PDA

View Full Version : Film Photography (120 format) Semporna PhotoTravel 2012



Che Mat
5th March 2012, 05:05 PM
Assalamualaikum..setelah berpeluang ke Semporna pada akhir Januari lalu, sempat jugak shoot guna filem menggunakan Yashica Mat124G..kalo ade pertanyaan ataupun komen amatlah dialu2kan.. :)

saya mula dengan Ahmad Helmi @ HambaMalam @ Transformers, salah seorg member yg join trip ni..shoot with Kodak 100TMX B&W film (backlight)
http://farm8.staticflickr.com/7185/6954008865_f49950fc64_z.jpg

PengukirCahaya
5th March 2012, 05:30 PM
Up lagi yang lain...

Che Mat
6th March 2012, 08:04 AM
lame xnapok abam PC...saya pun masih baru lg dlm film photography ni, byk lg nk kene blajar dr org2 yg dah lama involved ngan mende nim mcm abam PC & lain..

ini gambar salah satu suasana keluarga di Pulau Omadal, Semporna, Sabah diwaktu air sedang surut (xsampai stengah jam lepas gambar ni dirakam, air telah surut sepenuhnya)...kebiasaannya budak2 ni akan turun ke beting pasir utk bermain dan mereka naik semula kerumah apabila air pasang, kadang2 mengayuh sampan & mandi (main terjun dpn umah jer thhehehehe)

Hello Strangers
Yashica Mat 124G + Kodak 100TMX
http://farm8.staticflickr.com/7042/6954061225_4491188daf_z.jpg

Che Mat
6th March 2012, 08:10 AM
tak byk saya shoot dengan film kerana kebanyakannya saya shoot guna iphone & D60 so saya share stakat yg ade je lahs, insyaAllah kalo berpeluang ke sana lg rasa mcm nk shoot full in film ehehehee

Hello Strangers Part 2
Yashica Mat 124G + Kodak 100TMX
Omadal Island, Semporna, Sabah
http://farm8.staticflickr.com/7179/6811296130_cc19c0e8d3_z.jpg

Che Mat
6th March 2012, 08:23 AM
ini pula boatman kami, Encik Julamdi a.k.a. Ramli...cool tp suka merempit bot ehehehehee

Julamdi The Boatman
Yashica Mat 124G + Kodak 100TMX
Semporna, Sabah
http://farm8.staticflickr.com/7191/6957433567_0641de31af_z.jpg

Che Mat
6th March 2012, 11:39 AM
Pulau yg mula2 kami singgah pada hari pertama ialah Pulau Gusungan, pulau ni kecik jer tp luas betul dier nyer sand bedding kalo time air surut...didiami oleh hanya lebih kurang 5-8 keluarga kaum Bajau Laut..kebanyakan foto diambil secara digital & boleh tgk kat page flickr saya...

The Sea Gypsy
Yashica Mat 124G + Kodak 100TMX
Gusungan Island, Semporna, Sabah
http://farm8.staticflickr.com/7070/6957849263_a63c824e46_z.jpg

Che Mat
7th March 2012, 08:13 AM
Lagi gambar di Pulau Gusungan, satu-satunya kedai mini runcit yang terdapat di pulau ini..

The Traders
Yashica Mat 124G + Kodak Ektacolor Pro 160
Gusungan Island, Semporna, Sabah
http://farm8.staticflickr.com/7185/6814203566_f3bc588097_z.jpg

Che Mat
7th March 2012, 08:22 AM
Juga di Pulau Gusungan, satu-satunya kumpulan muzik yg terdapat disini eheheheheee

G-Pop (Gusungan's Pop)
Yashica Mat 124G + Kodak Ektacolor Pro160
Gusungan Island, Semporna, Sabah
http://farm8.staticflickr.com/7069/6960333695_e2fc0ca0a4_z.jpg

Che Mat
8th March 2012, 01:41 PM
Sesudah meluangkan masa selama lebih kurang sejam di Gusungan, terus ke Pulau Mabul & stationed kat saner utk 2 mlm...agak sedikit mengecewakan pd mulanya kerana hari mula hujan dan selama 4 hari disana, cuaca agak mendung dan kadangkala hujan...

Rainy Mabul Blues
Yashica Mat124G + Kodak 100TMX
Pulau Mabul, Semporna, Sabah
http://farm8.staticflickr.com/7203/6958417167_27ef923c63_z.jpg

miesterzenz
8th March 2012, 06:54 PM
pergh..masta!...memang aku respect orang yang main kamera pelem ni....aku pernah cuba main kamera pelem ni dulu tapi hancur semua gambar..buat rugi pelem je....

Che Mat
9th March 2012, 08:02 AM
jgn pernah putus asa main komera pilem ni bang miesterzenz, usaha lg insyaAllah akan rase feel nya thehehehee...

satu lg gambar kat Pulau Gusungan, sori tertinggal ehehehehe...mula2nya saya cuba bercakap dgn dier tp dier xpaham bahasa melayu, saya tunjukkan kamera kat dier bgtau sy nak snap potret dier tp dier xnak, mungkin malu kot...last2 saye belasah jer dari jauh thehehehe...

Life Must Goes On
Yashica Mat 124G + Kodak Ektacolor Pro160
Gusungan Island, Semporna, Sabah
http://farm8.staticflickr.com/7051/6819401334_877e157eab_z.jpg