PDA

View Full Version : D90 body,kitlen 18-105mm n 50mm f1.8,lumix compact camera (semua dalam beg nikon)



hasrul87
14th December 2011, 11:19 AM
Salam,

Kepada semua warga Fotomedia,

Untuk perhatian semua, saya taip semula Laporan Polis yg saya buat:

PADA 12/12/2011 JAM LEBIH KURANG 3:34PTG SAYA TELAH MELETAKKAN MOTOKAR SAYA JENIS PERODUA KANCIL NO PENDAFTARAN WJG5164 DI PARKING ARAS 3 JUSCO SEKSYEN 1 WANGSA MAJU(ALPHA ANGLE), KL DALAM KEADAAN BAIK DAN BERKUNCI .PADA 12/12/2011 JAM LEBIH KURANG 4:25PTG APABILA SAYA DATANG SEMULA KE MOTOKAR SAYA DAPATI KESEMUA PINTU KERETA SUDAH TIDAK BERKUNCI DAN TERDAPAT KESAN UMPIL PADA TEMPAT KUNCI SEBELAH PEMANDU, SAYA MEMBUAT PEMERIKSAAN DAN DAPATI TERDAPAT

BARANG SEPERTI BERIKUT TELAH HILANG
-2 BUAH LAPTOP JENAMA COMPAQ PRESARIO DAN JENAMA ACER
-1 BUAH KAMERA DSLR JENAMA NIKON D90, 2 LENSE DAN CHARGER
-1 BUAH KAMERA KOMPAK JENAMA LUMIX DAN CHARGER
-2 BUAH EXTERNAL HARD DISK JENAMA BUFFALO DAN JENAMA MAXTOR
-CABLE HANDPHONE, 2 BUAH BEG LAPTOP, 1 BEG DSLR NIKON D90
-KUNCI MOTOR YAMAHA LAGENDA AFP4973 BESERTA ROAD TAX, KUNCI SPARE KERETA KANCIL BESERTA ALARM, KUNCI RUMAH
-ALAT TULIS, DUIT SYILLING LEBIH KURANG RM2O/+-, 2 KEPING MEMORY CARD 4GB, CHARGER KAMERA OLYMPUS, CABLE HANDPHONE SONY ERRICSON, EARPHONE, 2 BUAH PENDRIVE KINGSTON 2GB, MINI GUIDE NIKON D90 dan itu je yg saya ingat.

Anggaran kerugian RM7000, tapi dalam laptop n external Hard disk, yg terkandung barang2 Uni., xsgmnt, report, gambar, info2 sejak 6 tahun dulu buat aq sedih sangat hilang semua tue:-(....

Pasal dslr tue nnt aq update serial no. kot nnt ade yg terjumpe ke.
Sekian.

Ayoi MHr

rimau_malaya
14th December 2011, 11:44 AM
biar betik...
mcm die sapu semua yg ada dlm kete jer nie....
cable pun die sebat...dah sah org nie tau pasal teknologi.. bukan perampok yg kosong otaknya..

takziah yer bro...

stickyglue
14th December 2011, 11:45 AM
takziah, macam mana leh tinggalkan dlm keta benda benda tu suma... bukan ke dah byk kes macam nihh.. barang barang elektronik nihh jgn tinggalkan dlm keta.

rimau_malaya
14th December 2011, 11:46 AM
dengar citer diorg bley detect barang elekronik yg ade dlm kete.. btol ker?

CgSir
14th December 2011, 11:57 AM
Salam,

Kepada semua warga Fotomedia,

Untuk perhatian semua, saya taip semula Laporan Polis yg saya buat:

PADA 12/12/2011 JAM LEBIH KURANG 3:34PTG SAYA TELAH MELETAKKAN MOTOKAR SAYA JENIS PERODUA KANCIL NO PENDAFTARAN WJG5164 DI PARKING ARAS 3 JUSCO SEKSYEN 1 WANGSA MAJU(ALPHA ANGLE), KL DALAM KEADAAN BAIK DAN BERKUNCI .PADA 12/12/2011 JAM LEBIH KURANG 4:25PTG APABILA SAYA DATANG SEMULA KE MOTOKAR SAYA DAPATI KESEMUA PINTU KERETA SUDAH TIDAK BERKUNCI DAN TERDAPAT KESAN UMPIL PADA TEMPAT KUNCI SEBELAH PEMANDU, SAYA MEMBUAT PEMERIKSAAN DAN DAPATI TERDAPAT

BARANG SEPERTI BERIKUT TELAH HILANG
-2 BUAH LAPTOP JENAMA COMPAQ PRESARIO DAN JENAMA ACER
-1 BUAH KAMERA DSLR JENAMA NIKON D90, 2 LENSE DAN CHARGER
-1 BUAH KAMERA KOMPAK JENAMA LUMIX DAN CHARGER
-2 BUAH EXTERNAL HARD DISK JENAMA BUFFALO DAN JENAMA MAXTOR
-CABLE HANDPHONE, 2 BUAH BEG LAPTOP, 1 BEG DSLR NIKON D90
-KUNCI MOTOR YAMAHA LAGENDA AFP4973 BESERTA ROAD TAX, KUNCI SPARE KERETA KANCIL BESERTA ALARM, KUNCI RUMAH
-ALAT TULIS, DUIT SYILLING LEBIH KURANG RM2O/+-, 2 KEPING MEMORY CARD 4GB, CHARGER KAMERA OLYMPUS, CABLE HANDPHONE SONY ERRICSON, EARPHONE, 2 BUAH PENDRIVE KINGSTON 2GB, MINI GUIDE NIKON D90 dan itu je yg saya ingat.

Anggaran kerugian RM7000, tapi dalam laptop n external Hard disk, yg terkandung barang2 Uni., xsgmnt, report, gambar, info2 sejak 6 tahun dulu buat aq sedih sangat hilang semua tue:-(....

Pasal dslr tue nnt aq update serial no. kot nnt ade yg terjumpe ke.
Sekian.

Ayoi MHr

Takziah bro. Kenapa di tinggalkan dalam kereta kancil. Kereta kancil dan sewaktunya dengannya seperti proton ini memang mudah di buka tanpa menggunakan kunci. Hanya menggunakan sebatang pembaris atau dawai sepanjang 10 inci pintu kancil boleh di buka dalam masa 3 saat sahaja jika tidak ada sistem keselamatan tambahan. Mungkin ada barang yang menarik perhatian si pencuri. Kadang-kadang kerana terlihat wang RM1 sahaja pun sudah cukup menarik perhatian si pencuri untuk membuka pintu kereta.

Cubalah sembahyang hajat dan bacaan Yasin memohon pertolongan Allah, moga-moga diperkenankan Allah. Apapun kepada kita semoga jadi pengajaran agar sentiasa berhati-hati.

hasrul87
14th December 2011, 11:58 AM
takziah, macam mana leh tinggalkan dlm keta benda benda tu suma... bukan ke dah byk kes macam nihh.. barang barang elektronik nihh jgn tinggalkan dlm keta.


Ingat nk singgah kejap je bro...xde rezeki nmpknya

hasrul87
14th December 2011, 11:59 AM
dengar citer diorg bley detect barang elekronik yg ade dlm kete.. btol ker?

aq penah dgr la...tp xpnh tgk lak...sedih la security guard jusco n polis xdpt buat2 pe bro

hasrul87
14th December 2011, 12:03 PM
Takziah bro. Kenapa di tinggalkan dalam kereta kancil. Kereta kancil dan sewaktunya dengannya seperti proton ini memang mudah di buka tanpa menggunakan kunci. Hanya menggunakan sebatang pembaris atau dawai sepanjang 10 inci pintu kancil boleh di buka dalam masa 3 saat sahaja jika tidak ada sistem keselamatan tambahan. Mungkin ada barang yang menarik perhatian si pencuri. Kadang-kadang kerana terlihat wang RM1 sahaja pun sudah cukup menarik perhatian si pencuri untuk membuka pintu kereta.

Cubalah sembahyang hajat dan bacaan Yasin memohon pertolongan Allah, moga-moga diperkenankan Allah. Apapun kepada kita semoga jadi pengajaran agar sentiasa berhati-hati.

Insya Allah...mgkin dh ade mata memerhati time sy punggah 3 beg masuk bonet...pencuri tue umpil kt lubg kunci driver sampai dh xleh masuk kunci dh bro...

CgSir
14th December 2011, 12:22 PM
Insya Allah...mgkin dh ade mata memerhati time sy punggah 3 beg masuk bonet...pencuri tue umpil kt lubg kunci driver sampai dh xleh masuk kunci dh bro...

Oh ya lah tu. Kebiasaan di kawasan tu memang ada tukang perhati. Sebab itu saya kalau nak tinggalkan barang dalam kereta biasa sebelum sampai ke distinasi saya punggah dulu barang kedalam bonet kereta. Pastikan di tempat duduk tidak ada barang di syaki berharga. Kalau ada barang terpaksa di tinggal di tempat dudu saya akan buka barang itu supaya boleh di lihat dari luar apa barangan yang tidak berharga itu. Apabila sampai kawasan parking di distinasi kita keluar kunci kereta dan terus jalan. Sebab dah pernah kena tetapi bukan barangan berharga sangat.

rimau_malaya
14th December 2011, 12:38 PM
aq penah dgr la...tp xpnh tgk lak...sedih la security guard jusco n polis xdpt buat2 pe bro
diorg mana la tau pape...
mesti diorg ingat perampok tu punya kete dan kunci ilang...
silap2, pak guard yg tlg bukakkan...
:-)

hasrul87
14th December 2011, 12:45 PM
diorg mana la tau pape...
mesti diorg ingat perampok tu punya kete dan kunci ilang...
silap2, pak guard yg tlg bukakkan...
:-)

pak guard tlg buka'n mmg terB la yop!huhu

hasrul87
14th December 2011, 12:47 PM
Oh ya lah tu. Kebiasaan di kawasan tu memang ada tukang perhati. Sebab itu saya kalau nak tinggalkan barang dalam kereta biasa sebelum sampai ke distinasi saya punggah dulu barang kedalam bonet kereta. Pastikan di tempat duduk tidak ada barang di syaki berharga. Kalau ada barang terpaksa di tinggal di tempat dudu saya akan buka barang itu supaya boleh di lihat dari luar apa barangan yang tidak berharga itu. Apabila sampai kawasan parking di distinasi kita keluar kunci kereta dan terus jalan. Sebab dah pernah kena tetapi bukan barangan berharga sangat.

cume tpke gk...ade peluang ke nk dpt balik....adeh

ezy D8T
14th December 2011, 01:18 PM
Sabar yer bro... sedih dengar barang cam tu hilang... lagi lagi macam kita ni student... kereta aku pun dah kene pecah 3 kali, semua kes curik radio, harap ni jadi pengajaran buat semua, lagi lagi kalau barang kamera, hard disk komputer yang ada sentimental value... assignment tu lagi penting... waduh!!!

rimau_malaya
14th December 2011, 03:32 PM
pak guard tlg buka'n mmg terB la yop!huhu
hahaha...aku selau jumpe pak guard buat bodo jer bila alarm kete berbunyi..
sabo jer la...

andy nikon
14th December 2011, 03:40 PM
takziah bro..memang terase sgt2 klo barang2 yg kite yg penting ilang..IC ke pasport ilang takpe walaupn bende tu penting gak..boleh je pg buat balik..klo barang2 yg riban2 ni..aduhaiii..lemah jantung..takziah bro..harap2 perampok tu dapat la penunjuk dr ILAHI..klo nk penumbuk aku pn boleh gak..hehe..

Speed_Light
15th December 2011, 01:18 AM
takziah..tanda akhir zaman kejadian jenayah berleluasa. org jahat melebihi bilangannya dr org baik. malah seseorang itu bangga dgn kejahatan yg dilakukannya. oleh sb itu brg berharga cam itu kene bw ke mana shj. wpun di dlm kwsn masjid sekali pon. solat hajat dan mohon petunjuk dr yg maha kuasa. doa org teraniaya tiada hijab. mudah2an dimakbulkn

hasrul87
19th December 2011, 08:39 AM
salam,

kepada semua warga fotomedia,

untuk perhatian semua, saya taip semula laporan polis yg saya buat:

Pada 12/12/2011 jam lebih kurang 3:34ptg saya telah meletakkan motokar saya jenis perodua kancil no pendaftaran wjg5164 di parking aras 3 jusco seksyen 1 wangsa maju(alpha angle), kl dalam keadaan baik dan berkunci .pada 12/12/2011 jam lebih kurang 4:25ptg apabila saya datang semula ke motokar saya dapati kesemua pintu kereta sudah tidak berkunci dan terdapat kesan umpil pada tempat kunci sebelah pemandu, saya membuat pemeriksaan dan dapati terdapat

barang seperti berikut telah hilang
-2 buah laptop jenama compaq presario dan jenama acer
-1 buah kamera dslr jenama nikon d90, 2 lense dan charger
-1 buah kamera kompak jenama lumix dan charger
-2 buah external hard disk jenama buffalo dan jenama maxtor
-cable handphone, 2 buah beg laptop, 1 beg dslr nikon d90
-kunci motor yamaha lagenda afp4973 beserta road tax, kunci spare kereta kancil beserta alarm, kunci rumah
-alat tulis, duit syilling lebih kurang rm2o/+-, 2 keping memory card 4gb, charger kamera olympus, cable handphone sony erricson, earphone, 2 buah pendrive kingston 2gb, mini guide nikon d90 dan itu je yg saya ingat.

Anggaran kerugian rm7000, tapi dalam laptop n external hard disk, yg terkandung barang2 uni., xsgmnt, report, gambar, info2 sejak 6 tahun dulu buat aq sedih sangat hilang semua tue:-(....

Pasal dslr tue nnt aq update serial no. Kot nnt ade yg terjumpe ke.
Sekian.

Ayoi mhr

UPDATED SERIAL NO. :

NIKKOR LENS 50MM F/1.8D -2438784
LUMIX DMC-FH20 WARNA RED/ROUGE -WLODA001266
D90 HK KIT SET -8347470
AF-S DX 18-105MM/3.5-5.6 ED VR -34199372

p/s: Kalau ada pe2 korang bgtau la aq...012-2914809

N nak tanya, kena bgtau nikon centre kt PJ tue ker kalau hilang2 mcm ni?kot diorg leh trace kalau la ....tue pn kalau perompak tue x tukar serial no kat body n lens, n buat warranty card palsu...ye la aq dh letak letak serial no kt cni ni lak tue...

Ayoi MHr

rimau_malaya
19th December 2011, 10:56 PM
mcm penah tgk jer serial no 50mm tu. tapi x ingat la. rasanya mcm kat foto malaysia. kalu x silap la..
3hari lepas tgk thread kat situ.

hasrul87
20th December 2011, 08:33 AM
mcm penah tgk jer serial no 50mm tu. tapi x ingat la. rasanya mcm kat foto malaysia. kalu x silap la..
3hari lepas tgk thread kat situ.

thread kat ner bro?leh bg link x...thanks bro...

hasrul87
20th December 2011, 08:42 AM
UPDATED SERIAL NO. :

NIKKOR LENS 50MM F/1.8D -2438784
LUMIX DMC-FH20 WARNA RED/ROUGE -WLODA001266
D90 HK KIT SET -8347470
AF-S DX 18-105MM/3.5-5.6 ED VR -34199372

p/s: Kalau ada pe2 korang bgtau la aq...012-2914809

N nak tanya, kena bgtau nikon centre kt PJ tue ker kalau hilang2 mcm ni?kot diorg leh trace kalau la ....tue pn kalau perompak tue x tukar serial no kat body n lens, n buat warranty card palsu...ye la aq dh letak letak serial no kt cni ni lak tue...

Ayoi MHr

Tambahan:

1)Kat Kitlen aq ade HOYA UV Filter, kt 50mm cokia nye jer...I-lens ke ape tah...
2)Maxis Broadband Modem 7.6Mbps
3)Slip Gaji aku bulan Nov 2011....Cis!!!

Ayoi MHr

budakgile
20th December 2011, 08:51 AM
Syg nye... Klu iphone blh lg nk trace.


Sent from my iPhone using Tapatalk

aeryxz
21st December 2011, 04:44 AM
takziah bro..insyaAllah Allah akan menggantikan dgn yg lebih baik..banyakkan bersabar k..

alwaysraining94
21st December 2011, 09:20 AM
takziah bro . ni semua dugaan . kau doakan yg terbaik . ada hikmah bro deisbalik sume kjadian ni :D

matbolok
21st December 2011, 09:56 PM
dasat tul ko punya habis d sapu......alarm keta x funtion ke bro..ni mesti org dok prati ni n diaorg buat kerja bukan sorang,mesti ader geng baik punya cilok..x try jumpa manager security shopping tu untuk tgk CCTV kot2 nampak..kalu tunjuk report leh tgk CCTV.mana tau kot2 boleh detec no keta ke..takziah dari ambo bro,ada hikmah tu....

hasrul87
29th December 2011, 05:25 PM
dasat tul ko punya habis d sapu......alarm keta x funtion ke bro..ni mesti org dok prati ni n diaorg buat kerja bukan sorang,mesti ader geng baik punya cilok..x try jumpa manager security shopping tu untuk tgk CCTV kot2 nampak..kalu tunjuk report leh tgk CCTV.mana tau kot2 boleh detec no keta ke..takziah dari ambo bro,ada hikmah tu....

cctv yg plg dekat ngan kereta aq rosak diberitahu security jusco tue...xleh wat ape lah...aq pn dh xleh ckp ape, x check pun pas tue...

zaimluqman
30th December 2011, 04:44 PM
kesian sangat,tentu bro susah nak tidur.harap bersabar.Dugaan hidup.
Percaya pada qada dan Qadar.Kalau bukan rezeki apa nak buat.
Penyamun macam ni patut sangat direjam sampai mati.

appleseed
30th December 2011, 08:59 PM
http://www.stolencamerafinder.com/ <-------hopefully membantu

farid8558
6th January 2012, 09:21 AM
http://www.stolencamerafinder.com/ <-------hopefully membantu

tq bro.. mende nie mmg membantu...

hasrul87
7th January 2012, 08:36 AM
http://www.stolencamerafinder.com/ <-------hopefully membantu

Thanks bro

rimau_malaya
9th January 2012, 08:59 AM
thread kat ner bro?leh bg link x...thanks bro...
sori bro.. dah x dpt kesan link tu. tapi bro try cari. die nak jual, letak s/n tu skali..

tigerblack
23rd January 2012, 05:15 AM
Jangan percaya kata CCTV rosak, mmg SOP syarikat tak mau beri CCTV tanpa arahan mahkamah sebab tak mahu dikenakan tindakan undang-undang sebab kecuaikan mereka. Apa guna ada CCTV dan guard kalau jelas ada dirakam kejadian jenayah tapi pak guard bangla atau nepal sedang korek hidung. Namun memandangkan dah lambat sangat saya yakin CCTV tu dah didelete. Btw semua barangan elektronik yang kita letak dalam kereta boleh dikesan via transmisi radiasi dari bateri. Paling selamat buka bateri terus. Alat sebesar kotak rokok ini boleh didapati secara haram via China atau Siam. Harap maklum

Manpenaga
23rd January 2012, 11:17 AM
Simpati bro..cuma bleh jadikan tauladan,pertama jgn simpan laptop dalam kereta,mengikut pihak polis,pencuri menggunakan sejenis scanner yg mengesan isyarat elektrik dari laptop,target..tempat tempat parking,masa org sembahyang jumaat...

hasrul87
24th January 2012, 07:20 AM
Jangan percaya kata CCTV rosak, mmg SOP syarikat tak mau beri CCTV tanpa arahan mahkamah sebab tak mahu dikenakan tindakan undang-undang sebab kecuaikan mereka. Apa guna ada CCTV dan guard kalau jelas ada dirakam kejadian jenayah tapi pak guard bangla atau nepal sedang korek hidung. Namun memandangkan dah lambat sangat saya yakin CCTV tu dah didelete. Btw semua barangan elektronik yang kita letak dalam kereta boleh dikesan via transmisi radiasi dari bateri. Paling selamat buka bateri terus. Alat sebesar kotak rokok ini boleh didapati secara haram via China atau Siam. Harap maklum

Insya Allah...thanks bro...semoga semua lbh berhati2.

hasrul87
24th January 2012, 07:22 AM
Simpati bro..cuma bleh jadikan tauladan,pertama jgn simpan laptop dalam kereta,mengikut pihak polis,pencuri menggunakan sejenis scanner yg mengesan isyarat elektrik dari laptop,target..tempat tempat parking,masa org sembahyang jumaat...

Insya Allah...ade hikmah dengan pe yg berlaku...redha dgn ape berlaku....dalam masa sama jgn lupa untuk berhati agar x terjadi perkara yg sama kt semua.

arm_audioslave
25th January 2012, 01:44 AM
sedih den dongar kisah2 mcmni, ambik la teladan, den pun selalu tinggal keto mano2 walaupun kojap jo aie den bawak merato kamera cabuk den, tak sanggup den tinggal....

tehpex
25th January 2012, 01:52 AM
takziah bro.. sy pun mengalami nasib yg sama di mana kereta sy cermin di pecah brg yg hilang d90 + 3 lens + 2 speedlight dan beg vanguard kejadian berlaku di damansara utama dekat dengan kedai mkn vichuda semoga menjadi pengajaran kepada kita semua.. semoga jgn tinggal brg yg berharga dlm kereta.. insyaAllah bro.. ada hikmah di sebalik apa yg terjadi.. hidup mesti di teruskan..

farid8558
31st January 2012, 11:10 AM
xpe bro..belajar dari kesilapan.. lepas nie alert sket dgn brg2 kita,...