PDA

View Full Version : Photoshop Tool :: Curve #1 Neutral color



mknace
2nd March 2006, 09:19 AM
Photoshop Tool :: Curve #1 Neutral color
Kegunaan curve : Memperbetulkan warna@kontras foto anda.

Objektif
Tutorial ni sebenornyer nak ubah warna untuk shadow/midtones/highlight dalam curve kepada warna yang lebih neutral.

1. Memula bukak curve tu. [tekan Ctrl+M]

http://i15.photobucket.com/albums/a360/mknace/026e8d51.jpg

2. Bahagian yang akan kita ubah berada dalam kotak merah tu. Dari kiri : Shadow, Midtones & Highlight color picker.

http://i15.photobucket.com/albums/a360/mknace/b6aa8c99.jpg

3. Double click ikon Shadow. Masukkan nilai bagi R=20, G=20, B=20. Ini merupakan warna hitam neutral. Kita akan gunakan dia untuk select warna hitam pada foto.

http://i15.photobucket.com/albums/a360/mknace/23f77bc6.jpg

4. Double click ikon Midtones pulak. Masukkan nilai bagi R=133, G=133, B=133. Ni pulak untuk select warna kelabu.

http://i15.photobucket.com/albums/a360/mknace/0eb25b9f.jpg

5. Last kali double click ikon Highlight. Masukkan nilai bagi R=244, G=244, B=244. Ni untuk select warna putih.

6. Then, tak yah buat apa-apa dah. Klik OK. Dia akan keluar windows tanya nak save new target color as default. Jawab Yes.

OK dah selesai mengeset warna neutral. Cara guna.. Tungguuu....


Contoh Hasil

http://i15.photobucket.com/albums/a360/mknace/6f1bbd26.jpghttp://i15.photobucket.com/albums/a360/mknace/1beb8422.jpg
Gambar sebelum [kiri] diedit menggunakan curve dengan warna default. Gambar selepas [kanan] diedit menggunakan warna neutral [tutorial ini]

dbins
2nd March 2006, 09:24 AM
ohhh... macam tu rupanya cara guna curve tu ye....

mknace
2nd March 2006, 09:31 AM
bukan... ni hanya untuk set warna default baru je.. Klik2 tu nanti dulu

Mazrul
2nd March 2006, 09:38 AM
mknace...utk awan, boleh guna teknik nih tak, sebab kalau tak pakai polarize filter, awan nampak pale dan kureng birunye, so tolong saya utk improve kebiruanye. Kalau nak sample amik dlm galeri layang-layang...;)

dbins
2nd March 2006, 09:54 AM
Ohhh... utk set default warna je ye... lepas2 tu kalau bukak PS tak payah la nak set semula ye?


bukan... ni hanya untuk set warna default baru je.. Klik2 tu nanti dulu

mknace
2nd March 2006, 09:55 AM
:: Mazrul
Kalau nak birukan awan tanpa cpl tak yah guna ni pun boleh.. tu kita masuk topik baru ye. Aku guna gambo ko sebagai sample

:: dbins
Aa,aa betuller tu. Kita nak set warna jer. Yang lain tu nanti masuk tutorial 2 pulak.

Mazrul
2nd March 2006, 11:10 AM
:: Mazrul
Kalau nak birukan awan tanpa cpl tak yah guna ni pun boleh.. tu kita masuk topik baru ye. Aku guna gambo ko sebagai sample


Ok cantekk mknace...kasi up satu topik awan biru nanti :)

tapi kan...gambo yg kau buat lepas buat change color tu, awan nye jadi kureng biru dari gambo asal. Betul tak?

Aku bukan reti benor pakai PS nih, kekadang pakai adobe element aje...
So kalau ade orang nak ajar...amat dialu-alukan la ;)

aji
2nd March 2006, 02:31 PM
select warna tu utk apa ye?
setting tu perlu ke diubah kalau ada gambar lain

aji tak reti guna ps ni

mknace
2nd March 2006, 06:28 PM
tak payah dah.. kita set sekali je color ni. Nak guna curve pasni saya load tutorial dia.

AyAres151
2nd March 2006, 09:50 PM
erm...kalu sambung cara2 menggunakan curve kat sini pun bleh gak.. tp takpelah..bukak topik baru utk Curve #2..hehehee..cepat mknace..tak sabo ese nak belajo PS nih..

ikanmasin
3rd March 2006, 08:53 AM
aku ner buta kayu pasai ps ner...cam ner nak buat ek...hehee

dbins
18th March 2006, 11:03 PM
setting ni applicable utk gambar dari mana2 jenis camera ye? tak kisah ye brand & model apa pun...?

azrilhafiz
18th March 2006, 11:45 PM
setting ni applicable utk gambar dari mana2 jenis camera ye? tak kisah ye brand & model apa pun...?

if gune filem then convert, effect dia pn sama ke?
:P