PDA

View Full Version : Perbezaan jenis lens.!



mr_bun
10th November 2005, 08:17 PM
salams geng2 yg pro dan menuju ke tahap pro..hehehe
nak tanya sket..
apa maksud ni ek?

1. lens utk kegunaan kamera digital saje
2. lens utk kegunaan kamera digital & 35mm
3. lens utk kegunaan 35mm saje

contohlah..
macam tamron super XR AF28-200mm model A03...dalam katalog tamron yg aku baca nih..dia tulih conventional lense utk 35mm filem kamera AF...

ada beza ke kalau lense tu pakai kat digital slr?

sori kalo soklan bebudak sket...
saya budak baru belajar..amik kamera tolon tunjukkan..hehehe
:D

AyAres151
11th November 2005, 02:47 AM
erm.. bab2 nih kita tunggu pro2 jawab..karang ese jawab karang salah plak...

mana abahwafi..bubba.. cikgu brahym semua nih.. tlg mrbun kita nih..

abahwafi
11th November 2005, 11:40 AM
Alamak.....aku tak reti sgt nak xplain guna bahasa peringkat tinggi. Kalau bahasa pasar bleh ? Aku cuba yer... :)

1. lens utk kegunaan kamera digital saje

Lens ni kira specially design utk DSLR. Ia tak boleh digunakan utk SLR. Kalau dipakai jugak, kat bucu gambar tu nanti akan nampak kehitaman macam ada bayang. Ia disebabkan oleh size sensor yg agak kecil yg digunakan dalam DSLR berbanding SLR. Biasanya pembuat lense akan buat penandaan khas utk lense spt ini spt DI, DX dsb.

2. lens utk kegunaan kamera digital & 35mm

Ada jugak lens yg boleh digunakan utk kedua-duanya. Maksudnya ia tak dibuat khas utk DSLR sahaja. Tetapi lens ini ada sikit kelemahannya jika digunakan kat DSLR. Maklumlah ia bukan specially design for digital.

3. lens utk kegunaan 35mm saje
Rasanyer takde lense dalam kategori ni, lens ini mungkin sama dalam kategori no. 2 kat atas.

Itu saja lah pengetahun cetek saya pasal lense. Expert lain mungkin boleh tambah dan betulkan kenyataan saya ni.

Sekian.

tembeling
11th November 2005, 06:51 PM
Alamak.....aku tak reti sgt nak xplain guna bahasa peringkat tinggi. Kalau bahasa pasar bleh ? Aku cuba yer... :)

1. lens utk kegunaan kamera digital saje

Lens ni kira specially design utk DSLR. Ia tak boleh digunakan utk SLR. Kalau dipakai jugak, kat bucu gambar tu nanti akan nampak kehitaman macam ada bayang. Ia disebabkan oleh size sensor yg agak kecil yg digunakan dalam DSLR berbanding SLR. Biasanya pembuat lense akan buat penandaan khas utk lense spt ini spt DI, DX dsb.


Ni dinamakan vignette ke?

myusufm
11th November 2005, 09:08 PM
yup

myusufm
11th November 2005, 09:51 PM
1. lense untuk film
http://www.geocities.com/anturaya_best/filmlens.jpg

2.lense utk digital
http://www.geocities.com/anturaya_best/dglen.jpg

andaikan bulat putih tu belakang lense dan kawasan merah tu adalah cahaya yang masuk kena kat sensor/film. line tuh sensor(pendek) dan film atau full frame sensor(panjang)
gambar no satu(lens utk film), cahaya yang masuk adalah lebih besar dan meliputi seluruh sensor/film.Maka lense ini sesuai untuk kedua2 film dan sensor yang bukan full frame size(eg d70nye sensor).
gambar 2 tuh plak lense hanya untuk digital. Cahaya yang masuk cukup2 untuk sensor sais kecik cam d70nye. so bila guna lense nih untuk film atau full frame sensor macam 1d mark 2 cahaya yang masuk tuh tak cukup nak penuhkan kawasan sensor or film. maka jadiklah vignette..
sebab tuh lense yang special made untuk digital takleh pakai kat film or full size frame sensor.

faham murid2?

sori aa. cita2 nak jadik engineer pastuh nak jadik lecturer..sebab tuh suke terang bab2 technical nih...hehe

mr_bun
12th November 2005, 09:26 AM
paham2...oo itu ke bezenye..

sankyu sensei2 ku..
budak baru belajar ini sudah blajar satu bende baru hari nih..hehehe

8)

brahym
12th November 2005, 01:00 PM
Kalau canon lens jenih EFS tu hanya utk digital only..tapi kalau EF utk semua digital atau analog. Kalau tamron rasanya dia akan tulih 'Di' utk digital lensnya. Nikon tak pasti..rasanya DX kot..

tembeling
12th November 2005, 04:08 PM
Yup...betul la tu DX.

brahym
13th November 2005, 05:51 AM
OT: Ni bukan soalan prejudice..soklan ni memang aku nak tau...biasanya siapa yang tiru siapa dlm lens ni? contohnya 70-200, 17-35, 18-55 dsb..nikon ker canon yang dulu?

aku rasa canon akan tiru nikon utk 18-200mm dan,
nikon akan tiru canon utk 24-105mm pas ni..hehhe...

myusufm
13th November 2005, 11:19 AM
bleh ke kate nak tiru meniru..perkataan lebih tepat bukan bersaing ke?

cgmulia
13th November 2005, 12:55 PM
hehehe.. tak kisah lah sapa tiru sapa...

janji kita yg untung.. coz dpt guna teknolgi yg dibekalkan

dan depa sure untung...coz kita dah perabih duit kat depa..

kekekeke

AyAres151
13th November 2005, 01:53 PM
hehhee.... macam proton tiru mitsubishi... ala... peniruan itu penting utk meningkatkan taraf masing2..

brahym
13th November 2005, 02:18 PM
hehehe.. tak kisah lah sapa tiru sapa...

janji kita yg untung.. coz dpt guna teknolgi yg dibekalkan

dan depa sure untung...coz kita dah perabih duit kat depa..

kekekeke

:D :D

abahwafi
14th November 2005, 10:33 AM
Apa pon jenis lens yg dibuat oleh pengeluar lense adalah bergantung pada market research dan demand. So, photog punyer response biasanya adalah sama tak kira samada dari kem nikon atau canon. Pembangunan teknologi juga akan mempengaruhi kemajuan lense sesuatu brand.

Yang pasti, lense yg baik atau pro lense tak penah berada dalam linkungan yg mampu aku miliki...huh :(

myusufm
14th November 2005, 10:04 PM
Apa pon jenis lens yg dibuat oleh pengeluar lense adalah bergantung pada market research dan demand. So, photog punyer response biasanya adalah sama tak kira samada dari kem nikon atau canon. Pembangunan teknologi juga akan mempengaruhi kemajuan lense sesuatu brand.

Yang pasti, lense yg baik atau pro lense tak penah berada dalam linkungan yg mampu aku miliki...huh :(

senasib..hahaha

PeLaris
3rd December 2005, 02:41 AM
:)