PDA

View Full Version : 17 Mei | Bengkel Asas Fotografi



azroygila2remaja
5th May 2008, 12:11 PM
Nama : BENGKEL ASAS FOTOGRAFI (DSLR)-keutamaan pengguna nikon
Tarikh : 17 may 2008, sabtu
Masa : 8.30 pagi hingga 5 petang
Tempat : BANGLO SY DI BALIK PULAU.
guide : nota basic di sediakan.
keperluan : sila baca buku manual anda terlebih dahulu/bring the DSLR & FLASH manual.

Penyertaan & fee utk ahli FMDC sahaja: 1. RM 125 (min & max 5org)
2. RM 100 (min & max 10 org)
3. RM 75 (min & max 15 org)
4. RM 50 (MIN & MAX 20 org)

jadi penyertaan bergantung kepada permintaan & sekiranya syarat min& max salah satu dr 4 pilihan tidak
dipenuhi....class akan d cansel or d bawa ke tarikh lain.
Kepada mereka yg telah membayar contoh RM125 or RM100 or RM80....tetapi sekiranya class mendapat sambutan 20org....secara otamatik...wang 'lebihan'
anda akan dikembalikan....so anda tentukan 'kos'nya ok!!


Status class yg dihadiri: bersantai.. organizer hanya saya, tiada sijil,tiada refund kalau anda cancel last minit & wang tidak akan d kembalikan.
wang akan di kembalikan sekiranya sy sendiri yg cansel.


Atucara majlis :

9 am : berkumpul di kedai mamak kat KONGSI BALIK PULAU sebelah Petronas.
9.45am : ramai2 menuju ke destinasi class.
10am : Kelas bermula,penerangan teori, nota ringkas & sesi soal jawab.
12.30 pm : break.. makan kat kedai melayu/mamak or laksa balik pulau/solat
2 pm : kumpul balik d banglo balik pulau
2.00 pm : start shooting, praktikal apa yg telah dterangkan.
4.30 pm : selesai | solat
5.00 pm : isi borang kaji selidik/penutup/selesai/bersurai.
5.30 pm : sekiranya ada permintaan ..kita shoot sunset/sawah/landscape & etc selepas itu(i'allah)





perkara2 yang boleh di expect:
1. cara bersantai & tidak terlalu formal
2. saya akan cuba jawab segala kemuskilan & membantu improvekan tahap penguasaan anda
3. air mineral
4. anda akan pulang dengan ilmu baru & perubahan yg mendadak pada hasil kerja anda sendiri

Requirements:
2. DSLR Nikon. (Camera lain juga boleh join(apa aja brand), tetapi reference ikut nikon sahaja terutama d70s/d80... insyallah)
2. RM125, RM 100, RM75 , RM50 (budak2 sekolah pun kata alah....murah bangat neh...henpon kami lg mahai)

Siapa yang patut join?
1. Sesiapa yg baru dlm dunia DSLR
2. Owner yang tak mampu faham manual DSLR anda dan tak mampu join kelas yg mahal2.
3. Susah nak join TT.
4. Tiada peluang nak tag along dengan sesiapa
5. anti sosial.
6.bercadang nak paham camera anda ka pandai...or anda yg pandai?
7.nak beli camera DSLR (sgt2 dialukan)
8.tangkap gambar kdg2 blur/kaler tak naik/xreti setting,tak da kemajuan & sebagainya


Antara perkara penting yang bakal dibincangkan & praktiskan ialah...


apa/bagaimana/bila/mengapa?


1. Kenali pekara asas ttg camera kita.
2. Accessories tambahan camera.
3. filters, polarizer, ND, UV.
4. shooting mode seperti Aperture priority, Shutter Priority, program, manual & sebagainya
5. basic exposure, aperture, shutter dan iso .
6. + - EV, mengawal exposure manually.
7. Composition, depth of field, dan cara mengawal.
8. Lens, focal length dan kepentingannya
9.rule of thirds atau singkatannya RO3
10. Metering, spot, centre weighted dan metering.
11. Shooting portrait,.. basic guide in framing, angle, DOF
12. Shooting landscape, basic rules in framing, angle, DOF
13. White balance,Auto,KELVIN
14. shooting movement
15. color, controlling color mode
17. focus lock.. exposure lock
20. flash. TTL, manual.. fill flash, bounce flash..
21. CLS basic.. Setup and control.



Okeh. ini saja mampu saya list kan. ada banyak lagi.. kita cover sebanyak mana mampu nanti.

Sedikit tentang saya, tutor anda hari itu (InsyaAllah)

Saya org dalam photography..bermula dari hobi...part time...& kini alhamdulilah...dah setahun lebih menjadi fulltime photographer.

Saya bermula dengan D70s,kit 18-55mm & 50mm sahaja kerana bukan org senang....dari situ sy mengasah diri...memahami segalanya utk menghasilkan
gambar2 yg hampir dengan camera2 mahal & photographer2 pro...yg penting...kita perlu FAHAM........


pengalaman sy paling meluas dlm bidang wedding lah...sy juga pernah cover dari job kecil sampailah job besar buat sy..antaranya

1.wedding
2.kids jurnal
3.family jurnal
4.best friend jurnal
5.local event
6.international event
7.majlis koprat
8.family day
9.convocation jurnal USM & UTM skudai
10.politic assigment
11.assigment dari REUTERS(yg paling sy bangga utk diri sendiri lah)




Cara Untuk menyertai. Dah bayar baru confirm OK

1. PM me direct or call or email utk book tempat.
2. Buat pembayaran RM125 or RM100 or RM 75 or RM50(akan sy maklumkan nilainya mengikut jumlah student) kepada sy secara bank in/online
Account no:

Maybank : 164548070699 (Mohamad Zamin Omar)

3. Inform melalui PM atau email d zaminomar@gmail.com
4.nama anda akan sy publish sebagai perserta
5. Selesai...tungu hari class ok.

6. Warning : NO COD. Confirmation sebelum hari sabtu. Last payment by jumaat 16/05/06

buttet
5th May 2008, 12:23 PM
untuk ahli fmdc tadak diskaun ker bang ?

saupix
5th May 2008, 12:28 PM
dapat t-shirt tak...???/ heheheh
spt kata buttet takkan tadak diskaun kut... :D

azroygila2remaja
5th May 2008, 12:39 PM
da murah.....yg d sediakan da d tulis...heheheeh...xder tshirt

jejaka
5th May 2008, 12:45 PM
banyak silibus tue.. patut 2 hari nie..

buttet
5th May 2008, 12:46 PM
tadak pun bro azroy...tulis ajo fmdc meber diskaun rm 0.10 pun okey aja

aminorazmi
5th May 2008, 01:00 PM
1. Kenali pekara asas ttg camera kita.
2. Accessories tambahan camera.
3. filters, polarizer, ND, UV.
4. shooting mode seperti Aperture priority, Shutter Priority, program, manual & sebagainya
5. basic exposure, aperture, shutter dan iso .
6. + - EV, mengawal exposure manually.
7. Composition, depth of field, dan cara mengawal.
8. Lens, focal length dan kepentingannya
9.rule of thirds atau singkatannya RO3
10. Metering, spot, centre weighted dan metering.
11. Shooting portrait,.. basic guide in framing, angle, DOF
12. Shooting landscape, basic rules in framing, angle, DOF
13. White balance,Auto,KELVIN
14. shooting movement
15. color, controlling color mode
17. focus lock.. exposure lock
20. flash. TTL, manual.. fill flash, bounce flash..
21. CLS basic.. Setup and control.

benda2 ni nak cover dalam tempoh 2 jam setengah pagi dan 2 jam setengah petang?

Sempat ke?

Ni dah cover sampai tahap expert ni...kalau dekat..mau jugak saya pegi....murah betol...

azroygila2remaja
5th May 2008, 01:03 PM
aminorazmi......yup......nama pun BASIC.....sy akan terangkan secara BASIC secara sepintas lalu.....sambil sy terangkan 2 nanti....anda juga boleh test.....kira teori 30%.....70% kita test betoi2....NOTA RINGKAS juga telah sy sediakan......sbb tue sit limited d antara 5 to 20 org.....

rburns
5th May 2008, 01:04 PM
tadak pun bro azroy...tulis ajo fmdc meber diskaun rm 0.10 pun okey aja

maybe bengkel ni untuk ahli fmdc je kot..? dah tolak diskaun awal2.... hehehe... aduiii......!!
letak la skett gambar terbaik hang sebagai reference...
makan sendiri2 kat kedai mamak ek....?
kena bawak kambing sendiri ni..

aminorazmi
5th May 2008, 01:14 PM
Mintak maaf mr azroy..takde niat nak busuk hati..cuma nak mempastikan benda yang samar2 di mata saya...kalau 21 items ni saudara nak cover dalam masa 5 jam yang terbahagi kepada 2 sesi, saya tertanya2, iaitu berbalik kepada kenyataan saudara,


nama pun BASIC.....sy akan terangkan secara BASIC secara sepintas lalu.....sambil sy terangkan 2 nanti....anda juga boleh test.....kira teori 30%.....70% kita test betoi2....NOTA RINGKAS juga telah sy sediakan......sbb tue sit limited d antara 5 to 20 org.....

mengikut pendapat saya, ini tak lebih kalau nak dibandingkan dengan baca jek manual kamera dan flash, sebab namanya pon BASIC. perkara 20 & 21 ni:


20. flash. TTL, manual.. fill flash, bounce flash..
21. CLS basic.. Setup and control.

2 benda ni jek dah sangat luas ruang rangkumnya...

azroygila2remaja
5th May 2008, 01:26 PM
rbuns-mkn sendiiri....

azminorazmi-baca x sama dgn penerangan dr sy......xkisah apa niat anda.....apa motif anda......ada org mintak sy buat....sy buat....concept ni da termasyur d KL....

sy bawakan concept ni kepada yg berminat & untuk memahami dengan lebih pantas dr buku manual......mmg perkara 20/21...nak ikutkan menda 2 saja mau 2 hari......sy terangkan secara ringkas.....supaya anda ada basic & xler lepas 2 nak pening kepala sgt...at least ada BASIC............


++sekiranya anda rasa buku MANUAL lebih bagus......go for that book k......tiada keterpaksaan utk menghadiri class sy....tq :P

aminorazmi
5th May 2008, 01:27 PM
ok..well said.

thanks for the explanation.

salam.

:)

jejaka
5th May 2008, 02:33 PM
ooo basic..

saupix
5th May 2008, 03:02 PM
mana missfarah.. tamau join ka class nih... :D

azroygila2remaja
5th May 2008, 03:24 PM
jejaka-title dia pun basic.....
saupix-hg jgn dok perangat dia....

++nanti semakin ramai yg OT....then tanya bukan2....kalo ada menda yg rasa x perlu d jawab 2...phm2 laa naaa

jejaka
5th May 2008, 04:31 PM
cadangan aje nie.. utk mengelakkan beginner2 ni pening kepala.. baik buat byk sesi dan jangan semua tajuk masuk dlm satu sesi.. kang serabut.. maklum la.. nak belajaq foto ni bukan sesuatu yg basic dan simple..

apa2 pun.. semuanya bermula dengan basic..

cadangan aje tau..

nae
5th May 2008, 05:46 PM
cayalah AGGR!nk join la rasany..TBC later okayyy

zul889
5th May 2008, 07:45 PM
assalamualaikum

aku pon setuju dengan jejaka tu
bagi orang baru..... tak boleh sumbat banyak sangat
bagi paling basic iso...speed...aperture....dan sedikit
lighting (flash)

kalau nak cover tajuk 1 hingga tajuk 21..... tak terkejar nanti
kesian kat student.....jugak kesian kat hang....reputasi mungkin
akan jadi kurang baik....!

wasallam

azroygila2remaja
5th May 2008, 08:30 PM
jgn risau semua.......semua 2 akan sy cover ok....& thanks utk pendapat & yg 'pandai' ok.......
meh tolong sy mengajar sekali kalo sudi...sy undang mai.......heheheeh

....mmg bnyk yg sy isikan...sy sendiri telah buat analisa...prepare.....serta beberapa kemungkinan.......jandi anda xperlulah kuatir....

mmg tgk sampai 22 benda...sempatkah?
sy jamin sempat!!!
sy jamin anda faham!!
xpercaya?
datang kelas sy!!

then kalo anda xfaham....anda yg bermasalah...sy jamin(mcm keras la pulak bunyi ny erk)ehhehe
format sy buat ni....bukan sesuatu yg kosong......cuma topik2 yg akan sy tekankan detail sedikit nanti
spt iso..appcture..speed..manual..pogram..exposer,basi c flash yg betul .........

semua yg PANDAI jgn risau ok.....sy buat dengan teliti....atas permintaan sesetengah pihak....secara open.....kajian....penelitian....pengalaman & perancangan yg teratur.....

.....sekarang terpulang kepada semua......PELUANG perlu di rebut.....majulah anak bangsa ku...maju lah agamaku......dengan izin ALLAH....sy bkl buat yg terbaik......


.......pendapat ...komen.....ajukan ramai yg berani bg...tetapi KEBERANIAN MENGHADAPI TUGAS......berani?.....sy buat kepada anak bangsa yg tahu menilai...ingin maju.....cinta pada seni.....


....last....yg buruk dtg dr sy...yg baik datang dr ALLAH.....


salam...
zaminomar

jejaka
5th May 2008, 09:53 PM
cayalahhhhh..

semangat mcm ni yg kita semua mau..

dapat sijil tak ? LAN ?

azroygila2remaja
5th May 2008, 09:54 PM
thanks 4 bump jejaka

azmieibra
5th May 2008, 10:15 PM
ok.....saya nak join...leh tak xplain detail sket camner nak buat payment tu? kena bayar la ke? atau nak tunggu total bape org yang minat??? klau murah murah tu insyaallah le...

azroygila2remaja
5th May 2008, 10:57 PM
azmieibara......cara pembayaran semua detail dah sy terangkan pd entry pertama....have a look....leh baca secara detail.

xperlu tunggu berapa org...boleh terus buat payment & comfirmation.....hanya RM125....untuk jdi murah or dapat duit yg telah d bayar pun dah sy jelaskan dlm entry pertama.....sememangnya murah & berbaloi...sy jamin & semoga ALLAH memberkati majlis ilmu yg bakal d adakan nanti....

baca elok2 post pertama sy ok...bnyk da sy terangkan disitu....then apa2 PM sy or call sy direct k....


salam...
zaminomar

nae
6th May 2008, 08:57 AM
jgn risau semua.......semua 2 akan sy cover ok....& thanks utk pendapat & yg 'pandai' ok.......
meh tolong sy mengajar sekali kalo sudi...sy undang mai.......heheheeh

....mmg bnyk yg sy isikan...sy sendiri telah buat analisa...prepare.....serta beberapa kemungkinan.......jandi anda xperlulah kuatir....

mmg tgk sampai 22 benda...sempatkah?
sy jamin sempat!!!
sy jamin anda faham!!
xpercaya?
datang kelas sy!!

then kalo anda xfaham....anda yg bermasalah...sy jamin(mcm keras la pulak bunyi ny erk)ehhehe
format sy buat ni....bukan sesuatu yg kosong......cuma topik2 yg akan sy tekankan detail sedikit nanti
spt iso..appcture..speed..manual..pogram..exposer,basi c flash yg betul .........

semua yg PANDAI jgn risau ok.....sy buat dengan teliti....atas permintaan sesetengah pihak....secara open.....kajian....penelitian....pengalaman & perancangan yg teratur.....

.....sekarang terpulang kepada semua......PELUANG perlu di rebut.....majulah anak bangsa ku...maju lah agamaku......dengan izin ALLAH....sy bkl buat yg terbaik......


.......pendapat ...komen.....ajukan ramai yg berani bg...tetapi KEBERANIAN MENGHADAPI TUGAS......berani?.....sy buat kepada anak bangsa yg tahu menilai...ingin maju.....cinta pada seni.....


....last....yg buruk dtg dr sy...yg baik datang dr ALLAH.....


salam...
zaminomar

semangat cmni mmg respek!!

deelapena2903
6th May 2008, 12:12 PM
Menarik ..tertarik...meng gadebooooooooommmm....rasa nak join gak ler....

azroygila2remaja
6th May 2008, 12:48 PM
meh join.....buat pembayaran o9....sit anda telah selamat

dome
6th May 2008, 12:56 PM
suka aku nak ingatkan sekali lagi satu daripada peraturan yang telah di tetapkan dalam FMDC berbunyi ;

"Anda dilarang mengiklankan sebarang bentuk perkhidmatan atau produk yang anda tawarkan kecuali oleh pihak Admin FMDC, sebarang pengiklanan akan di benarkan setelah mendapat kebenaran dari pihak Admin FMDC atau juga dengan menawarkan harga promosi & menarik untuk ahli berdaftar FMDC." ( peraturan fasa ke empat )

kalau peraturan ini tidak di ikuti, segala topik,bengkel,kelas yang di iklan di sini akan di padamkan tanpa notis!

azroygila2remaja
6th May 2008, 01:29 PM
suka aku nak ingatkan sekali lagi satu daripada peraturan yang telah di tetapkan dalam FMDC berbunyi ;

"Anda dilarang mengiklankan sebarang bentuk perkhidmatan atau produk yang anda tawarkan kecuali oleh pihak Admin FMDC, sebarang pengiklanan akan di benarkan setelah mendapat kebenaran dari pihak Admin FMDC atau juga dengan menawarkan harga promosi & menarik untuk ahli berdaftar FMDC." ( peraturan fasa ke empat )

kalau peraturan ini tidak di ikuti, segala topik,bengkel,kelas yang di iklan di sini akan di padamkan tanpa notis!



sory erk encik dome......

.....maaf kalo sy melanggar peraturan.....

....mcm ni je lah......mmg sy xbuat apa2 diskaun utk ahli FMDC.....sbb harga yg sy letakkan mmg 'terlalu murah'
....sy open menda ni dlm FMDC pun kerana ada seorang rakan RMDC dr kulim minta sy postkn di sini.....& keutamaan mmg sy berikan pada mereka.....

.....sy semakin hairan......semakin sedih dengan tren masa sekarang....

...sy tgk FMDC ni.....bnyk yg OT.....rasa xperlulah sy maklumkan......menghalang lebih dari menyokong (bukan kata kat dome.....)

then bila admin pula sound...sy rasa bagus.....tegas......sbbny nak jaga FMDC ni....tetapi apa dah jadi kepada yg terlalu bnyk komen yg merepek?

YG MEMANG DA NAMPAK OT...BKN SEKALI?
xpula tegas?

mungkingkah ni mmg adat FMDC?

ok lah dome....d sini sy sekali lg memohon maaf.....sekiranya topik yg sy bukan ni nampak seperti mengambil kesempatan & ayat2 sy menyinggung perasaan....

sekali lg sy tegaskan...sy open kelas ni atas permintaan ahli FMDC sendiri...tetapi sampai sekarang dia belum muncul......alasannya dia cuti..sy accept....tp dia ada dtg umah interview sy......

...sekarang ni terpulanglah kepada ENCIK DOM.....nak delete or apa....sy hormati.....sy buat ni semua kerana permintaan & rasa tanggungjwab sy sesama UMMAH......tiada siapa yg rugi.......hiduplah bangsaku.....hiduplah agamaku.......

...yg baik dtg dr ALLAH swt....yg sebalikny dr sy makhluknya.......


salam
zaminomar

dome
6th May 2008, 02:51 PM
....mcm ni je lah......mmg sy xbuat apa2 diskaun utk ahli FMDC.....sbb harga yg sy letakkan mmg 'terlalu murah'

lebih murah lagi harga kelas atau talk abang zainal halim yang semua orang kenal dan maklum sebagai photographer reuters ,



...sy tgk FMDC ni.....bnyk yg OT.....rasa xperlulah sy maklumkan......menghalang lebih dari menyokong (bukan kata kat dome.....)

kalau kau rasa di sini banyak OT , cuba cek balik sejumlah 417 post yang pernah kau buat tu,berapa post yang kau bagi sumbangan ilmu kepada rakan-rakan di sini ? , banyak merepek jugak aku tengok. jadi jangan amalkan tabiat berak tepi jalan lepas tu tuduh kat orang.

setakat nak buat kelas , semua orang boleh buat ,tujuan forum untuk perkongsian ilmu dengan lebih luas, sesiapa boleh akses . boleh belajar dengan mudah.
siapa masuk merepek..merepeklah yang dapat ,
admin atau moderator bukan di bayar gaji untuk nak ingatkan selalu benda2 OT dan merepek ni 24jam,
banyak kerja lain lagi nak buat,
sendiri pikir la brader

kalau rasa tanggungjawab sesama ummah.cuba cek balik tangjungjawab kau sebagai ahli forum kat sini.

azroygila2remaja
6th May 2008, 03:18 PM
ok bro dome.....

thanks 4da explanation

.....sorry kalo sy salah & SALAH lg...
.....sorry 4 everything......
.....thanks kerana menegur.....

.....all the best 2 FMDC...........

.......to all.....no need 2 coming 2 da class......
.......i'allah...kepada yg telah membuat pembayaran.....i will pay u back......
.......kepada yg setia d sini.....teruskan SETIA anda......
.....kepada yg nak memperlekeh.....sy ucapkan tahniah....
kepada yg sy salah.....OT...apa sahaja yg "menyakitkan".....maaf sy pohon sekiranya anda rasa sy salah.


......renung2kan kata2 sy.....
'langit x selalunya cerah......manusia x selaluny perfect'....manusia bkn selamanya jahat.......manusia bkn selamanya baik.....


assalamualaikum
zaminomar
.................................................. .........................................


end.....

azmieibra
6th May 2008, 03:43 PM
isyk pening betul le....yg mana satu betul ni??? dah la saya nie baru dlm forum nie.....mcm2 saya dok baca...

nae
6th May 2008, 04:04 PM
adusss.. mcm2 btoi la jd 2 3 menjak ni..

arifwan79
6th May 2008, 04:04 PM
Azmie.. kalau kelas cancel.. kita wat TT kat Kulim jer laa... geng2 kita kat kulim pun ramai.. nanti insyaAllah dapat salurkan ilmu skit sebanyak...

Arip - 012 504504... call or sms aku kalu ada apa nak tanya ekk..
aku satu opis ngan Cruezz

nae
6th May 2008, 04:10 PM
Azmie.. kalau kelas cancel.. kita wat TT kat Kulim jer laa... geng2 kita kat kulim pun ramai.. nanti insyaAllah dapat salurkan ilmu skit sebanyak...

Arip - 012 504504... call or sms aku kalu ada apa nak tanya ekk..
aku satu opis ngan Cruezz

arip, hg jgn ajaq azmie tuu..dia sbnqny dh tererrrrr!--------sabtu hr tu, dia tag dgn aku n sham 2.8..gmbq cntik, composition pn cntikk...
hehehe...mie, hg bila free..nti dh cnfirm TT hg turun laa

ayarx_oren
6th May 2008, 10:10 PM
kesian hampa semua..mostly geng kulim..
nanti aku cuba arrangekan outing BASIC
mcm yg buttet buat di KL...

mana ntah buttet nih..x online pun...
buttet mintak silibus hari tu punya..

...dulu masa mula2 masuk FMDC ni xdak sapa pun nak buat kelas diutara...