PDA

View Full Version : Outing Beginner | Check Point Shutter Speed



buttet
31st March 2008, 09:02 AM
para peserta buleh menguploadkan gambo yang diambil ketika di check point shutter speed yang dia ajar oleh saudara zzoux . jangan malu-malu dan jangan segan-segan dgn aji tue..kalau dia bising .. hentak aja kepala dia dgn bontot kamera kekekekekekekeke

famia
31st March 2008, 10:42 AM
Checkpoint 2

Model shutter besame enche ISO dan enche shutter dan enche aperture.
http://www.fileden.com/files/2007/1/1/582262/lg1.jpg

Eksperimen 'shutter speed' laju bebenor sampai slipo enche artpixel tetanggal.
http://www.fileden.com/files/2007/1/1/582262/lg2.jpg

dashuki
31st March 2008, 01:03 PM
Checkpoint # 2 Shutter
Terima kasih kepada zzoux (penghulu shutter) & artpixel (penghulu ISO)

No. 1 - Fast shutter speed - freeze the motion
http://farm3.static.flickr.com/2313/2372965681_c3c30cc2a0.jpg
Shutter speed: 1/250
Aperture: f/3.2
Focal Length: 47 mm
ISO Speed: 100
Exposure Bias: 1/3 EV
Exposure Program: Shutter priority
Metering Mode: Average

No. 2 - Slow shutter - sense of movement
http://farm4.static.flickr.com/3127/2373801768_59dfbfbbd0.jpg
Shutter speed: 1/15
Aperture: f/13
Focal Length: 50 mm
ISO Speed: 100
Exposure Bias: 2/3 EV
Exposure Program: Shutter priority
Metering Mode: Average

bigbrother
31st March 2008, 01:08 PM
group korg ada model comel.. x aci.. group aku zoux je jadi model.. hehehe..

trexclanz
31st March 2008, 01:20 PM
Latihan Shutter Speed (Cikgu Zoux)

http://farm3.static.flickr.com/2267/2375656497_b679542b9a.jpg?v=0

Shutter Speed : 1/30 sec
Aperture : F 9
ISO : 100
Focal Length : 27mm

mzh82
31st March 2008, 01:26 PM
Askum.... ni la antara yg ok di mata pakcik.... cuma di crop dan resize... yg lain ori...
tapi gambar panning xde yg jadik... ada pun silhuette jek... boleh la kot... heheheh.....
n tq again to bro zzoux atas tunjuk ajar... i still need a lot of training....

C&C is appreciated.... tq in advance...

http://farm3.static.flickr.com/2397/2376645528_6cc71b7ccb.jpg?v=0
Mode=M
ISO=100
Aperture=2.8
Shutter Speed=1/4000

aminorazmi
31st March 2008, 02:28 PM
semalam balik dari sana...sempat laa prektis sekejap apa yang dipelajari...

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/amin2/Raw00129.jpg

xamirullx
31st March 2008, 03:25 PM
nice picture bro amin
ni mmg lay down abis ke?
hehe
ok lah,utk bahagian shutter ni,saya telah dapat memahami secara jelas menerusi kelas semalam.
Mode Tv ni sesuai utk tujuan menyatakan pergerakan or movement utk menguatkan gambar saya.
ini ada sedikit gambar dari kelas semalam yg telah dijayakan oleh seorang gadis manis,dani
:)

http://farm3.static.flickr.com/2304/2376759218_cc89b50d63.jpg
Exposure: 0.125 sec (1/8)
Aperture: f/18
-ketika menggunakan shutter yg perlahan ini,pergerakan buaian oleh dani memang bergerak pantas.

http://farm4.static.flickr.com/3206/2375922559_2161c6a6fb.jpg
Exposure: 0.25 sec (1/4)
Aperture: f/22
-kali ini,shutter speed dilajukan lagi sejajaran dengan kehendak utk melihat perubahan yg akan ada dan nyatalah dpt dilihat wajah cute si model masih lagu kabur dan shutter akn dipertingkatkan lagi!

http://farm4.static.flickr.com/3193/2376760106_5cfd18cabe.jpg
Exposure: 0.01 sec (1/100)
Aperture: f/5.6
-akhirnya,timbul lah juga wajah manis model tersebut.kesimpulannya,shutter speed yg tgii seperti 1/100,1/200 akan dpt mengeraskan pergerakan benda yg bergerak.

buttet
31st March 2008, 03:37 PM
memang amirul but kita kena tgk kepada lighting condition jugak..untuk lighting kita tunggu advance classssss krkrkrkrkekekeke

zilzals
31st March 2008, 03:59 PM
bagus mirul...nanti aja aku lak ye mirul.
upah:set beger begedil mcd sect 2.hahahhaa

xamirullx
31st March 2008, 04:08 PM
memang amirul but kita kena tgk kepada lighting condition jugak..untuk lighting kita tunggu advance classssss krkrkrkrkekekeke
ye
betul tu en buttet
depends on conditon sbb semua keadaan memerlukan gabugn shutter,iso n aperture yg berlainan utk sebuah gambar yg baik
terima kasih pd semua cikgu2 yg berpanas alang semalam semata2 utk mengajar kami perkara2 ini
zal,boleh je

heeee

zahaznan
31st March 2008, 05:09 PM
3rd Check Point: Shutter Speed

http://farm3.static.flickr.com/2276/2376945956_5f690cef8e_o.jpg
Exposure Time = 1/30"
F Number = F11
Exposure Program = Shutter priority
ISO Speed Ratings = 100
Max Aperture Value = F4
Focal Length = 31mm

*ps: gambo da ala2 trexclanz nye skik

mr_bun
31st March 2008, 05:23 PM
CheckPoint Shutter Speed with Bro Zoux

Dengan shutter speed 1/30sec, sudah dapat memberikan kesan blur kepada pergerakan walaupun berjalan. Namun ia tidak dapat menghalang Amin yg sempat menjeling Ahmad Dhani..theheheheh :wink:
http://img.photobucket.com/albums/v219/mfosa/2008/shutter.jpg
Exposure Time = 1/30
F Number = F16
Exposure Program = Shutter priority
ISO Speed Ratings = 200
Focal Length = 18mm

dashuki
31st March 2008, 05:28 PM
he he he ... nampak nya jelingan berbalas tuh !

dome
31st March 2008, 06:44 PM
penggunaan shutterspeed yang rendah dan di shot sambil berjalan kan menghasilkan effect yang menarik (semacam zoom burst effect)

aminorazmi
31st March 2008, 06:52 PM
nak tambah apa yang dome state kat atas, low shutter speed juga memperlihatkan "movement" dalam gambar. Dari satu segi, ia boleh dilihat sebagai satu creative element dalam gambar. Kadangkala inilah winning point yang membezakan gambar kita dengan yang lain. Low shutter speed technique tidak memerlukan lensa yang mahal2...yang high end...namun demikian masih membantu kita menghasilkan gambar yang menarik. Nanti kat kelas yang lain, kita apply pulak low shutter speed yang dibantu dengan penggunaan flash.

tq

akishah
31st March 2008, 09:51 PM
http://i227.photobucket.com/albums/dd61/sha_z/beginnerouting073.jpg


shooting mode - shutter priority
shutter speed - 1/30
aperture - 16.0
ISO - 200

http://i227.photobucket.com/albums/dd61/sha_z/beginnerouting087.jpg


shooting mode - shutter priority
shutter speed - 1/15
aperture - 22.0
ISO - 200

OnTheSpot
31st March 2008, 10:50 PM
kelajuan mghampiri 100km/j sehinggakan selipar tercabut dari kaki artpixel
http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/beginners%20outing/_DSC1021.jpg

dari kerana mata
http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/beginners%20outing/_DSC1008-1.jpg

mata aminorazmi yang x terlpas tengok dani
http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/beginners%20outing/_DSC1009.jpg

jemputz
1st April 2008, 07:35 AM
kelajuan mghampiri 100km/j sehinggakan selipar tercabut dari kaki artpixel
http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/beginners%20outing/_DSC1021.jpg


owh.. maen shutter speed bleh menghasilkan ifek hantu..
ooooooo centu die buat kat cerita-cerite...
oooo pakcik baru tahu

aishifu
1st April 2008, 07:44 PM
http://i48.photobucket.com/albums/f204/aishifu/_DSC0170.jpg

zzoux
1st April 2008, 10:58 PM
alhamdulillah outing kita berjaya mencapai objektif yg dikehendaki. sebelom itu, sy sebagai tenaga pengajar ingin meminta maaf jika ada kekurangan dan ketidak sempurnaan didalam apa segala yang cuba disampaikan oleh saya. terus terang sy akui kelemahan sy dalam menyampaikan ilmu lebih2 lagi bila berhadapan dengan ramai peserta pada masa tersebut. sy rasa gagap, malu dan tak tahu apa yg cuba hendak sy sampaikan. nasib baik dengan nota yg mypokcik berikan, sy cuba share apa yg sy tahu kepada semua peserta. tidak semua orang mempunyai skill menyampaikan ilmu kepada orang lain. andai sesiapa ingin penerangan yg lebih jelas, boleh terus tanyakan kepada sy. insyaallah akan sy terangkan.

untuk cekpoint shutterspeed, sy amat berpuas hati atas pencapaian peserta. tidak ada yg lebih baik dr melihat peserta kini memahami apa itu shutter, kegunaannya serta aplikasi didalam berbagai situasi. insyaallah, jika ada rezeki, kita akan bersama lagi untuk kelas yg mendatang seperti yg disarankan oleh saudara aminorazmi.

dashuki
1st April 2008, 11:14 PM
terima kasih zzoux. Saya rasa tidak ada kekurangan dari segi penyampaian, mahu pun perkara yang disampaikan. Suasana santai dan bersahaja memudahkan mesej difahami. Saya merasa kagum atas kesungguhan semua yang hadir, samada penganjur, pengajar, mahupun peserta. InsyaAllah semoga usaha ini dapat dilakukan secara berterusan supaya banyak lagi ilmu dan pengalaman dapat dikongsi bersama.

nazwan
2nd April 2008, 11:51 AM
bro zzoux mcm nak berkawad je tuh..
http://i280.photobucket.com/albums/kk194/nazwanpics/DSC_0053.jpg

nah amik sejurus dari ambo.. hehehe.. jgn ada pulak ruangan gosip pas nie..jgn mare cikgu amin
http://i280.photobucket.com/albums/kk194/nazwanpics/DSC_0055.jpg

nazwan
2nd April 2008, 11:58 AM
http://i280.photobucket.com/albums/kk194/nazwanpics/amatdani.gif
ghamainye org lalu lalang..

OnTheSpot
2nd April 2008, 12:22 PM
ha...xkira x kira... nak menggosipkan jugak...muahah...

gambo artpixel tercabut selipar tu dpt buat shutter 1/5.. nak rendah lagi...tp x dpt dah hhuhu

nazwan
2nd April 2008, 12:28 PM
ha...xkira x kira... nak menggosipkan jugak...muahah...

gambo artpixel tercabut selipar tu dpt buat shutter 1/5.. nak rendah lagi...tp x dpt dah hhuhu
pstt.. kalo nak gosip jgn lupa ajak akuuu..

Kes selipar tercabut tu mmg nak pecah perut den, tgh stim nak shoot selipar leh tercabut lak.. Gelak pnya pasal, bukan yg org lalu lalang je blur, dgn amat dani dan pokok2 pun blurrr..

nazwan
2nd April 2008, 12:59 PM
Lanjutan dari ilmu yg diperolehi masa outing ari tu.
Abs je outing terus pi otstesen kat melaka. Jd try le applykan apa yg dah diajarkan.
*Note: Sori gambar nie takde kene mengena dgn objek di lake garden.. hehehe. Ilmu yg belajor kat situ yg cuba dipraktikkan.

1. View dari hotel ada nampak satu funfair. Point kat sini nak tunjukkan the rotation gondola tu. Pusingan dia takdelah laju, tp bila kasi bukaan shutter yg lama, akan nampak le garisan pusingan cahaya lampu pada gondola tu.
http://i280.photobucket.com/albums/kk194/nazwanpics/DSC_0094.jpg
Shutter: 13 sec.
Aperture: f/15
ISO: 200

2. Kepala paip bilik hotel. Point nak freeze kan air.
http://i280.photobucket.com/albums/kk194/nazwanpics/DSC_0103.jpg
Shutter: 1/125 sec
Aperture: f/5.6
ISO: 800

Kredit buat cikgu2 semua.

Firdaus™
2nd April 2008, 01:09 PM
smart nazwan punya pic gif kat ata tuh...hehe...nicely done bro!

jemputz
2nd April 2008, 01:29 PM
nazwan rajen..

gif semad..

gamba fanfair pun semad

gamba air tuh lagi berdarah hidung.. uhu.... polish sket mesti komersil beb

nazwan
2nd April 2008, 02:12 PM
gamba air tuh lagi berdarah hidung.. uhu.... polish sket mesti komersil beb
Ekekeke... itu aje yg tau pun.

buttet
2nd April 2008, 02:58 PM
permainan apperture dgn ISO yang dipelajari dan disesuaikan dengan speed yang betul akan menghasilkan DOF yang cantit..kasie try tengok

arulz
5th April 2008, 02:40 PM
best gak melayan shutter nih..ble korg nk outing sini..ekekeke :twisted: :twisted:

adikacu
13th June 2008, 05:03 PM
aku jenis tangan gigil la susah nak buat gmbar mcm ni. ada cara ke bg kamera kita tak goyang bila nak ambik gmbar yg guna shutter speed yg lambat.

buttet
13th June 2008, 05:06 PM
gunakan tripod dgn mode timer atau cable release

adikacu
17th June 2008, 07:53 AM
tak kan nak guna tripod jer.. ada cara lain tak?

buttet
17th June 2008, 09:09 AM
berapa seken nak bukak?

msharq
17th June 2008, 09:16 AM
haaaaa.......tgk lah brapa shutter tuh... klu stakat 1/10 tu boleh laaa....handheld

tapi klu da pakai 1saat ke 5saat ke 30saat ke...takkan nak handheld.... Joe McNally pun tumpas

inikan pulak butet....hi avam butet

adikacu
17th June 2008, 04:46 PM
aku try 1/10 tapi ketaq juga gambar dia. Ada kata kalau guna lens VR pun bagus utk yg jenis tangan ketaq mcm aku ni. tapi masalahnya nak kena cari lens jenis tu la pulak

buttet
17th June 2008, 04:50 PM
1/10 VR cam mana pun tetap ketaq la gambaq dia tanpa bantuan monopod atau tripod

adikacu
17th June 2008, 04:57 PM
lebih baik ada tripod dari pakai VR lens macam bro buttet ckp tu.

aminorazmi
18th June 2008, 03:15 AM
practice make perfect. Once upon a time, our senior, bro BUBBA can shoot at shutter speed 1/1 hand held. He said to me once, "you must practice, tips only can't make "perfect".

# People can state hundreds of tips and theory of it, but after all, segala teori dan tips takkan bermakna, kalau kita sendiri tak melalui proses melatih diri itu.
- my 2 cents.

tq

* i miss bubba.

thehehe...

buntalshoot
18th June 2008, 07:19 AM
1/10 VR cam mana pun tetap ketaq la gambaq dia tanpa bantuan monopod atau tripod


macamana kalau guna lens VR shutter pada 1/10 sec dan dizoom pada wide 16mm, 18mm?

buttet
18th June 2008, 09:24 AM
ooo itu aku ghasa aku leh hasilkan gambar yang tak ketaq kot..tapi yang aku maksudkan buntal vr zoom lens tueee...keekekekeke takkan 18 ang nak pakai monopod :P

buntalshoot
18th June 2008, 10:46 AM
aku rasa adikacu merujuk gambar didalam thread nie dan saya perati kebanyakan gambar disini merujuk kepada penggunaan lensa wide...

http://i280.photobucket.com/albums/kk194/nazwanpics/DSC_0053.jpg
http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/beginners%20outing/_DSC1008-1.jpg
http://i227.photobucket.com/albums/dd61/sha_z/beginnerouting087.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2276/2376945956_5f690cef8e_o.jpg


adikacu: aku jenis tangan gigil la susah nak buat gmbar mcm ni. ada cara ke bg kamera kita tak goyang bila nak ambik gmbar yg guna shutter speed yg lambat?
Cikgu Buttet: gunakan tripod dgn mode timer atau cable release
adikacu: tak kan nak guna tripod jer.. ada cara lain tak?
Cikgu Buttet: berapa seken nak bukak?
adikacu: aku try 1/10 tapi ketaq juga gambar dia. Ada kata kalau guna lens VR pun bagus utk yg jenis tangan ketaq mcm aku ni. tapi masalahnya nak kena cari lens jenis tu la pulak
Cikgu Buttet: 1/10 VR cam mana pun tetap ketaq la gambaq dia tanpa bantuan monopod atau tripod
adikacu: lebih baik ada tripod dari pakai VR lens macam bro buttet ckp tu.


bagaimana kalau guna lens VR shutter pada 1/10 sec dan dizoom pada wide 16mm, 18mm?

ooo itu aku ghasa aku leh hasilkan gambar yang tak ketaq kot..tapi yang aku maksudkan buntal vr zoom lens tueee...keekekekeke takkan 18 ang nak pakai monopod :P

so, dimanakah relevannya tripod/monopod dengan "takkan 18 ang nak pakai monopod"? :D

fahmishah
22nd June 2008, 04:38 PM
aku cadang nak amik satu monopod.
sebelum pakai tripod je..payah gak nak bawah...kalau monopod..leh jadi kan tongkat..huhu

adikacu
7th July 2008, 11:56 AM
monopod tu macammana? kecik lagi dari tripod ker??? mahal tak?

ikanmasin
13th July 2008, 01:34 AM
http://www.manfrotto.com/Jahia/site/man ... 17&idx=119 (http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/off/pid/2374?livid=107|117&idx=119)

sila rujuk web diatas utk tau mcm mana rupa monopod..

adikacu
14th July 2008, 04:44 PM
oooo.. mcm 2 ker.. aku tgk kat lelong.com.my harga dia RM50.00 panjang 1350mm. ada lg murah ker

adikacu
14th July 2008, 04:46 PM
Alamak dah keluar tajuk asal ni hehehe sori tok2 guru.. anak murid mintak lalu...

ikanmasin
14th July 2008, 04:53 PM
Sorry OT Mod... monopod ner dia blh adjust mcm tripod gak.. apa brand kat lelong tu..

udangkara
9th August 2008, 11:19 AM
err..tak dak outing ka dah la ni???