PDA

View Full Version : Yang Mana Satu...Canon Lens 55-250mm IS @ Canon Lens 75-300mm USM?



ryder dean
17th February 2011, 11:27 PM
Canon Lens 55-250mm IS @ Canon Lens 75-300mm USM..mana satu yg lebih berbaloi dan d cdgkan utk aku pilih?bleh bg pendapat tak...x tau ne mana nk pilih..huhu@-)

airsejuk
17th February 2011, 11:44 PM
75-300mm takde is. harga lebih murah dari 55-250mm is. Tak tahu pulak hasil dari 55-250mm.Mungkin lebih bagus kut. contoh 75-300mm lihat sini Contoh 75-300mm dari lensa saya (http://www.flickr.com/photos/ruzlanm/8216312139/in/set-72157627516748597)

NazriAmran
18th February 2011, 12:01 AM
55-250 amat berbaloi untuk harganya.. Pernah dengar ia sebagai antara 'Hidden L' lens untuk brand nie.

Skid493
18th February 2011, 12:05 AM
kedua2 hasil lens ni lebih kurang sama je...cuma 75-300 boleh zoom sampai 300mm. 55-250 kurang 50mm zoom dia... Pada aku lens ni macam sambungan kit lens 18-55mm. Kelebihan 55-250 cuma ada IS. Tak de pada 75-300mm. Tapi kedua2nya ada USM. focus cepat dan senyap. Harga pun lebih kurang sama murah...bawah Rm900 je...(75-300 lagi murah)

PengukirCahaya
18th February 2011, 12:15 AM
Kedua-dua lens adalah kategori low-end. Kuailti adalah rendah. Ringan dan kualiti binaan pun tidak seberapa. Biasanya kita akan dapat kualiti sepertimana yang kita bayar. Jika anda saorang yang serius dalam fotografi atau mahu menjadi serius, kalau boleh jangan beli lens ini. Tetapi jika sekadar suka-suka dan tak berapa kesah sangat dgn kualiti imej yang terhasil, OK, saya rekomen lens ini. Jika tidak, baik fikir beberapa kali.

Tetapi jika hanya mahu tahu antara dua ini yg mana lebih baik, saya akan jawap, EF 55-250mm kerana walaupun tiada USM tetapi ada IS. USM pada 75-300mm tidaklah laju sangat kerana bukan ring-type USM, hanya micro motor sahaja, tiada FTM. Tidak memberi perbezaan yang sangat ketara.

Beberapa soalan...
1) Berapa budget ada sekarang?
2) Lens apa yang dah ada.
3) Berapa boleh lagi tambah kepada budget diatas?

ryder dean
18th February 2011, 01:17 AM
Kedua-dua lens adalah kategori low-end. Kuailti adalah rendah. Ringan dan kualiti binaan pun tidak seberapa. Biasanya kita akan dapat kualiti sepertimana yang kita bayar. Jika anda saorang yang serius dalam fotografi atau mahu menjadi serius, kalau boleh jangan beli lens ini. Tetapi jika sekadar suka-suka dan tak berapa kesah sangat dgn kualiti imej yang terhasil, OK, saya rekomen lens ini. Jika tidak, baik fikir beberapa kali.

Tetapi jika hanya mahu tahu antara dua ini yg mana lebih baik, saya akan jawap, EF 55-250mm kerana walaupun tiada USM tetapi ada IS. USM pada 75-300mm tidaklah laju sangat kerana bukan ring-type USM, hanya micro motor sahaja, tiada FTM. Tidak memberi perbezaan yang sangat ketara.


Beberapa soalan...
1) Berapa budget ada sekarang?
2) Lens apa yang dah ada.
3) Berapa boleh lagi tambah kepada budget diatas?

Thanx Otai PC...aku dlm perjalanan nak ke arah serius dlm fotografi ni..huhu..

Jawapan utk soalan di atas:
1) Bajet dlm rm2k ke bwh
2) Lens skang : 18-55mm & 18-135mm
3) jwpn sama cam no 1

ada yg bleh di rekomen tak:D

ishafizan
18th February 2011, 07:29 AM
nak ambik gambar apa?

ryder dean
18th February 2011, 02:04 PM
nak ambik gambar apa?

nk ambik gambar2 sukan bro,wildlife camtu..hehe..

Skid493
18th February 2011, 02:39 PM
Gambo sukan tak berapa sesuai le lens ni...err sukan apa?..boling padang boleh kot!!:D:D:D

ishafizan
18th February 2011, 02:40 PM
saya bersependapat dgn bro p.cahaya. 55-250mm ... saya sendiri menggunanya. dalam cahaya yg terang, gambar2 dia memberangsangkan.
saya ada test sigma 70-300 untuk tembak bulan .... tapi agak soft pada 300mm.
http://farm6.static.flickr.com/5126/5282643935_ecd8c41ba8_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/ishafizan/5282643935/)http://farm5.static.flickr.com/4106/5186608736_9df90273ab_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/ishafizan/5186608736/)http://farm6.static.flickr.com/5044/5279791542_f0d2a1e332_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/ishafizan/5279791542/)
http://farm6.static.flickr.com/5050/5282375281_d1e8fc513f_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/ishafizan/5282375281/)

lain2: http://www.flickr.com/search/?q=55-250mm&w=33248825%40N04&s=int

perbandingan ... cuba test focal lengths, mouse over dan tengok. canon 70-300 boleh tahan juga ... jgn lupa bandingkan 55-250mm dgn L lens, 70-200.
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=456&x=8&y=11&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=358&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0

hehe memandangkan lens dah murah, balance bajet boleh buat belanja kawan2 makan. ok? :)

ryder dean
18th February 2011, 06:52 PM
kedua2 hasil lens ni lebih kurang sama je...cuma 75-300 boleh zoom sampai 300mm. 55-250 kurang 50mm zoom dia... Pada aku lens ni macam sambungan kit lens 18-55mm. Kelebihan 55-250 cuma ada IS. Tak de pada 75-300mm. Tapi kedua2nya ada USM. focus cepat dan senyap. Harga pun lebih kurang sama murah...bawah Rm900 je...(75-300 lagi murah)

"Kelebihan 55-250 cuma ada IS. Tak de pada 75-300mm. Tapi kedua2nya ada USM"...aku konpius ttg ni bro..55-250mm ada USM jg ker?..huhu..

kleo28
19th February 2011, 09:51 AM
75-300 ada USM manakala 55-250 xda USM dan hanya ada IS tp mcm abam zek kata, 55-250 adalah better choice sbb ianya mempunyai IS yg boleh membantu sekiranya anda mempunyai fenomena tgn ketar..tp kalau aku jd ko, aku akan save skit lg dan sambar lens 70-200mm sekehen...lebih berbaloi dan ensem

beskalpancit
19th February 2011, 10:22 AM
go for 55 250mm IS!

ini di antara hasil² xseberapa dr cik beskal dgn mnggunakan lens ini, hrp dpt membantu.

http://farm4.static.flickr.com/3475/3383188748_8d23b68aa4.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4152/5413073023_51c07290b2.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2565/4012202567_ef096ffe5b.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2652/4118006528_7319580f41.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2739/4131678718_3dd31f9832.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3450/3716263745_c5cea3686f.jpg

ryder dean
19th February 2011, 05:19 PM
go for 55 250mm IS!

ini di antara hasil² xseberapa dr cik beskal dgn mnggunakan lens ini, hrp dpt membantu.

http://farm4.static.flickr.com/3475/3383188748_8d23b68aa4.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4152/5413073023_51c07290b2.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2565/4012202567_ef096ffe5b.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2652/4118006528_7319580f41.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2739/4131678718_3dd31f9832.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3450/3716263745_c5cea3686f.jpg

wah...nice2 55-250mm..thanx(^_^)

Skid493
19th February 2011, 08:05 PM
"Kelebihan 55-250 cuma ada IS. Tak de pada 75-300mm. Tapi kedua2nya ada USM"...aku konpius ttg ni bro..55-250mm ada USM jg ker?..huhu..
Alamak...sori.. 55-250 tak de USM. Silap tengok leee...maklum le lens banyak sangat. Dah macam cawan kopi..hehehehe!!

ryder dean
19th February 2011, 08:45 PM
Alamak...sori.. 55-250 tak de USM. Silap tengok leee...maklum le lens banyak sangat. Dah macam cawan kopi..hehehehe!!

hehe..tu la bro...aku naik konpius..besa la..manusia namanya kan,x lari dr kesilapan..hehe...apapun,nampaknya,55-250mm mjadi pemenangnya ni(^_^)

kainie
20th February 2011, 10:12 PM
klu dr pandangan aku yg masih lg mentah nie... baik ambik 55-250mm... sebab lens nie ada IS...

noharm
20th February 2011, 11:37 PM
Teman tengah mengidam Tamron SP 70-300 f/4-5.6 Di VC USD (http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=10096) utk tele lens teman.. aduh..

PengukirCahaya
21st February 2011, 01:40 AM
Alamak...sori.. 55-250 tak de USM. Silap tengok leee...maklum le lens banyak sangat. Dah macam cawan kopi..hehehehe!!

Samalaa kita. Saya pun kekadang tercacul jugak.. :D

PengukirCahaya
21st February 2011, 01:51 AM
Cuba consider Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD AF. Harga di Shahshinki lebih kurang RM2180. Mungkin kat LowYat boleh dapat lagi murah. Compare lens nih dgn Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS. Tamron tu ada extra focal-length both at both end. Harga lebih sikit jer dari budget. Apa yang paling menarik ialah PZD - Piezo Drive, utk AF laju dan senyap. Ni lens baru nih.

Sila lihat http://www.dpreview.com/news/1012/10120905tamron18270mmpzd.asp untuk preview.

ryder dean
21st February 2011, 01:42 PM
Cuba consider Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD AF. Harga di Shahshinki lebih kurang RM2180. Mungkin kat LowYat boleh dapat lagi murah. Compare lens nih dgn Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS. Tamron tu ada extra focal-length both at both end. Harga lebih sikit jer dari budget. Apa yang paling menarik ialah PZD - Piezo Drive, utk AF laju dan senyap. Ni lens baru nih.

Sila lihat http://www.dpreview.com/news/1012/10120905tamron18270mmpzd.asp untuk preview.

thanx bg pandangan Otai PC...mmg dlm hati da jg simpan hajat nk angkat Tamron 18-270 PZD VC ni..tp,ok ker bukaan apertureny 6.3 utk focal length 270mm..erm..bro Otai PC dah pernah test tak lens ni?

maru
21st February 2011, 03:00 PM
Kalau bajet bawah seribu, belilah lens Canon EF-S 55-250mm F4-5.6 IS tu. Saya shoot F1, MotoGP, Sepang Trackday, Drift etc semua pakai lens tersebut tapi dari tempat tertentu ajelah. Kalau nak coverage besar.. kena beli lens 100-400mm takpun tele prime dgn tele-converter tapi kalau utk syok sendiri lens murah pun dah ok. Tapi kalau shoot indoor sport macam Futsal... lens ini akan terasa macam terkehel dan pening-pening lalat. Kalau ada bajet lebih bawah 2ribu, boleh cuba lens Tamron 70-300mm F4-5.6 VC USD. Tengok gambar members kat forum-forum lain dan flickr, lens Tamron ni agak mengancam dompet.... bak kata matsaleh 'mcvalue meal #4'.

Skid493
21st February 2011, 03:14 PM
Cuba2 tengok Sigma 18-250 OS HSM. Pun cun jugak...lens yg saya citer ni, semuanya ada dalam simpanan saya ni...!!:D:D

shearazi
21st February 2011, 03:44 PM
Canon Lens 55-250mm IS @ Canon Lens 75-300mm USM..mana satu yg lebih berbaloi dan d cdgkan utk aku pilih?bleh bg pendapat tak...x tau ne mana nk pilih..huhu@-)

go for 55-250IS... hidden L bak kata nazriamran

hamdiz
26th February 2011, 02:30 PM
Eeemmm..Tp kalo dpt EF70-300mm f/4-5.6 IS USM (http://www.canon.com.my/p/EN/325-EF-Lenses/833-Telephoto-Zoom/1102-EF70-300mm-f-4-5-6-IS-USM/) syok gak.. :)

PengukirCahaya
26th February 2011, 05:42 PM
Eeemmm..Tp kalo dpt EF70-300mm f/4-5.6 IS USM (http://www.canon.com.my/p/EN/325-EF-Lenses/833-Telephoto-Zoom/1102-EF70-300mm-f-4-5-6-IS-USM/) syok gak.. :)

Ni lens ok. IS dapat 3-stops. Cuma USM takder FTM. Harga lebih kurang 3ribu.

mujzisme
26th February 2011, 06:22 PM
beli je 55-250.. saya ada satu dlu tp dah jual huhuhuh..jual sebab nak men prime lak ... xpon tamron70-300usd vc 2 nampak mantap

PengukirCahaya
26th February 2011, 07:46 PM
thanx bg pandangan Otai PC...mmg dlm hati da jg simpan hajat nk angkat Tamron 18-270 PZD VC ni..tp,ok ker bukaan apertureny 6.3 utk focal length 270mm..erm..bro Otai PC dah pernah test tak lens ni?

Beza dgn antara 270mm dan 250mm ialah focal length 20mm dan 1/3 stop extra aperture. Perbezaan lain yang baik untuk diteliti ialah built quality dan harga. Tidak, saya tidak pernah test lagi lens ini. Untuk memiliki pun tiada budget dan tiada keperluan kerana sudah ada EF70-200mm f4L.

anip- sama
15th March 2011, 03:45 PM
Cuba consider Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD AF. Harga di Shahshinki lebih kurang RM2180. Mungkin kat LowYat boleh dapat lagi murah. Compare lens nih dgn Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS. Tamron tu ada extra focal-length both at both end. Harga lebih sikit jer dari budget. Apa yang paling menarik ialah PZD - Piezo Drive, utk AF laju dan senyap. Ni lens baru nih.

Sila lihat http://www.dpreview.com/news/1012/10120905tamron18270mmpzd.asp untuk preview.

mohon tunjuk ajar.,

apa perbezaan lens Tamron AF18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro dan Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD AF?

terima kasih in advance :)

ryder dean
16th March 2011, 08:36 PM
mohon tunjuk ajar.,

apa perbezaan lens Tamron AF18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro dan Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD AF?

terima kasih in advance :)

Tamron 18-270 VC LD cuma ader vibration compensation manakala 18-270 PZD VC ader vibration compensation ngan Piezo drive..Piezo Drive sama ngan USM(Ultra Sonic Motor) yg ader kat lens canon..VC PZD ni lebih ringan dan hargany mahal ckit dr yg x der PZD..bleh rujuk kat thread ni : http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=10075

anip- sama
17th March 2011, 02:38 PM
Tamron 18-270 VC LD cuma ader vibration compensation manakala 18-270 PZD VC ader vibration compensation ngan Piezo drive..Piezo Drive sama ngan USM(Ultra Sonic Motor) yg ader kat lens canon..VC PZD ni lebih ringan dan hargany mahal ckit dr yg x der PZD..bleh rujuk kat thread ni : http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=10075

tq atas penjelasan.,

sekarang sy pulak buntu.,
samada nak beli lens tamron18- 270 @ tamron 70-200 f2.8 atau canon 70-200 f4 non is.,
huhuhu
harga x byk beza.,

ikhwanizam
17th March 2011, 02:57 PM
tamron 70-700 f2.8? fuyooo...ni bkn stakat bulan, dgn lobang2 idung alien dkat bulan tu pon bole nmpk. :D
rasanya tamron 70-200 f2.8 kan bro?

vote for tamron 70-200 f2.8!!! aperture lgi besar...(pendapat saya jee...tggu lak pendapat otai2 kat sini :) )

ahmadnazly
17th March 2011, 03:02 PM
pening kepala den.. x paham.. tapi.. sy dah ada lenz 55-250.. boleh tembak bulann mengambangg...
nanti saya upload ..

anip- sama
17th March 2011, 03:04 PM
tamron 70-700 f2.8? fuyooo...ni bkn stakat bulan, dgn lobang2 idung alien dkat bulan tu pon bole nmpk. :D
rasanya tamron 70-200 f2.8 kan bro?

vote for tamron 70-200 f2.8!!! aperture lgi besar...(pendapat saya jee...tggu lak pendapat otai2 kat sini :) )


hahaha
salah taip lar.,
sorry yer.,
tumpang thread tuan tanah.,

ryder dean
17th March 2011, 07:32 PM
tq atas penjelasan.,

sekarang sy pulak buntu.,
samada nak beli lens tamron18- 270 @ tamron 70-200 f2.8 atau canon 70-200 f4 non is.,
huhuhu
harga x byk beza.,

maksud ko Canon EF 70-200mm f/4L USM Autofocus Zoom Telephoto Lensyg nie ke?warna putih tu:-)

anip- sama
17th March 2011, 07:45 PM
aah.,
yg kaler putih tu.,

ryder dean
17th March 2011, 08:48 PM
aah.,
yg kaler putih tu.,

owh..yg tu ker..L lens tu..tp aku pun x berapa pasti mana yg terbaik..sbb aku x pernah test lg kesemua Lens dlm list ko tu..tp aku lebih kpd Canon EF 70-200mm f/4L USM Autofocus Zoom Telephoto sbb lens ni dlm kategori L lens..lens yg kira dlm kategori best la..erm..kita tgk pendpt para2 otai plak camaner:-p

zaini ishak
21st December 2012, 03:48 PM
saya jugak orang bru harap menbantu...untuk wedding ok ke lens ni