PDA

View Full Version : Apakah langkah untuk memulakan bisnes photography?



Nurulmi111101
16th January 2008, 10:26 AM
Hi…

Nak tny sket…camni…
Org penah keje ngan satu Photo Shop nie nama dia photounigraduate kat area Shah Alam…lebih kurang setahun jugak la…Org x study dlm bidang fotografi pun…tp masa keje kat c2…timbul lak minat nk ceburi bidang nih…tp kedai tu specialized on convocation photo…gambar on stage n studio…org kat kedai tu mula2 sebagai photo editor…then…cum printer n also photographer…tp just simple2 je la…stakat amik gmbr studio…passport…n yang besar sket…konvo PTPL Sabah…(walking view)

So skang ni org ada plan nak wat bisnes fotografi…nak wat side income…tp nk try wat gmbr kawin kot…so far org just amik gambar majlis tunang adik ipar…abang ipar…majlis nikah abg ipar…so far dorg puas hati & galak kan org wat bisnes nih…

So org nk tau la…apa langkah yang org kena wat???from A to Z…like…modal…daftar bisnes…supplier…etc…hehehe…So sape2 yang ada pengalaman or idea..leh la share ngan org…hihi…

NurulMi
nurulmi111101@yahoo.com
(Budak baru nk blaja bisnes)

pitouch
16th January 2008, 10:39 AM
contact kjay ..... dia antara usahawan yg dah berjaya dlm bidang nie ..... dia pernah explain panjang lebar kat sy pasal benda nie ... insyaAllah dia bleh urus kan dr segi modal sampai ke nak dptkan supply printer or buka branch ... jgn malu2 contact dia .... ( harap2 dia dah lepas pantang ) ..... :lol:

Nurulmi111101
16th January 2008, 11:31 AM
contact kjay ..... dia antara usahawan yg dah berjaya dlm bidang nie ..... dia pernah explain panjang lebar kat sy pasal benda nie ... insyaAllah dia bleh urus kan dr segi modal sampai ke nak dptkan supply printer or buka branch ... jgn malu2 contact dia .... ( harap2 dia dah lepas pantang ) ..... :lol:


tapi mcm mn nak contact kjay tu...awak ada no dia ke or email dia x?kalo ada bleh bg x?

tq

pitouch
16th January 2008, 11:47 AM
check ur pm ....

utk org lain .... log on to http://www.insaphoto.com for detail ..

aji
16th January 2008, 11:49 AM
nak mulakan bisnes fotografi cukup mudah nurulmi

buang jauh-jauh kenyataan yang dah dulu selalu kita dengar
"bukan senang nak senang" gantikan dengan "to succeed is easier than to fail"

modal
jika anda sudah mempunyai sebuah DSLR dan komputer
gunakan ni sebagai modal permulaan
bisnes apa yang tak guna modal

daftar bisnes
anda boleh register syarikat kalau mau

tapi saya lebih rekemen anda buat dot com sendiri dulu
kerana pasaran internet jauh lebih besar berbanding perniagaan konvensional

contoh nurulmi.com
buat branding anda sendiri

untuk membina rangkaian perniagaan yang besar
anda perlu bertindak professional

jika anda dah buat full time
tu lah profession anda sekarang
so anda sebenarnya sudah layak digelar professional fotografer

jika minda kita dah set kepada professional
ia akan mempengaruhi segala tindakan & keputusan anda

binalah dotcom sendiri
ini lebih memudahkan anda mendapat kepercayaan orang
dan harga income yang lebih baik daripada mereka yang berkongsi domain free
bagi client yang dah arif
dia akan kurang respek kalau tengok anda masih menumpang di domain free
contoh fotopages.com, flickr dan sebagainya

di laman web anda
jualkan produk & servis fotografi anda

boleh cari geng fmdc kat sini
suruh diorang designkan laman web anda
ni antara member-member yang saya kenal

untuk register dotcom & bina laman web cari dome, zul78
untuk design cari buntalshoot, artpixels, falyna, |kukubesi|
untuk cara bisnes, belajar buat pakej & marketing cari polini, ahmadfairus, syahrin aziz, saifulnang, adan
untuk wakil canon cari badangperkasa, zainzubir, zilzals
untuk wakil nikon cari buttet, bigbrother, tembeling, ayarx_oren
untuk infrared cari mudme, msharq, isma
untuk belajar camana nak shoot macam reuters cari shaifulrizal
untuk belajar wedding infrared cari liutrawa, cgmulia
untuk kenal moderator untuk ahli baru cari su_kenshin
untuk belajar skodeng cari yana79

yang paling penting dalam membina perniagaan
ialah kawan-kawan

tetapi sebelum anda buat ke semua di atas
buat la solat sunat hajat & taubat 2 rakaat dulu
kerana rezeki datang dari Allah swt
Dia boleh bagi rezeki dalam pelbagai cara yang kita tatau
mintak Allah mudahkan apa jugak yang kita buat
dan yang penting
dengan bisnes ni anda semakin dekat dengan-Nya
jahat-jahat sikit tu biasalah
tttthehe

mintak jauhkan
agar kita jangan menjadi seorang bisnesman/woman yang lalai & khufur

saya doakan
tahniah & syabas
selamat maju jaya dalam bisnes anda
nabi saw sabda 9/10 rezeki datang dari perniagaan

Nurulmi111101
16th January 2008, 12:05 PM
nak mulakan bisnes fotografi cukup mudah nurulmi

buang jauh-jauh kenyataan yang dah dulu selalu kita dengar
"bukan senang nak senang" gantikan dengan "to succeed is easier than to fail"

modal
jika anda sudah mempunyai sebuah DSLR dan komputer
gunakan ni sebagai modal permulaan
bisnes apa yang tak guna modal

daftar bisnes
anda boleh register syarikat kalau mau

tapi saya lebih rekemen anda buat dot com sendiri dulu
kerana pasaran internet jauh lebih besar berbanding perniagaan konvensional

contoh nurulmi.com
buat branding anda sendiri

untuk membina rangkaian perniagaan yang besar
anda perlu bertindak professional

jika anda dah buat full time
tu lah profession anda sekarang
so anda sebenarnya sudah layak digelar professional fotografer

jika minda kita dah set kepada professional
ia akan mempengaruhi segala tindakan & keputusan anda

binalah dotcom sendiri
ini lebih memudahkan anda mendapat kepercayaan orang
dan harga income yang lebih baik daripada mereka yang berkongsi domain free
bagi client yang dah arif
dia akan kurang respek kalau tengok anda masih menumpang di domain free
contoh fotopages.com, flickr dan sebagainya

di laman web anda
jualkan produk & servis fotografi anda

boleh cari geng fmdc kat sini
suruh diorang designkan laman web anda
ni antara member-member yang saya kenal

untuk register dotcom & bina laman web cari dome, zul78
untuk design cari buntalshoot, artpixels, falyna, |kukubesi|
untuk cara bisnes, belajar buat pakej & marketing cari polini, ahmadfairus, syahrin aziz, saifulnang, adan
untuk wakil canon cari badangperkasa, zainzubir, zilzals
untuk wakil nikon cari buttet, bigbrother, tembeling, ayarx_oren
untuk infrared cari mudme, msharq, isma
untuk belajar camana nak shoot macam reuters cari shaifulrizal
untuk belajar wedding infrared cari liutrawa, cgmulia
untuk kenal moderator untuk ahli baru cari su_kenshin
untuk belajar skodeng cari yana79

yang paling penting dalam membina perniagaan
ialah kawan-kawan

tetapi sebelum anda buat ke semua di atas
buat la solat sunat hajat & taubat 2 rakaat dulu
kerana rezeki datang dari Allah swt
Dia boleh bagi rezeki dalam pelbagai cara yang kita tatau
mintak Allah mudahkan apa jugak yang kita buat
dan yang penting
dengan bisnes ni anda semakin dekat dengan-Nya
jahat-jahat sikit tu biasalah
tttthehe

mintak jauhkan
agar kita jangan menjadi seorang bisnesman/woman yang lalai & khufur

saya doakan
tahniah & syabas
selamat maju jaya dalam bisnes anda
nabi saw sabda 9/10 rezeki datang dari perniagaan



terima kasih aji....pandangan dan nasihat anda saya hargai sangat ...nanti aklo ada apap2 yang saya x tahu saya akan tny lagi

tq

Firdaus™
16th January 2008, 12:09 PM
abg aji...penjelasan yang berguna juga untuk sy yg masih baru, terima kasih :)


tetapi sebelum anda buat ke semua di atas
buat la solat sunat hajat & taubat 2 rakaat dulu
kerana rezeki datang dari Allah swt
Dia boleh bagi rezeki dalam pelbagai cara yang kita tatau
mintak Allah mudahkan apa jugak yang kita buat
dan yang penting
dengan bisnes ni anda semakin dekat dengan-Nya

re : sedikit ilmu yang boleh dikongsi bersama...insyaAllah :)

Perniagaan merangkumi 9/10 punca rezeki. Rasulullah SAW bersabda: "Hendaklah kamu berniaga kerana sesungguhnya sembilan bahagian dari rezeki berada di dalam perniagaan." (Riwayat Ibrahim al-arabi dari Na'im ibn Abdurrahman)

Perniagaan adalah pekerjaaan terbaik selepas pembuatan/pengeluaran. Nabi SAW pernah ditanya oleh para sahabat: "Apakah pekerjaan yang paling baik di sisi Allah? Baginda menjawab: "Pekerjaan seseorang dengan tangannya sendiri dan setiap jual-beli/perniagaan yang mabrur (yang diredhai Allah)." (Riwayat Imam Ahmad dan at-Thabrani daripada Abu Burdah r.a)

grey6432
16th January 2008, 12:38 PM
sekali ayarx pakai nikon daa............

bagus la abg aji kita ni.......bnyak info dan nasehat

hadzleyharith
16th January 2008, 12:39 PM
nak mulakan bisnes fotografi cukup mudah nurulmi

buang jauh-jauh kenyataan yang dah dulu selalu kita dengar
"bukan senang nak senang" gantikan dengan "to succeed is easier than to fail"

modal
jika anda sudah mempunyai sebuah DSLR dan komputer
gunakan ni sebagai modal permulaan
bisnes apa yang tak guna modal

daftar bisnes
anda boleh register syarikat kalau mau

tapi saya lebih rekemen anda buat dot com sendiri dulu
kerana pasaran internet jauh lebih besar berbanding perniagaan konvensional

contoh nurulmi.com
buat branding anda sendiri

untuk membina rangkaian perniagaan yang besar
anda perlu bertindak professional

jika anda dah buat full time
tu lah profession anda sekarang
so anda sebenarnya sudah layak digelar professional fotografer

jika minda kita dah set kepada professional
ia akan mempengaruhi segala tindakan & keputusan anda

binalah dotcom sendiri
ini lebih memudahkan anda mendapat kepercayaan orang
dan harga income yang lebih baik daripada mereka yang berkongsi domain free
bagi client yang dah arif
dia akan kurang respek kalau tengok anda masih menumpang di domain free
contoh fotopages.com, flickr dan sebagainya

di laman web anda
jualkan produk & servis fotografi anda

boleh cari geng fmdc kat sini
suruh diorang designkan laman web anda
ni antara member-member yang saya kenal

untuk register dotcom & bina laman web cari dome, zul78
untuk design cari buntalshoot, artpixels, falyna, |kukubesi|
untuk cara bisnes, belajar buat pakej & marketing cari polini, ahmadfairus, syahrin aziz, saifulnang, adan
untuk wakil canon cari badangperkasa, zainzubir, zilzals
untuk wakil nikon cari buttet, bigbrother, tembeling, ayarx_oren
untuk infrared cari mudme, msharq, isma
untuk belajar camana nak shoot macam reuters cari shaifulrizal
untuk belajar wedding infrared cari liutrawa, cgmulia
untuk kenal moderator untuk ahli baru cari su_kenshin
untuk belajar skodeng cari yana79

yang paling penting dalam membina perniagaan
ialah kawan-kawan

tetapi sebelum anda buat ke semua di atas
buat la solat sunat hajat & taubat 2 rakaat dulu
kerana rezeki datang dari Allah swt
Dia boleh bagi rezeki dalam pelbagai cara yang kita tatau
mintak Allah mudahkan apa jugak yang kita buat
dan yang penting
dengan bisnes ni anda semakin dekat dengan-Nya
jahat-jahat sikit tu biasalah
tttthehe

mintak jauhkan
agar kita jangan menjadi seorang bisnesman/woman yang lalai & khufur

saya doakan
tahniah & syabas
selamat maju jaya dalam bisnes anda
nabi saw sabda 9/10 rezeki datang dari perniagaan

Bung Aji..rasanya Ayarx_Oren tu guna Canon ler... kalau dia dah guna Nikon...hee...hee... welcome to the Club.. :D

buntalshoot
16th January 2008, 01:08 PM
thanks aji...

byk gak apa yg aku belajar arini menerusi thread nie... heheheheh

mudme
16th January 2008, 01:29 PM
tq aji..
btl apa yg aji ckp tu... hehee..

fauzibaie
16th January 2008, 01:38 PM
nasihat yang baik bagi semua.TQVM Aji. 8)

zainzubir
16th January 2008, 02:09 PM
dah semua memuji2 akan kewibawaan Aji..pastikan anda jangan cakap2 kosong jer..buktikan nanti apabila diadakan AGM nanti...VOTE AJi... :lol:

...Aji memang Beh<....... dRAli dan ramai lagi yang kata ...cabuuuuts...

buntalshoot
16th January 2008, 02:10 PM
aunty jgn main politik kat sini... nnt saya ban aunty...

bigbrother
16th January 2008, 02:20 PM
sy skang pon tgh mendalami ilmu skodeng dari cfuu skodeng tu.. thehehe

zainzubir
16th January 2008, 02:21 PM
aunty jgn main politik kat sini... nanti saya ban aunty...

eee best nya kena ban...mesti kuar suwatkaba masuk tv dan majalah mangga kan??

*thanks Aji aunty tumpang sekaki tips buka business tu..wan tu ntah naper hangin tak pasal2 ntah... :evil: ..esok Khamis malam Jemaat kan Ji?? :lol:

fauzibaie
16th January 2008, 02:26 PM
:lol: :lol: :D 8) :oops:

rburns
16th January 2008, 02:35 PM
Dia senang jer.... Niat yang baik biasanya malaikat terus tulis...

Kavalera
16th January 2008, 02:39 PM
abg aji...penjelasan yang berguna juga untuk sy yg masih baru, terima kasih :)


tetapi sebelum anda buat ke semua di atas
buat la solat sunat hajat & taubat 2 rakaat dulu
kerana rezeki datang dari Allah swt
Dia boleh bagi rezeki dalam pelbagai cara yang kita tatau
mintak Allah mudahkan apa jugak yang kita buat
dan yang penting
dengan bisnes ni anda semakin dekat dengan-Nya

re : sedikit ilmu yang boleh dikongsi bersama...insyaAllah :)

Perniagaan merangkumi 9/10 punca rezeki. Rasulullah SAW bersabda: "Hendaklah kamu berniaga kerana sesungguhnya sembilan bahagian dari rezeki berada di dalam perniagaan." (Riwayat Ibrahim al-arabi dari Na'im ibn Abdurrahman)

Perniagaan adalah pekerjaaan terbaik selepas pembuatan/pengeluaran. Nabi SAW pernah ditanya oleh para sahabat: "Apakah pekerjaan yang paling baik di sisi Allah? Baginda menjawab: "Pekerjaan seseorang dengan tangannya sendiri dan setiap jual-beli/perniagaan yang mabrur (yang diredhai Allah)." (Riwayat Imam Ahmad dan at-Thabrani daripada Abu Burdah r.a)

Hmmm bagus ni.. namun sebenarnya baginda Rasulullah SAW menggalakkan meniaga bukanlah kerana hasil dunia.. bukan kerana rezeki.. bukan kerana berniaga tu dapat duit banyak.. bukan kerana berniaga tu 9/10 punya rezeki. Memang berniaga tu 9/10 punca rezeki, tapi bukan Baginda galakkan atas sebab tu. Kenapa Nabi SAW galakkan meniaga?

1) dalam meniaga ada Muamalat (jual beli). Orang Islam yang jaga Muamalat akan diredhai Allah. (nih ada banyak lagi pecahan ni..)
2) dalam meniaga ada Muasyarat (bermasyarakat). Orang Islam yang jaga muasyarat diredhai Allah, disukai makhluk.
3) Berniaga menjadikan kita berharap pada Allah. bukan harap majikan bagi gaji, bukan harap projek.
4) Berniaga dapat laksana banyak sunnah nabi..

emm.. banyak lagi ustaz tu cakap arituh aku lupa dah.. allahualam.

antujahat666
16th January 2008, 02:41 PM
salah satu penyebab perniagaan itu runtuh ialah RIBA'.
selamat berjaya!~ :wink:

dinictis
16th January 2008, 03:02 PM
Thanks for the tips bro Aji... seperti biasa Bro Aji mmg best... hehehehe...

aji
16th January 2008, 03:08 PM
ada sedikit ralat tadi
ha ah eek
sebenarnya ayarx guna nikon
aku confuse sebab masa memula jumpa ayarx dia mai dengan cgmulia
betullah tu
eh silap ayarx guna canon la bukan nikon
silap lagi
sowie sowiee
ttthehe

aku saje je nak test korang
cecece
cover cover

zulz
16th January 2008, 03:54 PM
thanks aji....good info dan hampir menimbulkan kekecohan pengikut2 Canon & nikon

ilmu skodeng ni nak bayar braper...ada kursus khas x....minat gak... :lol:

ismariza
16th January 2008, 04:09 PM
salam aji... thanks.. isma dah baca dah sampai habis.. insyaallah akan lebih berusaha untuk mengukuhkan bisnes... eceecece.... terbuka pintu hati untuk melakukan segala2 nye mengikut step by step... semoga pekerjaan kita di muka bumi ini di redhai Allah swt.

shaifulrizal
16th January 2008, 04:21 PM
kekeke..baca punya baca..tersimpang jauh dah..kekekeke
aji lobi punya lah baekkk..dok petik nama rakan2 dlm ni..hahahahah.

nurulmi..
saya dah 4 tahun(nearly) buat wedding..dan sekarang saya masih lagi bekerja..
hujung minggu je amik wedding..tapi masih banyak lagi yg perlu saya pelajari untuk ke fulltime..(maybe tak fulltime kot..i said MAYBE)
tapi hakikatnya..saya masih dlm pembelajaran..

ingat..photography bukan hanya wedding..shoot model..macro atau sebagainya
photography ni luas..
bagi saya..untuk 'master'kan dlm wedding bukan sebulan dua..tapi bertahun..(ni pon sy tgh dok stadi..)

bukan tak boleh terus fulltime..boleh tu boleh
dapat client pon boleh..dapat job corporat pon boleh..sesilap job besar pon bleh dapat..(rezki di tangan Tuhan)
tapi..kita kena deliver kualiti..bukan kuantiti
kot kot kalo kena komplen..abes lah...

so...
lebih baik buka dulu .com sendiri
bila dah ada .com jgn lupa buat bisnes kad..tu WAJIB..

ingat..photography ni bukan kita amik gambar...tapi kita buat gambar...

*ini cuma pendapat saya ajeee

slumber
16th January 2008, 04:59 PM
Banyak tips dan pedoman yang berguna nie...

bagan
16th January 2008, 05:06 PM
sokong ngan abam sepolrizal..
nk amik gambaq sesapa pun bleh..
nk buat gambaq punya laa susah..
hehe...

zulz
16th January 2008, 05:25 PM
kekeke..baca punya baca..tersimpang jauh dah..kekekeke
aji lobi punya lah baekkk..dok petik nama rakan2 dlm ni..hahahahah.

nurulmi..
saya dah 4 tahun(nearly) buat wedding..dan sekarang saya masih lagi bekerja..
hujung minggu je amik wedding..tapi masih banyak lagi yg perlu saya pelajari untuk ke fulltime..(maybe tak fulltime kot..i said MAYBE)
tapi hakikatnya..saya masih dlm pembelajaran..

ingat..photography bukan hanya wedding..shoot model..macro atau sebagainya
photography ni luas..
bagi saya..untuk 'master'kan dlm wedding bukan sebulan dua..tapi bertahun..(ni pon sy tgh dok stadi..)

bukan tak boleh terus fulltime..boleh tu boleh
dapat client pon boleh..dapat job corporat pon boleh..sesilap job besar pon bleh dapat..(rezki di tangan Tuhan)
tapi..kita kena deliver kualiti..bukan kuantiti
kot kot kalo kena komplen..abes lah...

so...
lebih baik buka dulu .com sendiri
bila dah ada .com jgn lupa buat bisnes kad..tu WAJIB..

ingat..photography ni bukan kita amik gambar...tapi kita buat gambar...

*ini cuma pendapat saya ajeee

sokong abg sepol punya ayat...saya dah pegang kamera 2 tahun nak amik wedding pun x pandai lagi...kalau main hentam je pandai laa...

mhafis79
16th January 2008, 05:33 PM
kekeke..baca punya baca..tersimpang jauh dah..kekekeke
aji lobi punya lah baekkk..dok petik nama rakan2 dlm ni..hahahahah.

nurulmi..
saya dah 4 tahun(nearly) buat wedding..dan sekarang saya masih lagi bekerja..
hujung minggu je amik wedding..tapi masih banyak lagi yg perlu saya pelajari untuk ke fulltime..(maybe tak fulltime kot..i said MAYBE)
tapi hakikatnya..saya masih dlm pembelajaran..

ingat..photography bukan hanya wedding..shoot model..macro atau sebagainya
photography ni luas..
bagi saya..untuk 'master'kan dlm wedding bukan sebulan dua..tapi bertahun..(ni pon sy tgh dok stadi..)

bukan tak boleh terus fulltime..boleh tu boleh
dapat client pon boleh..dapat job corporat pon boleh..sesilap job besar pon bleh dapat..(rezki di tangan Tuhan)
tapi..kita kena deliver kualiti..bukan kuantiti
kot kot kalo kena komplen..abes lah...

so...
lebih baik buka dulu .com sendiri
bila dah ada .com jgn lupa buat bisnes kad..tu WAJIB..

ingat..photography ni bukan kita amik gambar...tapi kita buat gambar...

*ini cuma pendapat saya ajeee

sokong abg sepol punya ayat...saya dah pegang kamera 2 tahun nak amik wedding pun x pandai lagi...kalau main hentam je pandai laa...

hehehe samerla.aku baru beberapa bulan..........lglah ..

perliz
16th January 2008, 07:07 PM
AMIN...semoga sesiapa yang berniaga ni bertambah rezeki adanya...

Err..nak tanya la..ada org kata, kalau takde kerja tetap (makan gaji), berniaga ni susah nak wat pinjaman? ada siapa2 boleh terangkan?

buntalshoot
16th January 2008, 07:13 PM
kekeke..baca punya baca..tersimpang jauh dah..kekekeke
aji lobi punya lah baekkk..dok petik nama rakan2 dlm ni..hahahahah.

nurulmi..
saya dah 4 tahun(nearly) buat wedding..dan sekarang saya masih lagi bekerja..
hujung minggu je amik wedding..tapi masih banyak lagi yg perlu saya pelajari untuk ke fulltime..(maybe tak fulltime kot..i said MAYBE)
tapi hakikatnya..saya masih dlm pembelajaran..

ingat..photography bukan hanya wedding..shoot model..macro atau sebagainya
photography ni luas..
bagi saya..untuk 'master'kan dlm wedding bukan sebulan dua..tapi bertahun..(ni pon sy tgh dok stadi..)

bukan tak boleh terus fulltime..boleh tu boleh
dapat client pon boleh..dapat job corporat pon boleh..sesilap job besar pon bleh dapat..(rezki di tangan Tuhan)
tapi..kita kena deliver kualiti..bukan kuantiti
kot kot kalo kena komplen..abes lah...

so...
lebih baik buka dulu .com sendiri
bila dah ada .com jgn lupa buat bisnes kad..tu WAJIB..

ingat..photography ni bukan kita amik gambar...tapi kita buat gambar...

*ini cuma pendapat saya ajeee

yang ini saya setuju sangat... bisnes kad tu wajib...
kalau tak faham camner nak wat bisnes kad.. boleh PM saya...
saya pun sedang belaja berniaga juga nie...

zulz
16th January 2008, 08:06 PM
yang ini saya setuju sangat... bisnes kad tu wajib...
kalau tak faham camner nak wat bisnes kad.. boleh PM saya...
saya pun sedang belaja berniaga juga nie...

yg ni memang aku SOKONG....sebab dah berhasil...
x caya tanya aku....apa hasil dari PM bun ni....

buntalshoot
16th January 2008, 08:23 PM
yang ini saya setuju sangat... bisnes kad tu wajib...
kalau tak faham camner nak wat bisnes kad.. boleh PM saya...
saya pun sedang belaja berniaga juga nie...

yg ni memang aku SOKONG....sebab dah berhasil...
x caya tanya aku....apa hasil dari PM bun ni....

bagus zulz...

skang ko cari lagi dua orang yang tak pandai buat name card dan PM aku...heeeee

ayarx_oren
17th January 2008, 12:17 AM
ada sedikit ralat tadi
ha ah eek
sebenarnya ayarx guna nikon
aku confuse sebab masa memula jumpa ayarx dia mai dengan cgmulia
betullah tu
eh silap ayarx guna canon la bukan nikon
silap lagi
sowie sowiee
ttthehe

aku saje je nak test korang
cecece
cover cover

tu la abang aji..saya pun rasa saya cam pakai nikon...rupa rupanya canon...
baru perasan hari ni ..wakakaaka :lol: :lol: :lol:

mula2 maybe bleh start tag along dulu dengan mereka2 yg dah lama dlm bidang wedding..
sebagai contohnya abang saiful rizal kita.jgn risau..beliau tidak akan mengenakan sebarang
bayaran atau membelikan toto atau jersi seperti kata en.buttet..
kalau kita menghargai org yg kita tag along tu..maybe kita bleh belanja makan atau belanja
beli lense satu..hehehee..

semoga berjaya..

buttet
17th January 2008, 12:26 AM
"buat la bisness kad dgn buntal anda akan untung.."..testi dari buttet bekas pelanggan buntal

" bisness kad saya sampai sudah di bandung "..testii daripada buttet bekas pelanggan buntal lagi

" dgn bisness kad ini perniagaan shoot mengshoot saya semakin berkembang " testi daripada buttet lagi

msharq
17th January 2008, 12:38 AM
"buat la bisness kad dgn buntal anda akan untung.."..testi dari buttet bekas pelanggan buntal

" bisness kad saya sampai sudah di bandung "..testii daripada buttet bekas pelanggan buntal lagi

" dgn bisness kad ini perniagaan shoot mengshoot saya semakin berkembang " testi daripada buttet lagi

tet, kata kad ko dah abis..... bun nih lagi sorang customer nko...

buntalshoot
17th January 2008, 01:06 AM
"buat la bisness kad dgn buntal anda akan untung.."..testi dari buttet bekas pelanggan buntal

" bisness kad saya sampai sudah di bandung "..testii daripada buttet bekas pelanggan buntal lagi

" dgn bisness kad ini perniagaan shoot mengshoot saya semakin berkembang " testi daripada buttet lagi

kalu camnie... kita dah boleh buat talk...