography ni, tak pernah tgk lg gambar fireworks yg cun dr mana mana kamera yg handheld....
Coolpix P500 juga boleh ambik gambar gelap (dark photo), kan?

HAYRIN86
8th September 2011, 12:41 AM
CSI Vegas, CSI Miami, CSI NY semer pakai nikon...
OFF TOPIC: Itu drama rantaian Hollywood. Best lagi CSI daripada drama Indon yang buduh itu.

akuss15
8th September 2011, 08:05 AM
Coolpix P500 juga boleh ambik gambar gelap (dark photo), kan?

tepek satu meh.

reezluv
8th September 2011, 01:41 PM
nape nikon?

sebab masa memula aku kenal kamera, aku kenal nama Nikon dulu..kalau canon, aku kenalnya adalah disebabkan printer Canon BJC1000sp aku tu..hahaha...

tp first DSLR aku pakai (pinjam dari kawan) adalah EOS 400D jek..itu pun main bedal je shoot, berlagak pandai la katakan..:D

so ada duit, aku amek D90 plak..patut amek Canon la kan?nape? sebab masa tu D90 ngah femes...Canon aku tak dgr cite pun..dah selidik kat forum-forum, pakai apa pun sama je. pegi ar test kesedapan tangan memegang, masa tu memang terpaut kat D90 je le...

dah dapat, aku gi belajar ngan orang Sony lak..lagi pelik kan?hahaha..baru aku tau kat situ, yang Sony ngan Nikon ni cam adik beradik le...so aku tak kesah sangat pun...nak racist2 pun, keluar gambar, sama je...tetap JPEG/Raw juga..tak plak kuar outputnya Ai/PSD , tak gitu? so apa nak heran...hahaha...

matlamat tetap sama, nakkan gambar yang best...setting la sampai jadi best...tu sebab strap aku takde tulis Nikon/Sony/Canon ke...hahaha..duk dekat baru nampak...:P

HAYRIN86
10th September 2011, 12:07 AM
dulu aku dapat kamera digital canon pejabat beli, pakai setahun lebih ja dah rosak, geram betul. masa tu kamera digital compact tu baru nak glamor, tak dan nak eksyen. Pakai printer canon, abih waranty ja rosak.. biasa la dah barang murah kot... tapi kalau korang boleh pakai barang canon tak rosak-rosak ok la tu.. So aku cuba pakai kamera Nikon pulak..
Haku pun sama juga, tapi lain sikit, kamera digital jenama Panasonic merupakan jenama pertama haku pernah menyentuhnya, malah meramas-ramas. Masa tangkap gambar malam tanpa tripod jadi tak cantik pula. Last-last haku pilih Nikon sebab model-model dia boleh menangkap gambar malam/gelap. Paling bagus dalam kalangan bukan DSLR ialah Coolpix P500. Haku ada ramas sekejap P500, hasilnya haku lebih suka meramas-ramas kamera itu.

HAYRIN86
10th September 2011, 12:10 AM
Kamera jenis kompak zoom ni bukanya tak elok. Reganya dah hampir dgn entry level dslr.
Kelemahan ketara tentang af dia terutama malam. Sakit jiwa dibuatnya.Kalau org berlari, sempat ambik kaki jer.
Aku pernah pakai jenis kompak zoom ni tapi bukan jenis nikon la...last2 aku campak tah kat mana. Nak jual tak laku.
Jadi, kalau bukan Nikon ko guna jenama Panasonic, kan?

akuss15
12th September 2011, 11:26 AM
nape nikon?

sebab masa memula aku kenal kamera, aku kenal nama Nikon dulu..kalau canon, aku kenalnya adalah disebabkan printer Canon BJC1000sp aku tu..hahaha...



salah satu printer paling otai dikalangan para pelajar u dulu. wahahahha

reezluv
17th September 2011, 05:16 PM
sampai skang printer tu masih ok lagi..dasat...


salah satu printer paling otai dikalangan para pelajar u dulu. wahahahha

HAYRIN86
20th September 2011, 11:40 AM
Nikon P300 pun bagus juga, boleh ambik gambar malam/gelap.

red
20th September 2011, 11:51 AM
sakit perut aku baca bab gambar malam ni kakakakaa.

orkeid
26th April 2012, 02:40 AM
<--- pakai olympus compact je. pon boleh snap pic pd waktu mlm tanpa tripod.

adavirus
26th April 2012, 10:26 AM
kenapa nikon? ntahlah, kenape ler dulu aku beli nikon ye... 2 kamera lak tu. d7k dgn d5100. setelah "ramas2" oly xz1 aku ni walau kecik tetap menjadi pujaan hati ku

mangkor
26th April 2012, 01:32 PM
Nikon buleh amik gambar? Ishh tak pernah dengar lerr sebab setau saya Nikon buat equipment utk pemetaan dan theodolite... tripod utk kerja2 geocaching pun ada gak buat..

http://w13.itrademarket.com/sgimage/23/62123_nikondtimage.jpg

Jai org Johor
26th April 2012, 02:08 PM
Nikon P300 pun bagus juga, boleh ambik gambar malam/gelap.

mmg suka ambik gambar dalam gelap ke?

KOneshoot
12th September 2012, 04:12 PM
terbaca post ni... teringgin lak nk menaip... saya guna kamera hp jer utk shoot gmbr malam/gelap... apa pening2 pala nk cari kamera canggih manggih nk shoot gmbr mlm or gelap... hasilnya hanya gmbr gelap... kalau nk shoot gmbr org ke kucing ke pokok ke kapal terbang ke di waktu malam or dlm keadaan gelap baru la kita pening nk cari kamera yg canggih ISO high tanpa byk grain... dak pun pakai jer speedlight dakpun gak pakai jer sportlight... pendapat bengong dari saya...

akuss15
12th September 2012, 04:23 PM
terbaca post ni... teringgin lak nk menaip... saya guna kamera hp jer utk shoot gmbr malam/gelap... apa pening2 pala nk cari kamera canggih manggih nk shoot gmbr mlm or gelap... hasilnya hanya gmbr gelap... kalau nk shoot gmbr org ke kucing ke pokok ke kapal terbang ke di waktu malam or dlm keadaan gelap baru la kita pening nk cari kamera yg canggih ISO high tanpa byk grain... dak pun pakai jer speedlight dakpun gak pakai jer sportlight... pendapat bengong dari saya...

yang aku paling heran, gambar yg boleh ambek bawah lampu, nak jugak ambek dalam gelap.... pergilah bawah lampu.... terang sikit....

Ben2020
29th September 2012, 10:56 AM
Nikon sucks big time..

airsejuk
29th September 2012, 12:01 PM
Nikon sucks big time..
Guana pulok! cer cita, ce cita

azmanshah
29th September 2012, 12:30 PM
Kes apa pulok ni? Camera masuk lumpur lagi ke?

Tu baru 1st posting. Relek relek. . .

mangkor
29th September 2012, 07:10 PM
Nikon sucks big time..

Tatau pancen jangan cakap tade ikannn.. ehehehehe

CgSir
30th September 2012, 08:05 AM
Entah dari mana baru masuk terui merapu. Itu kepala ada skrew hilang ker?

red
30th September 2012, 05:59 PM
Tatau pancen jangan cakap tade ikannn.. ehehehehe

tu main tuba terus!

geremit
7th October 2012, 07:11 PM
Nikon sucks big time..

one hit wonder ja ni

doubleh
8th October 2012, 09:52 AM
lalalala..

http://www.petapixel.com/2012/07/10/top-10-films-that-feature-nikon-cameras/

mohdsiddiq
8th October 2012, 12:31 PM
A camera is only a tool. It is the person behind the camera that really matters. Don't be a slave to gears. Setiap kamera ada kelebihan dan ada kekurangannya. Exploit sepenuhnya kelebihan yang ada dan be creative dan innovative untuk to overcome the weaknesses. Tingkatkan kemahiran dengan sentiasa mengambil gambar dan belajar dari orang lain dan kesilapan diri sendiri. Kita sepatutnya berbincang bagaimana nak mempertingkatkan lagi skills, bagaimana nak mengambil gambar dengan lebih baik dan bukannya berbincang kenapa kamera A dan bukan kamera B dan sebagainya. Just a piece of my opinion.

mangkor
11th October 2012, 08:25 PM
kalu sekadar nak berlagak, pakai ler Leica walaupun gambarnya taraf sampah aja...