PDA

View Full Version : Sigma 10-20mm



rodzihad
11th January 2008, 09:31 AM
Salam.................tolong komen.................
http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0007a.jpg
http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0005-5.jpg
http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0003-7.jpg http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0002-8.jpg
http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0001-10.jpg
http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0004-7.jpg
http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0006-3.jpg

arie_gaban
11th January 2008, 09:37 AM
saya nak komen gambar yang ada awek2 tue ja abg rozihad..
awek baju hitam cun..hahaha..

trexclanz
11th January 2008, 10:14 AM
cuma nak komen.. cantek..
saya teringin sgt nak guna wide lens.. tapi tak mampu lagi..
hehehe
budget 2009 kot...
hehhee

Firdaus™
11th January 2008, 10:35 AM
cantik...teringin jugak nak guna wide lens nih...huhu...bila la dapat ek....sabau je la :)

jejaka
11th January 2008, 11:03 AM
wow dah beli... nanti saya nak cuba test yer..

azri
11th January 2008, 12:13 PM
saya punya komen sama macam arie..

sepi
11th January 2008, 12:25 PM
Salam.................tolong komen.................
http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0007a.jpg
http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0006-3.jpg

Pada mata saya yang tidak seberapa ini, ada sedikit blur pada kedua2 gambar ini. Saya juga sedang mencari lense ultra wide, agak2 berapa harga di pasaran sekarang?

AskMe
11th January 2008, 12:39 PM
Kalau Canon EFS 10-22 harga dia RM2380(KL) dan USD 600 (Hanoi)
Saya tengah order lens ni kat Hanoi.

sepi
11th January 2008, 01:04 PM
Kalau Canon EFS 10-22 harga dia RM2380(KL) dan USD 600 (Hanoi)
Saya tengah order lens ni kat Hanoi.

Selamat ke order kat Hanoi? Order guna ape? Jauh ke beza harganya klu di KL?

AskMe
11th January 2008, 01:12 PM
Selamat ke order kat Hanoi? Order guna ape? Jauh ke beza harganya klu di KL?
Maaf, saya sekarang nie bekerja kat Vietnam.

rodzihad
11th January 2008, 02:03 PM
Pada mata saya yang tidak seberapa ini, ada sedikit blur pada kedua2 gambar ini. Saya juga sedang mencari lense ultra wide, agak2 berapa harga di pasaran sekarang?

Terima kasih...............memang blur sikit sebab saya focus kat foreground untuk gambar bawah..............gambar BW tu F besar sangat sebab tu soft sikit............

Lense 10-20mm ni saya beli kat langkawi........RM 1650.00 ................kalau kat KL lagi murah rasanya.................

perliz
11th January 2008, 02:12 PM
Nice awan there..nak komen pun,sbb ni wide angle (tak pandai pakai) distortion membuatkan sedikit distraction :wink: up sunset la bang.

arie_gaban
12th January 2008, 08:50 AM
haik..10-20mm dah tinggal 1650?
gila kentang murah dari dulu..

abdulLatif
12th January 2008, 10:24 AM
Pada mata saya yang tidak seberapa ini, ada sedikit blur pada kedua2 gambar ini. Saya juga sedang mencari lense ultra wide, agak2 berapa harga di pasaran sekarang?

Terima kasih...............memang blur sikit sebab saya focus kat foreground untuk gambar bawah..............gambar BW tu F besar sangat sebab tu soft sikit............

Lense 10-20mm ni saya beli kat langkawi........RM 1650.00 ................kalau kat KL lagi murah rasanya.................

gile murah..
mane nak carik tu??
sigma ke nikkor je? hehe :D

rasdi75
12th January 2008, 11:20 AM
tu murah giler.kat kedai mana?

azri
12th January 2008, 12:17 PM
Lense 10-20mm ni saya beli kat langkawi........RM 1650.00 ................kalau kat KL lagi murah rasanya.................
abg rodzi, lens ni beli kat kedai dlm area jeti kuah tu ka?

rodzihad
12th January 2008, 01:55 PM
tu murah giler.kat kedai mana?

kat MS Photo Centre
TSH Parade, Pokok Asam, Langkawi...............

ini gambar owner kedai tu....................
kalau nak nombor telefon.......PM saya...................

http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0008-2.jpg[/img]

ayarx_oren
12th January 2008, 02:39 PM
kedai melayu kita...jom pi langkawi..shopping...hahahaha...warranty kira mcm mana bang rodzihad

rodzihad
12th January 2008, 02:44 PM
kedai melayu kita...jom pi langkawi..shopping...hahahaha...warranty kira mcm mana bang rodzihad

Waranti macam kedai orang lain jual gak.................hee...heee...heeee.....barang ori bukan mai naik kapal selam...............
Rasa-rasanya inilah masanya kita nak tolong orang kita.............

azri
12th January 2008, 02:44 PM
kedai melayu kita...jom pi langkawi..shopping...hahahaha...warranty kira mcm mana bang rodzihad
idea yg bernas Encik Ayarx, bila nak pi tu?

rodzihad
12th January 2008, 02:46 PM
Nah.........ambik nama penuh ngan no.tepon dia...................

Mohamad Saadun Musa.......................saya panggil dia Mat
telefon : 012-407 8543

zilzals
12th January 2008, 03:03 PM
superb pics bro.....thn 2010 kot baru pakai wide...hehehe

jejaka
12th January 2008, 03:35 PM
adakah ini midon yang pernah saya call dulu ? .. ntah la ..

sepi
12th January 2008, 03:41 PM
Pada mata saya yang tidak seberapa ini, ada sedikit blur pada kedua2 gambar ini. Saya juga sedang mencari lense ultra wide, agak2 berapa harga di pasaran sekarang?

Terima kasih...............memang blur sikit sebab saya focus kat foreground untuk gambar bawah..............gambar BW tu F besar sangat sebab tu soft sikit............

Lense 10-20mm ni saya beli kat langkawi........RM 1650.00 ................kalau kat KL lagi murah rasanya.................

Ini lense baru atau 2nd hand bang rodzihad? Kalau mcm saya yg dok jauh ni mcm mana nak order? Ada buat perkhidmatan pos laju ke?

rodzihad
12th January 2008, 04:27 PM
Ini lense baru atau 2nd hand bang rodzihad? Kalau mcm saya yg dok jauh ni mcm mana nak order? Ada buat perkhidmatan pos laju ke?

Lense tu baru punya...................saya tanya kat kedai di Jeti Langkawi..........dia letak rega RM 3450.00 dan lepas diskaun jadi RM 2660.00.........
Rega RM 1650.00 tu saya dah tanya En. Mat sebelum berlayar ke Langkawi...........

Bab penghantaran saya rasa hanya tuan yang punya diri saja yang boleh jawab..................boleh telefon terus kat En. Mat kita tentang cara-cara penghantaran dan bayaran tu............

sepi
12th January 2008, 04:47 PM
Ini lense baru atau 2nd hand bang rodzihad? Kalau mcm saya yg dok jauh ni mcm mana nak order? Ada buat perkhidmatan pos laju ke?

Lense tu baru punya...................saya tanya kat kedai di Jeti Langkawi..........dia letak rega RM 3450.00 dan lepas diskaun jadi RM 2660.00.........
Rega RM 1650.00 tu saya dah tanya En. Mat sebelum berlayar ke Langkawi...........

Bab penghantaran saya rasa hanya tuan yang punya diri saja yang boleh jawab..................boleh telefon terus kat En. Mat kita tentang cara-cara penghantaran dan bayaran tu............

Terima kasih abang rodzihad. Kalau ada rezeki bolehlah pergi ke pulau langkawi ambil 1 lense ni.

cgmulia
12th January 2008, 06:18 PM
http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0005-5.jpg

gambar ni kena hati2... mcm nk terbalik lh pulak...

kalau en rozihad tidak keberatan...

kalau nak amik landscape.. ada baiknya kita gunakan aperture kecil dan focus pada bground.. foreground kasi blur takpe.. pasal mata org sentiasa lihat di tgh... kecuali ada sesuatu yg lead mata kita... omputis kata leading line...

itu je nak komen... saya pun masih belajar... kalau salah maaflah.. sekadar pendapat

ayarx_oren
12th January 2008, 06:37 PM
Ini lense baru atau 2nd hand bang rodzihad? Kalau mcm saya yg dok jauh ni mcm mana nak order? Ada buat perkhidmatan pos laju ke?

Lense tu baru punya...................saya tanya kat kedai di Jeti Langkawi..........dia letak rega RM 3450.00 dan lepas diskaun jadi RM 2660.00.........
Rega RM 1650.00 tu saya dah tanya En. Mat sebelum berlayar ke Langkawi...........

Bab penghantaran saya rasa hanya tuan yang punya diri saja yang boleh jawab..................boleh telefon terus kat En. Mat kita tentang cara-cara penghantaran dan bayaran tu............

agak konpius...
adakah kedai di jeti langkawi tu kedai yg sama dengan kedai en.mat atau kedai lain??
rega 1650 tu adakah spesel untuk abam rohzihad saja??

sekian..makasih...

wide lense..jaga2 distort yg melampau..

nassir
12th January 2008, 07:59 PM
bulan lepas pegi langkawi adagak recce kamera + lens,tp reger mcm bukan free tax je,+100% tax adalah..banyak lagi ke lens 10-20mm ni kat kedai dia..boleh nak beli,mcm nak pegi masa LTDL ni nanti

fauzibaie
12th January 2008, 09:08 PM
Salam bang. Lama tak jumpa. Lens cantekla bang. Awat lani juai lens pulak ka?
Nak oder buleh ka? :D 8)

rodzihad
12th January 2008, 11:27 PM
http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0005-5.jpg

gambar ni kena hati2... mcm nk terbalik lh pulak...

kalau en rozihad tidak keberatan...

kalau nak amik landscape.. ada baiknya kita gunakan aperture kecil dan focus pada bground.. foreground kasi blur takpe.. pasal mata org sentiasa lihat di tgh... kecuali ada sesuatu yg lead mata kita... omputis kata leading line...

itu je nak komen... saya pun masih belajar... kalau salah maaflah.. sekadar pendapat

Terima kasih CG.......sebenarnya komen macam ni yang saya nak dengar.................saya sendiri memang rasa macam hotel tu nak tumbang saja...............selalunya macamana nak settle problem ni.................

p/s: ni 1st time saya guna wide angle lense......................sebelum ni dok tenggok orang punya saja..................

hadzleyharith
12th January 2008, 11:45 PM
antara lens yang best dan rega murah..mampu milik...

jaggat
13th January 2008, 06:59 PM
Aku pinjam lens sigma 10-20 ni pada kawan. pakai untuk 3 hari jer.
Terus stim siot. Takde apa2 nak complain. semuanya bagus.

Ni antara gambar yg aku ambik dalam tempoh 3 hari guna lens tu.

http://www.jaggat.com/wp-content/uploads/2008/01/dsc_2215.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2244/2188615839_4bb0e6076f_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2032/2188615637_87ff41d6d5_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2061/2188615737_332cd09b54_o.jpg

cgmulia
13th January 2008, 07:15 PM
kalau tak silap laa..

pendapat saya.. jika nak main ngan 10mm nih.. kena pastikan kita ada paksi yg sesuai.. sama ada di tengah2.. atau yepi.. jgn terlebih.. jgn terkurang.. sat gi rebah bangunan tu.. kekeke


bro jaggat..

stim siott!!!

mknace
13th January 2008, 08:11 PM
nak komen gak aaahh..

saya rasa awak sesuai tul pinjamkan lens tu pada saya kalau dah beli ultra wide lens
bagi teruih lagi baiiikkkk... :lol:

karim
13th January 2008, 08:49 PM
Memang cantik la..................bila la nak dapan lens nee....no kome la saya bagi 10 bintang......... :D :D :D :D

rodzihad
13th January 2008, 11:01 PM
Aku pinjam lens sigma 10-20 ni pada kawan. pakai untuk 3 hari jer.
Terus stim siot. Takde apa2 nak complain. semuanya bagus.

Ni antara gambar yg aku ambik dalam tempoh 3 hari guna lens tu.


Nanti nak gak buat gambar sunset..................cantik giler...................

p/s CG boleh kasi contoh tak...............saya tak berapa nampak mana nak letak centre gambar supaya tak nampak bangunan tu tumbang........

rasdi75
13th January 2008, 11:24 PM
aiseyman..saadun rupanya.member sekolah aku dulu la.orang perak dia tu.thanks abam rodzihad coz bg no telepon dia.
nanti aku contact dia.

buttet
13th January 2008, 11:45 PM
saya juga stim dgn 10-20mm kwkwkw

cruezz
14th January 2008, 12:05 AM
berapa harga lens nih?

fauzibaie
14th January 2008, 12:29 AM
Salam...
kalau boleh baca la posting sebelum ni dulu.
jangan main tonyohh saja no.
salam pun tak bagi.
yang dia tanya tu tuan rumah dah cakap awai2 dah.
yang elok, pi ke My Lens dan pekenai diri dulu ya.
j a n g a n m a r a h h a h h h, nnti kena juai.. muahahahhhh 8)

cruezz
14th January 2008, 09:53 AM
Salam...aiseh sudah kena tegur hehehe...tapi takpa dah sendiri punya silap...thanks Encik Baie...actually baru lagi kat sini...so tak berapa nak tau sangat etika yg kena jaga kat sini...rupanya takleh main tonyoh ja 8) lagipun semalam dah lewat and mata pun dah berat tu tp bila baca thread ni terus minat ngan lens nih...nak baca dari awal mata dah berat...minta maaf malaysia...minta maaf semua :)

shaifulrizal
14th January 2008, 10:03 AM
penggunaan wide lens ni..kalo vertical mcm tak sesuai sangat(saya penah buat jugak..tapi amat jarang sekali)
..ultrawide ni sesuai kalo horizontal..tapi..mcm cg cakap..horizon line pon kena jaga..

fauzibaie
14th January 2008, 10:09 AM
W'salam. Heh heh...OK la tu.
Selamat datang ke FMDC. Kat sini macam2 ada dan semuanya sangat peramah.
Kalau tak paham apa2 tanya kat sini, ada saja yang akan membantu.
Kalau ada info ka apa2 yang istimewa boleh kongsi kat sini.
Kalau boleh kenalkan diri, lokasi, url, kamera dan lain2nya kata link ni ya.
http://www.fotopages.com.my/forum/viewforum.php?f=15
Welkam sekali lagi... :lol: 8)

jejaka
14th January 2008, 10:39 AM
Salam...aiseh sudah kena tegur hehehe...tapi takpa dah sendiri punya silap...thanks Encik Baie...actually baru lagi kat sini...so tak berapa nak tau sangat etika yg kena jaga kat sini...rupanya takleh main tonyoh ja 8) lagipun semalam dah lewat and mata pun dah berat tu tp bila baca thread ni terus minat ngan lens nih...nak baca dari awal mata dah berat...minta maaf malaysia...minta maaf semua :)

biasala tu baru belajar.. sama mcm saya gak..

tapi semua forum yg ada biasanya sama je.. meh kita sama2 memahirkan diri berforem plak...

yak yak yeh..

azri
14th January 2008, 10:40 AM
topik ni secara tak langsung macam racun plak utk mereka2 yg takda lens ni lagi :twisted: :twisted:

perliz
14th January 2008, 12:26 PM
Aku pinjam lens sigma 10-20 ni pada kawan. pakai untuk 3 hari jer.
Terus stim siot. Takde apa2 nak complain. semuanya bagus.

Ni antara gambar yg aku ambik dalam tempoh 3 hari guna lens tu.
http://farm3.static.flickr.com/2244/2188615839_4bb0e6076f_o.jpg


Stim siot! Saya suka gambo atas ni, boleh abg jaggat share exif?

harummanis
14th January 2008, 12:33 PM
Patutnya petang semalam saya ke Kola Pegheleh untuk mengetes lensa ini. Dikatakan sungguh dahsyat bukaan nya! Bro Rodzihad lepas nie shoot landskap pulak ka? Ada teknik portrait guna wide angle lens + lighting? Kalau ada bro buat eksperimen, jgn lupa kongsi di sini yak!

jaggat
14th January 2008, 04:32 PM
Aku pinjam lens sigma 10-20 ni pada kawan. pakai untuk 3 hari jer.
Terus stim siot. Takde apa2 nak complain. semuanya bagus.

Ni antara gambar yg aku ambik dalam tempoh 3 hari guna lens tu.
http://farm3.static.flickr.com/2244/2188615839_4bb0e6076f_o.jpg


Stim siot! Saya suka gambo atas ni, boleh abg jaggat share exif?

Save ajer gambar tu dalam pc ko... dan dapatkan exif data pada file info.

rodzihad
14th January 2008, 04:35 PM
Patutnya petang semalam saya ke Kola Pegheleh untuk mengetes lensa ini. Dikatakan sungguh dahsyat bukaan nya! Bro Rodzihad lepas nie shoot landskap pulak ka? Ada teknik portrait guna wide angle lens + lighting? Kalau ada bro buat eksperimen, jgn lupa kongsi di sini yak!

Potrait guna 10-20mm...............nak kena belajaq juga cara-caranya tu...............
Tapi ada try gak ler.....jadi lebih kurang macam ini saja............

http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0002-9.jpg
http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0001-11.jpg

gambar-ini diambil semasa Tag Along Asmady Ahmad.................

Lighting plak tak pakai payung..................pakai ini saja...........

http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/DDFdiffusser2s.jpg
(satu jenis racun lagi...................ini lightsphere pun serender wooo.........)

sentinel103
14th January 2008, 04:40 PM
mintak maaf ..... off topic sikit ......




Lighting plak tak pakai payung..................pakai ini saja...........

http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/DDFdiffusser2s.jpg
(satu jenis racun lagi...................ini lightsphere pun serender wooo.........)

malam tadi aku tanya kat kedai ...... mahal sungguh harganya benda ni ...... kedai tu mintak RM180.....

rodzihad
14th January 2008, 04:43 PM
mintak maaf ..... off topic sikit ......




Lighting plak tak pakai payung..................pakai ini saja...........

(satu jenis racun lagi...................ini lightsphere pun serender wooo.........)

malam tadi aku tanya kat kedai ...... mahal sungguh harganya benda ni ...... kedai tu mintak RM180.....

Lightsphere dulu lagi mahal..............saya beli ori masa mula-2 dulu 299

jal
14th January 2008, 10:17 PM
Dulu kena racun ngan abg pasai LS, trus beli satu. Nampak gayanya kena beli DDF pulak lepas ni. :D

fauzibaie
15th January 2008, 12:00 AM
Kalau ada kaki yang pandai mereka, boleh buat sendiri kot.
Aku ingat tak habeh RM20. :lol: :lol: 8) 8)

mychronicle
15th January 2008, 12:41 AM
10-20 Sigma..dah 4 bulan aku pakai memang best...landscape boleh...potrait pun boleh...photojournilsm pun boleh...apa pun boleh. Tak menyesal aku angkat...lah ni sampai sekarang asyik-asyik wide aje photo.

http://farm3.static.flickr.com/2042/2158779108_6dfc8530b6.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2129/2131137088_4cc63fd318.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2297/1719415134_e68d7e10d2.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2118/2146694484_d6db62b17f.jpg

hatemaster
15th January 2008, 04:28 AM
ni memang lens fav saye..kalo travel hampir 90% shot saya pakai ini je...mmg sharp abis..lbh sharp dari sigma 18-50mm f2.8 saya...

http://static.flickr.com/2203/2163590017_475a09e11a.jpg (http://www.flickr.com/photos/hatemaster/2163590017/)
http://static.flickr.com/2266/2178368759_4c541abaa9.jpg (http://www.flickr.com/photos/hatemaster/2178368759/)

arie_gaban
18th January 2008, 08:43 AM
dok ushar abg asmady punya DDF.
ingat buat seniri punya..rerupa ada jual..
nak beli satu..macam best ja..

Ridwan
18th January 2008, 10:03 AM
rasanya hari tu tanya rega kat sini 2K .. kat langkawi mungkin murah sebab takde tax kot .. bleh beli kat langkawi la camnie ..

mn
18th January 2008, 10:23 AM
rasanya hari tu tanya rega kat sini 2K .. kat langkawi mungkin murah sebab takde tax kot .. bleh beli kat langkawi la camnie ..

rodzihad, kalau kat Langkawi ni memang ada stok ka..? atau nak kena Order..? Tgh berhajat nak ke Langkawi dlm waktu terdekat nih

jejaka
18th January 2008, 10:24 AM
rasanya hari tu tanya rega kat sini 2K .. kat langkawi mungkin murah sebab takde tax kot .. bleh beli kat langkawi la camnie ..

lepas ni semua org berpusu ke langkwai pula.. kedai bangsa kita plak tue.. apa lagi.. jom menyokong..

Ridwan
18th January 2008, 10:54 AM
tanya L lens la camnie hahahahahhahahaa .. 17-40 F4 L brape agak agaknya ek ..

Dee
18th January 2008, 11:39 AM
rasanya hari tu tanya rega kat sini 2K .. kat langkawi mungkin murah sebab takde tax kot .. bleh beli kat langkawi la camnie ..

rodzihad, kalau kat Langkawi ni memang ada stok ka..? atau nak kena Order..? Tgh berhajat nak ke Langkawi dlm waktu terdekat nih

assalamualaikum. sebenarnya, semua camera, flash dan lens adalah duty free untuk seluruh Malaysia. Jadi, tidak ada special price untuk Langkawi.
lagu mana saya tau, saya kan orang Langkawi. Pasal harga rendah, Che Mat tak amik untung banyak banyak kalau pembelinya melayu. Tentang stock ada atau tidak, tu kena tanya Che Mat dulu. Nak suruh saya tolong beli dan hantar dengan pos laju pun saya boleh aturkan, tapi duit masuk dulu laa. jangan lupa, duit minyak dan pos laju sama. advance advance tak main laaa.

Ridwan
18th January 2008, 11:41 AM
ade member nak pegi sane kursus hari nie sampai ahad .. dah cakap kat dia tentang kedai nie .. mungkin dia akan ke sane gak ... 17-40 F4 L brape kat situ ? hehehheee

harummanis
18th January 2008, 01:21 PM
rasanya hari tu tanya rega kat sini 2K .. kat langkawi mungkin murah sebab takde tax kot .. bleh beli kat langkawi la camnie ..

rodzihad, kalau kat Langkawi ni memang ada stok ka..? atau nak kena Order..? Tgh berhajat nak ke Langkawi dlm waktu terdekat nih

assalamualaikum. sebenarnya, semua camera, flash dan lens adalah duty free untuk seluruh Malaysia. Jadi, tidak ada special price untuk Langkawi.
lagu mana saya tau, saya kan orang Langkawi. Pasal harga rendah, Che Mat tak amik untung banyak banyak kalau pembelinya melayu. Tentang stock ada atau tidak, tu kena tanya Che Mat dulu. Nak suruh saya tolong beli dan hantar dengan pos laju pun saya boleh aturkan, tapi duit masuk dulu laa. jangan lupa, duit minyak dan pos laju sama. advance advance tak main laaa.



OT: Bro Dee! Lama tak jumpa? Shoot golf lagi ka tahun nie? So, dah upgrade kamera?

nizamzailan
18th January 2008, 03:16 PM
tanya L lens la camnie hahahahahhahahaa .. 17-40 F4 L brape agak agaknya ek ..


Nah.........ambik nama penuh ngan no.tepon dia...................

Mohamad Saadun Musa.......................saya panggil dia Mat
telefon : 012-407 8543

Batter encik Ridwan call terus owner kedai tu.

rodzihad
20th January 2008, 08:50 PM
tanya L lens la camnie hahahahahhahahaa .. 17-40 F4 L brape agak agaknya ek ..


Nah.........ambik nama penuh ngan no.tepon dia...................

Mohamad Saadun Musa.......................saya panggil dia Mat
telefon : 012-407 8543

Batter encik Ridwan call terus owner kedai tu.

Terima kasih Nizam...............penat gak............pakat dok tanya tapi tak baca dari awai.........hheeeee...hheeee...hheeeee

jejaka
20th January 2008, 11:21 PM
no dah ada.. kol je la.. apola.. pemalas sungguh.. nanti mcm mana nak pikul body 1D yg berat tue.. hehehe..

dalila
20th January 2008, 11:36 PM
1650 je??? biaq btui.. murah giles :D

krenzz
20th January 2008, 11:39 PM
hmm..mmg nak beli lens neh tp ape2 pon kena angkat canon 17-40 L f/4 dulu...pada sape2 yg beli lens neh dgn harga terbest skali sila ler bgtau saya..huhuhuh

jejaka
21st January 2008, 12:19 AM
1650 je??? biaq btui.. murah giles :D


kalau tokey kedai niat nak sedekah.. sure lagi murah..

dalila
21st January 2008, 12:59 AM
1650 je??? biaq btui.. murah giles :D


kalau tokey kedai niat nak sedekah.. sure lagi murah..


ada memana tokey nak sedekah tokina 12-24 tak? hehehhe

arie_gaban
21st January 2008, 02:10 PM
wuih cik amoi bunga suda mintak tokina..
aku nak mintak sigma jugak..

mnazri
25th January 2008, 11:01 AM
Pada mata saya yang tidak seberapa ini, ada sedikit blur pada kedua2 gambar ini. Saya juga sedang mencari lense ultra wide, agak2 berapa harga di pasaran sekarang?

Terima kasih...............memang blur sikit sebab saya focus kat foreground untuk gambar bawah..............gambar BW tu F besar sangat sebab tu soft sikit............

Lense 10-20mm ni saya beli kat langkawi........RM 1650.00 ................kalau kat KL lagi murah rasanya.................

cukup murah punyo.........

meredzone
25th January 2008, 11:09 AM
pernah pakai lens Sigma 10-20 ni dulu. mmg best (super wide). tumpang satu rozihad. :)
http://img246.imageshack.us/img246/5623/2arc8.jpg

fauzibaie
25th January 2008, 11:15 AM
racun baek punya ni...
racun jangan tak racun...paraquat ka apa ni...? 8)

trexclanz
25th January 2008, 11:20 AM
pernah pakai lens Sigma 10-20 ni dulu. mmg best (super wide). tumpang satu rozihad. :)
http://img246.imageshack.us/img246/5623/2arc8.jpg

waduh..waduh....
cantik nye..........
ish..ish....
best tuh

cruezz
25th January 2008, 11:21 AM
mai sapa ada nak bagi sewa 10-20mm nikon mount...nak sewa nak pi langkawi photo hunt :)

zulz
25th January 2008, 11:21 AM
kena tukar tajuk ni...dah sampai tahap meracun skang ni....semalam baru jer tanya harga lens ni...RM1800....

meredzone
25th January 2008, 11:24 AM
racun baek punya ni...
racun jangan tak racun...paraquat ka apa ni...? 8)

racun sikit2 je che' fauzi. bagi sapa2 yg minat scenery/landscape/cityscape....mmg kena ada lens ni. mmg ada lens2 lain mcm nikon 12-24, sigma 12-24 etc....tapi perbezaan antara 10mm and 12mm amat ketara sekali.... :D

meredzone
25th January 2008, 11:41 AM
last 2 keping yg shoot @ 10mm. waktu siang boleh, indoor pun ok jugak. ok dah. sorry cik rozihad. dok tumpang kat hread hang. bukan apa,teringat kenangan manis sama 10-20 dulu... :)
http://img518.imageshack.us/img518/9518/002br4.jpg

http://img164.imageshack.us/img164/653/003cr0.jpg

rodzihad
25th January 2008, 12:57 PM
pernah pakai lens Sigma 10-20 ni dulu. mmg best (super wide). tumpang satu rozihad. :)
http://img246.imageshack.us/img246/5623/2arc8.jpg

No prob Meredzone.....kawan-kawan tumpang posting memang di alu-alukan...............boleh dapat banyak info lagi pasal lense ni......................
Pernah tak shoot model ngan lense 10-20 tu.............?kot-2 nampak kelainan sikit dari biasa..................kalau ada post ler nak tenggok..................

meredzone
25th January 2008, 03:47 PM
pernah pakai lens Sigma 10-20 ni dulu. mmg best (super wide). tumpang satu rozihad. :)


No prob Meredzone.....kawan-kawan tumpang posting memang di alu-alukan...............boleh dapat banyak info lagi pasal lense ni......................
Pernah tak shoot model ngan lense 10-20 tu.............?kot-2 nampak kelainan sikit dari biasa..................kalau ada post ler nak tenggok..................

lens ni tk sesuai sgt utk people or model shoot. sbb distortion. elok2 kurus nnti nmpk gemuk pulak. tapi bagi yg sukakan kelainan, apa salahnya. :)

rodzihad
31st January 2008, 09:23 PM
Cuba shoot people plak.................
rasa memang tak menyesal punyooo...............
http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0010-2.jpg
http://i240.photobucket.com/albums/ff277/rodzihad/0009-2.jpg

cruezz
31st January 2008, 09:28 PM
hadoi la...sakit aku mai balik dah...huhu...abeh la duit cam gini...

cgmulia
31st January 2008, 09:48 PM
kalau mcm nih????

http://infrared.cgmulia.com/images/20080124091223_dsc_0163%20copy.jpg

atau yg nih??

http://infrared.cgmulia.com/images/20080124090824_1.jpg

kalau nak gmbr biasa.. yg nih

http://www.cgmulia.com/gallery/images/20071230210529_bud.jpg

semua nih guna pada 10mm

tp gitulah... masih mencari yg betul2 best...


tumpang ya ....

jejaka
31st January 2008, 10:05 PM
comel la awek2 yg cg shoot tue..

cgmulia
31st January 2008, 10:08 PM
itu semua anak murid aku daaaaaa

baru form 4 daaaa

jejaka
31st January 2008, 10:12 PM
itu semua anak murid aku daaaaaa

baru form 4 daaaa

ayakkk.. sory3..

rodzihad
31st January 2008, 10:20 PM
CG...............pemandangan tarak ker................up lagi..............

krenzz
31st January 2008, 10:20 PM
huhuhuhu...da konpius dah
nk amek 10-20 ke 17-40 dulu neh..
kalu lah harganye seposen satu...waaaaaaaaaaaaaa

jejaka
31st January 2008, 10:26 PM
huhuhuhu...da konpius dah
nk amek 10-20 ke 17-40 dulu neh..
kalu lah harganye seposen satu...waaaaaaaaaaaaaa

bergantung kepada kegunaan..

ada 17-40, takdak 10-20/22 pun tak pa
ada 10-20/22, takdak lens lain kalu.. haru biru ooo..

rodzihad
31st January 2008, 10:29 PM
huhuhuhu...da konpius dah
nk amek 10-20 ke 17-40 dulu neh..
kalu lah harganye seposen satu...waaaaaaaaaaaaaa

bergantung kepada kegunaan..

ada 17-40, takdak 10-20/22 pun tak pa
ada 10-20/22, takdak lens lain kalu.. haru biru ooo..

heee...heeee..hheeee.....tarak 17-40L pong takpe............janji ada 10-20...............kit lense kan ker ada............

krenzz
31st January 2008, 10:33 PM
huhuhuhu...da konpius dah
nk amek 10-20 ke 17-40 dulu neh..
kalu lah harganye seposen satu...waaaaaaaaaaaaaa

bergantung kepada kegunaan..

ada 17-40, takdak 10-20/22 pun tak pa
ada 10-20/22, takdak lens lain kalu.. haru biru ooo..

heee...heeee..hheeee.....tarak 17-40L pong takpe............janji ada 10-20...............kit lense kan ker ada............

eeheheh..da oT neh..anyway suke suma pic2 captured wif dis lens

cgmulia
31st January 2008, 10:38 PM
bro rozihad,
ada tp lupa dlm folder mana.. kekeke

nnt kalau rajin saya carik

Ayie
31st January 2008, 11:56 PM
Fuuhhh!!! Best! Best! Memang lawa & mantap betul gambor guna lens tu... Errmmm...

jejaka
1st February 2008, 12:10 AM
huhuhuhu...da konpius dah
nk amek 10-20 ke 17-40 dulu neh..
kalu lah harganye seposen satu...waaaaaaaaaaaaaa

bergantung kepada kegunaan..

ada 17-40, takdak 10-20/22 pun tak pa
ada 10-20/22, takdak lens lain kalu.. haru biru ooo..

heee...heeee..hheeee.....tarak 17-40L pong takpe............janji ada 10-20...............kit lense kan ker ada............

itu kalau ada kit lens.. kalau takde lens lain.. haru ler.. garu kepala.. garu kaki.. garu kamera.. semua kena garu nanti.. terpaksa guna 10-20 tu jek.. hehehe..