PDA

View Full Version : Nickname Anda - Bagaimana ia bermula?



aji
16th January 2006, 01:33 PM
setiap members kita
masing² ada nickname mereka yang istimewa
jom kita share bagaimana ia bermula

aji
16th January 2006, 01:33 PM
aji stat dulu la eeh

masa belajar dulu
ada perjumpaan dgn pihak pentadbiran
antara freshies & senior
masa tu baru balik dpd solat
terlupa nak tanggalkan kopiah
so dlm ramai² freshies aji sorang pakai kopiah
bila sorang dah tiak aji
melekat le pulak

aji bukan haji sbb aji tak pegi haji lagi
ttthehe

nama betul: abd rashid md yusop

bubba
16th January 2006, 02:06 PM
saya plaks .... nama internet bubba
tahun 1996 mula berjinak2 dengan internet. Saya sedang mendaftar untuk satu online forum, tapai masa tu dok terfikir apa nama nak taruk ekkk??? sekali tetiba anak saya keluar dari bilik mandi berlari sambil menjerit ... "babahh ..babahh...babahh ... syafie dah mandi" .... TING!!!!!! idea masuk nak guna nama "babah" ler tapi modify sikit ala2 ejaan oputeh maka jadi laar BUBBA ....

Nama penuh: Mohd Nazley

kudean
16th January 2006, 02:13 PM
saya plaks .. masa sekolah jugak la ... masa form one ..
koop silap print nama kat name tag sekolah ..
dari khursaini jadi KHURDINI ..
start dari situ la bermula nyer KUDEAN ...

nama penuh : khursaini a fatah

shaifulrizal
16th January 2006, 02:19 PM
dulu kenal tak majalah gelihati? kartunis gayour tu...
so..masa tu dia letak identity dia... "The Mistaken Identity"
Oleh sebab masa tu memang minat dengan lukisan kartun dia
hingga saya terikut ikut akan strokenya...maka saya letak laa.. 'mrmistaken'

full name : Shaiful Rizal Bin Mohd Jaafar

buntalshoot
16th January 2006, 02:19 PM
saya plak... tak tahu lah.... naper jadi buntal...
tapi yg penting saya memang boroi... cam ikan buntal...
so saya menamerkan diri saya sendiri dgn nama buntal...
disebabkan kegilaan saya skang ialah mengambil gambar...
maka saya padankan nama buntal dgn shoot(mengambil gambar)
jadilah ia buntalshoot

nama penuh : Wan Azwannuddin Wan Ibrahim

ND
16th January 2006, 02:34 PM
Dulu tahun 1996..tgh berjinak2 dgn internet..IRC..and blablabla...
so, masuk tu suka chatting...takkan nak guna nama penuh..
Bila tgk nama sendiri, ada sebutan ANDY, so...saya pendekkan jadi ND...
terus melekat sampai skang...

Nama penuh : Irwandy Bin Mazwir

tembeling
16th January 2006, 03:20 PM
For me, wait till 20th January in my FP :D I already created an entry yesterday from the old pics....

Preview....
http://www.iiumedic.edu.my/drjamal/images/tembeling03.jpg

Lily
16th January 2006, 03:30 PM
Dulu ada satu citer nama little lulu
So, jadilah LilyLulu :)

Nama penuh: LilyMastika binti Haron @ Saharon :D

zainzubir
16th January 2006, 04:40 PM
so far "how it all started" Aji punya yg very interesting....

Okay, saya pula memang tomboy (maaf tomboy zaman saya "clean" tidak gaya bohsia, hanya berpakaian jeans dan belt kulit, kasut kulit dan jalan tidaklah terbongkok2 nak sorokkan "itu" spt bebudak sekarang ), jadi dr sekolah menengah nama ZAINON dipendekkan kepada ZAIN, ala2 nama lelaki gitu. Arwah Mak Long pernah berkata apabila saya hendak berumahtangga dlm tahun 1987..."Aku ingat engkau tak kan kahwin, macam jantan" Memang ramai tidak kenal apabila saya berubah dr sifat2 tomboy yg berambut pendek tegak2 dan berkacamata bulat (amat popular dulu, ala2 John Lenon) kepada seorg "pompuan" ala2 Babara Streisand (betulke spelling nih?) semasa di Form Six Sri Aman...hingga kini nama ZAIN retains dikalangan sahabat sama belajau juga kenalan, dan dikalangan saudara pula ada nickname (hingga kini) yg kurang sesuai di umur ini iaitu..."Adik" (youngest in the family) Jadi utk Fp saya masih guna Zain ..seronok bila ada address saya "bro"... :lol: :lol: (dan tentu now, anda semua tahu kenapa saya masih selesa berpants and jeans hingga kini??)

Nama ikut I.C: Zainon Zubir

eastone
16th January 2006, 05:15 PM
saya nyer simple jer...

eastone = east one

tak suka letak undescore or dot...tu yg bersambung tuh...
nak letak nama izwan dah memang tak available kat mane2 forum...

Nama : Izwan

antujahat666
16th January 2006, 06:02 PM
name neh dapat when i was 15 years old..time tuh gile chatting....jinak2 ngan name antu....when i was 17, masok satu chatroom neh...nmpk la nick antu gak...eh? mcm best plak...dia pakai antu-degil, dan saya pakai nick aNTu^JaHaT..siap register u!~ ramai igt laki...pompuan2 sumo dok pikat2 la dlm irc tuh...tapi tujuan sebenarnya nak tukar kertas soalan....antara negeri...dulu time trial kan ramai yg lain2 soalan..time final exam...mcm2 la exam dulu sblm SPM....... so, kalo nk tuko ngan pompuan, pompuan neh leceh sket...diorg takut kita tipu la ape la....tuko ngan laki neh baru ar best, diorg nak berjaya....alhamdulillah..berjaya gak dapat tukar kertas exam dengan antu-degil.....dia merupakan salah seorang pelajar cemerlang kat skolah dia..tak jauh..dia tinggal kat kajang je...dulu antu kat perak..so, kira jauh la....skg neh boleh dikatakan setapak aje dari opis....tapi tu semua dah tinggal sejarah... antujahat sempat kapel ngan antu-degil mase sblm SPM....dia byk ah bantu dlm pembelajaran antu...tapi tahan setahun jerk...wakakakakaka.....break sbb kitorg jauh....smase 18 years old baru tambah and edit sikit...antujahat666....smp skg la lekat nick tuh........hehehe...

then, sejak tuka tuh smp skg org kenal ngan name antujahat666.....

kenapa antu? sbb kadang2 imaginasi kita utk terbang tapi hakikat sebagai seorang manusia terbatas...bila dah nama antu, semuanya tanpa batasan..... :)

bukan sekadar nickname.....

yokozuna
16th January 2006, 06:19 PM
Ok..ambo pulak nk memperkenalkan..
Kalau kt umah sampai skolah menengah sampai la pun orang panggil Hilmi @ Mie jer..
bagaimana ia bermula, mungkin mak ayah panggil tu sejak dr kecil lagi kot...
pastu masuk Matrik sampai ke Jepun ni memember panggil amie. So boleh belaka la nak panggil Hilmi ke, amie ke, mie ke...tak kisah.
yokozuna tu, baru jer...tapi nk kater baru pun tak jugak. Sbb kalau nk register kt maner2 forum, nk letak nama betul leceh laa pulak. so letak laa username. yokozuna tu sebenarnye bukan my nickname pun..just a username jer...sebab aper letak yokozuna? sbb minat kearah kepahlawanan. mulanya nk letak samurai, tapi sbb samurai dh ramai orang pakai, so letak laa yokozuna..tapi sejak tgk cerita Kingdom of Heaven, minat kepada pahlawan2 ni semakin membara. Tapi panglima2 atau pahlawan2 Islam laa.
Idola tu mmg la kita semua sama iaitu Nabi Muhammad SAW..tapi selain tu ramai jugak Panglima Islam yg unggul seperti Umar Al-Khattab, Khalid Bin Al-Walid, Usamah, Salahuddin Al-Ayubi, Tariq Bin Ziad dsb..Kalau nk movie pun, feberet ambo adalah movie2 yg berunsur epik perang dulu2..Seperti Braveheart, Kingdom of Heaven, King Arthur dsb...
Kalau sesaper nk tahu, yokozuna ataupun grand champion tu adalah pangkat tertinggi dlm sukan sumo. Utk dapatkan gelaran yokozuna tu, sumo wrestler ni mestilah byk mng dlm setiap tournament. Dalam setahun tu banyak laa tournament yg diadakan...Kalau ikut ranking sumo ni, paling atas adalah yokozuna lepas tu ozeki-sanyaku-makuuchi-juryo dan hatsu dohyo(beginner)..So Yokozuna sekarang ialah seorang Mongolia yang bernama Yokozuna Asashoryu....

http://www.chijanofuji.com/asashoryu5.jpg
Yokozuna Asashoryu..

Nama Penuh: Ahmad Hilmi Bin Khalid

salamaut
16th January 2006, 06:42 PM
ohokx... takde org kenal saya neh......
nick neh saya pakai sejak tauh 1998....
mase tuh skool lagi... kat skool dolu ader tubuhkan satu geng budak2 nakal....
nama nyeh salamaut... hehehe......

nama seperti lam ic : Sharul Nizam Nasib

weet
16th January 2006, 07:12 PM
weet? asalnye sweet, tp geli lah!! name ni dpt dari member2 tusyen..dioang tak tau name..belasah panggil weet..ngan cikgu2 pun panggil name tu..layankan aje..

ambig
16th January 2006, 08:09 PM
Camana bermula...?
Entahlah nak cakap mcm mana...tapi inilah ID pertama yang digunakan semenjak menceburi bidang IT ni lebih 7 tahun lalu...inilah satu satunya ID yang digunakan utk email, komuniti serta itu dan ini.

Nak guna nama Jeff asyik tak dapat...so carilah yang unik dan tak akan ada orang gunakan...maka timbullah Ambig...since senior...yg junior jadilah Amsmall...:D

myusufm
16th January 2006, 08:53 PM
nickname yang biasa pakai sebenarnya ANTURAYA_BEST. myusufm nih baru je sebab dah taknak pakai nickname..
dapat anturaya sebab dulu masa form 3 ade org nampak saya kat dorm padahal masa tuh saya kat kelas (prep malam)..pastuh budak yang nampak saya terus demam..wahahha...dan ade org panggil saya anturaya...
so bila masuk dunia internet teringat citer tuh,so saya letak la nick anturaya..

abahwafi
16th January 2006, 09:51 PM
Anak "ketama" namanya Muhammad Amirul Wafi...lepas Wafi lahir, ada sorang akak kerani kat opis yg suka panggil aku ngan nama Ayah Wafi...tapi sebenarnya anak aku panggil abah, bukan ayah, bukan bapak.

So....semenjak aku citer kat kerani tu camtu, dia terus panggil aku AbahWafi...aku rasa ok jer nick ni :P

Nama sebenar - Hasrulnizam B. Hakim@Hashim :wink:

putera_pawaka
16th January 2006, 10:23 PM
Aku plak tak pasti nama tuh biler pakai tp dah lama rasanya..aku ader banyak nickname antaranya dininblack..coz dulu aku suker pakai baju dgn suar hitam,semua baju aku kaler hitam jer..pastu aku tukar putera_pawaka...putera tu biasa orang pakai tapi pawaka tu ader makna..aku gabungkan nama burung pekaka (Burung Raja Udang) coz burung nih spesel sikit bg aku dgn satu lirik dalam lagu album Seacrh...masa tuh lagu Isabela tgah top tapi aku suka satu lagu tuh ntah pe nama aku pun dah lupa tapi lirik dia bunyi camni...bermula sebuah cerita dizaman dulu kala...bla bla...berpecah antara mereka musnah dihembus pawana.......tu ler ceriter nyer...


Nama sebenar : Saluddin Ismail

http://creative.fotopages.com

mknace
16th January 2006, 10:26 PM
Nick aku memang tak berapa ramai orang yang tahu camner wujudnyer... Tapi citer dier bengong skit.
Kisahnya bermula bila aku sound senior aku sendiri pasal dia merokok dalam cube. MRSM ler tu.
Pastu member sebelah cube aku nampak and mula gelor aku tocher. And last-last panggil a-ce je.
So gabung le ngan nama aku jadiler m.k.n.a-ce = mknace

Nama mak bapak aku kasik = mohamad khairul nizam bin abu hassan

cgmulia
16th January 2006, 10:42 PM
aku lak....
bermula di maktab.. member2 di maktab suka panggil mulia...
aku pun heran apa yg mulia aku ni..
jahat ada...

so bila dah berjinak2 ngan dunia internet ni.... aku mula create satu nick..
dan oleh kerana kat sekolah aku berkhidmat dulu setiap nama guru dlm senarai nama diletakkan CG mean cikgu.. so aku letakkan nama cgmulia
memula masa join sifoo.com org ingat creative graphic.....

sebenarnya singkatan untuk cikgu...

so lekatlah nama cgmulia..

dan aku suka jika dipanggil si ji drpd mulia...
ia mengingatkan aku... bgmana geng2 fmdc memanggil aku si ji (cg)

Mazrul
16th January 2006, 11:59 PM
Nak jugak share nickname. Tapi tak de story ape-ape
Cuma nick saya sebab joinkan nama saya dgn nama orang rumah.

Mazlan + Norulhuda = Mazrul

Magge
17th January 2006, 12:04 AM
SAYA PULAK, NICKNAME NI DATANG KAT DALAM MANGKUK JE,,,, KAT OFFICE SAMBIL CHAT SAMBIL MAKAN MAGGI

HE HE

AyAres151
17th January 2006, 03:55 AM
Alkisah... tersebut lah sebuah ceritera melayu... pada tahun 1997.. ketika ese form 4..di Teknik Airport, K.Trg..

budak2 asrama nak buat baju tshirt dan nak letak nama panggilan kat belakang.. ese masa tuh ngah blur nak lotak namo apobondo aih.. oh ya.. dokek SMTT tuh..ese dipanggil ngan nama DOL.. ( ummpphh..i like it.. )

ok..tanyo pado sorang member..takkan nak lotak namo DOL kot.. coz ese nak create satu identity yang tak di kenali atas baju tu..
member yang otak creative pun pk punyo pk... mako gabong la namo ponuh ese..
begini..

Abdul Rahim Sulaiman = ARS = AY AR ES

kemudian.. 151 pula adalah tarikh dimano ese dah mulo boleh menerimo sorang pompuan dalam idup ese.. 15 January...
jiko tidak..sebolum tu ese sojak skolah rondah laie dok reject pompuan nak ngorat.. sampai la terbuko ati nak terima sorang awek pada tarikh 15 Jan tuh.. tp.. tak bertahan lamo jugak..setahun jo.. nasib samo cam Antujahat.. alasan : jauh..
ese kelantan, xgf KL..

gitu la kisahnya...

panggilan :

1. Rahim - family, kengkawan skolah rendah, Official
2. Bedol - family, kengkawan kampung, kengkawan teknik
3. Dol - kengkawan teknik, kngkawan UTM
4. Ares - kengkawan internet
5. Yares - aji dan beberapa org member FMDC
6. Im - kengkawan rapat esp gals, kengkawan Gengjurnal, kwn internet , xgf
7. Yem - Kak jie cayang.. dan sorang dua akak cayang lagi..( tp ese tak biasa bahasakan diri ese bgini..hehehe )
8. Kanda - bakal orang rumah ( owh..how sweetttsss )

dome
17th January 2006, 06:11 AM
aku punya tak leh cita..panjang sgt..mcm hikayat..
hehe

azryshah
17th January 2006, 07:12 PM
azryshah..
> merupakan gabungan antara nama aku dan bapak aku...LIKE FATHER LIKE SON
> ikutkan nama aku panjang tapi setelah di"komersial"kan jadik ler AZRY..
> SHAH merupakan nama bapak aku iaitu AZMI SHAH
> so terbentuk lak AZRYSHAH
> nick nie aku dah gunapakai sejak zaman aku belajar lagik dimana itu lah nama aku didalam alam siber.

==============
Life Thru a Lens
http://azryshah.fotopages.com

antujahat666
27th January 2006, 10:14 AM
aunty zain : antujahat:kenapa 666??nak kata satanic number bukan coz number dia 555

sbb saya suka no 6..kenapa 3 kali...sbb...err....saya anak ketiga....dan saya pon suka no 3...thehehhe..

ubie79
27th January 2006, 10:48 AM
Uhummm giliran saya lak.....

Nick nih dpt masa dok ITM buat dip. Saya org jengka, then duduk kat ITM jengka. 15 minit dari umah. Masa tuh ingat lagi takde sape brani ragging, kecuali sorang mamat tuh. Budak kelate - pangge Abe. Anyway, semua budak dah dpt nick lepas kena ragging kecuali saya. So, lama gak la tak dapat nick, pastu satu hr tuh, balik umah makan ubi keledek mak rebus. Bila masuk balik ITM, pergkhhhhh kentut bau tak hengat punya. Apa lagi jadi bahan kutukan, dan lekatla Azhar Ubi Gajah. Muahahahahahah. Lama pastuh barulah lekat nama UBIE. Dan nama nih kekal di dalam cyber sahaja.....

79 tu thn saya dilahirkan. Rasa takut sket, bila tengok nombor tu sangat kecil, membuktikan diri ini semakin tua. So..... fikir2kanlah. Hehehehehehhe

p/s Kak Zain - Memula dulu ingat akak lelaki seh. Tu dok panggae bro.....

ubie79
27th January 2006, 10:50 AM
Lupa plak

Nama Betul Dalam IC : Nor Azhar Bin Ahmad

dinictis
27th January 2006, 10:55 AM
Sebelum ni nickname aku Lord Ishmeen, sebab aku main games online ala-ala LOTR. Then tetiba rasa panjang so fikir punya fikir aku pilih Dinictis. Nick yang aku guna ni ada kaitan dengan kucing. Aku sangat suka kat kucing ada satu masa tu aku bela sampai 15 ekor kucing. sekarang ni dak kurang ada la tinggal 5 ekor jer.

"This ancient cat lived in the Middle Oligocene (32 million years ago) in North America.This biting cat called Dinictis found plenty of food on the ancient plains of what is now North Dakota. The strong teeth and claws were vicious weapons for attack. Dinictis was called a false saber tooth because of the long saber-like teeth. http://www.nhm.org/cats/encyclo/dinictis/ "

Nama Sebenar : Shamsul Ismin

petrofsky
27th January 2006, 11:06 AM
Hahahaha ... seronotnya membaca kisah nickname korang ... okeh, aku criter aku nyer plak ... bermula since 1994 bila IRC baru nak mula bercambah di Tanah Melayu ni, aku pon nak turut menyertai bahangnya ... tapi takde nickname lagik ... so aku dok terpikir apa nick nak guna ... and at that time, tengah galak bermain computer game C&C : Red Alert ... sebab suka sangat main game tu dan ambik side Russian, so terpikirla jugak ... taruk nama russian utk nick IRC ni best gak ... and then secara tak semene-mene, terjumpa nama salah seorang saintis Rusia yang bernama Goran Ivanovic Petrofsky ... so amik la nama blakang dia ... dan guna sampai sekang ... itu ajer ...

Nama yang sebetul-betulnya : Mohd Zaki Mohd Amin (dan aku tak takut nak taruk nama betul aku, tak macam ade sesetengah tu dok sorok nama betul sampai sekang ... hehehehhe ... ) :lol:

ray-shade
27th January 2006, 11:54 AM
dapat nama sebab org kata muka aku macam rashid sidek. kengkawang start panggil rashid masa aku kat mbsskl. malaysia menang thomas cup masa tu. budak2 ucap tahniah kat aku.... amende ler diorang tuh.... aku pernah ngadap cermin dengan gambar rashid sekali. tak sama pun... suke hati dioranglah...

masuk mrsm nama tu melekat. sampai sekarang ade lagi kengkawan yang panggil aku SHADE. aku layan jer...

nama dalam ic: aminudin zamri

risya
27th January 2006, 06:08 PM
seronoknya baca pasal asal usul nick ni .. gelak je sya sorang².. especially citer usup pasal anturaya tu!
tapi sya seganla plak nak bgtau dari mana dtg nya nama ni.. *sya tahu ada yg tanya

so tersebut la citernya, when i was at school .. masa tu tak ingat tahun brapa.. :lol: masa thomas cup la.. kitorg lepak kat bilik rehat asrama tgk game ramai2.. mesia menang masa tu.. tapi kengkawan start tahu yg sya CRAZY dengan satu indonesian player ni.. nama dia RICKY SUBAGJA.. dia main double.. tak silap dia couple dgn rexy mainaky(skrg coach malaysia) ... sya minat dia sbb disamping terror main.. dia cute banget sih.. hehe! * lagi cute dr DUTA sheila on 7.. :D
so dari situ dah ada kengkawan dah start gelar mrs ricky la DLL.. the word RI tu come frm his name.. tapi itu dulula.. zaman dia bujang2.. zaman sya kecik2.. dia pun dah kawin dgn atlit indonesia jgk.. * tapi tak de la sampai kes patah hati ke apa ke! :lol: dulu, siap kalau dia masuk mag.. sanggup beli.. masuk paper.. buat paper cutting * tapi dah ilang mana ntah.. so masa nak create email for a first time.. tak tahu nak letak nama apa.. so sya letak la nama risya.. lgpun hujung nama my dad jgk.. word RI tu..

but actually byk id sya kat internet ni guna nick shay kat dpnnya.. some of my frens call me shay.. dulu yg panggil RISYA ni 2,3 orang je.. RIS pun org tertentu je dulu.. but majoritinya SYA la!
tapi skrang di FM.. semua panggil risya.. so kalau org panggil risya tu.. confirm la dia geng FM..

then tak pasal², auntie zain tambah plak dayangku kat dpn nama risya.. which actually i like that name too.. its so cool la auntie!
so sekian adanya..

filah
28th January 2006, 12:09 PM
nak citer juga walau pun nick saya ni bukannya special or unik sgt... seperti adik2 yang lain yang start cari nickname dlm era MIRC. Saya pun sama juga sebab hubby masa tu ada training centre utk computer.. jadi bila tak ada training kita org online.. mula tu terpikir nak cari nama lain tapi rasa macam 'menipu' pula. try nak register FILA like the sports brand tu... berjuta-juta lemon org terpikir benda yang sama tapi bila tambah H jadi FILAH.. tak pernah ada masalah untuk register... dan saya pun amat selesa sekali dgn nick tu sebab dah memang nama saya pun.. hehehe... Nama penuh : Hafilah Ismail

email buahlemon tu... like Harith Iskandar selalu kata.. That's another story!!! :D

aminorazmi
28th January 2006, 01:48 PM
hehe...saya kasik sambung sket ek...Nama penuh saya Aminor Azmi bin Abdul Latip. Sebetulnya kat geng fmcc nih panggil nama amin, tp sebenarnya sebelum nih saya tak dikenali dengan nama tuh. Saya ada banyak nama sebenarnya, sebeb membesar di jalanan. heheh...seperti contoh, masa sekolah, kawan2 akan panggil aminor. so sape panggil nama tu, saya tau la dia kenal saya masa kat sekolah, jadiknya semasa zaman sekolah rendah dan hostel sekolah menengah, saya dipanggil nama aminor, silap sebut derang akan teringat kat asid AMINO, molekul dalam protein yang paling kecil. Dijadikan cerita, masa masuk belajar kat melaka, kat sana semua budak2 baru akan dapat nickname sendirik yang diberi oleh senior, so dalam tempoh 4 tahun kat melaka saya dikenali dengan nama BARAGAS. huhu, dolu2 nakal, nama tu ngan karekter memang kena sangat la.tp skang dah jadik orang balik dah...lama dah...so bila involve ngan cyber world nih, saya pakai nama AMIN, nama yang hanya saya dapat bila boss saya yang pertama masa saya mula2 kerja dulu panggil. Jadiknyer nickname baragas hanya dikenali oleh koloni melaka 1999-2002 sahaja. Sebab di kalangan ahli keluarga dan saudara saya dipanggil MIE / Jimie. hahaha..sekian adanya

kamal
28th January 2006, 08:55 PM
gune nickname kamal nih coz kenkawan ramai panggil name nieh...

name penuh : kamal fadhly

:)

ikanmasin
30th January 2006, 02:54 PM
nama surat beranak mohd nazrul samian...pangil apex sebab aku slalu pi makan pakai sluar pendek..sampai makcik kedai tu pangil aku apex..lekat sampai skrng....sekian....

kaklong
1st February 2006, 12:15 AM
nak cerita jugak le walaupun pendek aje.
guna nama kak long sebab anak perempuan sulung dalam keluarga.
sekian... hehehhe...
jangan mareee....

hanis125z
1st February 2006, 12:38 AM
sy plak... name lam ic mohd hanis bakeri... nick hanis125z... hanis tuh mmg name sy lah.. 125z tuh motor sy.. ehehe... :mrgreen: :mrgreen:

weet
2nd February 2006, 01:17 PM
ikan masin? die ade citer..terpikir gune name tu sebab mase tgh cari nickname..die terbau mak die goreng ikan masin...hahhaa.. muke die ka masin tu ..sbb xcident..jgn marah bro!!! ese tau hang tak leh menyepak skang ni!!

ikanmasin
6th February 2006, 08:34 AM
wa....weet...hang tukang tmbah ek...hehheee..betul la tu kata weet...

yanicd
9th February 2006, 03:21 PM
nak cite gak ..walaupon tak berape glamer dlm FMDC nih..kekeke..
nick kite yanicd sbb mase memule tau nak gune yahoo email tu taktau nak letak email ID aper.then mase tu lak tgh minat giler kat celine dion tuh penyanyi sore leh pecah cermin tuh..then tu yg tambah C ngan D tuh ..so jadiklah yanicd smpilah skang adenyer....sekian wassalam ... :D

river
9th February 2006, 04:41 PM
aku pulak cam ni ceritanya...

River is actually came from Riverhine (my friend's nickname (chat) and she decided to give it to me / thanks fa)
betterman@fotopages.com is my other nick,betterman from pearls jam's song in vitalogy. i love it . esp. the intro.

Azman B. Md Amin Shukeri

whooz
11th February 2006, 12:35 AM
mcm2 nama penah guna, tapi satu pun tak best..
nama WHOOZ ni asalnya macam ni, saya suka save tulisan GOOGLE yang bercorak-corak tuh..saja buat koleksi...kan kalau ade sempena hari apa2 ke GOOGLE akan design tulisan GOOGLE jadi ape2 design la..ape org panggil, doodle kot..then saya terfikir, kan best kalu buleh design kat nama saya...saya nampak 2 huruf "o" kat tengah tu, so saya try la letak kat nama saya..jadikla WHOOZ...dan saya suka sangat nama WHOOZ ni :)

nama betul Huziana Fauzi

rafi
13th February 2006, 11:59 AM
Sejak hamba lahir dah ditarukkan nama nie oleh mak ayah hamba.. mungkin diaorang peminat setia lagu hindustan Mohd Rafi! :lol:

rinaKeiko
14th February 2006, 01:57 PM
dulu main ragnarok gune nick keiko.. pastu kt klas ramai name rina.. so nk bg org kenal, gabung 2 name tu.. jadik la rinaKeiko..
tp url fotopages (http://chii.fotopages.com) gune chii.. taktau pk ape time tu.. cam nyesal plak tak gune rinaKeiko.. haha
**oh, chii tu name persocon dlm anime chobits ;)

marcia.zlyana
14th February 2006, 03:19 PM
kite pulak ade dua nickname.. nick tak nick sgtle... sebabnye, MARCIA tu asalnye mmg nama sendiri tapi ejaan lain sket lah... sebutan sama iaitu MARSHA.. Jadilah marcia.zlyana iaitu marshazliyana... haaaaaaaaa......
satu lagi yg bidarling tu.... nick fotopages la kaedahnye.. Bi tu stand for B @ Bob... kalau yg tahu tu, taulah sape itu bob kan? dan darling tu pulak sape lagi kalau bukan owner page tu sendiri kan? lagi mau tanye ka.. so, jadile bidarling.... ala2 romantip tenuk gitu... jgn marah.... nguehnguehngueh.... :mrgreen:

ladyct
14th February 2006, 05:31 PM
as'kum, lama x posting kat forum nih... been bz w fp sendirik n fp kengkwn semua...

tgk kat fp fm.. wah.. siap ade in person gituh... bagus idea nih.. leh kenal fm member dgn lebih rapat... :wink:

mcm mana i dpt nick nih?.. rasanye senang je kot nak teka... "Lady" stand for cik/puan dlm istilah Inggeris.. my own name, "Siti".. d alih bahasa dpd Arab-Melayu.. bermaksud "Puan".. While.. "CT" pulak short form utk perkataan "Siti".. my original name.. bila d combinekan.. jadik lah "LADYCT"... simple, nice, n compact.. dah gunakan nick nih lama dah... nak pakai fullname mcm common sgt... my fullname is "Siti Ruzaimah Ghazali".. :)

kurekuresakti
15th February 2006, 11:49 AM
disclaimer:posting ini akan menggunakan perkataan kurekure untuk menggantikan perkataan kura-kura disebabkan ia berdasarkan sebutan normal dan bukan sebutan baku.

kurekure jika di"translate"kan ke american english adalah turtle
sama seperti teenage mutant ninja turtle,sebuah rancangan kartun yang popular pada zaman muda saya.(kini saya lebih tua daripada dahulu).watak ninja turtle 4 beradik itu adalah dari spesies kurekure dan bukan nya penyu.ini adalah kerana:

1. penyu dalam american english adalah sea turtle.
2. ninja turtle tinggal di dalam sewer(alaa saliran bawah tanah tu laa),manakala penyu tidak boleh hidup lama tanpa air laut.

disebabkan minat saya kepada ninja turtle ini sangat tinggi dan jitu lagi menusuk kalbu,saya memilih nick kurekure.saya tidak memilih ninja turtle kerana mereka sudah mempunyai lambang "tm" iaitu trademark dan saya takut disaman.saya juga membuang perkataan ninja,untuk nampak lebih original.

kurekure adalah binatang yang bergerak perlahan,jadi menggunakan nick kurekure sahaja boleh menyebabkan keyakinan diri saya rendah.oleh itu saya menambah perkataan sakti,bagi menunjukkan saya bukan calang2 kurekure.saya mempunyai kuasa mistik.

F.A.Q (soalan yang kerap ditanya)

soalan 1:
sejak bilakah saudara yang kiyut ini,menggunakan nick kurekuresakti?apa pula panggilan diri saudara dalam dunia yang nyata?
jawapan soalan 1:
sejak tahun 1999,bermula dari IRC ke YM ke berbagai forum forum,semuanya menggunakan nick yang sama termasuk lah blog saya dan fotopages saya.saya menganggap kan nick kurekuresakti ini sebagai internet pen-name saya.di dunia nyata boleh saja memanggil saya dengan nama kurekuresakti,kurekure atau pon nama manja saya(saya mmg manja) rudy.

soalan 2:
adakah saudara yang kiyut ini bersaudara dengan penyu?
jawapan soalan 2:
tidak sama sekali.penyu merupakan bangsa kurekure yang telah menderhaka kepada sultan kurekure dan telah dibuang kerakyatannya dari kerajaan darat.itu sebabnya mereka tinggal di laut,sebagai pelarian yang dibuang kerakyatan.

aishifu
15th February 2006, 06:23 PM
uiikhh..panjangnye sejarah silam kurekuresakti..ingatkan thesis sape tadi .. :lol:

Saya plk nick aishifu dpt hasil drp 1 email nie . Email tu suruh letak nama kite, then akan ditranslatekan ke bahasa Jepun.
So bile letak nama sy which is aishah, it turns to aishifu...nampak mcm best plk nama tuh :mrgreen:
I dun no wheather it's true or not the translation, but it's sound nice hehe..so i used it till now :P
Nama betul is siti Aishah Mustaffa.. :)

kasuke
16th February 2006, 09:01 AM
:)

di pagi yg dtg ofis tak jem ni, terasa nk cite la plak psl nick naame saye..

kasuke... dulu.. after spm, br berjinak2 dgn dunia internet.. so. masuk la irc, msn chatting.. bla bla bla
dulu pki nick rakun_bulldozer kalo tak silap! haha.. cam poyo jerk! then mase masuk kt msn chat tu, adalah seorang hamba allah nie.. kalo tak silap name die, rita ke rani ke.. lupe la.. then die teriak name saye "kasukeee!"

ha, start dr situ la terlekat name tu.. lagipun, dulu mase tunggu result spm, berangan nk g jepun! konon2 nnt lekat la.. hahaha
smpi la nie.. smpi kan dulu, chatting ngan member kt irc, masuk matrix same, trus jd best friend.. panggil nickname lak tu.. "suke"(sbut btul2) :D

bler pki nick kasuke ni, sume ingat laki.. rupe2nyer mmg name kasuke ni utk laki! hahahaha

my name is balqis.. memember call bal,qis@balqis

kikikikiki :P

buttet
19th February 2006, 09:47 AM
a long-long time ago, in far-far kampung lahir seorang budak yang diberi nama Syahreil Hafiz , membesarlah budak itu seperti kanak-kanak yang lain, lincah bermain gasing , guli di samping gemar mandi sungai ,mengail ikan keli serta sekodeng ketua kampung mandi.Arakian sudah membesarlah si Syahreil dengan memiliki force yang tinggi maka beliau ditempatkan di sekolah berasrama dan dihadapkan ke jedi kaunsil bagi memastikan beliau layak atau tidak joint jedi nie.Semasa sesi suai kenai tue..maka ada org tanya kepada budak tue nick name ..dia pun kata nama dia anakin awan berjalan (sky walker) tapi jedi kaunsil telah menolak nama pena itu dan menggantikannya dengan yang baru iaitu buttet si antu kampung..sebab jahat dan suka balik kampung..

itu la saja cita SETAR wars episode 1.

mr_bun
20th February 2006, 10:59 PM
izinkan saya mencapub sket disini..kerana saya pun nak jadik selebriti..kekekekeke :lol:

nama saya mohamad faizal..saya suka menangkap gambar..saya juga suka pomen komputer..saya juga suka main game..saya juga suka makan..pendek kata saya suka semua laaa..

antara nick2 saya : gaban_aneka, mapley and skarang nih bun..

gaban_aneka : sejak darjah 4 dulu..
mapley : nama samaran masa jadi undercover kat UM..batch aku ngan batch senior jek yg tau nama samaran aku nih
bun : lepas naik pangkat..aku kena hantor ke jepun utk undercover plak kat sana. so derang kasik codename bun kat aku..skarang still berbakti sebagai undercover utk persatuan pengguna..utk check tanda harga kat supermarket2 jepun..

begitulah seadanya..
dipetik dari akhbar tabloid no. 1 8)

sobriazmi
22nd February 2006, 12:45 PM
nickname sobriazmi adalah singkatan dari nama penuh Mohd Sobri Mohd Azmi.. tapi dlm ni ada yg panggil boe..mesti korang nak tau juga,mcm mana leh dpt nama boe kan... boe tu adalah singkatan bagi sobri.. masa tu nenek mak angkat saya ada sorang cucu nama sobri..tau la kan..org tu ni nak nyebut nama ni susah skit... di panggil nya budak tu boe... pehtu secara tak langsung lekat la kat saya...

huhuhu...itulah citanya...sekiann....

ardif
8th March 2006, 03:26 PM
ardif... my nickname n memang nama sebenar

cume takdelah depannya tu letak siti ardif or nur ardif. cume pusing2kan sket je nama tu....dr fidra to ardif. simple n sempoi mcm orgnye gak...huhu. salam kenal2 sume.

nafhatun
16th March 2006, 11:44 AM
Biarpun noni tak glamer, noni pun nak citer jugak.. Masa memude dulu, slalu chat guna nama "NIN" [nama gabungan dgn nama adik, Izah..] Skrg guna nama noni [tapi utk fotopages, saja je letak 'nafhatun' sbb senang nak di 'google' kan.. heheh..] bkn apa, mane tau kwn2 sejak skola rendah dulu nak cari noni.. kan? kan? kan? :D

azrilhafiz
16th March 2006, 02:14 PM
Biarpun noni tak glamer, noni pun nak citer jugak.. Masa memude dulu, slalu chat guna nama "NIN" [nama gabungan dgn nama adik, Izah..] Skrg guna nama noni [tapi utk fotopages, saja je letak 'nafhatun' sbb senang nak di 'google' kan.. heheh..] bkn apa, mane tau kwn2 sejak skola rendah dulu nak cari noni.. kan? kan? kan? :D

hi saya azrilhafiz,
nama ni dpt dr nama sendiri je AZRIL HAFIZ.
xmo gune nama pelik sbb usia semakin meningkat,
krg dh tua malu nk gune nama yg pelik2
hehe
org nk search kt google pn senang
taip nama azrilhafiz sure jumpe

nafhatun
16th March 2006, 02:34 PM
Lupa nak cakap.. nama sebenar.. Siti Nur Nafhatun. Nama manje [uweekk..!!] Noni... :D

Rudy?
16th March 2006, 02:35 PM
Hair Rudy > Rudy?

intanmaria
16th March 2006, 02:36 PM
hi saya azrilhafiz,
nama ni dpt dr nama sendiri je AZRIL HAFIZ.
xmo gune nama pelik sbb usia semakin meningkat,
krg dh tua malu nk gune nama yg pelik2
hehe
org nk search kt google pn senang
taip nama azrilhafiz sure jumpe

hehe, sependapat...
tapi, full name panjang sangat INTAN MARIA MAZNA BT.AHMAD
so amik je intanmaria :D

___________________________
http://intanmaria.fotopages.com

cikun_comey
23rd March 2006, 03:03 PM
keluar rupenya yg aku testing2 tuh... padahal mase send reply tu die kuar debug... dah seminggu camtu...

okler aku nak citer gak pasal nickname ni...
1. cikun_comey
2. DqNa

Cikun_comey
Nick tu aku pun tak ingat mane aku dpt... tapi mase tu mule2 masuk first year rasenya... dah bosan ngan nick lame adeq_ so tetiba terkeluar la idea 'cikun' tu... ape mendenye tah ler tapi bunyinyer mcm comel je... member2 pun tanye ape menatangnya 'cikun' tu... tah la.. aku imagine agaknya cikun tu mcm menatang yg comel2 kot.... so bole la pakai cikun.... comey tu drpd word comel... di'alter' sket jadik comey.... so jadiklah cikun_comey utk email yahoo dan yahoo id dan utk forum dan lagi dan lagi.....

DqNa
Patutnya citer nick ni dulu ek... tapi takpela... DqNa ni asal dprd Deqna dan Deqna ni asal kejadiannya mase zaman2 sekolah dulu suke la sgt chatting kat IRC tu dengan menggunakan nick adeq_... dalam mase yg same... kengkawan sekolah sume panggil Ina... so memula tu utk registered email aku pakai ler nick adeq_iena sampai la masuk UTM... masuk UTM ada sesetengah member panggil Adeq sbb ada yg kengkawan chatting dan setengah lagi panggil Ina... Nick Deqna ni bermula dari rumetku yg terkonpius nak panggil Adeq ke nak panggil Ina so senang citer die la start panggil Deqna....
Sampai la sekarang sume member UTM panggil Deqna termasuklah ibu dan bapa mertuaku yg terchenta serta ipar2 ku... hehehehe.... tapi aku ringkaskan nick jadik DqNa sbb tetiba terasa mcm segan lak dah tua2 org panggil 'Dik' lagi... especially my junior yg panggil Kak Deqna... mcm kelakor la pulak... walaupun aku membahasakan diri dgn panggilan Kak Ina je...

Tu lerr sejarahnya.....

Nama yg benar dan sebenar-benarnya seperti di dalam IC : Azharina binti Azman

lindalatip
10th April 2006, 07:18 PM
oo..nk jgk criteee :lol: , hehe..saya nye FP tuh nickname vitamine sbb masa tgh uat FP..tgh jgk nengok dkat body shop nye mnyak yg syg tgh sentel msa tuh..pastu tkde ide..ubuh aje la..hehe..nick lindalatip tu, spt biasa, nama mak ayah bagi :) :D

diadem
21st April 2006, 05:44 PM
Saya punya...kena tengok kamus English, atau saya permudahkan maknanya "Sejenis alat kebesaran di-Raja". Saya anggap kamera saya adalah seperti alat kebesaran di-Raja.

AZRA
22nd April 2006, 12:23 PM
ish ish....baru terjumpa thread ni.....ni dia

AZ - AZhar
RA - nama bapa saya abdul RAzak

= jadilah AZRA

kalu nak bok AZAB - teruk juga bunyinya....mintak simpangla.....
hmmm...memang azab pon dah ....hari2 kena keracunan, harga lens pon senggara jugak ! :lol:

ramai orang kena ingatkan saya pompuan ...khasnya mat2 bangla ..di sana AZRA nama pompuan bollywood ..kekeekeke

heroMak
22nd April 2006, 07:12 PM
dah lama nak citer kat sini tapi tak tercerita, arini baru dapat.

nick name hero tu memang pakai sejak sekolah lagi. sebabnya? dulu memang malas nak sekolah n fight for life sbb family poblem n masalah2 lain. so, kekadang terpaksa motivate diri sendiri demi mak n adik adik yg kecik2 lagi. So, terpaksa gagahkan diri n 3 kali berjaya menarik diri saat2 akhir dari cubaan bunuh diri (real story). Selalu cakap kat diri sendiri - " kau memang kena susah skit, sebab ko hero. Jangan putus asa, rilek la, hero memang camni. Ujian Allah je ni untuk org yg betul2 hero". Ayat-ayat yang macam ni lah selalu dijadikan pegangan time tu sampai la berjaya ke universiti.

Kat universiti pun tak kurang jugak ujiannya, tambahan pulak terpaksa tinggalkan mak n adik2. still remind diri sendiri pasal hero tu. Join kelab pelajar n tubuh satu kelab untuk membimbing org-org yang senasib. waktu tu wujud nick abghero n trademark Hero@Work. Mesti semangat kuat untuk habiskan degree.

Dah keje, kawin n dapat ujian baru. Still, kena tabahkan diri. Jual nasib lemak kena halau, naik turun apartment bawak raga, then keje tukang masak kena baling senduk n maki hamun. Yet, hero still standing.

Mak suh balik terengganu sebab tak ade lelaki dewasa kat umah, adik beradik kecik2 ramai (14org adik beradik). So pindah balik terengganu. Lepaskan keje tukang masak tu. Balik kampung takde keje tapi sempat beli nikon3700 sebelum balik. Sempat gak cari makan amik gambo pengantin dengan nikon tu dgn satu nikonf60(slr ni buat nampak pro jek). Sambil2 tu, meniaga kat pasar malam. Kena halau ngan peniaga yg dah lama. Sedih gak bila ingatkan time air mata bercampur ngan air ujan sambil angkat gerai dari tapak malam. Leason for me.

sambil2 tu la terjumpa FMDC ni... so, bila nak bubuh nick, terpikir la tentang diri time tu. Terbayang time kecik2 time ayah kuar dari umah sambil tinggal mak nangis ngan adik2. Teringat time tingkatan 3 dah drive van bawak mak g brubat. Tringat time mak citer ngan kawan dia pasal anak dia yang sorang ni. Time tu kawan dia sebut... " oo...ni la hero mak dia rupernya.."

So, time teringat n bersentimental depan PC (masa nak pilih nick tu), maka lahirla nick heroMak!

mekasih smue kerana membaca sampai akhir..kalu ada yg baca hujung je..rugi! kekekekek

p/s: +- 345 patah perkataans.

missjay
22nd April 2006, 09:55 PM
uyoo..panjangnye sejarah HeroMak ni..ekekeke....ok aku plak. erm. missjay. asalnyer Jay. Name betol Jihan Farhana. Mase skolah rendah ade 2 org name Jihan ni dlm skolah aku tu. so aku sendri pandai2 tarok nickname aku Jie, utk bezakan dgn jihan lagi satu tu . bile naik form1 (1997) tahla.. aku ade letak J. mcm ni kat atas kelas aku nyer birthday chart ..tibe2 jer geng2 terus panggil J. so aku pon panjangkan sket lagi jadi Jay. pastu mmg melekat sampai skang. aku tarok Miss tu sbb kang org mistaken aku ni laki plak. kawan2 yg dah kenal aku drp kecik2 still panggil Jian. kat umah adek panggil Along..parents & sedare2 panggil An.. :D banyak btol name aku ni. tapi majoritinye mmg panggil Jay and im comfortable with that.

jeq789
22nd April 2006, 10:35 PM
aku pulak eh..? mmm.. tak citer pun korang dah tau kan..?..so tak yah lah bagi tau..

nikfariz
22nd April 2006, 10:36 PM
Missjay, nanti bila dah kawen.. jadik MrsJay..

erm.. saya plak.. nickname saya nikfariz.. nama penuh nik adlin fariz.. masa kecik2 dulu.. rasa malu nak pakai nama adlin.. sebab time soklah rendah dulu.. ada classmate.. nama adlin.. pompuan lak tu..

bila dah besar.. suka pakai nama nikfariz.. bukan sebab malu nak pakai adlin.. tapi sebab dah serasi pakai nama nikfariz..

sayapxindah
12th May 2006, 11:56 PM
aku dapat nickname nih masa aku dalam teksi nak ke rumah kawan aku..
masa kat trafic light ader nampak bas kat sebelah ader papan yg diletak (tempat untuk tulis destinasi bas tersebut)
aku nampak kat papan tue ader gambar sayap (angel)
bila aku tgk sayap tue tetiba aku terfikir.. SAYAP INDAH
sebenarnyer gambar tue tak lawa pon tapi dilukis atas sebuah papan buruk..
tapi ntah naper leh dapat idea tue :D

Haslina Yusof
17th May 2006, 04:39 PM
Haslina Yusof adalah nama daripada Nor Haslina Md Yusop.
Memang sengaja p tu ditukar kepada f kerana Yusof adalah nama sempena memperingati Nabi Yusuf a.s

1st time masuk FMDC dah rasa seronok sebab pertamanya topik-topik
kat sini tak terlalu berat dan sesuai untuk semua peringkat and I've learn a lot from u guys! Thanks.

My 1st 5-hour with FMDC was a great experience!

Haslina Yusof

4y133
21st May 2006, 11:19 AM
Nama sebenar : Ahmad Fitri Hassan (Ayah yang bagi nama dgn gunakan gabungan nama atuk dan bulan kelahiran kalo xsilap)

Nama Panggilan Kat Internet :
LiepanTenuk ( Xtau camne leh dapat nama yang neh yang pasti la time dok nak surf net kat cc tu nampak seko lipan gabungan ngan tenuk tu men taruk jek)

TeNuK kemudian bertukar ke nik nih sebab ada jumpa orang yang duplicate nik yang den gune, nick nih tahan lama jugak, tetapi di berhentikan perkhidmatannya setelah sorang chatter dr spore memanggil singkatan tenuk kepada nuk secara berulang kali, masa tu time ghattering. sume orang pakat tengok kat haku!!, malu seii. Pelik aku ngape eks dier orang tgk aku bile singaporian tu panggil aku cam2.. muskil....

4y133 berasal dari nama ayie yang mana hurup2 yang ada dalam ejaan tu di konbert menjadi nomot2 yang aku pon xtau ape maksudnye...[/b]

rauna_78
21st May 2006, 10:12 PM
nickname saya, saya sengaja terbalikkan. Selalu mengonpiuskan org ramai yg ingatkan saya ni sebenarnya pompuan. Sampai dlm forum ni pun ada yg panggil saya cik rauna. wakakakakaka....

nama sebenar saya : raunA lurhayS dhoM. (baca dari kanan ke kiri...)

Raushan Naim
21st May 2006, 10:24 PM
Raushan Naim nih guna nama betul ikut dlm Mykid. Ayah kata nanti awek2 senang percaya kalo kita guna nama betul.
Maksudnya :
Raushan = [Parsi] Ahli.....Kalu [arabic] bermaksud Skylight, bright.
Naim = [arabic] Comfort, ease, tranquil.

opthomopg
21st May 2006, 11:19 PM
camna dpt ekk nick nih..waktu sekolah rendah ,kawan2 panggil fizzi..waktu skolah menengah rendah..kawan2 panggil fizi gak..tp sampai tahap menengah atas..dah diberi gelaran brutal ..sbb selamba gaduh ngn cikgu disiplin..miahahaha

pastu masuk matrix ...roomate suka2 ati dia jek panggil pG...pG..pG..melekat..time matrix nk jadi doktor mata..kira pakar mata..org medic kata opthometrist..tp xkesampaian..sbb terkilan sgt..amik la..skit nama tuh... OpthomopG..ada maksud sbnarnya.."mata pG" iaitu pandangan dari mata saya..sekian..

jeq789
27th May 2006, 01:10 PM
tak bagi tau pun korang dah taukan..? mmm..perlu penjelasan ke..? :wink:

dR ali
27th May 2006, 01:38 PM
hmm...bagaimane kawan dapat nick "dR ali" nih...??

name kawan dalam MyKad ialah Nublee... namer nih ayoh kawan hok beri...
sebenornyer Nubli.... tapi polis kat balai polis tu mungkin cine... jadi Li tu jadi Lee.... jadilaa Nublee...
name nih asey dari perkataan Arab Nubli.. Nablu... Nablun... bulih belake...
keknyer biler kawan gi luor negeri ader pulok hok pelik ngan namer Nublee nih...
pendekkan citer kawan jumpe sorang alim... dia pun tukorkan jadi Ali....
tapi namer ali nih kawan doh register kat myKad kawan... as second name...

Selesey doh bab macamana dapat Ali tu... :D

Nih bab dapat dR pulok....

Kawan nih waktu lecture memang kuat tidur...
dari sekoloh rendoh sampeylaa ker U...
lecturer pun kalau kawan tok tidur dalam kelaih memang demer heran...
memang kuat tidur dalam kelaih... entohlaa, penyakit kot...??
tapi nyer exam memang sokmo score... tu hok rodong-rodong kawan panggey kawan doktor... hehehe... macam propeser serbe tau kot...

Pernoh sekali tu kawan tengoh baik punyer tidur...
lecturer kawan gerepok... dia tanyer soalan..
memang terkejut amat kawan weh...
keknyer kawan bulih jawab dgn tepat... tu hok kelakor nyer...
lepaih tu lecturer tu tok kesoh pun kawan tidur aseykan assignment, paperwork & result cemerlang...

tapi kawan tok guner nick nih dalam internet...
seingat kawan... kawan start online nih pada awal 95....

maser tu kawan selalu gune nick "tamukami" ala-ala Jepun (sebab muker kawan ader gayer Jepun)
kebetulan pulok kat Pantai Batu Hitam, Kuantan maser tu ader resort baru bukok pakey namer tu pulok... seronok kawan...

Ader jugok kawan gunakan nick "suria" kat yahoo chatroom... (lamer doh nih)

tapi nick dR ali nih start digunakan dalam tokgajah.com (TGC)....

webmaster TGC nih hok beriya-iya ajok kawan joint TGC...
maser tu TGC baru amat bukoknyer weh... ahli pun tok ramey....
kawan pulok maser tu sibuk... kawan khabor... awok register kan ler namer kawan... dia taruk dr ali....
kawan khabor jangan... kalau dR ali bulihlaa... sebabnyer ala-ala dR SAM...
lagi pun ayoh kawan org Raub... kire bulihlaa tu.. dari Raub...

panjang doh kawan tulih asal-usul nick dR ali tu weh... :D

pst : posting nih dalam loghat Pahang... kalau tok paham bulih tanye...
kat TGC kiter ader topik "Mari belajor loghat Pahang"

rei
6th June 2006, 01:53 PM
halllo
nick saya direka sebab tiga huruf akhir pada nama saya, org slalu tersalah tulis!!
so bila di terbalikan, jadilah REI!!
lagi satu, kalu ikut japanese salah satu maksud Rei adalah Kosong!!
kebetulan masa zaman skolah asyik dapat kosong dlm add math!!

aji
8th November 2006, 12:05 PM
hmm...bagaimane kawan dapat nick "dR ali" nih...??

name kawan dalam MyKad ialah Nublee... namer nih ayoh kawan hok beri...
sebenornyer Nubli.... tapi polis kat balai polis tu mungkin cine... jadi Li tu jadi Lee.... jadilaa Nublee...
name nih asey dari perkataan Arab Nubli.. Nablu... Nablun... bulih belake...
keknyer biler kawan gi luor negeri ader pulok hok pelik ngan namer Nublee nih...
pendekkan citer kawan jumpe sorang alim... dia pun tukorkan jadi Ali....
tapi namer ali nih kawan doh register kat myKad kawan... as second name...

Selesey doh bab macamana dapat Ali tu... :D

Nih bab dapat dR pulok....

Kawan nih waktu lecture memang kuat tidur...
dari sekoloh rendoh sampeylaa ker U...
lecturer pun kalau kawan tok tidur dalam kelaih memang demer heran...
memang kuat tidur dalam kelaih... entohlaa, penyakit kot...??
tapi nyer exam memang sokmo score... tu hok rodong-rodong kawan panggey kawan doktor... hehehe... macam propeser serbe tau kot...

Pernoh sekali tu kawan tengoh baik punyer tidur...
lecturer kawan gerepok... dia tanyer soalan..
memang terkejut amat kawan weh...
keknyer kawan bulih jawab dgn tepat... tu hok kelakor nyer...
lepaih tu lecturer tu tok kesoh pun kawan tidur aseykan assignment, paperwork & result cemerlang...

tapi kawan tok guner nick nih dalam internet...
seingat kawan... kawan start online nih pada awal 95....

maser tu kawan selalu gune nick "tamukami" ala-ala Jepun (sebab muker kawan ader gayer Jepun)
kebetulan pulok kat Pantai Batu Hitam, Kuantan maser tu ader resort baru bukok pakey namer tu pulok... seronok kawan...

Ader jugok kawan gunakan nick "suria" kat yahoo chatroom... (lamer doh nih)

tapi nick dR ali nih start digunakan dalam tokgajah.com (TGC)....

webmaster TGC nih hok beriya-iya ajok kawan joint TGC...
maser tu TGC baru amat bukoknyer weh... ahli pun tok ramey....
kawan pulok maser tu sibuk... kawan khabor... awok register kan ler namer kawan... dia taruk dr ali....
kawan khabor jangan... kalau dR ali bulihlaa... sebabnyer ala-ala dR SAM...
lagi pun ayoh kawan org Raub... kire bulihlaa tu.. dari Raub...

panjang doh kawan tulih asal-usul nick dR ali tu weh... :D

pst : posting nih dalam loghat Pahang... kalau tok paham bulih tanye...
kat TGC kiter ader topik "Mari belajor loghat Pahang"

macam tu kisahnya eeh encik tamukami
ttthehe

.

shamabd
8th November 2006, 01:50 PM
kawe seney jah..

Sini Oghang panggil Sham ... Pahtu namo bapaknya Abdullah.. Jadi SHAMABD... bukan macam Aji panggil tu shamabad kekekke.... Panggil sham sudah hahahah. Nama ikut IC cam Menteri Pelajaran Malaysia tu.. Yang hidung kembang

badangperkasa
8th November 2006, 02:03 PM
Kalau ada yang minat nak tau, saya ceritakan.

Saya sangat meminati 2 ikon CERITA melayu lama. Yang pertama JEBAT dan yang kedua BADANG. Sewaktu mendaftar sebagai sahabat di KLfm saya ingin menggunakan nick JEBAT PERKASA, walaubagaimanapun nick tersebut telah digunakan. Saya akhirnya memilih nick BADANG PERKASA.

Nama BADANG PERKASA ini akhirnya saya gunakan untuk semua urusan yang perlu menggunakan nick name termasuklah di FMDC ini.

Nama sebenar ikut IC Zuhaimi Bin Abdul Rani :wink:

shamabd
8th November 2006, 02:08 PM
tp kan bro badang ni memmang macma badang pun. GAgah perkasa.. Hensem ...

zainzubir
13th February 2008, 09:02 AM
kepada ahli baru dll..cuba hapdet topik ni ..mudah utk kita refer jika perlu.Jika dalam my lens dah bercampur2 dgn soalan2 lain..thus, elok di hapdet disini sahaja..tak gitu???ke ganer? :lol:

chorenology
13th February 2008, 09:11 AM
name ni bermulanya dgn seorang kartunis yg dikenali sbg OREN..
aku minat ngan karekter n jalan cite kartun yg OREN ni buat...
so pikir2...name ni susah n tak bnyk/takde org gune kot...
dalam kamus aku dah check..mmg takde maksud...

Lagipun kalu search kat yahoo/google...perkataan chorenology ni takde sape2 yg
gune selain aku...so aku gembira...hahahaha
So disebabkan takde org guna..aku gunalah...

Nama yg keluarga bagi: Mohd Zaidy (dgr2 cite..name ni makcik aku yg bagi..ntah le...)

zilzals
13th February 2008, 09:26 AM
nick zilzal.

nick ni baru je create mase nov 06...time tu nak regist account kat fotopages.
sebab dok kat tanah arab,org2 arab ni esp besenya dikaitkan dgn irhabi (terrorist)
so bile dikait dgn terrorist ni akan dikaitkan dgn roket.

http://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/Hebrew/heb_n/html/img/zilzal1_c.jpg
peluru berpandu yg dinamakan zilzal

so sifat roket ni secara ghalibnye utk menggegarkan,so secare tak lansungnye mmg dr kecik2 lagi
aku suke wat mende yg menggemparkan.hehe
aritu mase tt bangi,salina ade ckp,jauhnye name zilzal ngn name sebenar..aku gelak2 je..

kat umah family panggil fairuz.
kat sekolah menengah panggel zaman
mase diploma panggil shabab
mase degree panggil bob.
masuk fmdc panggey zilzal.

hah.banyak gile name kan kan.~

name sebenar :muhammad fairuzaman muhammad yaakob.

wanoridz
13th February 2008, 09:30 AM
wah diberi napas baru

wanoridz ni senang
masa sekolah rendah org panggil wan
masa sekolah menengah ada 2 org idzwan, jadi org panggil kawan idz
jadi nye masa kat u, nok register first email kat rocketmail kawan guna
wanoridz@rocketmail.com
wan OR idz, OR tu ada 2 makna pulak, satu atau, satu lagi nama ayah kawan, Othman Ramli (OR)

sekian adanya

tapi masa pakai nick ni dulu ramai ingatkan aweks kiut
wanoridzah ke wanor idzwati ke hahaha

trexclanz
13th February 2008, 10:06 AM
salam.. wah ader gak topic sejarah nickname ni yer..
ok kat sini aku nak terang serba sedikit asal usul nick trexclanz.

mula2 aku nak korang semua mengimbau kembali apa itu t-rex....


T.Rex (originally known as Tyrannosaurus Rex, also occasionally spelt T Rex or T-Rex), were an English rock band fronted by Marc Bolan. The band founded in 1960s London and found success as a 1970s glam rock group. http://en.wikipedia.org/wiki/Marc_Bolan

so sekarang aku crite mcm mana nickname ni terhasil..
mcm ni cerita nye..
masa aku belajar matrik (Kolej Matrikulasi Melaka - 2000)
aku ada geng yang baik2 masa kat sana
maklumla baru register matriks.. so mgg tak kenal sesapa masa tuh..
so bile lepak2 kita org pun dah jadik geng (dalam 5-7 orang la..)
kire masa ni tgh Minggu Induksi la..

dlm group tuh ada 2 orang yang badan besar mcm aku ni (kat sesapa yang dah jumpa..)
dulu kecik sikit dari sekarang..
so kami pun nak buat callsign @ nickname, senang nak panggil,
so member yang sorang tuh nickname dia Godz (godzilla)
aku plak depa panggil t-rex (Ty
so sampai sekarang lekat nama tuh..

nickname t-rexclanz ni saje2 je tambah ..'clanz'
ambik dari perkataan omputih clan = kire group la..

so semua member boleh panggil saya t-rex

nama betul dalam ic : MUHAMMAD AZMIR

kepada sesiapa yang tak tau apa itu t-rex,
ni aku serta gambar utk semua...
hehehheheh

http://img101.imageshack.us/img101/6911/trex00uk6.jpg (http://imageshack.us)

p/s : nama jer ganas.. tapi orang nyer baiks...hehehhe

syamputra
13th February 2008, 10:16 AM
saya plak
masa study dulu
teringin nak jadi putra raja
sebab selalu tengok filem hitam puteh kesultanan melayu..
so.. minat lah "putra"

bile dah form 5..
teringin nak masuk Universiti PUTRA Malaysia
so. terus buat nama "syamputra" gabungan syam ngan putra

sampai sekarang
tergunalah "syamputra"

liutrawa
13th February 2008, 10:27 AM
heheheh...macam-macam cerita..
ada cerita pendek dan ada cerita yang panjang...

dengan izin tuhan, saya mula minat bidang ini secara serius pada akhir 2005..
setelah beberapa bulan bekerja, akhirnya dapat beli DSLR..masa tu yg ada untuk beginner 300d dan D70 je..
saya pilih d70...
dipendekkan cerita.....
nama liutrawa tu yang beno nyer sempena dengan nama Pulau Rawa...timbul nama pulau rawa ni sebab,masa tu opis nak buat hari keluarga..theme lokasi adalah percutian pantai...so mula timbul minat nama tu...
mana kala liut pulak..aku terpikir dengan sifat kelembutan yang aku ada(hahhahahah)..liut membawa maksud mudah dilentur..dengan harapan fokus aku dalam bidang ini juga mudah untuk dilentur..
oleh sebab aku memang minat nak ubuh dua nama..so aku bubuh lah nama LIUTRAWA...
so adalah sikit bunyi jawa (sebab nama aku pong terserlah jawo nyer)

nama sungguh-sungguh : Mohd Herizat bin Wagimin

zainzubir
13th February 2008, 11:25 AM
eik...ahli dah lebih 5,000..takkan semua nicknames sini byk duplicates??..ya mana yg lain nak tahu gak asal usul....jika pernah jawab soalan yg sama pada my lens/in person..apa kata anda semua copy paste jer disini??...ikelah dan beberapa yg lain hanty tahu asalnya melalui mylens/in person.. copy paste kat sini jika rajin ... :lol:

didiz
13th February 2008, 11:31 AM
nama penuh : muhd rushdi...
mak panggil kat rumah didi...
bila bukak internet masa tingkatan 2, tak tau nak letak nickname ape..
just tambah satu huruf Z konon-kononya cyber abis la.
lagipun suka tengok citer dragon ball z time tu... (waktu tu versi jepun je ader)

jadi lah didiz

ada yg ingat aku pompuan.
ada jugak yg ingat aku bapok. (cittt).

dah pakai sejak form 2 sampai lah sekarang.
tak pernah guna nick lain.

slumber
13th February 2008, 11:45 AM
SLUMBER
Nama nie terjelma tahun 1997... Doh dekat 10 taun teman guna....
Biasa ler tahu tu kan IRC tengah mencanak canak orang masuk.....
So apa lagi teman pake ler nick nie.... Tapi itu dah jadi sejarah...

So nama nie takder kaitan ngan lagu lagu....heheheh

slumber
13th February 2008, 11:47 AM
SLUMBER
Nama nie terjelma tahun 1997... Doh dekat 10 taun teman guna....
Biasa ler tahu tu kan IRC tengah mencanak canak orang masuk.....
So apa lagi teman pake ler nick nie.... Tapi itu dah jadi sejarah...

So nama nie takder kaitan ngan lagu lagu....Sepatutnyer aku buat copyright...Bole dapat royalti nieee...heheheh

trexclanz
13th February 2008, 11:48 AM
SLUMBER
Nama nie terjelma tahun 1997... Doh dekat 10 taun teman guna....
Biasa ler tahu tu kan IRC tengah mencanak canak orang masuk.....
So apa lagi teman pake ler nick nie.... Tapi itu dah jadi sejarah...

So nama nie takder kaitan ngan lagu lagu....heheheh

slumber mesti marah kat aku bila jumpa..
setiap kali jumpa mesti aku ternyanyi Lagu SLUMBER... hehehhe
jgn marah yer bro...

Daeng_Jati
13th February 2008, 12:06 PM
Name geloran teman ialah: Daeng Jati Merah Silu

Teman gune ni lame dah, dah bertahun2 dah sejak belasan tahun lagi. Secare tak langsung name ni ade le kaitan dengan asai usul keturunan teman. Teman ni keturunan Lanun yang pernah berleluase kat area Pulao Sembilan kat Perak. Pulao Sembilan ni dekat dengan Pulao Pangkor dan Lumut....
Satu tike dulu kawasan sini adelah markas penting lanun2 di selat melake ni. Ramei keturunan lanun kat Daerah Manjung ni. Teman dari keturunan Nakhoda Hitam Keramat Kuale Bidor Daeng Hasanah Ibni Daeng Ahmad Ibni Daeng Abdul Rahman...
Dan pade satu tike dulu, Sultan Perak Yang Pertame, Sultan Muzaffar Syah Ibni Sultan Mahmud Syah (1728-1752) telah melantik Nakhoda Hitam ni jadi Laksamane Pertame Perak dengan Gelaran Laksamane Raje Mahkote Nakhoda Hitam Daeng Hasanah Ibni Daeng Ahmad. Pade tika itu Temenggung Pertame Perak iaitu Daeng Sedeli dengan gelaran Datuk Maharaja Lela Tan Lela, atau lebih popular dengan gelaran Maharaja Lela Pancung Tak Bertanya adalah saudare kandung Nakhode Hitam. Datuk Maharaja Lela Pandak Lam yang membunuh JWW Birch tu dari Keturunan Maharaja Lela Pancung Tak Bertanya.

begitulah serbe sedikit kisah sejarah name gelaran Daeng Jati Merah Silu yang berketurunan Lanun Nusantare ni.....

banjarconverto
13th February 2008, 12:10 PM
banjarconverto nih terhasil sewaktu nak buat account email yahoo sebenarnya, nak menggantikan email lain yang dah kena delete.
(aku ni kalau pakai email, memang jenis berzaman..lama sgt pakai).

so, waktu nak pikir nak bagi nama email tu tu yang idea merepek2 datang.
Banjar tu sebab mak orang banjar parit buntar. Tang converto tu pelik sket; ayah suka benor dgn kereta2 continental terutama dari Italy, so dia memang minat sgt dgn Ferrari. Dari Italy ke Ferrari, pastu ke Ferrari 'convertible', dari 'convertible' terus ke 'converto' (kan ke pelik cara otak kita ni berfikir!). Maka teruslah register banjarconverto tuh.

Nama asal: Bastian Affendy Bin Marlis (takde kena mengena dgn Marwilis Publisher atau Marlis Corporation yang selalu ada terpampang belakang teksi tuh)

note: aku perasan ramai gak ex-mrsm sini. aku dulu kat mrsm Jasin, 94/95.

markless
13th February 2008, 01:19 PM
nick aku senang je..dari sekolah lagi org panggil aku matleh..masuk kolej pun org panggil matleh gok..gi mana2 pun matleh jugak..last last sekali gi UK org panggil markless..so jadi la markless..


p/s : UK = "Ulu Klang"...hehehe

nama betul : mohd salleh isa

desa
13th February 2008, 02:10 PM
desa = kampung/village/luar bandar

mandangkan aku tinggal dan hidup di kampung luarbandar yg permai ni, aku boh la nama desa dgn avatar yg kekampungan skit.. hehe.. lg satu, dulu ada org menggelarkan aku 'Photographer Kampung'.. hehe.. apa salahnyaa.. :wink:

nama benar = muhammad ridzuan

saupix
13th February 2008, 03:08 PM
saya plak camni..

gabungan nama saya (saufie) ditambah ngan picture:

oleh itu:

saufie + picture = saupix

hehehehe :D

green-apple
13th February 2008, 03:15 PM
green-apple
senang je cternyer...masa nak register fotopages, pk nama ape nak letak....pk punya pk, skali dptla idea nak letak green-apple. memandangkan saya pun mmg suka sgt mkn epal ijau ngan minum apple juice.. maka, terlahirlah http://green-apple.fotopages.com tp x sangka pulak ada team photoG juga guna url fp yg hampir2 sama iaitu greenapple15.maka, jgnlah terkonpius, sy bkn team photoG tu, cuma insan biasa yg baru nk blaja ilmu photography..ada jgk yg buzz sy, ingat sy photoG tu, tp bukan....terkebetulan....sy pun xsgka nama hampir sama.....hehe...
kalau ym pulak, guna epal.hijau sbb lupa password utk green-apple. hehe... ;)

achiles
13th February 2008, 03:42 PM
achiles

amik name ni mase nak buat frenster 07 dulu.. ske plak ngn mamat pahlawan achiles dalam film troy tu..ade plak yg cakap asal amik name tulang achilles ha?..yg sebetulnye name tu achiles, bukan tulang achilles. pahlawan troy yg brani xhengat dunie tuh..

itu lah alkesahnyer..;)

name sebnar mohd afiq azmee

ikim
13th February 2008, 05:02 PM
sbnrnye nickname glemer saya ialah katakpisang.
nick ni dah terlintas dari form3.
sejak kenal internet tahun 1998, chatroom nye pasal le tercipte nye nick katakpisang.
email yahoo, gmail smer guna katakpisangcute.
tambah 'cute' blakang nick tu sbb katak pisang mmg sekor menatang yang kiut gilakk. gegege~
http://tbn0.google.com/images?q=tbn:-VPWJiiQpAqi7M:http://www.zekes.co.nz/images/bongananafrog.jpg
pastu ramai plak skang ni pakai katakpisang, dah tu plak owg ingt saya laki,
saya tukar la blek pakai nick umah saya 'ikim'.
pun owang ingt laki yee.. ahaha~

cukup la saya dikenal ikim kat FMDC.
saya budak baru blaja. macih macih!
nama betol: SARI NASHIKIM RADIN ISKANDAR

Ayie
13th February 2008, 05:29 PM
AYIE
Sebutan pelat membahasakan diri sejak kecik2. Terbawak2 hingga ke tua hehe...
Nama sebenar ZAHARI. Kengkawan Cina panggil JAHALI. Nasib baik tak create ID nama JAHALI :D

zainzubir
13th February 2008, 07:13 PM
AYIE
Sebutan pelat membahasakan diri sejak kecik2. Terbawak2 hingga ke tua hehe...
Nama sebenar ZAHARI. Kengkawan Cina panggil JAHALI. Nasib baik tak create ID nama JAHALI :D

ni bukan kata pelat ni...ni anak acam ucuk mak ni....cabuuuts... :lol:

cruezz
13th February 2008, 07:17 PM
saya plak minat cerita top gun dulu...hehehe...dok perasan jadi tom cruise hehehe...dah lama guna nick nih...dari zaman sekolah...time org gila mirc :)...hari tu masa shooting ...arie_gaban ada tanya mana dapat nick ni...bila buka ja cerita terus dia gelak...hampeh

xjukie
13th February 2008, 08:34 PM
xjukie - nama penuh marzuki ... belah kelate zuki Z tu btukar jadi huruf J .. so jadi la jukie. so nape de X kt dpn tu? X tu dr xwindow yg terdapat dlm sistem pengoperasian linux. so pnjam X tu letak dkt dpn

arulz
13th February 2008, 08:54 PM
name arul ni pkai sejak skolah menegah dulu..mmber la bubuh..nk pggl syahrul pyh sgt..lgpun biase la..skolah2 asrama ni biase ade name glemer nih..ekeke...so kekal la smpai skang pggl arul..tmbh Z saje2 jer..nk kasik komersial sket..hehe..name sebenar Ahmad Syahrul B Adnan...tp tlg le jgn pggl syah..gelimat rs nyer..wakakaka :twisted: :twisted:

zainzubir
13th February 2008, 08:57 PM
name arul ni pkai sejak skolah menegah dulu..mmber la bubuh..nk pggl syahrul pyh sgt..lgpun biase la..skolah2 asrama ni biase ade name glemer nih..ekeke...so kekal la smpai skang pggl arul..tmbh Z saje2 jer..nk kasik komersial sket..hehe..name sebenar Ahmad Syahrul B Adnan...tp tlg le jgn pggl syah..gelimat rs nyer..wakakaka :twisted: :twisted:

Hi syah..eee...gelimat eik?? :lol: :lol: samalah cam hanty kalau org panggil zai...rasa geli geleman...sounds very cheeky!! :oops: dan biasanya tak ramai pun panggei demikian...mereka tahu hanty akan buat donno jer... :lol:

green-apple
13th February 2008, 09:07 PM
name arul ni pkai sejak skolah menegah dulu..mmber la bubuh..nk pggl syahrul pyh sgt..lgpun biase la..skolah2 asrama ni biase ade name glemer nih..ekeke...so kekal la smpai skang pggl arul..tmbh Z saje2 jer..nk kasik komersial sket..hehe..name sebenar Ahmad Syahrul B Adnan...tp tlg le jgn pggl syah..gelimat rs nyer..wakakaka :twisted: :twisted:

Hi syah..eee...gelimat eik?? :lol: :lol: samalah cam hanty kalau org panggil zai...rasa geli geleman...sounds very cheeky!! :oops: dan biasanya tak ramai pun panggei demikian...mereka tahu hanty akan buat donno jer... :lol:

hehe....mcm2lah hanty ni... ;)

e_dan
13th February 2008, 10:33 PM
aku pon nak citer gak la....

nick aku simple jer...
kalau nak ikut nick ni tak la glamour mana pon....

disebutlah kisah nick ni...
aku sebelum ni lebih dikenali didalam forum kereta kancil dgn pangilan "comel"
hahahhaha.....sebab masa tu aku pakai nick "comel1867"
nick ni aku guna sejak tahun 2000.
sebab aku guna nick ni...aku pakai keta kancil
jadi selalunya keta kancil ni org kata comel sebab kecik jer....
jadi disebabkan aku ni pon jenis yg kecik jer orgnya....
naik pulak keta kancil.. jadi timbullah nick "comel"
yg 1867 tu no plat keta aku...


kenapa tukar ke "e_dan"
bila aku bertukar ke nick e_dan
aku ucapkan "selamat tinggal comel1867 dlm kenangan"
dalam forum...bermulahlah episod sedih...
derang ingat comel1867 dah mati. hehehehhe...

sebab bertukar ke e_dan....
dah tak tahan kena tanya "ko ni laki ka pompuan.."
bila aku kata laki... tanya pulak apsal guna nick comel....
huhuhuhu....banyak songgeh betul la...
ingat pompuan jer ker boleh guna nick comel....

apapon nick comel masih segar diingatan kawan2x groups kancil ku...
dan di yahoo masengger aku masih kekalkan nick yg aku register atas nama "comel_idan"

e_dan= kalau kita eja "i" bunyinya e...
jadilah edan.

nama sebenar: Sahidan Bin Mahadi
dalam semua urusan yg tak rasmi selalu letak msahidan
yg m dekat depan tu huruf depan nama ayahku....

arulz
13th February 2008, 11:30 PM
name arul ni pkai sejak skolah menegah dulu..mmber la bubuh..nk pggl syahrul pyh sgt..lgpun biase la..skolah2 asrama ni biase ade name glemer nih..ekeke...so kekal la smpai skang pggl arul..tmbh Z saje2 jer..nk kasik komersial sket..hehe..name sebenar Ahmad Syahrul B Adnan...tp tlg le jgn pggl syah..gelimat rs nyer..wakakaka :twisted: :twisted:

Hi syah..eee...gelimat eik?? :lol: :lol: samalah cam hanty kalau org panggil zai...rasa geli geleman...sounds very cheeky!! :oops: dan biasanya tak ramai pun panggei demikian...mereka tahu hanty akan buat donno jer... :lol:

wakakaka..ni buat nk pggl hanty zai ni..eh...kak zai :twisted: :twisted:

zilzals
14th February 2008, 12:54 AM
sbnrnye nickname glemer saya ialah katakpisang.
nick ni dah terlintas dari form3.
sejak kenal internet tahun 1998, chatroom nye pasal le tercipte nye nick katakpisang.
email yahoo, gmail smer guna katakpisangcute.
tambah 'cute' blakang nick tu sbb katak pisang mmg sekor menatang yang kiut gilakk. gegege~
http://tbn0.google.com/images?q=tbn:-VPWJiiQpAqi7M:http://www.zekes.co.nz/images/bongananafrog.jpg
pastu ramai plak skang ni pakai katakpisang, dah tu plak owg ingt saya laki,
saya tukar la blek pakai nick umah saya 'ikim'.
pun owang ingt laki yee.. ahaha~

cukup la saya dikenal ikim kat FMDC.
saya budak baru blaja. macih macih!
nama betol: SARI NASHIKIM RADIN ISKANDAR

penuh keayuan kemelayuan name ko....1st tine jumpe name camnih.agak unik.

xamirullx
14th February 2008, 12:56 AM
sbnrnye nickname glemer saya ialah katakpisang.
nick ni dah terlintas dari form3.
sejak kenal internet tahun 1998, chatroom nye pasal le tercipte nye nick katakpisang.
email yahoo, gmail smer guna katakpisangcute.
tambah 'cute' blakang nick tu sbb katak pisang mmg sekor menatang yang kiut gilakk. gegege~
http://tbn0.google.com/images?q=tbn:-VPWJiiQpAqi7M:http://www.zekes.co.nz/images/bongananafrog.jpg
pastu ramai plak skang ni pakai katakpisang, dah tu plak owg ingt saya laki,
saya tukar la blek pakai nick umah saya 'ikim'.
pun owang ingt laki yee.. ahaha~

cukup la saya dikenal ikim kat FMDC.
saya budak baru blaja. macih macih!
nama betol: SARI NASHIKIM RADIN ISKANDAR

penuh keayuan kemelayuan name ko....1st tine jumpe name camnih.agak unik.

eheheee
zilzal dh tertarik hati tu..

:)

akishah
14th February 2008, 01:08 AM
well, saya pye nick terhasil daripada gabungan nama saya dan arwah datuk saya...

dulu, atuk aki adalah nama panggilan buat atuk lelaki saya...saya ni plak jnis yg nk melekat je ngn die...

klw ape2 hal, org akn tye..."aki ko mane shah?"

so, dek kerana xdapat lupekan die...saya pon joinkan name saya ngn die...jadilah akishah....bukan alkisah ye...


nama sebenar: siti aishah

anden
14th February 2008, 01:14 AM
kakak gue time kecik tuh pelat sket....lidah die berbelit nak sebut nama penuh gue, sallehuddin....so die pon buat shortcut jadikan name gue ANDEN.....smpai skrg sme sanak saudara masih panggil anden....cume kengkadang die tambah anden yang kewl,ke ape2lah....hahaha....

name sebenar : sallehuddin ishak

arulz
14th February 2008, 01:35 AM
kakak gue time kecik tuh pelat sket....lidah die berbelit nak sebut nama penuh gue, sallehuddin....so die pon buat shortcut jadikan name gue ANDEN.....smpai skrg sme sanak saudara masih panggil anden....cume kengkadang die tambah anden yang kewl,ke ape2lah....hahaha....

name sebenar : sallehuddin ishak

ktrg plk tmbh pierre anden..hihihi :lol: :lol:

Sazahan
14th February 2008, 08:42 AM
nama sazahan ni aku pakai sejak tahun 2000 lagik... gabungan antara 2 nama yang.... alahai malu laa nak ckp... xperlaa biarlah rahsia bak kata Dato' Siti Nurhaliza.... :lol:

msharq
14th February 2008, 09:53 AM
hi kak zai, anden, arulz, ikim (cam radio pulak) thhehehe, dan semua2......

acaii
14th February 2008, 10:24 AM
Sonok betul baca korang penye cite nih..lawak2pun ada,hehe..ni aku plak

Nama penuh : Mohd Faisal...
Nick : acaii
Family panggil : esal
Awek panggil : *rahsia,wakaka..

Kisahnya : Kat sekolah aku jarang ada budak sepet, masa aku masuk sume ingat aku chinese boy,muahahaha..
tapi entah nape aku dah tak sepet sangatla dah besau ni,hihii...*perasan..

ada yg panggil aku jepun (masa awal2 sekolah menengah) tapi dari form 3 sampaila kat universiti ramai panggil aku acai je...
tp nama jepun tu still melekat lagi..
aku tau ada acai yg dah establish/hasler kat sini,hehe..tapi takkan aku nak tukar nama lain kot..:P

akupun tak pernah tau ada nick lain aku pakai selain ini,huhu..
kat blog aku dah terkenal ngan nama ni,ceewahhh..

ikim
14th February 2008, 11:15 AM
sbnrnye nickname glemer saya ialah katakpisang.
nick ni dah terlintas dari form3.
sejak kenal internet tahun 1998, chatroom nye pasal le tercipte nye nick katakpisang.
email yahoo, gmail smer guna katakpisangcute.
tambah 'cute' blakang nick tu sbb katak pisang mmg sekor menatang yang kiut gilakk. gegege~
http://tbn0.google.com/images?q=tbn:-VPWJiiQpAqi7M:http://www.zekes.co.nz/images/bongananafrog.jpg
pastu ramai plak skang ni pakai katakpisang, dah tu plak owg ingt saya laki,
saya tukar la blek pakai nick umah saya 'ikim'.
pun owang ingt laki yee.. ahaha~

cukup la saya dikenal ikim kat FMDC.
saya budak baru blaja. macih macih!
nama betol: SARI NASHIKIM RADIN ISKANDAR

penuh keayuan kemelayuan name ko....1st tine jumpe name camnih.agak unik.

eheheee
zilzal dh tertarik hati tu..

:)
ayu? kekeke~
mmg namo boto den pelik sket.
dulu kalo cikgu skola check attendence, bekerut kening, pinau mato nk eja.
pastu siap intervew cam2 soklan nape name ni name tu ni nape sape ayah org mana.
huu.
anyway, macih macih!

lah gamba katak pisang cute tak kuar plak.
tak ke comey katak pisang ni. ahaha~
http://www.zekes.co.nz/images/bongananafrog.jpg

ponato
15th February 2008, 11:36 AM
samekom... asal nick ni dari panggilan ponat.. sejak dari sekolah menengah.. kat sekolah dulu byk nama2 warisan nih.. bila pakai nama ni selalu org tanya ko ni penat napa? org nogori ka? dah tu pulak waktu study kat trgganu diorang panggil punat.. pastu gelak.. rupanya ada maksud lain.. hehe.. yang jadinya ponato tu sebab pengaruh italiano la konon2nya..

nama sebenar : Saiful Anuar
bleh panggil ponat or ponato

zainzubir
4th March 2008, 11:46 PM
Macam2 asal usul nickname...jadi kepada sesiapa yang masih belum uraikan bagaimana nickname bermula...silalah... :wink:

mudme
5th March 2008, 12:27 PM
mohd hasmi > mie > matmie > mudme..

register surat branak mohd hasmi nama penuh.. pastu.. kt rumah / kampong semua org pgl mie..
dh skolah menengah ada yg pggl matmie.. singkatan dr mohdhasmi... depa ni mls pggl nama penuh kot...
kt kolej... bila nak guna nama matmie utk register.. dh ada yg pakai.. tak ingat register apa..
alih2 mudme sampai ke sudah... sbb bunyi sama mcm matmie.. eja ja cam omputih...
jgn lepas nih jd "lumpur saya" plak sudah..
eheheheee... sekian.

matley
7th March 2008, 08:02 AM
huhu..sy pny bermula tahun 1997 waktu mule2 masuk skola menengah..sy skola kat kltn dl..tu yg mohd fadhlan bertukar jd matley tuh..(mohd - mat, lan - ley)..n sampai skang name ni sangkut lg...kt forum mane 2 pun gune name ni gak..senang..br ni br pindah masuk uni lain ingat nk suh org pggl fadhlan tp jadik..lelame org pggl matley gak..kengkwan skola rendah n member2 rapat mase skolah dl je y still pggl fadhlan/lan..sekian.

sentinel103
10th March 2008, 12:01 PM
dulu2 zaman aku sekolah aku minat camping ..... so aku join pengakap ...... dan aku cukup suka sentri malam ..... samapikan orang lain punya tugas sentri pun aku ambik ..... suruh dia tido lagi ....... hehehe ..... pernah aku tak tidor 3 malam sebab sentri ....... jadi sikap aku suka berjaga dan jadi jaga malam tu ..... kawan2 aku gelor aku the sentinel ...... dan ada gak yang gelo aku mat sentri ..... so aku guna sentinel sebagai username ...... aku tambah 103 kerana ada orang lain gak guna username yang sama ...... so kat mana2 forum hari ni ...... aku guna sentinel103

dan sampai hari ni aku masih bergiat dalam pengakap daerah .......aku masih lagi sentri malam secara sukarela .....

alories
10th March 2008, 05:34 PM
alories = calories = buang C alories

time darjah5 tengah gila2 main IRC...tiba nk register nickname ternampak laks botol vitamin tepi PC....belek2 terjumpe
perkataan CALORIES nak sedapkan sket...buang C jadi ler alories

nama dalam ic muhammad 'afifi

arulz
11th March 2008, 04:54 AM
alories = calories = buang C alories

time darjah5 tengah gila2 main IRC...tiba nk register nickname ternampak laks botol vitamin tepi PC....belek2 terjumpe
perkataan CALORIES nak sedapkan sket...buang C jadi ler alories

nama dalam ic muhammad 'afifi

ko kne jadikan nick ko nih smgt nk kurangkan nyer..wakakaka :twisted: :twisted:

mike182
15th March 2008, 07:32 AM
namo pena ponoh den mikemurano
asal mula2 mike...kwn den yg bagi namo tuh
alasan sobab den baghu dok kek kota kelumpo
namo kono omputeh....layan jolah
murano den tambah kemudian sobab minat keto nissan murano
so terhasilah mikemurano

namo ponuh : mohd mokhriz bin aziz

zilzals
16th March 2008, 10:39 PM
namo pena ponoh den mikemurano
asal mula2 mike...kwn den yg bagi namo tuh
alasan sobab den baghu dok kek kota kelumpo
namo kono omputeh....layan jolah
murano den tambah kemudian sobab minat keto nissan murano
so terhasilah mikemurano

namo ponuh : mohd mokhriz bin aziz

dio ni hebat gilo edit gamba....den goma tgk gamba2 dio.

ikim
19th March 2008, 12:01 AM
namo pena ponoh den mikemurano
asal mula2 mike...kwn den yg bagi namo tuh
alasan sobab den baghu dok kek kota kelumpo
namo kono omputeh....layan jolah
murano den tambah kemudian sobab minat keto nissan murano
so terhasilah mikemurano

namo ponuh : mohd mokhriz bin aziz

murano! artcoreholic! saluutee wheeheee....!

mike182
19th March 2008, 04:31 AM
zilzal n ikim...
tenkiu...
jgn ot..marah pak mod kang

fahmishah
23rd March 2008, 10:15 PM
mohammad fahmi bin mohd shah
fahmi + shah
fahmishah

kerusi2005
19th April 2008, 02:35 AM
Dulu masa nak buat email masa tahun 2000 kalu tak silap, kerusi pikir lar nak bubuh apa nama email. Buat nama ni dah ada orang guna, buat nama tu dah ada orang guna. Last2 tension sangat, time tu kerusi melilau pikir nak bubuh nama apa, saya tengok kerusi yang tukang jaga cyber cafe duduk. Saya pun try bantai nama kerusi pun dah ada orang guna. Saya try wat nama kerusi2000, berjaya akhirnya. Tapi, email kerusi2000 saya lama tak bukak, dah lupa password dia, so time tahun 2005, saya nak buat email baru, saya bantai bubuh nama kerusi2005. Dari situ, saya kira malas nak pikir, lagipun senang ingat, kira guna nikname kerusi2005 terus as nama internet saya, hehe.

Nama betul : Shazrezam bin Mat Kassim aka budak baru kat FMDC :-)

KyzerDiablo
23rd July 2008, 01:06 AM
camna plak bleh ter miss sesi ni...okla restart...ehem ehem satu ketika dulu ...di hulu telok ayaiq tawaq lahirla seorang putera...tapi bukan putera raja...putera kepada mak abah aku la...lahir tu dalam keadaan meng 'oder' ja smua cam arahan (kerek gile kecik2 dulu) dah besar...skolah rendah keja pukul orang ...otai kunun...dahtu dalam padang men bola pn aku la budak jahat yg slalu bg arahan...cikgu aku cakap Mae (nama kampung aku) ...hang jadi kyzer dalam padang, jaga anak buah...aku dulu bangang gak, ingat kyzer tu samseng...so ada budak team aku kena kasor ...aku kasor le balik...bayangkan kecik2 skolah rendah men bola dah kena kluar padang...bengong gak...dahtu membesar aku sronok plak orang panggey kyzer (sebutan kaiser...klau tak silap maharaja dalam bahasa Russia) sampai jumpa cerita pasal org jahat yg pedajal polis2 dgn nick kyzersoze...wah..admire aku kat watak tu...kevin spacey pegang watak tu...pastu dah besar sket ... aku jumpa perkataan diablo=setan ni...halamak aku ni dulu slalu nyesal jadi aku...macam setan ...suka pedajal orang..sampai skrg aku dok pk bila nak tobat ni,habis ngaji skolah rendah aku mintak maaf budak skolah rendah...skolah men pn sama...U...jgn cite la...jenuh tulih dalam blog...skrg dah tobat....so mengenangkan kisah2 lama aku so aku gabungkan le KyzerDiablo (Raja Setan plak bunyi...issyy kena tobat la lagi) just for fun le ...bior org cakap cam hero jepun atau game Diablo lagi senang

Memperkenalkan diri sebenar nama nya = Mohd Ismail Rafek Bin Ibrahim...anak jati Penang tapi bukan anak Mami cuma anak kepada Ibrahim

spidershoot
26th July 2008, 09:56 PM
Salam...
Aku ni ader citer gak..
time aku ambik gambar mesti ada adengan
PANJAT POKOK+TERLENTANG+MENIARAP+ PANJAT-MEMANJAT
dan Mangsa (subjek: orang yang akan di shoot) pula akan disuruh
LOMPAT- PANJAT PUN ADA..

Bila rakan jurufoto tengok diaorang cakap aku mcm spider..
laju jer ambik gambar (kalut),, sekjap sana, sekejap sini, skejap atas & sekejap bawah..
mula2 dioarang panggil aku spider.. bila member lain tengok hasil gambar aku, kawan2 ckp spidershoot punye..
last2 melekat sampai skrng spidershoot.

Nama Sebenar : Mohamad Danial Bin Mohamad Saad (pun dah glamour)
MATA & GERAKAN MCM SPIDER
Pantas & Mengkagumkan

braderyus
27th July 2008, 01:56 AM
Teringin gak aku nak citer...Gelaran ini bermula semasa ikut kursus anjuran UPEN..15tahun dulu. yg datang kusus sumer remaja2 cuma aku jer yg terlebih sedikit remajanya.masa ice breaking (tol ke eja tuh).yg pompuan panggi..l" ABANG" wah!!kembang lobang idung aku...yg lelaki macam tak selesa panggil abang..ada.panggil aku bro ada panggil braderyus..dia orang kalo menyembang sesama mereka pun panggil aku braderyus ..ingatkan habis kusus habislah..rupanya kekal sampai hari ini satu tempat kerja termasuk GM panggil braderyus..kalau tanya nama sebenar aku ..adayg tak tahu walau pun dah 12 tahun aku kerja kat situ...aku cakap cam tuh sebab dah lima orang yg tanya nama sebenar aku sebab nak isi form sukaneka...walhal mereka tuh dah 10 tahun keje sama ngan aku..

Wartawan Sinar harian pun panggil aku braderyus..hehe
Nama Sebenar: Mohd Yunus

zainzubir
30th July 2008, 07:22 AM
aunty tak minat sejarah..tapi sejarah gila2 sebegini ada masa lapang baca boleh senyum2 sendirian..so bagaimana bermula nickname anda yang lain? 8)

mozakim
30th July 2008, 09:21 AM
Dah 10 pages .. baru nak tumpang mencelah ... mozakim - kombinasi nama penuh yang digabungkan ajek MOhamad ZAKI Mokhtar = MOZAKIM :D

adukaputra
31st July 2008, 02:02 AM
sory hanty..baru terpandang page ni walau dah 2-3 hari menregister kan diri...

alkisahhhhhhh...hemm hemmm ( betulkan jari dan anak tekak )..ambe bukan lah anak raja mahupun kerabat mahupun putra negeri alamoda putrajaya..ambe juga bukan pemilik PUTRA LRT ataupun HENTIAN PUTRA....juga bukan arkitek yang mebina Pwtc (Putra World Trade Center)..adiputra tu juga bkan abang ambe..tapi eryputra ambe kenal..cuma dia jer tak kenal ambe..eheh

nama betul lain..takde kena mengena langsung dek nama putra tu..cuma sejarahnya waktu di KUANTAN PARADE (tahun 2000 tengah amik spm)..tengah syok dok merayap cari buku (asalnya cari awek) tetibe..jeng jeng jengggg (intro filem labu labi) ada orang jerit jerit panggil nama putra..ambe buat tak heran lew pasal nama ambe bukan putra...tapi tengok akak yang jerit tu lari lari lari terusss jerk tarik ambe...ambe nak lari dia dah kunci , rupanya adik dia rupa cam ambe..tapi adik dia dah lari dari rumah..kusss semangat...dia ingat adik dia laaa..start ari tu la kawan kawan dok gelar PUTRA.. sudahnya lekat nama putra...pasal aduka tu lak..eheh..tu cite seorang anak muda yang suka pada satu seni..ekekek...maka ambe pon mencantumkan kedua dua nya menjadi adukaputra...tapi kat luar still kengkawan panggil putra...

zainzubir
5th August 2008, 08:55 AM
adukaputra bukan kena mengena ngan putra world trade centre eik??kah kah kah byk ler songel kamu aduka..but cool.. :lol:

bornraisedntrap
6th August 2008, 12:51 PM
nick name? id? nama panggiilan? sama ke semua tuh?..hehe

guna id bornraisedntrap ni sebb dlu ske baca buku ahadiat akashah entittled budak rap..(sorry incek ahadiat sy curik idea anda..hehe) dlm tu ade group nama brat.. singkatan untuk born, raised and trap.. sebab masa tu fikir aq pun di lahirkan, di besarkan dan terperangkap dalam diri aq yg ntah apa2 ntah ni..hahaha

kt mirc n other chat room aq guna brat atau brat18 (sebb 18 tu fave no aq..hehe)..
bila guna brat18 kengkatan kt channel kdah webnet server dok panggil berat18 (untuk berat 18 tan..pasai aq gemuks..hahah)
bila register email ..nak guna brat18 tu cam pendek sgt so aq guna r bornraisedntrap...sampai skang pun guna bornraisedntrap sebab senang skali dgn email address.haha..
so brat tu cuma kengkawan cyber je yg panggil guna nick tuh..hahah..

nama panggilan yg btol2 di bawa sampai skang ni klaka sket bunyi nye.. kengkawan skulah rendah n skulah menengah n matrik n ukm semua panggil boy'an (sebutan boyan)..sampaikan family diorg pn panggil aku boy'an..hehe.. pasai dulu masa muda2 agak x brapa nk suka pakai baju pompuan.. perangai pun kasar so cikgu darjah 6 saya paggil aq boy.. dah tu lak member llelaki sorg ni x puas ati sebb aq panggil dia genuk (sebutan gay nok) so dia pun sambung r boy + yana tu jadi boyan...hahaha bunguk kan ... bujet dia ejek aq boyan tu = satu kaum asli kot (kalau x silap).. tp kengkawan menanggap boyan tu boy+yan..hehe ' tu saje je buat cover2..muakakka

masa matrik bujet dah xnak guna boy'an tu.. tp ade lak sorg kawan dr kolej islam ypj yg aq masuk sbulan je tuh tersesat skali daftar kt kolej cermai tu.. pnat aku aku knalkan diri as yana.. skali aku lalu dengar org panggil "boy'an!"..toleh2...cit....... budak ni.. lekatlah nama tuh..

bila da tua ni.. masuk maktab xkan nak guna boyan kot... gila r kalau guna nama tuh.. so terpaksa r knal kan diri "saya yana...yana harmila haron" huhu...yana tu je nama aq.. harmila tu gabungan nama mak n abah..kebetulan lak xde kengkawan yg aq knal kt maktab tuh so.. leh ar guna nama yana tuh. lg pun family pn panggil yana n yan je..

kengkwan yg dlu panggil boy'an pun da start panggil yan ..(kdg2 r tapi).. tp kwn2 lelaki yg rapat still panggil boy..huhu..

tp skang ramai mula panggil "cikgu yana Ooo cikgu yana"..muakakakak.. (member gelak guling2 dpt tau aq jd che'gu)

korang nk panggil aku apa? suka2 hati korg lah janji bukan che'gu yana..muakakakka

alamak terpanjang lah plak... ampun kan sy penunggu gua!!~

sekian..

wassalam...


p/s: aku wanita.. aku kaum hawa.... (gelak sendri dgr lagu dato' ct ni pasai ramai engat aq lelaki..huahahah)

zainzubir
6th August 2008, 01:49 PM
jangan sembarangan kata boyan itu kaum asli..ia adalah keturunan Indonesia dari sebuah pulau bernama Bawean :twisted: pantang nenek moyang hanty yg berketurunan bawean dikatakan kaum asli...tapi yang pasti dari dulu orang bawean yangbanyak di Singapura ditakuti kerana dikatakan makan orang...waka kak akakaak

*atuk hanty bawean menetap di singapura masih sihat w/pun hampir 100 tahun!!

azryshah
6th August 2008, 01:58 PM
hanty kalau org Bawean nape pakai sari ahaks.. siap tindik kat dahi lagik Larikkkkk

zainzubir
6th August 2008, 02:09 PM
hanty kalau org Bawean nape pakai sari ahaks.. siap tindik kat dahi lagik Larikkkkk
dei tamby aci bouyyan juga ada estet mari lah..., :lol:

famia
6th August 2008, 04:34 PM
nickname?

macamana ek mulanya.
tak ingat. atau saje dilupakan.
isk.. ini memang kejadian yang tak dapat dilupakan ni.
sbb mmg lupa macamana tejadiknye nickname ni.

jass80
6th August 2008, 04:40 PM
hrmm...nickname saya = jass80

sbb nama saya Jas + lahir tahun '80an

sekian

bornraisedntrap
6th August 2008, 05:31 PM
jangan sembarangan kata boyan itu kaum asli..ia adalah keturunan Indonesia dari sebuah pulau bernama Bawean :twisted: pantang nenek moyang hanty yg berketurunan bawean dikatakan kaum asli...tapi yang pasti dari dulu orang bawean yangbanyak di Singapura ditakuti kerana dikatakan makan orang...waka kak akakaak

*atuk hanty bawean menetap di singapura masih sihat w/pun hampir 100 tahun!!

dey hanty... bukan sy kata bawean tu asli.. kawan sy tu yg kata lor...
apa pun boyan pun boyan janji rockSSS!!!~

hehe.. dlu segan lah masa primary school da masuk secondary school i'm proud to have that nickname maaa... sebab kawan2 x kenal sapa yana harmila haron.. tapi kalau cakap boy'an diorg akan kata.."ooo ckp r boy'an.." heheh.. kalau kt kampus lg sadis.. instructor pun panggil sy boy'an hanty... kalau yg x rapat akan kata "boy'an bdk scooter tu?" ..huahhaha (dlu cite2 nak jd bikers...tp mampu bawak vs125 je berulang batu pahat-bangi..muakkak) :lol:

hanty zai eh silap hanty zain jgn marah2 kn jual..hehe... cabuuuTTTSSSS...amma

zainzubir
6th August 2008, 06:19 PM
dei tanggaci..aci dulu juga ada scrambler juga bawa..125 juga itu jam...tapi ini jam kalu ayya kasi bawa, aci blakng juga duduk ada... :lol:

*kita lebih korang seghuppa ler gamaknya nak jadi jantan tak jadi :lol:

bornraisedntrap
6th August 2008, 08:22 PM
dei tanggaci..aci dulu juga ada scrambler juga bawa..125 juga itu jam...tapi ini jam kalu ayya kasi bawa, aci blakng juga duduk ada... :lol:

*kita lebih korang seghuppa ler gamaknya nak jadi jantan tak jadi :lol:

btol r hanty.. last2 jd pompuan gaks..huhu...rasanya dlu ms pregnant mest mak wish nk dpt baby boy... skali kuar pompuan daa... tu yg ala2 t..mboy ske..muakaka..

kita seghupa....kita seghupa...(eh lagu sapa ek ni? lupa lak)

theportrait
12th August 2008, 03:41 PM
klau nak cite nick name..aku ade lbih dr 5 nickname yg berlainan mengikut kawasan, daerah n negeri..

name penuh mohd jasrizal.
family pggil ijal
bibi aku pggil abg
anak aku pggil daddy
member2 skolah pggil jas
member kg pggil jalapak
member2 itm pggil hanggi
member2 skuter pggil senyum
awek2 tepi jln pggil ABG HENSEM...
uwahahahahahaha!!!!

theportrait
12th August 2008, 03:42 PM
slh plak...bini ar bkn bibi..hehe!!

bornraisedntrap
12th August 2008, 08:26 PM
klau nak cite nick name..aku ade lbih dr 5 nickname yg berlainan mengikut kawasan, daerah n negeri..

name penuh mohd jasrizal.
member2 skuter pggil senyum
uwahahahahahaha!!!!

oit dak scooter gak ke? apa machine? suzuki ka gilera ka modenas ? huahaha
ni mesti kaki pasang speaker besar ngan amp bwh seat ni...muakakaka :lol:

theportrait
13th August 2008, 09:22 AM
mane ade dok..aku pkai vs je..nak bli gilera duit tabung x penah ckup..tak main speaker2 ni seme..dulu mtor aku motor perang..buat race n berembat je..tp sbb aku sntiase snyum dlm ape juge keadaan,walaupun tgh race...tu yg nm aku lekat senyum..bdk2 parit raje knl aku ngn name senyum..tp dah tggal 4 tahun lpas dah..skng dah insaf,motor pun bapak aku pkai bwk g masjid je..haha!!! rase tak keinsafannya...

bornraisedntrap
13th August 2008, 12:49 PM
ko kira untung vs ko bapak ko bawak g mesjid..
aku nye vs 125 abah n adik aku pakat2 wat konspirasi gelap p jual kat member adik aku.. ampeh...
padahal aku syg giler kt vs tu.. 3 tahun wat berulang rengit- bangi beb...mau x sayang..berbakul2 wit ptptn aku abis wat servis vs tu.. (tp x main r pakai speaker..tu budak2 hip hop je pasang speaker sgala..huhu) huahahha..
blek rengit x main r saing2 dak scooter.. blek nak saing dak rxz je..muakakak.. diorg bg aku makan asap.. tp aku bg diorg rehat kt rnr lama2 skit...maklum ler bawak rxz kan penat lebey sket dr bwk scooter.. 2 stroke lak tu.. kuang kuang kuang...

wah rindu nye kt JEQ 3620 aku..

dboyfotopages
13th August 2008, 01:13 PM
nickname?
errrrrrrrrr

dah btahun baru nak mencelah hehehe
dboy ni nama sebenar,cuma masa belajar kat itm@uitm cawangan sabah dulu dorang ingat dboy ni org sabah tapi bukan..
tu yg ada dboy_kl atau skg dboyfotopages, pakai dua2 pun boleh.

nama yg d beri ayah..
dboy ahmad shazian bin nizan

ok..coww...

zainzubir
15th August 2008, 07:04 AM
nickname?
errrrrrrrrr

dah btahun baru nak mencelah hehehe
dboy ni nama sebenar,cuma masa belajar kat itm@uitm cawangan sabah dulu dorang ingat dboy ni org sabah tapi bukan..
tu yg ada dboy_kl atau skg dboyfotopages, pakai dua2 pun boleh.

nama yg d beri ayah..
dboy ahmad shazian bin nizan

ok..coww...

eik??dboy buat lawak eik??untuk makluman dboy antara ahli FMDC yang terawal dan ringan tangan dalam aktiviti FMDC tak caya tanya Aji :lol:

iejal
19th August 2008, 11:51 AM
aku dpt nick start masa aku zaman skolah menengah. Aku ni banyak berkawan dengan bangsa cina. Jadi meka ni ada masalah sikit nak sebut perkataan 'R' dan 'Z', jadi bila meka panggil aku tu, bunyi nya.... "ejal" Tp sebab aku nak nick aku tu nampak kelainan dan best skit... aku eja 'i.e.j.a.l'. Sampai skunk la aku pakai nick ni utk apa saja forum.

Nama Abah kasi: Mohd Rizal.

stador
26th August 2008, 06:22 PM
hohoh.. nak mencelah jugak... dulu2 zaman skolah saye merupakan seorang student yang gigih tido lak kelas.. sampai satu hari tuh.. kantoi ngan cikgu.. dengan selamber cikgu tuh baghi nick "stador".. sebab ini orang suka tido dalam kelas.. melekat tabiat tuh sampai grad. sungguh masin mulut itu cikgu!~