PDA

View Full Version : WiMAX Kini di Malaysia



aji
3rd September 2008, 07:30 AM
kepada yang dah muak dengan streamyx, digi/celcom/maxis broadband
ada satu lagi option wimax

jimat RM999 hari ni
jika anda yg terawal mendaftar P1W1MAX
dari 20 ogos - 30 september 2008
percuma modem

jadilah antara orang pertama di malaysia yang discover wimax
tak perlu line tepon
servis activate dalam masa 12 jam
plug & play

personal plan
speed 1.2 Mbps
monthly charges 12-month contract rm99
monthly charges 24-month contract rm89

speed 2.4 Mbps
monthly charges 12-month contract rm229
monthly charges 24-month contract rm199

charges
modem price rm999 (tak perlu bayar jika mendaftar sekarang sehingga 30 sept 2008)
registration fee rm100 (upfront)
activation fee rm50 (1st bill)
stamp duty rm10 (1st bill)
installtion fee rm80 (optional)
nationwide access fee rm10 (tak perlu bayar jika mendaftar sekarang sehingga 30 sept 2008)

untuk sebarang info lanjut
boleh logon to www.p1w1max.com (http://www.p1w1max.com)
atau call 1 300 800 888

buntalshoot
3rd September 2008, 07:32 AM
saper2 yg dah coba.. bleh share sini...

taknak tertipu macam maksis berukban...

aji
3rd September 2008, 07:42 AM
aku tengah guna maxis broadband la ni
yo yo o je broadband diorang nims
duduk kat ampang pun
status GPRS
wakaka

dah la tu
ini modem amat albab yang punya

slumber
3rd September 2008, 07:51 AM
Wimax ni belum nationwide lagi...
Klang Valley pun sesetengah tempat jer ada...
Shah Alam/Klang/Ampang/Gombak rasanyer takder lagi.... Coverage tertumpu kat USJ & Sunway buat masa nie...

mkrash
3rd September 2008, 09:16 AM
Makzis berukband memang haprap... sekarang tgh test Chelkom Berukband.. nampak OK boleh download 1.5M up 150K....
Wimax tak meluas lagi.. masih baru lagi... Tunggu dah OK baru amik...

skeller
3rd September 2008, 12:26 PM
ekeke..betoi2 maxis berukban, streamyx pon da kongkang

mozakim
3rd September 2008, 01:16 PM
Celkom Berukband pun tak segah mana, kalau dok area Wangsa Maju/Keramat ... perghhhh meraban lembaps cam seyput time peak hours, bleh connect takde reply, timeout manjang.. takpun takleh connect langsung..... huhh

tembeling
3rd September 2008, 06:48 PM
Bukan kat Malaysia...kat KL!! Asik asik KL.....
Buat la kat Jerantut ke

cgmulia
3rd September 2008, 08:42 PM
setuju tu doc.. buat lah kat pantai timur lak.. asyik2 Klang je

Oddity
3rd September 2008, 11:09 PM
pindah dok KL lah... ehehehe...

mhafis79
4th September 2008, 08:48 AM
bro aji kt rawang ada ker?? celcom broadband pun kekadang sangkut2 gak..

ND
4th September 2008, 09:35 AM
Celcom broadband suka sgt promote yg diorang ada rangkaian 3G yg luas..tapi still lembab je internet..
Maxis broadband lebih laju...

bila aku guna dua2 at the same place...mmg maxis lebih laju...

mudme
4th September 2008, 09:48 AM
betul tu ND... coverage celcom mmg luas...
tp msh slow kalau nak banding ngan maxis...
tp.. maxis plak se2tgh tpt tak dpt plak...
dh nama 2 2 ni berokben...
sama ja.. ehehehee...

buntalshoot
4th September 2008, 09:58 AM
insyaAllah dengan kehadiran wimax di Malaysia ni diharap dapat mengubah landskap internet di negara kita..dengan jaringan telekomunikasi stabil yg ditawarkan oleh teknologi wimax diharap monopoli oleh pembekal internet yg bersikap populis serta zalim dapat ditumbangkan. menipu rakyat dengan propaganda2 murahan dengan omongan janji kosong harus dilihat sebagai kebangkrapan idea oleh pemimpin2 teknologi yang korup dan diktator.

kami sebagai pengguna internet telah sekian lama dahagakan teknologi baru dan diharap wimax dapat memberikan harapan baru kepada kami yang selama ini telah termakan tipu daya dan janji2 kosong pembekal maxis dan celcom. Wimax! inilah harapan baru yg kami harapkan, pembekal yg kita pilih dan yang diharap dapat menjaga kebajikan pelanggan2nya...ayoh tumbangkan maxis dan celcom! reformasi!

aji
4th September 2008, 10:30 AM
oo diorang guna base station
so modem kita tu nanti direct connect kat station dia
compare sekarang kita sharing dlm same network
setakat ni wimax baru ada kat
KLCC, sentul, gombak, wangsa maju, subang, USJ
by end 2008
seluruh klang valley dah boleh wimax

by mid 2009
seluruh malaysia plak termasuk jerantut

nanti depan rumah dr jamal dia akan letak base station wimax jugak
so semua penduduk kampung boleh lepak situ
nak pinjam rm5000 pun boleh email kat drjamal@najib.com
senangnya ada wimax

ada sesapa yg terer
aku tak paham lagi ni yg dia kata ada base setiap tempat
apa beza plak dgn broadband?

penting ni
sebab kitakan digital community
nanti wan ongah aku tanya masa raya pertama
boleh gak aku jawab

buntalshoot
4th September 2008, 10:34 AM
wimax ni cam wifi ji.. cuma liputan dia meluas la.. klu wifi tu range dia dalam linkungan baper meter jer.. klu wimax ni berkilo2meter...

klu berokban tu.. dia ikut range liputan menggunakan pemancar komunikasi rasanya... tu yg aku paham...

mr_bun
4th September 2008, 10:49 AM
maxis berokban kat shah alam okey jek..setakat ni full bar + stabil kat area ttdi jaya :)

mkrash
4th September 2008, 11:48 AM
Maxis 3G dia OK tapi 3Gx dia yang teruk... sebab kita bayar untuk 3Gx tapi dapat 3G jer....3Gx (3.6mbps) 3G(384K) .. celcom kena tengok tempat kalau ramai orang memang slow nak mampus

buntalshoot
4th September 2008, 11:58 AM
pengalaman aku ngan maksis....

dah puas bertekak ngan technician dia... aku cakap line slow dan putus2... dia kata komputer aku slow dan tak cukup ram.. pastu siap ajar aku camner nak reinstall dia punya mobile connect dan start komputer... aduhlaa... dia kata kat tempat dia ok... tapi bila aku tanya lagi dan lagi last2 kantoi... dia kata kat opis maksis tak pakai yg wireless punya tp pakai yg fix line... yennadeee.... skang aku dah 4 bulan tak pakai maksis berukban... lupa lak nak terminate... ari2 dok tepon aku suh bayar bil... bab ni laju je dia... time aku call maksis nak dapatkan bantuan punya la seksa tunggu derang nak answered call...

mr_bun
4th September 2008, 12:03 PM
hurmm..stakat ni pakai da setahun ok jek..
kalau kat ttdi jaya mmg dapat HSPDA full bar. kat ofis dapat UTMS 4 bar

dulu rajin donlod ..tapi skang da malas sbb kena tunggu kul 1pagi baru laju donlod

machangman
4th September 2008, 02:29 PM
maxis berukban ni memang kawasan 3G je ok, aku dok t malim 14X refersh pin tak tentu boleh download lagi, kalau buka FMDC ni mau 10 minit tu pun kena refersh, tapi kalau kat P6 ke atau KL, ok je.....
minta minta WiMax nak pi ke ipoh singgah lah di Tanjong malim

engku
4th September 2008, 02:53 PM
berukban ini ikut tempat je. Kat bangi pon setengah tempat takde coverage. sakit ati jerrr... baru jer masyukkan streamyx dah lebih laju dari biasa.

mkrash
4th September 2008, 03:14 PM
Pak Engku... Bangi Seksyen 8 Maxis Berukban macam beruk tadak coverage GPRS je... Celcom 3G+ ok je .. Seksyen 9 celcom ok maxis ok(3G je)

abahwafi
4th September 2008, 03:22 PM
Awal-awal ni mmg la Wimax akan diagung-agungkan...servis lain kompom kena maki. Maklumlah...masih anak dara. Korang tunggu la setahun lagi, mcm-mcm makian akan keluar sbb congestion...hehehee

Sebagai staff TM, aku pon takle nak sokong sgt Streamyx, tapi mmg rasanya for fix service...ini yg terbaik antara yg terburuk :mrgreen:

Target market utk Wimax, Streamyx, 3G (celcom, maxis etc) tak sama. Kalau browsing internet kat rumah, rasanya streamyx better than wimax...terutamanya kalau nak download yg berjam-jam tu. Wimax technology ada byk gak limitation...bergantung pada coverage.

Sekarang TM dah dpt LoA utk HSBB...harap2 ada real improvement utk broadband service setahun dua lagi :D

mudme
4th September 2008, 03:22 PM
aku pakai berokben celcom kt desa setapak.. jenuh melangut la..
kdg2 tu hampeh.. tdk langsung coverage...
kt mamak kg pandan pon takleh pakai..
aritu masa lpk kt kg baru.. alaa.. dkt ja ngan tower celcom...
pon tak dpt jgk.. lg hampeh...

tp bila blk kg kt kulim... huhuhuu.. laju la plak...
mcm best ja... tp laju lg maxis.. ehehee..

bila wimax nak p sampai kulim? wangsa maju pon tdk lg nih...

baru la berokben2 lain upgrade sevis.. heheee..

mkrash
4th September 2008, 03:24 PM
HSBB -> fibre to house... teori yang bagus tapi kos nyaa... mahal ooooo... RM11Billion berapa lama Telekom nak recover cost..

abahwafi
4th September 2008, 03:30 PM
HSBB -> fibre to house... teori yang bagus tapi kos nyaa... mahal ooooo... RM11Billion berapa lama Telekom nak recover cost..

Ini long term investment, kos RM11b tu expected around 10 years punyer implementation. So, sepatutnya kos pelanggan lebih murah...mungkin harga yg kita bayar utk package 1Mbps sekarang ni sama ngan 2Mbps tahun depan.