PDA

View Full Version : Penjagaan Bateri



myusufm
10th November 2005, 01:18 AM
Adakah anda fikir penjagaan semua bateri sama? Bacalah artikel ini. (http://www.batteryuniversity.com/partone-21.htm)

Pada sape2 yang malas nak baca Bahasa Inggeris, aku dah trenslet guna bahasa melayu supermarket aku nih. Nak lebih2 lagi baca sendiri.



Nickel –Cadmium (NiCd)
(charge)
-Pakai sampai abes terus bateri tu kalau boleh sebelum charge. Kurang2 sekali sebulan kene betul2 abeskan bateri before charge.
-Jangan biar bateri kat charger lebih 2 hari. Nanti cepat rosak sebab kesan memori (memori effect).
-Jangan biar bateri panas masa charge.
(Discharge) abehkan bateri nye power cara manual
-Tak kisah langsung. Takpe tak rosak.

Nickel Metal hydride (NiMh)
(charge)
-Koman2 sekalil dalam 3 bulan kena pakai sampai abes baru charge. Dan takleh terlebih charge.
-Kalau bleh jgn bg abes power baru nak charge. Takleh biar lebih 2 hari kat charger.
(Discharge) abehkan bateri nye power cara manual.
-Tak bagus sebab cepat rosak.


Lithium Ion (Li-ion)
(Charge)
-Mesti selalu charge. Bateri akan tahan lebih lama jika charge sebelum bateri tuh kong abes.
-Kalau charge pastu bateri jadi panas, baik gi check. Check sekali charger tuh.Mungkin rosak (atau low quality la biasanya)
(Discharge) abehkan bateri nye power cara manual
-Sama ngan NiMh.

Begitulah..Rasenye masih ramai yang pikir semua bateri kene kongkan dulu sebelum setiap kali charge..nope2 you wrong..technology dah canggih maaa!

myusufm
10th November 2005, 01:31 AM
Nih aku senaraikan gak kamera2 utama ngan jenis bateri yang digunakan.

Nikon Dslr guna Li-ion ...(kecuali D1X guna NiMh)
Canon Dslr pon Li-Ion .. kecuali 1Ds
Fuji beli bateri sendrik so kene check sendrik


senang citer,kebanyakkan kamera2 baru guna Li-ion. Sebab anda tak perlu risau bila2 masa anda bleh charge. Malah kene cas selalu baru keberkesanan die berada pada tahap yang tinggi. Takde memory effect. Hanya akan jatuh keberkesanan sebab dah tua...

pasal memory effect carik lah sendrik maklumatnya..cara mudah aku bgtau ialah,setiap kali anda charge battery yang berasaskan Nickel,akan terhasil kristal dalam bateri yang mengurang thp keberkesanannye..aku pon tak reti nak terangkan biar senang paham..hehe..

cgmulia
10th November 2005, 01:33 PM
good info bro.. thanks alot

digitalhut
16th November 2005, 04:55 PM
oh ye ke..Li-On tak payah tunggu kong.. kenapa la aku lambat baca info ni. tq tq

helmyemran
16th November 2005, 08:42 PM
oo... aku ingat sume bateri sama. hee... terima kasih kerana mencelikkan aku.

yokozuna
19th December 2005, 08:03 PM
dipetik daripada Canon Battery Pack Instruction Manuals


You can recharge a lithium ion battery pack whenever it is convenient. Unlike a conventional battery pack, it does not have to be fully discharged first. However, as the battery pack will naturally discharge itself over time, it is best to charge it the same day you plan to use it, or the day before.

In addition, there is the possibility of damage to the battery pack and reduce time if fully charged batteries are stored for a period of months.

arie_gaban
3rd February 2006, 07:36 PM
seb baek baca..
kalo tidak tunggu sampai kong dulu..baru charge..

KAMARUL
17th April 2006, 10:34 AM
OOOO BR TAU.. JAHIL TUL AKU NI

zainzubir
18th June 2007, 04:27 PM
recharged!! :lol: memandangkan ada persoalan yg sama di forum ini hari ini.... :wink:

hadiena
18th June 2007, 04:31 PM
seb baik hanti rajin korek balik.. thanks aunty :D
baruu tau.. selama ni dah salah paham laa..

mandc
2nd July 2007, 03:56 PM
..berkaitan penjagaan bateri ni, saya nak tanya bateri flash,
mana yang lebih lama ketahanan kuasa bateri itu kalau :-
1-) on/off
2-) standby mode

kem_foto
24th July 2007, 12:39 AM
bateri pun kena belajar ke?

desa
24th July 2007, 12:52 AM
woah baru terbaca info nih.. nice. aku caj sesuka hati aku jaa.. hehe. cuma pelik caj cepat sgt.. rasa cam caj tak masuk, tp bateri full..

zainzubir
24th July 2007, 08:06 AM
bateri pun kena belajar ke?

ini soalan ke?? :roll: atau jawapan?? :roll:

Harap maklum, FMDC terdiri dari berbagai ahli dari yg baru nak berjinak2 hingga dah kira tahap pakar dalam bidang fotografi. Sebagai yg mengenali Mandc, beliau boleh dikatakan baru dlm bidang ini, serupa /sama seperti aunty baru mula dulu (2 tahun) lepas, soalan yg aunty tanya dulu memang entah apa2, even punat kat kemara ada yg tak tahu apa fungsinya..tetapi aunty bertuah ramai yg tidak jemu2 membantu, alhamdulillah sehingga kini aunty masih belajar. Jadi kepada yang dah lama dlm bidang fotofrafi dan dalam kes ini tahu kan hal2 kebaterian, harap dapat membantu.

Elakkan soalan sinistik, maaf jika aunty tersalah tafsir statement diatas. :wink:

red
27th July 2007, 06:54 PM
this is a very good info. thanks for sharing. lepas baca artikel ni aku rasa cam engineer la.

lanun8
15th December 2007, 10:08 PM
topic ni aku rase patut sticky kat atas.. sebab dulu2.. org ckp batt kalo nak charge.. elok sebelom kong.. nak simpan lama2 kena discharge dulu.. bende kecik.. tp besar kesan dia.. thanks 4 da info..

ambo_az
15th December 2007, 11:15 PM
ni info bagus ni...tak tau lak sebelum ni...thanks for info...dapat pahala saper yg bagi info ni

arulz
16th December 2007, 01:06 AM
hehe...siap pahala tuh...tul la...sblm nih tau cas kne tgu smpai kong..ni br nk tgk guna bateri aper kamera ..klo xder yg ckp...x tau la kot...thanx 4 da good sharing :lol: :lol:

zilzals
16th December 2007, 01:25 AM
mesti bateri lps ni akan tahan lama..lama-lama..dan sangat lama.

waja1197
16th December 2007, 11:24 AM
Thanks bro... Artikel yg menarik...
Hhehhehehe ... Tak dapet la pakcik jual bateri carik makan lepas nie
Semua bateri dah lambat kong.... :wink:

red
16th December 2007, 02:20 PM
pakcik jual la charger plak.

azroygila2remaja
16th December 2007, 11:22 PM
2 dia info yg berguna...aku selalu main hentam ja...patut la x thn lama...tq

green-apple
18th December 2007, 11:31 AM
thanx for the info...baru tau cara nak jaga bateri utk tahan lama... info yg sgt8 berguna utk semua... ;)

zainzubir
22nd December 2007, 07:18 AM
untuk asas bateri cas semula boleh lawati fp Ajam

http://ajam72.fotopages.com/

mknace
22nd December 2007, 10:19 AM
gud info en myusufm
gud job en ajam
gud paste untuk hanty

fauzibaie
6th January 2008, 09:04 PM
..berkaitan penjagaan bateri ni, saya nak tanya bateri flash,
mana yang lebih lama ketahanan kuasa bateri itu kalau :-
1-) on/off
2-) standby mode

kalau sapa2 ada jawapan bagi soklan baguih juga.
aku jarang offkan flash aku kerana aku setkan auto standby.(Canon 550ex)
camera pun aku set after 4 or 5 minutes tak tekan shutter button, terus dia gi standby.(ewah ewah, cakap omputeh la pulok)

mazirrah
13th March 2008, 09:47 PM
thanx for the info....tapi ada kemushkilan skit...
recargeble bateri nie kalau nak discas cam mana?? tak berapa paham la.
kena biar bateri tu dalam kemera sambe on atau ada alat yang nak discas dia...
atau bateri tu kat nak abis teruih cas..
mintak boleh tulunn....

lanun8
13th March 2008, 10:39 PM
utk discharge battery, mase aku main RC dulu.. ade alat dia.. x pun yg balance power tu supply kat kipas kecik utk sejukkan motor atau kalo battery AA tu letak kat jam..

fauzan
14th March 2008, 11:44 PM
Adakah anda fikir penjagaan semua bateri sama? Bacalah artikel ini. (http://www.batteryuniversity.com/partone-21.htm)

Pada sape2 yang malas nak baca Bahasa Inggeris, aku dah trenslet guna bahasa melayu supermarket aku nih. Nak lebih2 lagi baca sendiri.



Nickel –Cadmium (NiCd)
(charge)
-Pakai sampai abes terus bateri tu kalau boleh sebelum charge. Kurang2 sekali sebulan kene betul2 abeskan bateri before charge.
-Jangan biar bateri kat charger lebih 2 hari. Nanti cepat rosak sebab kesan memori (memori effect).
-Jangan biar bateri panas masa charge.
(Discharge) abehkan bateri nye power cara manual
-Tak kisah langsung. Takpe tak rosak.

Nickel Metal hydride (NiMh)
(charge)
-Koman2 sekalil dalam 3 bulan kena pakai sampai abes baru charge. Dan takleh terlebih charge.
-Kalau bleh jgn bg abes power baru nak charge. Takleh biar lebih 2 hari kat charger.
(Discharge) abehkan bateri nye power cara manual.
-Tak bagus sebab cepat rosak.


Lithium Ion (Li-ion)
(Charge)
-Mesti selalu charge. Bateri akan tahan lebih lama jika charge sebelum bateri tuh kong abes.
-Kalau charge pastu bateri jadi panas, baik gi check. Check sekali charger tuh.Mungkin rosak (atau low quality la biasanya)
(Discharge) abehkan bateri nye power cara manual
-Sama ngan NiMh.

Begitulah..Rasenye masih ramai yang pikir semua bateri kene kongkan dulu sebelum setiap kali charge..nope2 you wrong..technology dah canggih maaa!


aku ade bace gak pasal penjagaan bateri li-ion ni dekat laman web kenrockwell, memang dia cadangkan macam tu. tapi mase tu aku tak yakin sangat, sebab ramai yang duk kondem kenrockwell ni, nikon bayar la, syarikat bateri baya la, ape lagi la.

tapi lepas bace artikel kat batteryuniversity tu, baru aku percaya. macam mane pun, trimas!!! tip yang bagus. kalo takde bateri, susah nak amik gamba.

izaimi
30th April 2008, 03:55 PM
aku baru jek bli nikon D80.. dah 2 kali aku caj batery camera.. masalahnya, masa 1st time aku caj, x sampai 135minit (menurut buku manual), cajer dah berhenti kelip2.. maknanya batery dah hbis caj.. aku pon pasang pada camera.. tapi malangnya hanya 3 bar sahaja.. maksudnya die tak caj penuh... mlm tadi aku gune camera sampai batery dah kelip2 dkat camera.. n caj.. n aku caj n biarkan cajer sampai pagi.. malangnya, bar penunjuk batery hanya 3 bar sahaja... batery yg bermasalah atau cajer yg bermasalah? sape dpt membantu bg pandangan...

lanun8
30th April 2008, 06:08 PM
aku rase camera yg bermasalah.. cuber ko pakai battery ko kat camera org lain.. and test battery org lain pada camera ko dulu..

kingkamil
5th May 2008, 09:59 PM
tumpang tanye, cemane nk discharge care manual?
xpaham ayat di situ...

azmieibra
7th May 2008, 10:29 AM
sib baik aku cas selalu bateri aku (nikon D60)... tapi aku guna dulu la...kira tinggal 1 baru cam tu baru aku cas...tak leh cas tp tak guna pun...kira guna dulu la sblm cas......bagus gak thread nie......kira confirm le cara aku tu betul.....sbb sblm ni aku dok dgr je soh buat cam tu...

Defcon
27th November 2008, 09:30 PM
tumpang tanye, cemane nk discharge care manual?
xpaham ayat di situ...

Yelah.. saya pun tertanya.. apakah contoh terbaik utk discharge secara manual? huhuhuhu

azliismail
28th November 2008, 10:00 AM
tumpang tanye, cemane nk discharge care manual?
xpaham ayat di situ...

Yelah.. saya pun tertanya.. apakah contoh terbaik utk discharge secara manual? huhuhuhu

"disharge baterry manually" senang jer tu ...... ko rendam kat air...muehehehehe

Defcon
28th November 2008, 03:14 PM
tumpang tanye, cemane nk discharge care manual?
xpaham ayat di situ...

Yelah.. saya pun tertanya.. apakah contoh terbaik utk discharge secara manual? huhuhuhu

"disharge baterry manually" senang jer tu ...... ko rendam kat air...muehehehehe

Ingin sekali saya berguru dengan anda cecara nak discharge baterry tue ..kalu dah berguru...tok guru kena lah demo pakai battery tok guru hehehehe

azliismail
28th November 2008, 04:49 PM
utk discharge battery, mase aku main RC dulu.. ade alat dia.. x pun yg balance power tu supply kat kipas kecik utk sejukkan motor atau kalo battery AA tu letak kat jam..

kat atas cara2 nak discharge battery....mmg ada alat utk discharge ni kena pi cari nims...

Defcon
28th November 2008, 04:59 PM
utk discharge battery, mase aku main RC dulu.. ade alat dia.. x pun yg balance power tu supply kat kipas kecik utk sejukkan motor atau kalo battery AA tu letak kat jam..

kat atas cara2 nak discharge battery....mmg ada alat utk discharge ni kena pi cari nims...

Errr bateri camera awak jenis camana? ke discharge nye device utk ada utk memacam jenis spesis?

putingdamak
3rd December 2008, 10:07 AM
thanx for the info.... seblum ni aku pun tak tau.... :)

karimy
3rd December 2008, 05:58 PM
skrg boleh dikatakan semua camera pakai li-ion tak kiralah dslr atau bukan. bateri jenis ni paling senang nak jaga, tapi kalau silap teknik bateri cepat kong... :D

tips..

1. tak perlu discharge, walaupun level masih ditahap 90% tapi kalau charge lagi baik.
2. jgn tunggu dan 0% baru nak charge, akan memendekkan jangka hayat bateri.
3. jgn ter-over charge, iaitu re-charge berulang2 kononnya nak power lebih. kalau dah full tu cabut je la.
4. bateri jenis li-ion mudah kehilangan kuasa jika suhu sekeliling sejuk. cthnya negara iklim salji...kena selalu charge. kalau tak cepat rosak sebab li-ion tak boleh hilang kuasa secara total, nanti tak masuk charge.
5. elakkan terdedah kepada suhu yg panas.
6. jgn charge sehingga 100% hanya bertujuan utk simpan. guna..kalau tak nak guna charge 50% shj..kemudian simpan.

apapun, semua bateri ada jangka hayatnya..tak boleh tahan selamanya. tapi paling tidak pun tips ni boleh membantu bateri tahan lebih lama. harap sy dapat membantu...tq

emkay
7th December 2008, 07:08 PM
Gud info la... untuk melambatkan bateri kong,
tp last2 bateri mesti kong jugak.
kalu x, tutup le kilang bateri.

softbox
10th December 2008, 03:50 PM
Ohooo... selama ni aku salah faham... aku igt kena kasi abis baru leh charge... tp sib baik aku selalu charge bateri bila dah tinggal 1 bar... huh! tengkiu bro... betul2 rasa mcm dah terer pasal bateri nih.. hikhikhik :D

malaybaru
12th December 2008, 03:41 AM
..berkaitan penjagaan bateri ni, saya nak tanya bateri flash,
mana yang lebih lama ketahanan kuasa bateri itu kalau :-
1-) on/off
2-) standby mode

kalau sapa2 ada jawapan bagi soklan baguih juga.
aku jarang offkan flash aku kerana aku setkan auto standby.(Canon 550ex)
camera pun aku set after 4 or 5 minutes tak tekan shutter button, terus dia gi standby.(ewah ewah, cakap omputeh la pulok)

baru-baru ni sb800 aku kong... bila hantar repair, baru tau yang air bateri dah meresap masuk dalam board, tak pasal-pasal hilang beratus nak repair... si mamat repair tu bagitau kat aku, kalau guna bateri alkaline, pastikan discharge flash dulu, turn off, then keluarkan bateri (valid untuk alkaline) dari flash... tapi kalau NiMH takdak masalah boleh tinggalkan dalam flash takpa, takkan berair...

perihal soalan kat atas tu, dari segi teorinya, untuk apa jenis benda elektrik/elektronik pun (termasuklah kereta), masa turn on/off ada satu spike dalam current, so guna power masa tu banyak... kalau standby, masih guna power jugak tapi sikit... kesimpulannya, guna standby mode semasa in between shooting... lepas shoot, boleh off...

kalau sesiapa ada teori lain, harap boleh share...

karimy
15th December 2008, 07:34 AM
tak perlu off, selepas standby flash akan off dgn sendiri.

flash apabila on akan tarik kuasa dari bateri, kat situlah punca kuasa..sebab itu kita dgr ada bunyi recharge jika on. kuasa tu disimpan dlm flash..selagi kita tak off flash, selagi tulah power tu ada kat dlm tu. jika kita off flash, lama-kelamaan power yg diserap oleh flash melalui bateri tadi akan hilang. kemudian kita on dan flash akan menyerap semula kuasa dari bateri..bukankah ini satu pembaziran? kalau asyik on/off lama2 power habis mcm tu aje..tembak tak sampai 50 kpg dah habis.

biarkan on, semua flash ada standby mode..

karimy
15th December 2008, 07:50 AM
Ohooo... selama ni aku salah faham... aku igt kena kasi abis baru leh charge... tp sib baik aku selalu charge bateri bila dah tinggal 1 bar... huh! tengkiu bro... betul2 rasa mcm dah terer pasal bateri nih.. hikhikhik :D

tapi kena ingat, formula ni hanya sah utk bateri jenis li-ion shj. lain2 seperti ni-mh atau ni-cad atau jenis lama tak boleh charge terus. kena guna sampai habis tak pun discharge dulu.

nak discharge pun ada teknik jugak, tak boleh buat sesuka hati..

kalau bateri jenis ni-mh atau ni-cad seperti yg sering terdapat pd hp zaman dulu, mmg kena discharge dulu sampai kering, then baru charge. tapi utk tahan lebih lama, hanya discharge 2-3 minggu sekali atau 2x sebulan, bukannya setiap kali nak charge. sy tgk ramai yg suka discharge setiap kali charge bateri, kononnya nak 'cuci' bateri dulu sebelum charge, baru power. ramai yg fikir mcm ni, sebab itu bateri byk kong..sy punya tahan sampai 2 thn, org lain tak sampai setahun dah kong. kalau bateri charge 2x dlm sehari, maknanya 2x jugak dia discharge..patutlah cepat kong.

secara teknikalnya kenapa ni-mh atau ni-cad memerlukan penjagaan yg sungguh cerewet tak dapatlah sy terangkan, tanya mr google je. tapi inilah teknik dan cara penjagaan bateri yg mmg terdapat dlm manual. org kita ni malas baca manual..main tibai je. beli kereta baru pun ada manual, tapi siapa yg baca? sebab tu byk kereta tayar mkn sebelah, enjin tak pikap, rosak itu dan ini. selagi boleh tekan...belasah je. rosak hantar servis..muahahahaa

bijantora
15th December 2008, 04:45 PM
Ohh..bagus info yg bagus..baru je nak tanye.. nasib ader yg bgtau...mkacih2

karimy
20th December 2008, 06:08 AM
satu lagi tips yg sy rasa amat berguna..

bateri ni-cad atau ni-mh yg selalu kita guna utk speedlight lama kelamaan akan habis jangka hayatnya, mungkin setahun atau kurang? antara symptom atau tanda2 bateri nak kong ialah tak masuk charge, atau discharge dgn sendirinya. semua ni-mh bateri akan discharge kalau tak guna, tapi hanya 10-20% shj. kalau dah 50% maknanya tak lama dah tu...

kalau bateri kurang power setelah charge, atau tak masuk charge..letakkan dlm peti sejuk. bungkus dgn plastik setebal yg mungkin..then letakkan dlm freezer selama 24jam atau lebih. keringkan...kemudian charge. setelah charge, anda akan lihat prestasinya sama mcm bateri baru. tapi hanya utk sementara mungkin 1-2 bulan..at least bolehlah kumpul budget dulu sebelum nak beli bateri baru.

AMARAN!!: JGN CHARGE KETIKA BATERI DLM KEADAAN FROZEN, BIARKAN SEHINGGA DLM KEADAAN SUHU BILIK, JIKA TIDAK AKAN MELETUP!!

tips ni sy dapat dari pomen baiki hp. sy dah buat beberapa kali utk bateri ni-mh..malah bateri laptop sy jenis li-ion pun ok setelah buat tips ni. tapi hanya utk kecemasan, mungkin 1-2 kali shj. bateri laptop sy hanya sekali shj, buat kali kedua dah tak menjadi. akhirnya kena beli baru jugak....muahahaha. tq

peguin
7th January 2009, 11:51 AM
salam to all ahli FMDC...
sy br dlm FMDC & br jugak nak bjinak2 dlm dunia fotografi ni.best giler dpt join FMDC mcm2 info sy dpt maklum la sy budak br blaja....act. smua menda sy tak tau pasal kamera main snap je then bila join FMDC trasa giler diri kerdil dlm dunia fotografi sbbkan minat tu yg terus blajar skit2....hope geng2 FMDC dpt beri tunjuk ajar...tq

peguin
12th January 2009, 03:58 PM
seb bek ju baca klau tak tgu abis br charge. cina kedai tu ckp msti tgu kong klau tak bateri tak tahan lama....huhuhu
thanks bro 4 the info....

nazruladnan
22nd January 2009, 04:35 PM
nak bertanya. so, bateri apa yg sesuai untuk speedlight. skrg ni pakai bateri energizer Ni mh. ok ke?? atau pun pakai bateri alkaline bagus . dulu pnah pakai bateri energizer lithium yg biru tu. tapi tinggi plak kos . minta bgi cadangan

akuss15
28th January 2009, 05:54 PM
salam semua. just tips ringkas dr saya....

ada satu video di youtube telah memprovekan battery mana yg sesuai buat flash unit.

-alkaline bettery is the best..... punch output dia lagi kuat dr nimh (kebanyakkan batt charge jual skang ialah nimh)..
-nimh battery die lagi murah tp die produce more heat and akan start leaking nanti..... this explain sb-900 overheating problem bile insert nimh battery...
-alkaline battery much expensive la.....

rujukan : http://www.youtube.com/watch?v=iO8GsMeZc6E

Satu lagi untuk penjagaan yang baik... kita harus guna proper and professional charger..... Saya nih main RC car, so tahu jenis charger yang sesuai....
-kita panggil dia fast charger..... charger biasa rate amp die hanya ditahap mili.... kalau charger ni sehingga 7amp... ini kita boleh charge 4AA nimh dlm masa 15 minit sahaja.
-charger ini akan charge dengan seimbang ke semua cell... makksudnya kapasiti setiap batery akan sama...
-charger ni ade function bacaan kapasiti batery, elapsed time, remaining time.... so info nih berguna la....
-ade certain charger boleh discharge kandungan batery...
-saya tak pasti plak ada beteri yg takbleh full discharge, masa main rc batery li-on atau nimh pon kene bantai discharge then charge balek....
-harga dia dalam rm 350 - ribuan.... tp yg 300++ pon dah okeh.....
-seken hand bleh cari kat www.rctech.net
-antara brand yg tiptop... tahmazo... gt-power... dan lain lain
-gambo dia.....
http://www.made-in-china.com/image/2f0j00nBoQiNYEYGrCM/G-T-Power-A8-Balance-Charger-G-T-A8-.jpg

buzenikon
10th September 2009, 05:18 PM
hurmm,,, nk tny skit la kn.. nk kna charge sblum kong tu maksud die mcm mne? bar tinggal 1 or dh kelip2??? kai nikon.. kalo mcm sy ni pkai 2 batteri,. gilir2..guna 1, satu g cas.. bile dh abis,,, masukkan yg dh cas.. pastu cas yg dh abih.. cmni ok x? tp soalan sy yg ats tu tlg jwb ea.. sori kalo soalan ni terlalu simple.. bru nk blajo...

p/s: really2 need a sifoo.. hehehe

mdfadle
14th September 2009, 05:09 PM
salam semua. just tips ringkas dr saya....

ada satu video di youtube telah memprovekan battery mana yg sesuai buat flash unit.

-alkaline bettery is the best..... punch output dia lagi kuat dr nimh (kebanyakkan batt charge jual skang ialah nimh)..
-nimh battery die lagi murah tp die produce more heat and akan start leaking nanti..... this explain sb-900 overheating problem bile insert nimh battery...
-alkaline battery much expensive la.....

rujukan : http://www.youtube.com/watch?v=iO8GsMeZc6E

Satu lagi untuk penjagaan yang baik... kita harus guna proper and professional charger..... Saya nih main RC car, so tahu jenis charger yang sesuai....
-kita panggil dia fast charger..... charger biasa rate amp die hanya ditahap mili.... kalau charger ni sehingga 7amp... ini kita boleh charge 4AA nimh dlm masa 15 minit sahaja.
-charger ini akan charge dengan seimbang ke semua cell... makksudnya kapasiti setiap batery akan sama...
-charger ni ade function bacaan kapasiti batery, elapsed time, remaining time.... so info nih berguna la....
-ade certain charger boleh discharge kandungan batery...
-saya tak pasti plak ada beteri yg takbleh full discharge, masa main rc batery li-on atau nimh pon kene bantai discharge then charge balek....
-harga dia dalam rm 350 - ribuan.... tp yg 300++ pon dah okeh.....
-seken hand bleh cari kat www.rctech.net
-antara brand yg tiptop... tahmazo... gt-power... dan lain lain
-gambo dia.....
http://www.made-in-china.com/image/2f0j00nBoQiNYEYGrCM/G-T-Power-A8-Balance-Charger-G-T-A8-.jpg

bro..tak panas ke bateri tu bila cas ngan high current..silap2 boleh blow betri tu...

akuss15
15th September 2009, 10:25 AM
bro..tak panas ke bateri tu bila cas ngan high current..silap2 boleh blow betri tu...

bro, mmg panas gile, lupe nak pesan.. beli cooling rack sekali.... bawah ade kipas... and satu lagi jgn la punch maximum selalu. dikala kecemasan je la... kalau ade banyak masa, elok pakai slow charge....

kalkelesyen tahap amp yg paling selamat ialah mh/2. cthnye kalau beteri anda 2000mH, 1amp tuh kire yg paling selamat. 1amp pon dah kire laju drpd charger biasa yg puratanya dlm 500mili amp.

mdfadle
15th September 2009, 02:10 PM
ooo tak leh la guna selalukan...tulah..kalo 15min dah dapat full cas mesti panas gile.hehehehe..silap silap betri tu leaking..n silap silap tangan melecur beb..

nazruladnan
15th January 2010, 12:35 AM
mcm takut je tgk.. sy pakai bateri tesco je ... so far ok

azrulhazle
15th January 2010, 09:28 AM
nice info.... seb baik aku cas bateri cara betul.. huhuhu..

bro, bateri tesco leh ker? baper lama tahan?

nazruladnan
15th January 2010, 09:31 AM
nice info.... seb baik aku cas bateri cara betul.. huhuhu..

bro, bateri tesco leh ker? baper lama tahan?

ok je.. beli yg biru tu. rm2.59 . satu pack sy guna . leh tahan untuk tambah tolak 500 shots. flash set manual..

kadang2 je . mase wat job tu. pakai 2 pek sbb kene pakai byk kuasa sket.

muraisenja
15th January 2010, 05:05 PM
tima kasih bro...info baguih amat berguna

gemuk
15th January 2010, 09:53 PM
yup... beteri TESCO... baguussss...

p/s. cepat masa charge cepat pulak bateri weak... kemudian cepat pulak dibuang ke longkang... normal charge is the best...

neozlong
29th April 2010, 08:44 AM
goog tread.tq broo...pasni aku nak godek kandungan bateri yang dah jahanam mana tau leh repair plak ker.hheheh

sithlord
25th May 2010, 07:22 PM
nasib baik aku baca thread ni..selalu nya dok paham bateri kena kong terus ..pas tu charge baru tahan lama..rupanya sebaliknya..thanks

skatoon
7th June 2010, 11:38 PM
Sama la... So skunk nie, anytime bleh cas btry... YahooOooo

guajiran
17th August 2010, 12:03 PM
salam nak tanye...

bile simpan kamera..bateri kene keluarkan ke x dari kamera?
if kene keluarkan , kt mane nak taruk bateri tu....kt tmpat charger ke tanpa connect the cable electrik...
or just letak je tanpa apa2 pelindung pd board bateri tu....?

tolong2 sape2 yg tau...?

azmizi
17th August 2010, 12:06 PM
Mmg kena bukak batt tu..walaupon kita tak guna klu bateri terlekat kt body kebarangkalian cas dia bejalan adalah besar jugak
**speedlite pon sama jugak..bukak batteri daripada speedlite tuh tuk tak bagi cas bocor

guajiran
17th August 2010, 12:54 PM
Mmg kena bukak batt tu..walaupon kita tak guna klu bateri terlekat kt body kebarangkalian cas dia bejalan adalah besar jugak

owh terima kasih atas info tu...memang slalu kalau biar je, bateri makin low.....

matden
20th August 2010, 11:14 AM
thanx for da info :ymsmug::ymsmug::cool:

Dewangga
23rd August 2010, 07:30 PM
Ada seperkara yang penting untuk jaga bateri. Jangan sekali-kali biarkan bateri anda TERJATUH. Sebab kalau selalu terjatuh, internal resistance akan meningkat. Bila ini berlaku, bateri pendek hayat.

qronie
9th November 2010, 08:32 PM
salam nak tanye...

bile simpan kamera..bateri kene keluarkan ke x dari kamera?
if kene keluarkan , kt mane nak taruk bateri tu....kt tmpat charger ke tanpa connect the cable electrik...
or just letak je tanpa apa2 pelindung pd board bateri tu....?

tolong2 sape2 yg tau...?

saya ada sikit kemuskilan disini...maksud simpan disini utuk tempoh yang lama berbulan2 atau 2~3 hari pun kena keluaqkan bateri jugak

syam5323
21st March 2011, 11:54 AM
saya pun nak tanya soalan yang sama.. Kena keluarkan bateri setiap kali lepas guna kamera atau
kena keluarkan bateri bila nak simpan dalam tempoh yang lama sahaja..

kain_putih
23rd March 2011, 02:48 PM
ak biase smpn kamera,bateri mst cabut..ade org kate supaya bateri tahan lama..lagi satu sebab,aku ni duk kt kolej..untuk safety,ak kalau simpan konfem cabut bateri sbb pencuri ni ade satu alat yang leh detect barang-barang elektrik jika ade bateri di dalamnya..sbb tu kite selalu pelik nape kereta org yang ade kamera tu yang kene pecah tapi kete org yang xde kamera tu xkene pecah??takkan pencuri tu de ilmu pengesan plak...ni suma dr ape yang ak dengar org ckp..ak pn xtau betol ke x..ak ikt je..janji kamera ak selamat...hehehe