PDA

View Full Version : Photo Editor | Imej Kerawang



cassandra
23rd February 2007, 08:34 PM
tumpang tanya...cemana nak wat imej kerawang2 kat wedding pic? maksudnya yang motif cam awan larat dan ukiran2 kayu tu? adakah ianya di download atau dibuat sendiri menggunakan sebarang software seperti potposop? atau ilustrator? saye yang newbies...

dinictis
23rd February 2007, 08:47 PM
Imej kerawang ni kalau u rajin&Creative you boleh buat sendiri iaitu dengan menggunakan Adobe Illustrator. Agak makan masa nak buat bergantung kepada kompleks design tu. Paling senang boleh cari di internet dan download. Tapi masalah bila ambik di internet resolution img adalah tidak seperti yang kita mahu - kekadang img tersebut kecil dan tak sesuai utk di letakkan pada wedding pic.

If nak tgk design kerawang boleh g ke http://www.shutterstock.com dan dlm search tu type plant vector. Contoh design kerawang yang saya trace telah digunakan utk buat cover DVD ni... ni sesaja je buat... ramai lwarga FMDC yang terror buat desing kerawang ni... seperti saudara Bun, Zul78, Bro Syahrin dan ramai lagi...

http://img.photobucket.com/albums/v221/dinictis/Forum%20FP/DVD01.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v221/dinictis/Forum%20FP/DVD02.jpg

cassandra
23rd February 2007, 08:52 PM
time kaseh... bro... kepala saya tak pening lagi memikirkannya..

dinictis
23rd February 2007, 08:55 PM
time kaseh... bro... kepala saya tak pening lagi memikirkannya..

welcome... hope dapat membantu... if you dpt design yang menarik maybe leh share kat sini...

blh bertukar-tukar skill Illustrator ni... keep it up

terompahbisu
9th March 2007, 12:30 PM
saya budak baru masuk fp, sorry mencelah
dah try donload vector kat shutterstock tu, but mcm mane nak combine kan dgn image ps yg kita ader?

kasuke
9th March 2007, 02:24 PM
imej kerawang tu, leh amik dr zul78. die ada banyak gler collection brush.
dtgla tt mlm nie. mintak kat die.

terompahbisu
9th March 2007, 02:33 PM
heheheh tq, kasuke....saya ni susah sket nak g tt (nnt anak kat umah nak tinggai mana..)
dah dpt carik kerawang2 nih...cuma confius cane nak bubuh dia kat image yg dah siap tuh...

1) layer vector kena jadik background atau layer vector kita letak atas image
1) kena guna function ape utk layer vector nih? nak kasik dia cam transparent
2) macam mana nak buang background vector nih? dah try extract tapi susah sbb kerawang2

sorry la kalau guna terms yg xbetul, sbb saya nih guna ps try & error jer... anyway thansk sbb ader jugak org nak reply...

bobtahar
9th March 2007, 02:34 PM
saya budak baru masuk fp, sorry mencelah
dah try donload vector kat shutterstock tu, but mcm mane nak combine kan dgn image ps yg kita ader?

Camna download kat shutterstock tu? ada image free ke atau buka akaun dan bayar setiap download tu? kalau donlod free ada watermark.

Kat mana nak cari vextor image free?

terompahbisu
9th March 2007, 02:55 PM
encik bobtahar...
cuba try donlod kat sini
http://tutorialblog.org/free-vector-downloads/

terompahbisu
9th March 2007, 02:59 PM
ader lagik satu tapi nih tutorial la...

http://www.adobetutorialz.com/articles/ ... lustration (http://www.adobetutorialz.com/articles/2155/1/Create-a-nice-Yellow-background-illustration)

zul78
9th March 2007, 03:04 PM
ader lagik satu tapi nih tutorial la...

http://www.adobetutorialz.com/articles/ ... lustration (http://www.adobetutorialz.com/articles/2155/1/Create-a-nice-Yellow-background-illustration)

terima kasih kerana berkongsi ilmu disini ........

terompahbisu
9th March 2007, 03:06 PM
encik zul....bukan saya yg buat nih...
saya kongsi address jer....heheheheh

bobtahar
10th March 2007, 08:06 AM
Jumpa satu lagi cara terbaik dalam photoshop untuk buat image kerawang... guna function shape.

Imej kerawang dia pun senang nak cari dan free download... beratus ratus... salah satu contoh

http://z.about.com/d/graphicssoft/1/0/x/o/4/sks_ornateshapes.gif

desa
10th April 2007, 01:05 PM
sesapa yg ada shape2 atau brushes kerawang pengantin atau yg bersesuaian tu hrp dptla share kat sini..

http://www.desakreatif.com.my/brushape/AGAislamic1.jpghttp://www.desakreatif.com.my/brushape/AGAislamic2.jpg
http://www.desakreatif.com.my/brushape/AGAislamic3.jpghttp://www.desakreatif.com.my/brushape/AGAislamic4.jpg
http://www.desakreatif.com.my/brushape/AGAislamic5.jpg

desa
10th April 2007, 01:06 PM
http://www.desakreatif.com.my/brushape/japanesepreview1.jpg
http://www.desakreatif.com.my/brushape/japanesepreview2.jpg
http://www.desakreatif.com.my/brushape/japanesepreview3.jpg
http://www.desakreatif.com.my/brushape/japanesepreview4.jpg

desa
10th April 2007, 01:18 PM
http://www.desakreatif.com.my/brushape/do-01.jpghttp://www.desakreatif.com.my/brushape/do-02.jpg
http://www.desakreatif.com.my/brushape/do-03.jpghttp://www.desakreatif.com.my/brushape/do-04.jpg
http://www.desakreatif.com.my/brushape/do-05.jpghttp://www.desakreatif.com.my/brushape/do-06.jpg
http://www.desakreatif.com.my/brushape/do-07.jpghttp://www.desakreatif.com.my/brushape/do-09.jpg
http://www.desakreatif.com.my/brushape/do-10.jpghttp://www.desakreatif.com.my/brushape/do-11.jpg

desa
10th April 2007, 01:23 PM
kalau ada feedback, nnt sy uploadkan file .ABR(brushes) dan .CSH(shape)..

eastone
10th April 2007, 01:32 PM
cantik incik desa...kalau tk keberatan sila upload...:)

desa
10th April 2007, 01:45 PM
Ini link utk download shapes dan brushes di atas

Islamic (http://www.desakreatif.com.my/brushape/AGAislamic.rar)
Deco (http://www.desakreatif.com.my/brushape/DecoOrnament.rar)
Japanese (http://www.desakreatif.com.my/brushape/Japanese.rar)

ejatz
10th April 2007, 01:46 PM
tq encik desa. Saya amik dan tracing balik utk kegunaan saya boleh ye.

dinictis
10th April 2007, 01:58 PM
Mr. Desa, lawa kerawang you ni... anyway thanks for sharing... menarik menarik.. kasik upload lagik design yang best best...

desa
10th April 2007, 02:08 PM
kerawang2 ni sy download dari net.. so credit should'nt goes to me.. hehe.. sy just berkongsi dgn apa yg saya ada.. yg lain2 takkan tak ada kerawang2?

@ejatz - download ja trus, tak payah tracing dah..

helmyemran
10th April 2007, 03:58 PM
cantik koleksi ni. tayah design lagi. tp dia ade copyright tak? sy nak pakai ni, takut besalah plak. terima kasih en desa. :mrgreen:

cassandra
10th April 2007, 06:42 PM
encik desa memang best larr... terimas banyak betul dapat contoh2.... kangen rasanyer gitu...

mkrash
10th April 2007, 06:43 PM
Desa thanks, tpi Deco nyer fail tak leh bukak

desa
10th April 2007, 08:23 PM
ok. sy dah betulkan link Deco.. sorry broken link..

dinictis
10th April 2007, 08:27 PM
Terima kasih bebanyak kerana share link tu... thanks again yerk

desa
10th April 2007, 08:35 PM
sapa2 yg nak donlod tu donlod cepat k.. sy kna padam balik mlm ni sbb sy upload dlm server hosting sy.. bandwith sy sgt terhad..

desa
10th April 2007, 09:29 PM
http://www.desakreatif.com.my/brushape/Flowers.jpg

Download link:
Flowers (http://www.desakreatif.com.my/brushape/flowers.rar)

http://orig.pixhost.eu//avaxhome/gfxworld/2007-03-01/Ornaments_orig.jpg

Download link:
Ornament (http://www.desakreatif.com.my/brushape/Ornaments_Brushes.rar)

http://orig.pixhost.eu//avaxhome/gfxworld/2007-03-08/Vintage_orig.jpg

Download link:
Vintage Essence (http://www.desakreatif.com.my/brushape/VintageEssence.rar) Essence

dan beberapa shapes yg sesuai sbg kerawang:

KiddyHenna (http://www.desakreatif.com.my/brushape/kiddyhenna.rar)
Vector Flowers (http://www.desakreatif.com.my/brushape/vecto_flowers.rar)

ismariza
11th April 2007, 05:23 AM
Ini link utk download shapes dan brushes di atas

Islamic (http://www.desakreatif.com.my/brushape/AGAislamic.rar)
Deco (http://www.desakreatif.com.my/brushape/DecoOrnament.rar)
Japanese (http://www.desakreatif.com.my/brushape/Japanese.rar)


nak ini... tapi tak dapat... ampun .. bole kasik semula tak... huhuhu

ismariza
11th April 2007, 05:24 AM
http://www.desakreatif.com.my/brushape/Flowers.jpg

Download link:
Flowers (http://www.desakreatif.com.my/brushape/flowers.rar)

http://orig.pixhost.eu//avaxhome/gfxworld/2007-03-01/Ornaments_orig.jpg

Download link:
Ornament (http://www.desakreatif.com.my/brushape/Ornaments_Brushes.rar)

http://orig.pixhost.eu//avaxhome/gfxworld/2007-03-08/Vintage_orig.jpg

Download link:
Vintage Essence (http://www.desakreatif.com.my/brushape/VintageEssence.rar) Essence

dan beberapa shapes yg sesuai sbg kerawang:

KiddyHenna (http://www.desakreatif.com.my/brushape/kiddyhenna.rar)
Vector Flowers (http://www.desakreatif.com.my/brushape/vecto_flowers.rar)


ini jugak :cry: tq

eastone
11th April 2007, 08:42 AM
http://www.desakreatif.com.my/brushape/Flowers.jpg

Download link:
Flowers (http://www.desakreatif.com.my/brushape/flowers.rar)

http://orig.pixhost.eu//avaxhome/gfxworld/2007-03-01/Ornaments_orig.jpg

Download link:
Ornament (http://www.desakreatif.com.my/brushape/Ornaments_Brushes.rar)

http://orig.pixhost.eu//avaxhome/gfxworld/2007-03-08/Vintage_orig.jpg

Download link:
Vintage Essence (http://www.desakreatif.com.my/brushape/VintageEssence.rar) Essence

dan beberapa shapes yg sesuai sbg kerawang:

KiddyHenna (http://www.desakreatif.com.my/brushape/kiddyhenna.rar)
Vector Flowers (http://www.desakreatif.com.my/brushape/vecto_flowers.rar)

incik desa...leh email kat saya yg ni tak...
tak sempat nak donlod la...tq..

Luie
11th April 2007, 09:32 AM
Kalau lagi rajin..
Gi kat website DEVIANTART (http://www.deviantart.com/)..
Pastu kat search tu taip [contoh] Flower Photoshop Brush [contoh]
Klik butang download..
Kebanyakkan koleksi photoshop brush gue dapat dari sini...
Kena rajin mencari la.. :P

http://img86.imageshack.us/img86/9932/untitledmm4.jpg

kingmarul
11th April 2007, 09:42 AM
sesapa boleh syerkan balik tak link yg di beri mr. desa kita tuh..
tak sempat download daaa...
kamal...sam...yg lainnn...kasik leee... :lol:

mkrash
11th April 2007, 10:12 AM
Kingmarul aku ada yang japanese ngan islamic je lain tak sempat load... nanti aku email kat hang apa email?

kingmarul
11th April 2007, 10:15 AM
u ni ....email i pun tatau...
camna nk bermanja buat CLS nnti... :oops:
kingmarul@yahoo.co.uk
roger n rabbit...

mkrash
11th April 2007, 10:42 AM
u ni ....email i pun tatau...
camna nk bermanja buat CLS nnti... :oops:
kingmarul@yahoo.co.uk
roger n rabbit...

Oit OT: kang kena karang.. CLS nanti kita cari model cung-cung....

Ok aku email.. sapa nak aku email sekali ...

sapa ada yang lain email ler kat aku hehehe .. mkrash9@gmail.com

mudme
11th April 2007, 11:12 AM
bole jgk.. dh lama nak cari yg Islamic2 nih.. tlg emailkn ya..

emp3ror14@yahoo.com @ hasmi@cert.com.my

harummanis
11th April 2007, 11:19 AM
.... saya nak tanya satu soalan orang yg tak berapa tau mcm saya nie.

katakanlah kita dah ada contoh kerawang tu, lepas tu, macam mana ya apply menjadikan design seperti contoh kulit kotak DVD tu?

leh tau cara2nya tak? maaflah saya bertanya. saya takda latar belakang designing. photoshop pun guna Auto-Level jer hehe!

pepepun thanks! syok dapat belajar menda baru nie.

desa
11th April 2007, 11:30 AM
saya dah upkan semula semua link2 utk download.. selamat mendownload.. di harap ada yg buat tutorial utk load shapes/brushes dan apply pada design.. sy tak sempat nak wat tutorial..:D

falyna
11th April 2007, 11:38 AM
Bro Harummanis,
Apa2 pon kena guna PhotoEditor la contohnya Photoshop utk wat editing..contoh mudah laa..
1) setkan saiz imej/doc tu..klau nak wat kulit CD, ukur la saiz kotak/kulit CD tu secukup rasa..
2) Bukak fail imej yg mana anda suka dan drag masuk ke dalam file CD tadi...then buat la ikut suka kat gamba tue..nak tambah efek2 ke...
3) Boleh tambah efek tulisan/font/wording kat file CD tadi...
4) Buka file kerawang tadi then drag masuk.. letak le kat mana2 yg anda suka..

Mmg nampak senang, tapi kena la selalu explore...macam2 boley buat bila dah get used to it...

Klau ada donlod file2 brushes, bley copy n paste kat folder Preset>Brushes.. file2 brushes pakai ext .ABR..
Bila kat PS nanti load je kat brush option.. nanti akan kuar la contoh2 brush tue... cuba jangan tak cuba... :D

buttet
11th April 2007, 11:40 AM
habis la gambo aku nnt penuh bunga-bunga

Luie
11th April 2007, 11:43 AM
Setengah orang suka design pakai Photoshop..
Setengah lak suka pakai illustrator..

Ikut keselesaan..
Skrg ni aku lebih selesa guna photoshop walaupun kena guna banyak layer..
Tapi tu la.. ramai cakap illustrator lagi senang..
Ntah ler..
Cam nak berubah angin ke illustrator lak rasenyer..

kingmarul
11th April 2007, 12:36 PM
mekasih en. desa...
tak sabo den nk jd mat bunga...hahahaha...

desa
11th April 2007, 12:55 PM
sama2.. mai la berkongsi koleksi ampa.. sapa2 yg donlod brushes/shapes sy share tu kalau rajin harap boleh uploadkan kt mana2 n upkan kat sini utk dikongsi dgn yg lain.. mcm sy ckp smlm.. hosting sy pnya bandwidth sgt terhad.. bila2 masa sy kna delete balik dr hosting sy.. terima kasih..

bznis_mind
11th April 2007, 03:09 PM
MKRASH n BRO DESA .. Ambe Nok Jugok .. tak sempat nak klik mane2 link nih .. tolong email lah mane hok BRO DESA n MKRASH ada .. TIMER KASIH

bznis_mind@yahoo.com

weet
11th April 2007, 05:10 PM
tq 4 info..

kalo g tt ade zul78 mmg bnyak untung o.. die bnyak bahan nak bg..

haritu tak sempat nak design.. bos nak suh buat kad jemputan ala2 batik.. warne emas.. (jgn terpedaya.. ini blom diconvert cmyk) ade mase 1/2 jam jek.. jd gune la brush yg zul bg..
ok la.. mmg betuah dpt kawan ngan zul!! maceeeh... (zul sll tlg weet.. maceh :mrgreen:)

http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/jemputangolddepan.jpg

dan ini oang singapore nak kad undangan bentuk bulat
http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/i.jpg

jom la g tt :lol: untung oo!!

desa
11th April 2007, 09:44 PM
kalau dpt share kt sini lg bagus weet..

weet
12th April 2007, 08:59 AM
desa.. weet tak terel nak buat link cam desa.. tgg la zul masukkan.. die terel ar.. tgg die ek :mrgreen:

kingmarul
12th April 2007, 09:21 AM
bader DESA : nk tanya skit...plug in kerawang tu nk paste kt mana...
tlg hamba pacal yg hina ini....
sbb nya, kalau dlm brushes formatnya adalah .abr
tp yg kerawang ni .rar
so konpius dan tak jd laaa.... :lol:
ada kengkawan lain leh tolong keee???

hadiena
12th April 2007, 09:25 AM
tak sempat nak dload la.... :cry:

kingmarul
12th April 2007, 11:42 AM
bader DESA : nk tanya skit...plug in kerawang tu nk paste kt mana...
tlg hamba pacal yg hina ini....
sbb nya, kalau dlm brushes formatnya adalah .abr
tp yg kerawang ni .rar
so konpius dan tak jd laaa.... :lol:
ada kengkawan lain leh tolong keee???

aikkk...takde sesapa boleh rungkaikan masalah aku ke??...

hadiena
12th April 2007, 12:00 PM
bader DESA : nk tanya skit...plug in kerawang tu nk paste kt mana...
tlg hamba pacal yg hina ini....
sbb nya, kalau dlm brushes formatnya adalah .abr
tp yg kerawang ni .rar
so konpius dan tak jd laaa.... :lol:
ada kengkawan lain leh tolong keee???

aikkk...takde sesapa boleh rungkaikan masalah aku ke??...

bro.. cuba try camni
.rar tu unzip kan guna winrar.. pastu br akan nampak file .abr tu
file2 .abr tu.. copy > paste ke folder
..\Adobe\Photoshop CS\Presets\Brushes

kalo masa paste brush dalam folder tu..PS dah ON..
close PS.. pastu ON balik..
kemudian.. tekan brush tool
dekat brush option... sebelah tulih size brush tu.. tekan arrow kecik
pilih.. load brush
pilih nama brush td (.abr)..
pastu... senarai brush tu akan disenaraikan..
dan sedia digunakan :D

p/s: ni ikut PS 7.. rasanya takdak beza sgt dengan CS

ikelah
12th April 2007, 12:01 PM
bader DESA : nk tanya skit...plug in kerawang tu nk paste kt mana...
tlg hamba pacal yg hina ini....
sbb nya, kalau dlm brushes formatnya adalah .abr
tp yg kerawang ni .rar
so konpius dan tak jd laaa.... :lol:
ada kengkawan lain leh tolong keee???

cari software yang boleh bukak .rar <---ini compressed.

RAR=Roshal ARchive. contoh program yang boleh buka ialah winRAR. selamat membuka. :)

kingmarul
12th April 2007, 12:06 PM
bader DESA : nk tanya skit...plug in kerawang tu nk paste kt mana...
tlg hamba pacal yg hina ini....
sbb nya, kalau dlm brushes formatnya adalah .abr
tp yg kerawang ni .rar
so konpius dan tak jd laaa.... :lol:
ada kengkawan lain leh tolong keee???

aikkk...takde sesapa boleh rungkaikan masalah aku ke??...

bro.. cuba try camni
.rar tu unzip kan guna winrar.. pastu br akan nampak file .abr tu
file2 .abr tu.. copy > paste ke folder
..\Adobe\Photoshop CS\Presets\Brushes

kalo masa paste brush dalam folder tu..PS dah ON..
close PS.. pastu ON balik..
kemudian.. tekan brush tool
dekat brush option... sebelah tulih size brush tu.. tekan arrow kecik
pilih.. load brush
pilih nama brush td (.abr)..
pastu... senarai brush tu akan disenaraikan..
dan sedia digunakan :D

p/s: ni ikut PS 7.. rasanya takdak beza sgt dengan CS

tima kasih penerangan yg detail nih...
actually sy dh byk masukkan brush library...
tp yg ni terkonpius skit..
tu yg tanya...

ikela : thanks jugak..........

desa
12th April 2007, 01:21 PM
ya sy compressedkan dgn Winrar.. just Unrar guna Winrar balik then load kat Brushes/Shapes.. tak copy masuk dlm folder \Adobe\Photoshop CS\Presets\Brushes pon tak apa..

Ok sy dah upkan balik.. sesiapa yg tak sempat download sila download..

kingmarul
12th April 2007, 01:44 PM
baik sggh hati cik desa kita...
boleh buat menantu...hehehe... :P

nourarahmat
12th April 2007, 02:57 PM
:cry: tertinggal ketapi nampaknya sy.....i seyyy!!

nowa
12th April 2007, 02:58 PM
ok..saya paham..

kalu yg AGAIslamic kerawang tuh camne plak?
file dia .csh
nak paste kan kat mane file .csh tuh?

kingmarul
12th April 2007, 03:04 PM
.csh tu u kena gi ke custom shapes...
ok...

nowa
12th April 2007, 03:08 PM
oooo...
time kasih bader 'king'

kingmarul
12th April 2007, 03:12 PM
sesama..nowa ni awek ke sama kaum ngan saya..
kalau sama kaum senang nk hang aku je..hehehe..
kalau awek kena berbudi bahasa...

admin : maaf OT....cha alif butsss...

ismariza
12th April 2007, 03:21 PM
hahahaha... kalau awek ayat tersusun erk king.. so ngan saya kene la tersusun2 ayat nye.... eh kerawang lagik nak mintak kat zul la... bile la dapat jumpe zul lagik...

nowa
12th April 2007, 03:30 PM
i jantan u...auww
heheheh..

hadiena
12th April 2007, 03:32 PM
en desa... link yg mana ya...
dok try.. takleh

sobriazmi
12th April 2007, 04:22 PM
kalau sapa nak brush tool tu...
datang la TT...jumpa dgn en zul78..
dia ada byk koleksi brush ni...
dan boleh share ilmu2 yg masing2 ada...

desa
12th April 2007, 11:34 PM
en desa... link yg mana ya...
dok try.. takleh

ok dah bleh.. sy dah tambah bandwidth, yeay..

tembeling
13th April 2007, 12:21 AM
Wah....banyak saya belajar dari thread ini. Terima kasih!

desa
13th April 2007, 12:40 AM
http://orig.pixhost.eu//avaxhome/gfxworld/2007-04-12/flowers_orig.gif

Download link:
Circle Flower (http://www.desakreatif.com.my/brushape/CFlower.rar)

dinictis
13th April 2007, 01:27 AM
Wah makin hebat dah semua ni.... cayalah... lama tak masuk dah jadik sampai 5 page dah syabas syabas semua...

Pada pendapat saya photoshop dan illustrator masing-masing ada kelebihan dia. Macam saya, saya suka buat kerawang dlm Illustrator kerana ia berbentuk vector. Dan bile memperkatakan vector ni saiz fail yg terhasil adalah kecil dan sharp. Jika kita buat kecil pun design then blow up ke besar takder masalah. Tapi bile dlm photoshop dari kecil ke besar pixel akan pecah.

Setakat ni pun masih lagi belajar design-design illustrator combine dgn photoshop. Ni ada contoh yang boleh didapati di internet http://www.brandnu.co.uk

xleh post pic kat sini coz ada copyright... insyallah nnt saya post yg lain

desa
13th April 2007, 01:43 AM
tq dinictis..

kingmarul
13th April 2007, 11:51 AM
desa...sam...
hanya Allah membalasnya...

desa...hg kt kedahkn...
jom turun changlun...
tp tggu aku balik aaa...hehehe..

sori ter OT...jumpa org kg..

desa
13th April 2007, 12:25 PM
desa...sam...
hanya Allah membalasnya...

desa...hg kt kedahkn...
jom turun changlun...
tp tggu aku balik aaa...hehehe..

sori ter OT...jumpa org kg..

tima kasih kingmarul.. yup sy kt kedah.. bleh ja nk jmpa.. aku kt baling..

desa
13th April 2007, 02:23 PM
http://www.desakreatif.com.my/brushape/eps.jpg

Download link:
Border(EPS) (http://www.desakreatif.com.my/brushape/borderEPS.rar)

ni file EPS.. uncompress guna winrar pastu bkk file EPS guna Illustrator..

hanis125z
13th April 2007, 06:06 PM
tima kasih byk2 en desa :D :D

ismariza
13th April 2007, 09:20 PM
yang atas ni dah sempat dah.... nak lagik desa... yang lenlain lak....

desa
13th April 2007, 09:36 PM
yg lain2 takkan takmau berkongsi kot?

desa
13th April 2007, 10:31 PM
bleh cari n download brushes kat web ni.. ada byk collection:
GetBrushes.com (http://getbrushes.com/brushes/photoshop/)
Deviantart.com (http://browse.deviantart.com/resources/applications/psbrushes/)

desa
13th April 2007, 10:37 PM
satu lagi.. PSbrushes.net (http://www.psbrushes.net/)

cassandra
18th April 2007, 10:50 PM
wahhhhh time kasih2x banyak ilmu berguna..... sedar tak sedar dah 6 pages dah....
credit utk cik desa...

mudme
19th April 2007, 03:30 PM
http://www.photoshopsupport.com/tools/brushes.html <<-- kat sini ada mcm brush utk photoshop user. bole download.. cuba2 la..

Romzi
18th May 2007, 12:03 PM
Kenapa tak leh bukak link yg di bagi tu..gian sgt nak download ni.. tolongggg..budak baru nak belajar..

email: romzi_yusoff@yahoo.com

nbm_56
19th May 2007, 12:03 PM
En desa
sy ketinggalan la, utk download link tu, boleh x en desa kongsi lagi.
al maklumlah baru join fm
terima kasih

desa
19th May 2007, 12:11 PM
sapa2 nak kerawang tu sila PM sy atau add YM sy.. malas nk open download for public.. tq :D

Romzi
25th May 2007, 12:26 PM
Bro Desa..saya dah PM..nk imej kerawang tu..takde balasan pun..tolong la..dah gian sgt dah ni..

grey6432
9th June 2007, 05:43 PM
oh desa dimanakah hg hilang....aku nk islamic tu.........sapa2 ada tolong!!!

desa
9th June 2007, 06:53 PM
huhu.. nak ka? nnt buzz aku kat YM..

grey6432
9th June 2007, 07:36 PM
huhuhu dh dpt!!!tq desa

desa
9th June 2007, 09:49 PM
ang ada kerawang2 best share la kt sini grey eii.. kerawang shj..

nfirdaus
9th June 2007, 10:03 PM
desa apa YM hang? pm aku...hehehhee

grey6432
10th June 2007, 12:09 AM
ang ada kerawang2 best share la kt sini grey eii.. kerawang shj..

alamak aku pun tatau yg mana best.............byk sgt daaaa :? :shock:

desa
10th June 2007, 12:18 AM
apa yg byknyaa.. aku rasa yg byk bukan brush kerawang.. ang bg yg kerawang2 jaa.. yg lain2 payah lerrr..

grey6432
10th June 2007, 01:38 AM
nnt aku check tapi rasanya takdak versi kerewang ni

desa
3rd August 2007, 06:03 PM
ramai plak yg mintak kerawang.. erm nnt aku uploadkan blik dlm hosting.. aku letak link kt sini noh.. jenuh nk reply sorang2.. huhu

dinictis
3rd August 2007, 11:58 PM
Thanks Desa... keep up the good work... aku pun lama dah tak spent byk masa kat FMDC ni... lewat mlm je leh masuk... office block huhuhu

desa
8th August 2007, 11:47 AM
orait sy sudah upkan smulaa kerawang2 sblm ni..

burnlancer
8th August 2007, 12:17 PM
saya dah download ~
terima kasih en desa :)

mfbmh
27th September 2007, 04:42 PM
yg kerawang tu apa webnya
leh nak ushar2 skit
dah lama dok mencari

hellOMaker
27th September 2007, 05:06 PM
kerawang 2 guna brush kat ps beb...usha kat http://www.deviantart.com

Firdaus™
27th September 2007, 08:10 PM
best best semua...sy pun ade beberapa je...itu pun wat vector kat illustrator...mula˛ lukis dulu (jenuh jugak la nak melukis kerawang nih) pastu trace kat illustrator...hasilnya Alhamdulillah, tapi nak senang download je la skrg ni kan...banyak sumber :)

Azroy2206
27th September 2007, 08:52 PM
best best semua...sy pun ade beberapa je...itu pun wat vector kat illustrator...mula˛ lukis dulu (jenuh jugak la nak melukis kerawang nih) pastu trace kat illustrator...hasilnya Alhamdulillah, tapi nak senang download je la skrg ni kan...banyak sumber :)

Firdaus, aku minat dgn kerawang yg firdaus buat. Leh tunjuk ajar skit.

Firdaus™
27th September 2007, 09:01 PM
Firdaus, aku minat dgn kerawang yg firdaus buat. Leh tunjuk ajar skit.

Terima kasih :)
biasa˛ sahaja kerawang ni...kerawang yang ada pun biasa digunakan masa pertandingan˛ khat untuk ragam hias...apa yg ada sy "vector"kan untuk kegunaan akan datang...nak ajar ni bukan senang...huhu..kadang˛ conteng˛ je...ada kalanya ikut motif bunga-bungaan, dan kita ekspresikan dalam bentuk lukisan, tapi kalau tangan dah "lembut" bleh buat vector terus :)

paling penting nak wat kerawang ni kene kreatif dan pandai mengaplikasikan tumbuhan menjalar dalam lukisan kerawang :)

Azroy2206
27th September 2007, 09:33 PM
Firdaus, aku minat dgn kerawang yg firdaus buat. Leh tunjuk ajar skit.

Terima kasih :)
biasa˛ sahaja kerawang ni...kerawang yang ada pun biasa digunakan masa pertandingan˛ khat untuk ragam hias...apa yg ada sy "vector"kan untuk kegunaan akan datang...nak ajar ni bukan senang...huhu..kadang˛ conteng˛ je...ada kalanya ikut motif bunga-bungaan, dan kita ekspresikan dalam bentuk lukisan, tapi kalau tangan dah "lembut" bleh buat vector terus :)

paling penting nak wat kerawang ni kene kreatif dan pandai mengaplikasikan tumbuhan menjalar dalam lukisan kerawang :)

Ini bukan biasa, tapi luar biasa. Aku kagum dgn hasil seni Firdaus. Dulu masa sekolah aku pun minat dlm caligrafi khat ni. Tp aku x gi jauh, setakat sekolah menengah je. Kalu blh aku nk Firdaus buka satu kelas mengajar caligrafi khat ni.

mfbmh
27th September 2007, 09:49 PM
kat sini ada la skit2 kerawang.. tp xbpa best sgt.. orait arr nak tgk2 :lol:
ada lg best2.. kongsi2 arr skit kat sini
xrugi kalu kongsi ilmu


http://img509.imageshack.us/img509/2764/gr305caj8.jpg

http://img229.imageshack.us/img229/1416/gr312ipe1.jpg

http://img229.imageshack.us/img229/5888/gr320ejq7.jpg

http://img229.imageshack.us/img229/5770/gr325oaa0.jpg

Azroy2206
27th September 2007, 10:05 PM
Lawa ar ko punya kerawang mfbmh, upload lg gambo..... 8)

fadz
27th September 2007, 10:20 PM
Terima kasih bro Desa..

arrembawi
28th September 2007, 04:54 AM
terima kasih daun keladi..kalau ade lain boleh bagi lagi.. :lol: :lol: :lol: syukran sbb tunjuk cara buat kerewang nih..

reezluv
14th November 2007, 07:14 PM
sesapa yg ada shape2 atau brushes kerawang pengantin atau yg bersesuaian tu hrp dptla share kat sini..

http://www.desakreatif.com.my/brushape/AGAislamic1.jpghttp://www.desakreatif.com.my/brushape/AGAislamic2.jpg
http://www.desakreatif.com.my/brushape/AGAislamic3.jpghttp://www.desakreatif.com.my/brushape/AGAislamic4.jpg
http://www.desakreatif.com.my/brushape/AGAislamic5.jpg

wa..best nih..dh lama aku mencari..boleh pakai tak?:)

johnny stanfet
26th March 2009, 12:05 AM
kepada korang yang nk brushes flower2 tu kan.. korang leh cari n dapatkan secare FREE kat www.deviantart.com..download je. then letak lam photosop..Sila lihat cara nak letak brushes..

bagan
27th April 2009, 12:48 PM
Tumpang tanya.
mod. Link dari rapidshare boleh ka kalau nk kogsi kt sini.
kalau boleh saya nk sedekah link.
priview bersertakan dengan link download.
sekian.

izzat3114
27th April 2009, 06:00 PM
boleh je kongsi...ehhee..kongsi2..jgn x kongsi.. :)

bagan
28th April 2009, 07:54 PM
http://img61.imageshack.us/img61/4771/screenshots.png

http://img61.imageshack.us/img61/2515/ss233242342343432423.jpg

http://img87.imageshack.us/img87/6107/information.png

EPS | 5.26 MB

http://img65.imageshack.us/img65/918/downloadr.png


http://rapidshare.com/files/226689943/SS_.zip

http://img61.imageshack.us/img61/4771/screenshots.png

http://img12.imageshack.us/img12/8329/19502251.gif

http://img87.imageshack.us/img87/6107/information.png

AI & EPS | 3.86 MB

http://img65.imageshack.us/img65/918/downloadr.png


http://rapidshare.com/files/226709650/flower_pattern1.zip

http://img61.imageshack.us/img61/4771/screenshots.png
Shutterstock 12064195

http://img156.imageshack.us/img156/8558/shutterstock12064195.jpg

http://img87.imageshack.us/img87/6107/information.png

EPS | 480KB

http://img65.imageshack.us/img65/918/downloadr.png


http://rapidshare.com/files/228486046/shutterstock_12064195.rar


http://img61.imageshack.us/img61/4771/screenshots.png
Shutterstock 12359857

http://img54.imageshack.us/img54/2571/58358121025745014.jpg

http://img87.imageshack.us/img87/6107/information.png

EPS | 300 KB

http://img65.imageshack.us/img65/918/downloadr.png


http://rapidshare.com/files/228487768/shutterstock_12359857.zip

reezluv
9th May 2009, 06:24 PM
memang cemerlang la..thanks2..:-)

izzat3114
9th May 2009, 06:44 PM
superb...thanks for sharing..boleh la mengodek lepas neh...waahahha
adoi..kena install illustrator la plak..hehe..

reezluv
9th May 2009, 09:44 PM
superb...thanks for sharing..boleh la mengodek lepas neh...waahahha
adoi..kena install illustrator la plak..hehe..

erm..AI.hehe..software yang aku duk gile skang neh..8-}

dindon
19th May 2009, 12:08 AM
Semuga rezeki melimpah ruah buat mu-TQ

zainzubir
19th May 2009, 01:10 PM
kerawang..kerawang gak..jomlah sertai FMDC 5th bowling tournament pada 1 Ogos ni..jom aaar...

..ikuti link berikut
http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=7372

atau hubungi mana2 organiser team utk keterangan lanjut atau call hanty zain - 016-6932414..atau email hanty di zainzubir@gmail.com-

-iklan diatas tidak berbayar=))

pinkypearlyana
29th May 2009, 11:31 AM
best la...nak blaja tp sbb bru sgt dlm bidang nih, sepatah haram pun saye xfaham...8-} bleh bgtau ktne saye leh amik cos utk blaja psl design2 ni?

reezluv
29th May 2009, 02:38 PM
best la...nak blaja tp sbb bru sgt dlm bidang nih, sepatah haram pun saye xfaham...8-} bleh bgtau ktne saye leh amik cos utk blaja psl design2 ni?

Lim Kok Wing,COsmopoint,Uitm,MMU..gi je le memane pun..:-)

izzat3114
30th May 2009, 01:18 PM
best la...nak blaja tp sbb bru sgt dlm bidang nih, sepatah haram pun saye xfaham...8-} bleh bgtau ktne saye leh amik cos utk blaja psl design2 ni?

Google University di Google.com.my Free...xder bayaran yuran semester...hohohoho:-\"

madey
6th June 2009, 01:42 PM
salam...memang cantik kerawang2 ni..sy masih baru dlm dunia edit mengedit ni..software yg ada ni pun sy guna cs2..tentu tak bole kan tuk buat kerawang mcm tu kat cs2..so masalahnya mcm mana or bagaimana sy bole dapatkan software adobe illustrator ni..sy ada donwload tp yg trial versi nya..so tempoh nya terhad..nak beli yg ori tak mampu lg..jd sy minta kwn2 dlm forum ni bg pendapat mungkin ada cara yg lebih baik..tq:-)

pinkypearlyana
11th June 2009, 12:32 AM
thanks reezluv & izzat3114...:-bd tp kalo blh saye juz nk amik short cos jek...kalo blaja xpkai cikgu ni ssh skit la...:-) sbb saye buat design ni suke2 jer...saye ade kerjaya & komitmen lain...xsempat la nk kejar dua2 skali.../:) but anyway, thanks la bg suggestion...:D

p/s: aritu xprasan plk...rupenye fotografer saye mase kawin dlu pun ade join fdmc ni ek...slm utk en. fadzil dri fadzphoto...^:)^

izzat3114
11th June 2009, 05:06 PM
salam...memang cantik kerawang2 ni..sy masih baru dlm dunia edit mengedit ni..software yg ada ni pun sy guna cs2..tentu tak bole kan tuk buat kerawang mcm tu kat cs2..so masalahnya mcm mana or bagaimana sy bole dapatkan software adobe illustrator ni..sy ada donwload tp yg trial versi nya..so tempoh nya terhad..nak beli yg ori tak mampu lg..jd sy minta kwn2 dlm forum ni bg pendapat mungkin ada cara yg lebih baik..tq:-)

boleh je bro, guna brush. kebanyakkan kerawang2 tu semua vector, sebab tu kena guna Illustrator, kalau guna brush, boleh guna photoshop. Cari kat DeviantArt, berlambak free brush kat sana.

kalau nk murah, beli yg student license la. Tapi kena cari anak sedara ke sape2 yang ada student card as a prove. Harga memang murah la..tp dah lupa, boleh check adobe nyer site. Kalo nk yg pirate kena pepandai cari r..hehe


thanks reezluv & izzat3114...:-bd tp kalo blh saye juz nk amik short cos jek...kalo blaja xpkai cikgu ni ssh skit la...:-) sbb saye buat design ni suke2 jer...saye ade kerjaya & komitmen lain...xsempat la nk kejar dua2 skali.../:) but anyway, thanks la bg suggestion...:D

p/s: aritu xprasan plk...rupenye fotografer saye mase kawin dlu pun ade join fdmc ni ek...slm utk en. fadzil dri fadzphoto...^:)^

guna internet je, anytime free boleh belajar. Saya pun banyak belajar daripada internet gak, follow tutorial apa sume. Dulu sanggup beli buku nak baca, sekarang xder dah nak beli buku. Kat internet semua boleh cari. Tapi lain orang lain cara, mungkin anda kena ada seseorang sebagai pengajar untuk belajar. Tp selagi ada minat, itu dah cukup bagus. Paling penting usaha.

a3rools
13th January 2010, 09:37 PM
Imej kerawang ni kalau u rajin&Creative you boleh buat sendiri iaitu dengan menggunakan Adobe Illustrator. Agak makan masa nak buat bergantung kepada kompleks design tu. Paling senang boleh cari di internet dan download. Tapi masalah bila ambik di internet resolution img adalah tidak seperti yang kita mahu - kekadang img tersebut kecil dan tak sesuai utk di letakkan pada wedding pic.

If nak tgk design kerawang boleh g ke http://www.shutterstock.com dan dlm search tu type plant vector. Contoh design kerawang yang saya trace telah digunakan utk buat cover DVD ni... ni sesaja je buat... ramai lwarga FMDC yang terror buat desing kerawang ni... seperti saudara Bun, Zul78, Bro Syahrin dan ramai lagi...

http://img.photobucket.com/albums/v221/dinictis/Forum%20FP/DVD01.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v221/dinictis/Forum%20FP/DVD02.jpg

assalamualaikum..n salam sejahtera...
bro n sifu2 sekalian..nk tnyer sgt2 ni...kire cam soklan budak baru belajar la...
camner yek cara paling berkesan nk wat cover dvd nih...
pakai sofware ape...
cam maner...
n
cuci kedai ke..print sendiri nih..
tolong yek..sebab x tau sgt sal nih..
thx...
salam...

ruzfareez
25th February 2010, 09:58 AM
sapa2 nak kerawang tu sila PM sy atau add YM sy.. malas nk open download for public.. tq :D


AS SALAM...
blh bg tak??
email sy : ruzfareez@hotmail.com

terima kasih..

hazrulhs
25th February 2010, 08:41 PM
maaf mencelah, saudara dinictis, boleh tak saudara terangkan sedikit sebanyak kpd saya yang betul2 nak tahu bagaimana nak buat cd cover yang macam saudara buat tu ..cantik betul lah.kalau tak keberatan boleh beritahu saya dari segi material,saiz yang digunakan untuk membuat cd cover tu dan bahan yang digunakan untuk dilekatkan pada permukaan cd tu.Saya masih baru lagi dalam bidang ni dan diharap saudara tak keberatan untuk mengajar saya.

ildafdhome
28th March 2010, 04:36 PM
Salam semua kepada yang nak cari kerawang atau imej bunga2 boleh klik link kat bawah, tapi imej vector semua tu kene bukak guna ai(illustrator).

http://all-free-download.com/graphic/vector-file/vector-flower/

elitism06
31st March 2010, 01:43 PM
Salam kepada Semua...Boleh tolong ajarkan x mcm nk edit photo supaya dpt jd mcm cover cd or poster???harap tunjuk ajar

puterasatria
21st April 2010, 01:26 PM
AS SALAM...
blh bg tak??
email sy : ruzfareez@hotmail.com

terima kasih..

nubis mcm saya ni nk juge..

puterasatria2@yahoo.com

tq.
ader mase kita berjumpa

hairie7038
21st April 2010, 02:09 PM
sy pun nak juga kerawang emailkan pd saya
hairie7038@yahoo.com

Baqeer Creative
21st April 2010, 02:17 PM
saya pun nak jugak
email :drexer@gmail.com

b0r0i
21st April 2010, 04:33 PM
sy pon nk juga... try pm bro desa... inbox dia dh penuh...
sy br jumpa thread nie...

mrzakey@gmail.com

bad_gbk
25th April 2010, 11:55 AM
saya pun nak

bad_gbk
25th April 2010, 12:00 PM
lupo lak nak letak email
bad_eminem2000@yahoo.co.uk

elizastias
26th April 2010, 09:54 AM
kat www.brusheezy.com pun bleh gak download ;P

mizzniss
30th April 2010, 11:03 AM
salam tok semua... semua org da byk bagi link tok download semua vector design tu.. tp ader x link, or boleh tak tlung ajar, cmne nk pkai smua brush2 yg da di dwnload tu... sy sangat kosong...

Baqeer Creative
30th April 2010, 11:34 AM
sama la kita ..saya perlukan tunjuk ajar jugak .

yusuf_mint
30th April 2010, 11:43 AM
sy pun nak juga kerawang emailkan
yusuf_mint@yahoo.com

hairie7038
30th April 2010, 01:24 PM
sy pun nak juga kerawang emailkan
yusuf_mint@yahoo.com

ko pun nak juga.. kena beli arr..

elizastias
30th April 2010, 02:23 PM
salam tok semua... semua org da byk bagi link tok download semua vector design tu.. tp ader x link, or boleh tak tlung ajar, cmne nk pkai smua brush2 yg da di dwnload tu... sy sangat kosong...

kiter pons bukan pandai sgt..tapi blehlah ajar cara gune brusher tu yer..

-brusher / vector kerawang yg didownload tu biasa format dia abr kan..so lepas download dalam zip file..bleh pilih 1 file yg die tulis .abr tu open kat dalam photoshop (slalu musti kene open kat photoshop)
-*once bile dah open abr. file tadi, kerawang2 tadi dah masok dalam brusher nyer window kat photoshop utk dipilih, tapi adakalanya ada yg tak bleh view kat phoroshop sbb mungkin kerawang yg didownload tu tak sesuai utk versi photoshop yg digunakan..so kalau pakai cs4, kenelah cari yg bleh view kat cs4 gak)

-lepas tu open gambar yg nak dikerawangkan kat photoshop pulak
-pastu klik ikon brush yg cam gambo berus kat photoshop tu..& pilih bentuk kerawang yg nak diletak dalam image tadi
-pastu pepandailah adjust ikut size /rotatekan kerawang tu kat image..

slamat mencuba ;p

mizzniss
1st May 2010, 08:43 PM
setel..thanx!

mrvirusbuster
1st May 2010, 09:44 PM
saper nak kerwang tu aku ader buat kalau korang nak aku dah burn kat satu cd.. mcm2 kerawang ader dlm format *.abr
tgk link nie
http://forum.fotomedia.com.my/showthread.php?t=9282&highlight=mrvirusbuster+brush

elizastias
1st May 2010, 10:33 PM
saper nak kerwang tu aku ader buat kalau korang nak aku dah burn kat satu cd.. mcm2 kerawang ader dlm format *.abr
tgk link nie
http://forum.fotomedia.com.my/showthread.php?t=9282&highlight=mrvirusbuster+brush

tq! sangatt berguna

SunnySakura
6th August 2010, 11:46 PM
kiter pons bukan pandai sgt..tapi blehlah ajar cara gune brusher tu yer..

-brusher / vector kerawang yg didownload tu biasa format dia abr kan..so lepas download dalam zip file..bleh pilih 1 file yg die tulis .abr tu open kat dalam photoshop (slalu musti kene open kat photoshop)
-*once bile dah open abr. file tadi, kerawang2 tadi dah masok dalam brusher nyer window kat photoshop utk dipilih, tapi adakalanya ada yg tak bleh view kat phoroshop sbb mungkin kerawang yg didownload tu tak sesuai utk versi photoshop yg digunakan..so kalau pakai cs4, kenelah cari yg bleh view kat cs4 gak)

-lepas tu open gambar yg nak dikerawangkan kat photoshop pulak
-pastu klik ikon brush yg cam gambo berus kat photoshop tu..& pilih bentuk kerawang yg nak diletak dalam image tadi
-pastu pepandailah adjust ikut size /rotatekan kerawang tu kat image..

slamat mencuba ;p
sy juz nk tmbh sedikit teknik :
lg bgus slps pilih brush yg nk pkai 2 wat layer bru terlebey dahulu sblum mnconteng agar pic original x hancus...malah lebey senang utk di ejas2 kerawang 2 kalu wat atas layer yg bru...

Photoshop..its all about layers:)

zaslovely
11th October 2010, 03:46 AM
~thanks kwn2 sumer...sgt berguna info2 yg anda berikan...saya baru jer nk cari...x yah susah2...tgk forum pun dah byk saya dapat...thanks...sgt menarik...

asrimibo
17th January 2011, 03:31 PM
Kalau susah sangat nak cari kerawang...lihat saja kat sini.. www.koleksikerawang.com