PDA

View Full Version : Praktica FX | Film Not Is Dead



anakmokhtar
25th December 2011, 10:48 PM
Alhamdulillah dapat sambar kamera ni. Nak beli fullframe digitol tak mampu, amek yang filem dah la. fullframe jugak. ;) hehe.
Sedikit info kamera ni:
Model : Praktica FX
Lens : Carl Zeiss Jena Tessar 50mm f2.8
Lens mount: m42
Production Time: September 1952 to February 1954
fully manual, didnt use any batteries and does not have metering system.

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/404920_347281951954236_100000173037330_1647280_119 2096123_n.jpg

Masih dalam proses test drive. Sedikit sukar sebab lightmeter yang ditempah belum kunjung tiba, hanya menggunakan kaedah sunny 16 utk metering dan kaedah "suka hati" haha
1st roll dah habis, tunggu nak hantar develop je. forumers yang pernah guna kamera ni boleh lah share sikit ilmu. ;)

anakmokhtar
25th December 2011, 10:49 PM
*hadoiiiii, silap tulis tajuk pulak. sepatutnya Praktica FX | Film Is Not Dead . admin tolong tukar.. sorry. :(

abdulhakim
26th December 2011, 12:22 AM
assalam. blh tahu brp harga nya?

rmanphoto
26th December 2011, 12:27 AM
cukup ganass dah nie gune kamera nie..

anakmokhtar
26th December 2011, 04:12 AM
assalam. blh tahu brp harga nya?
dalam 300+jugak. ;)


cukup ganass dah nie gune kamera nie..
x ganas pun bang... just nk kepuasan dan cabaran jer. :)

anakmokhtar
26th December 2011, 04:14 AM
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/386731_340270632655368_100000173037330_1621429_104 9581336_n.jpg
yang ni hasil dari lens carl zeiss bila guna kat d70.. testing lens masa baru dapat camera. ;)

alwaysraining94
26th December 2011, 01:29 PM
comei kamera nims . haha . thumbs up ! tunjok sket hasil nya . :D

anakmokhtar
26th December 2011, 01:33 PM
comei kamera nims . haha . thumbs up ! tunjok sket hasil nya . :D
InsyaAllah... nanti lepas develop akan up kat sini. sekarang ni tgh busy skit tak sempat nk pos filem ke KL. kalau develop kat kedah ni mahal sikit...

anakmokhtar
4th January 2012, 06:05 PM
Cubaan Pertama
eye metering
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/382794_354970164518748_100000173037330_1682238_120 679854_n.jpg
cubaan pertama dari kamera ini. boleh di klasifikasikan sebagai gagal , sebab sedikit out of focus.

mangkor
4th January 2012, 06:33 PM
tu dÃ*a aihh.. lens memacam menda ada.. habuk, debu, serat.. cuba mike check tengok, silap gaya kot ada taik idong sekali kat lens tu.. wahaha

ke scanner yg punya kekotoran?

anakmokhtar
4th January 2012, 06:37 PM
tu dÃ*a aihh.. lens memacam menda ada.. habuk, debu, serat.. cuba mike check tengok, silap gaya kot ada taik idong sekali kat lens tu.. wahaha

ke scanner yg punya kekotoran?
maybe time develop kot. biasa lah, hantar develop kedai murah, tak perfect skit.. kalau ade bebenang tu memang ade kat kamera. tp spot putih dan calar2 jadi time develop... apa boleh buat, ilmu+dana takde nak develop sendirik.

mangkor
4th January 2012, 06:43 PM
calar pd filem mungkin bermula dari dalam kamera lagi. cuba check tengok kot ada bahagian yg kasar yg akan menggeser permukaan filem bila next frame dianjak..

anakmokhtar
4th January 2012, 07:45 PM
calar pd filem mungkin bermula dari dalam kamera lagi. cuba check tengok kot ada bahagian yg kasar yg akan menggeser permukaan filem bila next frame dianjak..

ok. noted that. tkasih :)

anakmokhtar
23rd January 2012, 11:01 AM
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/406626_367497699932661_100000173037330_1722030_456 57616_n.jpg
masih dalam proses experiment. mencabar jugak waist level viewfinder. ni konon nye nk buat swirly wirly... tapi macam tak jadi je. hahaha.

anakmokhtar
1st February 2012, 06:50 PM
Kellies Castle , Perak
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/395836_376357752379989_100000173037330_1749543_208 5588172_n.jpg
terus mencuba.. :)

anakmokhtar
1st February 2012, 06:54 PM
Admin: tolong tukar title. sbb terslh tulis tu.. sorry yek sepatutnya FILM IS NOT DEAD. maaf.

anakmokhtar
1st February 2012, 09:29 PM
Ipoh Old Town
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/404754_376440669038364_100000173037330_1749913_211 3097007_n.jpg
metering from d70.

anakmokhtar
2nd February 2012, 10:02 AM
Alone
Ipoh Railway Station
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/430499_376951952320569_100000173037330_1751289_170 845299_n.jpg
yang ni aku lupa.. hentammetering / d70 nye metering.. hehe

anakmokhtar
2nd February 2012, 07:10 PM
I Am Straight
Ipoh Railway Station
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/420421_377203458962085_100000173037330_1752206_101 5777412_n.jpg
kodak fresh 400

terima kasih kepada yang sudi view thread ni.. kepada penggemar film yg lain, boleh lah komen apa yg perlu. forumers lain pun boleh komen jugak. ;)

mangkor
2nd February 2012, 11:05 PM
kalu nak main filem, guna ASA yg rendah aja seperti ASA 100 sebab ASA 400 dah ada grain sikit. selain dari tu, cuba print guna glossy paper. kalu guna grainy paper, timbul la grain tu.. expired film pun sama jugak

tu serba sedikit apa yg saya ingat lerr sebab saya udah berbelas tahun tak pakai filem.. :ymdevil:

Che Mat
3rd February 2012, 09:29 AM
best nih sahabat

CgSir
3rd February 2012, 10:17 AM
kalu nak main filem, guna ASA yg rendah aja seperti ASA 100 sebab ASA 400 dah ada grain sikit. selain dari tu, cuba print guna glossy paper. kalu guna grainy paper, timbul la grain tu.. expired film pun sama jugak

tu serba sedikit apa yg saya ingat lerr sebab saya udah berbelas tahun tak pakai filem.. :ymdevil:

Yer ler........ Dah tu shoot outdoor siang-siang hari pulok tu. Membazir duit jer. Filem ASA400 tu kan mahal. Grain dia pun ada lebih sikit. Jadi filem ni lebih sesuai untuk night shoot atau indoor.

zainzubir
3rd February 2012, 11:45 AM
tunggu tuan presiden Aji Yusof tukau thread title eik..sabo..sabo...:-)

anakmokhtar
6th February 2012, 07:55 PM
kalu nak main filem, guna ASA yg rendah aja seperti ASA 100 sebab ASA 400 dah ada grain sikit. selain dari tu, cuba print guna glossy paper. kalu guna grainy paper, timbul la grain tu.. expired film pun sama jugak

tu serba sedikit apa yg saya ingat lerr sebab saya udah berbelas tahun tak pakai filem.. :ymdevil:

:) oraite.. glossy paper yg mcm mane yek ? semua kedai print gambo ade ke?
expired film best. walopon grainy n color dah lari, tapi murah. sesuai nak bereksperimen..


best nih sahabat

terima kasih sudi singgah .. :)


Yer ler........ Dah tu shoot outdoor siang-siang hari pulok tu. Membazir duit jer. Filem ASA400 tu kan mahal. Grain dia pun ada lebih sikit. Jadi filem ni lebih sesuai untuk night shoot atau indoor.

yep... grainy dari asa 400 mmg ketara kalau shoot outdoor. tapi nak buat mcm mane.. dekat market film asa 200 n 400 je yang banyak.. yang ni pun dah terload asa400. so nak tak nak kena habiskan. :) terima kasih sudi bagi infos. :)


tunggu tuan presiden Aji Yusof tukau thread title eik..sabo..sabo...:-)

hehehe.. oraiteee hanty.. :D

anakmokhtar
7th February 2012, 10:21 AM
Ipoh Mali | Ipoh Railway Station
Praktica FX + CZ 50mm f2.8 + Kodak Fresh
*converted to BnW
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/398423_376950325654065_100000173037330_1751272_156 5754984_n.jpg

anakmokhtar
21st March 2012, 07:35 PM
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/548297_415542288461535_100000173037330_1869251_117 0749633_n.jpg
kembali isi thread ni. :)

PengukirCahaya
21st March 2012, 08:15 PM
Cantik gambar nih. Ada karektor.

Saya pernah guna kamera brand Praktica tapi kalau tak silap model MTB (tahun 76 dulu). Yang shutter release button tu di depan body. Memang lain dan amat berbeza dengan kamera buatan jepun.

anakmokhtar
21st March 2012, 08:47 PM
Cantik gambar nih. Ada karektor.

Saya pernah guna kamera brand Praktica tapi kalau tak silap model MTB (tahun 76 dulu). Yang shutter release button tu di depan body. Memang lain dan amat berbeza dengan kamera buatan jepun.

terima kasih tuan.
yaa sangat rare. shutter release kat depan. sangat ergonomic.. kiranya abam Pengukir Cahaya masih menyimpan saki baki barang praktica , dan berhajat nak jual boleh lah inform kat saya. :)

PengukirCahaya
21st March 2012, 08:53 PM
Heh heh.... dah tak ada dah kamera tuh. Tapi kalau ada pun, tak akan let go. Sayang barang lama.

anakmokhtar
21st March 2012, 11:45 PM
Heh heh.... dah tak ada dah kamera tuh. Tapi kalau ada pun, tak akan let go. Sayang barang lama.

hehe.. betol2.. nilai estetika tinggi. ;)

anakmokhtar
11th April 2012, 02:58 PM
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/550028_416463201702777_100000173037330_1872229_652 832471_n.jpg
"grrr"

bmpower81
12th April 2012, 09:24 AM
very the classic one. g8 praktica + gr8 piccar...

amri2010
13th April 2012, 04:39 PM
sy ade 1 camera film cosina ct1 super tp lampu metering exposure da x nyala .. bole gune lg ke

anakmokhtar
14th April 2012, 11:58 PM
sy ade 1 camera film cosina ct1 super tp lampu metering exposure da x nyala .. bole gune lg ke

boleh guna lagi.. as long as shutter x jem, lens okay, dan mechanical dlm cun.. lightmeter just nk bantu metering je.. kamera sy ni pun x de lightmeter.. :)

anakmokhtar
15th April 2012, 12:01 AM
very the classic one. g8 praktica + gr8 piccar...

terima kasih sahabat