PDA

View Full Version : Kedai Kamera dan Peralatan Fotografi



zainzubir
30th January 2008, 09:14 AM
Memandangkan belum ada satu senarai nama/tempat kedai kamera dan peralatan fotografi di FMDC, aunty cadangkan kita senaraikan nama, alamat dan contact number kedai kamera yang boleh kita rujuk apabila ada keperluannya nanti. Apa yang anda perlu buat hanya copy dan paste tanpa meninggalkan rantaian senarai ini. Aunty mulakan..

1. Engtong Systems Sdn.Bhd
No.31, Jlan SS 2/30,
47300 PETALING JAYA
SELANGOR D.E
Telephone: 03-78755211/78763955
Fax: 03-78756441
Contact person: Mr.Chan or Ms.Karen

zulz
30th January 2008, 09:20 AM
YL CAMERASERVICE
FB-3, 1st Floor Pudu Plaza
Jalan Landak, off Jalan Pudu.
Kuala Lumpur
55100
Tel No.: +6016 218 7810
Fax No.: +603 2148 7810
Email: chliew325@hotmail.com
Mobile No.: +6012 380 6733 (Desmond)

zulz
30th January 2008, 09:22 AM
Memandangkan belum ada satu senarai nama/tempat kedai kamera dan peralatan fotografi di FMDC, aunty cadangkan kita senaraikan nama, alamat dan contact number kedai kamera yang boleh kita rujuk apabila ada keperluannya nanti. Apa yang anda perlu buat hanya copy dan paste tanpa meninggalkan rantaian senarai ini. Aunty mulakan..

1. Engtong Systems Sdn.Bhd
No.31, Jlan SS 2/30,
47300 PETALING JAYA
SELANGOR D.E
Telephone: 03-78755211/78763955
Fax: 03-78756441
Contact person: Mr.Chan or Ms.Karen

2.YL CAMERA SERVICE
FB-3, 1st Floor Pudu Plaza
Jalan Landak, off Jalan Pudu.
Kuala Lumpur
55100
Tel No.: +6016 218 7810
Fax No.: +603 2148 7810
Email: chliew325@hotmail.com
Mobile No.: +6012 380 6733 (Desmond)

Ayie
30th January 2008, 09:27 AM
Salam... errmmm very good idea ni aunty. So... saya pun turunkan jugaklah satu bagi rekomen kat kengkawan lain :)
Eh?! Aunty mintak sambung kan? Copy & paste... Takpe2... saya tolong sambungkan.

1. Engtong Systems Sdn.Bhd
No.31, Jlan SS 2/30,
47300 PETALING JAYA
SELANGOR D.E
Telephone: 03-78755211/78763955
Fax: 03-78756441
Contact person: Mr.Chan or Ms.Karen

2. YL CAMERASERVICE
FB-3, 1st Floor Pudu Plaza
Jalan Landak, off Jalan Pudu.
Kuala Lumpur
55100
Tel No.: +6016 218 7810
Fax No.: +603 2148 7810
Email: chliew325@hotmail.com
Mobile No.: +6012 380 6733 (Desmond)

3. TARITA PHOTO AV (SONY CENTRE)
G065 Ground Floor, Sungei Wang Plaza
Jalan Bukit Bintang
55100 Kuala Lumpur
Tel : 03-21420228 Fax : 03-21444549
Email : tarita@tm.net.my
Contact : Julia (Shop Supervisor)

azam-neurmaya
30th January 2008, 10:36 AM
thanks for creating this topic. I think better kalau ada info tentang kedai disharekan sket.. cthnya Engtong utk studio ligting equipment such broncolor, bowen, sekonic etc.. tahap recomendation. YL of cos harga baik but waranty lain cerita pulak.

sekadar memberi pendapat :D

ikelah
30th January 2008, 10:55 AM
ada lagi nombor tel yang tercicir untuk engtong: 016-6932414
ni special service.

zainzubir
6th March 2008, 06:38 AM
BUMP!Sesiapa ada contact kedai kamera yang boleh dirujuk oleh ahli FMDC, sila post disini. Hari ini mungkin kita tidak perlukan, esok lusa baru ler nak tercari2 nak tertalipon2 hanty dll kat mana ler nak cari itu ini :lol:

zahaznan
7th March 2008, 03:22 PM
1. Engtong Systems Sdn.Bhd
No.31, Jlan SS 2/30,
47300 PETALING JAYA
SELANGOR D.E
Telephone: 03-78755211/78763955
Fax: 03-78756441
Contact person: Mr.Chan or Ms.Karen

2. YL CAMERASERVICE
FB-3, 1st Floor Pudu Plaza
Jalan Landak, off Jalan Pudu.
Kuala Lumpur
55100
Tel No.: +6016 218 7810
Fax No.: +603 2148 7810
Email: chliew325@hotmail.com
Mobile No.: +6012 380 6733 (Desmond)

3. TARITA PHOTO AV (SONY CENTRE)
G065 Ground Floor, Sungei Wang Plaza
Jalan Bukit Bintang
55100 Kuala Lumpur
Tel : 03-21420228 Fax : 03-21444549
Email : tarita@tm.net.my
Contact : Julia (Shop Supervisor)

4. Direct Photo (kat area carrefour jalan peel, cheras)
Alamat: 28/2, Block N, Jln Warisan Cityview, Batu 21/2, Jln Cheras, 56100 KL. [map (http://www.directphoto.com.my/contactus.asp)]
Tel: 03-9205 5868 Fax: 03-9205 5663
E-mail: sales@directphoto.com.my
Contact person: Ken 016-2281588

t_soul
3rd April 2009, 04:22 PM
ada sesape ada address kedai boeing kat s.wang nuh? kalu dpt tau tingkat bape or seblah kedai ape pun ok dah.. tengkiu :)

chian73
5th April 2009, 02:40 PM
5. HIKE ENTERPRISE
No.364,Penang Road,
10000 Penang.
Tel/Fax : 604-229 3710
Email : leong6012@yahoo.com.tw
Contact person : Mr. Leong Chee Kheong

syntaxxerror84
5th April 2009, 02:57 PM
Company :LEOS COM TRADING
Address :Kiosk K1-2A & 2B, 1st Floor, Ampang Park Shopping Complex, Jln. Ampang
Kuala Lumpur 50450
Malaysia
Fax :603 - 2161 9950
Email :info@leoscom.com (JEFF - Manager)

Kedai nie mmng besh bley bargain lg tuh...

adipatigusti
6th April 2009, 08:24 AM
Cut & paste dari PhotoMalaysia Community

1. Photo Selangor - 03-26980390 - Pertama Complex
(small shop with limited equipments/showroom, but very friendly, worth visit)
2. Rimpai Mewah - 03-2031 1820 - S&M Complex (adjacent to Kota Raya)
3. YS photo - 03-7876 0531 - SS2
4. leos com-03-2161 9950 Ampang Park, pro-film is quite cheap
5. digicolor- Mutiara Shopping Complex, Lot 1-18, Jalan Ipoh, got lots of alternative cheap stuff from China
(yes, cheap stuffs from PRC, dry box, tripods, camera bags..etc. you need to know what you want. Don't ask the lady, they know nothing about camera/equipment, they are only sales-girl)
6. JJ- Shaw Parade, Pudu, got some second hand equipment
7. YL- Desmond's shop at Pudu Plaza
8. Keat Camera - 03-21480447-Pudu KL - Raymond
9. Tarita - Sg. Wang 603-21420228
10. Eng Tong - 03-78755211 - SS2 PJ, tripods, Cokin Filters, Camera Bags, darkroom and lighting equipment
(professional equipment can be found here, good display room)
11. Kings Photo - Tmn Maluri - tripods, darkroom and lighting equipment
12. Mutiara Photo - Sg Wang Plaza
13. Key Color - 03-3228960 Mid Valley Megamall(look for Ms. Vivian or the boss Mr. Yap.)
14. Bintang Maju at 603 - 9285 5376/ 9200 7346
15. Foto Shangri La - Lot 10
(only for tourism in my opinion. high price. only for Canon/Nikon)
16. Fotosinar Sdn Bhd - SS6, Kelana Jaya
17. Billion Photo - (0321428970/ 0162336600). - KL Plaza Bran Chong
18. Foto Data - Mid-valley Megamall. Ask for Ooi.
19. Shong Lee - 03-27338185 - Ampang Park


Pada kengkawan yg rajin tolong ler cari alamat yg detail .:-)

salleh_81
9th April 2009, 10:12 AM
dickson yeap:
012-4906186.
bukit jambul complex..
penang....

zuraazly_23
9th April 2009, 10:32 AM
thanks bro dpt juga info ..hiihihihihih sesiapa yang post nama2 kedai tu.. thanks sekali lagi
:-)

salleh_81
9th April 2009, 12:06 PM
errr..
ada 1 soklan dari saya..
kat penang ni kat mana ada kedai buleh repair SLR?
sbb ada kawan dari taiping ada minta saya tolong hantar olympus model slr tapi kene guna kodak (kovensional)..
harap sifu-sifu dari penang leh tolong dalam masalah ni...
terima kasih..

mypokcik
9th April 2009, 12:15 PM
untuk barangan jenama
Hasselblad, Linhof, Zeiss Ikon, Gitzo, ilford, Lensbaby:-), Expo Imaging, Lastolite, Amabilia, Billingham, Tamrac

boleh ke Shriro Malaysia di
Lots 22 & 24,
Jalan 225, Section 51A,
46100 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.
Tel: 603 - 7874 9842
Fax: 603 - 7875 2400

peta jalan: http://www.shriro.com.my/map-pj.htm

web: http://www.shriro.com.my/p-lastolite.asp

d'unikphotographer
9th April 2009, 03:03 PM
kalau sebelah utara punya kedai ada info x

sepanBasah
22nd April 2009, 07:46 PM
assalammualaikum hanty n otai2 sume...area melaka xdek ke..?asek mahkota parade ngan dataran pahlawan je..ade tmpt laen x..?harap dipertimbangan kan pertanyaan seposen ni.. :D

azharabdhamid
28th May 2009, 09:29 AM
kedai belah selatan yang belah jb ada ke?
yg ada fotokem je....
huhuhuhuhu
otai2 belah selatan boleh membantu kot..
nak usha accesories.

raden
29th May 2009, 12:32 AM
kedai belah selatan yang belah jb ada ke?
yg ada fotokem je....
huhuhuhuhu
otai2 belah selatan boleh membantu kot..
nak usha accesories.

Fotokem tak rekomen. Dia set harga tinggi, penat menawar.

Kat JB terus tuju Angsana. Ada Mee Too 1st Flr, Berlian Gnd Flr, Johan 3rd Flr klu x silap, Fotokem 1st Flr. Mee Too & Berlian banyak barang baru. Yg lagi dua tua ini x de itu x de. Utk advice, Mee Too mcm lagi expert, Berlian ni ada slow sikit dlm teknologi terbaru.

Dulu masa VR/IS mula2 keluar ada tanya kat Berlian. Ada ke dia kata image stabilizer utk video camera je, still camera x de. Mcmana pun harga Mee Too / Berlian dekat2 sama. Mee Too ada cawangan lain kat Jusco Tebrau.

Ada satu lagi kedai lupa nama kat Pelangi Leisure Mall, tapi tempat tu jauh. Barang dia banyak juga. Nak cuci mata boleh la.

azharabdhamid
29th May 2009, 09:43 AM
Fotokem tak rekomen. Dia set harga tinggi, penat menawar.

Kat JB terus tuju Angsana. Ada Mee Too 1st Flr, Berlian Gnd Flr, Johan 3rd Flr klu x silap, Fotokem 1st Flr. Mee Too & Berlian banyak barang baru. Yg lagi dua tua ini x de itu x de. Utk advice, Mee Too mcm lagi expert, Berlian ni ada slow sikit dlm teknologi terbaru.

Dulu masa VR/IS mula2 keluar ada tanya kat Berlian. Ada ke dia kata image stabilizer utk video camera je, still camera x de. Mcmana pun harga Mee Too / Berlian dekat2 sama. Mee Too ada cawangan lain kat Jusco Tebrau.

Ada satu lagi kedai lupa nama kat Pelangi Leisure Mall, tapi tempat tu jauh. Barang dia banyak juga. Nak cuci mata boleh la.

tq bro for advice. lih wat network kat johor nanti. tgh study2 pasal fotografi. x berani lagi nak terjun secara professional. huhuhuhu. kalo kat tempat keje aku, aku la kena incharge bab fotografi ni. hahahaha.. so nak tambah ilmu dgn mendalam nie...e

zubai
29th May 2009, 06:23 PM
macam yg bro raden ckp.. terus gi Angsana, aku biasa gi Johan Photo n Berlian jer..
harga kat Mee Too mahal sket (mungkin aku tk pandai deal kot)...
Fotokem tk bole blah price dia letak..
kat Pelangi hmmm.. Photo CLS... layanan dia pun bagus gak.

firdheder
1st June 2009, 12:33 AM
MyFotozone tel: 03-51922117
f25, Giant Hypermarket Putra Heights, Subang Jaya.

map ke kedai:
http://www.facebook.com/profile.php?id=1020069764&ref=profile#/photo.php?pid=188510&op=2&o=all&view=all&subj=80593029899&aid=-1&oid=80593029899&id=1020069764

100% Bumiputra

firdaushamid
12th June 2009, 04:45 PM
assalammualaikum hanty n otai2 sume...area melaka xdek ke..?asek mahkota parade ngan dataran pahlawan je..ade tmpt laen x..?harap dipertimbangan kan pertanyaan seposen ni.. :D



Pro Image RS Digital Station Melaka
16A, Jalan Permata 14, Taman Harta Pertama, 75150 Bukit Piatu, Melaka.
Tel: 06-281-7128 or 012-688-1186
rs.digitalstation@gmail.com

adieo
13th June 2009, 08:06 PM
J-One
Lot G41(Ground Floor), AMCorp Mall
18, Jalan Persiaran barat
46050 Petaling Jaya
Selangor
West Malaysia


Tel/Fax No.: +(60) 3 7957 7778
Email: j_one@streamyx.com
Mobile No.: +(60)12 289 2858 (Jason Chew)

good and low price...

reezluv
15th August 2009, 01:00 AM
5. HIKE ENTERPRISE
No.364,Penang Road,
10000 Penang.
Tel/Fax : 604-229 3710
Email : leong6012@yahoo.com.tw
Contact person : Mr. Leong Chee Kheong

yang ni yang kt KOMTAR tu ke?sebab aku dgr member aku cakap yg dekat komtar tu best..

mier
15th August 2009, 09:15 AM
macam yg bro raden ckp.. terus gi Angsana, aku biasa gi Johan Photo n Berlian jer..
harga kat Mee Too mahal sket (mungkin aku tk pandai deal kot)...
Fotokem tk bole blah price dia letak..
kat Pelangi hmmm.. Photo CLS... layanan dia pun bagus gak.

yup..betu tu..Photo CLS..dulu mmg slalu berurusan dgn kedai photo ni utk kelab foto utmjb..1st kamera slr yg aku guna dulu pun guna kat sini, nikon F80. Dulu slalu berurusan dgn Steven, tp tu dulu la ms aku study kt utm..last gi kedai ni thn 2006..skrg ni aku tk pasti stil org yg sama or org lain yg amik alih..

Mmg kat angsana byk kedai photo..yg plg bgs rsnyer mee too n berlian tp mee too mmg agak mahal sket tp leh dpt harga yg best n berpatutan if bawa member/kawan2 yg slalu li brg kt kedai mee too confirm dpt harga baik punya hehehe..aku li aku nyer 1st dslr kamera kt berlian thn 2008, canon eos 350d..

mfazzroni
22nd October 2009, 10:43 PM
huhuhu..bagus topic ni..byk info terutama yg baru dalam duni fotografi ni..hehehe
thanks..superb

izzamk
5th March 2010, 04:52 PM
ada suggestion kedai kamera kt ipoh x?

kepompong
5th March 2010, 05:17 PM
salam semua,nak tolong jawab pertanyaan en.izzamk ye...

dkt ipoh berdekatan@bersebelahan cosmopoint Ipoh ada Poon Photo.ada mcm2 2nd lens,aksesori dan pelbagai lagi.harga agak murah.

-Try "Poon Foto"

24, Jalan Laxamana, 303000.
05 255 9491

mier
6th March 2010, 09:11 AM
salam semua,nak tolong jawab pertanyaan en.izzamk ye...

dkt ipoh berdekatan@bersebelahan cosmopoint Ipoh ada Poon Photo.ada mcm2 2nd lens,aksesori dan pelbagai lagi.harga agak murah.

-Try "Poon Foto"

24, Jalan Laxamana, 303000.
05 255 9491

tq..nnt blk ipoh leh la melawat kedai nie..

arepek
6th March 2010, 06:20 PM
ada suggestion kedai kamera kt ipoh x?

suggestion kedai kamera kt seremban ada x? :-)

redshark
19th March 2010, 07:32 AM
salam semua.. klu area2 kuantan ade info x?

reezluv
1st April 2010, 03:08 PM
tq..nnt blk ipoh leh la melawat kedai nie..

phoon photo mahai le..membe aku cakap kat depan The Store kat pekan tu ada kedai kamera gak..cambest katanya..aku pun tak pegi lagi..:-\"

dododol
27th May 2010, 09:12 AM
phoon photo mahai le..membe aku cakap kat depan The Store kat pekan tu ada kedai kamera gak..cambest katanya..aku pun tak pegi lagi..:-\"

ader yer..nnt nk try ushar...nk tgk speedlightsb600..sbb tgkkt fotok** kt rainbow/GM sampai 950...

mahei...kan..

applewide
29th May 2010, 11:28 PM
maaf klau slh tajuk
sy mtk tlg........
shutter sy problm
bg cadangan otai2,nk hantar kat kedai mn yg baus bley d p'cyai dan harga x mengarut

shuttermania
8th June 2010, 01:45 PM
ada sesape ada address kedai boeing kat s.wang nuh? kalu dpt tau tingkat bape or seblah kedai ape pun ok dah.. tengkiu :)

saya tak nampak plak sesapa yg jawab soalan ni, kalau dah ade sori ek...

ni info kedai boeing jer, sy ade beli PnS cameras beberapa kali kat sini. Utk prosumer & dslr camera, sy beralih ke Photo Shangri-la (lowyat)...


Boeing Photo Sdn Bhd (690363-P)

KLG 2. LG Flr. Sungai Wang Plaza,
Jln Sultan Ismail,
50250 Kuala Lumpur
Tel: 03-2145 3393
Fax: 03-2145 5277

Aku ade gakla deal ngan Cik Kak ni... Liya (012-2993 445) dengan dia bley runding harga sket....

Pepandai la korang goda dia klu nak bargain harga... hehehe... cabuuuuttttsss....

Jagged
21st June 2010, 08:23 AM
kedai kat pertama ni ok gak... boleh bawak bincang.

Lot 1.99 International Camera Service Sdn. Bhd., Pertama Complex.

hackerzx
21st June 2010, 11:19 PM
nk tnye skit org kL neh..smua2 kdai..dr lowyat smpi ke amcorp pj ape..kdai mne plg best/mura/berbaloi bg korang :D

jobberscroppers
1st July 2010, 10:11 AM
urm... kedai kat kuantan x de ke?? any idea??

mzaidi
26th July 2010, 11:31 PM
salam.....

MZAIDI TECHNOLOGY (AS0311524-U)
9, Taman
Angsana, Changlun, 06010, Jitra,
Kedah
TEL/FAKS: 049243667
Mobile:
0195112662

FB: edphotographykedah@gmail.com

http://mudah.my/mzaiditechnology

TODAY HOT

BRAND NEW SIGMA 70-200mm f/2.8 HSM II RM2999

tigerblack
16th August 2010, 11:33 PM
urm... kedai kat kuantan x de ke?? any idea??

Saya kalau ke Kuantan selalu singgah Kuantan Parade... ada dua kedai gambar kat ground floor... kat hujung kedai tu. Satu kedai macam lama barang tak banyak ada dua tiga budak pompuan jaga... boleh runding harga. Saya beli GGS 3.0 inci pada harga RM25 sedangkan kedai lain kat situ letak harga RM80 paling murah (low yat sampai rm280 pun ada... mengarut!). Sebelah kedai tu ada satu lagi kedai... barang banyak dan ada jual second body dan lens! Best kedai tu... harga takdelah murah sangat tapi saya rasa kalau pandai ayat boleh ayat awek kat kedai tu bagi murah. Berbaloi kalau visit kedai kat Kuantan Parade tu... maaf nama kedai tak ingat.

Acik
17th August 2010, 02:56 AM
salam.....

MZAIDI TECHNOLOGY (AS0311524-U)
9, Taman
Angsana, Changlun, 06010, Jitra,
Kedah
TEL/FAKS: 049243667
Mobile:
0195112662

FB: edphotographykedah@gmail.com

http://mudah.my/mzaiditechnology

TODAY HOT

BRAND NEW SIGMA 70-200mm f/2.8 HSM II RM2999
ni rege lps nego ke atopon yg belum nego..?

izzat3114
17th August 2010, 08:06 AM
nk tnye skit org kL neh..smua2 kdai..dr lowyat smpi ke amcorp pj ape..kdai mne plg best/mura/berbaloi bg korang :D

FotoSelangor pun ok, digitals mania pun ok..hoho

tigerblack
17th August 2010, 09:26 AM
Bagi saya secara peribadi kedai yang okay kat KL yang saya dah berurusan kalau ikut standard saya adalah:

Keat Camera Services Jalan Pudu - harga mungkin sedkit mahal tapi anda dilayan dengan mesra
Digitalmania Pudu Plaza - harga lebih murah dan layanan anda pun okay
Photo Selangor - harga murah syaratnya anda tahu apa yang anda mahu.... jangan deal dengan tokey rambut pendek yang muda tu .. poyo rasa macam nak tumbuk jer dia
Lee Photo Trading SS2 - harga berpatutan dan layanan pun okay

hizer1970
19th August 2010, 11:13 PM
Kalo sapa2 yang ada kat Ipoh, boleh le try kedai ni, www.kedaikameradigital.com (http://www.kedaikameradigital.com) . Cuma kedai fizikal belum ada lagi. Tapi boleh deal disekitar Ipoh

ruhaz
20th August 2010, 01:56 AM
nie pun kedai online jugok

http://camera4ushoponline.blogspot.com/

aksesori kamera yg murah2 tapi berkualiti
kalo ramai support insyaAllah bole la bukak kedai betul
bukak 24 jam...hehehe (kalo x jawab sms tu tgh tido la tu)
nak jadi pengedar pun boleh jugak kalo sapa2 nak buat part time
lokasi KL Ulu Klang je...dkt zoo negara
poslaju ke seluruh Malaysia pun bole

kalau ada aksesori yg anda berminat insyaAllah rege ble bincang...

100% bumiputra

zainzubir
20th August 2010, 02:38 AM
Photo Selangor - harga murah syaratnya anda tahu apa yang anda mahu.... jangan deal dengan tokey rambut pendek yang muda tu .. poyo rasa macam nak tumbuk jer dia
Lee Photo Trading SS2 - harga berpatutan dan layanan pun okay

lain kali tumbuk jer=))..ya kuasa membeli ditgn pengguna..nasihat hanty yg lelebih tu tinggalkan jer..sekarang kita ada byk pilihan bukan spt few years back..jika dulu selangor photo kegemaran hanty..now hanty tak kisah kat mana pun..sebab??dah takder duit nak membeli....window shop jer...wakakakkaakakaaa

tigerblack
23rd August 2010, 10:57 PM
lain kali tumbuk jer=))..ya kuasa membeli ditgn pengguna..nasihat hanty yg lelebih tu tinggalkan jer..sekarang kita ada byk pilihan bukan spt few years back..jika dulu selangor photo kegemaran hanty..now hanty tak kisah kat mana pun..sebab??dah takder duit nak membeli....window shop jer...wakakakkaakakaaa

Mana boleh tumbuk... nak jadi perakam foto yang baik kena belajar sabar tak gitu?

pluto
25th August 2010, 01:43 PM
bintang maju ioi mall..beli canon 7D adeker patut salesman tu bagi sd card...canon 7d kan ke pakai cf card...serkap jaranng la ni..nak suh pegi balik kedai dia tu...bagi saya kedai ni service tak bagus..salesman kedai tu knowledge fotography kurang...kes beli tak perasan la ni....nak blik cpat2

adieo
25th August 2010, 02:32 PM
bintang maju ioi mall..beli canon 7D adeker patut salesman tu bagi sd card...canon 7d kan ke pakai cf card...serkap jaranng la ni..nak suh pegi balik kedai dia tu...bagi saya kedai ni service tak bagus..salesman kedai tu knowledge fotography kurang...kes beli tak perasan la ni....nak blik cpat2

setuju ngn pluto, setakat ni pengalaman saye kat bintang maju mines pun same, service mcm nak tak nak layan, saye tanye psal availability stock pun malas nk gi check...saye tanye harge 5DMKII pun dea letak maximum retail price RM8900 (-_-")...

pluto
25th August 2010, 03:02 PM
saya tak pergi beli tapi remote kawan dari phone ajer belikan camera 7d untuk opis pakai..

* hal di kedai bintang maju ioimall

pengalaman yang lepas2 tahun 2003

tanya sales kedai tu..saya niat memang nak beli nikon d60 dari rumah dah google ape sumer la

sampai kedai bintang maju tu dia suggest canon 350D,di cakap la blaa...bla..pasal camera tu bagus la itu la...

saya cakap nak jugak nikon...dia cakap semua branch xde stok dah...saya ni dah gian sngat nk pegang camera dslr terpaksa la pakai canon 350d tu...

tanya lagi...lepas ni ape coming brand canon akan kuar..dia cakap lambat lagi kuar ....seolah2 macam dia nak jual barang tu ajer...

so the ending story nyer baru 1week pakai 350d tu....canon 1000d pun kuar ,kalo saya tahu nak kuar baik xyah beli 350D tu...hampeh la salesperson tu....

maksud saya diatas bukan camera tu tak bagus.....???tujuan dia jual untuk abiskan stok dia jer bukan dia jual berdasarkan minat kita dalam bidang ni...bukannye kita xde duit nak beli...dia slalu guna perkataan "kalo you nak murah la"

contoh baru ni kawan saya pergi beli Canon 7D kat bintang maju ioimall u all sumer tau dia bagi camera bag aper??

camera bag brand lumix...kecik pulak tu,,salesman tu tak tahu ker body canon 7D tu besar nak letak celah mana
sliding bag tak bagi reason dah abis..padahal dia jual harga lain...kira2 derang ni menyusahkan kawan aku dan aku sekali la...

aku selalu nampak salesman derang ni hantam keromo jer bila makcik pakcik bawak anak nk beli camera kat situ...

kalo korang nk info lagi nnti kita sambung lagi...

hackerzx
25th August 2010, 03:38 PM
setuju ngn pluto, setakat ni pengalaman saye kat bintang maju mines pun same, service mcm nak tak nak layan, saye tanye psal availability stock pun malas nk gi check...saye tanye harge 5DMKII pun dea letak maximum retail price RM8900 (-_-")...

try bintang maju kt warta..ok smue stakat ni siap dpt mura pe lg kalah j-one dgn kdai len yg aku cmpare

1)body + kit lense
2)70-300

smue aku angkt situ :D ..

tigerblack
26th August 2010, 01:01 AM
Kebanyakan kedai franchise nie staff dia makan gaji dan komsiyen... so most takde minat pasal camera. Cuba tanya barang macam Cokin type filter ke... ND filter ke.. haram diaorang tahu. Berbeza dengan kedai yang betul-bertul staf dia memang photographer la. Saya kalau ke Singapura saya suka ke kaw Peninsular Plaza.... most staff kat kedai kaw tu memang tahu. The best Cathay Photo... best giler! Barang banyak macam -macam ada... harga amat berpatutan dan layan profesional. Tapi ada juga kedai kat area tu yang potong leher.... Kalau nak beli barang pergilah ke Cathay Photo yer.... Lowepro contohnya... 20-40 peratus lebih murah dari KL

adieo
26th August 2010, 08:03 AM
Kebanyakan kedai franchise nie staff dia makan gaji dan komsiyen... so most takde minat pasal camera. Cuba tanya barang macam Cokin type filter ke... ND filter ke.. haram diaorang tahu. Berbeza dengan kedai yang betul-bertul staf dia memang photographer la. Saya kalau ke Singapura saya suka ke kaw Peninsular Plaza.... most staff kat kedai kaw tu memang tahu. The best Cathay Photo... best giler! Barang banyak macam -macam ada... harga amat berpatutan dan layan profesional. Tapi ada juga kedai kat area tu yang potong leher.... Kalau nak beli barang pergilah ke Cathay Photo yer.... Lowepro contohnya... 20-40 peratus lebih murah dari KL

saye slalu dgr psal cathay photo ni, berminat lak nk singgah...maklumla tak penah gi singapore lagi :P

tigerblack
26th August 2010, 12:59 PM
Kalau ada kesempatan singgah sana pergi bro... berbaloi. Harga dengan tukaran Ringgit sekarang rasanya masih berbaloi! Cathay tidaklah kedai paling murah kat Singapore tapi paling profesional. Kalau nak murah cari kat Sim Lim Square... cuma peniaganya kengkadang macam Low Yat gak.. ada yang tak jujur dan harga markup kalau kita muka bukan Singaporean. Jalan-jalan area Peninsular Plaza tu ada lima enam kedai kamera....

pluto
26th August 2010, 01:03 PM
Kebanyakan kedai franchise nie staff dia makan gaji dan komsiyen... so most takde minat pasal camera. Cuba tanya barang macam Cokin type filter ke... ND filter ke.. haram diaorang tahu. Berbeza dengan kedai yang betul-bertul staf dia memang photographer la. Saya kalau ke Singapura saya suka ke kaw Peninsular Plaza.... most staff kat kedai kaw tu memang tahu. The best Cathay Photo... best giler! Barang banyak macam -macam ada... harga amat berpatutan dan layan profesional. Tapi ada juga kedai kat area tu yang potong leher.... Kalau nak beli barang pergilah ke Cathay Photo yer.... Lowepro contohnya... 20-40 peratus lebih murah dari KL

hah btul tu aku nak kuar ayat macam ni rr..memang tak tahu pun...noise ke aper ker..iso ker...yang dia tahu "ini canon maaa..."

liefazem
1st September 2010, 01:34 AM
Saya kalau ke Kuantan selalu singgah Kuantan Parade... ada dua kedai gambar kat ground floor... kat hujung kedai tu. Satu kedai macam lama barang tak banyak ada dua tiga budak pompuan jaga... boleh runding harga. Saya beli GGS 3.0 inci pada harga RM25 sedangkan kedai lain kat situ letak harga RM80 paling murah (low yat sampai rm280 pun ada... mengarut!). Sebelah kedai tu ada satu lagi kedai... barang banyak dan ada jual second body dan lens! Best kedai tu... harga takdelah murah sangat tapi saya rasa kalau pandai ayat boleh ayat awek kat kedai tu bagi murah. Berbaloi kalau visit kedai kat Kuantan Parade tu... maaf nama kedai tak ingat.

Photo Sun Ktn Parade,2 awek frendly

satu lgi sebelah 7E.2 awek gak tpi mcm blur sket bila tanya bab camera.

tigerblack
2nd September 2010, 01:25 AM
Satu lagi kedai yang saya rasa okay... International Camera Services Pertama Complex. Barang banyak, awek mesra dan mereka tahu apa yang mereka jual. Harga price tag pun tak melambung tinggi supaya mereka boleh bagi 'diskaun' macam kat Photo Selangor. Saya beli beberapa aksesori kat sini dan berpuas hati.

hackerzx
4th October 2010, 04:09 PM
Kedai mane bagus utk cari

~memory card (xkisah kdai comp / camera )
~bag

sekitar kl / slgor

mangkor
4th October 2010, 05:19 PM
memory card beli kat lowyat le bro.. kedai aksesori hengpong pun ader juai. 4GB baru tiga ploh tige henget..

hackerzx
4th October 2010, 11:00 PM
lowyat kdai mne slalu jd pilihan? byk sgt kdai nye.. :(

gemuk
4th October 2010, 11:19 PM
memory card beli kat lowyat le bro.. kedai aksesori hengpong pun ader juai. 4GB baru tiga ploh tige henget..

aduh bestnya... tapi aku jugak tak best... pasal pakai CF card... ada sikit mahal woo...

mzaidi
5th October 2010, 12:00 PM
ni rege lps nego ke atopon yg belum nego..?

nego rm2900

reezluv
12th October 2010, 06:26 PM
yap..aku masa beli 1st DSLR aku aku beli kat situ..walau harganya mahal RM100 dari kedai lain..sebabnya?memang die amat paham tentang kamera..dan siap kasi tips kat aku lagi..:D..memang aku puas hati gile dengan service kat situ...walau die nak tutup kedai dah masa tu..layan gak..hehe


Satu lagi kedai yang saya rasa okay... International Camera Services Pertama Complex. Barang banyak, awek mesra dan mereka tahu apa yang mereka jual. Harga price tag pun tak melambung tinggi supaya mereka boleh bagi 'diskaun' macam kat Photo Selangor. Saya beli beberapa aksesori kat sini dan berpuas hati.

mtbar5
19th November 2010, 10:58 AM
Fotokem tak rekomen. Dia set harga tinggi, penat menawar.

Kat JB terus tuju Angsana. Ada Mee Too 1st Flr, Berlian Gnd Flr, Johan 3rd Flr klu x silap, Fotokem 1st Flr. Mee Too & Berlian banyak barang baru. Yg lagi dua tua ini x de itu x de. Utk advice, Mee Too mcm lagi expert, Berlian ni ada slow sikit dlm teknologi terbaru.

Dulu masa VR/IS mula2 keluar ada tanya kat Berlian. Ada ke dia kata image stabilizer utk video camera je, still camera x de. Mcmana pun harga Mee Too / Berlian dekat2 sama. Mee Too ada cawangan lain kat Jusco Tebrau.

Ada satu lagi kedai lupa nama kat Pelangi Leisure Mall, tapi tempat tu jauh. Barang dia banyak juga. Nak cuci mata boleh la.

TQ bro, nanti aku pergi kat angsana nak usya D7000+AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR (RM 4,998.00 harga nikon)+Speedlight SB-700+filter(RM240 harga fotokem)

jobberscroppers
19th November 2010, 12:23 PM
klw d7000 dpt fullset with kitlens around rm4.3k ok lar, klw 4.9k jgn ambik, mahal..

mtbar5
25th November 2010, 02:56 PM
klw d7000 dpt fullset with kitlens around rm4.3k ok lar, klw 4.9k jgn ambik, mahal..
Ok bro. harga Speedlight SB-700 x keluar lg la. bro, ada cadangan tak Speedlight yg mana nak dijodohkan dengan d7000 ni. filter mungkin aku angkat kenko rm 40. Ada ahli fdmc beli kat BB plaza rm 4500 d7000 dpt fullset with kitlens.

mtbar5
25th November 2010, 03:00 PM
suggestion kedai kamera kt seremban ada x? :-)
Aku nak tahu jugak kat mana ada jual. takkan 1 n9 pun xde jual.

man_todak
27th November 2010, 10:36 AM
ader cuba kat terminal one no f34 hp mobile marketing..( tak tahu kenapa tanyer tuan kedai ) nie no nponnyer 0176964301 izmir... itupun kalau kerja lagi ......
Aku nak tahu jugak kat mana ada jual. takkan 1 n9 pun xde jual.

kain_putih
27th December 2010, 05:31 PM
ak br pas g jln2 survei rege d90+kitlens..ade la bbrape tmpt ak g..

1. yl camera,keat kamera,tarita=3300.body=2500..
2. boeing=3500.body=2400

kalo beli body je xde free gift..kalo beli ngan kitlens br dpt 4bg n beg..xleh nego pn..sume ayt dorng same je..da mrah da..keat lg cam xlyn ak..xtau la ak yg xpndai nk nego ke ape...

Pro Image RS
5th February 2011, 12:44 AM
[QUOTE=firdaushamid;289651]Pro Image RS Digital Station Melaka
16A, Jalan Permata 14, Taman Harta Pertama, 75150 Bukit Piatu, Melaka.
Tel: 06-281-7128 or 013-6317782
rickysia@gmail.com (rs.digitalstation@gmail.com)

Pro Image RS
5th February 2011, 12:57 AM
Pro Image RS Digital Station Melaka
16A, Jalan Permata 14, Taman Harta Pertama, 75150 Bukit Piatu, Melaka.
Tel: 06-281-7128 or 012-688-1186
rs.digitalstation@gmail.com


Kindly be informed that the actual owner of Pro Image RS Digital Station is Mr. Ricky Sia and H/P Number is 013-6317782. The above email address is no longer in service. The new email address is rickysia@gmail.com. Thank you.

shearazi
7th February 2011, 10:46 AM
Kindly be informed that the actual owner of Pro Image RS Digital Station is Mr. Ricky Sia and H/P Number is 013-6317782. The above email address is no longer in service. The new email address is rickysia@gmail.com. Thank you.

ehmm.. ni uncle ricky ka?

maru
7th February 2011, 12:24 PM
Satu lagi kedai yang saya rasa okay... International Camera Services Pertama Complex. Barang banyak, awek mesra dan mereka tahu apa yang mereka jual. Harga price tag pun tak melambung tinggi supaya mereka boleh bagi 'diskaun' macam kat Photo Selangor. Saya beli beberapa aksesori kat sini dan berpuas hati.

Ini kedai regular saya. Senang deal dgn diorang dan relax aje berurusan. Saya nak test lens semua dia bagi lepas tu tak kacau langsung. Kalau datang mesti tanya 'you nak beli lightstand lagi ka?' kekekeke...

tigerblack
10th February 2011, 01:33 AM
Ini kedai regular saya. Senang deal dgn diorang dan relax aje berurusan. Saya nak test lens semua dia bagi lepas tu tak kacau langsung. Kalau datang mesti tanya 'you nak beli lightstand lagi ka?' kekekeke...

Desmond, Winnie dan Jessie mmg okay... kepala otak bisness mmg ada tapi dia tak pentingkan sale semata-mata. Saya ada gak lepak situ tak beli apa apa pun.... saje borak. Banyak kali gak saya tgk diaorg advise pelanggan not to buy bagi memastikan pelanggan dapat yg terbaik. Bukan macam sesetengah kedai apa yg dia ada balance itu yg dia kata terbaik utk kita. Mmglah harga yg mereka tawarkan bukan yg termurah di KL.... tetapi cukup kompetitif dan tidak up macam kat Low Yat etc.

Ada satu kedai kat Times Square... kecik je tingkat 8. JST Aquacam.... ada banyak barang second yg menarik. Barang AP pun boleh tahan murah harga dia. Cuba-cuba survey kedai tu.... anda pasti rasa ianya berbaloi. Tahap service takdelah hebat sangat cuma harga mmg murah. Sebagai contoh AP 70-200mm IS II RM7K jer berbanding harga Canon Malaysia RM10,100+K...

Pro Image RS
4th April 2011, 06:18 PM
Pro Image RS Digital Station Melaka
16A, Jalan Permata 14, Taman Harta Pertama, 75150 Bukit Piatu, Melaka.
Tel: 06-281-7128 or 012-688-1186
rs.digitalstation@gmail.com

Sorry, email baru...rickysia@gmail.com.

cathashi
4th April 2011, 11:28 PM
klau jual online boleh post kat sini?

razlanjohari
13th May 2011, 07:22 PM
Kalau nak layanan superb...gi Kedai Gadget World dkt Lowyatt...confirm x mengecewakan...gi jumpe bro Adha..

hackerzx
15th May 2011, 10:17 AM
korg rase berbaloi tk survey satu kL ni..smata2 sbb beza rm20 ? ..kalo nk gi tmpt yg mura rm20 tu pn kos mcm smpi rm20 gk..rase tk kot kn? kn? huhu..tp sedeh gk la..tk dpt hrga yg sblm ni..

rieonline
15th May 2011, 02:03 PM
selain kuantan parade kat kuantan, mana lagi kedai yang senang berurusan senang ckp mesra pelangganlah, bndar sebesar tu mustahil aku rasa hanya ktn parade org tau,atau pun blh sarankan kedai2 sekitar kuala terengganu skali,kat kemaman pun jika ada yang tau hehew

haire_kunovac
16th May 2011, 03:22 AM
tolong rekemen kedai bgus2 kt loyat2....
yg lyanan bgus...harge bole tahan....
klu stakat murah rm30 tp lyan mcm nk xnk baek xyah..hehehehe.....
nk angkat dslr bru jumaat ni...mntk tolong ye =)

p/s PM skali ye..hehehe

kelana.kreatif
9th January 2012, 06:45 AM
Hi, kat puchong ada 1 kedai, Ebest Enterprise, owner Mr Wong..lokasi kat depan ioi mall,kedai dalam kawasan apartment,macam2 aksesori ada jual kat kedai ni,kamera die xde jual sgt,aksesori bykla,mostly yg nk wat videography guna dslr,Mr Wong ni very nice person,harga mmg berpatutan...0193706633 - Mr Wong

tigerblack
24th January 2012, 02:56 PM
Salam, ada sesiapa pernah berurusan dengan kedai nie? Kat Skudai katanya? Nampak ada beberapa barang yang agak murah spt BG-E6 http://ddelectronics.com.my/

hackerzx
6th February 2012, 04:31 PM
nk gi langkawi nex week..kedai mne ok ye? parent cdg nk tgk kt sana..bebas cukai mmg dpt murah ke?

CgSir
6th February 2012, 04:57 PM
Rasanya kat Langkawi pun takde murahnya. Penang lagi murah. Kamera ni kat memana sahaja dalam Malaysia ni dah sememangnya bebas cukai. Dah 30 tahun kamera bebas cukai di Malaysia ni.

techgarage
15th March 2012, 11:26 AM
Weh weh weh. Korang tak usha kedai online kita ke? Kekekeke. Muka tebal. Free shipping nihh, sehari dua sampai. Guaranteee satispaaaiedd.

www.techgarage.my (http://www.techgarage.my/)

Pacebook: www.facebook.com/techgarage.my


http://www.fotomedia.com.my/forum/forumdisplay.php?f=83

zainzubir
15th March 2012, 08:51 PM
nk gi langkawi nex week..kedai mne ok ye? parent cdg nk tgk kt sana..bebas cukai mmg dpt murah ke?

kami dah keluar masuk kedai di kuah dan di airport baru2 ni...rasanya tak payah cari disana..tak byk pilihan dan rega sama mungkin kl lebih baik kot...elok kesana beli byk2 chocolate jer..=))=))

azrialias
21st March 2012, 12:04 PM
Ada satu kedai kat Times Square... kecik je tingkat 8. JST Aquacam.... ada banyak barang second yg menarik. Barang AP pun boleh tahan murah harga dia. Cuba-cuba survey kedai tu.... anda pasti rasa ianya berbaloi. Tahap service takdelah hebat sangat cuma harga mmg murah. Sebagai contoh AP 70-200mm IS II RM7K jer berbanding harga Canon Malaysia RM10,100+K...

ak ad tgk dlm mudah ad gak kedai ni..
ok ke kedai die?
tgk sb910 1550 je.. nmpk tu je plg murah skali stkt ni sy servey..
sy bru lg ni.. xbrape nk tahu lg..

mozakim
21st March 2012, 12:29 PM
kalau barang NIKON ... senang cite mintak tengok waranti KAD.. musti ada tulis NIKON MALAYSIA baru angkat, konfem bukan AP, kalau AP sure takde waranti KAD ada cop NIKON MALAYSIA... pastu baru sembang harga cantek2 punya.

miesterzenz
21st March 2012, 02:14 PM
Rasanya kat Langkawi pun takde murahnya. Penang lagi murah. Kamera ni kat memana sahaja dalam Malaysia ni dah sememangnya bebas cukai. Dah 30 tahun kamera bebas cukai di Malaysia ni.

err..kalo beli camera boleh kurangkan cukai pendapataan tak mcm beli komputer tak bang....ehehehehe....?