PDA

View Full Version : New Canon Lens EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS Lens



salcompoy
30th August 2008, 12:19 AM
Amstelveen, The Netherlands, 26 August, 2008: Canon today strengthens its EF-S series of lenses with the launch of a versatile new model: the EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS. With an equivalent focal length of 29-320mm, the lens offers an 11x zoom range – making it a powerful, lightweight alternative to carrying multiple lenses. The EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS is designed exclusively for use with EOS cameras featuring an EF-S lens mount – including the new EOS 50D, EOS 1000D, EOS 450D, and earlier models.


High quality optics
The EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS features a 16 element, 12 group construction. This includes UD and aspherical lens elements, which minimise chromatic aberration and ensure crisp, corner-to-corner detail across the zoom range. A close focusing distance of just 45cm offers photographers total framing flexibility.


4-stop Image Stabilizer
A Canon 4-stop optical Image Stabilizer – specially designed for the lens’ specific focal length range - works to counteract image blur that can occur when shooting handheld, or at slow shutter speeds. Automatic panning detection ensures effective performance when tracking moving subjects. Plus, because the IS system is based in the lens, results are visible through the viewfinder during framing.

No flare or ghosting
Reflection off a digital camera’s image sensor can cause flare and ghosting. To suppress this, the EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS uses optics treated with Canon’s patented Super Spectra coatings – for crisp, undistorted images with natural colour balance.

salcompoy
3rd September 2008, 01:48 PM
Kepada sapa2 yg tgh pening nak pilih sigma atau tamron, nah ini penangan drpd Canon...Superzommm. Sekurangnya Nikon 18-200 VR ada pesaingnya!

buntalshoot
3rd September 2008, 01:51 PM
Kepada sapa2 yg tgh pening nak pilih sigma atau tamron, nah ini penangan drpd Canon...Superzommm. Sekurangnya Nikon 18-200 VR ada pesaingnya!

lens canon nie ngan nikong takkan bersaing... pasal 18-200VR takleh masuk kat body canon, 18-200 EF-S takleh wat masuk kat body nikon..
klu betul2 nak bersaing dan tergugat... 18-200 Sigma ngan 18-250 tamron tu... pasal dua2 tu ada mounting utk nikon ngan canon...

kaduke
3rd September 2008, 02:35 PM
Siapa tahu berapa harga lense ni??

salcompoy
4th September 2008, 11:14 AM
Baru press release, belum ada single unit kat market. Dijangkakan 2K lebih. Tapi skrg dia dtg sbg kit lens utk Canon 50D.

salcompoy
4th September 2008, 11:22 AM
Maksudnya bukan bersaing mounting tetapi kamera. Sbb Canon lihat Nikon buat lens superzoom, sbb itu kamera nikon & lens tu hits dipasaran. Lens superzoom Sigma & Tamron juga bagi penangan hebat.
Begitu juga Nikon jual model low range spt d40 & d60 pada harga murah sgt dlm 2K kebwh menyebabkan Canon keluarkan low range model 1000D sebiji mcm 450D. Target dia student & beginner. Kadang jeolous jugak tengok 1000D nih sbb harga murah 1k dari 450D yg aku pakai skrg. Features & pixel beza sikit sgt.

shearazi
8th September 2008, 10:58 AM
bagusla canon kuarkan lense ni...siap jd kit lense lg tu...
tp rege dia ntah berapa ek??

salcompoy
8th September 2008, 12:11 PM
No idea psl price until now. Sapa2 yg tahu brp ekk, sbb tgh excited nak beli, inilah satu2nya alternatif utk dpt all range zoom, L lens tak mampu nk pakai...mahal giler.

Kalau sebat 18-55 f2.8 kena ambik 70-200 f2.8/f 4 pulak. Brp lg kena spend. Aku ni hobby user jer. Apa pendpt kwn2?

shearazi
8th September 2008, 03:55 PM
Kalau takat suka2 xyah le f2.8 punya lense.. 18-200 ni adlh lense yg ideal & juga versatile..

salcompoy
9th September 2008, 03:43 PM
Thanks for ur input. Tapi ada komen dlm forum, 18-200 ni tak da USM (Ultrasonic Motor). Sejauh mana kebagusan USM ni? Byk ke prbezaan dgn motor biasa?

zainzubir
10th September 2008, 08:29 AM
Thanks for ur input. Tapi ada komen dlm forum, 18-200 ni tak da USM (Ultrasonic Motor). Sejauh mana kebagusan USM ni? Byk ke prbezaan dgn motor biasa?[/quote]

hi hi hi motor biasa ada enjin ada gear ada brack...kwang kwang kwang...apa2 pun my 90-300 tak silap ada usm, dulu dinasihatkan beli lens ini dr yg tiada usm kerana mengikut remiglobal..isk silap canon global..

This type of motor produces higher torque than a similar-sized conventional electromagnetic motor, and provides the same amount of torque with smaller dimensions. Major features of ultrasonic motors include highly precise operation and low noise.

salcompoy
10th September 2008, 12:57 PM
Wadduh gitu pulak. Rasanya Canon tak guna USM ni psl nk compete harga dgn 3rd party. Kalau dimasukkan USM ni, rega pegi smpai 3K-4K. 3rd party baru 1K lebih...

Review lens ni pun takda lg kat website. Kena tunggu dulu lah...

zainzubir
10th September 2008, 03:32 PM
Wadduh gitu pulak. Rasanya Canon tak guna USM ni psl nk compete harga dgn 3rd party. Kalau dimasukkan USM ni, rega pegi smpai 3K-4K. 3rd party baru 1K lebih...

Review lens ni pun takda lg kat website. Kena tunggu dulu lah...
ntah lah hanty pun tak tahu sgt , tapi setahu hanty jika ada usm pun rasanya tak mahal sgt..yg mahal bila ada IS atau f2.8 jer...wallahualam

udangkara
11th September 2008, 04:49 PM
Wadduh gitu pulak. Rasanya Canon tak guna USM ni psl nk compete harga dgn 3rd party. Kalau dimasukkan USM ni, rega pegi smpai 3K-4K. 3rd party baru 1K lebih...

Review lens ni pun takda lg kat website. Kena tunggu dulu lah...

hehe...kalo masuk USM maybe x mahal sgt kot. lain ler kalo citer 18-200 f2.8 L is. tang "L" tu yg beza rega sampai 2-3 riban. hehe

apapon..berkenan gak ngan lens ni. sbb kalo sigma f3.5~6.3..cannon ni plak 3.5~5.6. and most important..versatile. kalo gi mane2 bleh bwk. ehehehe

zainzubir
12th September 2008, 08:50 AM
Wadduh gitu pulak. Rasanya Canon tak guna USM ni psl nk compete harga dgn 3rd party. Kalau dimasukkan USM ni, rega pegi smpai 3K-4K. 3rd party baru 1K lebih...

Review lens ni pun takda lg kat website. Kena tunggu dulu lah...

hehe...kalo masuk USM maybe x mahal sgt kot. lain ler kalo citer 18-200 f2.8 L is. tang "L" tu yg beza rega sampai 2-3 riban. hehe

apapon..berkenan gak ngan lens ni. sbb kalo sigma f3.5~6.3..cannon ni plak 3.5~5.6. and most important..versatile. kalo gi mane2 bleh bwk. ehehehe

baru mlm tadi my son requested for this lens if I were to hand over my 20d to him :evil: I told him, insyaallah ada rezeki boleh belikan...

azliismail
12th September 2008, 09:20 AM
nak tanya beza lens nih ngan sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC OS
selain ia nya 3rd party lens
tapi dari segi performance aku rasa same kot?!! ntah sesapa buleh jelaskan
dari segi harga sigma nih lagi ok kot RM17XX
aku tgh dalam dilema nih....nak amik canon ni ke atau sigma
tolong minta bantuan...

udangkara
12th September 2008, 12:00 PM
canon nyer 18200 x sure lagi performance dier since x jumpe lagi dikalangan rakan taulan yg aku pakai lens ni. cume ..dulu aku pakai sigma 18200 OS. very nice all-rounder lens. range dier dari 18-200 pada aku sgt berguna utk jalan2. but of coz..thrid party lens ni ada kekurangan sket dari canon elite lens mcm L series. tp 1st impression aku...canon 18200 dgn sigma 18200 ada persamaan dari img stabilizer. then ..kalo x salah aku..berbanding sigma, canon nyer lens ni tak rotate time zoom. so ada kelebihan bile pakai filter.

sbb aku dah pnah pakai sigma...so aku pilih sigma. tapi kalo aku x penah try dua2....aku vote canon..atas sebab 1) mount tak berpusing 2) sbb dia 3.5~5.6 berbanding sigma 3.5~6.3 dan 3) sbb ianya CANON. hehe. utk kepastian yg paling best..kenelah try hands on

just my pendapat jer. hehe

salcompoy
18th September 2008, 10:13 AM
Boleh tak kwn2 input komen dari segi kualiti gambar. Sejauh mana compare to short focal zoom lens. I pernah dgr pendpt zoom lens tak boleh lebih 3X zoom. Cth, 70 paling tinggi 200 (70 X 3 = 210) mcm lens 70-200 tu. Betul ke pndpt ni?
Canon kuar lenns 18-200 ni sbb mgkin rasa tertggl tak bersain dgn Nikon & 2rd party.