PDA

View Full Version : Foto: Kemalangan



polini
6th April 2006, 01:44 AM
Jom share disini.. :D :D :D

http://xs72.xs.to/pics/06114/P1040191.jpg

AyAres151
6th April 2006, 09:35 PM
tu kemalangan ke keta mainan kena buang dalam semak tuh? wakakakaka

polini
6th April 2006, 11:38 PM
tu kemalangan ke keta mainan kena buang dalam semak tuh? wakakakaka

Owner kereta tu selalu sangat tengok Drfit sebab tu bantai corner sampai bababs masuk semak...

:D :D

Lily
7th April 2006, 08:03 AM
polini, dia pun nak jugak buat aksi lebih drift :D huhuhu

ND
7th April 2006, 08:39 AM
Initial D wannabe...
terus jadi Initial D wannadie..:D

polini
19th April 2006, 12:28 AM
masuk longkang lagi.

http://img46.imageshack.us/img46/4484/untitled12jq.jpg (http://imageshack.us)

hanis125z
19th April 2006, 12:29 AM
uhuhu.. tuh mesti anak buah bro yg tarik.. ehehe :mrgreen: :mrgreen:

hanis125z
19th April 2006, 12:33 AM
http://img524.imageshack.us/img524/8315/p11103366ky.jpg

polini
19th April 2006, 01:25 AM
Hanis,

Gambar mayat tu mana?????

dR ali
19th April 2006, 04:57 PM
Hmm...saya ada banyak gambar kemalangan...
tetapi kemalangan pekerjaan (occupational accident)...
sebabnya related ngan kerja saya...

Cumanya gambor tu banyok yg ngeri... :?

ND
19th April 2006, 05:01 PM
letak je dr ali...saya nak tgk!!!..heheh

polini
19th April 2006, 05:01 PM
Hmm...saya ada banyak gambar kemalangan...
tetapi kemalangan pekerjaan (occupational accident)...
sebabnya related ngan kerja saya...

Cumanya gambor tu banyok yg ngeri... :?

Dr. Ali,

Kasi upload lah yg ngeri2 tu.......... :lol:

buntalshoot
19th April 2006, 05:38 PM
apa nie... apa nie??? ngeri??? :D
apa lagi bak sini dr.... saya memang suka tragis2 nie...
bleh wat collection kat http://www.ogrish.com

bimmer_man
19th April 2006, 05:53 PM
Kemalangan di The Mines awal tahun 2005.. melibatkan 13 buah kenderaan. Berlaku apabila lori pasir yang menuruni bukit hilang kawalan dan menghentam deretan kereta yg berbaris semasa menunggu lampu isyarat bertukar hijau.
Namun tiada yang terkorban dalam kemalangan ini.
Ini antara gambar terawal dirakam semasa guna FZ20 :)

http://img90.imageshack.us/img90/1154/pic013xt.jpg

http://img90.imageshack.us/img90/2320/pic027bv.jpg

http://img162.imageshack.us/img162/3244/pic035iq.jpg

Raushan Naim
19th April 2006, 07:46 PM
Kalu mayat mati lemas kira kemalangan jugak kan?
Ke nak eksiden kenderaan je?

dR ali
19th April 2006, 08:24 PM
Hmm... ni jari sorang student POLISAS yg tersepit kat roller mesin buat mee...
Student semester akhir food technology...
Jari telunjuk dan jari tengah tu patah... gambar nih diambil sebelum doktor operate...
minggu lepas hujung jari tengah tu kena potong seruas sebab sudoh gengrin...
Kesian ker student tu...

Tapi gambar ni saya tak sempat nak edit dsbgnya kerana sibuk sikit... :(

http://img68.imageshack.us/img68/7146/nadiajari26lf.th.jpg (http://img68.imageshack.us/my.php?image=nadiajari26lf.jpg)

buntalshoot
19th April 2006, 11:14 PM
Hmm... ni jari sorang student POLISAS yg tersepit kat roller mesin buat mee...
Student semester akhir food technology...
Jari telunjuk dan jari tengah tu patah... gambar nih diambil sebelum doktor operate...
minggu lepas hujung jari tengah tu kena potong seruas sebab sudoh gengrin...
Kesian ker student tu...

Tapi gambar ni saya tak sempat nak edit dsbgnya kerana sibuk sikit... :(

http://img68.imageshack.us/img68/7146/nadiajari26lf.th.jpg (http://img68.imageshack.us/my.php?image=nadiajari26lf.jpg)

nampaknya jari tu milik seorang perempuan? :roll:

omarjamaludin
19th April 2006, 11:16 PM
agak seram tgk thread ni..erkk..

buntalshoot
19th April 2006, 11:47 PM
http://i44.photobucket.com/albums/f45/buntalshoot/aa1.jpg
http://i44.photobucket.com/albums/f45/buntalshoot/aa2.jpg
http://i44.photobucket.com/albums/f45/buntalshoot/aa3.jpg
http://i44.photobucket.com/albums/f45/buntalshoot/a4.jpg
http://i44.photobucket.com/albums/f45/buntalshoot/a5.jpg
http://i44.photobucket.com/albums/f45/buntalshoot/a6.jpg

Ini gambar dari koleksi lama2... :cry:
saya sendiri mengalami kejadian nie....
kejadian berlaku pada 12/10/2003 jam 7.45 pagi...
di Lebuhraya Kuala Krai-Gua Musang, Kelantan...
kereta terbalik summersault 4 kali dan terbabas ke kiri jalan
selepas brek mengejut mengelakkan kereta hantu dari
arah bertentangan....
tobat dah... taknak bawak laju lagi.....nauzubillah
::gambar dari amatur yg tidak dikenali... :cry:

hanis125z
19th April 2006, 11:59 PM
perghh.. seram siot.. seb baik buntal pjg umoq lg.. :d

buntalshoot
20th April 2006, 12:00 AM
perghh.. seram siot.. seb baik buntal pjg umoq lg.. :d

sempat lagi la sambut besday tahun2 seterusnya...

polini
20th April 2006, 01:09 AM
alamak aiiii... bro buntal....
bro. tak pakai AA brek ke????

:D :D :D

buntalshoot
20th April 2006, 10:08 AM
alamak aiiii... bro buntal....
bro. tak pakai AA brek ke????

:D :D :D

masa tu saya pakai brek cap ayam.... :D

antujahat666
20th April 2006, 11:09 AM
polini wrote : alamak aiiii... bro buntal....
bro. tak pakai AA brek ke????



perli nmpk..thehehe

polini
20th April 2006, 11:30 AM
Tahu tak apa tu AA brek????

AA breks makna nya sebelum kena kemalangan biasanya perkataan ni keluar dari mulut kita... AA...

Tak kan Antu tak tau apa tu aa brek...

HA!!! HA!!!!! :D :D :D

ikanmasin
20th April 2006, 01:07 PM
hehehe...antu hang kan ada pakai brek AA kan ari tu kan...hehehee

polini
20th April 2006, 04:20 PM
hehehe...antu hang kan ada pakai brek AA kan ari tu kan...hehehee

Betul.. Kelmarin Antu pakai AA brek terus kereta dia berhenti.... :D :D :D

yanicd
20th April 2006, 04:52 PM
erk yg ade kete..yg naik kete tu ati 2 yer....

ikanmasin
20th April 2006, 05:07 PM
ha'a berenti kat sempang kan...kan..kan... hehhhe

buntalshoot
20th April 2006, 05:21 PM
ha'a berenti kat sempang kan...kan..kan... hehhhe

memang aku tunggu kat simpang tuuuuuuu!!!!!

Raushan Naim
4th May 2006, 11:41 PM
..Kemalangan berhampiran RTM Melaka..Munkin dia memang nak servis kereta kot.
http://img.photobucket.com/albums/v707/photoleydi/CP_eksiden01.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v707/photoleydi/CP_nisan01.jpg
..Seorang ibu merenung tempat anaknya bersemadi utk. selama lamanya.

buntalshoot
5th May 2006, 05:16 AM
erkkkk....
insap aku insap.... :(

zainzubir
5th May 2006, 08:05 AM
Images ini antara image terawal saya didlm fp. Ia berlaku semasa saya dalam perjalanan ke pejabat, di Jln Dato'Abu Bakar. Kereta saya telah di langgar dari belakang oleh sebuah kereta wira. Walaupun kereta saya mengalami hanya sedikt kerosakan, kereta wira tersebut teruk juga. Ynag anehnya saya tidak panik, kerana mungkin saya berada dijalan dimana saya berulang alik kerja setiap hari. Jika ia berlaku di tempat lain mungkin keadaan berbeza. Saya sempat mengeluarkan Sony cybershot saya dlm glove box, dan capture the moments..dan nakjadi cerita, yang melanggar siap suruh email kpd saya images tersebut buat "kenang2an"katanya.. :wink:

Biasanya tow-trucks people yang akan sampai dulu..
http://img160.imageshack.us/img160/3360/towtruckguysalwaysthefirstonth.jpg

You kissed you pay
http://img228.imageshack.us/img228/841/youkissedyoupay3sl.jpg

bimmer_man
5th May 2006, 08:37 AM
fuyooo.. banyak kuat la itu crv... itu nombor pun banyak cantek.. miehehe.. mapiau..mapiau..

nikfariz
5th May 2006, 08:51 AM
kak zain x panik.. sebab keter tu pun tak panik.. releks je..

cuba kalu crv tu tercabut pintu belakang.. sure cuak.. heheh..

zainzubir
5th May 2006, 09:18 AM
kak zain x panik.. sebab keter tu pun tak panik.. releks je..

cuba kalu crv tu tercabut pintu belakang.. sure cuak.. heheh..

Agree with you NIk...maklumlah makan gaji macam Kak Zain mana nak cari duit repair jika tak claim insurancekan??(sebab itu sentiasa berdoa dijauhkan dari musibah seumpama, dan dlm hati bila lihat kemalangan jln raya akan berkata..Ya Allah jauhilah aku dr kemalangan seumpama, maklumlah, repair badan boleh claim company, repair keta takat 1-2 ribu takkan nak claim insurance, buat rugi NCB jer nanti...)

Bimmer: MAPIAU MAPIAU ...first prize wooooo, kereta terdahulu guna 2 digit number 44, my birthdate ...tapi susah nak jual sebab kepercayaan org China number tersebut "sei sei lo..." :roll: and then guna 61, and now dah tak kisah number apa pun ..yang pasti mapiau mapiau... :lol: (pick up hubby 6001, dan coincidently anak virtual si zzoux guna 8001...one big family indeed...6001,7001,8001...heh..heh....xcept for the kancil lo the black sheep in the family...

bimmer_man
5th May 2006, 09:20 AM
Bimmer: MAPIAU MAPIAU ...first prize wooooo, kereta terdahulu guna 2 digit number 44, my birthdate ...tapi susah nak jual sebab kepercayaan org China number tersebut "sei sei lo..." y...

saya punya lagi best.. 4442 :lol:

Raushan Naim
25th May 2006, 05:15 PM
Ni koleksi gambar ayah Raushan masa guna Slr Yashica Fx3..
Ayah kata kejadian tu berlaku tahun 95..Masa tu baru je masuk alam pekerjaan..
Petang sabtu, merayau kat tebing Sg. Klang dari CM..nak balik Brickfields. Cari subject matter laa kunonnya.
http://img.photobucket.com/albums/v707/photoleydi/fp01.jpg
Skalinya jumpa subject nih...bebetul bawah flyover dekat UMBC tu..blakang KTM.
Hampir 10 menit tunggu polis datang..Saspen gak masa ayah berduaan kat bawah tu..Mana tau kut dia bangun ke.
Sambil2 nunggu tu , ayah cari angle yg sesuai masa dorang nak angkat mayat tu nanti.
http://img.photobucket.com/albums/v707/photoleydi/fp02.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v707/photoleydi/fp03.jpg
Yg hampes nya filem tinggal 3 frem je...Mendung hujan renyai lak tu. ahh..Snap aje lah!

buntalshoot
25th May 2006, 05:48 PM
lama tu...zaman polis pakai uniform lama..... :D

Raushan Naim
30th May 2006, 11:36 PM
Petang tadi lepas punch out 5pm..Kuar je dari pagar opis tingok ramai orang tepi jalan.
Rupanya ada mayat bawah pondok bas di tepi Bkt. Sebukor, Peringgit, Melaka.
Ayah Raushan pon kuarkan kamera...Tak sempat nak berkreatif saat2 mcm nih! Snap aje...
http://img.photobucket.com/albums/v707/photoleydi/CP_mati02.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v707/photoleydi/CP_death02.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v707/photoleydi/CP_mati04.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v707/photoleydi/CP_mati05.jpg

buntalshoot
31st May 2006, 05:05 AM
ayah raushan ni bulih jadi CSI....

Raushan Naim
31st May 2006, 02:06 PM
Ala..Kebetulan je kat ngan opis tu..Ye ke mcm CSI... :D Cencalok Special Industry.
> Berdasarkan laporan polis, tiada unsur jenayah..Ada Rm3,000 dlm poket.
> 3 jam before that sorang opis mate ayah ada nampak dia duduk kat situ..Mcm sakit je..
> Darah tu kuar dari molot..Oh ye...mendiang tu Chinese guy.

Raushan Naim
1st June 2006, 11:04 PM
..Ada skit lagi.
http://img.photobucket.com/albums/v707/photoleydi/CP_mati06.jpg
Gambar2 terpaksa di Edit dgn potosop utk mengelakkan rasa tidak senang hati penonton.
http://img.photobucket.com/albums/v707/photoleydi/CP_mati07.jpg

Raushan Naim
15th June 2006, 04:44 PM
Gambar kemalangan yg menimpa ayah Raushan pada tahun 2002.

Kenderaan : Wira aeroback 1.3 vs Bas awam Melaka.
Tempat kejadian : Simpang ke Bukit Beruang dari tol Ayer Keroh. Dekat Dusun Dato Murad.
Waktu kejadian : 8 pagi...Masa ni Raushan belum lahir.

http://i10.photobucket.com/albums/a147/rustyblade/acdis3.jpg
http://i10.photobucket.com/albums/a147/rustyblade/acdis2.jpg

Begini kisahnya :

Pagi tu ayah dan bonda hantar kucing sakit ke klinik..
Lepas tu nak trus gi opis.. Sampai kat simpang, berenti. Depan ada lori.
Tunggu turn nak cross...tiba2 :!: ....dah kat hospital.
Alhamdulillah...ayah Raushan cuma terkehel bahu kanan. Tapi stereng jadi hurup D.
Bonda injured kat kepala kena cermin. Tapi masih rasa kebas sampai skarang.

Paling hampeh...masa eksiden tu ada mamat sibuk tanya bonda [ tengah mamai...ayah pensan!]
Mana henpon? Nak teponkan ambulan. Bonda pun bagi laa...
Pastu selamat....kena kebas. Tau2 dapat bil ada called ke Singapore, sabah...Ceh!! Ptuii....

* Pengajaran dari cerita di atas :
Jangan bagi henpon pada org yg tidak dikenali dan jangan curi henpon orang yg eksiden.

buntalshoot
15th June 2006, 06:00 PM
saya lak jam hilang masa eksiden...:D

Raushan Naim
15th June 2006, 09:17 PM
saya lak jam hilang masa eksiden...:D
Ni musti buntal naik basikal eksiden langgar peti surat kat depan balairaya tu..kan! :D
Jam hilang takpe...Kalao ingatan hilang? Sapa nak guna kamera tu? raushaaannn jugak...

TxReg
16th June 2006, 01:37 AM
http://i41.photobucket.com/albums/e256/txreg/Image010.jpg

http://i41.photobucket.com/albums/e256/txreg/Image011.jpg

subjek: kaki kanan
kenderaan: motorsikal
item punca: besi devider jalan
situasi: keyakinan + kelajuan + permukaan jalan berpasir = kemalangan

yongzu
16th June 2006, 06:10 PM
Ngerinya .... apa khabar tuan kakitu sekarang?

ND
16th June 2006, 06:27 PM
tu kaki model baru ye..hehe

buntalshoot
16th June 2006, 08:47 PM
tetiba lak nak pengsan masuk thread nieee.......

polini
17th June 2006, 01:06 AM
berhati-hati di jalan raya......

helmyemran
17th June 2006, 12:56 PM
setuju ngan polini, berhati2 di jalan raya dan berhati2 ngan org jugak. takut ada yg amik kesempatan mcm apa yg mak Raushan kena tu.

zainzubir
14th July 2006, 08:45 AM
Berita tidak rasmi melapurkan berlaku kejar mengejar antara polis dan 2 lelaki yang menaiki sebuah motorsikal. Drama kejar mengejar ini berakhir apabila motosikal terbabit melanggar pembahagi jalan dan merempuh sebuah kenderaan yang diletakkan dihadapan sebuah masjid. Salah seorg mangsa telah dikejarkan ke hospital manakala seorang lagi (dalam imej) telah tidak bernyawa lagi.

Kemalangan ini berlaku benar2 dihadapan Masjid Sg Penchala subuh tadi, dan yang amat saya bersyukur, petak kereta dimana berlaku kemalangan merupakan petak kereta yang selalu my brother gunakan untuk kereta beliau apabila solat subuh dimasjid tersebut.(Fortunately, he's in outstation)

http://img145.imageshack.us/img145/8024/chase3xv.jpg

buntalshoot
14th July 2006, 09:02 AM
woowww....tragis nyer....

PeLaris
14th July 2006, 09:20 AM
eeee...

marcia.zlyana
14th July 2006, 09:24 AM
ngerinyeeee tgk gambau2 & laporan eksiden ni... beri sedikit keinsapan kepada saye yg suka bwk laju terutama ketika di hiway.... adoiiiiiii.... trauma le plak mcm ni.......
up lagi dan lagi!!!!

ND
14th July 2006, 11:47 AM
dia lari punya lari, sekali lari ke kubur...hmm

Raushan Naim
14th July 2006, 10:56 PM
Tahniah auntie Zain..Bukan senang dapat peluang tengok aksi2 mcm nih.
Dah bleh jadi inspektor Zain, rakan sejawat A.Galak Gerak Khas. :lol:

buntalshoot
14th July 2006, 11:06 PM
anak siapalah malangtu...?? :(
Ya Allah, lindungilah ahli keluargaku dari segala keburukan dan kejahatan di dunia dan diakhirat...
amin... :( :(

zainzubir
20th July 2006, 09:00 AM
Harap2 ini juga kategori kemalangan...sebenarnya saya teramat sayang dgn garden fountain ini yg dibeli di JLN Kuala Langsar-Ipoh beberpa tahun lalu..ia dispray dgn cat metallic sptmana cat dikereta2...itulah uniknya...diarea KL saya belum jumpa fountain seumpama, tetapi jika yg terracota itu byk.. :cry: :cry: :cry: Punca kemalangan ialah terjunan Yankee semalam ketika saya minum petang didapur...malaun punya monyet!! :evil:
http://img138.imageshack.us/img138/2930/brokenbmv7.jpg

mr_bun
20th July 2006, 09:04 AM
aisehh..malaun nyer monyet

marcia.zlyana
20th July 2006, 09:48 AM
yankeeeeeeeeeeeeeeeeeee???? mmg malaun monyet tuh....
psssttt : ni mesti auntie halang hubungan chenta dia dgn kekasih dia kan?

zainzubir
20th July 2006, 09:59 AM
yankeeeeeeeeeeeeeeeeeee???? mmg malaun monyet tuh....
psssttt : ni mesti auntie halang hubungan chenta dia dgn kekasih dia kan?

dah dasar monyet..nak buak gane..Marcia...nak dipukul monyet kesian lak, dah lah maknya dah kena gulai.... :wink:

*dia bawah umur lagi Marcia..tak leh centa centa lagik :evil:

Raushan Naim
20th July 2006, 10:05 AM
Auntie...Perkataan mala'un tidak sesuai untuk monyet sbb itu ganti nama untuk manusia jahat shj.
Kalu utk monyet nakal kena pakai mola'un.
Raushan agak Yankee dah lama tak ketemu monyet remaja betina..
Jadi bila nampak shape vase tu pheewiittt 30-25-33...Apa lagik!!...Kasi picah laaa!!

antujahat666
20th July 2006, 10:11 AM
saya amat la ngeri ngan accident.

sbb kalo saya accident, pastinye abah saya pon akan accident.

kalo abah yg start accident, saya kene jaga2 sebab pastu kompem saya akan accident gak.

mase tahun 2000, 2001, saya kerap accident selang seli ngan abah.

taktau ler nape.

tp skg alhamdulillah. sejak2 naek kete neh, takder la accident yg terok2.

harap2, berterusan.

tapi cam takot gak......

zainzubir
20th July 2006, 10:18 AM
Auntie...Perkataan mala'un tidak sesuai untuk monyet sbb itu ganti nama untuk manusia jahat shj.
Kalu utk monyet nakal kena pakai mola'un.
Raushan agak Yankee dah lama tak ketemu monyet remaja betina..
Jadi bila nampak shape vase tu pheewiittt 30-25-33...Apa lagik!!...Kasi picah laaa!!

thnak you I learn a new word today...mola'un... :wink: so I repeat...mola'un punya monyet!!! :lol:

aji
20th July 2006, 10:46 AM
ni apa banyak cakap
gambar kurang ni
nak kena karate apa kat tengkuk tu? :D

works speak!

.

antujahat666
20th July 2006, 10:51 AM
aji wrote : nak kena karate apa kat tengkuk tu?

bley gak..tengkuk neh cam lenguh2 je... :mrgreen:

mozakim
25th September 2006, 05:02 PM
http://img.photobucket.com/albums/v670/zaki_b13/Fotopages/25-09-06/crash.jpg

cgmulia
25th September 2006, 05:45 PM
Berita tidak rasmi melapurkan berlaku kejar mengejar antara polis dan 2 lelaki yang menaiki sebuah motorsikal. Drama kejar mengejar ini berakhir apabila motosikal terbabit melanggar pembahagi jalan dan merempuh sebuah kenderaan yang diletakkan dihadapan sebuah masjid. Salah seorg mangsa telah dikejarkan ke hospital manakala seorang lagi (dalam imej) telah tidak bernyawa lagi.

Kemalangan ini berlaku benar2 dihadapan Masjid Sg Penchala subuh tadi, dan yang amat saya bersyukur, petak kereta dimana berlaku kemalangan merupakan petak kereta yang selalu my brother gunakan untuk kereta beliau apabila solat subuh dimasjid tersebut.(Fortunately, he's in outstation)

http://img145.imageshack.us/img145/8024/chase3xv.jpg

ikhlas saya bgtau.. saya suka shoot nih....

seolah ada cerita yg sampai di sini..

antujahat666
31st October 2006, 10:38 AM
http://img.photobucket.com/albums/v205/antujahat666/26102006003.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v205/antujahat666/26102006015.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v205/antujahat666/26102006014.jpg

antujahat666
31st October 2006, 10:40 AM
http://img.photobucket.com/albums/v205/antujahat666/26102006012.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v205/antujahat666/26102006008.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v205/antujahat666/26102006009.jpg

antujahat666
31st October 2006, 10:41 AM
kalo kowang perasan, kat belakang iswara tuh, sebelahno plat dia, terlekat lagi 1 no plat kete...tuh ar no plat kete bmw....bayangkanla kuat tk kuatnya bmw hentak kitorg....kancil tuh la yg den bawak.kete member...huhuhuhu.....

sian kitorg....

buntalshoot
31st October 2006, 10:41 AM
patutlah Gua Musang jammed...

antujahat666
31st October 2006, 10:42 AM
oit bun..kat jelapang la :evil: bukan gua musang!~ :p

buntalshoot
31st October 2006, 10:44 AM
oit bun..kat jelapang la :evil: bukan gua musang!~ :p

oyekeee.. lupa kat Gua Musang tak dapat Channel Era Rentak Muzik Terkini... salah info la nie....

antujahat666
31st October 2006, 10:48 AM
wakakakakakka........

badangperkasa
31st October 2006, 03:11 PM
Jangan melintas dilebuhraya..

http://2.srv.fotopages.com/2/11441391/Malang-Man-6.jpg
http://2.srv.fotopages.com/2/11441383/Malang-Man-1.jpghttp://2.srv.fotopages.com/2/11441385/Malang-Man-2.jpg

polini
31st October 2006, 04:07 PM
kerosakan kereta tu macam langgar kerbau....

Raushan Naim
31st October 2006, 04:09 PM
Huh....Teruk gak Wira tu setelah di timpa mangsa.
Beraninya nak lintas 3 lane tu...Jgn berani dlm kebodohan...

antujahat666
31st October 2006, 05:06 PM
kalo kes camni, bley claim insuran ke?

buntalshoot
31st October 2006, 05:08 PM
Jangan melintas dilebuhraya..

http://2.srv.fotopages.com/2/11441391/Malang-Man-6.jpg
http://2.srv.fotopages.com/2/11441383/Malang-Man-1.jpghttp://2.srv.fotopages.com/2/11441385/Malang-Man-2.jpg

subhanallah... meninggal ke orang nie...?

putera_pawaka
31st October 2006, 05:51 PM
nih masa balik shooting shahril...tetiba motor tu masuk lorong keta tu.,apalagi...DUMMMM!!!
http://i29.photobucket.com/albums/c295/putera_pawaka/_ART5341.jpg
http://i29.photobucket.com/albums/c295/putera_pawaka/_ART5347.jpg

polini
31st October 2006, 06:45 PM
kalo kes camni, bley claim insuran ke?

memang lah boleh claim....
yang meninggal pun dapat duit claim...

Raushan Naim
13th November 2006, 11:13 AM
Pagi Ahad tu masa nak buang sampah, terperanjat tengok pagar dawai kena potong lagi.
Kali ke 2 dalam tempoh seminggu ni penyangak tu ceroboh masuk.
http://i82.photobucket.com/albums/j269/ayahraushan/Apasaja/FP_ceroboh01.jpg

Alhamdulillah...Takde barang hilang. Cuma pagar dah jadi compang camping laa.

http://i82.photobucket.com/albums/j269/ayahraushan/Apasaja/FP_ceroboh04.jpg

buttet
13th November 2006, 11:46 AM
raushan arahkan rukun tetanga mengawal kawasan..jgn asyik tidoq aja :P

badangperkasa
13th November 2006, 01:50 PM
Gambar2 kemalangan ni saya rakamkan sewaktu 'melongkai' :D disekitar Lembah Kelang

Kemalangan ini di LDP berhampiran Western Digital
http://2.srv.fotopages.com/2/12754668.jpg
http://2.srv.fotopages.com/2/12754669.jpg

Kemalangan ini pula berlaku di NPE berhampiran Taman Datuk Harun, Petaling Jaya.
http://2.srv.fotopages.com/2/12754672.jpg
http://2.srv.fotopages.com/2/12754673.jpg

Kemalangan ini pula berlaku di Jalan Klang Lama berhampiran Pearl Point Hotel
http://2.srv.fotopages.com/2/12754671.jpg
http://2.srv.fotopages.com/2/12754670.jpg

zainzubir
13th November 2006, 02:17 PM
kat sg penchala, dulu memalam tidur aman damai jer...sejak ada Penchala Link..tak org race, ada yg bedebummm!!!dah sering kali bila saya balik kerja terjumpa kereta eksiden sebelum Restoran Puteri tu..mesti kes kejau lampu merah..dr arah kepong ke TTDI... :evil: dan berhati2 Penchala link juga merupakan kawsan kes ragut rempit, meaning ragut bag dr pembonceng/atsa motor.. ragut dr motto ke motto ...peragut akan meragut rempit dan terus kearah segambut/hartamas...

hadiena
13th November 2006, 04:51 PM
insaff... tgk gambar dalam thread ni....

badangperkasa
15th November 2006, 01:55 PM
kalo kes camni, bley claim insuran ke?

Mesti Boleh... Jangan langgar lari sudah..

polini
15th November 2006, 01:57 PM
Gambar2 kemalangan ni saya rakamkan sewaktu 'melongkai' :D disekitar Lembah Kelang

Kemalangan ini di LDP berhampiran Western Digital
http://2.srv.fotopages.com/2/12754668.jpg
http://2.srv.fotopages.com/2/12754669.jpg

Kemalangan ini pula berlaku di NPE berhampiran Taman Datuk Harun, Petaling Jaya.
http://2.srv.fotopages.com/2/12754672.jpg
http://2.srv.fotopages.com/2/12754673.jpg

Kemalangan ini pula berlaku di Jalan Klang Lama berhampiran Pearl Point Hotel
http://2.srv.fotopages.com/2/12754671.jpg
http://2.srv.fotopages.com/2/12754670.jpg

banyak untung ni... tapi insuran mau cantik lah.....

:D

badangperkasa
15th November 2006, 02:07 PM
Berhati2 bila memandu berhampiran dengan lori, terutamanya lori 'hantu'. Lori hantu ni terbabas lalu melanggar papantanda penunjuk arah di Lebuhraya Persekutuan berhampiran Sungai Way, Petaling Jaya.

http://img293.imageshack.us/img293/2696/lorimk8.jpg (http://imageshack.us)

Raushan Naim
15th November 2006, 02:23 PM
Kena betul kejadian ni dgn product placement kat blakang tu! :shock:

zainzubir
15th November 2006, 02:51 PM
yes setujulah aunty ngan ayah raushan ni...should be titled "don't drink and drive" :wink:

badangperkasa
6th December 2006, 06:35 PM
Kemalangan yang berlaku semalam di kilometer 228 Lebuhraya Utara-Selatan berhampiran plaza tol Simpang Ampat.

http://img213.imageshack.us/img213/9044/xcidentvl2.jpg (http://imageshack.us)

Berhati2 bila memandu, Ingatlah orang yang tersayang..

badangperkasa
3rd January 2007, 01:29 PM
Gambar kemalangan ini dirakamkan sehari sebelum malam tahun baru di Bandar Sunway, Petaling Jaya. Walaubagaimanapun tiada kemalangan jiwa berlaku. Berhati2 memandu terutama sekali apabila hendak keluar dari persimpangan.

http://img153.imageshack.us/img153/9490/img0123ib8.jpg (http://imageshack.us)

zainzubir
3rd January 2007, 01:33 PM
Zul ada satu spot tu kan sering berlaku kemalanagn, tak silap berdekatan western digital /corner dekat giant tu...mesti ada kenderaan masuk longkang/sungai tu..w/pun dah ada lampu lip lap orange dipasangkan..kenaper eik??ada setan gondol tunggu situ ke??nak kata bahaya corner tu , rasanya taklah tapi mungkin corner tu mmg "syiok" amik lap lelaju kot??? :lol:

badangperkasa
3rd January 2007, 01:41 PM
Zul ada satu spot tu kan sering berlaku kemalanagn, tak silap berdekatan western digital /corner dekat giant tu...mesti ada kenderaan masuk longkang/sungai tu..w/pun dah ada lampu lip lap orange dipasangkan..kenaper eik??ada setan gondol tunggu situ ke??nak kata bahaya corner tu , rasanya taklah tapi mungkin corner tu mmg "syiok" amik lap lelaju kot??? :lol:

Tempat yang Kak Zain cakap tu, kalau code name untuk Call Man di panggil 'Taikwong' corner. Kat situ memang selalu terjadi kemalangan. Mungkin disebabkan oleh Jalan yang lurus dari Damansara Utama, pemandu selalunya memandu laju menghala ke Kelana Jaya. Bila sampai di spot yang dimaksudkan kadang2 pemandu tidak dapat mengawal kenderaan mereka kerana terlalu laju. Biasanya kemalangan terjadi dikala kurang trafik. Saya pernah menyaksikan sebuah kereta Kelisa yang terhumban dan terbalik didalam longkang di spot tersebut, dipercayai dilanggar oleh sebuah Proton Putra dari arah belakang. Keempat2 penumpang kereta Kelisa tersebut, mati di tempat Kejadian.

~memandu ikut peraturan, bukan ikut perasaan~

zainzubir
3rd January 2007, 02:01 PM
It's best to share images of accidents here but would be more interesting jika ada maklumat2 seumpama "Taikwong" tersebut :lol: Spt pemandu teksi mereka juga ad code names utk sesuatu tpt, tak silap ada jejambat di shah alam tak silap yg digelar "Jambatan lumut" (stand corrected) amongts limo drivers...ha ha..sebabnya jambatan tu dah penuh dgn lumut ke rumpun hijau cenggitulah tak silap...jadi tpt yg sering berlaku kemalangan ni, seronok gak jika dapat tahu apa yg sering call man coined sebagai pengenalan lokasi tersebut... :wink:

baru teringat di Jln lama ke PD ada corner di gelar sharifah aini tak silap, sebab memalam ada pompuan cantik kat corner tu...dan sering berlaku kemalangan... :roll:

polini
3rd January 2007, 02:35 PM
badang perkasa......

byk masyuk... :wink:

badangperkasa
4th January 2007, 10:55 AM
Satu lagi kemalangan yang berlaku malam tadi lebih kurang jam 1.30 pagi di Bulatan Othman berhampiran Petaling Jaya Old Town. Kereta terbabas dan terhumban kedalam longkang didalam bulatan. Pemandu terselamat dan hanya mengalami kecederaan ringan.

http://img99.imageshack.us/img99/2268/img0003is8.jpg
http://img112.imageshack.us/img112/7513/img0007vt5.jpg
http://img112.imageshack.us/img112/5328/img0008oc4.jpg

badangperkasa
4th January 2007, 01:33 PM
badang perkasa......

byk masyuk... :wink:

Kalau sendiri 'contact' masyukk la... ini collect 'pool' saje la bro Polini ;)

shamabd
30th January 2007, 11:31 AM
ni motor orang kuat kita kat FMDC ni.... sampai takleh pie KL tuhhh

http://img407.imageshack.us/img407/3059/shm0019is4.jpg

badangperkasa
30th January 2007, 12:57 PM
ni motor orang kuat kita kat FMDC ni.... sampai takleh pie KL tuhhh

http://img407.imageshack.us/img407/3059/shm0019is4.jpg

Harap2 DOME dah sihat lah.... teruk juga keadaan motornya...

liutrawa
30th January 2007, 01:14 PM
semoga Dome x seteruk motor nyerrr
cepat2 sembuh Dome..
(ganas ko...Libur Feb. semua gambar ko)

qmaxgamer
31st January 2007, 09:43 AM
aduss kesian motor champion tu..
tapi takpe dome, minumlaa power root.. boleh kuar TV dan ckp
'SAYA MENANG MOTOR' ikut sleng dia..

badangperkasa
2nd March 2007, 11:21 AM
Sewaktu dalam perjalanan ke Tanjung Karang semalam terjumpa dengan satu kemalangan jalanraya yang melibatkan sebuah motorsikal. Keadaan penunggang tidak diketahui. Motorsikalnya 'hancur'

http://img440.imageshack.us/img440/1903/img0035ne1.jpg

On the way balik KL pulak terjumpa satu lagi kemalangan yang melibatkan sebuah kereta dan lori. Keadaan kereta terputus 2.

http://img98.imageshack.us/img98/1905/img0045qq4.jpg
http://img405.imageshack.us/img405/573/img0046ty2.jpg

Ini pulak lori yang melanggar kereta tersebut..

http://img129.imageshack.us/img129/7539/img0048wx8.jpg

aji
2nd March 2007, 12:31 PM
http://img440.imageshack.us/img440/1903/img0035ne1.jpg

antara 3 orang yang berdiri pakai helmet tu
yg mana 1 kah pemboncengnya?
ttthehe

zul ni dah nama pun keje kat the star
apa lagi tembak je la eek

.

badangperkasa
5th March 2007, 01:17 PM
http://img440.imageshack.us/img440/1903/img0035ne1.jpg

antara 3 orang yang berdiri pakai helmet tu
yg mana 1 kah pemboncengnya?
ttthehe

zul ni dah nama pun keje kat the star
apa lagi tembak je la eek

.


Yang berhelmet tu penunggang yang 'prihatin' AJI... Pembonceng motorsikal tu sebenarnya dah diangkat oleh orang ramai ke tepi jalan.. Sebabkan saya tak sihat dan tangan masih sakit, tak la saya ikut... :mrgreen:

ND
5th March 2007, 02:02 PM
Honda Accord lama yg putus dua tu...huhu...gile laju dia bwk..

Tahun lepas masa balik dari tgk F1 kat Sepang, ada accident kat ELITE highway..
kereta kancil 660 terperosok ke divider tgh tu....masa tu driver tu still kat seat dia..
terkulai mati...nak je amik gambar tapi jem gile...huhu..polis pun ada..
ngeri gak tgk...

zainzubir
9th March 2007, 06:23 PM
Kemalangan ini berlaku semasa kami dalam perjalanan ke Jertih, Besut. pada 1 March 2007. Ia berlaku di persimpangan Penarik/Setiu. Penunggang motosikal, Encik Romli yang bekerja sebagai pegawai keselamatan Hospital Setiu terbabas dan melanggar lori berat yang telah berhenti mengejut. Kereta peronda polis dan ambulan tiba dengan cepat. Sempat saya merakam beberapa shots. Sebagai photog yg beretika..ehem..ehm..(sebenarnya takut tengok darah) saya tidak mengcapture mangsa yg cedera dibahagian kepala secara dekat. :wink: Ketika itu orang ramai bukan sahaja melihat mangsa kemalanagn tetapi jurufoto nya juga..maklumlah perempuan... :lol:

http://img149.imageshack.us/img149/9383/accident1ja7.jpg

http://img89.imageshack.us/img89/4035/accident2kg6.jpg

http://img241.imageshack.us/img241/4729/accident3fp7.jpg

http://img243.imageshack.us/img243/1850/accident4ui0.jpg

prebetbuns
15th April 2007, 08:26 PM
http://img117.imageshack.us/img117/2193/insidenry4.jpg
ni la gamba keta aku yg malang.... kena tghari tadi (11.55 pagi, 15/4/2007) kat Wangsa Maju...
ada sorang makhluk Allah..yg mabuk2 bawak kembara telah hantam sama buntut kereta aku..adesss...

masa lampu merah aku berenti siap kasi signal untuk u-turn, tiba2 bila hijau aku belok la wat u-turn, skali keta dia laju je memecut lurus.. bila dah kena.. turun2 sepak keta aku cakap "f**k la tambeyyy... ini jalan mana boleh u-turn.. bodo kaa??"...

dah la turun meluru kat aku macam gangster... cakap jalan ni takleh u-turn... sib baik ada geng yg bekap..(deyyy..ini wangsa maju daaaa, gua punya port) amik sebiji buah paku keras atas tengkok... padan muka...hahaha.. padan jugak muka aku... heeee... :D

nino
15th April 2007, 08:39 PM
Tumpang sedih. Sabaqlah no. Apapun sape yg langgar belakang tetap salah. Apa lagi bro buns kasik lawanlah sama itu tambaeyyy. Gambaq keta tambey yg langgar tak ambik ka? :D

prebetbuns
15th April 2007, 08:45 PM
gambaq keta tambeyy tu tak amik pasal tak bawak kamera masa kejadian...

ni pun pegi semula tempat kejadian bawak kamera pasal tak puas hati ngan tambeyyy mabuk tu kata..jalan nie takleh u-turn...hahaha.. dah sah mabokk bengong....

desa
15th April 2007, 10:52 PM
uih terang2 ada tanda U turn.. mmg betui mabuk la itu tambey.. mcmana setel itu kes bro? bleh tahan truk keta ang.. tp wira pnya bontot blkg mmg lembut gila.. besa tertengok honda jazz dgn wira, tgh beratuq bayaq tol, jazz tu tersentuh skit jaa, bontot wira tu kemik supa kna langgaq 60KM/j padahal taim tu 20KM/j pon x sampai sbb keta tgh Q..

prebetbuns
15th April 2007, 11:00 PM
uih terang2 ada tanda U turn.. mmg betui mabuk la itu tambey.. mcmana setel itu kes bro? bleh tahan truk keta ang.. tp wira pnya bontot blkg mmg lembut gila.. besa tertengok honda jazz dgn wira, tgh beratuq bayaq tol, jazz tu tersentuh skit jaa, bontot wira tu kemik supa kna langgaq 60KM/j padahal taim tu 20KM/j pon x sampai sbb keta tgh Q..

heee.. apalagik... buat repot laa... dia cakap dia taksalah... dia di landasan yang benar... wakakaka... setengah hari duk berurusan kat trafik jln bandar... berketak2 perot aku kelaparan...ramai gak orang inseden arini yaa... takpelah.. mungkin ada hikmah atas kejadian nie... lepas ni tobat dah takut nak u-turn kalu takde keta berbaris belakang kita....

p/s: sebenarnya takut gak kalu tamby tu wat repot cakap aku serang dia..heeeee....

anden
15th April 2007, 11:07 PM
aku risau plak tgk gamba2 accident kat highway....bkn ape...kadang sbb mende2 cani lar traffic panjang tak igt....huhu only nak lepaskan perasaan...jgn tersinggung plak...

desa
15th April 2007, 11:16 PM
aku risau plak tgk gamba2 accident kat highway....bkn ape...kadang sbb mende2 cani lar traffic panjang tak igt....huhu only nak lepaskan perasaan...jgn tersinggung plak...

pernah kna skali, dr terowong slps ipoh tu makan masa 2 jam stgh nk sampai hentian sg perak.. bengang gilaa.. masa tu kes bas ekpress taiping-ipoh terjun gaung sbb elak keta kancil brek ngejut time ujan lebat.. sbnrnya x ada apa pon atas jln, tp keta2 pakat benti/slow nk tgk kejadian.. :x

zainzubir
16th April 2007, 08:56 AM
Wan, bersabarlah ada hikmah disebalik sesuatu kejadian...beginilah kadang2 kita berhati2, tapi orang lain pula yang buat hal...

vandal
17th April 2007, 10:37 AM
http://img251.imageshack.us/img251/1437/ketacg0.jpg

kereta aku yang eksiden kat federal higway depan hilton. dah 2 bulan tak kuar2 bengkel lagi. :(

zainzubir
17th April 2007, 10:56 AM
vandal langgau org ke org langgau vandal?? :roll:

kudean
17th April 2007, 12:28 PM
berhati2 dijalan raya .. pesan aku utk diri aku sendiri dan kawan2 lain .. sentiasa lah rendah diri ketika memandu ..

rgds

kue678
3rd May 2007, 07:16 PM
erm..honestly kan,saye macam kureng sronok bile tgok org amik gambar2 kemalangan..kalo gambar2 kete tu takpe je..tapi kalo gambar2 org yg cedera tu..hmm,mungkin ade barrier die antara photography dan humanity..
saye penah terserempak dgn satu fotopages with pictures of injured people or mungkin jugak dah mati kot,sgtla clear,skill photography yg mantap,darah2 sume sgt detail..tapii..how would we like bile kite(nauzubillah) tercedera,terbaring helplessly kat jalan,sume org wat kuar dslr masing2 and amik gambar drpelbagai angle or even worse kalo smp ajal,kite mati,org amik gambar kite utk ditayang2 camtu..

it would be nicer to have respect for the casualty and their family..

desa
3rd May 2007, 07:26 PM
erm..honestly kan,saye macam kureng sronok bile tgok org amik gambar2 kemalangan..kalo gambar2 kete tu takpe je..tapi kalo gambar2 org yg cedera tu..hmm,mungkin ade barrier die antara photography dan humanity..
saye penah terserempak dgn satu fotopages with pictures of injured people or mungkin jugak dah mati kot,sgtla clear,skill photography yg mantap,darah2 sume sgt detail..tapii..how would we like bile kite(nauzubillah) tercedera,terbaring helplessly kat jalan,sume org wat kuar dslr masing2 and amik gambar drpelbagai angle or even worse kalo smp ajal,kite mati,org amik gambar kite utk ditayang2 camtu..

it would be nicer to have respect for the casualty and their family..

sumtime aku pon terpikir camtu.. tgk keadaan laa..

badangperkasa
21st May 2007, 10:37 AM
Sabtu lepas sewaktu melalui persimpangan Taman Seri Manja di Jalan Klang Lama ternampak satu kemalangan yang melibatkan 2 buah kereta. Kereta Perdana ni yang teruk sangat, sampai terbang keluar dari Lebuhraya NPE. Nasib tak naik atas Jalan Keretapi.. Pemandu dapat dikeluarkan dari kereta xengan bantuan anggota Bomba..

http://img515.imageshack.us/img515/6325/img0036hv2.jpg

ikelah
21st May 2007, 11:06 AM
gambar terakhir diambil sebelum kit lens aku terus ranap. masa ni pun focussing dah hunting tak menentu.

http://img521.imageshack.us/img521/4627/accident1bg3.jpg
Perjalanan pulang dari lapangan terbang kuantan di bypass kuantan.

LyzardLaki
22nd May 2007, 07:31 PM
er.....
aku punya kereta almost total...tapi dapat diselamatkan....
tgk la lam fotopages aku... http://lyzardlaki.fotopages.com/

Chef Mayesh
22nd May 2007, 09:05 PM
http://img524.imageshack.us/img524/8315/p11103366ky.jpg

aiik,, van mayat pn terbalik?? camana dgn mayat pulak???

Chef Mayesh
22nd May 2007, 09:07 PM
gambar terakhir diambil sebelum kit lens aku terus ranap. masa ni pun focussing dah hunting tak menentu.

http://img521.imageshack.us/img521/4627/accident1bg3.jpg
Perjalanan pulang dari lapangan terbang kuantan di bypass kuantan.

A
Klau ko org nk tahu, impian aku teringin sgt nk bwk traler Scania, Actros & Volvo

heroMak
27th July 2007, 09:30 PM
gambar diambil sebulan lepas
http://2.srv.fotopages.com/2/15494261.jpg

tiada kecederaan serius..kelebihan kereta kebal ni kut.. continental rulesss!

zilzals
29th July 2007, 10:21 PM
kesedaran org malaysia tentang kelajuan ni sgt cetek..

dome
3rd October 2007, 12:02 AM
gambar yg di rakam oleh seorang warga fmdc tganu baru baru ini, nasey

berhati2 di jalan raya semasa musim perayaan ;


http://www.digitaldome.org/domeshack/images/14681xcident.jpg

bigbrother
3rd October 2007, 12:07 AM
fuhh.. ngeri ni dome.. huhu...
ape status mangsa nie..

buntalshoot
3rd October 2007, 12:10 AM
dome,

sbg menghormati si mati, eloklah rasanya gambar ini tidak disiarkan..

mungkin perkara ini boleh menjadi pengajaran kepada kita semua... namun... saya rasakan sgt tragis dan tak sampai ati nak melihat
gambar2 ini... mungkin keluarga si mati jugak tak sampai ati melihat ahli keluarga mereka berkeadaan seperti ini...

sydeen04
3rd October 2007, 12:11 AM
gambar-gambar macam ni mmg tak dapat kat mana2 akhbar tempatan...

fathinz
3rd October 2007, 12:15 AM
dome,
mmg ngeri pix nih..
fathin mmg tgh wat research on unethical photojournalism..
bak kata kue678, gmba2 camnih macam tk sesuai utk dishoot..
kalau fikir perasaan mangsa and the family members..
mybe to share among kwn2, fwd kat email, biase lah tuh..
but prob skrg banyak media, even sometimes mainstream pun publish such picture.
ade baru nih, one newspaper kat front page letak gmba org patah kaki kuar sume isi..

what do u think..? ape pendapat kawan2..

arulz
3rd October 2007, 12:17 AM
nauzubillahi min zalik.....

fathinz
3rd October 2007, 12:18 AM
gambar-gambar macam ni mmg tak dapat kat mana2 akhbar tempatan...

now akhbar tempatan dah semakin berani utk publish such picture.
cume tk lah yg mcm nih. actually mmg ade dalam journalism code of ethics not to publish such pix.
but nk capture audience, suratkhabar skrg dah makin berani..

bigbrother
3rd October 2007, 12:21 AM
kalau xdpt tgk kat akhbar melayu..
beli jer nang yang siang pao.. kalau gambar eksiden.. mmg mcm dome ni la dorg tunjuk.. siap color lg..
x caya.. hari2 la beli nan yang siang pao... ley mo kao chow aaaa... :)

arulz
3rd October 2007, 12:22 AM
kalau xdpt tgk kat akhbar melayu..
beli jer nang yang siang pao.. kalau gambar eksiden.. mmg mcm dome ni la dorg tunjuk.. siap color lg..
x caya.. hari2 la beli nan yang siang pao... ley mo kao chow aaaa... :)

ececece...mentang2 la bhs ibunda.. :lol: :lol:

buntalshoot
3rd October 2007, 12:25 AM
so, kepada kengkawan yg balik raya nnt... ingatlah... adakah kita mahu jadi seperti dalam gambar yg dome bagi tu...?

tak usah la EGO yg kita terer bawak laju sekian2.... MALANG TIDAK BERBAU....

buntalshoot
3rd October 2007, 12:30 AM
gambar yg di rakam oleh seorang warga fmdc tganu baru baru ini, nasey

berhati2 di jalan raya semasa musim perayaan ;


http://www.digitaldome.org/domeshack/images/14681xcident.jpg


boleh jadi ni berita yg melaporkan tentang kemalangan ini...


Empat sekeluarga, satu lain maut nahas tiga kereta

MARANG 28 Sept. - Lima termasuk empat sekeluarga maut, manakala lima lagi parah dalam kemalangan membabitkan tiga kenderaan di KM 24, selekoh Kelulut, Jalan Kuala Terengganu-Kuantan petang ini.

Empat yang maut ialah daripada sebuah kereta Proton Wira iaitu pemandu Hazaimudi Mat Hassan, 28; ibunya Siti Fatimah @ Zainon Yusof, 56; serta dua anak saudaranya, Nabila Azmi, 10, dan Rabiatul Adawiyah, 3.

Seorang lagi yang terbunuh ialah penumpang kereta Honda Ferio, Mohd Izzyakmal Jusoh, 25.

Ketua Polis Terengganu, Datuk Ayub Yaakob ketika ditemui di bilik mayat Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini petang ini, berkata, kemalangan berlaku kira-kira pukul 3.50 petang dan semua mangsa mati di tempat kejadian.

Tiga daripada yang parah ialah penumpang kereta Proton Wira iaitu Zulhilmi Mohd Zulkifli, 21, pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Dungun; Husnu Tajudin Mat Hassan, 17, pelajar Sekolah Menengah Pulau Serai, Dungun; dan Nurul Syafiqah Azmi, 12.

Dua lagi ialah pemandu dan penumpang kereta Honda Ferio iaitu Idris Hussin, 29, dan Fadil Mohd Noor, 26.

Enam lagi penumpang kereta Honda Odyssey yang turut terlibat dalam kemalangan itu tidak cedera.

Ayub berkata, kejadian berlaku ketika kenderaan yang dipandu oleh Hazaimudi dalam perjalanan dari Dungun ke Kuala Terengganu, manakala kereta Honda Ferio yang dipercayai dipandu oleh Idris dari Kuala Terengganu ke Kemaman.

“Akibat rempuhan yang kuat itu, kesemua lima mangsa meninggal dunia di tempat kejadian, manakala lima lagi yang cedera parah dirawat ke HSNZ,” katanya.

Suasana sedih menyelubungi bilik mayat HSNZ ketika anggota keluarga mangsa menunggu untuk membawa pulang jenazah kesemua lima mangsa itu.

Kakak Hazaimudi, Sabarina Mat Hassan, 36, ketika ditemui di HSNZ, berkata, ketika kejadian, adik bersama ibu dan dua anak saudaranya itu dalam perjalanan dari rumah mereka di Kampung Binjai Stesen, Dungun untuk berbuka puasa bersama angota keluarga yang lain di rumahnya di Kampung Kesom, Manir.

“Saya tidak sangka hasrat ibu dan anggota keluarga yang lain untuk berbuka puasa di rumah saya berakhir dengan keadaan yang sungguh menyedihkan ini,” katanya.

Beliau berkata, Hazaimudin yang merupakan anak keempat daripada enam beradik-adik bertugas sebagai guru agama di sebuah sekolah di Dungun.

Sementara itu, isteri seorang lagi mangsa, Mohd Izzyakmal yang berasal dari Kuala Ibai dekat sini, tidak dapat ditemu bual kerana terlalu sedih.

Pasangan itu dikatakan baru sebulan melangsungkan perkahwinan.

Seorang saksi, Mohd Shahril Ismail, 24, dari Kampung Rhu Renggeh dekat sini, yang ditemui di tempat kejadian, berkata, sebelum kemalangan, beliau melihat kereta Honda Ferio dan sebuah kereta BMW yang sedang menuju ke arah Kemaman, dipandu dengan sangat laju.

Beliau yang ketika itu menunggang motosikal dari bandar Marang, berkata, setiba di selekoh yang merupakan kawasan garisan berkembar itu, kereta Honda Ferio berkenaan terbabas lalu merempuh kereta Proton Wira terbabit.

Akibat rempuhan itu, kereta yang dipandu oleh Hazaimudi melambung, manakala kereta Honda Ferio terbabit terus melanggar kereta Honda Odyssey yang berada di belakang kereta Proton Wira itu, katanya.

“Saya bernasib baik kerana motosikal saya juga nyaris dilanggar oleh kedua kereta itu yang saling memotong kenderaan lain,” katanya.

Jenazah kesemua mangsa akan dibedah siasat sebelum dituntut oleh keluarga masing-masing. - Bernama

fathinz
3rd October 2007, 12:32 AM
so, kepada kengkawan yg balik raya nnt... ingatlah... adakah kita mahu jadi seperti dalam gambar yg dome bagi tu...?

tak usah la EGO yg kita terer bawak laju sekian2.... MALANG TIDAK BERBAU....

terima kasih bun atas nasihat tuh...
fathin mmg masih fobia utk memandu, sejak eksiden dalam wish client yg baru satu bulan..
dah lah plate num 777 nk buat kete kawen esoknye...
masa tuh otw ke wedding marcia.. now mmg drive hati2 sgt.
esp balik jb, lalu melaka mesti slow down..
tp kang slow sgt org marah lah plak..

Firdaus™
3rd October 2007, 01:23 AM
gambar semua ngeri˛ belaka...tapi apa pun kene fikir untuk pihak yang berkenaan...Al-Fatihah untuk mangsa kemalangan di Terengganu baru˛ ni...semoga mendapat tempat di syurga Allah...amiin ya rabb

ND
3rd October 2007, 07:15 AM
Bagi saya gambar2 begini tak salah utk di publish..bukan bermakna kita tidak hormat pada si mati dan keluarga si mati.
Cuma kita nak memberi pengajaran dan iktibar kepada mereka yg lain supaya berhati2 di jalan raya.

Zaman dulu2 pun hukuman pancung atau gantung sampai mati pun ditunjuk di khalayak ramai bertujuan utk menyedarkan manusia.
Sama juga seperti ini. :)

Apabila melihat kemalangan2 seperti ini, 90% yg mati semuanya drpd kereta nasional kita.
Kalaulah kita boleh saman kereta nasional di atas kereta yg tidak mempunyai ciri2 keselamatan yg baik.
Mereka hanya membuat kereta ala kadar demi keuntungan mereka sendiri.
Pendek kata, mereka membina kereta utk membunuh.

buntalshoot
3rd October 2007, 07:22 AM
Bagi saya gambar2 begini tak salah utk di publish..bukan bermakna kita tidak hormat pada si mati dan keluarga si mati.
Cuma kita nak memberi pengajaran dan iktibar kepada mereka yg lain supaya berhati2 di jalan raya.

Zaman dulu2 pun hukuman pancung atau gantung sampai mati pun ditunjuk di khalayak ramai bertujuan utk menyedarkan manusia.
Sama juga seperti ini. :)

Apabila melihat kemalangan2 seperti ini, 90% yg mati semuanya drpd kereta nasional kita.
Kalaulah kita boleh saman kereta nasional di atas kereta yg tidak mempunyai ciri2 keselamatan yg baik.
Mereka hanya membuat kereta ala kadar demi keuntungan mereka sendiri.
Pendek kata, mereka membina kereta utk membunuh.

kereta nasional tu memang camtu... ala kadar jer... memang takde ciri2 keselamatan..
tapi kalau pakai kereta buatan luar pun... bawak laju macam pelesit dan tidak pandai menghormati orang lain..
kemalangan tetap akan berlaku...

seperti kes di atas...
bayangkan di jalan kampung boleh berlumba2?
puncanya datang dari kereta Honda Ferio yg berlumba dengan BMW..
yg jadi mangsa? kereta proton wira... hmmmm....

ND
3rd October 2007, 07:31 AM
Bagi saya gambar2 begini tak salah utk di publish..bukan bermakna kita tidak hormat pada si mati dan keluarga si mati.
Cuma kita nak memberi pengajaran dan iktibar kepada mereka yg lain supaya berhati2 di jalan raya.

Zaman dulu2 pun hukuman pancung atau gantung sampai mati pun ditunjuk di khalayak ramai bertujuan utk menyedarkan manusia.
Sama juga seperti ini. :)

Apabila melihat kemalangan2 seperti ini, 90% yg mati semuanya drpd kereta nasional kita.
Kalaulah kita boleh saman kereta nasional di atas kereta yg tidak mempunyai ciri2 keselamatan yg baik.
Mereka hanya membuat kereta ala kadar demi keuntungan mereka sendiri.
Pendek kata, mereka membina kereta utk membunuh.

kereta nasional tu memang camtu... ala kadar jer... memang takde ciri2 keselamatan..
tapi kalau pakai kereta buatan luar pun... bawak laju macam pelesit dan tidak pandai menghormati orang lain..
kemalangan tetap akan berlaku...

seperti kes di atas...
bayangkan di jalan kampung boleh berlumba2?
puncanya datang dari kereta Honda Ferio yg berlumba dengan BMW..
yg jadi mangsa? kereta proton wira... hmmmm....

Memang kereta lain kalau dipandu laju pun tetap bleh berlaku kemalangan...
but at least kita take precaution...lengkapkan dgn ciri2 keselamatan...
kalau di luar negara...dah kena saman proton nih...

Walaupun Honda Ferio tu sedang berlumba dan dipandu laju...yg mati dlm Honda tu pun sorang je...
yg kesian kereta Proton Wira..semuanya mati...dari situ kita dah bleh tau..
Buat pengetahuan semua, Honda Ferio tu sebuah kereta akhir 80an dan awal 90an...

Impak kereta yg melanggar adalah lebih kuat drpd yg dilanggar...

Bukan saya nak kutuk org2 yg guna kereta nasional ke apa...
saya kesiankan rakyat kita semua....kita tak patut biarkan Proton bermaharajalela dgn penipuan mereka..
dan lihatlah sekarang, ramai yg mati akibat kereta ala kadar oleh Proton..

heroMak
3rd October 2007, 07:49 AM
beli proton, kena beli insurans yang baguih...hehehe.. tu tektik sbenarnya.. nak makan double barrel.

ND, ko pun tahu aku pun tak suka keter nasional yang dijual ngan harga tak sepadan ngan kualiti. ramai antara kita beli sbb semangat patriotik. kalu tak beli, camna negara nak produce keter yg lebih bagus. kena fikir dari segi ekonomi gak. satu molding bleh buat berapa keter, kalau buat 100 ribu unit pakai satu molding dah bagus kut, sbb tu kita tengok, design main adjust situ sini je, kepala sama, ekor lain. macam arena, saga keter kebal, dan terbaru persona. tujuanny nak memaksimumkan penggunaan molding aku rasa.

Tapi, on top, memang kita kena fikir tanggungjawab keselamatan. So, sapa yang 'mengSIRIMkan' tahap keselamatan keter nasional?

Pasal eksiden2 ni, bagi aku keter apa2 pun bleh eksiden. Bawak keter sorong pun bleh eksiden. Tapi seteruk mana eksiden tu bergantung kepada laju, cara bertembung, muatan, ciri2 keselamatan keter tu dan banyak lagi. tak dinafikan keter wira tu lebih 'lemah' dari ferio dan rasanya wira tu muatannya maksimum jika dikira dari jumlah penumpang.

setiap kereta berbeza limitnya walaupun dari jenis model yg sama. Sebagai orang yg pernah memandu keter kecik hingga ke lori, bulldozer dan bas(pernah rasa bw dekat je) dan pernah beberapa kali eksiden, sebelum memandu, kenali limit dan kemampuan prestasi kereta (brek, tayar, handling dll). Bila dah kenal, baru la boleh nak slow ke nak laju.

Yang selebihnya, serah pada Allah Ta'la. Kekadang, kecuaian orang lain, kita jadi mangsa. (macam kes adik aku yang meninggal atas riba aku 16 tahun dulu)

buntalshoot
3rd October 2007, 07:54 AM
betul tu ND,

tapi sekiranya orang ramai menghormati pengguna jalanraya antara satu sama lain... insyaAllah, kemalangan boleh dielakkan..
cuma sikap di kalangan orang kita apabila memegang stereng kereta semuanya berubah.. di mana silap kita?
tayanglah beberapa banyak gambar seperti ini kepada pemandu2 kita... kita hanya takut sekejap aje... tapi bila berada di atas
jalanraya.. kita lupa pada segala2nya...

mungkin kita memandu kereta2 yg penuh dgn ciri2 keselamatan.. tetapi kita lupa... jalanraya di negara kita... masih lagi ditahap
tidak selamat jika dipandu laju... utk pengetahuan semua, kebanyakan jalanraya kita terutama di jalanraya persekutuan.. masih
lagi melalui kampung2 yg tentu sekali mendatangkan risiko kepada kebanyakan pengguna jalanraya. Jadi faktor jalanraya juga mungkin
menjadi penyumbang kepada kes kemalangan kerana tiada ciri2 keselamatan yg cukup. Mengharapkan 100% keselamatan kepada
kenderaan juga tak boleh... cuba bayangkan kita bawak 120km/j di jalan kampung.. tiba2 ada pakcik bermotosikal kuar simpang
secara tergesa2? atau babi terlepas kandang melompat ke jalanraya... adakah ciri2 keselamatan yg ada pada kenderaan kita dapat
menjamin keselamatan kita semua? mungkin kita sempat membrek... tapi, mana la tau kan.. kot ada faktor2 lain jalan licin menyebabkan
kereta kita meluncur laju ke jalan sebelah... naya pulak orang lain yg berada di depan tu tak pasal2...

Sempena musim perayaan ini, saya harapkan masing2 dapatlah menghormati pengguna2 jalanraya yg lain... cara pemanduan kita
sedikit sebanyak dapat mengurangkan faktor2 kemalangan yg tentu tidak dijangka sama sekali... saya amat takut bila melihat kejadian2
seumpama ini berlaku dan tak dapat bayangkan jika kemalangan itu nnati melibat2kan orang2 yg tidak bersalah ataupun dikalangan orang
yg kita kenali mahupun kepada diri kita sendiri. Sikap pemanduan adalah cara terbaik utk kita mengubah kejadian2 ini dari berlaku..
Moga kita sama2 berdoa agar kita kelak tidak menjadi sebahagian dari mereka yg telah pergi dengan keadaan yg amat mengerikan ini.

heroMak
3rd October 2007, 08:06 AM
insyaAllah, tiada antara kita yang terlibat dlm eksiden ngeri gini, tapi mungkin ramai yang eksiden ngan binatang yang terbang malam (abih comot windscreen n lampu keter ngan 'mayat' binatang tu)

tak terlibat eksiden, tak menambah jammed bila amik gambo eksiden n tak kena saman dalam ops Sikap hehehehe..

nak balik raya tu, pastikan badan segar dan segar... ada org selesa bawak siang, ada org selesa bawa malam..terpulang pada individu. Nyawa sendiri, sendri mau ingat. Tapi paling malang bila keEGOan kita dan kealpaan kita buat org lain jadi mangsa.

aku selalu ingatkan diri bila bawak laju (setakat ni max 260kmj) ;-

kalau eksiden, mati smua satu keluarga, maybe tak terasa sangat. Tapi kalu mati semua anak bini, aku je yang hidup, apa aku akan rasa??

ND
3rd October 2007, 08:09 AM
Betul tu heromak & buntalshoot...

Walaupun semua faktor diambil kira, tapi prevention is better than cure...
segalanya bermula drpd akar umbi...

Sememangnya apabila saya melihat gambar2 kemalangan ngeri sebegini, adrenaline saya utk bwk laju makin kurang..
tapi tu lah...kalau disebabkan org lain kita yg kena...mmg dah ajal namanya...

Lagi satu, orang beli Proton sbb terpaksa. Terpaksa sbb range harga kereta yg mampu org beli hanya Proton.
Nak taknak, diorang terpaksa beli. Itu la strategi diorang.
Semuanya demi keuntungan poket masing2... dan juga nak bermegah ada kereta nasional..
buat malu lagi ada la..

zainzubir
3rd October 2007, 08:53 AM
bila ciri keselamatan disebut, teringat akan nyonya jual accs.4X4 di Port Klang satu ketika dulu...
aiya itu tiap kali eksiden mana ada itu air bag kasi buka?awak angkat ini kangaroo bar..kasi hantam depan tada picah.Yang dimaksudkan nyonya tersebut, setiap kali berlaku kemalangan (negara kita) tiada pula kita lihat atau dilapurkan airbag terbuka....yang pasti bila kemalangan teruk spt langgau pokok, berlaku kemalangan maut...sebab itu dia recommend pasang kangaroo/bull bar...dah tentu2 business dia makin untung!! ....yg kita??...pasangler apa sekalipun, berhati2 bagaimana sekalipun..jika pengguna jalan raya yang lain tidak peka..kita juga yg jadi mangsa..wallahualam:lol:

unle.limy
3rd October 2007, 09:20 AM
kancil.. dah bersepai giler.. ngeri sihhhh tgok gamba nie.. gamba yg last skali tu.. memang ngeri.. skali pandang jer tengok.. kalau 2 kali pandang.. mau tk tido malam.. hihihiihi

ND
3rd October 2007, 09:24 AM
Sebab org lain punya pasal la kita kena berhati2...harus mulakan dgn diri kita sendiri dulu.. ;)

bigbrother
3rd October 2007, 09:40 AM
kena bukak topic bincang pasal kemalangan la pulok.. hehehe

dR ali
3rd October 2007, 09:40 AM
Sebab org lain punya pasal la kita kena berhati2...harus mulakan dgn diri kita sendiri dulu.. ;)
iya betul.... mulakan dgn diri kita sendiri dulu...

ANDA MAMPU MENGUBAHNYA....

3 faktor utama hok menyumbang kpd berlakunya kemalangan jalanraya :

1- Pemandu - memandu dgn cara berbahaya atau tidak selamat, laju, mengantuk, letih, kurang ajar, dsbg..
2- Keadaan jalanraya - berliku, berlubang, basah, curam, dlm pembinaan, dsbg...
3- Keadaan kenderaan - keupayaan, servis & penyelenggaraan..

Namun penyumbang utama ialah "Pemandu"... hampir 40% kemalangan jalanraya di Malaysia disebabkan oleh KELAJUAN...

Jadi sbg pemandu... eloklah kita attend "Defensive Driving Course" utk tambahkan lagi ilmu dan kemahiran memandu..
pandulah dgn akal yg waras...
rancang perjalanan anda... kalau nak jalan jauh pastikan cukup rehat sebelum memulakan perjalanan...

serta jangan lupa baca doa naik kenderaan... :D

kingmarul
3rd October 2007, 09:41 AM
mekasih Doc Ali....
hamba akan buat dan tambah lagi apa yg kurang dlm diri hamba...
mmmmmmmmmmmm.........

arrembawi
3rd October 2007, 10:19 AM
ni lah gambar kemalngan yg saya tak berani nak tgk..selalu tuh selambe je..huhu..tapi kali nih rase cuak gak..takut kene kat diri..leh jadi ikhtibar nih... :D

rburns
3rd October 2007, 11:23 AM
Maafkan saya mencelah sikit....

Nampaknya ada sedikit hujah yang kurang adil di sini...
Meletakkan kesalahan pada kereta Proton kerana 90% daripada penumpangnya mati dalam kemalangan tersebut adalah tidak wajar dalam kes di atas...

Kalau kita analisa sedikit kejadian yang berlaku..
1. Honda Ferio tersebut dipandu laju dari arah bertentangan
2. Honda Ferio tersebut telah terbabas dari lane asalnya...

So, sapa yang langgar sapa...?

Sekarang.. kita tengok pula keadaan kereta...

Honda Ferio
1. Honda ini merupakan kereta 'CBU' recondition unit dari keluarga Civic model EG9 keluaran awal tahun 90 menggunakan engine B16A5. Ada kemungkinan juga ianya telah diconvertkan dari model EG8 (menurut pemerhatian kasar)
2. Honda ini telah dilowerdkan kedudukannya (direndahkan)
3. Tayar kereta Honda ini kelihatan telah hampir botak kseluruhannya. (kesan tayar juga tidak jelas kelihatan, menandakan bunga tayar kurang / sudah keras (mati)

Proton Wira
1. Proton Wira keluaran pertengahan 90an (mengikut plat)
2. Kemungkinan dari model Wira 1.6 (mengikut pemerhatian kasar)
3. Keadaan kereta : Standard

Ferio tersebut telah dipandu terlalu laju sehingga menyebabkan ia terbabas dari lane asalnya..
Kejadian tersebut berlaku di korner sebab adanya penghadang sisi jalan.

Walaupun menggunakan rim yang besar 17'' dan tayar yang lebar 215/40/R17 (kebiasaannya) ia tidak mampu dikawal dengan baik kerana:
1. Tayar tidak dapat mencengkam, sebab botak atau pun bunga tayar yang tidak berfungsi
2. Kedudukan kereta yang tidak stabil sewaktu corner (Ferio mudah membuang pada kelauan tinggi disebabkan belakangnya yg berat). Kalau Ferio itu dalam keadaan baik.. masakan ia tidak lepas korner tersebut.. tetapi BMW tu lepas..

Sudah pasti pemandu Ferio tersebut telah membrek dengan kuat dalam keadaan itu.
Apabila membrek dengan kuat.. dan tayar yang tidak mencengkam.. (sampai pecah tayar) bahagian hadapan Ferio tersebut akan berada terlalu rendah (ditambah desingnya yang sudah sedia rendah.. dan direndahkan lagi) maka tidak hairanlah apabila bertembung dengan Proton Wira tersebut secara berhadapan akan menyebabkan Proton Wira tersebut melambung ke udara..

Kalau kita tengok Ferio tu... bahagian bonet depan telah hancur dan bahagian bumbungnya telah koyak... kerana ia diibaratkan telah menjadi 'ramp' untuk Wira tersebut.

Apabila telah melambung Wira tersebut jatuh ke penghadang jalan. cara jatuhnya tidak dapat di pastikan samada bahagian bumbung dahulu ataupun bahagian sisi.. yang pasti impaknya sangat kuat.

Manakala Ferio tersebut masih terbabas sehingga melanggar sebuah Odessey di belakang Wira tersebut, dan tidak mengalami apa2 impak yang betul2 kuat secara berhadapan.

1. Pelanggaran pertama: Ferio tersebut telah menjadi 'ramp' dan menyodok Wira tersebut dari bawah = impact bahagian hadapan kereta Ferio, Wira melambung = impact sewaktu terhempas
Sebab itu bahagian belakang Ferio masih baik.

Penumpang yang mati mungkin.. mungkin adalah penumpang belakang.. dan mungkin juga.. mungkin.. disebabkan kecederaan bahagian kepala akibat hentakan dan kesan koyakan bumbung kereta tersebut.

2. Pelanggaran kedua: Odessey tersebut hanya mengalami kerosakan bahagian depan kanan sahaja, cukup untuk memberhentikan Ferio tersebut.

Persolaanya...
1. Adakah 90% orang dalam kereta Wira mati disebabkan ianya kereta Proton Wira?
2. Adakah disebabkan terdapat 2 model kereta Honda dalam kemalangan tersebut dan hanya seorang je yang mati menunjukkan kereta Handa lebih selamat untuk dinaiki..?
3. Adakah kereta BMW lebih selamat walalupun dipandu terlalu laju tapi tidak terlibat pun dalam kemalangan tersebut..?

Jadi apa pendapat anda....? Ini pendapat saya...?
Masalah proton adalah isu lain.. Tidak ada kena mengena dalam kes kemalangan ni...

Maafkan saya.. Bukan niat hendak menyalahkan sesiapa... Cuma pendapat sahaja..
Saya adalah pengguna kereta proton dan kereta bukan Proton. Safety adalah bergantung pada pemandu dan keadaan kereta...
Bersama-samalah kita menitikberatkannya... Laju biarlah 'bertempat' dan 'berhemat'
Berhati-hati di jalan raya.. Selamat hari raya..!!

Innalillahiwoinnalillahirojiun... Al-Fatihah untuk mangsa2 tersebut....

buntalshoot
3rd October 2007, 11:52 AM
hmmmm... panjang penerangan rburns nie... sungguh teliti....
harap2 takde zombie yg mengamuk kat sini..... huhuhu

rburns
3rd October 2007, 12:29 PM
hmmmm... panjang penerangan rburns nie... sungguh teliti....
harap2 takde zombie yg mengamuk kat sini..... huhuhu

Ini pandangan saya sahaja....
yang pasti... kat kawasan tu nanti.. ada letak signboard Zombie pegang stereng.. Kawasan Kemalangan...!! thehehe
pastu jadi kawasan keras kononnya.... ehehehe

hisham27
3rd October 2007, 12:32 PM
Buns lepas ni boleh jadi penyiasat kemalangan laaaaa...
Aku selalu dengar JPJ & anda, mamat JPJ tu kata memang ada reason dia org X kasi modified bukan semata-mata nak saman jeeee...
Apa yang Burn terangkan tu salah satu dari reasonnya laaa..

kingmarul
3rd October 2007, 12:50 PM
fuh......
padat dan bernas...
ada pendapat lain dr juri2 awam...
cam hakim plak!!!!
:lol:

rburns
3rd October 2007, 12:57 PM
fuh......
padat dan bernas...
ada pendapat lain dr juri2 awam...
cam hakim plak!!!!
:lol:

Pemandu Ferio tersebut mungkin manangis sambil menekup mukanya.. Tangisan Penyesalan.... Salah seorang kawannya yang baru melangsungkan perkahwinan sebulan yang lepas.. telah meninggal... di tempat kejadian...
Dalam keadaan tersebut masih tidak dapat berbuat apa2.. akibat masih tersepit dalam kereta..

Apakah yang bermain di fikirannya agaknya...?

hisham27
3rd October 2007, 01:00 PM
fuh......
padat dan bernas...
ada pendapat lain dr juri2 awam...
cam hakim plak!!!!
:lol:
Sila hantar sms anda ke FMDC32728
satu sms dicaj RM0.50

antujahat666
3rd October 2007, 01:15 PM
Maafkan saya mencelah sikit....

Nampaknya ada sedikit hujah yang kurang adil di sini...
Meletakkan kesalahan pada kereta Proton kerana 90% daripada penumpangnya mati dalam kemalangan tersebut adalah tidak wajar dalam kes di atas...

Kalau kita analisa sedikit kejadian yang berlaku..
1. Honda Ferio tersebut dipandu laju dari arah bertentangan
2. Honda Ferio tersebut telah terbabas dari lane asalnya...

So, sapa yang langgar sapa...?

Sekarang.. kita tengok pula keadaan kereta...

Honda Ferio
1. Honda ini merupakan kereta 'CBU' recondition unit dari keluarga Civic model EG9 keluaran awal tahun 90 menggunakan engine B16A5. Ada kemungkinan juga ianya telah diconvertkan dari model EG8 (menurut pemerhatian kasar)
2. Honda ini telah dilowerdkan kedudukannya (direndahkan)
3. Tayar kereta Honda ini kelihatan telah hampir botak kseluruhannya. (kesan tayar juga tidak jelas kelihatan, menandakan bunga tayar kurang / sudah keras (mati)

Proton Wira
1. Proton Wira keluaran pertengahan 90an (mengikut plat)
2. Kemungkinan dari model Wira 1.6 (mengikut pemerhatian kasar)
3. Keadaan kereta : Standard

Ferio tersebut telah dipandu terlalu laju sehingga menyebabkan ia terbabas dari lane asalnya..
Kejadian tersebut berlaku di korner sebab adanya penghadang sisi jalan.

Walaupun menggunakan rim yang besar 17'' dan tayar yang lebar 215/40/R16 (kebiasaannya) ia tidak mampu dikawal dengan baik kerana:
1. Tayar tidak dapat mencengkam, sebab botak atau pun bunga tayar yang tidak berfungsi
2. Kedudukan kereta yang tidak stabil sewaktu corner (Ferio mudah membuang pada kelauan tinggi disebabkan belakangnya yg berat). Kalau Ferio itu dalam keadaan baik.. masakan ia tidak lepas korner tersebut.. tetapi BMW tu lepas..

Sudah pasti pemandu Ferio tersebut telah membrek dengan kuat dalam keadaan itu.
Apabila membrek dengan kuat.. dan tayar yang tidak mencengkam.. (sampai pecah tayar) bahagian hadapan Ferio tersebut akan berada terlalu rendah (ditambah desingnya yang sudah sedia rendah.. dan direndahkan lagi) maka tidak hairanlah apabila bertembung dengan Proton Wira tersebut secara berhadapan akan menyebabkan Proton Wira tersebut melambung ke udara..

Kalau kita tengok Ferio tu... bahagian bonet depan telah hancur dan bahagian bumbungnya telah koyak... kerana ia diibaratkan telah menjadi 'ramp' untuk Wira tersebut.

Apabila telah melambung Wira tersebut jatuh ke penghadang jalan. cara jatuhnya tidak dapat di pastikan samada bahagian bumbung dahulu ataupun bahagian sisi.. yang pasti impaknya sangat kuat.

Manakala Ferio tersebut masih terbabas sehingga melanggar sebuah Odessey di belakang Wira tersebut, dan tidak mengalami apa2 impak yang betul2 kuat secara berhadapan.

1. Pelanggaran pertama: Ferio tersebut telah menjadi 'ramp' dan menyodok Wira tersebut dari bawah = impact bahagian hadapan kereta Ferio, Wira melambung = impact sewaktu terhempas
Sebab itu bahagian belakang Ferio masih baik.

Penumpang yang mati mungkin.. mungkin adalah penumpang belakang.. dan mungkin juga.. mungkin.. disebabkan kecederaan bahagian kepala akibat hentakan dan kesan koyakan bumbung kereta tersebut.

2. Pelanggaran kedua: Odessey tersebut hanya mengalami kerosakan bahagian depan kanan sahaja, cukup untuk memberhentikan Ferio tersebut.

Persolaanya...
1. Adakah 90% orang dalam kereta Wira mati disebabkan ianya kereta Proton Wira?
2. Adakah disebabkan terdapat 2 model kereta Honda dalam kemalangan tersebut dan hanya seorang je yang mati menunjukkan kereta Handa lebih selamat untuk dinaiki..?
3. Adakah kereta BMW lebih selamat walalupun dipandu terlalu laju tapi tidak terlibat pun dalam kemalangan tersebut..?

Jadi apa pendapat anda....? Ini pendapat saya...?
Masalah proton adalah isu lain.. Tidak ada kena mengena dalam kes kemalangan ni...

Maafkan saya.. Bukan niat hendak menyalahkan sesiapa... Cuma pendapat sahaja..
Saya adalah pengguna kereta proton dan kereta bukan Proton. Safety adalah bergantung pada pemandu dan keadaan kereta...
Bersama-samalah kita menitikberatkannya... Laju biarlah 'bertempat' dan 'berhemat'
Berhati-hati di jalan raya.. Selamat hari raya..!!

Innalillahiwoinnalillahirojiun... Al-Fatihah untuk mangsa2 tersebut....

cayalah beb! 8)

chalizee
3rd October 2007, 01:35 PM
hmm btol tu..terpulang pada driver..cuma kalo dah ajal nak buat macamana kan..yg penting berhati2 dan pandulah dgn berhemah..kite nak mengelakkan menyebabkan dan terlibat dlm kemalangan..eceh..ayat cekgu skolah memandu dulu..huhu ni yg takot nak drive ni.. :cry:

buntalshoot
3rd October 2007, 01:43 PM
aku selalu ingatkan diri bila bawak laju (setakat ni max 260kmj) ;-

kalau eksiden, mati smua satu keluarga, maybe tak terasa sangat. Tapi kalu mati semua anak bini, aku je yang hidup, apa aku akan rasa??

hmmm... ini ibarat membunuh diri dan membunuh keluarga sendiri nie....

jgn ingat bila dah mati semua... kita dah terlepas dari segala2nya... keadaannya sama jer...

klu kita dah laju... itu ibarat kita sendiri yg mengundang padah dan membahayakan diri dan keluarga kita sendiri... itu
sama laa macam kita yg wat dosa... kita heret sekali orang lain mati sama..... lain la kalau dah ajal... nak wat camner kan...

so, ingat2lah... klu kita sayang nyawa kita... bermakna kita juga perlu sayang keluarga kita.....
jika anda mati, mereka terselamat.... sebenarnya anda juga telah membunuh hak masa depan mereka...

tetapi kalau mati semuaa... anda perlu bertanggungjawab atas kematian keluarga anda di akhirat kelak... so, jgn main2
dengan soal mati nie... mungkin kita tak sedar... tp sebgai seorang rakan... perlulah sya mengingatkan jika sesiapa yg
bawak laju tanpa memikirkan keselamatan nyawa kita dan keluarga kita... anda sebenarnya umpama berdoa utk mati
dalam kemalangan jalanraya....

antujahat666
3rd October 2007, 01:48 PM
aku selalu ingatkan diri bila bawak laju (setakat ni max 260kmj) ;-

kalau eksiden, mati smua satu keluarga, maybe tak terasa sangat. Tapi kalu mati semua anak bini, aku je yang hidup, apa aku akan rasa??

hmmm... ini ibarat membunuh diri dan membunuh keluarga sendiri nie....

jgn ingat bila dah mati semua... kita dah terlepas dari segala2nya... keadaannya sama jer...

klu kita dah laju... itu ibarat kita sendiri yg mengundang padah dan membahayakan diri dan keluarga kita sendiri... itu
sama laa macam kita yg wat dosa... kita heret sekali orang lain mati sama..... lain la kalau dah ajal... nak wat camner kan...

so, ingat2lah... klu kita sayang nyawa kita... bermakna kita juga perlu sayang keluarga kita.....
jika anda mati, mereka terselamat.... sebenarnya anda juga telah membunuh hak masa depan mereka...

tetapi kalau mati semuaa... anda perlu bertanggungjawab atas kematian keluarga anda di akhirat kelak... so, jgn main2
dengan soal mati nie... mungkin kita tak sedar... tp sebgai seorang rakan... perlulah sya mengingatkan jika sesiapa yg
bawak laju tanpa memikirkan keselamatan nyawa kita dan keluarga kita... anda sebenarnya umpama berdoa utk mati
dalam kemalangan jalanraya....

ayat ko tuh bun betol2 membuatkan aku terpikir panjang...........


rupanya dh lame benar aku lupakan ttg HAK manusia..huhuhu... muhasabah diri pada hari rabu..thanks bun

azryshah
3rd October 2007, 01:59 PM
alhamdulillah.. sekurang2nya yang masih hidup nie boley menginsafi diri dengan apa yang berlaku :lol:

zilzals
3rd October 2007, 09:48 PM
dulu mase arwah pakcik akumeninggal dunia akibat kemalanganni,satu akhbar cina pena amek gamba arwah pakcik aku the publish kat paper derang,gambar tgh tersepit dlmkete...
sedih tak terkatee kalau aku igt balik...
takde sape yg nak tgk family derang dlm keadaan mcm tu...takde sape..
aku kdg2 pk pelik betul nape time raye ni byk btol eksiden..
sume mcm nak tunjuk hero...
padahal tujuan asalnye nak balik kampung je...hampeh tol...
kalau rase dah buat tahajud setiap mlm
bace quran 10 juzu' sehari ke ape kee..
dah rase alim gile sampai rase ma'sum mcm nabi saw,boleeh la rembat pastu bunuh diri (eksiden)...salam..

heroMak
4th October 2007, 07:55 AM
Izinkan saya berkongsi skit lagi.. ikhlas saya cakap, tiap kali saya memandu laju, saya memikirkan org di dalam kereta, ibu di rumah, dan saya merasakan bahawa saya bergantung tinggi pada Allah. Pelik tapi benar. Ketika laju, saya sangat merasa Allah sahaja melindungi saya dan keluarga di atas jalan tu, bahkan saya tiada kekuasaan atas kenderaan yang dipacu itu. Bila mana saya membawa secara leisure, jarang sangat perasaan ini datang (padahal waktu tu Allah lindung juga). Mungkin terleka dek lagu2 asyik dari CD atau radio (macam iklan eksiden kat TV tu, nak masuk Cd punya pasal, terus eksiden)


eleh bukan laju pun dia bawak..kalau laju takkan orang sebelah boleh tido dari kt sampai kl ..hahaha

apapun aku tak takut orang pandu laju tapi takut orang pandu sambil mengantuk / tahan ngantuk
yang macam ni bawak slow pun boleh lingkup kereta

turbovtec
4th October 2007, 11:25 AM
apa apa pun kalau nak laju biaq selamat... kalau perlahan bertempat... kalau kat highway org mmg dok laju hang bawak pelan mmg cari pasai. tapi kalau kat tempat yg mmg sah sah org bawak slow, hang bawak laju, sendiri mau ingat la .. laju biaq bijak... kalau dah kena sendiri la yang sakit. aku sendiri pernah eksiden tahap sampai tak ingat apa. sedar sedar dah kat hospital... bila dah kena baru nak ingat... padan muka...

tip utk bawak laju
- tengok sejauh boleh... maksudnya tengok apa apa yg akan kenderaan anda sampai. supaya boleh membuat tafsiran yg lebih awal...
- know you car/motocycle/lori sampah/beca limit... kalau dah tau bawak kancil tu tak yah la nak kejar bmw...
- jokey cupprix penang ada ajaq aku dulu ... kita naik motor. bukan motor naik kita.. maksudnya bawak ngan kelajuan yg kita rasa selamat dan tak terasa macam kelajuan tu yg membawak kita.

kesimpulan nya boleh bawak laju jika selamat...
dan bawak perlahan pun boleh mampuih kalau tak kena cara..

wallua'lam

zulz
4th October 2007, 11:48 PM
kalau kita jer berhati-hati bahaya jugak....paling penting semua pengguna tolak ansur....

dome
4th October 2007, 11:58 PM
Izinkan saya berkongsi skit lagi.. ikhlas saya cakap, tiap kali saya memandu laju, saya memikirkan org di dalam kereta, ibu di rumah, dan saya merasakan bahawa saya bergantung tinggi pada Allah. Pelik tapi benar. Ketika laju, saya sangat merasa Allah sahaja melindungi saya dan keluarga di atas jalan tu, bahkan saya tiada kekuasaan atas kenderaan yang dipacu itu. Bila mana saya membawa secara leisure, jarang sangat perasaan ini datang (padahal waktu tu Allah lindung juga). Mungkin terleka dek lagu2 asyik dari CD atau radio (macam iklan eksiden kat TV tu, nak masuk Cd punya pasal, terus eksiden)


eleh bukan laju pun dia bawak..kalau laju takkan orang sebelah boleh tido dari kt sampai kl ..hahaha

apapun aku tak takut orang pandu laju tapi takut orang pandu sambil mengantuk / tahan ngantuk
yang macam ni bawak slow pun boleh lingkup kereta

zainzubir
28th November 2007, 03:09 PM
Kemalanagn berlaku di lampu isyarat Kuala Rompin pada 25 November 2007. Empat buah kenderaan terlibat dan mengikut mangsa ia berpunca dari pemandu lori yang asyik denagn talipon bimbit.

Beberapa minit selepas kejadian orang ramai telah mengerumuni kenderaan di lokasi.

http://img514.imageshack.us/img514/9969/img0021ns7.jpg

Kereta kancil yang ternaik keatas "curb" akibat impact pelanggaran. (maaf ler kepala ada yg terpotong..) :lol:
http://img206.imageshack.us/img206/6306/img0022ys9.jpg

Jika lihat dari impact perlanggaran tersebut mungkin kita beranggapan ada berlaku kecerdaan, tetapi its blessing in disguise....sedikit darah pun tiada yg tertumpah.. :wink:
http://img502.imageshack.us/img502/5306/img0025td9.jpg

Kelihatan pemandu Iswara sedang menghubungi sesaorg sejurus selepas berlaku kemalangan
http://img265.imageshack.us/img265/7571/img0027jy9.jpg

Kecuaian pemandu lori tersebut benar2 menyusahkan orang lain..jadi berigtlah, jika kita berhati2..ada org lain yang cuai...dan jika kemlanagn itu boleh kita hidu...sudah tentu scene seumpama tidak terjadi..dan tentunya wartawan dan jurugambar boring giler tak ada incident seumpama utk di cover..
http://img153.imageshack.us/img153/5427/img0029uy0.jpg

buntalshoot
28th November 2007, 03:32 PM
drebar lori tu tak kena hempuk ke hanti?

zainzubir
28th November 2007, 03:40 PM
Dia mungkin takut atau tergamam...lambat dia turun dari lori tersebut...but then org2 di Rompin tidak sebrutal kita disini kot :wink: ..dlm lain perkataan mereka masih berhemah atau nasib dia baik pada hari itu.. :lol:

badangperkasa
28th November 2007, 05:36 PM
Dia mungkin takut atau tergamam...lambat dia turun dari lori tersebut...but then org2 di Rompin tidak sebrutal kita disini kot :wink: ..dlm lain perkataan mereka masih berhemah atau nasib dia baik pada hari itu.. :lol:

Berjanggut lah nak tunggu claim insuran tu.. Yang langgar commercial vehicle pulak tu... kena buat 3rd party claim..

bigbrother
28th November 2007, 06:49 PM
nampak mercu tanda ikan tu mcm kenal.. yaa.. di pekan rompin.. sebelah kiri ada 7E.. hehe.. pot perjumpaan sebelom ke endau rompin.. hehe..