PDA

View Full Version : Nikon D40x dan Canon 400D



amirladong123
6th December 2007, 09:59 AM
Assalamualaikum semua....Ada tak sapa2 yang boleh attach pic dari camera nikon d40x dan canon 400d coz kalau pi kt kedai jual camera diorang
tak dak sample pic dari both camera tu.....saya baru nak survey camera tu...plssss :x

UFO
6th December 2007, 10:43 AM
amir,

ni ada sample yg aku snap gune d4ox...sila la tgk yek..

amirladong123
6th December 2007, 01:29 PM
thanks....

vhan
6th December 2007, 01:59 PM
try log in web nih, ada comparison & sample gambar yg dishoot.

http://www.dpnotes.com/canon-eos-400d-d ... ikon-d40x/ (http://www.dpnotes.com/canon-eos-400d-digital-rebel-xti-vs-nikon-d40x/)

fauzibaie
7th December 2007, 08:12 PM
vhan, tabek springggg kerana menunjuk jalan hingga ke linknya sekali. point banyak tu... 8)

photocandy
7th December 2007, 11:53 PM
kalau nak bagi pilih...baik ang ambik Canon 400D tak pun ambik 40D memang untung kalau dpt pegang 2 jenis ni...mai jadi keluarga canon sama2..hehe

ayarx_oren
8th December 2007, 08:43 AM
amir,

ni ada sample yg aku snap gune d4ox...sila la tgk yek..

kalau nak tgk sample 350d,400d. sila ker web atau fp saya..hehehe..
saya x reti ambik gmbr sgt..kalau x cantik bukan salah camera..salah saya..

blueshades
8th December 2007, 12:17 PM
http://www.dpreview.com/reviews/nikond40x/

Ada head-to-head comparison dgn 400D.
If you really really want nikon, better get the D80. But kalau budget tk cukup, go for 400D lah

*I'm nikon user

amirladong123
8th December 2007, 05:04 PM
Saya nie pun baru jerr nak mengenali dunie fotografi nie.... saya ingin mendapat pandangan sifu2 kt FMDC nie ttg camera nie yg mana lebih bagus...banyak2 terima kasih

:lol: :roll: ...






http://amirladong123.fotopages.com/

ayarx_oren
8th December 2007, 07:20 PM
en almirlading123...
ada ker camera yg lebih bagus?..xder kot..yg ada cuma features yg lebih kita berkenan..masing2 ada kelebihan dan kekurangan masing2
yg paling penting org selalu cakap.. the man behind camera ..

hairul
8th December 2007, 11:48 PM
setuju dgn ayarx, kalau orang yang picit shutter tu terror, pakai p&s atau camera cap ayam pun menghasilkan gambark yang cun. 8)

abdulhadi1503
9th December 2007, 03:13 AM
erm btol... kalo nk bandingkan d40x dgn 400d... rase mcm tak adil plak..
tambahan lagi, tadi saye check kt kedai (Tarita Sungei Wang)), harge Canon 400d lagi murah rm2300
harge Nikon d40x plak rm2500
dan rasenyer kalo ikut performance, Canon 400d lebih baik...
kalo compare Canon 400d dgn Nikon D70s baru setanding kot...

cgmulia
9th December 2007, 01:34 PM
en almirlading123...
ada ker camera yg lebih bagus?..xder kot..yg ada cuma features yg lebih kita berkenan..masing2 ada kelebihan dan kekurangan masing2
yg paling penting org selalu cakap.. the man behind camera ..

ul tu.. ayarx kalu dia guna d80 atau pun d70s gmbq tetap cun..

red
9th December 2007, 01:51 PM
beli entry level ni biasanya faktor yg paling limiting ialah budget. setiap model entry level ada pro dan cons. kena tau limitation setiap model dan lihat adakah faktor tu penting untuk anda atau tidak. lihat pula foto jenis apa yg anda rancang nak ambik dan plan apa untuk expansion. jangan hanya lihat pada sample gambar je sebab kalau orang tu terrer, kamera cap ayam pun gambarnya cun. lagipun org skrg photoshop gila2 sampai x dapat tengok mana kepincangan kamera/lens. anda juga harus faham yg d40x x de internal AF motor dan 400d x de spot metering. pastikan sama ada faktor ini mempengaruhi jenis fotografi yg anda nak ceburi.

amirladong123
10th December 2007, 10:13 PM
saya ingin menceburi dlm bidang wedding photographer...mana yg lebih rekomen....
:lol: :roll:

ayarx_oren
10th December 2007, 11:51 PM
en almirlading123...
ada ker camera yg lebih bagus?..xder kot..yg ada cuma features yg lebih kita berkenan..masing2 ada kelebihan dan kekurangan masing2
yg paling penting org selalu cakap.. the man behind camera ..

ul tu.. ayarx kalu dia guna d80 atau pun d70s gmbq tetap cun..

bila masa aku pakai nikon...aku tetap setia dgn canon...huhuhuhuhhu

sinister
11th December 2007, 09:20 AM
saya ingin menceburi dlm bidang wedding photographer...mana yg lebih rekomen....
:lol: :roll:

either canon 1dMk3 atau Nikon D3... :twisted:

jejaka
11th December 2007, 09:51 AM
saya ingin menceburi dlm bidang wedding photographer...mana yg lebih rekomen....
:lol: :roll:

either canon 1dMk3 atau Nikon D3... :twisted:

jadi model2 lain tak layak ke ?

dlcmh
11th December 2007, 10:33 AM
saya ingin menceburi dlm bidang wedding photographer...mana yg lebih rekomen....
:lol: :roll:

For weddings, I think it's best to go with 400D which gives you more features and functionality.

Plus, you get to use cheap prime lenses such as the Canon 50mm f/1.8.

Please be aware that the D40X will not focus with lenses that don't have a built in AF motor.

amirladong123
11th December 2007, 11:59 AM
how much for lense Canon 50mm f/1.8...

sinister
11th December 2007, 12:27 PM
saya ingin menceburi dlm bidang wedding photographer...mana yg lebih rekomen....
:lol: :roll:

either canon 1dMk3 atau Nikon D3... :twisted:

jadi model2 lain tak layak ke ?

tak.. apa lagi jejaka.. upgrade... :twisted:

Daddy
12th December 2007, 11:48 AM
alang nak ujung tahun..baik tunggu masuk tahun baru ..mana tau kot2 price reduce lagi ka..

badangperkasa
12th December 2007, 01:57 PM
[quote="ayarx_oren":2o9qwyfs]en almirlading123...
ada ker camera yg lebih bagus?..xder kot..yg ada cuma features yg lebih kita berkenan..masing2 ada kelebihan dan kekurangan masing2
yg paling penting org selalu cakap.. the man behind camera ..

ul tu.. ayarx kalu dia guna d80 atau pun d70s gmbq tetap cun..

bila masa aku pakai nikon...aku tetap setia dgn canon...huhuhuhuhhu[/quote:2o9qwyfs]


SYABAS! bro :)

fauzibaie
12th December 2007, 04:43 PM
wel dan bro... hidup canon.....tapi dengan nikon kawan juga.... heh heh hehhhhh

fani76
12th December 2007, 06:57 PM
wel dan bro... hidup canon.....tapi dengan nikon kawan juga.... heh heh hehhhhh

awat nikon tu kecik jer????

zilzals
12th December 2007, 07:00 PM
how much for lense Canon 50mm f/1.8...

about rm300..maybe less...

fauzibaie
12th December 2007, 08:03 PM
wel dan bro... hidup canon.....tapi dengan nikon kawan juga.... heh heh hehhhhh

awat nikon tu kecik jer????

bang jangan silap bang. bukan perkataan tu kecik tetapi ayat tu yang kecik.. kira berbisek2 lah tu... heh heh hehhhhh 8)

juan
12th December 2007, 09:48 PM
how much for lense Canon 50mm f/1.8...

baru ja tangkap lens ni 2 hari lepas... cuba gi tanya kat fotoeasycam kat komtar...
harga rm 270... mmg puas hati!! :D

amirladong123
13th December 2007, 10:32 PM
baru ja tangkap lens ni 2 hari lepas... cuba gi tanya kat fotoeasycam kat komtar...
harga rm 270... mmg puas hati!! Very Happy



juan..nak tanya contact no kedai easycam u ader tak...

amirladong123
13th December 2007, 10:38 PM
juan...u ader survey tak canon400d kt fotoeasycam bape skrg....

juan
13th December 2007, 10:47 PM
ooo rilex sampai dua post!!


012- 4825688(mr Leong)