PDA

View Full Version : Astrophotography



shearazi
2nd March 2011, 11:56 AM
Assalamualaikum..

Saya bercadang untuk menganjurkan satu outing khas (limit 5 org shj) di Balai Cerap Al Khawarizmi, Tanjung Bidara,Melaka. Outing ini adalah percuma dan kalau ada sesiapa yang ingin menginap,penginapan ada disediakan.

Outing ini bertujuan untuk memahami astrophotography dan kaedah menangkap gambar menggunakan mount khas di mana kamera akan menggunakan teleskop dan bukannya lens biasa! Err..mount yang ada hanyalah untuk pengguna Canon dan Nikon sahaja.

Tarikh: 9 Mac 2011(Rabu)
Masa : 8.00 malam
Tempat : Kompleks Al Khawarizmi, Tg Bidara,Melaka

Masukkan nama anda cepat...
1)
2)
3)
4)
5)

contact me 0196669509

syamel
2nd March 2011, 12:02 PM
Assalamualaikum..

Saya bercadang untuk menganjurkan satu outing tertutup (limit 5 org shj) untuk
outing di Balai Cerap Al Khawarizmi, Tanjung Bidara,Melaka. Outing ini adalah percuma dan kalau
ada sesiapa yang ingin menginap,penginapan ada disediakan.
Outing ini bertujuan untuk memahami astrophotography dan kaedah menangkap gambar menggunakan mount khas di mana kamera akan menggunakan teleskop dan bukannya lens biasa! Err..mount yang ada hanyalah untuk pengguna Canon dan Nikon sahaja.

Tarikh: 8 Mac 2011
Masa : 8.30 malam
Tempat : Kompleks Al Khawarizmi, Tg Bidara,Melaka

Masukkan nama anda cepat...
1)syamel
2)
3)
4)
5)buh name awl2. . aritu mse kt masjid Al Azim xpt nk gune sbb xbwk senapang. . .

shearazi
2nd March 2011, 12:03 PM
buh name awl2. . aritu mse kt masjid Al Azim xpt nk gune sbb xbwk senapang. . .

nk join ke x? masuk list la jins

syamel
2nd March 2011, 12:08 PM
nk join ke x? masuk list la jins

da bubuh kn. .almakaii xde plk. .? ari ape nih. .selasa ps trening bola ke avam jins?

shearazi
2nd March 2011, 12:09 PM
da bubuh kn. .almakaii xde plk. .? ari ape nih. .selasa ps trening bola ke avam jins?

ala lps training shoot teruih la.. apa ssh benor nk letak nama.. camni ha..

1) syamel
2)
3)
4)
5)

abekecik
2nd March 2011, 12:13 PM
1) syamel
2) abekecik
3)
4)
5)

shearazi
2nd March 2011, 12:20 PM
laman rasmi kompleks tersebut

http://www.al-azim.com/khawarizmi/main.htm

shearazi
2nd March 2011, 12:53 PM
1) syamel
2) abekecik
3)
4)
5)

abekecik menginap di mana nanti?

xenocapin
2nd March 2011, 01:06 PM
konpem x bleh join T_T

shearazi
2nd March 2011, 01:57 PM
konpem x bleh join T_T

hehe..ambik cuti..tido kat sini..ada bilik taraf hotel..ada bilik taraf asrama..

shearazi
2nd March 2011, 02:37 PM
update:

1) syamel
2) abekecik
3) uthman
4)
5)

abekecik
2nd March 2011, 02:46 PM
abekecik menginap di mana nanti?

Sy balik trus ke KL pas t_t...esok nye nak keje....huhuhuhu....

shearazi
2nd March 2011, 02:47 PM
Sy balik trus ke KL pas t_t...esok nye nak keje....huhuhuhu....

fuh..dasatnya.. tau ke jalan nak pegi sini?

abekecik
2nd March 2011, 02:55 PM
fuh..dasatnya.. tau ke jalan nak pegi sini?

Insyaallah...sbb dah tny ngan member dari melaka tadi....sy tolak dari KL selepas 4.30 atau sblm....kbtln hari tuh ada shut program amal so dapat cuti tanpa rekod...cuma kalu avam shearazi dapat bagi hint skit tentative....blh gak sy bajet masa...plus peralatan yg perlu disediakn...sbb ni first time....tq...

shearazi
2nd March 2011, 03:03 PM
Insyaallah...sbb dah tny ngan member dari melaka tadi....sy tolak dari KL selepas 4.30 atau sblm....kbtln hari tuh ada shut program amal so dapat cuti tanpa rekod...cuma kalu avam shearazi dapat bagi hint skit tentative....blh gak sy bajet masa...plus peralatan yg perlu disediakn...sbb ni first time....tq...

ooo.. xpe ..apa2 nanti akan diumumkan di thread ni.. don't worry :)

shearazi
2nd March 2011, 03:43 PM
harap maaf.. ada perubahan.. tukar ke 9hb Mac.. kita makan malam siap2..solat maghrib dan terus membuat cerapan..

peralatan yang diperlukan.. kamera dan remote shutter/shutter cable release..

xenocapin
2nd March 2011, 03:51 PM
hehe..ambik cuti..tido kat sini..ada bilik taraf hotel..ada bilik taraf asrama..

bukan masalah cuti je...
tkde mount 4/3 nanti hehe..
selamat mencerap BTW

shearazi
2nd March 2011, 05:01 PM
bukan masalah cuti je...
tkde mount 4/3 nanti hehe..
selamat mencerap BTW

a'ah lupa plak..hehe..

abekecik
2nd March 2011, 05:25 PM
update:


1) syamel
2) uthman
3)
4)
5)

Sori lah avam shearazi..kalu 9hb sy tak leh nak join..tak sempat sy nak pecut ke melaka pada hari keje....:-(

lanbfm
3rd March 2011, 12:03 AM
xblh join la..bro.... ader masalah skit....

shearazi
3rd March 2011, 07:45 AM
update:


1) syamel
2) uthman
3)
4)
5)

Sori lah avam shearazi..kalu 9hb sy tak leh nak join..tak sempat sy nak pecut ke melaka pada hari keje....:-(


tu la sy dah gak dah..mesti abekecik tak dapat join.. lepas sy semak dan call balik bos balai cerap..dia kata tarikh cerapan memang pada 9 dan 10 mac... so sy pilih satu tarikh iaitu 9hb la..10hb tu kalau x puas hati boleh repeat balik :D

shearazi
3rd March 2011, 07:46 AM
xblh join la..bro.... ader masalah skit....

manjang masalah je lanbfm sejak akhir2 ni..org menunggu 1st child la katakan.. hehe..
btw nanti kita akan shoot bulan berkawah..buruj..dan mcm2 lagi la..

shearazi
3rd March 2011, 09:01 AM
update:

1)syamel
2)uthman
3)sydeen
4)aisman77
5)azhar

ok..sudah cukup korum..

abekecik
3rd March 2011, 10:31 AM
update:

1)syamel
2)uthman
3)sydeen
4)aisman77
5)azhar

ok..sudah cukup korum..

Selamat berouting kat cekerawala la avam shearazi... kalu blh syer2 lah kat sini ye....heeee...tq...

shearazi
3rd March 2011, 10:35 AM
Selamat berouting kat cekerawala la avam shearazi... kalu blh syer2 lah kat sini ye....heeee...tq...

insya allah...harap2 awan clear la nanti...penganjur bajet sampai pukul 2 pagi..fuhh..

reduanamir
3rd March 2011, 09:19 PM
mintak maaf tn shearazi,,tak dpt join pulak mase tu,,keje ptg ,,frust jgk ni ni,,ilmu baru la katakan,kalo ada kelapangan lain ,,insyaallah sy akan join

shearazi
4th March 2011, 09:56 AM
mintak maaf tn shearazi,,tak dpt join pulak mase tu,,keje ptg ,,frust jgk ni ni,,ilmu baru la katakan,kalo ada kelapangan lain ,,insyaallah sy akan join

xpe bob..lenkali la..ni 1st time...break the ice org mlk ckp..tp next time sudah ada caj la..haha

shahril11
4th March 2011, 11:15 AM
nanti post la gambar kat sini ya... jangan lupa buat star trail....

samsudds
4th March 2011, 11:59 AM
wei..ambe nak join gak....tak kira dh cukup korum ke tak....
dtg lepak + borak jer.....

leh tak otai shearazi? :-(

shearazi
4th March 2011, 12:17 PM
nanti post la gambar kat sini ya... jangan lupa buat star trail....

insya allah..

wei..ambe nak join gak....tak kira dh cukup korum ke tak....
dtg lepak + borak jer.....

leh tak otai shearazi? :-(

adeihh..silakan otai samsudds..

samsudds
4th March 2011, 03:12 PM
wokey.....dpt skodeng pom bagus gak guna teleskop...hahahha:-)

shearazi
4th March 2011, 04:28 PM
wokey.....dpt skodeng pom bagus gak guna teleskop...hahahha:-)

haha..boleh aku tumpang CF card satu...hehe

reduanamir
5th March 2011, 08:20 PM
xpe bob..lenkali la..ni 1st time...break the ice org mlk ckp..tp next time sudah ada caj la..haha

break the ice ke break the moon,,tak kisah,,janji ade bende baru utk belajar

shearazi
7th March 2011, 12:13 PM
break the ice ke break the moon,,tak kisah,,janji ade bende baru utk belajar

ya..ya..betul tu..

reduanamir
9th March 2011, 11:10 AM
kepada kekwn yg pegi menembak bulan ari ni,,selamat berjaya & semoga selamat sampai & pulang..behati2 dlm perjalan,,moga cuaca baik ari,,nnti upload le gambau,,bg kekwn lain tgk,,

shearazi
9th March 2011, 11:23 AM
hehehe..thanx bob.. jgn lupa bawa tripod n cable release

err..aku lewat sket..ada friendly lwn bolasepak

shearazi
9th March 2011, 03:04 PM
pengumuman..tunda ke hari esok..mlm ni tak jadi..cuaca tak mengizinkan..
skang ni pun mcm nak hujan..dah gelap....yeahh..boleh tgk bola mlm ni..hehe

reduanamir
11th March 2011, 11:51 AM
mcm mane tn shearazi,,dpt tak shoot bulan semlm

shearazi
11th March 2011, 12:01 PM
mcm mane tn shearazi,,dpt tak shoot bulan semlm

hampeh..musim hujan la.. tunda..tarikh baru akan diberitahu.. :P

ishafizan
11th March 2011, 12:03 PM
apa kata tunda terus ke minggu depan?
World to see biggest full moon in two decades - Yahoo! News UK http://yhoo.it/i9zC3g
On 19 March, the full moon will appear unusually large in the night sky as it reaches a point in its cycle known as 'lunar perigee'

kalau jadi, saya nak join :)

shearazi
11th March 2011, 12:18 PM
apa kata tunda terus ke minggu depan?
World to see biggest full moon in two decades - Yahoo! News UK http://yhoo.it/i9zC3g
On 19 March, the full moon will appear unusually large in the night sky as it reaches a point in its cycle known as 'lunar perigee'

kalau jadi, saya nak join :)

wah menarik ni.. sabtu mlm minggu tu..jgn ujan lg sudah

ishafizan
11th March 2011, 02:47 PM
kalau mcm tu, secara automatic boleh masukkan saya dalam senarai tuan. booking awal2 huhuhu
terima kasih :)

shearazi
16th March 2011, 07:56 AM
setelah hampa dua kali hehe.. kali ni on lg pd hari sabtu ini 19/3/2010..jmpa di kompleks tersebut jam 6 ptg..
bilik utk rehat+solat+tandas akan disediakan oleh pihak kompleks.. jmpa kengkawan di sana.. :)

Flyguy
16th March 2011, 09:20 AM
Kompleks al khawarizmi.. Tahun lpas kursus kt sna 3 bulan.. Cantik pemandangan dr atas balai cerap 2.. Kalo ada brader kat c2 (lupa dh nama dia) bleh tengok bulan.. Dia slalu psg telescop layan tgk bulan/planet..

shearazi
16th March 2011, 09:23 AM
Kompleks al khawarizmi.. Tahun lpas kursus kt sna 3 bulan.. Cantik pemandangan dr atas balai cerap 2.. Kalo ada brader kat c2 (lupa dh nama dia) bleh tengok bulan.. Dia slalu psg telescop layan tgk bulan/planet..

3 bln? lamanya.. itu mesti bos dia la tu..en.baharin yg deal dgn sy ni.. kali ni kita layan dslr+t mount+teleskop

Flyguy
16th March 2011, 09:28 AM
3 bln? lamanya.. itu mesti bos dia la tu..en.baharin yg deal dgn sy ni.. kali ni kita layan dslr+t mount+teleskop

Ye bro.. Dkat 3 bulan kt sana.. Tapi mmg best dok sana.. Ptg2 leh lepak mkn keropok lekor+ais kacang kt gerai akak sebelah khawarizmi 2..

ishafizan
16th March 2011, 10:03 AM
kali ni on lg pd hari sabtu ini 19/3/2010..jmpa di kompleks tersebut jam 6 ptg..
..... jmpa kengkawan di sana.. :)

kebetulan keluarga bercuti ke melaka, jadi ada peluang. insyaAllah saya akn datang. akan cuba follow peta ni http://www.al-azim.com/khawarizmi/hubungi/index.htm

boleh dpt gmbar seakan-akan atau lagi best dari ni tak? :)
http://farm5.static.flickr.com/4151/5092322263_1c7de7e82f_b.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4133/5004002214_39fa1f341d_b.jpg

shearazi
17th March 2011, 12:20 PM
kebetulan keluarga bercuti ke melaka, jadi ada peluang. insyaAllah saya akn datang. akan cuba follow peta ni http://www.al-azim.com/khawarizmi/hubungi/index.htm

boleh dpt gmbar seakan-akan atau lagi best dari ni tak? :)
http://farm5.static.flickr.com/4151/5092322263_1c7de7e82f_b.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4133/5004002214_39fa1f341d_b.jpg

wah..dasat dah ni.. kitorg ni beginner..baru 1st time..harap2 dpt le gambau cenggini nnti..

mozakim
18th March 2011, 01:56 AM
humang aihhhh... detail subhanAllah .... sangat dasattttt

mangkor
18th March 2011, 08:33 AM
tak nampak pon Neil Armstrong kat atas tuhhh!!! wakakkaka

ishafizan
18th March 2011, 09:28 AM
wah..dasat dah ni.. kitorg ni beginner..baru 1st time..harap2 dpt le gambau cenggini nnti..

serupalah kita ... apa kata kita cuba target gambar2 berikut:
- full body shot
- half body shot
- quarter body shot

excited dan 'stim' :)

shearazi
18th March 2011, 10:38 AM
pehh..kena pulak besok fenomena supermoon.. mmg timing baik..kecuali hujan+awan tebal la

shearazi
18th March 2011, 10:39 AM
tak nampak pon Neil Armstrong kat atas tuhhh!!! wakakkaka

haha.. sampai skang musykil..apsal skang teknologi makin hebat tp still tak ada astronaut yg baru2 jejak bulan ha?

ishafizan
18th March 2011, 03:38 PM
pehh..kena pulak besok fenomena supermoon.. mmg timing baik..kecuali hujan+awan tebal la
... harap2 kita dibenarkan tunggu seberapa lama yg mungkin sampai tiba momentnya.

nota:
- dari google earth ... assuming ini bahagian bulan penuh yg boleh nampak nanti dari melaka
http://img251.imageshack.us/img251/1373/42978090.jpg (http://img251.imageshack.us/i/42978090.jpg/)

... boleh target apollo 11 (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lroc_apollo11_landing_site_20091109_zoom.jpg) landing site dan tengok apa yg boleh nampak. kata mak limah, ada plaque dan bendera kat situ ...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/89/Apollo_11_bootprint.jpg/220px-Apollo_11_bootprint.jpg
... saja je, takkan nmpak punya :-p

- juga baru tengok sample keyword 'astrophotography' di flickr. http://www.flickr.com/search/?q=astrophotography&ss=2&s=int . possible ke? tajuk thread pun astrophotography. menarik!
- cluster2 bintang yg boleh nampak dari melaka.
http://img156.imageshack.us/img156/5458/79904000.jpg (http://img156.imageshack.us/i/79904000.jpg/)

.. tak berapa faham mcm mana nak interpret. camera biasa dgn tripod pun boleh (kot)...
... tapi, kalau ada brader yg boleh guide cara2 untuk ambik gambar galaksi/bintang. fuhhh dot dot dot. hehe terpaksa censor diri sendiri huhuhu:-p

shearazi
18th March 2011, 03:48 PM
actually mmg luas kalau masuk topik astronomy ni.. bkn sekadar gambar bulan saja.. galaksi,buruj dsbnya pun boleh kita capture tp dgn bantuan teleskop la kan.. that's why deal baik punya dgn pihak balai cerap ni...sy tak pasti sejauh mana kemahiran mereka menggabungkan dslr dan elemen fotografi dgn teleskop-teleskop gergasi yg ada di situ....

reduanamir
20th March 2011, 06:54 PM
gambau mane,,upload le,,kasi kekwn tgk

shearazi
20th March 2011, 07:19 PM
gambau mane,,upload le,,kasi kekwn tgk

gambau pakai teleskop xde psl t-joint canon xde??..ciss..yg ada nikon je..
yg hadir 4 org..aku,uthman,sydeen n aisman... kami keciwa yg amat..:P

kurang2 dpt mkn free n panjat bumbung balai cerap tu... pihak balai cerap ckp nk dpt pic kawah bulan kena tunggu half moon..(reflects cahaya kurang).. dia kata la..last2 shoot pakai lens sendirik je..

mangkor
20th March 2011, 09:29 PM
saya ni memang dari dulu nak terai guna teknik digiscoping ni, cuma modal aja tak cukup sebab alang2 nak beli teleskop, beli yg power punya macam Zeiss ka. Nikon pun ada gak teleskop ni (dipanggil Fieldscope, yg terbaik ialah EDG), cuma mahal ya amat...

shearazi
21st March 2011, 07:57 AM
saya ni memang dari dulu nak terai guna teknik digiscoping ni, cuma modal aja tak cukup sebab alang2 nak beli teleskop, beli yg power punya macam Zeiss ka. Nikon pun ada gak teleskop ni (dipanggil Fieldscope, yg terbaik ialah EDG), cuma mahal ya amat...

siyes sy x reti pasal menda2 ni... mlm supermoon tu ramai yg datang nak tgk bulan..finas pun ada buat rakaman..so pihak balai cerap sibuk sket.. teleskop yang diguna ada auto tracking..harga rm15k dan rm32k.. yang hangin tu t-joint canon budak dia tak bawak pulak...

shearazi
21st March 2011, 07:58 AM
ni shoot dr 200mm aje.. :P

http://farm6.static.flickr.com/5092/5545000790_2b5e0a3322.jpg

reduanamir
22nd March 2011, 08:33 PM
siyes sy x reti pasal menda2 ni... mlm supermoon tu ramai yg datang nak tgk bulan..finas pun ada buat rakaman..so pihak balai cerap sibuk sket.. teleskop yang diguna ada auto tracking..harga rm15k dan rm32k.. yang hangin tu t-joint canon budak dia tak bawak pulak...


sape yg dtg tu ,,mesti frust giler

lanbfm
22nd March 2011, 10:59 PM
sabo2..... dugaan.. pasni blh shoot lagi.. rugi woo... wa xikut..kekeke mount nikon tu....

shearazi
23rd March 2011, 07:53 AM
sape yg dtg tu ,,mesti frust giler

cehh :P


sabo2..... dugaan.. pasni blh shoot lagi.. rugi woo... wa xikut..kekeke mount nikon tu....

ntah..apsal ko xde plak lan..boleh tumpang sd card satu.. kuikui

kasi la tepek satu..

http://farm6.static.flickr.com/5180/5551715094_f06fee9ffd.jpg