PDA

View Full Version : My 12 favourite photos of 2010 - in chronological order (dr awal smp akhir thn)



mzabdullah
8th January 2011, 01:28 AM
http://zain.zenfolio.com/img/s6/v6/p277752318-3.jpg
Pix #1 | Moorish architecture against modern skyscrapers

http://zain.zenfolio.com/img/s7/v8/p173926491-3.jpg
Pix #2 | Strolling in a maze of tea crops
Tea plantation of Bharat Cameron Valley, Cameron Highlands

http://zain.zenfolio.com/img/s9/v15/p321589117-4.jpg
Pix #3 | Asy-Syariff Mosque
I was attracted to the colour contrast between the yellow coat of paint of the mosque and the deep blue sky in the early morning.

http://zain.zenfolio.com/img/s10/v16/p151989621-3.jpg
Pix #4 | A mother's unconditional love
A silvered leaf monkey with her infant on Bukit Malawati, Kuala Selangor

http://zain.zenfolio.com/img/s6/v5/p944876530-3.jpg
Pix #5 | Traditional gaily decorated fishing boats of Pantai Sabak
The one and only type of fishing boats in Malaysia

http://zain.zenfolio.com/img/s7/v7/p124579606-3.jpg
Pix #6 | A yellow fishing boat in Kuala Besut

http://zain.zenfolio.com/img/s9/v15/p907988749-4.jpg
Pix #7 | Masjid Hadhari, Jerteh, Terengganu

http://zain.zenfolio.com/img/s10/v16/p344307852-4.jpg
Pix #8 | Grilled chicken hawker
Shot this scene at Pasar Malam in Bandar Baru Kuala Lipis

http://zain.zenfolio.com/img/s9/v15/p647999226-4.jpg
Pix #9 | A row of lotus blossoms

http://zain.zenfolio.com/img/s8/v11/p393358785-3.jpg
Pix #10 | Shopping spree at SOGO Shopping Complex

http://zain.zenfolio.com/img/s8/v12/p159509283-3.jpg
Pix #11 | Fishing with family in Kuala Besut

http://zain.zenfolio.com/img/s10/v16/p283877686-4.jpg
Pix #12 | Masjid Jamek against modern skyscrapers

You can alternatively enjoy the slideshow here (http://zain.zenfolio.com/2010best12/slideshow)

PengukirCahaya
8th January 2011, 01:32 AM
Superb + fantastic

samsudds
8th January 2011, 02:26 AM
Vote suma lass....

waja1197
8th January 2011, 04:06 AM
sejuk mata memandang.....

xenocapin
8th January 2011, 06:59 AM
personal fave
no 3, 8 dan 10

reezuan
8th January 2011, 07:26 AM
LIKE dan juga FAVOURITE..

jobberscroppers
8th January 2011, 07:27 AM
semua like! ;) nice!

dinictis
8th January 2011, 12:13 PM
Awesome collection... thanks for sharing...

samosa
8th January 2011, 03:05 PM
mengujakan semua..

mozakim
8th January 2011, 07:38 PM
koleksi yang sangat mengujakan ... klik SUKA :)

mangkor
8th January 2011, 09:22 PM
koleksi yang sangat mengujakan ... klik SUKA :)

tade la ikon tu... kalu idak, udah lama teman klik... ngehngehngeh

red
8th January 2011, 09:33 PM
#7 dan #8 sangat menikam kalbu. menyedarkan diri saya agar kurangkan merepek di forum dan lebihkan ambik gambar.

mzabdullah
9th January 2011, 12:18 AM
Terima kasih kengkawan semua di atas sokongan :)

waja1197
9th January 2011, 12:27 AM
#7 dan #8 sangat menikam kalbu. menyedarkan diri saya agar kurangkan merepek di forum dan lebihkan ambik gambar.
Saya setuju... abam red punya koleksi 2010 mana?

acecanon
9th January 2011, 12:30 AM
abam mzabdullah, pic no#7 tu guna filter ke?...nak tahu sgt ni, hehehe

mzabdullah
9th January 2011, 12:40 AM
Ntah mana red punya. Musti power punya dari otai2 FMDC nih


Saya setuju... abam red punya koleksi 2010 mana?

mzabdullah
9th January 2011, 12:53 AM
Hi acecanon. Yes I pakai filter tapi polarizer filter je. Utk dptkan effect cam tu make sure you shoot awal pagi atau lewat petang dan cuaca pon mesti cerah dgn blue sky. Bila shoot make sure matahari kat belakang you dan dia illuminate building tuh (maknanya cahaya matahari masih menyuluh building tu directly dan tidah dihalang oleh bangunan lain atau awan). So aku normally akan spotmeter area bangunan yg disimbahi cahaya matahari tuh - kalau part tu memang colour dia cerah bila spotmeter kat area tu kita kena add 1 stop. Tapi kalau kat dome yg memang colour maroon tu no compensation needed. After spotmetering then recompose lepas tuh pusing lah polarizer tu secukup rase. Aku suka fully polarized disamping langit biru tu jadi gelap kita juga boleh buangkan any reflection kat dome tuh atau mana2 bahagian. Then trip the shutter :)




abam mzabdullah, pic no#7 tu guna filter ke?...nak tahu sgt ni, hehehe

zilzals
12th January 2011, 04:18 PM
gambor no 8 tu sentiasa menjadi kesukaan teman

mazakel
12th January 2011, 04:31 PM
koleksi sepanjang tahun TERBAIK....:)