PDA

View Full Version : Dari Kuantan ke Pulau Pinang



ikelah
8th December 2007, 08:46 PM
Saya, dr ali dan maman berada di Pulau Pinang selama 3 hari 2 malam kerana meraikan seorang rakan lama yang mengadakan majlis pernikahan anaknya di Kg. Sg. Udang, SPS. Malam pertama kami menginap di Jawi Inn dan pada malam kedua di Garden CIty Hotel.

Ini sajalah gambar yang sempat dinaikkan sewaktu kami melawat Fort Cornwallis yang dibna pada tahun 1786.

http://farm3.static.flickr.com/2181/2095410194_d17648fe8c_o.jpg
#1. Menentang penjajah

dR ali
8th December 2007, 08:56 PM
hehehe... maman nok tembok Francis Light tu... :lol:

maman
8th December 2007, 09:00 PM
kalo ade bayonet bleh cucuk muke die..lgi best

pitouch
8th December 2007, 11:31 PM
adusss...... sg udang tuh dah SPS .... dah DEKAT SANGAT-SANGAT ngan tempat hamba ... Nibong Tebal ..... kenapa la tak habaq nak mai .... :cry:

ayarx_oren
9th December 2007, 12:19 AM
Dr Ali awat x bgtau awai2 nak mai...
kalau tak kami bagi karpet merah siap sekali kompang..thehehehe..
esok dah nak balik..x sempat la nak jumpa..

red
9th December 2007, 01:02 AM
aik, sekeping je?

buntalshoot
9th December 2007, 09:44 AM
aik, sekeping je?

ikelah
9th December 2007, 09:48 AM
sekeping jek dulu sebab deme sakan berjalan setiap inci Pulau Pinang. Maklumler dah lama tak balik Tanjung, kena sapu habis ler!! :twisted:

sinister
9th December 2007, 10:19 AM
selamat dtg ke penang dr ali

ikelah
9th December 2007, 09:24 PM
sekeping jek dulu sebab deme sakan berjalan setiap inci Pulau Pinang. Maklumler dah lama tak balik Tanjung, kena sapu habis ler!! :twisted:<--- ni kena hijak... bukan koi yang tulis... isk isk isk

dR ali
9th December 2007, 09:34 PM
selamat dtg ke penang dr ali
hehehe... semalam dapat jumpa ngan sinister hensem...
hebat sinister ngan rodong-rodong... malam-malam pun street shooting... cool :D

ambo_az
9th December 2007, 09:37 PM
Saya, dr ali dan maman berada di Pulau Pinang selama 3 hari 2 malam kerana meraikan seorang rakan lama yang mengadakan majlis pernikahan anaknya di Kg. Sg. Udang, SPS. Malam pertama kami menginap di Jawi Inn dan pada malam kedua di Garden CIty Hotel.

Ini sajalah gambar yang sempat dinaikkan sewaktu kami melawat Fort Cornwallis yang dibna pada tahun 1786.

http://farm3.static.flickr.com/2181/2095410194_d17648fe8c_o.jpg
#1. Menentang penjajah

Inilah senapang yg dilaporkan hilang di balai polis tanjung, rupanyer Dr Ali n the geng yg ambik...lain kali bagitau ketua balai dulu kalau nak ambik!!!

ikelah
9th December 2007, 10:24 PM
http://farm3.static.flickr.com/2163/2097169653_78ec193a93_o.jpg
sarang tarantula

hehehe.... ditebing ker western hill. ada juga yang dilihat dari kabel tren tu. ;)

zilzals
9th December 2007, 10:30 PM
penang punyela besar sarang tarantula yg dijumpainya.he

zainzubir
9th December 2007, 10:57 PM
elleh hanty tahu sesajer kasi hanty hangin satu badan...balik2 sarang tarantula..balik2 tarantula...tarantula tarantula...balik2... :twisted: haaa...yg you all semua tu tak balik2 umah memasing apasal??udah2 ler tu jenjalan...balik2 jenjalan..jalan2 balik2... :evil: apa??hanty jeles??tau tak pa....

ikelah
9th December 2007, 10:58 PM
ok... satu lagi

http://farm3.static.flickr.com/2117/2098015536_9be9cbd39f_o.jpg

red
9th December 2007, 11:37 PM
ok... satu lagi

http://farm3.static.flickr.com/2117/2098015536_9be9cbd39f_o.jpg

hantar la PC lines and curves. dah elok kena dgn topik ni. tarikh tutup malam sok.

tembeling
10th December 2007, 02:50 AM
Tak sabor nak tengok sun rays tu..... :D

sinister
10th December 2007, 08:48 AM
selamat dtg ke penang dr ali
hehehe... semalam dapat jumpa ngan sinister hensem...
hebat sinister ngan rodong-rodong... malam-malam pun street shooting... cool :D

itu salah bang oi... yg hensem tu UFO...

dR ali
10th December 2007, 09:19 AM
Dr Ali awat x bgtau awai2 nak mai...
kalau tak kami bagi karpet merah siap sekali kompang..thehehehe..
esok dah nak balik..x sempat la nak jumpa..
hehehe... tak ada hal nyer...
sajer jer sekali sekala nok bagi suprise kat org penang... :D

walaubagaimana pun kami telah diraikan oleh member dari yob4ever.com...
walaupun kawan tok beri tau... tapi demeh dapat menghidu kehadiran kami... :D

dR ali
10th December 2007, 09:21 AM
selamat dtg ke penang dr ali
hehehe... semalam dapat jumpa ngan sinister hensem...
hebat sinister ngan rodong-rodong... malam-malam pun street shooting... cool :D

itu salah bang oi... yg hensem tu UFO...
hehehe... dua-dua hensem.. :D

dR ali
12th December 2007, 09:27 AM
Hmm... hari nih baru masuk opis... sibuk laa sikit...
up dulu sekeping..

http://farm3.static.flickr.com/2242/2104739298_93f61cc238.jpg

dR ali
12th December 2007, 12:47 PM
Alhamdulillah hari pertama kami di Penang langit betul-betul membiru... :D

gambor ni tanpa menggunakan CPL..
Photoshop pun hanya adjust level, curves, smart sharpen dan resize...

http://farm3.static.flickr.com/2306/2104310459_34b8ab283e.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2247/2104310541_2745e38ee8.jpg

kingmarul
12th December 2007, 12:54 PM
start doh mate ikang...
:evil:

dR ali
12th December 2007, 12:55 PM
start doh mate ikang...
:evil:
hehehe.... mata ikang dok keluor lagi tows....
hok nih baru 12 - 24 ajer... :D

kingmarul
12th December 2007, 12:59 PM
start doh mate ikang...
:evil:
hehehe.... mata ikang dok keluor lagi tows....
hok nih baru 12 - 24 ajer... :D

Lagi lah adoiiii..........
balik report kat mak!!!!!!!!!!!!
:evil:

dR ali
12th December 2007, 01:13 PM
gambor nih pulok shoot masa turun dari feri...
masa nih pusing-pusing cari hotel...
shoot dari dalam kereta ikelah ajer..
langit bertambah membiru dgn penggunaan "V-Filter" milik ikelah... :D

http://img124.imageshack.us/img124/4791/04kastamxs0.jpg (http://imageshack.us)

http://img144.imageshack.us/img144/3702/05jambesarqv9.jpg (http://imageshack.us)

ikelah
12th December 2007, 02:35 PM
Dr Ali,

Ni yang musykil ni. V filter tu equipment baru ke cermin tingkap V kool tu? :twisted:

Apa pon gambor Dr Ali memang cantik, with or without mata ikang

(Puan ikelah sedang checking)

:oops:

buntalshoot
12th December 2007, 03:32 PM
kakaka... puan ikelah yerr...


konpius jugak kalu encik ikelah taktau apa itu V filter

ambo_az
12th December 2007, 03:52 PM
Dr Ali,

Ni yang musykil ni. V filter tu equipment baru ke cermin tingkap V kool tu? :twisted:

Apa pon gambor Dr Ali memang cantik, with or without mata ikang

(Puan ikelah sedang checking)

:oops:

hehehe...puan ikelah beraksi lg

dR ali
12th December 2007, 06:34 PM
Up sikit lagi...

gambor nih kami jalan-jalan selepas dah check in hotel, solat dan lunch..

kelihatan ikelah di ikuti oleh maman....

http://img120.imageshack.us/img120/2772/06penangmd6.jpg (http://imageshack.us)

Ni pulok galeri cokelat ker aper....

http://img262.imageshack.us/img262/8164/07penangdy2.jpg (http://imageshack.us)

ikelah
12th December 2007, 06:40 PM
Tambah sikit...kerja ni ada time quota 10 minit

http://farm3.static.flickr.com/2310/2105520640_d10eb946fd_o.jpg
#1. Sg. Bakap, pokok kelapa

http://farm3.static.flickr.com/2122/2104742725_37b4d1b8db_o.jpg
#2.Simple macro untuk peminat macro

http://farm3.static.flickr.com/2291/2098182204_27ae658030_o.jpg
#3. Enjoying the ferry ride

http://farm3.static.flickr.com/2276/2097316223_907f5f5d3b_o.jpg
#4. Penang bridge dari Bukit Bendera

ikelah
12th December 2007, 09:22 PM
http://farm3.static.flickr.com/2120/2105698668_dfab90ddb3_o.jpg
#1. kena penyakit regim

http://farm3.static.flickr.com/2091/2105533074_68c2f01c15_o.jpg
#2. Nasi kandar- lazatnye

http://farm3.static.flickr.com/2171/2105532196_ce7733f5df_o.jpg
#3. feri Pulau Pinang

http://farm3.static.flickr.com/2320/2105531768_d0426d3b8a_o.jpg
#4. dia ni jog naik penang hill

dR ali
13th December 2007, 01:35 AM
Sikit lagi dari kawan...
Ukiran kat Meriam di Fort Cornwallis....

http://farm3.static.flickr.com/2147/2106099086_1ed985df66_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2258/2105319915_70d31eaa73_o.jpg

Ikelah sedang beraksi...

http://img517.imageshack.us/img517/6484/10drazmimr6.jpg

Kepuasan melihat hasil dari Nikkor 60mm dgn inovasi diffuser DIY beliau...

http://img405.imageshack.us/img405/1383/11drazmizq0.jpg

red
13th December 2007, 01:46 AM
http://img405.imageshack.us/img405/1383/11drazmizq0.jpg

pop kuiz- apakah yg bermain di fikiran ikelah?

a. fuhhh... cun sungguh
b. aiyaaa, camni kena angkat D300 minggu depan
c. mmphh mmphhhh (tengah kunyah chewing gum)
d. kalau la puan ikelah tahu saya tgh skodeng...

zainzubir
13th December 2007, 07:06 AM
http://img405.imageshack.us/img405/1383/11drazmizq0.jpg

pop kuiz- apakah yg bermain di fikiran ikelah?

a. fuhhh... cun sungguh
b. aiyaaa, camni kena angkat D300 minggu depan
c. mmphh mmphhhh (tengah kunyah chewing gum)
d. kalau la puan ikelah tahu saya tgh skodeng...

ini jawapan hanty tambah skit...kalau ler mrs tau...mau tido dalam keta balik nanati...cabuuuutss... :lol: :lol:

ikelah
13th December 2007, 07:43 AM
Ni sikit lagi bagi yang dengki. Sedapnya mengutuk orang. mrs ikelah dah approve D3 bukannya D300. Dia kata kalau nak upgrade biarlah yang terbaik.

http://farm3.static.flickr.com/2372/2104918651_c484d3c6da_o.jpg
#1. spider bukit bendera yang diskodeng

http://farm3.static.flickr.com/2041/2104919189_24550303ef_o.jpg
#2, Ini macro lagi

http://farm3.static.flickr.com/2274/2104741259_0e38ff0034_o.jpg
#3. Ni kalau yang suka cahaya sunrise masa awal sunrise

http://farm3.static.flickr.com/2256/2105520096_5b8ec9a1df_o.jpg
#4. Yang ni sun dah tinggi, dan dari angle lain.

http://farm3.static.flickr.com/2150/2104918821_e9aa10779a_o.jpg
#5. Pintu gerbang rumah hunty zain, dikidnapped ke penang hill.

ayarx_oren
13th December 2007, 08:16 AM
http://farm3.static.flickr.com/2171/2105532196_ce7733f5df_o.jpg
#3. feri Pulau Pinang

l

ni bukan feri pulau pinang..ni feri pulau rimau...tgk betul2 kat feri tu dia tulis 'Pulau Rimau'...
wakakakaka :D :D :D

ikelah
13th December 2007, 09:56 AM
http://farm3.static.flickr.com/2171/2105532196_ce7733f5df_o.jpg
#3. feri Pulau Pinang

l

ni bukan feri pulau pinang..ni feri pulau rimau...tgk betul2 kat feri tu dia tulis 'Pulau Rimau'...
wakakakaka :D :D :D

cis! aku silap faham... jangan salahkan aku.. yang 2 orang lagi tu kate feri pulau pinang, aku ulang sebut je. :twisted:

rburns
13th December 2007, 11:09 AM
sejak keluar dari kepompong kit lens ni... gambar Dr Azmi makin powerr la..!!!
kalau Mrs Ikelah da approvekan D3.... senyum lebar ler Maman...!!! hehehe
Nice work doc.... Dr ALi punya gambar pun cun..!!

Kavalera
13th December 2007, 02:31 PM
http://img405.imageshack.us/img405/1383/11drazmizq0.jpg

pop kuiz- apakah yg bermain di fikiran ikelah?

a. fuhhh... cun sungguh
b. aiyaaa, camni kena angkat D300 minggu depan
c. mmphh mmphhhh (tengah kunyah chewing gum)
d. kalau la puan ikelah tahu saya tgh skodeng...

Ikelah : Pohhhhpaleeeehhhh!!! wuuuuuuuu....

ikelah
13th December 2007, 04:06 PM
Tambah sikit lagi.

http://farm3.static.flickr.com/2290/2106403139_93e5e233a4_o.jpg
#1. Pemandangan Bandaraya Pulau Pinang dari Bukit Bendera

http://farm3.static.flickr.com/2279/2107191154_239df3a5ab_o.jpg
#2. Pemandangan Jambatan Pulau Pinang dari Bukit Bendera

http://farm3.static.flickr.com/2280/2107188636_ae4d492704_o.jpg
#3. Pemandangan Tanjung Bunga dari Bukit Bendera

http://farm3.static.flickr.com/2395/2106401873_b43bae6b47_o.jpg
#4. Maman mimik kedudukan kuli di Penang zaman penjajah

http://farm3.static.flickr.com/2221/2106398065_6bacf361f5_o.jpg
#5. Kuiz tu rasa-rasa yang ni jawapannya kut?

http://farm3.static.flickr.com/2243/2107186182_de4273f81c_o.jpg
#6. Ni lampu jalan di Bukit Bendera

Saya keluar dari kit lens sebab ia rosak, tak de pilihan.
Bila nak rosakkan 18-135 tu? boleh gi ambil 17-55 F2.8 dr malek , biar kena bakar oleh mrs rburns. ;)

ikelah
13th December 2007, 04:08 PM
Yang ni maman ambik khas untuk brother kavalera.

http://farm3.static.flickr.com/2414/2106600461_23b71291e2_o.jpg

Kavalera
13th December 2007, 04:14 PM
Yang ni maman ambik khas untuk brother kavalera.

http://farm3.static.flickr.com/2414/2106600461_23b71291e2_o.jpg

Ni aku rasa "terancam" dek maman nih...

rburns
13th December 2007, 05:18 PM
Dr Azmi: 18-55 pun mengambil masa 2 tahun sebelum ia menjadi melukut di tepi gantang...!! 18-135 baru 10 bulan.. hehehe.... ni racun 17-55 ni yg x tahan ni..!! hehehe.. tapi serious doc.. Maman mmg ada bakat..!! Ala bagi je la... D50 tu kat dia... kesian tgk dia merayu nak jual kapal sebab nak beli kamera...!! heheeh...

ikelah
13th December 2007, 10:22 PM
Dr Azmi: 18-55 pun mengambil masa 2 tahun sebelum ia menjadi melukut di tepi gantang...!! 18-135 baru 10 bulan.. hehehe.... ni racun 17-55 ni yg x tahan ni..!! hehehe.. tapi serious doc.. Maman mmg ada bakat..!! Ala bagi je la... D50 tu kat dia... kesian tgk dia merayu nak jual kapal sebab nak beli kamera...!! heheeh...

hehehe... namun memangdalam keadaan serius aku nanti kalau dia tak belajr dan asyik dengan kamera je.. biar dia kumpul duit sendiri, lepas spm cukuplah untuk 1 dslr.;)

http://farm3.static.flickr.com/2309/2105532044_7669713c5c_o.jpg
#1. macro ukiran atas meriam. meriam canon bukan pontianak.

http://farm3.static.flickr.com/2243/2104742155_7e76d36fa8_o.jpg
#2. Kabus di genting

http://farm3.static.flickr.com/2131/2105696122_1b0e84a0a6_o.jpg
#3. entah poko apa yang dimacrokan ni

http://farm3.static.flickr.com/2173/2107367008_655ec9ae4c_o.jpg
#4. Anita of Fort Cornwallis

http://farm3.static.flickr.com/2050/2104920341_899aaf126e_o.jpg
#5. Ni satu untuk red

wanoridz
13th December 2007, 11:33 PM
http://farm3.static.flickr.com/2173/2107367008_655ec9ae4c_o.jpg
#4. Anita of Fort Cornwallis


owhh inilah dia gadis yg heboh diperkatakan diseluruh pelusuk kuantan itu.

red
13th December 2007, 11:51 PM
http://farm3.static.flickr.com/2050/2104920341_899aaf126e_o.jpg

Nephila antipodiana

dR ali
15th December 2007, 10:06 PM
Chulia Road Backstreet view...

http://farm3.static.flickr.com/2009/2112912554_ea4969017f.jpg

dR ali
15th December 2007, 10:08 PM
Bangunan lama...

http://farm3.static.flickr.com/2171/2112912672_e18fa2afe9.jpg

Cathay Hotel...

http://farm3.static.flickr.com/2358/2112912608_7ce7684271.jpg

Muzium Negeri..

http://farm3.static.flickr.com/2366/2112912750_3c09b70034.jpg

ikelah
15th December 2007, 11:06 PM
Gambar Bukit Bendera lagi

http://farm3.static.flickr.com/2319/2106597673_0c13eaa86c_o.jpg
#1. Masjid Bukit Bendera terletak antara puncak tertinggi Bukit Bendera.

http://farm3.static.flickr.com/2233/2107377410_5913098fa4_o.jpg
#2. Terowong tren Bukit Bendera.

http://farm3.static.flickr.com/2382/2098182904_9de307bc35_o.jpg
#3. Bangunan lama di Leith Road

Streamyx slow malam ni.

dR ali
16th December 2007, 07:14 AM
http://img147.imageshack.us/img147/8026/16motopx9.jpg (http://imageshack.us)

motorsikal nih hanya disewakan kpd pelancung asing...

dR ali
16th December 2007, 07:15 AM
http://img147.imageshack.us/img147/3346/17municipalld9.jpg (http://imageshack.us)

buntalshoot
16th December 2007, 07:51 AM
http://farm3.static.flickr.com/2173/2107367008_655ec9ae4c_o.jpg
#4. Anita of Fort Cornwallis


owhh inilah dia gadis yg heboh diperkatakan diseluruh pelusuk kuantan itu.

bukan kuantan ajer... abis seluruh kuala lumpur heboh apabila mereka diberitakan menemui gadis misteri di atas puncak bukit bendera.

dR ali
16th December 2007, 08:13 AM
http://farm3.static.flickr.com/2383/2113228711_10fd427e29.jpg

dR ali
16th December 2007, 08:13 AM
http://farm3.static.flickr.com/2263/2113228763_e30c01c752.jpg

dR ali
16th December 2007, 03:01 PM
http://farm3.static.flickr.com/2386/2114651446_12c711e2a6.jpg

ikelah
16th December 2007, 05:54 PM
http://farm3.static.flickr.com/2020/2113860893_cc5ffc5403_o.jpg
#1. Penjual Nasi Kandar di Penang Road

http://farm3.static.flickr.com/2024/2113860711_cf8d0236c8_o.jpg
#2. Melepak persimpangan Penang Road dan Chulia Street

http://farm3.static.flickr.com/2061/2113859649_1d5b04571e_o.jpg
#3. Muncung meriam lama di Kubu Fort Cornwallis

http://farm3.static.flickr.com/2052/2114638168_f7c459a72d_o.jpg
#4. Soalan: Apakah yang beriya benar Drali shoot tu sambil diperhati oleh maman?

http://farm3.static.flickr.com/2297/2114637386_836b587715_o.jpg
#4a. Jawapan: Ukiran pada Meriam Johor di Kubu Fort Cornwallis

http://farm3.static.flickr.com/2261/2113859865_f31401d951_o.jpg
#5. Tali di Kubu Fort Cornwallis