PDA

View Full Version : Kelas Lighting Rodzihad



asmady
7th October 2007, 05:12 PM
student pertama cikgu rodzihad. one 2 one tutoring kt white room/black room.

1 gambaq dulu ... kelas belum habih.

http://www.studioaston.com/webphotos/ida710a.JPG

p/s: admin: sy post di bhgn utara sbb kelas2 lighting rodzihad nnti semuanya di utara belaka.

hadzleyharith
7th October 2007, 07:06 PM
Oit..tak achi ler.. kelas dah buka tapi belum pangel anak murid...

P/S: Selamat Pagi Cikgu...:D Ari ni nak blajaq apa ek?...

mikagami
7th October 2007, 08:43 PM
apa cerita nie apa cerita nie... den tak tau apa2

mikagami
7th October 2007, 09:39 PM
http://www.fotopages.com.my/forum/viewt ... sc&start=0 (http://www.fotopages.com.my/forum/viewtopic.php?t=5875&postdays=0&postorder=asc&start=0)



takde saper2 nak sponsor studio utk utara punya geng ka..ehehe

asmady
7th October 2007, 10:03 PM
baru habis kelas.

http://www.studioaston.com/webphotos/ida710b.jpg

zzoux
7th October 2007, 10:10 PM
student pertama cikgu rodzihad. one 2 one tutoring kt white room/black room.

1 gambaq dulu ... kelas belum habih.

http://www.studioaston.com/webphotos/ida710a.JPG

p/s: admin: sy post di bhgn utara sbb kelas2 lighting rodzihad nnti semuanya di utara belaka.

salam,

share laaa sesama kenkawan cemana bole dpt gambo camni? kenkawan nak tau gakk cemana muka jer putih?

mekasey :D

azroygila2remaja
8th October 2007, 12:06 AM
aku minat style lightening ni....menarik

asmady
8th October 2007, 05:57 AM
hadzley: sy ni test subjek rodzi je nak tgk sama ada dia boleh conduct kelas ke tak sbb tu xde org lain.
zouk & zam: bab teknik & light positioning tu sy rasa baik rodzi yg terangkan. sy pun x sempat nak review balik note lagi. byk sungguh ilmu yg dia perturun - split light, rembrandt light, broad light, snoot, 2, 3, 4 flash setup, teknik metering, ratio & tah apa2 lagi.

hadzleyharith
8th October 2007, 07:24 AM
hadzley: sy ni test subjek rodzi je nak tgk sama ada dia boleh conduct kelas ke tak sbb tu xde org lain.
zouk & zam: bab teknik & light positioning tu sy rasa baik rodzi yg terangkan. sy pun x sempat nak review balik note lagi. byk sungguh ilmu yg dia perturun - split light, rembrandt light, broad light, snoot, 2, 3, 4 flash setup, teknik metering, ratio & tah apa2 lagi.

Mady..camna..dah boleh buka kelas ker...rasanya ok dah tu..leh share kot..:D..

p/s: Cikgu ...depa dah mai ni.... :wink:

jejaka
8th October 2007, 07:59 AM
saya antara bakal calon2 anak murid abg rodzi nie

asmady
8th October 2007, 01:31 PM
hadzley, hg bincang dgn rodzi bab kelas tu. bagi aku dia dah layak dah.

pitouch
8th October 2007, 01:33 PM
bila mau buat nie ..?

arie_gaban
8th October 2007, 02:22 PM
dok angkat tangan dari marin lagik nak join...camna nie..

azroygila2remaja
8th October 2007, 04:47 PM
dok angkat tangan dari marin lagik nak join...camna nie..

hg angkat dari marin...aku siap angkat kaki dari puncah bukit bendera dah nie....

pesona_lady
8th October 2007, 04:55 PM
dah lm dah dok tunggu ... bl nak wat ?

desa
8th October 2007, 05:34 PM
uhu abam asmady x abaq noooo.. klu dak bleh tolong antaq model tu p aloq staq sana.. keke

mzaidi
9th October 2007, 10:53 AM
wah... kelas lighting... best ni.model cantik dak??? saya nak model tak cantik tapi hasil dari pembelajaran kita di bengkel ni menjadikan model tu cantik...

sinister
9th October 2007, 10:58 AM
wah... kelas lighting... best ni.model cantik dak??? saya nak model tak cantik tapi hasil dari pembelajaran kita di bengkel ni menjadikan model tu cantik...

aku rasa bersepah model yg ko nak kat chowkit mcm tu.. pilih je.. :twisted:

mzaidi
9th October 2007, 11:03 AM
wah... kelas lighting... best ni.model cantik dak??? saya nak model tak cantik tapi hasil dari pembelajaran kita di bengkel ni menjadikan model tu cantik...

aku rasa bersepah model yg ko nak kat chowkit mcm tu.. pilih je.. :twisted:

kalau apa yg aku cakap kat sini tak kena aku mintak maaf tapi aku hanya bagi cadangan... sebab selalunya aku pi mana2 bengkel atau outing semua org akan teruja bila nampak model cantik,tapi last2 apa yg kita belajaq kita sendiri tak paham... masalah tu selalu jadi pada aku yg baru belajaq ni,kalau org pandai mcm hang tak pa la,lagi pun otak aku ni lembab sikit, hanya pendapat kalau tak boleh di terima abaikan TQ

sinister
9th October 2007, 11:08 AM
wah... kelas lighting... best ni.model cantik dak??? saya nak model tak cantik tapi hasil dari pembelajaran kita di bengkel ni menjadikan model tu cantik...

aku rasa bersepah model yg ko nak kat chowkit mcm tu.. pilih je.. :twisted:

kalau apa yg aku cakap kat sini tak kena aku mintak maaf tapi aku hanya bagi cadangan... sebab selalunya aku pi mana2 bengkel atau outing semua org akan teruja bila nampak model cantik,tapi last2 apa yg kita belajaq kita sendiri tak paham... masalah tu selalu jadi pada aku yg baru belajaq ni,kalau org pandai mcm hang tak pa la,lagi pun otak aku ni lembab sikit, hanya pendapat kalau tak boleh di terima abaikan TQ

lah.. kesitu lak mzaidi.. :roll: selalu org nak model yg cantik pasal kerja nak ambik gambar dah separuh siap.. kalau yg tak cantik.. kira byk lah keja jawabnya..

mzaidi
9th October 2007, 11:11 AM
wah... kelas lighting... best ni.model cantik dak??? saya nak model tak cantik tapi hasil dari pembelajaran kita di bengkel ni menjadikan model tu cantik...

aku rasa bersepah model yg ko nak kat chowkit mcm tu.. pilih je.. :twisted:

kalau apa yg aku cakap kat sini tak kena aku mintak maaf tapi aku hanya bagi cadangan... sebab selalunya aku pi mana2 bengkel atau outing semua org akan teruja bila nampak model cantik,tapi last2 apa yg kita belajaq kita sendiri tak paham... masalah tu selalu jadi pada aku yg baru belajaq ni,kalau org pandai mcm hang tak pa la,lagi pun otak aku ni lembab sikit, hanya pendapat kalau tak boleh di terima abaikan TQ

lah.. kesitu lak mzaidi.. :roll: selalu org nak model yg cantik pasal kerja nak ambik gambar dah separuh siap.. kalau yg tak cantik.. kira byk lah keja jawabnya..

tak pa abaikan apa yg aku cakap tadi....

pitouch
9th October 2007, 11:55 AM
pada aku berbalik pada diri sendiri .... kalo model tuh cantik .. ang pandai kontrol diri ...... insyaAllah ang dapat apa yg ang nak belajar ..... but if ang membiarkan KECANTIKAN model tuh memanipulasi pembelajaran ang .... so ang amat rugi ..... apa yg mzaidi ckp ada betulnya .... kenkadang kita terlalu teruja nak shoot model yang cantik sampai kita ALPA ! (benda ni terjadi kat aku sndr masa shoot model Lost World Of Tambun aritu ) .....

but apa yg sinister ckp pon ada betul gak ..... bila ang shoot model yg cantik ... keja ang mudah .. pasal ang tak perlu touchup terlalu banyak .... tertama kalo ang jenis yg mementingkan skintone .....

so pilih mana suka ....... bak kata matcha .... " diri sndr juga kasi angkat " ...muhahahhahahahahhaha :twisted: :twisted: :evil: :twisted:

mzaidi
9th October 2007, 11:59 AM
pada aku berbalik pada diri sendiri .... kalo model tuh cantik .. ang pandai kontrol diri ...... insyaAllah ang dapat apa yg ang nak belajar ..... but if ang membiarkan KECANTIKAN model tuh memanipulasi pembelajaran ang .... so ang amat rugi ..... apa yg mzaidi ckp ada betulnya .... kenkadang kita terlalu teruja nak shoot model yang cantik sampai kita ALPA ! (benda ni terjadi kat aku sndr masa shoot model Lost World Of Tambun aritu ) .....

but apa yg sinister ckp pon ada betul gak ..... bila ang shoot model yg cantik ... keja ang mudah .. pasal ang tak perlu touchup terlalu banyak .... tertama kalo ang jenis yg mementingkan skintone .....

so pilih mana suka ....... bak kata matcha .... " diri sndr juga kasi angkat " ...muhahahhahahahahhaha :twisted: :twisted: :evil: :twisted:

xpa la apit nnt aku cari la dgn member2 aku model yg biasa2 saja.... mintak sifu rodzihad mai ajaq kami.

pitouch
9th October 2007, 12:03 PM
xpa la apit nnt aku cari la dgn member2 aku model yg biasa2 saja.... mintak sifu rodzihad mai ajaq kami.

aku nak ikutttt !!!!!!! :twisted: :twisted:

huhuh .. merajuk lak abe kita .... aku tak kata ang salah ....ada betulnya ... tapi shoot yg cantik memudahkan kerja touchup .. tu jek ... gua 50/50 ..... tua2 buruk aihh merajuk !! hahahahahaha :twisted: :twisted:

ang nak jemput sifoo rozihad ... bagi aku kalo ang nak ajaq aku pon aku dah bersyukur ... :wink:

mzaidi
9th October 2007, 12:10 PM
aku bukan merajuk... tapi bagi aku menghormati org ni bukan setakat kita berhadapan dgn sesorang tu malahan ketika kita berada di alam maya ni...
tak pa aku buat pada org yg berminat saja...

pitouch
9th October 2007, 12:12 PM
aku bukan merajuk... tapi bagi aku menghormati org ni bukan setakat kita berhadapan dgn sesorang tu malahan ketika kita berada di alam maya ni...
tak pa aku buat pada org yg berminat saja...

< ------ BERMINAT :|

zzoux
9th October 2007, 01:17 PM
bila ang shoot model yg cantik ... keja ang mudah .. pasal ang tak perlu touchup terlalu banyak .... tertama kalo ang jenis yg mementingkan skintone .....

memang benar. sy setuju. dapat model cantik hasilnyer akan cantik. tapi pernahkah kita terpikir, bila kita dapat model yg krang dr segi raut rupa atau bentuk badan? contohnya kulit gelap ker, badan kurus kerr atau badan terlampau gemuk ker? apa yg kita rasa ? susahkann nak shoot model2 macam tu.

jika contohnya client anda provide model macam ni, apakah yang anda akan lakukan? adakahanda semua akan rejek bulat2 bila datangnye tugasan jenis macam tu? renungkanlah kita jangan tengok dr sudut tu. tengok dr sudut pembelajaran apa yang boleh kita dapati. sy rasa kita akan lebih kreatif dan berhati2 dalam shoot model2 jenis yg sy sebutkan tadi. kita akan bermain ngan angle. bermain ngan lighting seperti mana yang saudara asmadi beritahu. semuanya perlu diambil kira

sekian pendapat 1sen sy

pitouch
9th October 2007, 01:32 PM
ampa salah paham nie ........ aku ckp dr segi KERJA .... bukan dr segi perbandingan paras rupa ke , tuntutan tanggungjawab ke , perasaan ke . So jgn ler pk bebukan , aku pon ada shoot gak yang gelap ( EVEN AKU PON GELAP ! ) ..... bila dah di pertanggungjawabkan .. kita shoot jela ... tak kisah la mcm mana rupa pon .... and wat yg terbaik untuk jadikan yg terbaik ....

proses pembelajaran takda kena mengena cantik ke idak ... kalo bagi model JESSICA ALBA sekali pon.. kalo takleh nak shoot .. rosak gak gambar .... tapi kalo pandai shoot bagi AKU yang gelap ni jadi model pon gambaq aku bleh beat ashraf sinclair :twisted:

so tlg jgn salah paham .... ok !

aku cuma nak jelaskan kat sini ia nya MEMUDAHKAN kerja .... itu jek ... bukan aku menghina ke .. apa ke ... korang dah bleh lompat 1-2 step kalo pembikinan album .... stamp tool dah tak payah pakai .... dodge ..burn .... adusss.... problem betol la ...... :x :twisted: :wink: :cry:

ayarx_oren
9th October 2007, 04:19 PM
ampa salah paham nie ........ aku ckp dr segi KERJA .... bukan dr segi perbandingan paras rupa ke , tuntutan tanggungjawab ke , perasaan ke . So jgn ler pk bebukan , aku pon ada shoot gak yang gelap ( EVEN AKU PON GELAP ! ) ..... bila dah di pertanggungjawabkan .. kita shoot jela ... tak kisah la mcm mana rupa pon .... and wat yg terbaik untuk jadikan yg terbaik ....

proses pembelajaran takda kena mengena cantik ke idak ... kalo bagi model JESSICA ALBA sekali pon.. kalo takleh nak shoot .. rosak gak gambar .... tapi kalo pandai shoot bagi AKU yang gelap ni jadi model pon gambaq aku bleh beat ashraf sinclair :twisted:

so tlg jgn salah paham .... ok !

aku cuma nak jelaskan kat sini ia nya MEMUDAHKAN kerja .... itu jek ... bukan aku menghina ke .. apa ke ... korang dah bleh lompat 1-2 step kalo pembikinan album .... stamp tool dah tak payah pakai .... dodge ..burn .... adusss.... problem betol la ...... :x :twisted: :wink: :cry:

aku x setuju!!!!!!!!!!!!!..wahahahhaha
tapi kalau shoot model yg gelap skit..mmg mencabar laa..metering mmg susah..
kita selalu metering kat muka..then benda lain nanti jadi over..
dan kalau model tu berisi..maybe kena ambik angle yg x menampakkan kegemukan...
blum lagi pengantin cakap.."bang jgn bagi nampak jerawat saya yerrr"

tapi kalau model lawa...semangat lebih..tu ja bagi aku..
model lawa tu x memudahkan dari segi kerja ambik gmbr...time editing maybe
tapi kan..tujuan kita ambik gmbr untuk dptkan gmbr yg terbaik sebelum editing..
dan gmbr terbaik bukan bergantung kepada model..tapi kepada "gambar tu sendiri"

sekian 3ma kasih..

cgmulia
9th October 2007, 04:25 PM
apa yg paling aku suka.. bila nak shoot je. jenuh berpeluh pikir mcm mana nak cantik kan pengantin yg tidak secantik yg disangka...

mmg tika ini aku kurang seronok.. kerana kepala memerah idea.. mcm mana nak cantyikkan org yg kurang cantik.. kalau dah cantik pulak, selalunya aku akan sikit boring... pasal shoot je cun.. shoot je cun... mula lah aku cari angle pelik2...

namun apa yg aku pegang seperti mana kata syed nasir... " hang tok sah pikiaq kalau benda tu dah cantik.. yg hang kena pikiaq abih2. adalah mencantikkan benda yg kurang cantik.. kalau hang berjaya... mmg org akan tabik hang... "

pitouch
9th October 2007, 04:26 PM
sebab tu ler aku ckp MEMUDAHKAN KERJA ..... but bagus gak kalo nak wat shooting pakai yg tak cun .. pasal bleh mencabar tahap kita ... How nak jadikan pic tu menarik ..... kalo ada shooting mcm nie aku nak join ..

Dah .. dah .... jgn OT ... sesapa yg terasa ... sorry ... !

sapa pon ampa nak shoot .... aku nak join .... kalo shoot aku sekali pon... aku nak join .. muhahahahahaha !!!

desa
9th October 2007, 04:56 PM
setup lighting berbeza ka model lawa atau x?

pitouch
9th October 2007, 04:59 PM
setup lighting yg penting ... model tak kisah ... aku nak belajaq setup ... kalo ada leh ajaq bagus la ...

pesona_lady
9th October 2007, 05:01 PM
adesss .. udah2 dong ... usah bikin ribut ... huhuhu ... skang ni tetapkan datenya, saper penganjur dan yg sewaktu dgnya . dah tak sabo dah neh. Nur ikut jek even sapepon modelnya aslkan jgn tggl Nur udah & Nur dapat itottttt ... hahahaa

ayarx_oren
9th October 2007, 05:23 PM
setup lighting berbeza ka model lawa atau x?
boleh jadi berbeza..

desa
9th October 2007, 05:23 PM
setup lighting yg penting ... model tak kisah ... aku nak belajaq setup ... kalo ada leh ajaq bagus la ...

haaa.. abih tu yg dok gaduh model lawa ka x tu pasai paa.. kita nak blajaq lighting lerr.. susah2 sgt biaq aku la jd model.. haha.. aku suka jd model CLS.. :lol: nak tgk comp card aku?

desa
9th October 2007, 05:26 PM
setup lighting berbeza ka model lawa atau x?
boleh jadi berbeza..

klu berbeza, kena cari 2 model la.. satu tak lawa dan satu lawa.. :lol:

erm lighting yg dimaksudkan ni utk shoot apa eh? wedding? modelling? atau apa2 sja?

desa
9th October 2007, 05:26 PM
adesss .. udah2 dong ... usah bikin ribut ... huhuhu ... skang ni tetapkan datenya, saper penganjur dan yg sewaktu dgnya . dah tak sabo dah neh. Nur ikut jek even sapepon modelnya aslkan jgn tggl Nur udah & Nur dapat itottttt ... hahahaa

rasanya sorang model dah ada.. :lol:

azrgrafix
9th October 2007, 05:28 PM
adesss .. udah2 dong ... usah bikin ribut ... huhuhu ... skang ni tetapkan datenya, saper penganjur dan yg sewaktu dgnya . dah tak sabo dah neh. Nur ikut jek even sapepon modelnya aslkan jgn tggl Nur udah & Nur dapat itottttt ... hahahaa

rasanya sorang model dah ada.. :lol:

payah2 hg jadi model le desa.... :D :D

pitouch
9th October 2007, 09:11 PM
payah2 hg jadi model le desa.... :D :D

dah try aritu mmg berbakat .... sokong !!! :wink: angkat kakitangan !

sinister
9th October 2007, 10:57 PM
setup lighting berbeza ka model lawa atau x?

ni dia satu model.. hang decide lah sendiri...

http://i96.photobucket.com/albums/l182/duracoza/seal.jpg

*cabut*

zzoux
10th October 2007, 02:05 AM
ampa salah paham nie ........ aku ckp dr segi KERJA .... bukan dr segi perbandingan paras rupa ke , tuntutan tanggungjawab ke , perasaan ke . So jgn ler pk bebukan , aku pon ada shoot gak yang gelap ( EVEN AKU PON GELAP ! ) ..... bila dah di pertanggungjawabkan .. kita shoot jela ... tak kisah la mcm mana rupa pon .... and wat yg terbaik untuk jadikan yg terbaik ....

proses pembelajaran takda kena mengena cantik ke idak ... kalo bagi model JESSICA ALBA sekali pon.. kalo takleh nak shoot .. rosak gak gambar .... tapi kalo pandai shoot bagi AKU yang gelap ni jadi model pon gambaq aku bleh beat ashraf sinclair :twisted:

so tlg jgn salah paham .... ok !

aku cuma nak jelaskan kat sini ia nya MEMUDAHKAN kerja .... itu jek ... bukan aku menghina ke .. apa ke ... korang dah bleh lompat 1-2 step kalo pembikinan album .... stamp tool dah tak payah pakai .... dodge ..burn .... adusss.... problem betol la ...... :x :twisted: :wink: :cry:

ok lahh sy serender. apa yg anda bicarakan diatas sememangnye benar. sy cuma pendatang baru cuma nak belajar. terima kasih ye

buntalshoot
10th October 2007, 02:18 AM
setup lighting berbeza ka model lawa atau x?

ni dia satu model.. hang decide lah sendiri...

http://i96.photobucket.com/albums/l182/duracoza/seal.jpg

*cabut*

susah nak tacap nie......

hensem tapi posing kurang...
lighting mode takde...

tak cantik gak gambar...

jejaka
10th October 2007, 07:51 AM
mcm iklan gantung kamera plak..

ayarx_oren
10th October 2007, 07:58 AM
mcm iklan gantung kamera plak..
aku setuju..mcm iklan gantung/buang camera..bawah tu ada tong sampah..
iklannya berbunyi "throw your nikon..get canon!!!"..wakakaak...cabutzzzzzzzzzzz

hadzleyharith
10th October 2007, 08:07 AM
mcm iklan gantung kamera plak..
aku setuju..mcm iklan gantung/buang camera..bawah tu ada tong sampah..
iklannya berbunyi "throw your nikon..get canon!!!"..wakakaak...cabutzzzzzzzzzzz

Aiyoooo...jangan ler... saya sayang NIKON saya...... Canon (belom ada lagi) pon cayang...muahhhhhhh.....

pitouch
10th October 2007, 08:18 AM
woiiiiiiiiiiiiiiii .... apa aku jadik mangsa plak niehhh !!!!!! :evil: :cry:

gambaq tuh aku saja amik nak perangat silmi jek .... :cry: :cry: mmg la tak lawa ...... !!! waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .. tolonggggg !!! :evil:

zzoux
10th October 2007, 09:00 AM
setup lighting berbeza ka model lawa atau x?

ni dia satu model.. hang decide lah sendiri...

http://i96.photobucket.com/albums/l182/duracoza/seal.jpg

*cabut*

susah nak tacap nie......

hensem tapi posing kurang...
lighting mode takde...

tak cantik gak gambar...

hmmm bila otai boon dah bersuara, tabley ckp aper dah laaa . ampun sifuuu :twisted: :twisted:

pitouch
10th October 2007, 09:06 AM
hmmm bila otai boon dah bersuara, tabley ckp aper dah laaa . ampun sifuuu :twisted: :twisted:

dah la tuuuuu ...... sudah2 la menggunakan pic aku ...........wawkakakkakakaka :twisted:

ang pon otai apa .... :wink:

fauzibaie
11th October 2007, 07:15 AM
ishk ishk ishk.........

arie_gaban
11th October 2007, 01:09 PM
kelas lighting dah jadik kelas antara dark side dengan white side..

azroygila2remaja
11th October 2007, 10:08 PM
mcm iklan gantung kamera plak..
aku setuju..mcm iklan gantung/buang camera..bawah tu ada tong sampah..
iklannya berbunyi "throw your nikon..get canon!!!"..wakakaak...cabutzzzzzzzzzzz

Aiyoooo...jangan ler... saya sayang NIKON saya...... Canon (belom ada lagi) pon cayang...muahhhhhhh.....



amboi senang hati nak soh buang nikon......
ingat beli pakai kertas kaaa

desa
13th October 2007, 01:13 AM
mmg pki kertas pon.. :lol: tatau la klu ang beli pki kad kredit. :p

juan
13th October 2007, 09:42 AM
mmg pki kertas pon.. :lol: tatau la klu ang beli pki kad kredit. :p

betulĀ²... canonian beli pakai kertas... nikonian beli pakai kad kredit... :lol:

desa
13th October 2007, 10:07 PM
mmg pki kertas pon.. :lol: tatau la klu ang beli pki kad kredit. :p

betulĀ²... canonian beli pakai kertas... nikonian beli pakai kad kredit... :lol:

agaknya sbb nikon ni mahal skit kot? :lol:

jejaka
13th October 2007, 11:29 PM
kot aje kan..

desa
14th October 2007, 11:55 AM
aku pening.. thread ni x sama ka ngan thread yg baru di bukak: http://www.fotopages.com.my/forum/viewtopic.php?t=5958

atau thread ni utk kelas free? dan satu lagi kelas berbayaq?

jom la weii.. Minimum: 4 org.. tingin nk blajaq lighting ni.. nk p hat ted adnan pnya jawoh..