PDA

View Full Version : Gambar yg I LAIKE utk 2010



zzoux
9th January 2011, 02:14 AM
Ada beberapa gambar yg I LAIKE utk thn 2010, susunan dr awal tahun ke penghujung tahun ;)

#1 Remembering Pudu Prison
http://farm3.static.flickr.com/2702/4347686338_6a670b2d55.jpg

#2 A camping trip
http://farm3.static.flickr.com/2792/4417721958_da8b15e961.jpg

#3 Mount Bromo
http://farm3.static.flickr.com/2772/4422275863_9773a58e83.jpg

#4 Calm
http://farm5.static.flickr.com/4041/4451699252_717cf7a9b1.jpg

#5 An evening in ICT
http://farm5.static.flickr.com/4038/4490388982_088e28ece0.jpg

#6 I'm Not Alone
http://farm5.static.flickr.com/4061/4546632921_d5f0f132c5.jpg

#7 Technology Junkie
http://farm5.static.flickr.com/4011/4592250311_b379a06185.jpg

#8 Fencing
http://farm4.static.flickr.com/3322/4607153824_25a840a6b8.jpg

#9 The Light
http://farm4.static.flickr.com/3391/4637927167_e8d372d79b.jpg

#10 Kisah Si Pemecah Batu
http://farm5.static.flickr.com/4001/4690341528_8d4e91b5f5.jpg

#11 Set Me Free
http://farm2.static.flickr.com/1308/4698723670_01fc4b3287.jpg

#12 Foundry Work
http://farm2.static.flickr.com/1213/4723284231_28c3f8b178.jpg

#13 Pura Ulan Danu
http://farm5.static.flickr.com/4096/4750709669_4e0f6e33d4.jpg

#14 KTMB ETS
http://farm5.static.flickr.com/4097/4866401243_5ffe26c043_z.jpg

#15 Loneliness
http://farm5.static.flickr.com/4108/5016785231_097c534637.jpg

#16 Kuala Lumpur, The City That Never Sleeps
http://farm2.static.flickr.com/1154/5111302092_bd6e8eac9d.jpg

#17 Life Is Like A Painting
http://farm5.static.flickr.com/4086/5170437367_49343b8429.jpg

#18 Learning
http://farm5.static.flickr.com/4090/5217245048_dbb402d07c.jpg

NazriAmran
9th January 2011, 02:24 AM
Me laike tu....

Especially yg nombor 14 tu...........................

JemeyPhoto
9th January 2011, 03:12 AM
semua gambar saya suka...cantik2 belaka....:D:D:D

memang dah jadi trend sungguh nih...the best of 2010...bila la nak buat jugak nih...mungkin "the best of 2011"...siapa tahukan...nak kena cari/buat gambar2 menarik nih...:D:D:D

aeryxz
9th January 2011, 03:30 AM
koleksi yang sangat manarik..saya bagi 10/10..:D:D:D

dR ali
9th January 2011, 06:45 AM
Luarbiasa..

acecanon
9th January 2011, 06:56 AM
berdarah hidung da nims..koleksi yg hebat, mencakupi segenap aspek photography..tahniah abam zzoux :-bd:-bd

ruhaizad nordin
9th January 2011, 08:29 AM
cantik..........I like

ishafizan
9th January 2011, 09:55 AM
^:)^^:)^^:)^

red
9th January 2011, 12:49 PM
mantop!! memang stock king!

waja1197
9th January 2011, 01:38 PM
Mmg terbaik la Zzoux !!!!!

reezuan
9th January 2011, 01:52 PM
..wow..!!..terpesona..

..ini 'bikin gambar'..bukan 'ambil gambar'..
..jika ada lagi mau bikin gambar..harap diberi peluang untuk turut serta..

samosa
9th January 2011, 06:29 PM
memberi inspirasi.. terbaik..

eDeL
9th January 2011, 06:40 PM
thumb ups to pic no 5... mcm iklan APPLE...aweks pun cun

rifaie
9th January 2011, 06:42 PM
terbaik.. :)

mozakim
9th January 2011, 07:27 PM
sumber inspirasi ku.... terbabomb !!! :D

SunnySakura
9th January 2011, 07:47 PM
\\m/\\m/\\m/\\m/

zilzals
9th January 2011, 08:55 PM
sememnangnya terbaik.. terigt dulu ade thread the best of 2009 :)

mazakel
9th January 2011, 09:03 PM
mmg terbaikk......menjadi ingauan ...

mangkor
9th January 2011, 10:47 PM
unik lagi amat bertoksik.. ngehngehngeh

sunan9
9th January 2011, 11:33 PM
terbaek dari ladang tahun 2010.. hihihi.. tahniah

mzabdullah
9th January 2011, 11:47 PM
Fantabulous! Teruskan berkarya bro!

zainzubir
10th January 2011, 08:29 AM
Mama likes #4 most..on "calm" ...Great shot, I like the contrast on the subject created by the lighting setup you used..or was it on available light?whatever, it gives great impact. When I look at the picture I feel the calmness...why?the existence of a cradle (and of course we expect a baby inside it right?) and immediately after looking at the ambience reminds me of the saying "sleep like a baby":-). One more thing the wall clock..yes the wallclock eventhough the picture is silent, I can imagine the clock ticking and intermittenly breaks the calmness..though not strong enough to wake or disturb the sleeping baby.:-)

Note: the above is not a good photo critique but a sample on how to write a photo critique which mama just learned (and try to apply) from a local univ.lecturer:-)

zainzubir
10th January 2011, 08:39 AM
oh..btw..anda yglain boleh sambung dgn cara anda tersendiri...mungkin foto#4..anda merasai bau minyak tanah dari lampu pelita tersebut...byk lagi yg boleh kita rasai dlm foto ini dll foto..dan bear in mind..tiada yg betul dan salah dlm memberi kritikan..kita cuba cara ini mulai tahun 2011...lebih baik dari kita sekadar suka tanpa memberi sebab kenapa kita suka..yess boleh apply critical thinking:-):-)..sama2 kita perah otak kita tahun 2011 utk memberi komen dgn cara baru ini (di Fotomedia belum byk yg cuba lihat gambar dgn mata hati...cewah2...ada..ada...cuma tak praktikkan..jer..kita cuba lari dari org Asia..kita jadi matsaleh tahun ini apabial melihat foto2....)

buttet
10th January 2011, 08:50 AM
Ni bkn trend ni dari dulu ada jemey bleh tgk tajuk forum

azmizi
10th January 2011, 09:35 AM
(baca slang mat salleh) "shaya sgt suker ghamber no 5 kerene dia sungguh sweet seperti guler melaka -Steve Austin

"semua gambar abang zul sungguh hebat kerana dia sgt syg shutter count dia(hanya klik bila dia puas hati) "- Ramlah Ram
gambar

zzoux
10th January 2011, 12:22 PM
Terima kasih banyak2 kepada kawan2 yang selama ni byk membantu dan beri dorongan. Dimasa sy sedih, dimasa sy suka, sy sesungguhnya sgt beruntung punya kawan seperti anda semua dan sanggup share apa yg telah sy lalui. Masih banyak lagi yang perlu sy pelajari sebenarnya. Mudah2an tahun baru ni, kita sama2 lebih berusaha keras dan terus berkarya dalam menghasilkan gambar yang lebih menarik dr sebelumnya.

Kepada yg kenal sy in person, sy ni mmg seorang yg tak byk mulut dan tak pandai nak bercerita especially bila ramai2 tu. Tapi InsyaAllah, sy akan cuba share apa yg sy faham dan membantu apa yg termampu untuk sama-sama kita manfaatkan ilmu yang Allah kurniakan ini.




Mama likes #4 most..on "calm" ...Great shot, I like the contrast on the subject created by the lighting setup you used..or was it on available light?whatever, it gives great impact. When I look at the picture I feel the calmness...why?the existence of a cradle (and of course we expect a baby inside it right?) and immediately after looking at the ambience reminds me of the saying "sleep like a baby":-). One more thing the wall clock..yes the wallclock eventhough the picture is silent, I can imagine the clock ticking and intermittenly breaks the calmness..though not strong enough to wake or disturb the sleeping baby.:-)

Note: the above is not a good photo critique but a sample on how to write a photo critique which mama just learned (and try to apply) from a local univ.lecturer:-)

Mama, tenkiu for the lenghty explanation. Zul suka sgt cemana mama elaborate the picture. Gambar #4 yang gelap mcm tu jadik terang disebabkan explanation tu. Terus terang zul akui, zul takde dat kinda skill howto tell the audience. Apa yg zul tau, zul cuma tau klik shutter kemere tu dan puji diri sendiri atas gambar yg telah dihasilkan tu. Andai ada yg suka, syukur alhamdulillah :ympray:

zainzubir
10th January 2011, 12:57 PM
mama jadikan contoh foto zul utk cara mengkritik kerana you put a lot of efforts in "producing" a photo. Ia bukan sekadar simply shoot (simply blasah in other words) macam mama..=))..a good critique akan melihat keseluruhan setiap foto tersebut..even kalau ada telor cicak jatuh kena teliti dan beri pendapat...again, as I said before..tiada yg salah atau betul dalam mengkritik..cuma ada cara nya utk mengkritik..ya betul..lihat betul2 details nya...hahahahahaa..new year azam baru..lihat foto bukan sekadar mengadmire tetapi juga memberi sebab kenapa admire atau tidak..PEACE!!KITA (FOTOMEDIA MALAYSIA) SEMUA BOLEH!!

pitouch
10th January 2011, 11:39 PM
Abam zoux...... Anda mng hebat.... Like semua gambar abam... :-)

anna fadana
29th June 2012, 12:43 PM
serius!! gmbar2 koleksi tahun 2010 pling terbaikkk...!!!
terpesona!! :x