PDA

View Full Version : Pilihan 2010



malek
12th January 2011, 01:31 PM
Salam sejahtera warga FMDC..

:)

Dah nampak kawan2 mula siri Terbaik Sepanjang 2010. Cantik dan very inspiring. Terima kasih sebab kongsi bersama di forum nie.

Kalau tidak keberatan, sini saya pun nak kongsi sedikit sebanyak gambar2 saya yang saya suka dan diambil sepanjang 2010. Nak kata terbaik dari saya mungkin tidak la kot, just yang saya suka dan suka juga nak share sini..

Harap2 anda suka..


MACRO & CLOSE UP

Dulunya macro ni menjadi bread n butter bagi saya. Mana-mana pun nak shoot macro. Tapi sejak kebelakangan ni macam dah kurang sikit shoot macro. Kadang-kadang setting shoot macro pun dah ingat2~lupa. Lens-lens macro banyak menghabiskan sisa-sisa hidup mereka dalam drybox je. Cuba cari dalam HDD mana-mana ada gambar macro yang saya shoot sepanjang 2010.. saya rasa ni yang terbaik yang saya ada.


1
http://farm6.static.flickr.com/5286/5348061346_2e77fee0b3_o.jpg
D3 + Nikkor 200mm f4 Macro, Taman Rama-Rama, Melaka


2
http://farm6.static.flickr.com/5249/5348067410_ba6284e872_o.jpg
D3 + Nikkor 105mm f2.8 VR Macro, Taman Orkid, Kuala Lumpur



LANDSCAPE, SCENERY & STREET

Tak berapa banyak juga ada dalam simpanan. Ada sedikit saya shoot terutama masa pergi bercuti. Street shoot pula saya memang tak tau sangat. Ada sedikit ni saya himpun dalam satu kategori la ya..


3
http://farm6.static.flickr.com/5203/5347687305_99fe3d5e8e_o.jpg
D3 + Nikkor 24mm f1.4, Nexus Resort, Karambunai Sabah


4
http://farm6.static.flickr.com/5206/5347453091_42c4e71f8e_o.jpg
D3 + Nikkor 10.5mm f2.8 Fisheye, Jonker Street, Melaka


5
http://farm6.static.flickr.com/5249/5348062446_f36e2ed95d_o.jpg
D3 + Nikkor 10.5mm f2.8 Fisheye, Kota Baharu, Kelantan


6
http://farm6.static.flickr.com/5168/5348063890_b85724481c_o.jpg
D3 + Nikkor 10.5mm f2.8 Fisheye, Singapore




BIRD

Ni kira macam makan Western Food la. Sesekali je.. Berpuluh cuba, kalau nasib baik, dapat la satu gambar yang ok. So ada satu je dari sepanjang 2010 untuk saya share sini. Untuk terus serious dalam photography jenis nie saya rasa belum nak cuba lagi. Nanti kalau dah syok, susah la pulak.. Kena beli lens panjang-panjang..hehe..


7
http://farm6.static.flickr.com/5010/5347451815_2301692325_o.jpg
D3 + Nikkor 135mm f2 DC, Kota Tinggi, Johor




WEDDING

Tahun lepas adik perempuan saya kawin. So masa nie dapat la saya cuba nasib shoot wedding. Tapi semua ikut selera saya la. Susah jugak shoot wedding ni ya. Nak cari shots yang terbaik dan lain dari yang lain tu bukan mudah. Ada juga saya tengok dan review gambar2 wedding orang lain kat internet sebelum shoot nie. Dan ada juga saya belajar dari OP masa tu..


8
http://farm6.static.flickr.com/5004/5348068268_22f3b31e92_o.jpg
D3 + Nikkor AFS 50mm f1.4, Kota Tinggi, Johor


9
http://farm6.static.flickr.com/5203/5347452403_3ba1e96b5b_o.jpg
D3 + Nikkor 24mm f1.4, Kota Tinggi, Johor


10
http://farm6.static.flickr.com/5043/5348293224_8ec2eacc38_o.jpg
D3 + Nikkor 24mm f1.4, Kota Tinggi, Johor



INTERIOR & ARCHITECTURE (?)

Ahaaa... very2 sub specialize nie. Saya pon tak tau sangat bab nie. Satu gambar je yang ada. Bukan la archecture, tapi maybe more to interior kot. Hehe.. satu je..


11
http://farm6.static.flickr.com/5084/5348067226_048f4c23cb_o.jpg
D3 + Nikkor 14-24mm f2.8, 3 units SB900, Pool Villa, Nexus Resort, Karambunai Sabah



PORTRAITURE

Kalau gi mengaji kat universiti.. orang kata majoring nie. Tu la main subject yang saya belajar dan buat sepanjang 2010.. PORTRAITURE PHOTOGRAPHY. Sedikit sebanyak selok belok teknik photography nie dapat saya belajar. Cuba mencari sedikit kelainan bila saya shoot portrait guna wide angle. Juga cuba beberapa lens lain untuk portrait, termasuk lens PC~E. Hehe..


12
http://farm6.static.flickr.com/5088/5348068094_649243940e_o.jpg
D3 + Nikkor 24mm f1.4, Melaka


13
http://farm6.static.flickr.com/5290/5348063438_2b5b4a9c58_o.jpg
D3 + Nikkor 24mm f1.4, 3 unit SB900, Melaka


14
http://farm6.static.flickr.com/5083/5348067738_4487c2b0a6_o.jpg
D3 + Nikkor 24mm f1.4, Melaka


15
http://farm6.static.flickr.com/5126/5347452073_097e9ffed1_o.jpg
D3 + Nikkor AFD 85mm f1.4, Melaka


16
http://farm6.static.flickr.com/5205/5348063010_3a73c825a3_o.jpg
D3 + Nikkor AFS 85mm f1.4, Melaka


17
http://farm6.static.flickr.com/5044/5348063194_986319e55d_o.jpg
D3 + Nikkor 35mm f1.4, Melaka


18
http://farm6.static.flickr.com/5210/5348068414_29b817fb5f_o.jpg
D3 + Nikkor 45mm f2.8 PC~E, Taman Rama-Rama, Melaka


19
http://farm6.static.flickr.com/5201/5348289996_5fb6a88b2b_o.jpg
D3 + Nikkor 45mm f2.8 PC~E, Taman Rama-Rama, Melaka


20
http://farm6.static.flickr.com/5207/5348061868_b06f681658_o.jpg
D3 + Nikkor 24mm f1.4, Putra Jaya

Ni pon kira portrait juga nie.. model dia special sikit.. :D



GAMBAR FAMILY

Last but not least, gambar yang tersayang... and most precious..


21
http://farm6.static.flickr.com/5170/5348064186_e419ee099b_o.jpg
D3 + Nikkor AFD 85mm f1.4, Taman Tasik, Kuala Lumpur


22
http://farm6.static.flickr.com/5085/5348290226_cc1afb742d_o.jpg
D3 + Nikkor 24mm f1.4, Nexus Resort, Karambunai Sabah


23
http://farm6.static.flickr.com/5122/5348064342_7ae584eaef_o.jpg
D3 + Nikkor AFS 50mm f1.4, Melaka


24
http://farm6.static.flickr.com/5243/5347454857_db8bd55462_o.jpg
D3 + Nikkor AFS 50mm f1.4, Melaka


25
http://farm6.static.flickr.com/5162/5347455069_ab0531c30b_o.jpg
D3 + Nikkor 24mm f1.4, J W Marriott Hotel, Kuala Lumpur


26
http://farm6.static.flickr.com/5204/5347455273_9a9f8cd368_o.jpg
D3 + Nikkor AFS 85mm f1.4, Melaka

27
http://farm6.static.flickr.com/5126/5347815351_4fd8110a92_o.jpg
D3 + Nikkor AFS 50mm f1.4, Ri-Yaz Resort, Kuala Terengganu, Terengganu


Harap-harap tak terlalu banyak yang saya up sini. Kebanyakan gambar2 pun anda semua dah tengok sebelum nie.

Terima kasih pada semua kawan2 yang sudi memberi tunjuk ajar dan berkongsi ilmu dengan saya. Banyak lagi yang perlu dipelajari dan diperbaiki. Semoga tahun 2011 nie kita sama-sama lebih maju dan baik dari sebelumnya.

Terima kasih..

:D

JemeyPhoto
12th January 2011, 02:03 PM
semua gambar cantik2 belaka doc...lebih2 lagi yang bergenrekan potraiture...memang banyak memberi inspirasi...:D:D:D

saya pilih #23 dan #16...:D:D:D

dan yang paling best sudah semestinya la #20...terharu rasa...:ymblushing::ymblushing::ymblushing:

mazakel
12th January 2011, 02:09 PM
terbaik dr doc..... perfect dr setiap sudut....:)

shearazi
12th January 2011, 02:11 PM
best from doc.. very inspiring.. most of the models..sy kenal la.. hehe

azmizi
12th January 2011, 02:37 PM
no 20 model bergetah tuh doc...hehehehe..saya pilih no 1

shuttermania
12th January 2011, 02:48 PM
Tu dia... doc malik dah susun gambar... berdarah2 idung, mulut, ngan telinga dibuatnya...

vote no #16... nampak best...!!!

MALSI G_Had
12th January 2011, 02:49 PM
semua saya suka.:D
No.20, model nyer hebaq. tok imam dari masjid maner ni? panje janggut nyer.

azmizi
12th January 2011, 02:52 PM
semua saya suka.:D
No.20, model nyer hebaq. tok imam dari masjid maner ni? panje janggut nyer.

klon ustad azhar pasnih nih.. sory doc OT heheh

abahwafi
12th January 2011, 02:53 PM
Mmg terbaek dari Doc Malek....gambar2 Doc sungguh bermakna dan tak nampak mcm over-do....2 thumbs UP !

andy nikon
12th January 2011, 03:44 PM
huhuhuhuhuuhu..speechlessss!!! x_xx_xx_x

elitism06
12th January 2011, 04:05 PM
Tbaekk la Hasil dari doc...
Sumber2 Inspirasi mcm ni...hee

zilzals
12th January 2011, 04:10 PM
terima kasih sbb sudi nak share doc... shoot lagi lawa2 utk tahun 2011

mozakim
12th January 2011, 04:23 PM
superb collection from the master ... semua genre mantop belaker... potraiture tu memams takleh cakap pe dahhhh... idop Nikong.. wakekekke :D

JemeyPhoto
12th January 2011, 04:27 PM
semoga doc akan terus berkarya untuk tahun 2011 dan mendapat gambar2 yang diidamkan...

kalau ada peluang, jangan lupa ajak saya sekali ye doc...:D:D:D


superb collection from the master ... semua genre mantop belaker... potraiture tu memams takleh cakap pe dahhhh... idop Nikong.. wakekekke :D

gambar from master dah masuk dah...sifu bila nak letak gambarnya plak...tak sabar nak nengok nih...:D:D:D

zahidzidane
12th January 2011, 04:43 PM
pergh.. jenuh mengelap idung ari nih... #20 tuh, walaupun rupa mu takku kenal.. tatapi jambangmu tatap menjadi pojaan hatiku... hehehe...

samosa
12th January 2011, 04:59 PM
exceptional and inspirational...


:ymapplause::ymapplause::ymapplause:

mataku
12th January 2011, 05:00 PM
merah mata hari ni melihat pict yang menarik dan terbaik dari sifu2....

mangkor
12th January 2011, 06:19 PM
Doc Malek punya shot memang takleh lawan... sharp, creamy, kalerful dan senang cerita - simply wonderful!!

SunnySakura
12th January 2011, 07:50 PM
karya2 doc malek mmg sentiasa terbaek...^:)^^:)^^:)^

NazriAmran
12th January 2011, 09:58 PM
Cantik-cantik belaka.. Tak rugi buka thread nie....

syazhar
12th January 2011, 10:15 PM
wowww.......menakjubkan...dari dulu saya dah tengok memang gambar Dr. memang cantik.........tahniah semoga terus berkarya dan mengajar ......

Skid493
12th January 2011, 10:37 PM
Sejak beralih ke potrait ni...gambo2 Doc memang menjadi inspirasi aku...

malek
14th January 2011, 08:59 AM
Terima kasih semua..

Semoga tahun 2011 nie kita dapat gambar2 yang lebih baik lagi.. insyallah..

AskMe
14th January 2011, 11:16 AM
Doc, tak ape nak cakap la.....
Luarbiasa.