PDA

View Full Version : Shot terbaik saya sepanjang 2010



mangkor
8th January 2011, 03:55 PM
Ehem... tengok Buttet ngan abam mzabdullah dah buat showcase 2010 diaorang, terhingin la pulak nak buat yg saya punya gak... rasanya bukan shot terbaik, tapi syok sendiri :-p

Kategori landscape / panorama

1. Dome over Jetty - Pantai Jeram

http://farm5.static.flickr.com/4005/4653258326_a65a0c6698_b.jpg

2. A misty travel to the light - Bkt. Langat

http://farm2.static.flickr.com/1006/5182598083_f4106d2b51_b.jpg

3. Bewah - Tasik Kenyir

http://farm6.static.flickr.com/5209/5301270135_0c2bd317d9_b.jpg

Kategori Still Life

1. Palam Pencucuh BMW

http://farm5.static.flickr.com/4091/5102563432_c2c1f5851e_b.jpg

2. Shimano Stradic 1000FI

http://i11.photobucket.com/albums/a200/wahoo98/Nikon%20D3000/DSC_3718007.jpg

3. A mystical egg!

http://farm5.static.flickr.com/4124/5220859108_37feb30c06_b.jpg

Kategori alam haiwan

1. Pokkor angguk

http://farm6.static.flickr.com/5203/5315593891_0b2262235c_z.jpg

2. Ada sekor ana tupa...

http://farm5.static.flickr.com/4092/5198034475_27b0c7c60e_b.jpg

3. Ulauuu...

http://farm6.static.flickr.com/5130/5239097801_649dc1e7ed_b.jpg

Kategori makro / close-up

1. The eye of the Lalat - the most advance imaging sensor

http://farm5.static.flickr.com/4089/5093170479_82279c9af1_b.jpg

2. A living fly-fishing flies

http://farm6.static.flickr.com/5208/5250298889_9087a4378f_b.jpg

3. Belalang katik

http://farm5.static.flickr.com/4150/5083589649_8e4b99f853_b.jpg

Kategori burung-burung

1. Sambar Asia

http://farm6.static.flickr.com/5290/5315594533_9f484a9a3c_z.jpg

2. Layang-layang

http://farm5.static.flickr.com/4126/5088788413_50f8d85c8d_z.jpg

3. Yellow-breasted flower-pecker

http://farm6.static.flickr.com/5161/5301230555_b671faa90a_b.jpg

4. Burung jampuk

http://farm5.static.flickr.com/4051/5131075043_96eb49daf6_z.jpg

NazriAmran
8th January 2011, 04:42 PM
Nice series.....

ishafizan
8th January 2011, 04:48 PM
s.u.p.e.r.b
superb!

hahaha aparaaa
"The following errors occurred with your submission
The message you have entered is too short. Please lengthen your message to at least 10 characters."

JemeyPhoto
8th January 2011, 05:03 PM
kemah keming gambar2 abang Mangkor...ambo like blake...:D:D:D

semua pakat duk buat "the best of 2010"...menjadi satu trend semenjak dua menjak ni...tapi bagi otai2 la....bagi saya yang petai ni, tengok sambil lap mulut dan hidung jer la...mulut lap air liur...hidung lap darah...:D:D:D

mangkor
8th January 2011, 05:08 PM
ya Rasul... mana ada otai Man wehhh??? saya ni setat main dslr baru aja, beli D3000 ujung bulan Feb 2010 diikuti dgn D90 dlm bulan Julai 2010. kira newbie lagi daa... weheheheh

syazhar
8th January 2011, 05:17 PM
tere mangkor....tahniah......hasilkan yg terbaik lagi......

NazriAmran
8th January 2011, 05:23 PM
kemah keming gambar2 abang Mangkor...ambo like blake...:D:D:D

semua pakat duk buat "the best of 2010"...menjadi satu trend semenjak dua menjak ni...tapi bagi otai2 la....bagi saya yang petai ni, tengok sambil lap mulut dan hidung jer la...mulut lap air liur...hidung lap darah...:D:D:D



Saya pulak dah abis tisu berkotak-kotak lap air mata tanda teruja melihat karya teman-teman di FMDC nie......

Samelah kita Abam Jemey....

mzabdullah
8th January 2011, 06:18 PM
Fabulous mangkor! I love most the first picture and the bird series. Memang terbaek.

MALSI G_Had
8th January 2011, 06:45 PM
Abm mangkor idola saya.
Saya suka. Semua saya pileyhhh:D

mozakim
8th January 2011, 07:00 PM
nature series dari avam mangkor memams menjadi pojaan ... especeli burung-burungan ... :D

unsight
8th January 2011, 07:23 PM
Shot 1 tuh avam mangkor......betul leh dapat ker matahari camtuh...bulat penuh tuh.....selalunya aku cuma dapat sebelum dia bercantum ngan laut.....bawah dah kabur.

mozakim
8th January 2011, 07:45 PM
Shot 1 tuh avam mangkor......betul leh dapat ker matahari camtuh...bulat penuh tuh.....selalunya aku cuma dapat sebelum dia bercantum ngan laut.....bawah dah kabur.naperlak takleh bro ... teman penah shut kat penang dulu pun bleh dapat bulat penuh gitu masa sunset, kat cherating pun dapat bulat penuh time sunrise ;)

mangkor
8th January 2011, 08:51 PM
Shot 1 tuh avam mangkor......betul leh dapat ker matahari camtuh...bulat penuh tuh.....selalunya aku cuma dapat sebelum dia bercantum ngan laut.....bawah dah kabur.

kalu tak dapat bulat, tu tanda overexpose. bila sensor didedahkan kepada cahaya berlebihan, ianya akan merebak ke neighbouring pixel menjadikan final image jadi tak sharp. dlm konteks ni, matahari tu nampak macam tak bulat sebab cahaya dia dah merebak di luar kawasan yg sepatutnya.

red
8th January 2011, 08:57 PM
aikk... bila masa upload ni? tadi bukan kat loyat ke.

bab burung ni hang memang power. takde sape boleh menandingi burung hang. makro pun power. senang kata, nak tengok burung hang kena pakai makro.

mangkor
8th January 2011, 09:03 PM
aikk... bila masa upload ni? tadi bukan kat loyat ke.

bab burung ni hang memang power. takde sape boleh menandingi burung hang. makro pun power. senang kata, nak tengok burung hang kena pakai makro.

huhhhhh!!! lain macam aja statement hang nih? gagagagga

tu post petang tadi time mengular kat opis. abis keje kol 5 baru gi loyat. ni tgh test laptop baru beli tadi. IBM T40 zaman hang tuah punya...

red
8th January 2011, 09:11 PM
alhamdulillah jumpa gak. T30 dah pupus terus ke? ni baru sampai rumah, tadi kat nilai pasal kakak ipar pindah rumah. nak tergeliat tulang belakang gua dgn saraf tunjang sekali.

mangkor
8th January 2011, 09:14 PM
dah tu, projek malam ni ON ke tidak??? aku pun letih gak ni merayau naik bukit turun bukit (tingkat demi tingkat) cari laptop jaman jurassik

red
8th January 2011, 09:18 PM
aku on je, tunggu sorang member datang dari bukit mahkota ambik pastu gi sana, tentatively kul 11 la. mamat ni aku dah hasut untuk projek lubuk tedung gak. member pakai d300s bau kedai lagi.

mozakim
8th January 2011, 09:21 PM
aikk... bila masa upload ni? tadi bukan kat loyat ke.

bab burung ni hang memang power. takde sape boleh menandingi burung hang. makro pun power. senang kata, nak tengok burung hang kena pakai makro.muahhahaha... kena pakai macro kah? :))

waja1197
8th January 2011, 09:28 PM
Best pulak tgk gmbr2 burung tue.... Nice collections kata omputih.
Mmg nature lover la abam mangkor nie... :-)

mangkor
8th January 2011, 09:42 PM
bukan nature lover lagi dah, tapi saya sendiri macam dah jadi sebati ngan alam semulajadi. kalu tidak, takkan bleh dapat gambor burung? ngehngehngeh

rifaie
8th January 2011, 09:44 PM
perghhh.. :-o sharp gilos.. terbaik ah abam mangkor.. :-bd

mangkor
8th January 2011, 09:48 PM
tambahan lagi

Kategori tumbuh-tumbuhan

1. Bunga telipok

http://farm5.static.flickr.com/4129/5089291785_c8f23dccd1_b.jpg

2. Bunga rumput

http://farm5.static.flickr.com/4124/5110441344_8d7259cd98_b.jpg

3. Jantung pisang

http://i11.photobucket.com/albums/a200/wahoo98/D90/DSC_0310001.jpg

4. Daun pisang

http://i11.photobucket.com/albums/a200/wahoo98/D90/DSC_0384050.jpg

zilzals
12th January 2011, 04:16 PM
suke betul saya dgn gamba alam dan nature tu.... mmg meracun tuk main balik birding !

samosa
12th January 2011, 04:53 PM
memang pencinta alam semulajadi yang sejati.. gambar semua best.. teruskan berkarya pada 2011 ni..

azmizi
12th January 2011, 05:05 PM
in abang mangkor we trust... ;P

mangkor
12th January 2011, 06:13 PM
tengkiu tengkiu...

ingat nak organize balik Nature Photo Outing ni...

sapa nak ikott???

Jai org Johor
12th January 2011, 06:24 PM
tengkiu tengkiu...

ingat nak organize balik Nature Photo Outing ni...

sapa nak ikott???

I follow....hu...hu....tapi bro mangkor kena bagi pinjam camara la...sy newbie....xde camera lagi....

mangkor
12th January 2011, 06:32 PM
I follow....hu...hu....tapi bro mangkor kena bagi pinjam camara la...sy newbie....xde camera lagi....

cettt podahhh... newbie kunun!!! ahahah

teman ni golongan hobbyist aja, kamera ada satu aja Jai wehh... lain le wedding photoq, at least depa ada seken body sebagai backup...

JemeyPhoto
12th January 2011, 06:35 PM
cettt podahhh... newbie kunun!!! ahahah

teman ni golongan hobbyist aja, kamera ada satu aja Jai wehh... lain le wedding photoq, at least depa ada seken body sebagai backup...

saya pung hobbyist jugak bang...tapi saya ada banyak kamera...DSLR, Hengpong, compact, semi DSLR...apa lagi yer...=))=))=))

insyaallah...kalau ada kelapangan boleh ikut shoot nature...makro la...hehe

red
12th January 2011, 08:57 PM
aku kan ada buat workshop nature hujung minggu ni. jom la, aku tak caj apa2 pun. cuma kena tolong angkat barang2 cari car park ke tempat shooting je.

xenocapin
12th January 2011, 09:37 PM
aikk... bila masa upload ni? tadi bukan kat loyat ke.

bab burung ni hang memang power. takde sape boleh menandingi burung hang. makro pun power. senang kata, nak tengok burung hang kena pakai makro.

adess... cramp perot gelak....!
abg red punya best of 2010 mana..?

mangkor
12th January 2011, 09:42 PM
aku kan ada buat workshop nature hujung minggu ni. jom la, aku tak caj apa2 pun. cuma kena tolong angkat barang2 cari car park ke tempat shooting je.

wehhh maner daa??? takde pengumuman ponn???

nak datang awal-awal takleh lerr... aku la ni kena sindrom bangun meninggi hari. lepas solat subuh asik nak membuta balik.. ngehngehngeh

NazriAmran
12th January 2011, 09:45 PM
aku kan ada buat workshop nature hujung minggu ni. jom la, aku tak caj apa2 pun. cuma kena tolong angkat barang2 cari car park ke tempat shooting je.

Lokasinya bos?

red
12th January 2011, 10:16 PM
wehhh maner daa??? takde pengumuman ponn???

nak datang awal-awal takleh lerr... aku la ni kena sindrom bangun meninggi hari. lepas solat subuh asik nak membuta balik.. ngehngehngeh

blahhhh. aku dah ajak minggu lepas. ko kata keje sabtu full day.


Lokasinya bos?

tak jauh dari bentong. air terjun chamang tau? kita parking keta kat sana.

red
12th January 2011, 10:18 PM
adess... cramp perot gelak....!
abg red punya best of 2010 mana..?

gambar aku tak best. hehe, minggu depan boleh up kut, sekarang ni sibuk ngat shooting tournament silat. hujung minggu nak buat kelas makro lak, kena la buat persiapan alat bantuan mengajar.

mangkor
12th January 2011, 10:36 PM
blahhhh. aku dah ajak minggu lepas. ko kata keje sabtu full day.

tak jauh dari bentong. air terjun chamang tau? kita parking keta kat sana.

ooo... yg itu kaa?? sorry la takleh nak join, sabtu keje maa...

tempat tu best, aku selalu cilok masuk masa aku ada assignment kat Bentong-Raub-FH-Kuala Lipis lama dulu... boss lama aku cakap dia pernah jumpa lembaga bermata merah kat situ, aku duk cari tade pongg...

mamat nikkor
21st October 2011, 02:57 PM
mmg menarik gmbr gmbr member.2 nie...

mangkor
21st October 2011, 03:27 PM
usihh.. tahun lepas punya gambor daa..

tunggu the best of 2011 pulak.. ngehhh

anuar photo
28th October 2011, 01:24 AM
kemah keming gambar2 abang Mangkor...ambo like blake...:D:D:D

semua pakat duk buat "the best of 2010"...menjadi satu trend semenjak dua menjak ni...tapi bagi otai2 la....bagi saya yang petai ni, tengok sambil lap mulut dan hidung jer la...mulut lap air liur...hidung lap darah...:D:D:D

x tahan teman dgn falsafah golongan elite nih....

airsejuk
28th October 2011, 07:05 AM
2. A misty travel to the light - Bkt. Langat

http://farm2.static.flickr.com/1006/5182598083_f4106d2b51_b.jpg

betul2 misteri....

airsejuk
28th October 2011, 07:08 AM
2. A misty travel to the light - Bkt. Langat

http://farm2.static.flickr.com/1006/5182598083_f4106d2b51_b.jpg

betul-betul misteri....

airsejuk
28th October 2011, 07:10 AM
alamak doube post..sorry