PDA

View Full Version : Laporan Outing | Macro Hutan Pendidikan Bukit Gasing



pistOL7
30th January 2011, 01:50 PM
Salam...

Alhamdulillah... Terima kasih kepada sahabat-sahabat yang menjayakan outing ini... Walaupun hujan, dapat juga 'memakrokan' diri barang sekeping dua... Terima kasih kepada Hanty Zain yang 'sponsor' nasi lemak terbaik... Gambar-gambar boleh 'up' di thread ini...

http://farm6.static.flickr.com/5056/5399961409_d421f7b9b8_z.jpg

http://farm6.static.flickr.com/5251/5400581114_8994e110cb_z.jpg

http://farm6.static.flickr.com/5179/5400594582_26efe192b0_z.jpg

fotokrapika
30th January 2011, 04:12 PM
alhamdulillah juga... walaupun hujan, tapi dapat berkenalan dengan sifu sifu semua. terima kaseh buat hanty untuk nasi lomak yang cukup enak apatah lagi free lagi la sodappp. hehe... ini hasil aku yang tak seberapa.

1. pedang samurai

http://farm6.static.flickr.com/5178/5400535918_02b42746db.jpg

2. argiope

http://farm6.static.flickr.com/5133/5400537462_94d76ef2cb.jpg

3. kopak

http://farm6.static.flickr.com/5295/5400536866_f00f2d27c2.jpg

4. sejuk... sedap nya selimut ni. apa la korang sume buat ni ish ish kekeke....

http://farm6.static.flickr.com/5251/5399936941_0103c10b5c.jpg

Bila model semua berteduh dan nyorok, last last main tembak je la bagi memuaskan hati hehe

terima kaseh semua.

zainzubir
30th January 2011, 04:19 PM
terima kasih kp semua terutama Ali sebagai penganjur...ya kita tunggu hasil2 macro dll..:-)

samosa
30th January 2011, 04:57 PM
http://farm6.static.flickr.com/5251/5400581114_8994e110cb_z.jpgBerdiri dari kiri ke kanan: Ishafizan, Red, Datuk Serigala, Samosa, JemmyPhoto, Sirman, Badang Perkasa, Reezuan, Pistol7

Duduk dari kiri ke kanan: JaiOrangJohor, Abah, Fotokrapika, Dboy, ZainZubir, FaizZaki

JemeyPhoto
30th January 2011, 05:19 PM
terima kasih kepada semua yang telah menjayakan outing kali ini termasuk avam Pistol7, avam Samosa dan juga hanty Zain...:D:D:D

alhamdulillah, walaupun cuaca sedikit hujan, saya dapat jugak gambar barang skeping dua...walaupun tak menjadi, tapi feel dah dapat dah sikit2...

hasilnya seperti berikut (walaupun tak cantik)...:D:D:D

#1
gambar pertama yang dapat...tapi, fail sebab ada bayang yang jelas...
http://farm6.static.flickr.com/5296/5400114823_047688a6ac_z.jpg

#2
sedikit puas hati...
http://farm6.static.flickr.com/5174/5400114825_7ffa042da4_z.jpg

#3
sedikit puas hati jugak...
http://farm6.static.flickr.com/5057/5400114827_7a7fcae386_z.jpg

#4
sedikit under exposed...sayang dapat angle "punggung"...sekali shoot, lepas tu dia lari terus...
http://farm6.static.flickr.com/5017/5400114829_543a44be75_z.jpg

saya makan sampai 2 bungkus nasi lemak yang hanty bawak tadi...memang best sangat...:D:D:D

PengukirCahaya
30th January 2011, 07:34 PM
Lawa lawa gambar. Best sungguh ada aktiviti camni. Bilalah dapat main macro.......

red
30th January 2011, 09:43 PM
tak ambik gambar sangat pun, lagi puas makan nasi lemak drp nembak. ni je sekeping pakai pop-up flash.

http://i100.photobucket.com/albums/m37/metaurus/bukit%20gaisng%20macro/P1305650.jpg

mazakel
30th January 2011, 10:54 PM
wahhh..best kalau dpt joint...
abam red...pakai 'uniform' makro tuh...;)

Jai org Johor
30th January 2011, 11:01 PM
Penat je masuk dalam...xde bende pun sebab hujan...nasib baik nasik lemak Hanty sedap...siap tapau bawak balik umah....he..he....thanks to the organizer....

subjek sama...cuma pose lain sikit... : )

#1

http://farm6.static.flickr.com/5259/5400494471_7765169b7c_z.jpg


# 2

http://farm6.static.flickr.com/5137/5400494795_f5d84bd76b_z.jpg

faizzaki
30th January 2011, 11:09 PM
hujan lebat sampai ke ptg. ingat nak tunggu td. pistol7, ni kene repeat balik. tmpt sama, time sama.

red
30th January 2011, 11:11 PM
wahhh..best kalau dpt joint...
abam red...pakai 'uniform' makro tuh...;)

heheehe lama tak pakai uniform sebab duk tembak sports je sekarang. tadi cari kat almari pun tak jumpa, kena seru mem tolong.

hujan lebat ngat, nak dapat gambar sekeping tu pun habis basah kamera. tu yg guna pop-up je.

acecanon
31st January 2011, 12:23 AM
Penat je masuk dalam...xde bende pun sebab hujan...nasib baik nasik lemak Hanty sedap...siap tapau bawak balik umah....he..he....thanks to the organizer....

subjek sama...cuma pose lain sikit... : )

#1

http://farm6.static.flickr.com/5259/5400494471_7765169b7c_z.jpg


# 2

http://farm6.static.flickr.com/5137/5400494795_f5d84bd76b_z.jpg


abam Jai guna lens apa?...toorbaik gambarnya :D:D

buttet
31st January 2011, 12:29 AM
jom repeat blkang umh aku thehehe

serigala
31st January 2011, 12:32 AM
http://farm6.static.flickr.com/5297/5401498982_f860ff0e15_z.jpg

Selepas penat Outing Macro Di Hutan Pendidikan Bukit Gasing Petaling Jaya...kami terus berehat di kolam renang...hahaha..jgn marah ye.. :-)
*sorry tiada foto Macro (sebab terlambat sudah..hehe)
Dan Terima kasih buat penganjur Avam Pistol7...terima kasih Hanty Zain @ tokey Nasi Lemak yg terbaik dari ladang..(saya mesti pilih) serta semua yg terlibat terutama Abg Badang Perkasa yg sudi membawa saya (OKU/KKU) ke mana2 location ditujui..aminnn :-)

enciktat
31st January 2011, 04:53 AM
xdpt nk join..bgn tido tgk ujan..teros tarik selimut smp ke tghari..huhu

fotokrapika
31st January 2011, 08:08 AM
abam Jai guna lens apa?...toorbaik gambarnya :D:D

tu la pasal... terbaik tu tone + kaler dia.

ishafizan
31st January 2011, 08:23 AM
- terima kasih kpd penganjur2. walaupun hujan, pengalaman yg seronok
- hanty diwajibkan menyertai aktiviti2 yg akan datang ... bkn shj sbb nasi lemak ter-AWESOME, juga kerana penyeri group outing.
- tak sempat nak pegang semua peralatan yg korang bawak. sekali lagi awesome :)

hasil yg tak seberapa ... kena ada dedicated flash-lah. bagus idea2 korang untuk custom diffuser tu. akan ku difikir-x100kan hehehe

cengkerik on broadway
http://farm6.static.flickr.com/5099/5400209599_9caf0893b8_z.jpg (http://www.flickr.com/photos/ishafizan/5400209599/)

damselfly putih
http://farm6.static.flickr.com/5180/5400209605_9712408b7d.jpg (http://www.flickr.com/photos/ishafizan/5400209605/)

bola golf
http://farm6.static.flickr.com/5218/5400737011_4e63cbf36e.jpg (http://www.flickr.com/photos/ishafizan/5400737011/)

... tak sempat nak tengok dia inject venom ... hujan lebat, body dan camera dah lencun dan dia pun blah. bijak ... spider kecik tu selamat
http://farm6.static.flickr.com/5215/5402952620_45b83dc59e.jpg (http://www.flickr.com/photos/ishafizan/5402952620/)
nota: nak tercirit darah ambik gambar ni. besar lagi kecik dari sebutir beras

Jai org Johor
31st January 2011, 09:07 AM
abam Jai guna lens apa?...toorbaik gambarnya :D:D

Thanks bro....aku guna camera x glamer pun....he...he.... Olympus E5 + Lens Zuiko Digital 50mm f2 macro + Raynox DCR250.... : )


tu la pasal... terbaik tu tone + kaler dia.

ko pun boleh buat bro....ko punya tools dah lengkap tu....cuma bab ligting/flash kena improve lagi.... untuk tone tu aku biar kamera yg uruskan..so aku shoot guna format JPEG....rasanya sensor E5 cukup baik untuk proses dan menghasilkan tone yg natural berbanding mata aku yg dah rabun...he..he...

fotokrapika
31st January 2011, 09:35 AM
ko pun boleh buat bro....ko punya tools dah lengkap tu....cuma bab ligting/flash kena improve lagi.... untuk tone tu aku biar kamera yg uruskan..so aku shoot guna format JPEG....rasanya sensor E5 cukup baik untuk proses dan menghasilkan tone yg natural berbanding mata aku yg dah rabun...he..he...

sama la, aku pun bantai jpeg je :D ok nanti aku usaha lagi. harap harap boleh la hehehe.... kalau ada tips ke apa ke kasi roger lah

pistOL7
31st January 2011, 10:09 AM
hujan lebat sampai ke ptg. ingat nak tunggu td. pistol7, ni kene repeat balik. tmpt sama, time sama.

boleh je... tunggu cuaca ok sket...ni hujan dari semalam tak berenti2 lagi ni...

pistOL7
31st January 2011, 10:10 AM
jom repeat blkang umh aku thehehe

ada nasi lemak comfirm kitaorg sampai tet :D

SunnySakura
1st February 2011, 06:45 PM
syabas wat semua sb berjaya gk wat outing nih walaupon dlm cuaca yg x menentu...
insyaAllah laen kali saya akan join:)

red
1st February 2011, 10:10 PM
mana gambar drp 5D mk2?

JemeyPhoto
1st February 2011, 10:15 PM
mana gambar drp 5D mk2?

kamera paifdimaktu hanya penuh ngan gambar pungung2 orang je...=))=))=))

red
1st February 2011, 10:16 PM
ntah2 tak de gambar, video je lebih.