PDA

View Full Version : Antara Nikon & Canon Mana Lebih Elok?



Pages : [1] 2

Amira
16th May 2011, 06:57 PM
Antara Nikon & Canon Mana Lebih Elok?

Salam To all, saya baru berminat dengan dunia photographer ni, sejak saya cube gune my fren camera Nikon D90, tapi saya ni buta bab2 shoot ni, bab camera pon tak tahu apa2, so nak mintak jasa baik korang semua untuk suggest pada saya, camera mane yg lebih elok, coz saya nak beli, tapi masih keliru, ada yang cakap nikon lebih baik, ada yang cakap canon plak lebih baik, saya nak beli yang boleh pakai terus, yg normal la kiranya, sekali dgn lens yg ok... xnak yg mahal2, tak lebih dari rm4k je, xde modal sangat ni hihihi

unsight
16th May 2011, 07:04 PM
Kalau nak tanya yg paling elok...cuber try tengok leaf aptus....baru besh....

nik_deen
16th May 2011, 07:41 PM
, tapi saya ni buta bab2 shoot ni,

errr...sungguh ke cik amira ni buta..

itiksakti
16th May 2011, 07:47 PM
erm,nyampuk ehhluk....cube trai test dulu,mane yg terdegup dikalbu,hehehe, sbb kalu nk tau yg ne tbek,seme tbek, jd kne trai n test bru tau klazatan nikonian, canonian, sony-alpha, olympian,pentaxian,or mcm2 brandlah...hehehehe,so, cube tmbh skit otais jika tsilap tutur nis....hehehehehe

izzamk
16th May 2011, 07:53 PM
banyak benar da dibincangkan pasal hal ni.. rajin2 la search...

antaranya... http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=14686

shearazi
16th May 2011, 09:14 PM
x ada yg lebih elok.. klu x tau guna ... :P

pegi kedai...pegang..kasi feel..mana berkenan..tu la dia..
ala mcm citer transformer..the car picks the driver..(bumblebee)..dei apa aku ngarut mlm2 ni..

airsejuk
16th May 2011, 09:18 PM
DSLR sekarang suma cangih2 belaka. Pilih saja yang berkenan. Semuanya elok

asyrafgraphic
16th May 2011, 09:19 PM
yang penting..tgk kawan ape jenama yg byk guna..nanti mudah nk belajar...

i'm nikonian
16th May 2011, 10:14 PM
pakai yang mana mampu..

bboymuiz
16th May 2011, 10:16 PM
selagi dia xtulis (nie-kong) or (kenan) okey la tu...
dua2 brand da terkenal kan...
kalau ada x okey da lama xniaga diorang...

shuttermania
16th May 2011, 10:23 PM
dua2 tak elok... jangan beli...!!!

waakaka.... jgn marah yer, aku gurau jer...

aku ni pengguna nikon, jd aku vote for nikon...

errr...bleh ke camtu? hehehe

dome
16th May 2011, 10:24 PM
yang lebih elok adalah kita sendiri yg memahami ilmu-ilmu photography,
seperti sebilah pisau tak kira kecil atau besar , masing-masing mempunyai keupayaan membunuh.

mangkor
16th May 2011, 10:43 PM
ya betui tuuu...

secanggih mana pun senjata, kalu tak pandai menembak, takkan kena tepat walaupun pd jarak dekat..

pucuk
16th May 2011, 10:51 PM
best foto dtg dr skill orgnya.... bukan dari jenis kameranya... tp den pakai nikon...huhuuu

Amira
17th May 2011, 12:03 AM
hahahhaha kalo buta xkan la dpt menaip hahahha, wat lawak je deen ni :)

Amira
17th May 2011, 12:04 AM
abes tu xkan nak pakai camera henpon lak huhuhu

Amira
17th May 2011, 12:05 AM
terima kasih izzam :)

pistOL7
17th May 2011, 12:26 AM
Sony nex5 gak best hahaha...

mie7946
17th May 2011, 02:40 AM
salam fren, if you ask me, i like nikon..........
sebab bila dah att kelas foto basic dan adv baru i tau yg mna lebih bagus...........
but canon ada class nyer yg tersendiri.
for long term i like nikon............
if you like nikon i suggest d7000
tau murah sikit d90
for long term.........

red
17th May 2011, 04:24 AM
nak senang pakai, beli compact je. dslr kena rajin belajar baru gambar cantik. kalau nak guna setting auto je, elok compact. lagi murah, senang pakai dan ringan.

kalau nak dslr, semua brand pun ok sebab cuma kompeni gergasi je yg buat dslr. tak de dslr cikai, ikut mana suka je. cuma kena rajin belajar la, ibarat nak beli powil kena la prektis trek balak. kalau jalan2 kat bandar je, elok ambik viva auto terus.

unsight
17th May 2011, 09:27 AM
nak senang pakai, beli compact je. dslr kena rajin belajar baru gambar cantik. kalau nak guna setting auto je, elok compact. lagi murah, senang pakai dan ringan.

kalau nak dslr, semua brand pun ok sebab cuma kompeni gergasi je yg buat dslr. tak de dslr cikai, ikut mana suka je. cuma kena rajin belajar la, ibarat nak beli powil kena la prektis trek balak. kalau jalan2 kat bandar je, elok ambik viva auto terus.

Dalam sungguh kiasan avam red bila berkata2.....

CgSir
17th May 2011, 12:36 PM
Ini body DSLR Nikon D90 yang lahir tahun 2010 dengan pasangan lens manual 50mm, f1.4 analoge untuk SLR filem yang lahir tahun 1982. Umur lens ini dah 29 tahun.

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/190758_207006929311354_100000061465491_833833_3610 665_n.jpg



Ini body DSLR Nikon D40x yang berumor 3 tahun lebih dengan pasangannya lens manual 50mm, f1.4 analoge untuk SLR filem yang lahir tahun 1982. Umur lens ini dah 29 tahun.

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/190758_207006909311356_100000061465491_833829_6264 425_n.jpg


Ini body DSLR Nikon berumur dalam lebih 3 tahun dengan pasangan lens manual 105mm, f2.5 analoge untuk SLR filem. Lens tele ni muda beberapa tahun jer daripada lens manual 50mm, f1.4.

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/190150_210744462270934_100000061465491_863103_8170 039_n.jpg


Ini body kepada pasangan asal lens 50mm, f1.4 yang berumur 29 tahun. Masih berfungsi dengan baik. Sayang nak jual, masih simpan untuk kenangan.

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/76490_178473462164701_100000061465491_618082_28692 10_n.jpg


Ni kawan dia yang berumur lebih 10 tahun lebih juga masih berfungsi dengan baik. Nak jual boleh tak jual pun takpe. Boleh digunakan untuk mengajar kelas fotografi.

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/190758_207006919311355_100000061465491_833832_5121 169_n.jpg


Sorry, aku cerita fasal umor dier jer. Semua tu dah banyak benor jasa padaku.


Ini Pic orang tua yang dah berumor 29 tahun. 50mm f1.4 dengan Nikon DSLR.

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/30028_129603900384991_100000061465491_345333_58943 17_n.jpg


Ini pula pic adik dia 105mm f2.5 dengan body Nikon DSLR.

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/168484_193645223980858_100000061465491_731649_3391 578_n.jpg


Bukan racun sekadar info sahaja.

buttet
17th May 2011, 12:43 PM
memana tak beh ... xyah beli la membazir duit aja

CgSir
17th May 2011, 12:49 PM
memana tak beh ... xyah beli la membazir duit aja

Kalau membazir mintak free kat abam buttet jer. Kehkehkeh...

emkay
17th May 2011, 01:03 PM
yang penting..tgk kawan ape jenama yg byk guna..nanti mudah nk belajar...

LIKE yg ni

azmizi
17th May 2011, 01:34 PM
2 2 bagus klu kita tau limit..ada limit nikon tak tercapai tapi canon pukul terus, ada yg canon kalah nga nikon..nasihat saya "SILA IKUT KAWAN"...

suhaimi2
17th May 2011, 01:36 PM
Kalau tanya mana yg elok susah nak jawap...apa kata buat satu table 2 column satu canon satu nikon kalau nak tambah column lain utk sony, olympus, pentax, atau jenama lain pun boleh...kemudian pada barisan tu...cari dan senarai perbezaan characteristics/functionality utk setiap jenama...kemudian letakkan markah 1 -5 mengikut priority pada characteristic yg agak serasi dengan keperluan dan jenis gambar yg diminati...compare utk model dlm range budget anda.

Last sekali boleh upload utk dinikmati bersama...hahaha...aku pun tak buat table ni masa nak beli tak lama dulu...rasanya kalau kita tau apa beza nya...baru boleh tau...ada chemistry ke tidak...

red
17th May 2011, 01:59 PM
pandangan aku, "ikut kawan" adalah kriteria yg paling bawah. dia pilih kamera yg dia suka, apehal kita kena pakai kamera yg dia suka. elok study spec dan review model2 yg ada di pasaran dan pilih ikut keperluan. saya dulu2 beli dslr yg tak de sorang pun member saya pakai, sampai sekarang tak nyesal sebab pemilihan dibuat teliti atas dasar teknikal. saya tahu apa yg saya nak beli.

tahu apa makna megapixel, fps, autofocus speed dan istilah2 dslr. beli majalah dan tengok review. tengok contoh2 foto yg diambil kat forum, blog, flickr etc. baca juga user's review pasal ada kamera tu canggih gila tapi nak pakai boleh pecah kepala. make your own choice because that's your hard earned money.

CgSir
17th May 2011, 02:29 PM
Saya dah terbiasa setting aperture dengan cara memutar ring aperture pada lens. Nikon DSLR walaupun guna cakera dial untuk adjust aperture tetapi masih membenarkan saya adjust aperture dial dengan memutar gelang aperture pada body lens. Sama konsep macam DSLR Leica pulak. Tapi cara tu hanya boleh kalau guna lens analoge lama. Lens Nikkor AF analoge pun masih boleh befungsi dengan baik dengan Nikon DSLR. saya suka Nikon.

eddyla00
17th May 2011, 03:49 PM
Antara Nikon & Canon Mana Lebih Elok?

Salam To all, saya baru berminat dengan dunia photographer ni, sejak saya cube gune my fren camera Nikon D90, tapi saya ni buta bab2 shoot ni, bab camera pon tak tahu apa2, so nak mintak jasa baik korang semua untuk suggest pada saya, camera mane yg lebih elok, coz saya nak beli, tapi masih keliru, ada yang cakap nikon lebih baik, ada yang cakap canon plak lebih baik, saya nak beli yang boleh pakai terus, yg normal la kiranya, sekali dgn lens yg ok... xnak yg mahal2, tak lebih dari rm4k je, xde modal sangat ni hihihi

kalo setakat nak beli body ngan sebijik lens & thats it...maka cik amira xkan nampak beza quality jika dibanding kan dengan compact camera sekalipun. serius....sbb gamba2 mantap yang cik mira tgk samada dlm internet atau dlm forum ni (cth je) bukan bole dihasilkan hanya dengan sebijik body dan sebijik lens semata2....banyak aksesori lain yang turut diperlukan dan ini melibatkan kos tambahan yang bole melangkaui kos membeli camera itu sendiri....

so kalo nak beli jugak, ok je.....kalo x beli lak, dpt save rm4k....lagipun nak yang bole pakai terus kan...compact pun bole....k rite

kurunabad
17th May 2011, 08:51 PM
oooo tuan tanah..belilah g12...:D

jobberscroppers
17th May 2011, 10:01 PM
beli e5... konpem pueh ati...

Jai org Johor
17th May 2011, 10:19 PM
beli e5... konpem pueh ati...

yg ni aku sokong.....he..he....he

red
17th May 2011, 10:27 PM
beli e5... konpem pueh ati...

aku tak sokong. sebab aku tak beli lagi.

itiksakti
18th May 2011, 09:24 AM
aku tak sokong. sebab aku tak beli lagi.

beli ar satu abam red....hehehehe

azmizi
18th May 2011, 09:27 AM
klu dok tanya brand saja tak menjurus kepada apa kita mahukan..yg A akan kate barang dia bagus..yg B akan kate barang dia terbaik..so daripada tanya brand (walaupon saya tau dah ade brand ape dlm kepala nk beli kan?) baik tanya spec2 yg ditawarkan, atau bagi satu model dan tanya review daripada pengguna model tuh sendiri tu lebih memadai saya rasa..

abahwafi
18th May 2011, 09:31 AM
memana tak beh ... xyah beli la membazir duit aja

Piiirahh buttet, bagi jawapan selamat kaver line. Sama jer ngan lain, jawapan skema...stereotype:-p

Meh aku jawap bebetul...Antara NIKON dan CANON kan ?
Beli jer NIKON. Kamera paling best dlm dunia...tak caya ?

Tanyalah kat Hanty Zain Zubir:D

Shahdan
18th May 2011, 09:40 AM
Piiirahh buttet, bagi jawapan selamat kaver line. Sama jer ngan lain, jawapan skema...stereotype:-p

Meh aku jawap bebetul...Antara NIKON dan CANON kan ?
Beli jer NIKON. Kamera paling best dlm dunia...tak caya ?

Tanyalah kat Hanty Zain Zubir:D

woot woot... sy sokong.. beli nje nikkon d7k.. x pun tunggu d800 x lama lagi(maklumat dari sorang brader yang keje kat pusat servis nikkon time square)..

funtut
18th May 2011, 10:40 AM
saya setuju.......

zidan's
18th May 2011, 11:11 AM
kalo ko tanyer kt pengguna nikon kompem2 dorang vote nikon..kalo ko tanyer pengguna canon kompem dorang vote canon..so,ko pegi kedai..ko test..ko puas ati..ko angkat jek yg mana satu...hehehe.

gurau yer...hehehe.

tepuk dada tanya selera check poket...hehehe

ccaaabbuutt..

abahwafi
18th May 2011, 11:59 AM
Aku jawap dgn jujur sejujur-jujurnya...kalau ada org tanya soklan camni...mmg aku jawap terus...NIKON.

Sekian.

Shahdan
18th May 2011, 12:21 PM
susah2 sangat beli sony.. hahaha kalo org tanya kenapa x beli nikon or canon? jawab je... "legend macam aku ni pakai ape pun jadi..."

xenocapin
18th May 2011, 12:28 PM
lambung syiling...
kalau kepala beli nikon
kalau ekor beli canon
kalau syiling hilang masa lambung beli le yg lain˛
hehe

shearazi
18th May 2011, 12:44 PM
err.. body beli canon
lens beli nikon
speedlight beli sony+olympus ... amacam?

greentears
18th May 2011, 12:58 PM
mcm2 jawapn ade,.. ape kate kite buat die lg konpius...hahaha

amik gmbr untuk ape? nk video skali or x? swivel screen?
my advice cari menu berkenan di hati, yg mudah nk adjust time nk shoot..(mane2 pn ok..lmbat n cepat je beza hahaha)
nk tau psl sensor2 camera,, abg red leh jawab ( hihihi)
mane2 yg compatible ngan minat ngan bajet
body ape pn kite pakai, lens tuh penting...
(da beli body sila smpan duit beli lens power skit...ekekekekekekke)

mangkor
18th May 2011, 01:00 PM
beli kamera speed-trap. banyak buleh bikin duit tu.. ahahah

hackerzx
18th May 2011, 03:46 PM
Canon is cheap.

eh..wakkaka /me larikkkkkkkk

ibnu_khalily
18th May 2011, 06:00 PM
Nikon better.... Canon, budak sekolah ja yg pakai... low classs......

shearazi
18th May 2011, 06:12 PM
Canon is cheap.

eh..wakkaka /me larikkkkkkkk


Nikon better.... Canon, budak sekolah ja yg pakai... low classs......

low class eh..

akuss15
18th May 2011, 06:24 PM
Nikon better.... Canon, budak sekolah ja yg pakai... low classs......

porgh. statement paling berani mati......

ermmm... kalau dah ade 4k tu.... nak beli kemere.....

either nikon or canon sama saja... mana yang melekat sejiwa dengan hati dan tangan la ko pilih.... mcm aku suka nikon sbb pada aku nikon punya button user frendly (semua model kecoli D3000, 31000, 5000, 5100) model dalam kurungan tu aku tak berapa gemar sbb takde aperture punya dial..... selain tu battery nikon pon cun. mcm d90 punya battery, ENL-3, sebiji dah cukup kaver wedding kalau tak pakai built-in flash...

untuk lens cer cube ko senaraikan keminatan ko.... lensekep ke.. pohteret ke....

itu yang dikatakan setiap orang ada faktor2 yg akan membuatkan dia beli jenama itu, model ini.....

gemuk
18th May 2011, 06:40 PM
RM4k beli macbook air dgn kamera pns dlm RM6-7 ratus lagi best...

shearazi
19th May 2011, 09:59 AM
saya perhatikan canon user mostly amat berhemah dan tak melampau dalam memberikan pendapat..
dan nikon user ada juga yang matang dalam memberikan pendapat..contohnya abam akuss kita...

tak kira apa kamera yg diguna.. yg untungnya company jepun jugak..pasal tak ada company malaysia buat kamera dslr.
hassleblad,leaf dan lain2 medium format punya kamera pulak mahal tak hingat..tak ramai yang guna dan ramai juga yang tak tau kewujudan format selain 35mm ..kalau tak mesti ada soalan..antara hassleblad dan mamiya, mana lebih elok?

10 org nikon user kata...nikon lebih elok
10 org canon user kata...canon lebih elok
10 org sony user kata...sony lebih elok
10 org olympus user kata...olympus lebih elok

...mcm mana nak buat keputusan? lu pikir la sendiri...

xenocapin
19th May 2011, 10:10 AM
saya perhatikan canon user mostly amat berhemah dan tak melampau dalam memberikan pendapat..
dan nikon user ada juga yang matang dalam memberikan pendapat..contohnya abam akuss kita...

tak kira apa kamera yg diguna.. yg untungnya company jepun jugak..pasal tak ada company malaysia buat kamera dslr.
hassleblad,leaf dan lain2 medium format punya kamera pulak mahal tak hingat..tak ramai yang guna dan ramai juga yang tak tau kewujudan format selain 35mm ..kalau tak mesti ada soalan..antara hassleblad dan mamiya, mana lebih elok?

10 org nikon user kata...nikon lebih elok
10 org canon user kata...canon lebih elok
10 org sony user kata...sony lebih elok
10 org olympus user kata...olympus lebih elok

...mcm mana nak buat keputusan? lu pikir la sendiri...

ada jugak org perasan benda yg abg shearazi bgtau ni
so harapnya brand war ni tkde la sampai terlalu mengagungkan brand masing2
semua ada kelebihan dan kekurangan sendiri
sebab benda kamera ni manusia buat, bukan Tuhan yg cipta, jd mesti ada kekurangan

tp kalau tanya saya sebagai pengguna oly
sy sendiri tk penah rekemen beli oly kat sapa2 pon
baik pilih antara canon ngn nikon.. atas sebab˛ yang dah diberi oleh org lain

pilih yg mana berkenan di hati, insya Allah tak rugi

i'm nikonian
19th May 2011, 10:30 AM
ada jugak org perasan benda yg abg shearazi bgtau ni
so harapnya brand war ni tkde la sampai terlalu mengagungkan brand masing2
semua ada kelebihan dan kekurangan sendiri
sebab benda kamera ni manusia buat, bukan Tuhan yg cipta, jd mesti ada kekurangan

tp kalau tanya saya sebagai pengguna oly
sy sendiri tk penah rekemen beli oly kat sapa2 pon
baik pilih antara canon ngn nikon.. atas sebab˛ yang dah diberi oleh org lain

pilih yg mana berkenan di hati, insya Allah tak rugi

yang ni capin ada offer kat aku masa kat wad..haha...

p/s {OT} : capin..segak dak dr fatin..hehe

shearazi
19th May 2011, 10:37 AM
yang ni capin ada offer kat aku masa kat wad..haha...

p/s {OT} : capin..segak dak dr fatin..hehe

kantoi pulak.. haha

xenocapin
19th May 2011, 10:42 AM
yang ni capin ada offer kat aku masa kat wad..haha...

p/s {OT} : capin..segak dak dr fatin..hehe

dey... beta baru abes kenduri ja ni haha...
hang dah ok..??

i'm nikonian
19th May 2011, 10:52 AM
dey... beta baru abes kenduri ja ni haha...
hang dah ok..??

haha..aku ok da skit..
ni nak p hospital alor staq ar nie..tnggu adik aku p amik kereta sat
arini besday fatin..p bagi adiah kat dia..haha

kurunabad
19th May 2011, 10:57 AM
cikgu saye kata nanti nak tembak street kene selotep jugak tulisan kat kamera tu..hehe

akuss15
19th May 2011, 11:47 AM
paling senang, join TT, buleh try mana2... tgk yg melekat dihati.... satu lagi, apa tahap keseriusan ko.... sbb kalau gila nak serius, buleh cadangkan model yg serius contohnya.....

ramai kata :

"it's not the camera, it's man behind camera"
pada aku 3 suku betul. suku lagi tu memang bergantung pada equipment jugak...... Sebastian Vettel bawak TeamLotus mana bleh naik podium dengan senang..... hehe

abahwafi
20th May 2011, 03:39 PM
Hahahaa...come on guys...why so serious ?

Adik manis yg tanya soklan ni pon senyap jer...soklannya Nikon atau Canon.

So, kita jawap ajer...takyah nak gaduh, takyah nak kecik hati....hahahahaa.

shearazi
20th May 2011, 03:49 PM
yang lebih elok adalah kita sendiri yg memahami ilmu-ilmu photography,
seperti sebilah pisau tak kira kecil atau besar , masing-masing mempunyai keupayaan membunuh.

quote terbaik dr sifu dome......

ujangrr
20th May 2011, 09:15 PM
beli je sony erikson..ada dua function...

Skid493
20th May 2011, 09:53 PM
Tajuk thread yg paling aku menyampah!!!!!!! Ada lagi yg tanya benda2 cam ni.....

malayneums
20th May 2011, 10:39 PM
Tajuk thread yg paling aku menyampah!!!!!!! Ada lagi yg tanya benda2 cam ni.....


jawab jer nampak berhemah sikit...
kalo aku of coz lah nikon.... hehehehe

red
20th May 2011, 10:43 PM
ada jugak org perasan benda yg abg shearazi bgtau ni
so harapnya brand war ni tkde la sampai terlalu mengagungkan brand masing2
semua ada kelebihan dan kekurangan sendiri
sebab benda kamera ni manusia buat, bukan Tuhan yg cipta, jd mesti ada kekurangan

tp kalau tanya saya sebagai pengguna oly
sy sendiri tk penah rekemen beli oly kat sapa2 pon
baik pilih antara canon ngn nikon.. atas sebab˛ yang dah diberi oleh org lain

pilih yg mana berkenan di hati, insya Allah tak rugi

capin suka hasut pengguna oly supaya jump ship. lagi2 kalau mamat tu ada lens shg atau om.

xenocapin
20th May 2011, 10:47 PM
capin suka hasut pengguna oly supaya jump ship. lagi2 kalau mamat tu ada lens shg atau om.

oppsss haha
tambah sket... lagi˛ kalau ada org simpan E system yg pakai sensor kodak tu haha
abg red tamao jump ship ke..??
saya menanti E-500 tu dengan penuh berhemah ni haha

red
21st May 2011, 12:02 AM
camne nak jump ship, aku baca thread ni pun pening antara nikon dan canon ni mana lebih elok.

malayneums
21st May 2011, 01:29 AM
camne nak jump ship, aku baca thread ni pun pening antara nikon dan canon ni mana lebih elok.

dulu pun masa memula aku pening gak mana nak pilih antara dua nih...
last2 test dua2... mana yg feel lebih aku terus amik yg tu... nikon lah tu...:D

far8ituaku
21st May 2011, 02:46 AM
sesuatu kamera itu x kesah apa jename sekalipun.. jika kita sendiri yang x menjadikan diri kita terbaik dalam merakam foto.. kamera tu x akan jadi terbaik.. so pakai je mane pon ikut budjet.. naktaw elok ke x terbaik ke x.. itu atas org yang memegang kamera itu.. macam mane hasilnye walaupun gune pns lau gamba superb pns tu la yang terbaikk. wink!!!.. pikir2lah sejenak

shearazi
21st May 2011, 07:29 PM
sapa2 bdk baru yg dtg tanya aku pasal nak beli kamera..

aku suruh dia gi kedai test 50f1.8 dgn body kamera tu..klu xleh fokus tu ko paham2 je la..
..pastu ko carik DOF button ..klu ada baru ko beli..

shearazi
21st May 2011, 07:45 PM
camne nak jump ship, aku baca thread ni pun pening antara nikon dan canon ni mana lebih elok.

utk macro red... ko mmg kena ambik MP-E65mm(1-5x)+5DMkII.. mcm emran pakai..pehh..meletop

CgSir
21st May 2011, 08:15 PM
sapa2 bdk baru yg dtg tanya aku pasal nak beli kamera..

aku suruh dia gi kedai test 50f1.8 dgn body kamera tu..klu xleh fokus tu ko paham2 je la..
..pastu ko carik DOF button ..klu ada baru ko beli..

Napa? Kalau takde button DOF gambo tak cantik ker?

zainzubir
21st May 2011, 08:53 PM
banyak benar da dibincangkan pasal hal ni.. rajin2 la search...

antaranya... http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=14686

..setuju ..pertanyaan umum ni boleh rujuk dalam byk perbincangan sebelum ini..ya rajin2 search ya:-)

red
21st May 2011, 08:53 PM
utk macro red... ko mmg kena ambik MP-E65mm(1-5x)+5DMkII.. mcm emran pakai..pehh..meletop

mpe65 manual lens, aku boleh cucuk kat oly pakai adapter. dapat 10:1 dan IS lagi! masalahnya aku tak pandai manual focus hahahaa!!

nik_deen
22nd May 2011, 07:06 PM
jawab jer nampak berhemah sikit...
kalo aku of coz lah nikon.... hehehehe

ya..jawab je .. 'Nikon lebih elok' ...

mn
22nd May 2011, 08:56 PM
yang lebih elok adalah kita sendiri yg memahami ilmu-ilmu photography,
seperti sebilah pisau tak kira kecil atau besar , masing-masing mempunyai keupayaan membunuh.
setuju pendapat dome & asyrafgraphic

mangkor
22nd May 2011, 09:20 PM
saya tak suka la topik yg macam ni, nak banding sana sini sebab sesuatu peralatan tu direka utk kegunaannya.

macam pisau, ada bermacam jenis pisau. ada pisau belati, ada pisau lipat, ada pisau cukur. tak masuk lagi parang, pedang hatta machette sekalipun. kecik besor semua ada gunanya.

yg penting, nak kupas bawang, takkan la nak guna pedang. gitu jugak kalu nak sembelih lembu, takkan nak guna pisau cukur pulak.

jadi moral of storynya, ketahui pengkhususan yg anda suka sebab di situ ada bahagian Nikon yg excel dan bahagian yg lain pula Canon yg terbaik.

Ni saya kongsikan beza antara Canon dan Nikon

Ni gambar saya, guna D90 + AFS 300mm f/4 + 1.4x TC (ni ibarat pakai pisau lipat lerrr...)

http://farm6.static.flickr.com/5309/5745458315_5910ee662a_o.jpg

Dan gambar berikut hasil Canon 1D?? + 600mm f/4L (ni bukan pisau dah ni, tapi bazooka!)

(foto kredit kepada zfwong dari PM.com)

http://i11.photobucket.com/albums/a200/wahoo98/5745844992_80b96eee2a_b.jpg

anakmokhtar
22nd May 2011, 09:34 PM
abam mangkor punye hasil lagi mantopss.. hehehe

mangkor
22nd May 2011, 09:36 PM
gambar tu cuma overexposed aja... boleh dibetulkan dgn mudah masa PP. yg penting tengok pd sharpness, kaler dan jugak contras

shearazi
23rd May 2011, 03:03 PM
yelah2... canon lebih elok.. :P

red
23rd May 2011, 08:03 PM
bubuh la zuiko 300mm f2.8 sekali baru cukup keluarga.

CgSir
24th May 2011, 10:49 AM
300mm ngan 600mm sama lavel ker? Tambahlah lagi f2.8 kat 300mm. Badai ngan tsunami ler.

nur_ain
24th May 2011, 01:17 PM
erm...dulu memang pening nak piley canon ke nikon.
dalam hati tengok member banyak pakai nikon. pasai murah sikit banding canon.
bukan itu ajer, malah blogger2 banyak tunjukkan tips untuk nikonnyer DSLR.
jadi, ain try study fungsi2 yang ada kt nikon nyer..

alih2...masa nk beli pulak,secara xciden terbeli canon..wakakaka

mangkor
24th May 2011, 01:34 PM
300mm ngan 600mm sama lavel ker? Tambahlah lagi f2.8 kat 300mm. Badai ngan tsunami ler.

pisau lipat lawan bazooka.. ehehhe memang tidak adil sebab bukan perbandingan kelapa dgn kelapa, tapi boleh la sebab kelapa sawit dgn kelapa. ekekek

tapi boleh nilai sendiri beza antara Nikon dan Canon dlm dua bahagian utama iaitu tang focus accuracy dan jugak color reproduction.

sebenarnya saya test jugak Canon 1d?? + 600mm masa tu. walaupun magnification dia dua kali ganda dari gear yg saya guna la ni, sukar utknya lock focus dlm keadaan "high contras" memandangkan BG yg terang. berkali-kali focus dia hunting mencari titik fokus sedangkan setup ni dah kira professional level.

saya bukan nak kondemkan Canon, tapi suka saya menegaskan bahawa Canon kalah kepada Nikon dlm aspek focus accuracy. Ni yg paling saya perlu dlm kerja saya.

azmizi
24th May 2011, 01:59 PM
erm...dulu memang pening nak piley canon ke nikon.
dalam hati tengok member banyak pakai nikon. pasai murah sikit banding canon.
bukan itu ajer, malah blogger2 banyak tunjukkan tips untuk nikonnyer DSLR.
jadi, ain try study fungsi2 yang ada kt nikon nyer..

alih2...masa nk beli pulak,secara xciden terbeli canon..wakakaka

tetapkan pendirian mase nk beli tuh..dah rugi sorang nikon user kekekekekeke

airsejuk
24th May 2011, 02:24 PM
antara fatwa sesat dalam fotografi adalah canon lebih baik dari nikon dan nikon lebih baik dari canon.
Mungkin dalam entri level pilihan untuk lens canon lebih banyak kerana semua lens canon ada motor.
Boleh rujuk sini http://ejadfotopoyo.blogspot.com/2011/03/fatwa-sesat-dlm-photography.html

airsejuk
24th May 2011, 02:25 PM
antara fatwa sesat dalam fotografi adalah canon lebih baik dari nikon dan nikon lebih baik dari canon.
Mungkin dalam entri level pilihan untuk lens canon lebih banyak kerana semua lens canon ada motor.
Boleh rujuk sini http://ejadfotopoyo.blogspot.com/2011/03/fatwa-sesat-dlm-photography.html

shearazi
24th May 2011, 02:44 PM
antara fatwa sesat dalam fotografi adalah canon lebih baik dari nikon dan nikon lebih baik dari canon.
Mungkin dalam entri level pilihan untuk lens canon lebih banyak kerana semua lens canon ada motor.
Boleh rujuk sini http://ejadfotopoyo.blogspot.com/2011/03/fatwa-sesat-dlm-photography.html

fuh ..berpinau mata aku baca.. ko ke ejad ni airsejuk?.. apapun point2 dia mmg boleh diterima la..

airsejuk
24th May 2011, 05:28 PM
fuh ..berpinau mata aku baca.. ko ke ejad ni airsejuk?.. apapun point2 dia mmg boleh diterima la..

share Link saja. Apa2 pung boleh gak buat panduan. do gitu

mangkor
24th May 2011, 05:46 PM
300mm ngan 600mm sama lavel ker? Tambahlah lagi f2.8 kat 300mm. Badai ngan tsunami ler.

saya takde lens tu utk dijadikan reference.. kalu 50.0mm f/1.8D tu ada.. ekekekek

mangkor
24th May 2011, 05:46 PM
bubuh la zuiko 300mm f2.8 sekali baru cukup keluarga.

paling takbleh belahh... ekekekek

mzaini
24th May 2011, 05:48 PM
Nikon pun ok canon pun ok, kalu berduit beli dua2..

shearazi
24th May 2011, 05:51 PM
Nikon pun ok canon pun ok, kalu berduit beli dua2..

actually dh gamai yg buat mcm ni..

mangkor
24th May 2011, 06:01 PM
kalu mampu, saya nak pakai tiga sistem sekali - nikon, canon dan olympus sebab setiap satunya ada kekuatannya yg tersendiri.

tapi apakan daya, saya hanya seorang marhaen.. ekekek

shearazi
24th May 2011, 06:08 PM
kalu mampu, saya nak pakai tiga sistem sekali - nikon, canon dan olympus sebab setiap satunya ada kekuatannya yg tersendiri.

tapi apakan daya, saya hanya seorang marhaen.. ekekek

dulu sy pun pernah ada 3 sistem sekali..mmg layan abis..tp dh jual set nikon..

mangkor
24th May 2011, 06:10 PM
dulu sy pun pernah ada 3 sistem sekali..mmg layan abis..tp dh jual set nikon..

olalalaaa...

shearazi
24th May 2011, 06:13 PM
olalalaaa...

jual pasal xde duit .. :P

red
24th May 2011, 06:37 PM
kalu mampu, saya nak pakai tiga sistem sekali - nikon, canon dan olympus sebab setiap satunya ada kekuatannya yg tersendiri.

tapi apakan daya, saya hanya seorang marhaen.. ekekek

henpon ko cap apa? kalau ada kamera tu, campur nikon dah jadi dua.

ada orang cakap dekat2 rumah aku ada port baikkk punya tapi tak riki lagi. rasa2 nak layan?

mangkor
24th May 2011, 09:37 PM
henpon ko cap apa? kalau ada kamera tu, campur nikon dah jadi dua.

ada orang cakap dekat2 rumah aku ada port baikkk punya tapi tak riki lagi. rasa2 nak layan?

henpon aku cap sendal tayar sebab kalu tayar keta pancit, bleh guna henpon ni utk sendal tayar sebagai langkah keselamatan semasa menukar tayar ganti.

bila maw riki tuhh???

acuman86
24th May 2011, 11:02 PM
segalanya terletak pada keselesaan pengguna...semuanya sama...yang membezakan hanyalah model..bukan jenama...kalau dah ramai kawan2 gunakan nikon..baik cik amira gunakan nikon jer..senang...leh main pinjam2 lense ke atau camera ngan kawan2..heeh

CgSir
24th May 2011, 11:09 PM
Aku lebih suka kepantasan memfokus yang memuaskan. Ada sesiapa dah membanding kemampuan memfokus dengan tepat, pantas objek yang sedang bergerak seperti haiwan liar sedang berlari mendekat atau menjauh, atau pic sport. Untuk pertandingan fotografi biasanya pic mencabar seperti inilah yang mempunyai banyak kelebihan.

red
24th May 2011, 11:30 PM
henpon aku cap sendal tayar sebab kalu tayar keta pancit, bleh guna henpon ni utk sendal tayar sebagai langkah keselamatan semasa menukar tayar ganti.

bila maw riki tuhh???

minggu depan gitu, aku nak balik batu pahat minggu ni. aku nak riki sorang tak berani pasal orang kata trek tak jelas. ada air terjun cun!

ermarts
24th May 2011, 11:31 PM
Aku lebih suka kepantasan memfokus yang memuaskan. Ada sesiapa dah membanding kemampuan memfokus dengan tepat, pantas objek yang sedang bergerak seperti haiwan liar sedang berlari mendekat atau menjauh, atau pic sport. Untuk pertandingan fotografi biasanya pic mencabar seperti inilah yang mempunyai banyak kelebihan.

canon 7d jawapanye.. 5d markii pun klah lau mcm ape yg sdare ckp tu...

nuarkenitra
25th May 2011, 12:50 AM
beli hassleblad. saya ada pakai. gambarnya cun

rijalmukmin
25th May 2011, 09:24 AM
canon 7d jawapanye.. 5d markii pun klah lau mcm ape yg sdare ckp tu...

Setuju sangat. saya dah biasa pakai 7d kemudian upgrade ke 5dmkll focusing rabun. sekarang pakai d7000, puas hati. nanti kalau klua d800 boleh ushar2.
Untuk tuan tanah, kalau modal 4k, sya cadang ambil d7k. Sekian. Wasallam.

aten.eiza
25th May 2011, 09:52 AM
hye amira.. :)
so, have u decided which camera to buy?
coz i'm also facing the same situation as u r...
x tau nk amek camera maner.. beginner gk.. ngee .. :P

shearazi
25th May 2011, 09:55 AM
hye amira.. :)
so, have u decided which camera to buy?
coz i'm also facing the same situation as u r...
x tau nk amek camera maner.. beginner gk.. ngee .. :P

http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=1810

nur_ain
25th May 2011, 10:38 AM
aten.eiza,
antara tips yang ingin di kongsi.

seperti kata airsejuk

"mungkin dalam entri level pilihan untuk lens canon lebih banyak kerana semua lens canon ada motor."

so..mula-mula tengok bujet.
klu sasaran utk (nikon D3100-D5100 atau canon 1100D-600D)
ikut la petua airsejuk. sbb nikon D3100-D5100 akan timbul masalah kepada owner yang sukar mencari fokus secara manual dikemudian hari (itu pun mengikut jenis lens yg nk di upgred)

jika owner tu boleh buat fokus secara manual baru la pening-peningkan kepala utk piley mana yang berkenan dihati


2posen dari ain

CgSir
25th May 2011, 11:20 AM
canon 7d jawapanye.. 5d markii pun klah lau mcm ape yg sdare ckp tu...

Macam mana compare ngan Nikon yang sama lebel?





aten.eiza,
antara tips yang ingin di kongsi.

seperti kata airsejuk

"mungkin dalam entri level pilihan untuk lens canon lebih banyak kerana semua lens canon ada motor."

so..mula-mula tengok bujet.
klu sasaran utk (nikon D3100-D5100 atau canon 1100D-600D)
ikut la petua airsejuk. sbb nikon D3100-D5100 akan timbul masalah kepada owner yang sukar mencari fokus secara manual dikemudian hari (itu pun mengikut jenis lens yg nk di upgred)

jika owner tu boleh buat fokus secara manual baru la pening-peningkan kepala utk piley mana yang berkenan dihati


2posen dari ain

Aku pakai Nikon D90 pun dipaksa fokus sendiri walaupun mata aku ni dah kena masuk workshop. Tapi aku cukup seronok ngan lens aku yang dah berumur 30 tawon. Aku rasa teramat puas apabila menggunakan lens 30 tahun ni berbanding lens berusia 1 hingga 2 tahun. Cukup puas apabila melihat hasil yang masih mampu dibuat berbanding mata mereka yang fresh tapi tak pernah mencuba manual fokus.

red
25th May 2011, 11:37 AM
tengok je sape kat forum sini yg rajin posting gambar, dan sape gambar dia cun ikut selera. beli kamera yg dia pakai.

kalau nama dia dome, belek2 la harga gear dia dulu.

rieonline
25th May 2011, 12:19 PM
tengok je sape kat forum sini yg rajin posting gambar, dan sape gambar dia cun ikut selera. beli kamera yg dia pakai.

kalau nama dia dome, belek2 la harga gear dia dulu.

ya betol bro red kata, itu jika mmg blur mana satu nak ambik..
satu lagi tgk kawan ramai guna apa :)

shearazi
25th May 2011, 12:54 PM
tengok je sape kat forum sini yg rajin posting gambar, dan sape gambar dia cun ikut selera. beli kamera yg dia pakai.

kalau nama dia dome, belek2 la harga gear dia dulu.

sapa tgk gambau red konpem kena racun dgn oly... hehe

akuss15
25th May 2011, 02:35 PM
tengok je sape kat forum sini yg rajin posting gambar, dan sape gambar dia cun ikut selera. beli kamera yg dia pakai.

kalau nama dia dome, belek2 la harga gear dia dulu.

tgk jugak gambar orion, liewwk, abam red, dr malek.... fwuhhh

tiramisu
26th May 2011, 02:02 PM
err...bole x kalo sy konfius nk beli sigma 17-200mm ke iphone4?hehhehe
anyway..kene try test ikut selera masing2...tp bg sy setakat ni
nikon best la.senang nk handle..hehehhe

malayneums
26th May 2011, 03:16 PM
ishk.. xabis lagi? beli jelah nikon... mesti puas ati.... :D

pluto
26th May 2011, 03:36 PM
beli je dulu mana2 dslr..nanti dah pegang tau la mana yang best n tak best hehehe.....

Jai org Johor
26th May 2011, 05:07 PM
ishk.. xabis lagi? beli jelah nikon... mesti puas ati.... :D

selagi Canon & Nikon x gulung tikar...selagi tu thread ni berterusan.....

xenocapin
26th May 2011, 05:15 PM
selagi Canon & Nikon x gulung tikar...selagi tu thread ni berterusan.....

hahaha nice one abg jai...!
oly gulung tikar sy pon stop le hobi ni hehe...

Jai org Johor
26th May 2011, 05:28 PM
hahaha nice one abg jai...!
oly gulung tikar sy pon stop le hobi ni hehe...

Weiiii... OLY dah lama gulung da....x pernah aku tgk org tanya " Antara Oly & Nikon Mana Lebih Elok?" he...he

mangkor
26th May 2011, 05:34 PM
tu sebab aku kata, gajah sama gajah berperang, pelanduk mati tersepit di tengah2.

pelanduk tu oly la sedangkan daging pelanduk la jugak yg menjadi authentic delicacy

Jai org Johor
26th May 2011, 05:59 PM
tu sebab aku kata, gajah sama gajah berperang, pelanduk mati tersepit di tengah2.

pelanduk tu oly la sedangkan daging pelanduk la jugak yg menjadi authentic delicacy

ha..ha...jadi pelanduk la pulak.....adehhhh.... ok2 berbalik ke topik kita...apa tadi... "antara Nikon & Canon Mana Lebih Elok"....ha...teruskan...

red
26th May 2011, 06:22 PM
sapa tgk gambau red konpem kena racun dgn oly... hehe

aku dah lama tak ambik gambar, sibuk jaga baby je ni hahaha. kamera pun ntah2 dah bersawang.

basically pandangan aku camni- hobbyist yg happy dgn gear dia akan selalu shoot dan rajin kongsi gambar dia. maknanya dia selesa dgn gear tu dan tak malu untuk share sama ada saje poyo atau untuk belajar melalui c&c. jadi gear yg macam tu la elok untuk hobbyist sebab dia layan kamera ni tak de faktor motivasi duit. pastu tengok gak gambar tu ok ke idak. kalau sehari 100x posting gambar cam ambik pakai henpon, tu buat malu kompeni je.

ada yg aku dengar komplen kamera dia terlalu komplikated, susah cari butang, berat sangat, tak ergonomic, kaler pucat, gambar gelap, dah pakai lama pun tak faham etc dan last2 simpan je. asalnya beli sebab dengar orang kata model tu bagus sebab pro ramai pakai.

a camera is only useful if you use it often. with photography knowledge, even the lousiest dslr can capture award-quality images.

shearazi
26th May 2011, 06:25 PM
soalan petang ini....

syarikat apakah yang mintak tolong syarikat sony buatkan sensor kamera mereka?

mangkor
26th May 2011, 06:37 PM
ahahahah... ayat takbleh belahhh

soalan tambahan:

syarikat apakah yang guna lensa dari pembuat lain buatkan utk kamera mereka?

red
26th May 2011, 08:28 PM
syarikat apa yg beli syarikat lain pasal nak jual dslr?

shearazi
27th May 2011, 09:38 AM
haha..byk persoalan ni

akuss15
27th May 2011, 10:11 AM
syarikat apa ada mesen potosetet??

wakakaka.. jangan marah derrrrr

shearazi
27th May 2011, 11:14 AM
syarikat apa ada mesen potosetet??

wakakaka.. jangan marah derrrrr

haha.. hawau sungguh..

shearazi
27th May 2011, 11:19 AM
soalan pagi jumaat...

sykt apa yang body dengan lens tak sama nama? :P

malayneums
27th May 2011, 11:29 AM
kalau soalan mcmni bole : company mana byk buat buat printer? huhu....

shearazi
27th May 2011, 11:37 AM
just for info...

Nikon:
Revenue : 785.5 billion yen
Pekerja : 26,125 org
Sykt induk : Mitsubishi Group

Canon:
Revenue : 3.7069 trillion yen
Pekerja : 197,386 org

red
27th May 2011, 12:22 PM
soalan pagi jumaat...

sykt apa yang body dengan lens tak sama nama? :P

yg ni aku tau- 1dsmk4 dan lens tamron.

akuss15
27th May 2011, 01:14 PM
hawauuuuu je... mari menambah kehawauwan sebelum semayang jumaat....

kompeni mana buat kalkeleter... miahahaha

CgSir
27th May 2011, 02:03 PM
Soalan pertama lepas semayang Jumaat.

Syarikat apa yang mula-mula menyembah pujuk rayu mati-matian kompeni(yang sekarang ini pengeluar nikon) minta kepakaran dan bantuan sama-sama buat kamera sendiri di Jepun? Hehehe..... chow.......

red
27th May 2011, 02:14 PM
hawauuuuu je... mari menambah kehawauwan sebelum semayang jumaat....

kompeni mana buat kalkeleter... miahahaha

http://bensene.com/w-sonyicc200.jpg

akuss15
27th May 2011, 02:35 PM
http://bensene.com/w-sonyicc200.jpg

bwhahahaha....

to all, jgn ambek sirius sgt dgn soklan kamiii.... haha

akuss15
27th May 2011, 02:39 PM
http://www.thegreenbook.com/advertiserfiles/productshowcasepictures/main/c/c595327750/nikkon_high_bay_lights_costsavers_lighting_pte_ltd 2011_05_16_15_26.jpg

flash terbaru nikon. boleh lawan???

shearazi
27th May 2011, 02:58 PM
hahaha.. makin hawau thread ni..

logo 1st nikon..huuu..tabik woo

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/7/70/Nikko_old_logo.jpg/220px-Nikko_old_logo.jpg

shearazi
27th May 2011, 02:58 PM
http://www.thegreenbook.com/advertiserfiles/productshowcasepictures/main/c/c595327750/nikkon_high_bay_lights_costsavers_lighting_pte_ltd 2011_05_16_15_26.jpg

flash terbaru nikon. boleh lawan???

ni mcm downlight opis aku je.. haha

shearazi
27th May 2011, 03:00 PM
yg ni aku tau- 1dsmk4 dan lens tamron.

alamak red..aku terlupa plak oly pun x sama.. wakaka..

mangkor
27th May 2011, 03:31 PM
soalan cepumas...

syarikat manakah yg buat lens, tapi lens dia takbleh pakai sampai ke hari ni masih tak dapat lesen P...

akuss15
27th May 2011, 03:42 PM
http://pics.livejournal.com/pure_scream/pic/00037xr1

shuttermania
27th May 2011, 03:45 PM
aduih...selaku sorang newbie, makin pening aku dibuatnyer bila baca thread ni...

tp ade kelakar gak...

hahahaha

shearazi
27th May 2011, 03:48 PM
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/RF-Nikkor/images/old_nikon_logo.gif

akuss15
27th May 2011, 03:50 PM
kesimpulan daripada thread nims.....

NIKKO dan KWANON tak bleh belah logo dia......

mangkor
27th May 2011, 03:51 PM
http://3.bp.blogspot.com/-Cr41lNiYJuo/TZKnHTMB5QI/AAAAAAAACgQ/w5Ld1awnoiM/s1600/lesen_L.jpg

shearazi
27th May 2011, 03:53 PM
http://3.bp.blogspot.com/-Cr41lNiYJuo/TZKnHTMB5QI/AAAAAAAACgQ/w5Ld1awnoiM/s1600/lesen_L.jpg

woi..ni betol2 hampeh.. hahaha

shearazi
27th May 2011, 03:54 PM
ambik ko

http://lifeisaroad.com/images/darkside.jpg

akuss15
27th May 2011, 03:55 PM
woi..ni betol2 hampeh.. hahaha

wakakakaka... baru gua paham... kikikihh...

Skid493
27th May 2011, 03:56 PM
Banyaknya soalan yg tak terjawab....ni betul2 hawau....

akuss15
27th May 2011, 03:56 PM
ambik ko

http://lifeisaroad.com/images/darkside.jpg

http://img179.imageshack.us/img179/4508/sml3308ij1.jpg

shearazi
27th May 2011, 04:00 PM
astaghfirullah... hargham minum menda tu akuss :P wakaka

akuss15
27th May 2011, 04:33 PM
hahaha... abaikan yg diatassssss

rieonline
27th May 2011, 05:59 PM
mana nortah utk thread ni, dah berjeler 11 page, selaku newbie trhibur jgk dgn gurauan/info dari otai FMDC :)

mangkor
27th May 2011, 06:03 PM
tu namanya sesama geng setakat lawak kasar tu tade hal punyer.. kutuk mengutuk yg tak makan di hati, tade hati dlm taman.. ekekeke

akuss15
27th May 2011, 06:41 PM
jangan pulops ade igt kiterang kutuk brand lain pulak. hhahaha

azmizi
27th May 2011, 06:47 PM
http://pics.livejournal.com/pure_scream/pic/00037xr1

wei betul ker ade logo tangan byk tuh kekekekeke..aku pon tak tau

red
27th May 2011, 07:34 PM
jangan pulops ade igt kiterang kutuk brand lain pulak. hhahaha

kutuk la brand lain gak weii. kami pun nak terasa glamer sekali sekala.

gemuk
27th May 2011, 07:43 PM
kutuk jangan tak kutuk... :) sila-sila tambah nasik...

rieonline
27th May 2011, 08:34 PM
kutuk la brand lain gak weii. kami pun nak terasa glamer sekali sekala.

sokong..sokong..:)

CgSir
27th May 2011, 09:21 PM
Jug ker thermos



http://rds.yahoo.com/_ylt=A2KJkK67pN9NVCIAPSqjzbkF/SIG=14c5cejqr/EXP=1306531131/**http%3a//2.bp.blogspot.com/_Ny3fGjACdbM/S-yxB3bQuSI/AAAAAAAABFs/9Okn1SG_dos/s1600/Thermos%2bgb100513%2b-%2b017%2b(web).jpg

shearazi
28th May 2011, 10:45 AM
Jug ker thermos



http://rds.yahoo.com/_ylt=A2KJkK67pN9NVCIAPSqjzbkF/SIG=14c5cejqr/EXP=1306531131/**http%3a//2.bp.blogspot.com/_Ny3fGjACdbM/S-yxB3bQuSI/AAAAAAAABFs/9Okn1SG_dos/s1600/Thermos%2bgb100513%2b-%2b017%2b(web).jpg

err..x kuar gambo pun..ambik pakai nikon la ni.. :P

fiqram
30th May 2011, 01:45 PM
bump lagi panas kan sikit la thread ni yeah...hahaha....saya suke gurauan otai2 mashhhh sume ni banyak duit....GEAR2 terB!!!


BUMP
BUMP
hahahaha....

akuss15
30th May 2011, 01:51 PM
err..x kuar gambo pun..ambik pakai nikon la ni.. :P

cube print pakai canon. wahahaha

shearazi
30th May 2011, 02:51 PM
cube print pakai canon. wahahaha

haha..mana ada brand yg boleh print gambo..

akuss15
30th May 2011, 05:25 PM
abam red. olympus ada endoscopy tuuuu... sma pentax... wowowowo

antera
30th May 2011, 05:48 PM
Asal topic cam gini ja mesti berjela... hehh..

mangkor
30th May 2011, 06:06 PM
should I stay with Canon or jump ship? Atas ka bawah? I got big gun and pro body, but still kenot get good result like Mangkor did. Haiyaaaa...!!!

http://farm3.static.flickr.com/2124/5774877703_522a544dc0_z.jpg

shearazi
30th May 2011, 07:03 PM
haiya..bg sy la itu gajet... x baik woo bro mangkor kutuk dia..

xenocapin
30th May 2011, 07:14 PM
apa kata kita tukar set tu dengan OM 100/2
hehehe

mangkor
30th May 2011, 08:47 PM
haiya..bg sy la itu gajet... x baik woo bro mangkor kutuk dia..

bukan kutuk bro.. ni kebenaran berdasarkan keluhan hati beberapa orang pengguna tersebut. masa tu ada 3 orang guna 7d dan seorang guna 1ds - semua guna L lens bermula dari 300mm f/2.8 hinggalah ke 600mm f/4.

semua merungut tak boleh lock focus disebabkan BG yg terang benderang sedangkan tempat yg nak difokus tu redup. bila nak pre-fokus ke ranting kecik tempat burung tu akan hinggap, focusing terus pegi ke BG. yg paling kuat komplen ialah seorang pengguna EF 300 f/2.8L IS USM, banyak gambar dia blur walaupun dia dah siap2 pre-focus secara manual terlebih dahulu sebelum. bila dah dapat in-focus, baru dia ONkan AF.

saya bukan nak mengutuk sebab masa tu ada jugak seorang pengguna Sony A-700 + Minolta 300mm f/4 turut bersama-sama memeriahkan acara menembak burung beramai-ramai tu (jumlah semua adalah 7 orang termasuk saya, yg nak dihendap seekor burung aja). pengguna Sony tu tak ada masalah pun walaupun beliau adalah newbie dlm memburung.

akuss15
31st May 2011, 08:47 AM
shot nurung sendiri senang. 50mm je. whaohohwowho... jgn marah abam mangkor...

mangkor
31st May 2011, 08:58 AM
burung sendirik??? wakakakak

hoiii akuss, jangan mencarutlahhh... ekekekek

harummanis
31st May 2011, 12:44 PM
Salam. Tumpang menyampuk.

Saya bukan pengguna peralatan fotografi canon, cuma saya ada beberapa printer A4 dan A3 jenama berkenaan, dan juga kalkulator.

Tapi rasanya canon lah yang terbaik. Tengok statistik pekerja dan keuntungan yang member kita list sebelum ni pun dah cukup.

tambahan pula ramai pro dan press mejoriti guna canon. Yang guna baru guna kamera pun kalau canon skejap ja akan jadi pro, dah ramai kawan saya jadi gitu (saya renung kembali sejak 2005 hingga sekarang). Yang guna jenama selain canon bukan tak ada pro, cuma tak ramai.

Ada juga yang dah cukup semua set gajet (bukan canon), sanggup jual semua dan beli canon, sebab canon memberikan apa yang dikehendaki, pixel besar, frame rate yang laju, crop faktor yang best untuk sukan dan generel purpose, dsb. setakat kotoran degil boleh bilas sahaja dengan air, dibuktikan water proof.

Canon juga banyak pilihan lens, contoh paling senang, 70-200mm L ada 4 jenis, boleh pilih yg sesuai ikut budget. Video full HD walaupun low end DSLR.

Canon memang terbaik. Tiada tandingan. (",)

mangkor
31st May 2011, 12:48 PM
ya betul.. kalu dari segi teknikalnya Canon memang lebih advance.

itu pasal la liputan berita besar selalunya akan didominasi oleh lens putih ni. bahkan Nikon sendiri terikut-ikut dgn mengeluarkan lens Nikkor "special edition" yg juga berwarna putih

fiqram
31st May 2011, 02:56 PM
sori mencelah...kebanyakan press gune canon sebab nak print pun sesuai kot...sebab rata2, MP besat...betui ke?????...ke saya ni memandai je...hahahha

xenocapin
31st May 2011, 03:02 PM
kebanyakan press guna canon sebab canon sponsor hehehe..
nikon sponsor angkasawan je
(jgn marah..)

mangkor
31st May 2011, 03:10 PM
sori mencelah...kebanyakan press gune canon sebab nak print pun sesuai kot...sebab rata2, MP besat...betui ke?????...ke saya ni memandai je...hahahha

Canon nyer MP besat amatlah sehsuei utk crop-mengcrop. crop melebihi 100% pun tade hal

harummanis
31st May 2011, 03:12 PM
http://blogs.reuters.com/photo/files/2011/04/cameras-1600.jpg
... set peralatan yang digunakan oleh beberapa jurufoto Reuters semasa kenduri kahwin di raja yang baru lepas.


p/s: Kalau lah, katakan, Reuters tukar ke jenama lain dan tak guna Canon, itu baru petanda ada something tak best dengan Canon, tapi tak nampak pun tanda tanda penukaran. Jadi Canon da best lah. Nak argue apa lagi ek.

xenocapin
31st May 2011, 03:25 PM
http://blogs.reuters.com/photo/files/2011/04/cameras-1600.jpg
... set peralatan yang digunakan oleh beberapa jurufoto Reuters semasa kenduri kahwin di raja yang baru lepas.


p/s: Kalau lah, katakan, Reuters tukar ke jenama lain dan tak guna Canon, itu baru petanda ada something tak best dengan Canon, tapi tak nampak pun tanda tanda penukaran. Jadi Canon da best lah. Nak argue apa lagi ek.

yg nikon tu apa ek..?
monopod ka..?
masa bila ada monopod plak ni..

ikhwanizam
31st May 2011, 03:28 PM
http://blogs.reuters.com/photo/files/2011/04/cameras-1600.jpg
... set peralatan yang digunakan oleh beberapa jurufoto Reuters semasa kenduri kahwin di raja yang baru lepas.


p/s: Kalau lah, katakan, Reuters tukar ke jenama lain dan tak guna Canon, itu baru petanda ada something tak best dengan Canon, tapi tak nampak pun tanda tanda penukaran. Jadi Canon da best lah. Nak argue apa lagi ek.

uit, monopod nikon???

ikhwanizam
31st May 2011, 03:28 PM
http://blogs.reuters.com/photo/files/2011/04/cameras-1600.jpg
... set peralatan yang digunakan oleh beberapa jurufoto Reuters semasa kenduri kahwin di raja yang baru lepas.


p/s: Kalau lah, katakan, Reuters tukar ke jenama lain dan tak guna Canon, itu baru petanda ada something tak best dengan Canon, tapi tak nampak pun tanda tanda penukaran. Jadi Canon da best lah. Nak argue apa lagi ek.

uit, monopod nikon???:D

red
31st May 2011, 03:30 PM
shot nurung sendiri senang. 50mm je. whaohohwowho... jgn marah abam mangkor...

boleh ke 50mm je? ntah2 kena pasang raynox dan et dulu.

shuttermania
31st May 2011, 03:44 PM
boleh ke 50mm je? ntah2 kena pasang raynox dan et dulu.

wakaka.. halusnyer... kena main macro tu.... hahaha...

mujzisme
31st May 2011, 05:12 PM
antara nikon dan canon , hasslebald h4d paling best

mangkor
31st May 2011, 05:21 PM
antara nikon dan canon , hasslebald h4d paling best

sebagai mana namanya, boleh menyebabkan botak kepala.. ekekekek

akuss15
31st May 2011, 05:44 PM
geram jugak dgn lens canon yg ada bnyk version, sesuai dgn org kebanyakkan, yang tak banyak duit.....

gemuk
31st May 2011, 06:38 PM
haha... tambah nasik lagi... :) aku golongan 3rd party takleh komen lelebih...

CgSir
31st May 2011, 06:53 PM
kebanyakan press guna canon sebab canon sponsor hehehe..
nikon sponsor angkasawan je
(jgn marah..)

US pakai Nikon ke angkasa lepas untuk program NASA pun beli sendiri, bukan sponsor. Rusia pun pakai Nikon untuk program angkasa IS pun beli sendiri.

Sorry, Nikon takde sponsor-sponsor macam Canon. Kalau nak pakai Nikon kenalah beli sendiri. Nak mintak sponsor sorry. Pi mintak kat Canon. Canon memang pemurah bab sponsor-sponsor ni.


http://blogs.reuters.com/photo/files/2011/04/cameras-1600.jpg
... set peralatan yang digunakan oleh beberapa jurufoto Reuters semasa kenduri kahwin di raja yang baru lepas.

p/s: Kalau lah, katakan, Reuters tukar ke jenama lain dan tak guna Canon, itu baru petanda ada something tak best dengan Canon, tapi tak nampak pun tanda tanda penukaran. Jadi Canon da best lah. Nak argue apa lagi ek.

Kalau aku jadi Jurufoto Reuters pun mesti aku pakai Canon. Barang free bukan aku beli. Kebanyakan ikhsan dari Canon. Kalau beli untuk sendiri pakai Nikon ler.

mangkor
31st May 2011, 09:12 PM
hahahah... argument yg takkan ada kesudahan... ekekeke

tapi kalu saya la tuan punya syarikat media yg besar seperti Reuters tu, katakan la saya ada bajet sekian-sekian utk beli peralatan fotografi sekian-sekian banyak sekian-sekian spesifikasinya. mintak semua syarikat pembuat kamera utk bagi sebutharga berdasarkan apa yg saya nak.

dah tentu semua syarikat tu akan berlumba-lumba utk masuk tender. siap melobi lagi gitu-gini sebab itu adalah SALE yg amat besar. masing2 cuba utk memenangi tender tersebut dgn pelbagai cara seperti tawaran harga yg paling rendah, servis lepas jualan, buy 1 free 1 ke misalnya, apa sajalah asalkan buleh menang tender.

jadi, dapat la tender tu pd satu syarikat tu sebab syarikat tu guna pelemah yg paling power iaitu hantar wakil yg jambu lagi gedik utk berunding dgn saya.. hawww!!!

bila dah lama guna peralatan tu, nak tukar kepada sistem lain yg dikatakan lebih bagus sudah tentu memerlukan modal yg amat besar jugak. mana mau korek modal????

ni sebagai perumpamaan saja, tapi contoh nyata dah ada. tengok sajalah fleet vehicle jabatan kerajaan. walaupun ternyata brand kenderaan tersebut adalah hampeh, depa guna jugak dan terpaksa la tanggung kos sampingan yg berlebih-lebihan bila kenderaan tersebut mengalami banyak masalah kemudian harinya...

metaroyal
31st May 2011, 09:21 PM
ini suda pigi jauh...hahaha..perutun jugak yg kena...
NIKON bessshhhtt...

mangkor
31st May 2011, 09:27 PM
haishhh... perutun pulap! aku maksudkan KIA (sepatutnya dieja KIAL or SIAL) dan jugak INOKOM... wahahahah

saya dah pakai perutun berpuluh tahun, dah nak masuk modern classic dah keta tu masih TIP-TOP sedangkan keta import yg lain semua dah jadi tukun...

red
31st May 2011, 10:04 PM
buat pe nak kecoh equipment apa yg pro pakai kalau poket hanya mampu entry level. bagaikan beli vios sebab toyota menang gt.

rabbitfoot08
31st May 2011, 10:20 PM
spatutnye tuan tnh xbleh tny soklan cmni awl2 dlu...kn dh jd 'brand war'....
patutnye mod kna bt rule bru...pd org bru xbleh tny soklan cmni...dh byk sgt bincg psl mende ni...bila nk abis daa?~x(

mangkor
31st May 2011, 10:30 PM
menda ni macam golf jugak. ramai orang nak main golf sebab nanti nampak macam orang kaya... wakakakak

red
1st June 2011, 12:25 AM
aku pakai kapcai suzuki sebab orang kaya pakai hayabusa.

metaroyal
1st June 2011, 12:32 AM
suzuki tuh kira kaya, aku pakai moden ass je,sengkek habisss...
tapi nikon masih beshhh

shearazi
1st June 2011, 07:44 AM
tulislah apapun.. canon mmg besttt .. :P

akuss15
1st June 2011, 08:24 AM
spatutnye tuan tnh xbleh tny soklan cmni awl2 dlu...kn dh jd 'brand war'....
patutnye mod kna bt rule bru...pd org bru xbleh tny soklan cmni...dh byk sgt bincg psl mende ni...bila nk abis daa?~x(

haha,,, jgn tertipu bang. diorang nih bukannye bergaduh pon.. semua ni kawan2 gurau kasar kasar punya.... tp dah paham la... saja ja semua tu bakar line..... kalau tak kawan kawan nih dah lama bertumbuk2.....

kesimpulan saya yg serius : kalo ko suka canon dan canon ngam ngan tangan ko. so canon lah best. sama gak utk nikon, olympus, sony,.. walau apa pon....
kesimpulan yang jugak agak serius tapi tak berkaitan : Abam shearazi, EPSON lagi besttt dr printer CANON. wkakakakakakakka

klorofil
1st June 2011, 08:25 AM
Canon memang terbaik. Tiada tandingan. (",)

tumpang setuju boleh...hehehe

shearazi
1st June 2011, 08:48 AM
haha,,, jgn tertipu bang. diorang nih bukannye bergaduh pon.. semua ni kawan2 gurau kasar kasar punya.... tp dah paham la... saja ja semua tu bakar line..... kalau tak kawan kawan nih dah lama bertumbuk2.....

kesimpulan saya yg serius : kalo ko suka canon dan canon ngam ngan tangan ko. so canon lah best. sama gak utk nikon, olympus, sony,.. walau apa pon....
kesimpulan yang jugak agak serius tapi tak berkaitan : Abam shearazi, EPSON lagi besttt dr printer CANON. wkakakakakakakka

cett..tak boleh belah ini ayat.. :P

speedyshooty
1st June 2011, 08:58 AM
Confius la thread ni...
Kalo nak kate canon atau nikon ok ke, sekurang-kurangnya post la gambar perbandingan 2 subjek sama yang diambil menggunakan kedua-dua jenis DSLR tersebut dngan menggunakan setting yg sama. Baru gempak..

shearazi
1st June 2011, 09:55 AM
Confius la thread ni...
Kalo nak kate canon atau nikon ok ke, sekurang-kurangnya post la gambar perbandingan 2 subjek sama yang diambil menggunakan kedua-dua jenis DSLR tersebut dngan menggunakan setting yg sama. Baru gempak..

ko buat la dulu..

speedyshooty
1st June 2011, 10:07 AM
Masaalahnyer aku adey nikon jew nih.. Kalo ado canon, aku dah bwat... Lepas buat tu, boleh la sapa2 nak bandingkan mcm mana nikon / canon ni ye.. Tul tak.

xenocapin
1st June 2011, 10:19 AM
Confius la thread ni...
Kalo nak kate canon atau nikon ok ke, sekurang-kurangnya post la gambar perbandingan 2 subjek sama yang diambil menggunakan kedua-dua jenis DSLR tersebut dngan menggunakan setting yg sama. Baru gempak..

konpius..????
dah panjang berjela macam ni konpius lagi..?
bottom line dia - ikot suka hati masing˛.. mana yg berkenan amek la..

malayneums
1st June 2011, 10:23 AM
nikon the best... tak caya? cuba tanya nikonian kat sini? :D
kalo canon org panggil ape ek? canonion ke? :D

speedyshooty
1st June 2011, 10:23 AM
Betul2.. Tuan tanah rase bkenan amik jew..

akuss15
1st June 2011, 11:10 AM
Confius la thread ni...
Kalo nak kate canon atau nikon ok ke, sekurang-kurangnya post la gambar perbandingan 2 subjek sama yang diambil menggunakan kedua-dua jenis DSLR tersebut dngan menggunakan setting yg sama. Baru gempak..

jgn kompius2, takde brand war pon.... forumer yg dok menghejek2 ni suma main main la... gurau2 kasar.....

kite musti respek lain lain brand, walaupon brand itu tak best bagi kita.... Setiap brand ada kegunaan dan pro and cons,...

macam aku, aku ngam ngan nikon. so sudah tentu aku akan kata nikon the best, tp tak bermakna canon is not best. Epson pon best...

azmizi
1st June 2011, 11:18 AM
jgn stick pada satu brand jer..cuba la pegang rase oly, sony baru tau penangan dia.."tak kenal maka tak cinta"

++buka nniat melompat parti..ekekeke

shearazi
1st June 2011, 11:21 AM
uit, monopod nikon???:D

hek eleh..tahi idung masin.. monopod je dia sponsor...wakaka

speedyshooty
1st June 2011, 11:36 AM
Kalu camtu dah tak konpius dah.. hehe. Last2 canon bgabung dngan nikon.. haha... tjawab semua persoalan selama nih.. Kan abe adik ?

anakmokhtar
1st June 2011, 12:06 PM
Kalu camtu dah tak konpius dah.. hehe. Last2 canon bgabung dngan nikon.. haha... tjawab semua persoalan selama nih.. Kan abe adik ?

Cakon
buruk nye bunyiii. hahaha

mangkor
1st June 2011, 12:10 PM
Confius la thread ni...
Kalo nak kate canon atau nikon ok ke, sekurang-kurangnya post la gambar perbandingan 2 subjek sama yang diambil menggunakan kedua-dua jenis DSLR tersebut dngan menggunakan setting yg sama. Baru gempak..

subjek yg sama, jarak yg sama tapi berlainan equipment - Nikon vs Canon

Canon 1ds + 600mm (foto kredit kpd Zfwong) link (http://www.photomalaysia.com/forums/showthread.php?t=164016)

http://farm3.static.flickr.com/2174/5771208318_583238c5d0_b.jpg

Canon 7d + 400mm (foto kredit kpd Jeffrey Chan) link (http://www.flickr.com/photos/j_k_c/5784625252/in/contacts/)

http://farm6.static.flickr.com/5188/5784625252_908377f941_z.jpg

Nikon D90 + 1.7x TC + 300mm f/4 (gambar saya sendiri)

http://farm4.static.flickr.com/3436/5771326139_1edf90b38d_z.jpg

andy nikon
1st June 2011, 12:15 PM
perbezaan gmbr burung kt atas ialah..men behind camera!!!

shearazi
1st June 2011, 12:23 PM
perbezaan gmbr burung kt atas ialah..men behind camera!!!

a'ah setuju.. i've read the pasted link.. shooting bird at 1/100s ??.. come on.. they got the gears but the skill weren't on par.. the above comparison isn't fair enough.. :P

akuss15
1st June 2011, 12:29 PM
a'ah setuju.. i've read the pasted link.. shooting bird at 1/100s ??.. come on.. they got the gears but the skill weren't on par.. the above comparison isn't fair enough.. :P

tu la tak kalkelet shutter gune kalkeleter canon... miahahaha... jgn marahhh

shearazi
1st June 2011, 12:32 PM
tu la tak kalkelet shutter gune kalkeleter canon... miahahaha... jgn marahhh

cehh..nikon x reti buat kalkeleter lg..sabau..nanti dh pandai dia buat siap boleh bunyik2 lg.. :P

mangkor
1st June 2011, 12:50 PM
a'ah setuju.. i've read the pasted link.. shooting bird at 1/100s ??.. come on.. they got the gears but the skill weren't on par.. the above comparison isn't fair enough.. :P

hallo bang, saya tak setuju dgn statement tu.

diaorang ni bukan sebarangan orang, banyak koleksi diaorang dah layak masuk NatGeo punya collection. dah buat birding bertahun-tahun lamanya sedangkan saya ni start tak sampai setahun lagi. banyak tips-tips birding dan bird photography yg saya belajar dari diaorang ni. they got more than enough skill and know-how, tapi the gear cannot deliver because bright BG tu kacau focusing dan jugak metering.

bukan sekali, tapi dah dua kali kejadian ni berulang.

dah masuk minggu ke dua kami berkumpul kat tempat tu utk tembak burung tu, namun hasilnya tetap sama. ada seorang lagi guna canon 7d + 1.4x TC + EF 300mm f/2.8L IS USM lagi la menyumpah-nyumpah sebab semua shot dia OOF sedangkan dah pre-focus dulu ke ranting tu hanya kerana difficult lighting condition yg mengelirukan sistem kamera utk beroperasi dgn betul.

bahkan tiap kali kami dapat tembak burung tu, kamera saya jugak yg depa duk kerumun utk tengok hasilnya. ada yg terkejut bila saya punya shutter speed hanya sekitar 1/30s - 1/60s saja (depa semua pakai pro body, bleh la boost iso utk dapat shutter speed yg tinggi)

selain dari tu, D90 saya berapa la sangat frame ratenya (4.5fps). bila burung tu datang aja, tarok burst mode bunyi shutter D90 saya seketoi-seketoi aja bila buffer dah penuh (sdcard class 6, sehlow). yg 7d, 1ds jangan cerita lahhh.... prapp prappp prappp berdesup bunyi shutter dia sampai burung pun cabut takut dgn bunyinya...

shearazi
1st June 2011, 01:06 PM
hallo bang, saya tak setuju dgn statement tu.

diaorang ni bukan sebarangan orang, banyak koleksi diaorang dah layak masuk NatGeo punya collection. dah buat birding bertahun-tahun lamanya sedangkan saya ni start tak sampai setahun lagi. banyak tips-tips birding dan bird photography yg saya belajar dari diaorang ni. they got more than enough skill and know-how, tapi the gear cannot deliver because bright BG tu kacau focusing dan jugak metering.

bukan sekali, tapi dah dua kali kejadian ni berulang.

dah masuk minggu ke dua kami berkumpul kat tempat tu utk tembak burung tu, namun hasilnya tetap sama. ada seorang lagi guna canon 7d + 1.4x TC + EF 300mm f/2.8L IS USM lagi la menyumpah-nyumpah sebab semua shot dia OOF sedangkan dah pre-focus dulu ke ranting tu hanya kerana difficult lighting condition yg mengelirukan sistem kamera utk beroperasi dgn betul.

bahkan tiap kali kami dapat tembak burung tu, kamera saya jugak yg depa duk kerumun utk tengok hasilnya. ada yg terkejut bila saya punya shutter speed hanya sekitar 1/30s - 1/60s saja (depa semua pakai pro body, bleh la boost iso utk dapat shutter speed yg tinggi)

selain dari tu, D90 saya berapa la sangat frame ratenya (4.5fps). bila burung tu datang aja, tarok burst mode bunyi shutter D90 saya seketoi-seketoi aja bila buffer dah penuh (sdcard class 6, sehlow). yg 7d, 1ds jangan cerita lahhh.... prapp prappp prappp berdesup bunyi shutter dia sampai burung pun cabut takut dgn bunyinya...

oo itu mcm ka..

zul brown
1st June 2011, 01:08 PM
kalau nk bncang yg mana lbh baik, smpai ble pn x abes...dua2 ni bgs...pakai jer laa kamera tue..nikon ke, canon ke atau ape ke..org nikon kate nikon lbh baik...org canon kate canon lbh baik..org sony kata sony lbh baik dan bla3...bile nk abes~

mangkor
1st June 2011, 01:19 PM
balik saja kepada asasnya...

setiap peralatan ada kelebihan dan ada kekurangan tersendiri. saya guna Nikon setelah mendapati kelebihan Nikon ialah tang focus accuracy dan jugak exceptional lens performance yg lebih baik sikit dari Canon dlm keadaan yg macam ni. pada saya, saya lebih pentingkan sharpness dan jugak color re-production. antara saya dan orang lain tak sama. orang lain mungkin lebih suka kepada spesifikasi yg nyata nampak lebih baik, namun mungkin tak boleh perform dlm dunia sebenar. saya berpegang kepada aspek praktikal iaitu prestasi peralatan yg memuaskan.

bukan maknanya brand lain tak OK sebab nak test satu-satu tu dlm keadaan tertentu gitu-gini bukannya ada kompeni tu sponsor pun suruh test kaw-kaw pun.

airsejuk
1st June 2011, 01:45 PM
Saya user canon , dan tak pernah terjadi pulak masalah focus accurancy walau dalam keadaan low light sekalipun. Apa yang menjadi saya suka kepada canon bukan kerana namanya canon tetapi cara pengendaliannya cukup senang. Tak sampai 30min dah khatam fasal menu dan button. Kelebihan lain seperti back focus button yang sangat berguna. Walaupun nikon pun mempunyai fungsi ini tetapi tidak ramai nikonian menggunakannya kerana ianya tidak praktikal kerana button nya tidak praktikal.
Lagi satu kelebihan canon adalah kebanyakan fungsi2 yang ada pada kamera mid level ada juga pada entri level. Sebab itu 550d dikatakan adik kepada 7d, 500d adik kepada 50d.
Sebenarnya tidak banyak perbezaan pun antara gambar antara nikon dan canon dan ianya juga bergantung kepada setting dan cahaya. Ramai aku tengok user nikon gambarnya hampeh2 dan aku tak pernah menyalahkan kamera dan begitulah sebaliknya.
Harga lens dan peralatan antara kedua2 brand ni lebih kurang sama, tetapi banyak jugak lens2 dari canon lebih murah dari nikon.
Kesimpulannya aku sangat berpuashati dengan kamera yang aku miliki sekarang.....500d :)

andy nikon
1st June 2011, 01:46 PM
saya suke nikon sbb saya ade camera nikon..sape2 nak saya suke canon..bgla free camera canon dekat saya..nanti saya suke canon..hehehe


p/s - jd lalang dlm camera xpe..jgn jd lalang dlm bolasepak..hehe

akuss15
1st June 2011, 03:19 PM
saya sokong chelsea, dan anti man u. wahaha

shearazi
1st June 2011, 05:31 PM
saya sokong chelsea, dan anti man u. wahaha

mod..ni worang off topic

mangkor
1st June 2011, 08:40 PM
Saya user canon , dan tak pernah terjadi pulak masalah focus accurancy walau dalam keadaan low light sekalipun. Apa yang menjadi saya suka kepada canon bukan kerana namanya canon tetapi cara pengendaliannya cukup senang. Tak sampai 30min dah khatam fasal menu dan button. Kelebihan lain seperti back focus button yang sangat berguna. Walaupun nikon pun mempunyai fungsi ini tetapi tidak ramai nikonian menggunakannya kerana ianya tidak praktikal kerana button nya tidak praktikal.
Lagi satu kelebihan canon adalah kebanyakan fungsi2 yang ada pada kamera mid level ada juga pada entri level. Sebab itu 550d dikatakan adik kepada 7d, 500d adik kepada 50d.
Sebenarnya tidak banyak perbezaan pun antara gambar antara nikon dan canon dan ianya juga bergantung kepada setting dan cahaya. Ramai aku tengok user nikon gambarnya hampeh2 dan aku tak pernah menyalahkan kamera dan begitulah sebaliknya.
Harga lens dan peralatan antara kedua2 brand ni lebih kurang sama, tetapi banyak jugak lens2 dari canon lebih murah dari nikon.
Kesimpulannya aku sangat berpuashati dengan kamera yang aku miliki sekarang.....500d :)

dah cuba fokus kat sawang labah2 tak? dgn syarat sawang tu berBGkan gelap

airsejuk
1st June 2011, 09:08 PM
dah cuba fokus kat sawang labah2 tak? dgn syarat sawang tu berBGkan gelapkat sarang labah2 tak le pernah tapi rasanya masalah fokus pada canon tak pernah jadi isu pun. User canon tak pernah mengeluh pun pasal ni even pengguna 1000d sekali pun. Kalau berlaku pun mungkin ada masalah pada sistem lens atau kamera. Mungkin ada forumer2 dari pengguna canon kat sini yg ada masalah focus accurancy leh cerita kat sini. **out of topic** ada satu kawan pakai kompak nikon coolpix dengan megahnya mengatakan pic2 dia lebih baik dari canon.

mangkor
1st June 2011, 09:18 PM
tu pasal la Canon buat focusing system berasaskan ring type USM - utk memudahkan manual fokus secara instant kalu kamera tak boleh nak fokus.

secara tak disedari, feature ni banyak membantu. technology-wise, Canon memang amat maju. electronic-wise, Canon jugak yg terbaik sebab Canon adalah syarikat semiconductor. know-how diaorang ni dalam bidang tersebut amat membantu mereka membangunkan sistem kamera yg lengkap.

airsejuk
1st June 2011, 10:05 PM
tu pasal la Canon buat focusing system berasaskan ring type USM - utk memudahkan manual fokus secara instant kalu kamera tak boleh nak fokus.

secara tak disedari, feature ni banyak membantu. technology-wise, Canon memang amat maju. electronic-wise, Canon jugak yg terbaik sebab Canon adalah syarikat semiconductor. know-how diaorang ni dalam bidang tersebut amat membantu mereka membangunkan sistem kamera yg lengkap.
Sebenarnya agak susah untuk menentukan yang mana satu elok antara 2 brand ni kerana mereka akan cuba menambah feature2 baru seperti titik focus, megapixal,high iso dan sebagainya. Sedangkan feature ni kadangkala tak beberapa penting pun. Ramai fotographer hanya mengunakan 1 titik focus saja dan tidak menggunakan max megapixal.Begitu juga dgn iso. Belum pernah lagi photografer akan set max iso 12,000 untuk low light.

anakmokhtar
1st June 2011, 10:46 PM
huh! tak suka 18-55 kenong. tak solid. dah tu jer nak cakap. hehe. :D

mangkor
1st June 2011, 11:17 PM
Sebenarnya agak susah untuk menentukan yang mana satu elok antara 2 brand ni kerana mereka akan cuba menambah feature2 baru seperti titik focus, megapixal,high iso dan sebagainya. Sedangkan feature ni kadangkala tak beberapa penting pun. Ramai fotographer hanya mengunakan 1 titik focus saja dan tidak menggunakan max megapixal.Begitu juga dgn iso. Belum pernah lagi photografer akan set max iso 12,000 untuk low light.

feature yg cam gitu tak dicipta kalau tak ada gunanya. bagi jurugambar yg buat kerja di luar kawasan yg serba kekurangan serba-serbi serta terpaksa berhadapan dgn elemen alam semulajadi yg selalunya menentang kehendak jurugambar dlm menghasilkan apa yg diinginkan.

sejak saya terjebak jadi bird photographer ni, baru la saya faham kenapa la pro-body punya semua features tu. baru la saya tau bahawa 11 AF point pd D90 saya tak cukup utk mendapatkan fokus yg tepat bila masa subjek sudah keluar dari komposisi asal (3D focus tracking). baru saya tau kenapa body full-frame direka utk perform dgn cemerlang pd hi iso sebab ianya membolehkan shutter speed yg bersesuaian ketika lowlight di dalam hutan. walaupun guna tripod sekalipun, bila dah guna lens super telephoto, ada minimum shutter speed yg perlu dipatuhi sebab walaupun kecil sekali gegaran yg ada, gambar takkan sharp sebab panjang lens tu sendiri akan menggandakan kadar getaran tu walaupun ianya kecil tak dapat dirasa oleh tubuh manusia. misalnya kesan mirror slap.

baru la saya tau kenapa la AF module yg dipasang pd body Nikon berbeza-beza model mengikut level body tu. body murah guna module yg kurang power, pro-body guna yg full spec sebab itu yg akan menentukan AF speed dan accuracy. (lens nikkor AFS 500mm boleh fokus dgn amat pantas bila guna pd body Nikon D3s, tapi jadi lembab pulak bila guna pd D5100)

airsejuk
2nd June 2011, 07:32 AM
feature yg cam gitu tak dicipta kalau tak ada gunanya. bagi jurugambar yg buat kerja di luar kawasan yg serba kekurangan serba-serbi serta terpaksa berhadapan dgn elemen alam semulajadi yg selalunya menentang kehendak jurugambar dlm menghasilkan apa yg diinginkan.

sejak saya terjebak jadi bird photographer ni, baru la saya faham kenapa la pro-body punya semua features tu. baru la saya tau bahawa 11 AF point pd D90 saya tak cukup utk mendapatkan fokus yg tepat bila masa subjek sudah keluar dari komposisi asal (3D focus tracking). baru saya tau kenapa body full-frame direka utk perform dgn cemerlang pd hi iso sebab ianya membolehkan shutter speed yg bersesuaian ketika lowlight di dalam hutan. walaupun guna tripod sekalipun, bila dah guna lens super telephoto, ada minimum shutter speed yg perlu dipatuhi sebab walaupun kecil sekali gegaran yg ada, gambar takkan sharp sebab panjang lens tu sendiri akan menggandakan kadar getaran tu walaupun ianya kecil tak dapat dirasa oleh tubuh manusia. misalnya kesan mirror slap.

baru la saya tau kenapa la AF module yg dipasang pd body Nikon berbeza-beza model mengikut level body tu. body murah guna module yg kurang power, pro-body guna yg full spec sebab itu yg akan menentukan AF speed dan accuracy. (lens nikkor AFS 500mm boleh fokus dgn amat pantas bila guna pd body Nikon D3s, tapi jadi lembab pulak bila guna pd D5100)
Memang benar. Sebab tu kamera dicipta degan pelbagai model dan jenis. Jadi sebelum seseorang terjebak dengan bidang ini dia kena tanya diri sendiri apakah genre dan kencenderungannya.

harummanis
2nd June 2011, 08:31 AM
I like abam mangkor!

abahwafi
2nd June 2011, 09:43 AM
Bro Mangkor dah bg penjelasan yg bagus. Ringkasnya, kalau nak tau antara dua brg tu sebenarnya bagus atau tak, kena push dua-dua to the extreme limit. (Kalau celup dlm air, olympus mju jugak menang kot:p)

Tapi kalau stakat amik gambar konsert funfair cam bro buttet, pakai kamera tikam pon boleh cantik....hahahaha:ymdevil:

p/s : penat sokong Mangkor, woi bagi la aku pinjam 300mm ko tuh plak...:D

Haris Miran
2nd June 2011, 11:05 AM
adushhh.... makin panjang lebar perdebatan abam-abam skuad senior FMDC dalam thread ni. terhibur jadinye thread ni.
Tahniah... hahaha...

rangga
2nd June 2011, 12:50 PM
dah yang dok kasi2 info semuanya abam2 masta terbaek kita, hati baik2 belaka, x lokek ilmu, kalau TT mesti belanja minum..
hahah x gitu ???



cabots.

love NIKON.

mangkor
3rd June 2011, 08:04 AM
Bro Mangkor dah bg penjelasan yg bagus. Ringkasnya, kalau nak tau antara dua brg tu sebenarnya bagus atau tak, kena push dua-dua to the extreme limit. (Kalau celup dlm air, olympus mju jugak menang kot:p)

Tapi kalau stakat amik gambar konsert funfair cam bro buttet, pakai kamera tikam pon boleh cantik....hahahaha:ymdevil:

p/s : penat sokong Mangkor, woi bagi la aku pinjam 300mm ko tuh plak...:D

aduss... bab ni yg lomah nihh.. eheheh

kalu dah bagi pinjam, aku nak nembak burum pake ape plak? kamera hengpong? ekekek

malek
3rd June 2011, 10:20 AM
Nampaknya dah jauh sangat dah kita belayar untuk mencari jawapan.. yang mana lagi elok, Nikon atau Canon.. sampai mencecah 600mm.. hehe.. sedangkan soalan asal ialah hendak memilih camera untuk starting photography dalam budget ~4K kan..

Kalau bagi saya, antara Nikon atau Canon, dua2 pon should be OK. Both are very2 experience and good in producing photography equipments dan ada sangat wide range of equipments, cuma kita larat nak beli atau tidak..

Bagus jugak kalau guna antara 2 nie, sebab ia ialah jenama yg most commonly use. So kalau keluar outing atau TT, senang jugak kita nak belajar atau try lenses kawan2 yang ada. Mudah nak racun.. tapi jangan takut, ni racun ialah racun sunat, banyak kena pon tak mati. Jangan sibok2 nak cakap pilih camera ikut2 kawan, selagi kita guna jenama yang biasa ada tu.. it should be ok. Kalau tak nak ikut2 orang.. gi amik gambar guna mesin basuh..

Antara 2 brand ni pun, rasanya senang nak dapat third party punya barang2 like lenses, flash atau accessories2 lain. Kalau nak beli yang ori brand mahal, kita ada 2nd option untuk third party punya barang2.. mudah la sikit kan. So minat photography nie tak de la membebankan kita sangat.

Kalau kita lihat untuk semua brand, sure products dia orang nie ada level dia.. dari yang kecil sampai yang paling atas high grade sekali kan. Ini bukan nak buat ada yang tak bagus dan ada yang bagus.. atau ada yang untuk pengguna poyo dan pengguna pro.. atau untuk photographer suratkhabar antarabangsa atau suratkhabar sesamabangsa, cuma menambah lagi features, ketepatan, kecekapan bagi setiap model ke atas yang akan bersesuaian dengan kegunaan atau budget atau kehendak pengguna. Lagi naik level dia, lagi mahal sure lagi banyak features dia.. kalau kita beli, kita akan dapat dan bawak balik rumah semua features tu.. nak guna atau tidak, tahu guna atau tidak tu lain cerita.. ilmu untuk guna semua features tu tidak dijual bersama2 camera/lenses yang kita beli pada masa yang sama tu.

Melihat suatu brand tu banyak digunakan manakala yang satu lagi tu agak sedikit.. bukan straight forward menjadi indicator yang banyak orang guna tu baik dan yang tak banyak orang guna tu tidak baik. Mungkin banyak faktor yang menyebabkan jadi macam tu, mungkin sebab preference, easily available atau ready stock dia, iklan dia atau after sales service dia.. atau mungkin harga dan wide range of choice of product yang sesuatu brand tu ada. Itu semua maybe marketing strategy company tu sebagai pengeluar product. So kalau pengeluar ada marketing strategy, kita pun sebagai pengguna should have our own buying strategy kita.. Tu kena piki sendiri la, orang tak buleh nak cakap, nanti kang suruh beli D3x.. jadi la Lu beli, Lu mati..

Satu perkara penting, kalau sesorang tu dah mula masuk forum photography macam nie, dah mula tanya2 dan kalau dah mula join TT atau outing, ini meneujukan orang tu sudah ada minat yang mendalam untuk phoptography. So beliau nie berkebarangkalian tinggi akan terus berbelanja untuk photography. So plan la baik2 apa yang nak kita beli. Jangan lepas beli nanti rugi kemudian hari. Satu point yang boleh jadi panduan ialah beli apa yang terbaru pada masa tu, selain dari melihat apa features yang ada. Mesti ada plus minus.. optimize yang plus, atasi yang minus..

Kelemahan dan kekurangan pulak? Ahaa.. ini senang je, apa saja barang yang kita guna, baru la kita akan nampak kelemahan atau kekurangan dia. Kalau kita tak de atau tak guna, sure kita tak tahu kan. Kita dok sibuk pasal satu dua kekurangan yang ada walhal ada banyak lagi kebaikan atau kebolehan yang ada kita lupa. So kita akan lihat yang lain tu nampak macam lagi baik je dari apa yang kita ada. The grass is always greener on the other side of the fence. That is life my friend.. hehe..

Nampaknya dah banyak sangat merapu nie.. saya stop sini dulu. kawan2 lain sambung ya.

Untuk kesimpulan dan conclusion dari saya.. satu je.. beli lah Nikon.. nanti buleh mai sini memain ngan 1.4.. hehe.. :p

SHoch08
3rd June 2011, 10:39 AM
i like avam malik

mangkor
3rd June 2011, 10:43 AM
ye ye... butui tu. guna ler nikon, bleh tehrai 300mm.. ekkekeke eh silap wakakakokokokokok

akuss15
3rd June 2011, 10:45 AM
buleh tehrai 70200VR2. awek saja.

red
3rd June 2011, 11:08 PM
ye ye... butui tu. guna ler nikon, bleh tehrai 300mm.. ekkekeke eh silap wakakakokokokokok

aku nak try buat reverse boleh?

xenocapin
3rd June 2011, 11:24 PM
kesimpulan dari perbincangan dalam thread Nikon vs Canon ni.....

it will never stop even after 17 pages hahahahahaha

mangkor
3rd June 2011, 11:27 PM
aku nak try buat reverse boleh?

ahh.. ko merepek ah!! frt lens diameter 77mm ader jual ke reverse ring saiz tu??? ekekekk

shearazi
4th June 2011, 12:17 AM
kesimpulan dari perbincangan dalam thread Nikon vs Canon ni.....

it will never stop even after 17 pages hahahahahaha

tu le.. penat diorg taip.. aku tetap dgn canon.. hahaha

mangkor
4th June 2011, 12:20 AM
takmoh cerita pasal ni. sembang jer lebih...

asliza82
4th June 2011, 12:29 AM
tu le.. penat diorg taip.. aku tetap dgn canon.. hahaha

same lah baca dah 17 page aper pun tetap pilih CANON............:D
dan racun lah mcm mane pun akan tetap pada TALI MERAH.....:D

mnzphotography
4th June 2011, 01:55 AM
Fikir ttg seni pada foto ~ jgn memilih sangat brand nih...

hantamje
4th June 2011, 08:51 AM
Jgn beli duaX2. Angkat Leica la.
Nikon-Canon can Honda-Toyota. Leica tu Lexus.

Tp aku pakai neekon.

CgSir
4th June 2011, 09:34 AM
tu le.. penat diorg taip.. aku tetap dgn canon.. hahaha




same lah baca dah 17 page aper pun tetap pilih CANON............:D
dan racun lah mcm mane pun akan tetap pada TALI MERAH.....:D


Lens Canon lama aku takleh masuk body Canon skang ni. Aargghhhhhhhh... chow....