PDA

View Full Version : Outing Beginner | Check Point Pre Visualization



buttet
31st March 2008, 09:04 AM
para peserta diminta mengupload gambar di check point ini , jangan takut atau risau mypok cik takkan karate tengkuk kalau gambo tak ok, paling kurang pun hadiahkan pelempang sekeping dua kekekeke

green-apple
31st March 2008, 09:40 AM
guys,, cepatla upload...xsabar nak tengok.... ;)

famia
31st March 2008, 10:41 AM
Percobaan mengcompose gambo.
http://www.fileden.com/files/2007/1/1/582262/lg3.jpg

mzh82
31st March 2008, 10:56 AM
Askum.... ni la antara yg ok di mata pakcik.... cuma di crop dan resize... yg lain ori...
n tq again to bro mypokcik atas tunjuk ajar... i still need a lot of training....

C&C is appreciated.... tq in advance...

http://farm3.static.flickr.com/2304/2375393291_e5fbe39a96.jpg?v=0
Mode=M
ISO=100
Aperture=2.8
Shutter Speed=1/80

http://farm3.static.flickr.com/2051/2375393285_2f40ef1bc0.jpg?v=0
Mode=M
ISO=100
Aperture=2.8
Shutter Speed=1/100

http://farm4.static.flickr.com/3228/2375393281_0e47132891.jpg?v=0
Mode=M
ISO=100
Aperture=2.8
Shutter Speed=1/80

http://farm3.static.flickr.com/2006/2375393269_8e283f23d0.jpg?v=0
Mode=M
ISO=100
Aperture=2.8
Shutter Speed=1/200

m e e g o i s m
31st March 2008, 11:50 AM
mzh 82.... cantek gambar daun hijau kipas tu....

mzh82
31st March 2008, 12:22 PM
tq bro meegoism.... berkat tunjuk ajar bro mypokcik....

msharq
31st March 2008, 12:41 PM
http://img153.imageshack.us/img153/4302/dsc9484lz5.jpg

tekun mendengor.......tip2 yg diberikan oleh mypokcik......

dashuki
31st March 2008, 01:15 PM
Checkpoint # 3 - Pre visualisation

Terima kasih mypokcik (penghulu pre visualisation)

No. 1 - composition & exposure
http://farm4.static.flickr.com/3084/2373781412_77b9059a43.jpg
Shutterspeed: 1/320
Aperture: f/5.6
Focal Length: 47 mm
ISO Speed: 100
Exposure Bias: 0/3 EV
Exposure Program: Aperture priority
Metering Mode: Partial

No. 2 - catch the moment - terima kasih bro Kamarulzaman
http://farm4.static.flickr.com/3187/2372961597_a3b69a497c.jpg
Shutter speed: 1/500
Aperture: f/2.8
Focal Length: 50 mm
ISO Speed: 100
Exposure Bias: 1/3 EV
Exposure Program: Shutter priority
Metering Mode: Average

mr_bun
31st March 2008, 03:09 PM
Pre-visualization
http://farm3.static.flickr.com/2097/2372906997_8216f351d6.jpg
Shutter speed: 1/30
Aperture: f/5.6
Focal Length: 55 mm
ISO Speed: 200
Exposure Program: Aperture priority

zahaznan
31st March 2008, 05:02 PM
my turn,
Check Point Pre Visualization

http://farm3.static.flickr.com/2410/2376108927_5f17ce0fe3_o.jpg
Exposure Time = 1/160"
F Number = F5.6
Exposure Program = Manual
ISO Speed Ratings = 100
Focal Length = 135mm

http://farm4.static.flickr.com/3123/2376108747_124bd4b0d5_o.jpg
Exposure Time = 1/50"
F Number = F5
Exposure Program = Manual
ISO Speed Ratings = 200
Focal Length = 50mm

mr_bun
31st March 2008, 05:36 PM
http://img.photobucket.com/albums/v219/mfosa/2008/pokcik.jpg

Antara pesanan pokcik
1. Kena amik masa sikit sblm trigger happy..sketching atau imagine apa yg kita nak shoot
2. Kalau buat creative shot, cuba dapatkan slanting line.. (bukan horizontal) - horizontal line penting utk landscape
3. Subjek dalam bilangan ganjil lebih baik. Tiada reason yg dapat explain tp mmg itu yg diamalkan oleh photographer sejak dulu.
4. Gunakan prop2 yg ada..cicak plastik dsbg.

Itu serba sedikit yg saya paham. Mungkin ayat terabur sket..mungkin ada yg boleh tambah lagi

sazmie
31st March 2008, 09:28 PM
My Pic Pre Visualization- (mypokcik)
http://img01.picoodle.com/img/img01/4/3/31/f_IMG0010m_2d36b51.jpg

Exposure Time = 1/40
F Number = F6.3
Exposure Program = Manual
ISO Speed Ratings = 400
Focal Length = 200.0mm

mypokcik
31st March 2008, 10:07 PM
"Seni Melihat" adalah cukup subjektif.
Sebagai photographer, apa yg kita perlu selalu sedar ialah ada byk cara untuk menonjolkan subjek kita, dan setiapnya memberi kesan yg berbeza.

Sebelum klik, antara yg kita perlu fikirkan ialah
Background

http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2372906997_8216f351d61.jpg http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2373781412_77b9059a431.jpg http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2376108927_5f17ce0fe3_o1.jpg
mari kita sama-sama fikirkan (menariknya 3-3 foto menggunakan aperture yg sama):
1. mana satu background yg paling kontras dgn subjek?
2. kalau kita ubah dari lanskap ke potret atau potret ke lanskap, macam mana?
3. adakah negatif space (ruang kosong) membantu komposisi keseluruhan?


Sebelum klik, antara yg kita perlu fikirkan ialah
Point of Interest (POI)

http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2376108747_124bd4b0d5_o1.jpg http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2375393281_0e471328911.jpg http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2375393269_8e283f23d01.jpg
mari kita sama-sama fikirkan :
1. Point of interest kita itu strong POI atau weak POI?
2. Besar mana POI yg kita hendak tonjolkan dalam foto?
3. Apakah pilihan lens dan focal length yang sesuai untuk menonjolkan POI?


Sebelum klik, antara yg kita perlu fikirkan ialah
Angle
http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_lg31.jpg http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2375393291_e5fbe39a961.jpg http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2375393285_2f40ef1bc01.jpg http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_f_IMG0010m_2d36b511.jpg
mari kita sama-sama fikirkan :
1. kalau angle kita ubah, mungkin tak kedudukan POI juga berubah?
2. angle mana dapat memberi sense of depth yg lebih berkesan?


mari kita sama-sama menung-menungkan hehehe... :D

OnTheSpot
31st March 2008, 10:43 PM
http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/beginners%20outing/_DSC1054.jpg
http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/beginners%20outing/_DSC1055.jpg
http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/beginners%20outing/_DSC1058.jpg

hehe suker gambo candid plus budak2

akishah
31st March 2008, 10:53 PM
pok cik, silalah komen....;p

http://i227.photobucket.com/albums/dd61/sha_z/beginnerouting097.jpg


shutter speed - 1/15
aperture - 11.0
ISO - 200

mypokcik
31st March 2008, 11:14 PM
pok cik, silalah komen....;p

http://i227.photobucket.com/albums/dd61/sha_z/beginnerouting097.jpg


shutter speed - 1/15
aperture - 11.0
ISO - 200

1. soalan yang Dome akan tanya: Apa cerita yang nak disampaikan?
2. point of interest not so interesting hehe
3. semak... perlu disimplekan.
4. saya lagi minat nak tengok awek baca paper tu.
5. last sekali boleh juga minta diri kita sendiri yg komen hehe..
- best ke foto aku ni..? .. apa bestnya
- tak best ke foto ni...? mana tak bestnya hehe :wink:

mzh82
31st March 2008, 11:38 PM
tq mypokcik... komen membina berdasarkan sample... memudahkan kami lebih faham maksud yg ingin disampaikan...

dome
1st April 2008, 12:57 AM
patut ler terbelahak tadi. pokcik duk sebut.thehehehe
tengok gambar selipar tu rasa macam di shot mengikut naluri
tidak bercampur dengan proses termenung
soalan lain utk akisah 'masa nak shot tu apakah yang di fikirkan ?'

akishah
1st April 2008, 01:42 AM
patut ler terbelahak tadi. pokcik duk sebut.thehehehe
tengok gambar selipar tu rasa macam di shot mengikut naluri
tidak bercampur dengan proses termenung
soalan lain utk akisah 'masa nak shot tu apakah yang di fikirkan ?'


thanks 4 da komen pk cik n bro dome!!!

ok..mcm ni...mmg termenung xde....tp saya menunggu siapakah gerangan tuan punye selipar...
kebetulan di hujung sane saya ternampak si ibu sdg sibuk membaca suratkhabar....xpasti siapa bersamanya....

saya tunggu lagi..takot2 ade budak ambil selipar tu...tp xde...so, kat kepala saya, terpikir satu tajuk...'missing....'
lps saya shot gambar tu, kebetulan si ibu habis membaca suratkhabar...dan die lihat sekeliling, mcm cari sesuatu...rupa2nya anak die ngh dok maen agak jauh dari die.....

so...itu lah ceritanya...paham tak?
huhu.... :oops:

p/s: banggenye bila gamba di komen oleh pok cik n bro dome.. :mrgreen:

dome
1st April 2008, 02:06 AM
kalau nak kata 'missing' , komposisi gambar masih tidak ada story yang strong utk mengambarkan tentang kehilangan selipar tu , ibu tu rilek jer nampak tak de macam mencari sesuatu di tambah pula dengan tiang2 alat permainan yang tidak mendukung watak utama.jadi cerita yang nak di sampaikan tidak kesampaian,putus di tengah jalan.thehehehe. make it simple and strong.mcm pokcik gtau.(biar dia terbahak pulop).mekasih akishah. (kenal aspalela tak ? )

akishah
1st April 2008, 02:13 AM
kalau nak kata 'missing' , komposisi gambar masih tidak ada story yang strong utk mengambarkan tentang kehilangan selipar tu , ibu tu rilek jer nampak tak de macam mencari sesuatu di tambah pula dengan tiang2 alat permainan yang tidak mendukung watak utama.jadi cerita yang nak di sampaikan tidak kesampaian,putus di tengah jalan.thehehehe. make it simple and strong.mcm pokcik gtau.(biar dia terbahak pulop).mekasih akishah. (kenal aspalela tak ? )


wokeyh bosh!!!! tq bebanyak!!! sungguh2 saya hargai komen dan pandangan pok cik n bro dome...xsie2 saya buang perasan malu mase poskan gambo ni...hehe...
insyallah..saya akn cube lagi....( bila nak turun ajo ni..? :mrgreen: )

aspalela? lela..lela..lela...tu ke? hehe...nth..xkot...nape? die kenal saye ke? :mrgreen:
eh jap....yg dalam blog tu eyh?

mypokcik
1st April 2008, 07:34 AM
make it simple and strong.mcm pokcik gtau.(biar dia terbahak pulop).mekasih akishah. (kenal aspalela tak ? )
adehhh... patut la perut aku memulas tengah malam tadi... :lol:

yang lain macam mana? jgn lepaskan peluang utk mendapatkan komen membina dari dome... :D

famia
1st April 2008, 09:21 AM
1. kalau angle kita ubah, mungkin tak kedudukan POI juga berubah?
2. angle mana dapat memberi sense of depth yg lebih berkesan?

pokcik nak tanyo ni.

kiranya dr segi angle/perspective...
a) adakah bermaksud kalau angle itu diubah dari pelbagai arah, POI seeloknya tetap maintain kat tempat asalnya (tanpa dipengaruhi perubahan perspektif)?

lagi satu...
a) kalau nak bermain dengan 'leading line' kan, seeloknya dekat lokasi mana leading line tu sepatutnya duduk? Adakah kena follow rule of third? ke ikut sedap mata memandang?

dan agak lastnya untuk bro dome & mypokcik...
a) dari segi pemahaman anda sendiri, apakah yang dimaksudkan Golden Mean ek? Adakah dia satu arah je ataupun boleh dirotate dr pelbagai arah untuk mendapatkan hasil Golden Mean yang sama?

norsalina
1st April 2008, 10:49 AM
http://img394.imageshack.us/img394/5428/visualwg1.jpg

ikim
1st April 2008, 04:04 PM
"Seni Melihat" adalah cukup subjektif.
Sebagai photographer, apa yg kita perlu selalu sedar ialah ada byk cara untuk menonjolkan subjek kita, dan setiapnya memberi kesan yg berbeza.

Sebelum klik, antara yg kita perlu fikirkan ialah
Background

http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2372906997_8216f351d61.jpg http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2373781412_77b9059a431.jpg http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2376108927_5f17ce0fe3_o1.jpg
mari kita sama-sama fikirkan (menariknya 3-3 foto menggunakan aperture yg sama):
1. mana satu background yg paling kontras dgn subjek?
2. kalau kita ubah dari lanskap ke potret atau potret ke lanskap, macam mana?
3. adakah negatif space (ruang kosong) membantu komposisi keseluruhan?


Sebelum klik, antara yg kita perlu fikirkan ialah
Point of Interest (POI)

http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2376108747_124bd4b0d5_o1.jpg http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2375393281_0e471328911.jpg http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2375393269_8e283f23d01.jpg
mari kita sama-sama fikirkan :
1. Point of interest kita itu strong POI atau weak POI?
2. Besar mana POI yg kita hendak tonjolkan dalam foto?
3. Apakah pilihan lens dan focal length yang sesuai untuk menonjolkan POI?


Sebelum klik, antara yg kita perlu fikirkan ialah
Angle
http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_lg31.jpg http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2375393291_e5fbe39a961.jpg http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_2375393285_2f40ef1bc01.jpg http://s126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/th_f_IMG0010m_2d36b511.jpg
mari kita sama-sama fikirkan :
1. kalau angle kita ubah, mungkin tak kedudukan POI juga berubah?
2. angle mana dapat memberi sense of depth yg lebih berkesan?


mari kita sama-sama menung-menungkan hehehe... :D

NOTE TAKEN!
Nota Kelas yang amat beguna pada saya yg tak dapek join kelas.
macih macih! macih mypokcik-ku hehe~

aishifu
1st April 2008, 07:42 PM
http://i48.photobucket.com/albums/f204/aishifu/_DSC0183.jpg

mypokcik
2nd April 2008, 12:50 AM
norsalina dan ejot...
perbaiki background dan komposisi ...
pls go back to basic thehe :arrow:

analisis komposisi
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/analisa1.jpg

ada macam2 pilihan utk crop... antara cadangan saya ialah begini

http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/salina2.jpg

kawan-kawan lain bagi la cadangan lagi... :wink:

mypokcik
2nd April 2008, 01:06 AM
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/analisis2.jpg

famia,
foto ini agak straight forward- center of interest berada di center
bukan tak boleh break the rules, tapi kan kita tengah belajar RO3?

garis kuning ialah leading linear
leading line boleh berada di mana-mana,
asalkan ianya membantu aliran mata menuju ke subjek utama

saya mencadangkan ubah angle, misalnya shoot dari low angle (mencangkung, duduk, menerap)
atau dari sisi lorong, supaya komposisi keseluruhan dapat diubah dan
subjek utama off-center....
harap ini dapat membantu :wink:

waja1197
2nd April 2008, 05:43 AM
Fuh....
Bagus betul sesi P&P nih...
W'pun Xdpt pegi tasik ari tuh, boleh gak aku blajar...

fahmishah
2nd April 2008, 08:22 AM
rugi plak rasa x dapat join

aishifu
2nd April 2008, 10:07 AM
norsalina dan ejot...
perbaiki background dan komposisi ...
pls go back to basic thehe :arrow:

analisis komposisi
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/analisa1.jpg

ada macam2 pilihan utk crop... antara cadangan saya ialah begini

selalunye saya fail in composition...
tp saya x paham la..apa yg pokcik lukis2 tu? gambar pertama saya paham la...tp yg kedua n ketiga tu apa ye?
Thanks pokcik

norsalina
2nd April 2008, 10:24 AM
norsalina dan ejot...
perbaiki background dan komposisi ...
pls go back to basic thehe :arrow:

ada macam2 pilihan utk crop... antara cadangan saya ialah begini

http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/salina2.jpg

kawan-kawan lain bagi la cadangan lagi... :wink:


Aaa...sy baru perasan pokcik ada rotate sikit image yg pokcik crop tu. The flower tip leads my eye.

Thanks for the comment pokcik. Selalu saya crop memang dah tak rotate pabenda dah. Kecuali nak betulkan horizontal atau vertical line. Skang sy tau rotation berguna utk perkara lain jugak.

mypokcik
2nd April 2008, 11:23 AM
tp saya x paham la..apa yg pokcik lukis2 tu? gambar pertama saya paham la...tp yg kedua n ketiga tu apa ye?
Thanks pokcik

ada beberapa kaedah utk kita check composition.
yang biasa ialah golden mean, golden spiral, golden triangles
benda yang sama, tapi sedikit berbeza... itu la tiga bentuk garisan yg saya buat tu...

garisan-garisan tu tak perlu la kita lukis secara proper
cukup dengan imaginasi atau bayangan kita sahaja, sekadar untuk membantu dalam komposisi...

kita boleh check composition secara online kat
http://photoinf.com/Golden_Mean/photo-adjuster.html :D

nazwan
2nd April 2008, 11:34 AM
Isk.. pokcik, tak berapa nak paham sgt pasal golden spiral & triangle tu.
Try tgk gambor sy nie, apo yg tak kena? mcm biasa je kan!
http://i280.photobucket.com/albums/kk194/nazwanpics/DSC_0071.jpg

msharq
2nd April 2008, 11:57 AM
ohhhh my pokcik....... dkau sungguh hebat bila bab kompomsisi....

"mai kopi secawan utk my pokcik".....

bang ada YM tak??

mypokcik
2nd April 2008, 12:02 PM
Isk.. pokcik, tak berapa nak paham sgt pasal golden spiral & triangle tu.
Try tgk gambor sy nie, apo yg tak kena? mcm biasa je kan!
http://www.geocities.com/nazwan.geo/photo/DSC_0071.jpg
foto ini orang melayu kata "komposisinya longgar.."
orang putih kata imbalance of positive and negative space thehehe...

kalau ada orang lain boleh bantu dengan ayat yg lebih mudah... tolong laaaa
takut diorang ni makin konfius hehehe :lol:

malek
2nd April 2008, 12:04 PM
Kadang2 tu saya akan kata pada diri saya sendiri..
"Composition tu ialah photography" ... bukannya dalam photography ada composition..

8)

nazwan
2nd April 2008, 12:20 PM
kalau ada orang lain boleh bantu dengan ayat yg lebih mudah... tolong laaaa
takut diorang ni makin konfius hehehe :lol:
mmg dah konpius pung.. tulunnn..

dome
2nd April 2008, 12:29 PM
tu dia..skali pokcik bawak kuar aura-aura nipon dia
korang tanya pokcik byk2 sampai dia muntah
thehehehe

mypokcik
2nd April 2008, 12:44 PM
ohhhh my pokcik....... dkau sungguh hebat bila bab kompomsisi....

"mai kopi secawan utk my pokcik".....

bang ada YM tak??

YM tak ada ...
RM pun tak ada thehehe...


Kadang2 tu saya akan kata pada diri saya sendiri..
"Composition tu ialah photography" ... bukannya dalam photography ada composition..

8)

mlm ni kita komposisi teytarek yer doc...
sapa-sapa nak join jom larrr...
kalau yg " baru menang tu.." join sekali, minum free la kita nampaknya thehehe


tu dia..skali pokcik bawak kuar aura-aura nipon dia
korang tanya pokcik byk2 sampai dia muntah
thehehehe
ni pun dah mula nak muntah ni dome... ko gelak kan aku jer ek....

mypokcik
2nd April 2008, 02:02 PM
kalau ada orang lain boleh bantu dengan ayat yg lebih mudah... tolong laaaa
takut diorang ni makin konfius hehehe :lol:
mmg dah konpius pung.. tulunnn..

nazwan,

longgar atau negative space terlalu banyak maksudnya
banyak ruang kosong yang tak bermakna dalam gambar
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/nazwan1.jpg

mungkin ruang kosong boleh dikurangkan
dan komposisi boleh diperbaiki
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/nazwan2.jpg


http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/nazwan3.jpg


macam mana pun, seni pangkasan atau cropping ini masuk bab lain, lain kali cerita hehe...
sebab dalam Pre Visualization, maksudnya
kita kompos sebelum klik.... :wink:

daniel
2nd April 2008, 02:22 PM
Bagus Entry ni...... Entry secara ilmiah yang sebegini yang saya cari Terima Kasih... Teruskan usaha......

nazwan
2nd April 2008, 02:27 PM
Perh.. hebat! cayalah pokcik.. timakasey atas komen diatas :)

aishifu
2nd April 2008, 02:38 PM
norsalina dan ejot...
perbaiki background dan komposisi ...
pls go back to basic thehe

ada macam2 pilihan utk crop... antara cadangan saya ialah begini

http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/salina2.jpg

kawan-kawan lain bagi la cadangan lagi...


Aaa...sy baru perasan pokcik ada rotate sikit image yg pokcik crop tu. The flower tip leads my eye.

Thanks for the comment pokcik. Selalu saya crop memang dah tak rotate pabenda dah. Kecuali nak betulkan horizontal atau vertical line. Skang sy tau rotation berguna utk perkara lain jugak.

Ada rotate sikit ke? x nampak pun perbezaannye...sama jer..dah smp muka ke monitor nengoknye nie..
ooo maybe org yg bermata 4 shj nampak

Pokcik..saya dah masuk online helper composition tu..tp still x tau apa bende golden spiral and golden triangle tu..golden mean tu mcm RO3 je

Untuk gambar nazwan tu plk..gamba yg mcm mana perlu diambil untuk meng'avoid'kan negative space?

mypokcik
2nd April 2008, 02:50 PM
Pokcik..saya dah masuk online helper composition tu..tp still x tau apa bende golden spiral and golden triangle tu..golden mean tu mcm RO3 je

Untuk gambar nazwan tu plk..gamba yg mcm mana perlu diambil untuk meng'avoid'kan negative space?

untuk penjelasan lanjut
Ejot boleh iqraq kat sini
http://photoinf.com/Golden_Mean/

bukan banyak, 20 artikel jer thehehe..... :lol:


Dommme, tolong aku Dommmme!

buttet
2nd April 2008, 02:53 PM
kekekekeeke itu baru peserta tanya pok cik penganjur belum tanya lagi nie :P kekekekekee

aminorazmi
2nd April 2008, 02:59 PM
salam...ekekek..nak bekap pokcik sementara dome tgh carik jalan camne nak jawab persoalan GOLDEN MEAN.

Sepembacaan saya DULU, RO3 juga termasuk dalam salah satu komponen GOLDEN MEAN.

Cenggini,

Golden Mean :

- RO3
- Spiral
- Triangle
- Leading line

Ni antara nota yang saya kutip dolu-dolu

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/amin2/cmpsitn5-1.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/amin2/cmpsitn6-1.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/amin2/cmpsitn7-1.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/amin2/cmpsitn8-1.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/amin2/cmpsitn9-1.jpg

mypokcik
2nd April 2008, 03:11 PM
wooo.... bagus la Amin
atleast approach yang berbeza...
mungkin senang sikit orang nak paham


Buttet, ko nak tanya, tanya la....
pas tu pilih salah satu, nak merasa terajang cara mana: :lol:
Aikido
Jujitsu
Kendo
Aiki
Karate
Judo
Gendaibudo
Ninjutsu

aminorazmi
2nd April 2008, 03:12 PM
1. kalau angle kita ubah, mungkin tak kedudukan POI juga berubah?
2. angle mana dapat memberi sense of depth yg lebih berkesan?

pokcik nak tanyo ni.

kiranya dr segi angle/perspective...
a) adakah bermaksud kalau angle itu diubah dari pelbagai arah, POI seeloknya tetap maintain kat tempat asalnya (tanpa dipengaruhi perubahan perspektif)?

lagi satu...
a) kalau nak bermain dengan 'leading line' kan, seeloknya dekat lokasi mana leading line tu sepatutnya duduk? Adakah kena follow rule of third? ke ikut sedap mata memandang?

dan agak lastnya untuk bro dome & mypokcik...
a) dari segi pemahaman anda sendiri, apakah yang dimaksudkan Golden Mean ek? Adakah dia satu arah je ataupun boleh dirotate dr pelbagai arah untuk mendapatkan hasil Golden Mean yang sama?

Cik Famia

kalau belom berjawab, saya tolong la sket apa yang saya ada...

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/amin2/cmpsitn18-1.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/amin2/cmpsitn19-1.jpg

buttet
2nd April 2008, 03:26 PM
ada banyak compo lagi selain daripada yang diterangkan itu..permainan line , pattern and colour juga akan memberi impak yang berlainan pada gambau...

antaranya

* diagonal - dimana linear element seperti tali , jalan , atau laluan air lebih cung jika diletakkan secara diagonal berbanding horizontal..cuba lihat cth gambau
http://www.azuswebworks.com/photography/diagonal.jpg

*contras - element yang berwarna lebih cantik jika berbackgroundkan hitam seperti contoh gambar ini
http://www.azuswebworks.com/photography/contrasw.jpg

*directional of moving - jika mengambil gambar orang sedang berjalan adalah bagus menyediakan ruang kosong di depan dan belakang subject seperti gambau ini.
http://www.azuswebworks.com/photography/spider.jpg

lelain buleh la google yer adek-adek..gambar ehsan daripada http://www.azuswebworks.com/photography/ph_comp.html

aminorazmi
2nd April 2008, 03:42 PM
Pasal golden mean ni..nak tak nak kena rajin la membaca...kalau ada kapur ngan papan hitam senang, bleh sketch sambil bercakap, tapi bab nak menaip ni challenging sket, sebab nak kena menaip bagi org paham...

dinictis
2nd April 2008, 04:31 PM
Info yang menarik... La mypokcik kau turun... akhirnya dapat gak aku tahu bagaimana rupa paras mu... hensem hensem.... congrats kepada semua yang hadir...

aishifu
2nd April 2008, 05:02 PM
Pasal golden mean ni..nak tak nak kena rajin la membaca...kalau ada kapur ngan papan hitam senang, bleh sketch sambil bercakap, tapi bab nak menaip ni challenging sket, sebab nak kena menaip bagi org paham...
Golden mean tu dah paham ...tp Golden Spiral and Goldren Triangle tu x paham lagi...mungkin lebey baik kalau ada penerangan face to face drpd menaip begini bak kata Aminor@Jimi.

aishifu
2nd April 2008, 05:08 PM
http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/amin2/cmpsitn18-1.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/amin2/cmpsitn19-1.jpg

Minta maaf..saya x nampak perbezaannye di kedua2 gambar di atas...
adakah gambar 1st, more nearer or lower perspective and 2nd pic, a bit further?
Mungking bole diterangkan dgn gambar yg lain, Cek Minor @Jimi... :oops:

msharq
2nd April 2008, 05:52 PM
a'ah min....

aku tak faham maksud dia....

mypokcik
2nd April 2008, 06:08 PM
a'ah min....

aku tak faham maksud dia....


Minta maaf..saya x nampak perbezaannye di kedua2 gambar di atas...
adakah gambar 1st, more nearer or lower perspective and 2nd pic, a bit further?
Mungking bole diterangkan dgn gambar yg lain, Cek Minor @Jimi... :oops:

apa yang cuba disampaikan oleh dua gambar di atas tu ialah
leading line adalah rail untuk mata...bermula dari pangkal jalan, sampai hujung jalan.
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/cmpsitn18-11.jpg
leading line di sini umpama pembahagi kepada gambar... aliran mata akhirnya terkeluar terus dari gambar....

Leading lines seelok-eloknya lead mata toward main subject, bukan melarikan mata keluar....
contohnya
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/LL3.jpg

baca sini http://www.aea1.k12.ia.us/lois/leadinglines.html :wink:

aminorazmi
2nd April 2008, 06:44 PM
tq pokcik...

dan juga subjek..jangan lupakan elemen tuh...katakan ada org atau kenderaan ...letakduduk subjek juga diambilkira .

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/amin2/Raw00086.jpg

gambar ni contohnya....komposisi hanya line leading yang dibentuk oleh tiang2 kiri dan kanan. tiada main subjek di hujung line,cuma ada org, saya katakan yang saya lebih sukakan kalu org itu berada di awal laluan. Dia akan membawa mata saya ke line yang terbentuk. Bila dalam gambar ni, org tu duduk kat penghujung line, element kehadiran dia bagi saya dah tak kuat. dah longgar. Walaupon komposisi gambar ini dah mengikut kiraaan rajah Golden mean. Tapi tiada impact subject yang membuat saya untuk memilih gambar ni.

tq

*pokcik, dome, tambah laaa lagi rencah...ekeke

xamirullx
2nd April 2008, 07:07 PM
ini ada 1 gambar diambil di check point mypokcik.saya dh berfikir panjang sedikit sebelum nk menekan shutter dan cuba meng apply kan apa yg telah diajarkan oleh mypokcik.harap leh bg C & C daripada cikgu2 semua disini.
:)




http://farm4.static.flickr.com/3044/2375923763_6b85cd565e.jpg

mzh82
3rd April 2008, 11:14 AM
adeh.... makin lama makin tinggi bahasa... makin kompius pacik... sambadi help... :D

norsalina
3rd April 2008, 12:16 PM
norsalina dan ejot...
perbaiki background dan komposisi ...
pls go back to basic thehe

ada macam2 pilihan utk crop... antara cadangan saya ialah begini

gambo pokcikhttp://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/salina2.jpg gambo akuhttp://farm3.static.flickr.com/2257/2379469712_fdde4f6710_m.jpg

kawan-kawan lain bagi la cadangan lagi...


Aaa...sy baru perasan pokcik ada rotate sikit image yg pokcik crop tu. The flower tip leads my eye.

Thanks for the comment pokcik. Selalu saya crop memang dah tak rotate pabenda dah. Kecuali nak betulkan horizontal atau vertical line. Skang sy tau rotation berguna utk perkara lain jugak.

Ada rotate sikit ke? x nampak pun perbezaannye...sama jer..dah smp muka ke monitor nengoknye nie..
ooo maybe org yg bermata 4 shj nampak

Pokcik..saya dah masuk online helper composition tu..tp still x tau apa bende golden spiral and golden triangle tu..golden mean tu mcm RO3 je

Untuk gambar nazwan tu plk..gamba yg mcm mana perlu diambil untuk meng'avoid'kan negative space?


kekek. ada beza jot. sbb aku dh crop sebelum pokcik crop. dan ternyata bunga tu sedikit senget dari yg asal.


Nak terang tak pandai. Harap link ni dapat bantu korang.
http://photoinf.com/Golden_Mean/Eugene_Ilchenko/GoldenSection.html

mypokcik
3rd April 2008, 03:01 PM
http://farm4.static.flickr.com/3044/2375923763_6b85cd565e.jpg
amirul... foto ni nampak best dgn vertical angle dgn selective focusnya...
cuma yg tak best part langit putih tu... silau
mata kita lebih tertarik kepada kawasan cerah atau putih berbanding kawasan gelap

mungkin nex time kita perlu ubah sikit point of view dan elakkan langit putih... :wink:

dome
3rd April 2008, 04:48 PM
yang pergi ramai tapi yagn tanya balik beberapa orang jer , yang lain dah masta tu. tak tido dalam kelas. thehehehehe

apa yang kita lihat + apa yang kita pikir + cara kita shot (teknikal) = fresh output + editing = end product

nak mudah faham lagi topik ni, bila post gambar sila bagitau 'pasal apa korang shot gambar tu & apa yang nak di cerita atau di tonjolkan'
dengan corak pemikiran yang berbeza-beza dan tahap ilmu yang juga berbeza
sudah tentu output yang keluar juga berbeza
jadi di sini kita dapat lihat sekeping gambar yang bagus tu bukan saja dari kamera dan lens yang bagus tapi jurufoto.com tu sendiri
kamera dan lens hanya sekadar alat bantu ,seperti kata pepatah,sehebat manapun doktor gigi dia tak dapat cabut gigi dia sendiri
kamera dan lens yang bagus di tambah dengan jurufoto yang bagus akan menambahkan lagi kebagusan gambar

cuba baca kata-kata di bawah ni :

" A camera catches your imagination. No imagination, no photo - just crap. The word "image" comes from the word "imagination." It doesn't come come from "lens sharpness" or "noise levels." David LaChapelle's work is all about his imagination, not his camera. Setting up these crazy shots is the hard part. Once set up, any camera could catch them. Give me David LaChapelle's camera and I won't get anything like he does, even if you give me the same star performers " (kenrockwell)



apa la aku mepek petam2 nims

aishifu
3rd April 2008, 05:04 PM
Minta maaf..saya x nampak perbezaannye di kedua2 gambar di atas...
adakah gambar 1st, more nearer or lower perspective and 2nd pic, a bit further?
Mungking bole diterangkan dgn gambar yg lain, Cek Minor @Jimi... :oops:

apa yang cuba disampaikan oleh dua gambar di atas tu ialah
leading line adalah rail untuk mata...bermula dari pangkal jalan, sampai hujung jalan.
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/cmpsitn18-11.jpg
leading line di sini umpama pembahagi kepada gambar... aliran mata akhirnya terkeluar terus dari gambar....

Leading lines seelok-eloknya lead mata toward main subject, bukan melarikan mata keluar....
contohnya
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/LL3.jpg

baca sini http://www.aea1.k12.ia.us/lois/leadinglines.html

Ooooo ada rumah ke...patut la x paham..amin x letak rumah dia kat situ :P
ok2, dah paham..jln tu tros masuk ke dlm rumah rupanye..

aminorazmi
3rd April 2008, 05:29 PM
Ooooo ada rumah ke...patut la x paham..amin x letak rumah dia kat situ :P
ok2, dah paham..jln tu tros masuk ke dlm rumah rupanye..

isk...nak kena sekeh nii.....thehehe..burger otai satu!!!

famia
4th April 2008, 05:01 PM
oke enche aminorazmi.
ade paham sikit la pasal golden mean ni.
dr dulu dok bace tak paham2.
xpela nanti suruh mypokcik demo depan mata.


nak mudah faham lagi topik ni, bila post gambar sila bagitau 'pasal apa korang shot gambar tu & apa yang nak di cerita atau di tonjolkan'
dengan corak pemikiran yang berbeza-beza dan tahap ilmu yang juga berbeza
sudah tentu output yang keluar juga berbeza
ye betul tu.
tapi enche dome... photo pon banyak kategorinya kan.
ade stok foto. ade photojournalism bagai.
so.. itu kira macam... jenis apa pon.. seeloknya visualizationnya kena eplai la teknik2 compose gamba ni eh?

lagi soalan general..

1) kalo kita compose gambar, dan POI pun da molek je ikut Rules of Third/Golden Mean bagai... tapi katalah subjek tu orang. Dan orang tu mengadap keluar dari frame gambar. kira macamana composition dia? bukan ke dah mcm tak oke tu. Pendek kata, berapakah tahap kepentingan eye contact utk sesuatu subjek?

2) Lagi concept crop n tight. Kadang kita nak crop gambar, tapi tak tahu nak crop berapa banyak. Nanti tersalah crop, dia jadi longgar sangat. Takpun, ketat sangat. Sampai takde ruang. Untuk beginner, kebiasaannya mesti ramai yang crop ikut sedap mata sendiri memandang. So, mypokcik/dome/aminnorazmi ada tak apa2 guidelines utk crop gambar bagi composition jadi senonoh?

err.. takat tu dululah soalan untuk minggu ni :p

buttet
4th April 2008, 05:10 PM
saya ada satu soalan untuk mypokcik dan amin memandangkan saya pun beginner lagi.."dah makan?"

zilzals
4th April 2008, 05:30 PM
http://i156.photobucket.com/albums/t39/zilzals/DSC_0596copy.jpg

boleh minta pandangan untuk gambar ini coz tak dpt nak join beginner outing.
adakah ni boleh dikatakan leading line atau mcm mana.

seronok mengikuti kelas online mcm nih.tq.

mypokcik
4th April 2008, 06:26 PM
http://i156.photobucket.com/albums/t39/zilzals/DSC_0596copy.jpg

boleh minta pandangan untuk gambar ini coz tak dpt nak join beginner outing.
adakah ni boleh dikatakan leading line atau mcm mana.

seronok mengikuti kelas online mcm nih.tq.


dalam foto ini, kita boleh bercakap tentang lines, sebab
kurang tepat utk kita bercakap tentang leading lines dalam kontek ini...
leading lines lebih merujuk kepada garisan yang menolong aliran mata mengarah ke subjek utama...

untuk bacaan tambahan, boleh rujuk http://johnlind.tripod.com/art/artlines.html

ok... jom kita analisis lines yang ada
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/DSC_zilzal.jpg

gabungan lines boleh dikatakan seimbang...
garis lurus- psikologi membawa elemen keras dan kukuh...
garis lengkung - memberi kelebutan pada imej

persoalan:
aliran mata adalah dari kiri ke kanan , mana lebih baik:
wujudkan ruang kosong di sebelah kanan (spt dlm foto ini); atau
wujudkan ruang kosong di sebelah kiri dan bangunan ke kanan? :wink:

http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/DSC_zilzal2.jpg

dome
4th April 2008, 06:52 PM
aku tak tau pakcik dah pakai hikmat jin aprit dia...thehehehe
good analisa pokcik

famia ; pasal cropping tu rasa boleh buka tajuk lain. senang sikit nanti untuk buat rujukan bagi orang lain.nanti pokcik akan jawab panjang lebar (kasik job sket kat pokcik...thehehehe)

zilzals
4th April 2008, 07:03 PM
opocot.pokcik dah gerakkan bangunan lama tu ke kanan.
terima kasih atas ajaran tersebut.tak dpt attend outing aritu.so gambaran agak2 kabur je.heh.
kefahaman sy ttg leading lines agak jelas.syukran ala nasihatik.

arulz
5th April 2008, 03:10 PM
hurm..cmtu eh....ean..better yg kate RO3 tu gambar tu biar kat belah kanan la..biar sedap mate memandang..cmtu ker pok cik?

p/s: bln 6 nih nk blk..jom pok cik outing sehari2 harian...nk blajo sungguh komposisi dan idea pokcik nih...really ineterested..jeles korg dh blaja ngan die depan2.. :cry: :cry:

arulz
5th April 2008, 03:41 PM
test sket...gambo cmnih jd ker?
http://i147.photobucket.com/albums/r318/syazrul_album/DSC_6417-2-1.jpg

mypokcik
7th April 2008, 01:33 PM
p/s: bln 6 nih nk blk..jom pok cik outing sehari2 harian...nk blajo sungguh komposisi dan idea pokcik nih...really ineterested..jeles korg dh blaja ngan die depan2..

No problem... bisa diatur... :D


http://i147.photobucket.com/albums/r318/syazrul_album/DSC_6417-2-1.jpg
Ini yang diceritakan oleh gambar ini:
1. Ada sisa kota lama di sini
2. Kota ini di atas tempat tinggi
3. Kota ini kukuh
4. Ada jalan yg luas dan panjang di depan kota
5. Mungkin foto ini di awal musim bunga
6. Hari cerah dan ini suasana waktu tengahari

Sebagai pencerita, kita ada pilihan semada untuk menceritakan secara general seperti di atas,
atau kita be selective dengan memilih gabungan 2 atau 3 cerita dari senarai di atas satu foto.

Kalau foto2 yg ada adalah bersiri, foto ini sesuai sebagai foto pertama yang memberi gambaran keseluruhan...
foto berikut boleh memilih cerita lebih spesifik satu-persatu...

photographer adalah pencerita, kita memilih cerita yg nak disampaikan... :wink:

cerita kita akan lebih berkesan jika ada "WoW Factor" dlm foto:
antara fow factor itu biasanya ialah mainan cahaya, shadow, siluet, pattern, contrast etc....
sekiang dulu thehehehe.....

ismariza
7th April 2008, 01:56 PM
1 gambar dari saya...
http://img147.imageshack.us/img147/20/dsc7559rx5.jpg
thanks mypokcik ajar cara nak compose gamba... skang ni mane pegi nak amik gamba ingat ape mypokcik cakap.. kadang dapat kadang tak dapat.. tuh la kata dome... temenung kene lama skit.. heheh

ismariza
7th April 2008, 02:09 PM
satu lagi gambar dari saya
http://img521.imageshack.us/img521/9264/dsc7564sy1.jpg
mintak pokcik tunjuk ajar... terima kasih

slumber
7th April 2008, 04:56 PM
Mintak semua bagi tunjuk ajor... Teman baghu jer belajor...

http://img151.imageshack.us/img151/1439/dsc0129ij9.jpg

http://img151.imageshack.us/img151/162/dsc0115aj4.jpg

http://img151.imageshack.us/img151/5736/dsc0005qn0.jpg

http://img151.imageshack.us/img151/6506/dsc0001pn3.jpg

m e e g o i s m
8th April 2008, 01:32 PM
gambar sama fokus berbeza..... :D kasi komeng sket!

http://farm3.static.flickr.com/2270/2398025582_380a446296.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2330/2398024426_aa490ab8c6.jpg

buttet
8th April 2008, 02:53 PM
[quote="slumber"]Mintak semua bagi tunjuk ajor... Teman baghu jer belajor...

http://img151.imageshack.us/img151/1439/dsc0129ij9.jpg

http://img151.imageshack.us/img151/162/dsc0115aj4.jpg

ini komeng saya yang terrer macam pokcik 9actually saya pun amsih belajar dgn mypokcik) thehehehhee

1. gambar satu...dan dua nak kata leading line dia tak mengarahkan mata saya kearah subjek..mata saya melilau mencari subjek..dan bg gambar no 1 ia agak gelap..apa kata digambar no 2 dihujung leading line itu terdapat kumbang ka, burung punai ka , ulat gongok ka,cicak ka , atau titisan embun..pasti akan memberi impak kepada gambar..(kalau komen saya salah sila betulkan)

sekian dari fotografer fun fair

mypokcik
8th April 2008, 06:43 PM
Ini komen yg tak seberapa dari saya:

"macam sebuah cerita, selalunya kita ada hero/heroin atau ada watak utamanya...
dalam foto kita ada point of interest... sebagai hero, point of interest kena la kuat sikit...
point of interest yang kuat selalu juga dipanggil dominant subject..."

jadi kali ni jom kita sama-sama kaji aspek dominant subject dalam foto ini:

http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/dsc7559rx51.jpg
dominat subject agak baik kerana kontras warna, positionnya dan interestingnessnya -tergantung...

http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/dsc7564sy11-1.jpg
dominant subject ialah titis air di bhg tengah... bhg bawah mungkin boleh dikurangkan supaya subject lebih dominant...

http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/2398025582_380a4462961-1.jpg
subject kurang dominant

http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/2398024426_aa490ab8c61-1.jpg
atleast lebih dominant drp foto yg atas

http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/dsc0005qn01.jpg
dominant tetapi kurang menarik disebabkan perletakan dan exposure...

http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/dsc0115aj41.jpg
sama macam komen buttet...
sekiranya tiada subject lain, texture dan jalur perlu lebih dominant...

http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/dsc0001pn31-1.jpg
tiada shape akar yg jelas utk menjadi lebih dominant dr yg lain...

http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/dsc0129ij91-1.jpg
macam komen buttet juga...
sekurang-kurangnya ada 2 pilihan sama ada texture kayu atau bentuk perspective yang mahu dijadikan dominant...
kedua-duanya tidak jelas kerana fokus dan underexpose...

itulah pandangan saya... :wink:

slumber
9th April 2008, 08:43 AM
Tq..Buttet & Pokcik...... akan cuba diperbaiki lagi....

arulz
9th April 2008, 11:36 AM
thanx pkcik...kne rajin imaginasi nih..ekeke.. :lol: :lol:

ismariza
10th April 2008, 09:34 AM
Ini komen yg tak seberapa dari saya:

"macam sebuah cerita, selalunya kita ada hero/heroin atau ada watak utamanya...
dalam foto kita ada point of interest... sebagai hero, point of interest kena la kuat sikit...
point of interest yang kuat selalu juga dipanggil dominant subject..."

jadi kali ni jom kita sama-sama kaji aspek dominant subject dalam foto ini:

http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/dsc7559rx51.jpg
dominat subject agak baik kerana kontras warna, positionnya dan interestingnessnya -tergantung...

http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/dsc7564sy11-1.jpg
dominant subject ialah titis air di bhg tengah... bhg bawah mungkin boleh dikurangkan supaya subject lebih dominant...


terima kasih pokcik.. isma dapat belajar banyak benda. akan cuba lagi dan lagi dan lagi.. hehehe :lol:

OnTheSpot
10th April 2008, 12:07 PM
pokcik..gambors saye xde pun komeng..huhu...tu sme pre visualization ..pasal sy nampak ape yg die nak buat dan saye snap

m e e g o i s m
11th April 2008, 11:51 AM
gambo2 onthespot best... to yang tak de komeng tu kot...

OnTheSpot
11th April 2008, 03:06 PM
gambo2 onthespot best... to yang tak de komeng tu kot...
hamba masih belajar la meegoism

m e e g o i s m
13th April 2008, 09:56 PM
saya sedia belajar, mengajar dan diajar! :D

tunjuk ajar ku sifoo! :D

Oddity
25th August 2008, 12:50 AM
bump...

pluto
10th September 2008, 03:23 PM
http://img205.imageshack.us/img205/6610/viewfrompadikk4.jpg (http://imageshack.us)
http://img205.imageshack.us/img205/viewfrompadikk4.jpg/1/w2496.png (http://g.imageshack.us/img205/viewfrompadikk4.jpg/1/)

shutter=1-500
iso-100
lens aperture=F/6.3
program=M