PDA

View Full Version : Tolong! Aku Tercekik Tulang Ikan!



rafi
19th June 2007, 08:54 PM
Err ntahler tengah makan ikan parang yang hawau tu tetiba aje tertelan tulangnya! Dan sekarang dah tersangkut kat leher.. semua petua hamba dah gune dari semalam antaranya....

1. Makan gumpalan nasi banyak banyak teruih telah
2. Rendamkan mata kali dalam gelas pastu minum airnya
3. Cari anak lahir songsang, minum air basuhan tangan kanannya
4. Tarik kedua dua telinga dengan kuat
5. Makan dengan terbalikkan pinggan
6. Jolok jari kat dalam tekak sampai ke bhg terasa tulang (bigbrother)
7. Gune 70-200VR jolokkan ke dalam tekak (kawan aku hawaunya)
8. GUne 90mm Macro pasal subject terlalu kecil (mknace)
9. Lain kali jangan makan ikan (azri)
10.Selawat byk byk minum air (bigbbrother)
11.Muntah macam kucing .. kweek kwekkk (bigbrother)
12.Jolok pakai pisang emas (Mazrul)
13....
14....
100. Masuk hospital especialist dan buat pembedahan mengeluarkan tulang

Tolong bagi cara atau petua nak keluarkan tulang nie!! arghhh sakitnya menyucuk kalbu!!!
Tolong bagi cara atau petua nak keluarkan tulang nie!! arghhh sakitnya menyucuk kalbu!!!

bigbrother
19th June 2007, 09:03 PM
ko jolok jer jari ko kat dalam tekak tu sampai kat bahagian terasa tulang tu.. huhuhu.. perit2... kalu xder choice gak.. no. 100 la penyelamat.. hehe.. gud luck bro..

azri
19th June 2007, 09:08 PM
kepal2 nasi pehtu telan, tak bleh ka?

rafi
19th June 2007, 09:08 PM
siap ada hawau sms aku suruh gune 70-200 jolokkan kat dalam leher aku! :lol: adehhh mampuih aku :shock:

rafi
19th June 2007, 09:10 PM
ko jolok jer jari ko kat dalam tekak tu sampai kat bahagian terasa tulang tu.. huhuhu.. perit2... kalu xder choice gak.. no. 100 la penyelamat.. hehe.. gud luck bro..

dah jolok sampai ke anak tekak tapi tak nampak dan rasa tulang pun ... tulang tu dah tersangkut kat pertengahan leher.. cheh ada ke terms pertengahan leher tu? :roll:

rafi
19th June 2007, 09:11 PM
kepal2 nasi pehtu telan, tak bleh ka?

dah gune tips nie tapi tokleh jalan gak :?

mknace
19th June 2007, 09:12 PM
tercekik tulang ikan ke... sian
senang jer..

pasal yang ko tercekik tu ikan parang... ko kena ler guna lens 90mm macro
70-200 mana jalan beb tu untuk zoom, ni kena pakai macro nih..

betul aku cakap

azri
19th June 2007, 09:14 PM
pengajaran : lain kali jangan makan ikan :D :D

bigbrother
19th June 2007, 09:16 PM
mknace... sian si rafi nie.. ko macro kan dia plak.. hehe...
selawat byk2.. minum air.. x pon ko buat je aksi mcm kucing tercekik tulang gak.. herrkkk tuiii.. huarrghh.. huarkkk.. tuiii.. :)

mknace
19th June 2007, 09:18 PM
eiikkk.. camtu ker..

kalau ikut kucing lagi sonang.
memula gi kat semak samun belakang rumah
pastu gigit barang 2 ke 3 lai rumput ker lalang ker
haaa... pastu baru masuk part herkkk tuiii tu

amacam.. ada berani

Mazrul
19th June 2007, 09:29 PM
Rafi...

Aku cuba tolong...
Kalau tak boleh pakai macro lens tu, ape kata kau pakai PISANG!
ha...pisang! Pisang emas la...jgn pisang tanduk!
Nanti pengsan nanti...kita orang asia, ikut saiz pisang emas aje!

Selamat mencuba!....tadaaaa (style chef wan)

bobtahar
19th June 2007, 09:32 PM
Telan Pisang... menjadi... cuba try

Mungkin ada masalah lain... kalau dah terasa macam kat tengah leher.... takut tulang tu dah tak tersangkut tapi bila tulang tu lalu dia terguris bhg tu dan mengakibatkan luka... jadi setiap kali telan terasa macam tersekat padahal sebenarnya rasa pedih sebab dah luka.

Kena pi cek kat doktor..

zayd7
19th June 2007, 10:15 PM
makan tulang yg balance tue...sedih dier tggl sorg2 dlm tekak tue...bair ramai ckit dlm tekak tue...br la bole kuar...die mesti bersame jer tulang2 nie walau dimana skali pon...hahhaha :twisted: :twisted:

mamantaro
19th June 2007, 11:42 PM
g jumpa doc malek la.....

ikelah
20th June 2007, 12:02 AM
kalau tulang tu besar, elok ke sepital je...
pernah ade budak tercekik tulang ikan dan dia buat petua yang kat atas tu. memang ia menolak tulang tersebut kedalam lagi sambil membuat hirisan macam pisau. kesudahannya budak tersebut pulang kerahmatullah akibat perdarahan teruk. ni kisah benar. :(

jaggat
20th June 2007, 12:22 AM
rafi... ko kenal berus pencuci botol tak? alahh yg cuci botol baby tuh...

haa.. ko jolok tekak ko dengan mende tu.. dia boleh tolak tarik.
kalu ko telan nasik, telan pisang... itu cuma menolak tulang tu kedalam.

(dengarlah nasihat doktor sebelum cuba aksi ni dirumah)

abahwafi
20th June 2007, 12:47 AM
Masa aku kecik...kalau cekik tulang...mak aku akan masukkan jari telunjuk dia dlm segelas air suam, peh tu dia selawat 3x sambil pusing-pusing (kacau air!) kan jari telunjuk dlm air. Peh tu, kena minum sambil tarik-tarik telinga belah kanan.

Biasanya...masalah setel. Cubalah rafi :wink:

pak mat
20th June 2007, 06:11 AM
Adakah rafi serious atau bergurau2 sahaja? Kalau serious, gi hospital... jgn buat perkara ini ringan, kerana tercekik tulang ikan boleh juga menghilangkan suara seseorang... kawan pak mat pernah kena...gi hospital.., kena korek korek tekak dia dan berjaya ..apabila tulang itu keluar... masyaallah... macam mata kail ikan.... dan doktor berkata nasib baik dia datang hospital, jika tidak... suara boleh hilang!

mknace
20th June 2007, 06:50 AM
Tolonglah Rafi...
Pasal sumer dah tak jalan, baik ko ikut jer petua numero 100 ko tu
Aku raser tu ler yang paling apdal sekarang ni

Kang aku suruh Sapie Apdal gi umah ko sapa nak jawab

kalel181
20th June 2007, 06:55 AM
try limau pulak.. dengar kata limau ni buleh cairkan tulang ikan.. dpt tips ni masa kursus dengan PBSM dulu.

zainzubir
20th June 2007, 08:16 AM
Rafi aunty advise pergi hospital.fullstop.Maaf, aunty bukan tak percaya petua, tapi bab-bab serious atau nampak tak serious ini jangan ambil mudah atau pandang remeh.Jika boleh pergi jumpa pakar terus, jgn jumpa GP.GP bukan semua boleh pakai (maaf kpd GP jika ada disini, tapi aunty tahu ramai yg pakar dari GP disini) :wink: Pengalaman aunty pergi jumpa GP, asek kata nausea bila aunty complaint sebu perut satu ketika dulu....padahal it was ectopic pregnancy!!grrr....apa2pun aunty doakan, tulang itu akan dapat dikeluarkan dgn tidak perlu pembedahan...Aamiin.

silmi
20th June 2007, 08:31 AM
ikan parang??? besaq tu tulang dia.. gie spital cepat2 la rafi. nanti takut dah bernanah kat dalam . lagi seksa hang. Petua2 yg depa bgtau tu utk tulang2 kecik aku rasa boleh la.

p/s :Aku pun penah jugak telekat tulang kecik2, bukan ikan bilis aaa, org petua aku minum ayaq dari tudung periuk, selawat 3 kali, dgn izin Allah mujarab. Tapi tulang ikan parang tu besar tu, cepat gie spital...

jejaka
20th June 2007, 08:42 AM
takdak cara lain dah..

tembak flash dengan output 1/1 sebanyak 1000 kali.. tapi kena masukkan flash tu dlm mulut tau..

rafi
20th June 2007, 12:28 PM
Alhamdulillah setelah 3 hari bertarung dengan tulang ikan parang di dalam leher ku akhirnya ia berjaya tertanggal malam tadi. Terima kasih kepada semua yang memberi hamba petua dan pemuda tu... Malam tadi sebelum hamba tidur, hamba minum air yg diselawat 3 kali, alhamdulillah dengan berkat selawat dan dengan keizinan Allah hari nie hamba dah ceria semula... terima kasih!! shukriaa!! arigatooo!!!!

mod dah boleh lock kan topic nie....

sydeen04
20th June 2007, 12:37 PM
selamat, alhamdulillah....org yg menanggung jer yg tau

zainzubir
20th June 2007, 12:43 PM
Alhamdulillah...sama2 kita jadikan pengajaran. :wink:

mknace
23rd June 2007, 07:06 PM
Pengajaran yang paling besar..

jangan makan ikan parang dah pas ni
sian ikan tu kena hawau jer ngan Rafi

tu yang sampai 3 hari tu
nasib baik keluar jugak

ps : pasni makan ler sardin ker, pari ke
siap leh kata lagi 'tak tercekik tulang punnn...'

arulz
23rd June 2007, 07:31 PM
heheh..baru nk bg petua org muda....alhamdulillah..selamat dah...pengajaran die len kali bace bismillah sblm makan..jgn gopoh2 ,ok..hehehe..pesanan buat hamba jugak.. :lol:

jejaka
23rd June 2007, 10:09 PM
apa2 pun.. mohon pada yg Esa dulu.. semua selamat..