PDA

View Full Version : Minta Pendapat Anda..



lynda 5zal
11th February 2011, 03:06 PM
Salam semua,

sy nk mintak pendapat kit bleh ye..harap2 dpt membantu sy yg tengah konpius ni...hehehe..

1. sekarang ni sy pki D60..ingat nak trade in ngan D90 second jew..tapi kat mana kedai kt area KL yg leh trade in ek??

2.Bln depan ingat nak beli body baru..ingat nak beli D7000 la kot...tapi masalahnya takper ke ade 2 body D90 dan D7000 (kan replacment D90)...

harap2 korang bleh bagi pendapat ye tu pun klu sudi la...sorry klu sy salah tanya ;;)....hehehe..

azmizi
11th February 2011, 03:09 PM
saya syorkan ambik d90 dan satu body lagi tuh terus ke d300s (harga body 3 ratus lebih dari body d7000)

shearazi
11th February 2011, 03:19 PM
saya syorkan ambik d90 dan satu body lagi tuh terus ke d300s (harga body 3 ratus lebih dari body d7000)

otai nikong dh bg cadangan tu.. d300s lg best dr d7k g?

JemeyPhoto
11th February 2011, 03:22 PM
kalau nak lagi baik, ambik D700 terus dik...tak payah pening2 kepala...guarantee bagus dan puas...:D:D:D

akuss15
11th February 2011, 03:23 PM
hentam d700 tros ja. wahahaha

d7000k + tamron 17-50 2.8 lebih bijak.

shearazi
11th February 2011, 03:24 PM
hentam d700 tros ja. wahahaha

d7000k + tamron 17-50 2.8 lebih bijak.

err... d7000k bersamaan d7000000

PengukirCahaya
11th February 2011, 03:24 PM
D7000 tu berada dibawah dari D300s dalam hireki Nikon. Tapi D7000 ada teknologi terkini.

azmizi
11th February 2011, 03:26 PM
otai nikong dh bg cadangan tu.. d300s lg best dr d7k g?

yang tu tak tau cakap laa bang..klu d7000 mmg jauh beza dari d90 (dari segi ISO dan lain)..tapi sebb d300s dah dikelaskan semi pro level(butang mode landskap/night/potret/Auto semua dah takde pada d300s).. kena pinjam kamera Jemeyla tgk camner klu nk bandingkan..tapi bagi saya, saya rela tambah duit sikit tuk terus ker next level (d300s) :)

azmizi
11th February 2011, 03:27 PM
hentam d700 tros ja. wahahaha

d7000k + tamron 17-50 2.8 lebih bijak.

lama tak tgk akuss tabur racun ..dulu dok tabur racun D90 sekarang dan FF plak..kekekeke

lynda 5zal
11th February 2011, 03:28 PM
hentam d700 tros ja. wahahaha

d7000k + tamron 17-50 2.8 lebih bijak.

Mak aiii...tak mampu plak nk angkat D700...D60 insyallah dah abis cover dah..ingat nk go next step lak..D700 tu dah level lain...hahahaha..nanti timbul satu masalah plak kang..tak tau nk godek camner...hahhahaha..

Tau tak berapa RM beza D7000 ngan D300s body sahaja???
tak sempat nak pi servey2 kat kedai lagi ni...hehehehe

azmizi
11th February 2011, 03:34 PM
d300s rasenya rm4200
d7000 body komform rm3900

makoshark
11th February 2011, 03:58 PM
2 mggu lepas try tanya kt bintang electronic BB Plaza, rege lepas nego D300s = RM4080
fuh beza RM180 jer ngan D7000

lynda 5zal
11th February 2011, 04:06 PM
2 mggu lepas try tanya kt bintang electronic BB Plaza, rege lepas nego D300s = RM4080
fuh beza RM180 jer ngan D7000

yeke????menariks ni...beza tak la byk sgt...ok2..akan difikirkan...tq2

akuss15
11th February 2011, 04:43 PM
dr segi keprofessionalnya, kesenangannya, kedurabilitian, kelajuan, d300s is superior.

iso wise, video wise, d7000 gigit d300s, even d700.

tp bowkehnest, free free ja d700 gigit 2-2 eko tu...

shearazi
11th February 2011, 04:44 PM
dr segi keprofessionalnya, kesenangannya, kedurabilitian, kelajuan, d300s is superior.

iso wise, video wise, d7000 gigit d300s, even d700.

tp bowkehnest, free free ja d700 gigit 2-2 eko tu...

apakah psaan en.akuss slps menggunakan FX..

mozakim
11th February 2011, 05:04 PM
dr segi keprofessionalnya, kesenangannya, kedurabilitian, kelajuan, d300s is superior.

iso wise, video wise, d7000 gigit d300s, even d700.

tp bowkehnest, free free ja d700 gigit 2-2 eko tu...
memang "ngeri" kalau kena geget ngan D700 nims.... tak kebah woooo... wakekekekek :))

akuss15
11th February 2011, 05:18 PM
tgk gak minat mana...

saya skang suka bowkeh2, so layan aaa D700.

bawak g seport, frame rate cicir dengan d300s. Frame pulak cicir dengan DX. whahaha....

secara amnya, d700 bnyk kalah dengan d300s pon... So terpulanglah mana anda suka.

lynda 5zal
11th February 2011, 05:18 PM
dr segi keprofessionalnya, kesenangannya, kedurabilitian, kelajuan, d300s is superior.

iso wise, video wise, d7000 gigit d300s, even d700.

tp bowkehnest, free free ja d700 gigit 2-2 eko tu...

Fuhyoooo!!!!

Romie
11th February 2011, 06:01 PM
tgk gak minat mana...

saya skang suka bowkeh2, so layan aaa D700.

bawak g seport, frame rate cicir dengan d300s. Frame pulak cicir dengan DX. whahaha....

secara amnya, d700 bnyk kalah dengan d300s pon... So terpulanglah mana anda suka.

abam Akuss dan abam Jemey...
perbandingan Iso D300s ngan D700...jauh sangat ker....?nak tau,,
plan nak hapgred ke D700 nimm...tQ

azmizi
11th February 2011, 06:07 PM
abam Akuss dan abam Jemey...
perbandingan Iso D300s ngan D700...jauh sangat ker....?nak tau,,
plan nak hapgred ke D700 nimm...tQ

sebelum tu kena tau kelas2 d300s ngan d700 tuh.. d700 tuh tau bukan d7000

Romie
11th February 2011, 06:15 PM
sebelum tu kena tau kelas2 d300s ngan d700 tuh.. d700 tuh tau bukan d7000

Bro Armizi, dah banyak bca kat ternet..tp nak tau dr abam2 yg pernah lompat dari D300s ke D700 nimm..
klau ikut review FF Iso mmg kureng bising brbanding DX..cos of larger sensor pada FF..
tu psai nak mintak abam2 tue komen...tQ lagi..

asdrealz
11th February 2011, 06:35 PM
saya pon nak tumpang minta pendapat...
xpenah ada dslr,baru pertama kali nak angkat...
pilihan hati d7000 + kitlens
ada pendapat lain dari tuan2 otai kat sini?
saya dah ada lens prime 50mm f1.4,35mm f2.0 dan 28mm f2.8
terima kasih atas pandangan otai2 semua..

mangkor
11th February 2011, 11:59 PM
saya pon nak tumpang minta pendapat...
xpenah ada dslr,baru pertama kali nak angkat...
pilihan hati d7000 + kitlens
ada pendapat lain dari tuan2 otai kat sini?
saya dah ada lens prime 50mm f1.4,35mm f2.0 dan 28mm f2.8
terima kasih atas pandangan otai2 semua..

soalan tu lebih molek kiranya tuan sendiri yg cari jawapannya sebab tuan sendiri yg kena kenal-pasti taste tuan dlm bidang ni. umpama tuan sendiri yg kena tentukan nak makan apa ikut selera tuan. nak pakai baju apa hari ni sebab tuan yg punya badan.

takpe, pelan-pelan cari jawapannya..

mozakim
12th February 2011, 12:04 AM
bagi teman takde kamera yang betul2 PERFECT untuk semua keadaan & genre photography .... so timbang & pilih yang mana paling menepati citarasa, tapi kalau ada mampu untuk layan 2 body memang bahagia la... kalau teman dah tentu satu yang boleh bagi dynamic gambar paling menggiurkan & satu lagi bleh burst shutter bak M16 ditembak dalam mode fully automatik.... tretttretttrettretttttttt... huhuhhu... :D

NazriAmran
12th February 2011, 12:07 AM
Bro Armizi, dah banyak bca kat ternet..tp nak tau dr abam2 yg pernah lompat dari D300s ke D700 nimm..
klau ikut review FF Iso mmg kureng bising brbanding DX..cos of larger sensor pada FF..
tu psai nak mintak abam2 tue komen...tQ lagi..

Itu pasal la ramai tak reply kat quote nie.. Sebab sini semua Abam2 Mude Belia... Wakakakaa.....

mangkor
12th February 2011, 12:09 AM
bagi teman takde kamera yang betul2 PERFECT untuk semua keadaan & genre photography .... so timbang & pilih yang mana paling menepati citarasa, tapi kalau ada mampu untuk layan 2 body memang bahagia la... kalau teman dah tentu satu yang boleh bagi dynamic gambar paling menggiurkan & satu lagi bleh burst shutter bak M16 ditembak dalam mode fully automatik.... tretttretttrettretttttttt... huhuhhu... :D

ader lahhh.. iaitu D3S... hakhakhak

mozakim
12th February 2011, 12:12 AM
Perfect ka boss? huhuhu.... tapi kalau ada yang tu seketoi pun dah tatau nak kata pe dah.... mau angau terosss... :p

mangkor
12th February 2011, 12:22 AM
Perfect ka boss? huhuhu.... tapi kalau ada yang tu seketoi pun dah tatau nak kata pe dah.... mau angau terosss... :p

nak kata perfect tu tatau nak kata la sebab tak penah pegang. tapi geng kaki burung mana yg mampu beli bazzoka yg rege berpuluh ribu tu ramai yg guna D3s nihh.. output memang meleleh la tengok walaupun kalu dinilai dari aspek reach, memang kalah la 600mm f/4 pd lens 800mm f/5.6 tu.

tapi dari segi IQ, 14MP udah cukup utk nyata lebih cun semasa lowlight...


http://www.youtube.com/watch?v=vkg7pAxi4gE

NazriAmran
12th February 2011, 07:12 AM
Dah pernah cube D3s... Pada yg ada 15k dalam tangan dan xtau nak abiskan kemana, boleh la beli.. Memang best.

akuss15
12th February 2011, 08:35 AM
Iso d700 xdala jauh beza dgn d300s, tp memang kureng sket. D7000 ikut review mcm lebih jauh.

Ya, ikut bidang mana anda lebey minat lar.....

mozakim
12th February 2011, 12:01 PM
Iso d700 xdala jauh beza dgn d300s, tp memang kureng sket. D7000 ikut review mcm lebih jauh.

Ya, ikut bidang mana anda lebey minat lar.....
yep.. ISO memang D7000 score melebihi D300/300s mahupun D700, kesan dari teknologi terkini yang dibekalkan pada body D7000 ... :D

Romie
12th February 2011, 10:20 PM
Iso d700 xdala jauh beza dgn d300s, tp memang kureng sket. D7000 ikut review mcm lebih jauh.

Ya, ikut bidang mana anda lebey minat lar.....

tQ abam akuss..:)

lynda 5zal
16th February 2011, 10:39 AM
ok noted..rasanya dah tau dah nk beli kamera aper dah...soalan no.2 dah pun terjawab..tq2 abam2 semua...tapi camner soalan no.1...still takder jawapan lagi ni...""D60 nak trade in ngan D90 second jew..tapi kat mana kedai kt area KL yg leh trade in ek??"" ader sapa2 leh bantu ....tq2...

mozakim
16th February 2011, 10:42 AM
ok noted..rasanya dah tau dah nk beli kamera aper dah...soalan no.2 dah pun terjawab..tq2 abam2 semua...tapi camner soalan no.1...still takder jawapan lagi ni...""D60 nak trade in ngan D90 second jew..tapi kat mana kedai kt area KL yg leh trade in ek??"" ader sapa2 leh bantu ....tq2...

Cuba kat YL Camera Plaza Pudu .... bukan puduraya yek :D

buttet
16th February 2011, 11:21 AM
sorry to say nikon tak bleh blah

Herio
16th February 2011, 11:26 AM
sorry to say nikon tak bleh blah

perghhh..he3

mozakim
16th February 2011, 12:20 PM
sorry to say nikon tak bleh blah
memang tak bley blah.. dia langgor ja teros... muhehehhe :)) :p

shearazi
16th February 2011, 12:27 PM
Cuba kat YL Camera Plaza Pudu .... bukan puduraya yek :D

haha..mula2 serius aku ingt kat puduraya.. sib baik firdaus bwk gi plaza pudu tu

shearazi
16th February 2011, 12:28 PM
sorry to say nikon tak bleh blah

err...x baik ko..:D:D

lynda 5zal
16th February 2011, 12:43 PM
ok noted..tq2 esp kt abam mozakim..thanks bro..

fazlee96
16th February 2011, 12:59 PM
dr segi keprofessionalnya, kesenangannya, kedurabilitian, kelajuan, d300s is superior.

iso wise, video wise, d7000 gigit d300s, even d700.

tp bowkehnest, free free ja d700 gigit 2-2 eko tu...bro akusss, body juga ada kene mengena dgn bokeh ke ..?

red
16th February 2011, 01:53 PM
bro akusss, body juga ada kene mengena dgn bokeh ke ..?

sebab saiz sensor.

akuss15
16th February 2011, 05:06 PM
bro akusss, body juga ada kene mengena dgn bokeh ke ..?


sebab saiz sensor.

ya sebab sais sensor. try la sepam. tengok menangis ke tak bowkeh dia (kalau banding dgn DX lar)

buttet
16th February 2011, 06:46 PM
err...x baik ko..:D:D
wahkakakkakaka

buttet
16th February 2011, 06:46 PM
ya sebab sais sensor. try la sepam. tengok menangis ke tak bowkeh dia (kalau banding dgn DX lar)

oowhhhhhhh

akuss15
17th February 2011, 08:42 AM
abam buttet dia legem. mana makan takat d700.... hehe