PDA

View Full Version : 25 Oct | Outing Beginner - Basic Portable Flash



aminorazmi
11th October 2008, 06:43 PM
http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/tutorial/tagouting.jpg

Sebenarnya ini ialah hasil idea TT malam tadi bersama Pokcik dan Buttet dan beberapa kawan2 forum yang lain.

Outing kali ini khusus untuk ahli FMDC sahaja. Pengisian yang disentuh dalam outing ini juga adalah asas. Konsep adalah lebih kepada perkongsian ilmu.
Tidak terlalu advance, memandangkan ini kali pertama kita mengadakan aktiviti sebegini. Outing ini juga merupakan lanjutan
daripada outing beginner yang pernah diadakan di Taman Tasik Perdana sekitar awal tahun 2008.

Antara perkara yang akan disentuh ialah:

Crash course mengenai aperture dan shutter speed sebagai tujuan untuk refresh kembali mengenai fungsi elemen ini dalam
seni fotografi.

Penggunaan portable flash ketika outdoor

Pemahaman secara lanjut mengenai perbezaan flash light dan constant light serta bagaimana seorang photographer
mengawal kedua-dua jenis cahaya ini. Bagaimana kita ingin berkarya dengan lebih kreative dengan portable light, selain
mengaplikasikan fungsi portable light milik kita dengan lebih optimum.

Outing kali ini juga akan menyentuh sedikit mengenai pengunaan off flash camera untuk menghasilkan imej potret yang
kreatif.

Untuk sesi terakhir Outing ini, kita akan cuba usahakan sesi ringkas untuk model shooting, sebagai praktikal untuk
pengukuhan pemahaman outing. Sekiranya masa dan tenaga mengizinkan, kita akan adakan sesi ringkas untuk photo kritik
setelah selesai outing.

Apa yang perlu anda (yang berminat) bawa?

Kamera

flash(kalau takde pon takpe, kita gunakan built in flash/bleh pinjam flash kawan2 yang ada)

Laptop (kalau ada)

Buku nota dan pen untuk sebarang catatan. (Tiada nota yang akan diedarkan buat masa ini)

Saya akan bawa perlatan lain yang difikirkan perlu.

Bayaran: PERCUMA
Memandangkan tutor jemputan untuk sesi kali ini ialah daripada kalangan jurugambar senior di FMDC, perserta yang terlibat tidak dikenakan sebarang bayaran. Walaubagaimanapun, bagi sesi yang melibatkan model, setiap peserta akan dkenakan sedikit bayaran, sebagai professional fees. Berapa setiap perserta perlu bayar, akan dimaklumkan kemudian.

Bagi yang berminat, sila sertakan nama anda di ruangan ini.

UPDATE:::

Tarikh: 25 Oktober 2008 (SABTU)
Lokasi: DATARAN MERDEKA / sekiranya hujan, kita berkumpul di STESEN KERETAPI KL
Masa: MULA 4.00 ptg AKHIR 8.00 Mlm
Fees for talent: RM20
Fees for Tutor: FREE
TUTOR: AMINORAZMI, JAGGAT, BUBBA, ACAI

1. reezuan
2.
3. omranfx - paid
4.arm_sudoh - confirm
5.akishah -confirm
6. kapalkertas -paid
7. azzurri - paid
8. Nazwan - paid
9.Laporpo - paid
10. waja1197 -paid
11. Chot - confirm
12. sniper44 -paid
13. lyanglarhaltz - paid
14. zilzal - paid
15. sang22276 - paid
16.ibnwanza ( insyaAllah )..
17. cikbalqish - paid
18. DianaDee - paid
19. minic
20. kudean
21. jass80
22. mypokcik - confirm
23. azrysyah - paid
24. botakk
25.julfirdause
26.didi - paid
27.cekodok
28.yun - paid
29. UdangKara - paid
30. eirwan (0123655448) - paid

kapalkertas
11th October 2008, 07:01 PM
amat menyokong dan amat berminat. cop 1 tempat hehe..

mhafis79
12th October 2008, 02:38 AM
syr sokong...kalo ada rezeki nk ikut....

sazmie
12th October 2008, 08:43 PM
insyaallah ade kelapangan nak join gak :D

zzoux
12th October 2008, 09:46 PM
sy pon nak ikot. sy nak curik ilmu dari saudara aminorazmi. dia ni byk pengalaman dan pernah menjadi tenaga pengajar bab portable flash ni. ini laaa peluang kita nak belajar secara PERCUMA dr dia ni. sapa tak pegi sangat rugi sebab dalam photografi ni, bidang yg paling susah nak master adalah flash lighting.

edt83
12th October 2008, 10:43 PM
saya pon setuju dan ign turut serta....huhu tp kena tgk tarikh dlu ... takut clash ngn perkara lain..

arm_sudoh
12th October 2008, 10:58 PM
menyokong.harap2 tarikh tu mmg takde buat pape.
kalau dikenakan bayaran sedikit seciput pun tak jadi hal
Insyallah ok.

artpixel
12th October 2008, 11:01 PM
alahai...aku kat sabah ni...kalo dak tentu aku akan joing...nak gak belajar portable flash nih.

aminorazmi
12th October 2008, 11:16 PM
Alhamdulillah, ada juga yang berminat....Bagi yang tiada kelapangan, tak jadi hal, lain kali buleh join. Saya pon tidak lah pandai sangat, sekadar berkongsi serba sedikit yang saya tahu, dan oleh yang demikian, saya juga mengharapkan sokongan kawan2 yang lain untuk menjayakan aktiviti ilmu sebegini. Saya amat maklum, dalam dunia digital dan global ini, input pembacaan boleh diperolehi dengan mudah. Kali ini saya dan kawan2 forum mencuba pendekatan dari segi on site course berserta praktikal. Mudah-mudahan usaha bersama ini akan menjadikan kita seorang photographer yang lebih kreatif.

Ingin diperjelaskan di sini, yang outing ini sifatnya lebih kepada praktikal, tetapi bukan model shooting. Saya akan cuba usahakan beberapa kawan2 saya untuk menjadi volunteer tutor dan volunteer model untuk sesi akhir.

Flash photography merupakan satu bidang yang menarik dan mencabar untuk kita terokai bersama-sama.

Ok, untuk yang berminat, anda bleh la mula letak list down nama di thread ni. Mudah untuk saya membuat perancangan lanjut.

Thanks.

reezuan
13th October 2008, 12:12 AM
letak nama...letak nama...letak nama...

1. reezuan
2.
3.
4.
5.
6.
7.
......

sazmie
13th October 2008, 08:23 AM
letak nama...letak nama...letak nama...

1. reezuan
2. sazmie
3.
4.
5.
6.
7.
......

OnTheSpot
13th October 2008, 09:51 AM
huhu aku xdpt nk join... disbabkan isnin tu cuti..so aku akan ke pahang ari jumaat tuu...huhu nanti buat lagi eh

omranfx
13th October 2008, 09:59 AM
letak nama...letak nama...letak nama...

1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.
5.
6.
7.
......

cgmulia
13th October 2008, 10:01 AM
err.. en aminorazmi.... saya nak join gak leh tak?

arm_sudoh
13th October 2008, 10:13 AM
kalau kene pada tarikhnya, im in..

1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.
6.
7.

zainzubir
13th October 2008, 11:15 AM
Terima kasih atas penganjuran basic portable flash, sesuatu yang sememangnya aunty nanti2kan tetapi malang tiada rezeki untuk turut serta kerana pada hari tersebut ada family gathering. Apa2 pun kepada yang berkelapangan eloklah turut serta, satu perkongsian ilmu basic portable flash yang julung2 kali anjuran FMDC (berdiri untuk diperbetulkan).

akishah
13th October 2008, 01:13 PM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah (harap-harap dapat g sbb hari tu dah start exam final)
6.
7.

Oddity
13th October 2008, 01:32 PM
alamak syiok nihh kalau bole join
tapi apakan daya becos kena balik kampung...

rai pak mentua kawin.... ( this is true no joke)
:mrgreen: :mrgreen:

amin.. len kali buat lagi bro.. saya nak join..

aishifu
13th October 2008, 02:45 PM
waaaa...abam amin ada buat portable flash ar...bole ajar mcm mana setting manual flash ..
tp rasanya ada open hse raya lagi ar...kena pi mkn dulu, baru ada energy tekan button flash tu heheh.
kalau x de apa2 sy joing ar..jgn marah minor!

ayarx_oren
13th October 2008, 03:41 PM
err.. en aminorazmi.... saya nak join gak leh tak?
saya tolong jawap: X BOLEH..sebab aku nak g rumah hang time tu...

Saya sudah beberapa kali berjumpa dengan amin..zzoux..buttet(bnyk kali sgt)..my pokcik ja belum
susah betui nak ckp..sapa minat photography join jaaa...jgn pikir2..ambik cuti kalau keje..kalau x
dpt cuti..ambik MC..rugi la..org nak bagi ILMU free...kalau cerita flash ni..satu hari pun x cukup wooo..

aminorazmi
13th October 2008, 04:05 PM
Tq untuk yang rekemen, tq untuk yang berminat...cg...hang mana ada masa...kita datang t'ganu pon hang busy jaaa...ekekekek...

Ok, update hari ni...seorang sahabat dah tolong dapatkan confirmation untuk talent shooting masa sesi akhir outing kali ni....

so far ada dua orang jek dulu...

fariha...

http://minmedia.com.my/wordpress/wp-content/uploads/2008/10/fariha.jpg

http://minmedia.com.my/wordpress/wp-content/uploads/2008/10/fariha_jelita.jpg

dan kawan dia...

http://minmedia.com.my/wordpress/wp-content/uploads/2008/10/jel1.jpg

Bagi yang berminat...terus isikan nama...skang saya sedang workout untuk mencari tutor Outing kali ni...So far ada beberapa kawan dah setuju untuk membantu..

mr_bun
13th October 2008, 04:08 PM
aiseh..kalau ada kat mesia mmg nak join...
malangnye xbalik lagi la..masih keje diperantauan.

hopefully yg join boleh kongsi tips dalam forum ni nanti.
walaupun xsama dgn ape di ajar di lokasi, sedikit sebanyak ilmu tu boleh disampai2 kan kat kengkawan lain yg xberkesempatan.

kapalkertas
13th October 2008, 04:26 PM
rugi xjoing nims..

1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah (harap-harap dapat g sbb hari tu dah start exam final)
6. kapalkertas
7.

cgmulia
13th October 2008, 08:14 PM
Tq untuk yang rekemen, tq untuk yang berminat...cg...hang mana ada masa...kita datang t'ganu pon hang busy jaaa...ekekekek...

Ok, update hari ni...seorang sahabat dah tolong dapatkan confirmation untuk talent shooting masa sesi akhir outing kali ni....

so far ada dua orang jek dulu...

......

aku mmg takdak masa kalau hari kerja.. hari cuti hang call aku mai laa ( tu pun kalau ada masa ) tp budak2 lepas PMR nih, aku free lah sikit... kekekekek kalau tak.. mau pecah kepala.. byk kerja.. kekkek

tp tolong lah... aku nak belajar gak.. aku tak tau apa itu portable flash... jin ko dio?

edt83
14th October 2008, 12:04 AM
ada event itu hari... Hari Bintang Jatuh. kemungkinan besar tak dapat join.huhu

aminorazmi
14th October 2008, 02:47 AM
Untuk menjawab soala CGMULIA, membuatkan lama saya termenung, ehehehe...saya percaya cgmulia lebih awal "bermain" dengan portable flash berbanding saya. Mungkin diajukan soalan sebegini untuk mengajak kita bersama berfikir, dan menghuraikan apa itu portable flash.

Kalau rajin, boleh dapat kat dalam internet macam2 takrifan mengnai portable flash ini.

Ok, secara ringkasnya (sebab tak mahu memeningkan kepala yang membaca), ini ialah contoh paling mudah mengenai apa itu portable flash (nyatanya ia bukan jin...theheheh...)

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/tutorial/canon580ex.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/tutorial/nikonSB900frontrear.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/tutorial/nikon_p5000flash.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/tutorial/olyfl36.jpg

Ramai yang ada flash unit sebegini. Persoalannya, bukan kemampuan memiliki gajet2 ini tetapi lebih kepada, sejauhmana kita memahami dan mengaplikasikan peralatan ini secara optima. Bagaimana gajet2 ini membantu kita menghasilkan karya yang lebih baik, lebih menarik dan lebih kreatif. Portable flash sebegini kecil, mahal, ringan dan mudah dibawa kemana-mana. Portable. Adakah kita memilikinya sebagai menandakan yang kita mampu memiliknya? atau sebagai simbol exclusive ? atau sebagai pelengkap kepada sebuah kamera yang telah kita miliki? atau sebenarnya kita memang memerlukannya?

Ok, kita sebagai jurugambar memang memerlukannya.

Persoalannya, macam mana nak guna? Pasangkan pada kamera, on dan shoot? Begitu? Adakah kita faham bagaimana alat ini berfungsi?

Situasi 1: Dalam ruang yang agak suram seperti dalam dewan/rumah, bagaimana sepatutnya portable flash ini berfungsi untuk membantu kita. Nak bounce? Nak halakan terus kepada subjek? Berapa power nak pakai? Manual? TTL? Perhatikan perbezaan gambar berikut:

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/tutorial/_AMN6802.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/tutorial/_AMN6803.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/tutorial/_AMN6804.jpg

Dalam gambar2 tersebut ada elemen ambiance light dan flash light. ISO yang sama, flash output yang sama, aperture yang sama, shutter speed yang berbeza.

Situasi 2: Siang. Terang benderang, panas terik, membelakangkan matahari, shadow yang sepatutnya kuat, bagaimana nak berkreatif dalam situasi sebegini?

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/tutorial/_DSC1830.jpg

Situasi 3: Atau dalam situasi begini, pada waktu matahari telah terbenam, suasana semakin gelap, boleh atau tak kita nak buat gambar, walaupun ketika subjek sedang bergerak (keretapi sedang bergerak ketika ini)

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/tutorial/MIFC_0134.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/tutorial/MIFC_0132.jpg

Ini semua adalah antara perkara asas dalam flash photography, siapa saja boleh ambil gambar macam ni kalau paham mengenai keupayaan portable flash dan boleh memanipulasikan apa yang ada.

Inilah antara perkara yang akan disentuh dalam outing ini. Sebab itu ia dinamakan sebagai Beginner Portable Flash Outing, sebab ia ialah antara perkara asas bila memasuki bab flash photography. Yang dah bukan beginner mesti dah bleh buat gambar camni. Thehehe...

Dan, kali ni diadakan dengan PERCUMA. Tak payah bayar tutor anda. Kalau rasa berbaloi, marilah bersama kita meramaikan aktiviti sebegini. :D :D


nota: Flash lighting photography merupakan salah satu cabang fotografi yang menarik untuk diterokai

cgmulia
14th October 2008, 08:47 AM
hehehhe. rupanya kita berpikiran sama laaaa. kekekkeke

aku tak bukan antara yg awal mencuba cuma aku terguna je.... itu yg jadik terawal tu... bagus amin, ko mmg faham bebenor maksud aku. sebab skrg ni takleh panggil cls dah pasal canon pun leh buat. yang penting kena paham mcm mana nak setting, mcm mana nak susun, mcm mana nak sesuaikan dengan keadaan. korang mmg rugi kalau korang tak pergi kerana aku dulu jenuh mencari ilmu ini... la ni amin nak buat, korang pergi la.. tak rugi benda2 mcm nih.. kalau korang tak minat sekali pun pergi lah dulu... kerana teknik ini, mampu memberikan sesuatu kelainan pada gambr kita tanpa kita sedari.....

contoh dr aku yg takde tuk guru nih... hasil pun ntah apa2...
http://www.cgmulia.com/gallery/images/20061226020144_making1.jpg
http://www.cgmulia.com/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=579&g2_serialNumber=2
http://www.cgmulia.com/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=604&g2_serialNumber=2
http://www.cgmulia.com/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=590&g2_serialNumber=1

moral of the story... korang untung kerana ada hamba allah yang ingin memberikan ilmu secara percuma... dulu... setiap ilmu itu BERBAYAR... dah amat sukar untuk mencarinya...
p/s: amin, nnt kalau ada pepe tips baru bgtau aku yek.. aku dah lama tak main flash nih... kekek

Darmansyah
14th October 2008, 09:33 AM
http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/tutorial/_DSC1830.jpg
Wah...gambar pakrep pon ada, best nih. Terasa nak join tapi sy berada di Medan ketika itu.
Have fun guys. :wink: :wink:

Pesanan untk Ejot: Jangan makan kat rumah orng masa open house banyak2, nanti jd kembung.
Ekekeke...

alories
14th October 2008, 09:51 AM
[quote="kapalkertas"]rugi xjoing nims..

1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah (harap-harap dapat g sbb hari tu dah start exam final)
6. kapalkertas
7.alories ( leh re -info balek tak dekat sms 0193790927) takut lupe

azzurri
14th October 2008, 10:18 AM
InsyaAllah join gak

1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah (harap-harap dapat g sbb hari tu dah start exam final)
6. kapalkertas
7.alories ( leh re -info balek tak dekat sms 0193790927) takut lupe
8. azzurri

aishifu
14th October 2008, 03:26 PM
http://i35.photobucket.com/albums/d195/aminorazmi/tutorial/_DSC1830.jpg
Wah...gambar pakrep pon ada, best nih. Terasa nak join tapi sy berada di Medan ketika itu.
Have fun guys

Pesanan untk Ejot: Jangan makan kat rumah orng masa open house banyak2, nanti jd kembung.
Ekekeke...

Aleee...jeles la tu x dpt jemputan open hse...
Org buat outing dia pegi Medan plk...pas tu ckp x ajak dia outing..cucuk perot tu kang!
*weet, tolong cucuk skali ek hehe

Aiseeyy ada model tuuu......kirim salam la ek kat model :lol:

aminorazmi
14th October 2008, 09:30 PM
Update

1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo

waja1197
15th October 2008, 09:43 AM
tambah lagie....

1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197

chot
15th October 2008, 10:02 AM
Terima kasih kpd amin krn menganjurkan bengkel ini. sudah agak lama FMDC tak menganjurkan sebarang aktiviti sebegini. sebagai org baru dlm fhotography ini mmg sy xakan melepaskan peluang sebegini.


1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot

sniper.44
15th October 2008, 10:19 AM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44

aminorazmi
15th October 2008, 11:06 AM
Salam...

Alhamdulillah, dah ada 13 orang dah. So far saya belum nak nak letak limit or tarikh tutup penyertaan, Cuma saya mohon komitmen daripada yang dah sudi join ni, agar kita sama-sama hadir pada hari dan masa yang ditetapkan. Bagi siapa2 yang ingin join, kita ada kurang lebih 9 hari lagi untuk plan masa dan kelapangan anda.

sniper.44
15th October 2008, 11:39 AM
Salam...

Alhamdulillah, dah ada 13 orang dah. So far saya belum nak nak letak limit or tarikh tutup penyertaan, Cuma saya mohon komitmen daripada yang dah sudi join ni, agar kita sama-sama hadir pada hari dan masa yang ditetapkan. Bagi siapa2 yang ingin join, kita ada kurang lebih 9 hari lagi untuk plan masa dan kelapangan anda.

Memandangkan sekarang ni selalu hujan bila petang hingga malam.....ada plan B tak andaikata hujan petang tu.

aminorazmi
15th October 2008, 11:55 AM
ada...kalau betul hujan, nanti kita akan pindah ke lokasi berdekatan. Saya amat menitikberatkan pasal ketepatan masa. Kesian kat orang yang sampai awal kalau kita plak yang datang lambat. Pukul 4 kita akan mula dengan program kita, which means participant kena datang awal la sket. Apa2 pun, saya akan update dari semasa ke semasa sebarang penambahan atau maklumat berkaitan dalam thread ni.

Tq

lyanglarhaltz
15th October 2008, 03:51 PM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz

zilzals
15th October 2008, 04:03 PM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal

Asmara
15th October 2008, 04:54 PM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara

Actually pi white water rafting date yg sama..tp try jugak pegi.
Lambat sampai takpe kan ? Kire dr KKB terus pi outing

cgmulia
15th October 2008, 07:35 PM
pergh,,,, dah 16 org.. caya lah min

cgmulia
15th October 2008, 07:36 PM
pergh,,,, dah 16 org.. caya lah min

ibnwanza
16th October 2008, 10:23 AM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..

DianaDee
16th October 2008, 10:57 AM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..
18. cikbalqish }
19. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan

minic
16th October 2008, 04:37 PM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..
18. cikbalqish }
19. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
20. minic

rainingheaven
16th October 2008, 04:41 PM
i'll recheck schedule dulu baru confirm next week ok? hopefully takde clash ngn ape2.. because lis mmg menunggu nak belajar nieh..

kudean
16th October 2008, 07:34 PM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..
18. cikbalqish }
19. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
20. minic
21. kudean

amirazmi
16th October 2008, 10:30 PM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..
18. cikbalqish }
19. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
20. minic
21. kudean
22. amirazmi

jass80
16th October 2008, 10:33 PM
dah lama tggu saat keemasan mcmie..sy mesti pilih!

1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..
18. cikbalqish }
19. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
20. minic
21. kudean
22. amirazmi
23. jass80

mypokcik
17th October 2008, 04:36 AM
dah lama teringin nak belajar portable lighting ni....

1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..
18. cikbalqish }
19. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
20. minic
21. kudean
22. amirazmi
23. jass80
24. mypokcik

zainzubir
17th October 2008, 12:21 PM
ni tambah hangin ni asek miss jer nak outim ngan pokcik takdapat...agak2 jam 11.30 mlm ada lagi ke korang??jam 1 pagi??tanya jer...mana tau dapat lari kejap lepas gathering family :x

ikanmasin
17th October 2008, 01:59 PM
erk..jam untie.. 11.30 tingal lampu jalan aje kot... hehehehee

azryshah
17th October 2008, 02:18 PM
Teringin sangat nak menuntut.. tapi keje abis kul 1 ptg, kalau rushing naik porche aku nie rasa2 sempat sampai tak.. erm.... :roll: Nak buh nama gak ler..

1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..
18. cikbalqish }
19. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
20. minic
21. kudean
22. amirazmi
23. jass80
24. mypokcik
25. azrysyah

arulz
17th October 2008, 03:06 PM
peerrgghhh..best nih :mrgreen:

mozakim
17th October 2008, 03:46 PM
hmmm frustnye tak dapat nak join tarikh tu, kena ke melaka.. famili matter... :(

OnTheSpot
17th October 2008, 05:01 PM
olooo mypokcik pon ade,....huhu nak ikutttt tapi kena balik kampung... huhuhu korang postpone seminggu kompem aku dapat join

botakk
17th October 2008, 05:07 PM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..
18. cikbalqish }
19. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
20. minic
21. kudean
22. amirazmi
23. jass80
24. mypokcik
25. azrysyah
26. botakk :D

jass80
17th October 2008, 06:40 PM
yea2 mypokcik pon ada!

julfirdause
17th October 2008, 08:43 PM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..
18. cikbalqish }
19. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
20. minic
21. kudean
22. amirazmi
23. jass80
24. mypokcik
25. azrysyah
26. botakk :D
27.julfirdause

zilzals
18th October 2008, 12:04 AM
wah...hangat penyertaan ni..
ko kene pkai p.a system ni min....:)

aminorazmi
18th October 2008, 03:26 AM
thanks....harapan saya masih lagi sama, kekalkan komitmen anda, insyaAllah, akan cuba menyampaikan apa yang hendak kita share petang tu dengan baik...saya sedang susun perkara2 yang perlu..insyaAllah, saya akan bagitahu perkembangan lanjut minggu hadapan...minggu ni saya tumpukan kepada penyertaan ahli2 FMDC dulu.

ND
18th October 2008, 04:11 AM
Maaf, saya tak dpt turut serta. Saya mungkin akan ke Bandung atau Penang pada tarikh outing ni.

Tapi saya minta sesiapa yg boleh jadi tenaga pengajar atau assistant utk tenaga pengajar, sila tampilkan diri.
Terutamanya para moderator dan para senior FMDC. Mari kita saling bantu membantu.
Kalau ramai bleh bantu, InsyaAllah...nanti ada program yg lebih menarik utk beginner semua.

midnite
18th October 2008, 09:25 AM
Sambutan sungguh menggalakkan.. Gua pon mau join tapi apakan daya, kene keje plak hari tu.. huhu...

emkay
18th October 2008, 11:38 AM
Aduh!!!!!!!
Ini yg ditunggu2,,,,,clash lah plak...kena blk penang, adek nak bertonang lah....
x de rezeki..

kapalkertas
18th October 2008, 05:22 PM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..
18. cikbalqish }
19. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
20. minic
21. kudean
22. amirazmi
23. jass80
24. mypokcik
25. azrysyah
26. botakk :D
27.julfirdause
28.didi

cekodok
19th October 2008, 07:28 PM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..
18. cikbalqish }
19. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
20. minic
21. kudean
22. amirazmi
23. jass80
24. mypokcik
25. azrysyah
26. botakk
27.julfirdause
28.didi
29.cekodok

kapalkertas
20th October 2008, 10:09 AM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..
18. cikbalqish }
19. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
20. minic
21. kudean
22. amirazmi
23. jass80
24. mypokcik
25. azrysyah
26. botakk
27.julfirdause
28.didi
29.cekodok
30.yun

aminorazmi
20th October 2008, 12:01 PM
Salam.

Terima kasih untuk penyertaan yang dah pon masuk 30 orang ni. Saya terpaksa tutup penyertaan untuk sesi outing kali ni, sebab saya kekurangan pembantu untuk handle crowd yang lebih ramai. takut nanti ada yang tak dapat apa yang nak disampaikan.

Ingin saya tegaskan yang outing penyertaan ini ialah untuk AHLI FMDC sahaja. Sikit masa lagi saya akan update info2 berkaitan dengan outing kita ni.

Thanks.

famia
20th October 2008, 12:06 PM
waa.. da tutop.
sob sob sob.
takpela. nex taim.

mudme
20th October 2008, 12:50 PM
yg dh letak nama tu.. kalau tak leh p.. bgtau la awal2..
bole pass pd yg betul2 nak pegi blajar tu...
:D

aku takleh join.. sbb terpksa mlwt bonda ku yg sakit di kampung... :wink:

buntalshoot
20th October 2008, 12:57 PM
Alhamdulillah, ramai gak yg join kali ini..

hamba mintak maap kerna tak dapat join amin dan tenaga pengajar yg lain utk membantu rakan2 junior pada 25hb nnt...

walaubagaimanapun.. amber tetap nak menyumbang... kepada mereka yg menyertai outing kali ini... amber akan menyumbangkan satu judul ebook berkaitan dengan lighting... buku ini memang bagus untuk beginner dan amatur untuk memahami lagi tentang fotografi khususnya dalam bab lighting.. saya dah baca abis, memang menarik...

e-book ini akan saya edarkan selepas kelas nanti... kepada yg hadir boleh la hubungi saya menerusi PM nanti... sekian...


http://i44.photobucket.com/albums/f45/buntalshoot/img_pslportable-flash.jpg

pluto
20th October 2008, 01:14 PM
cam best je butet..aku nak mencelah ajer boleh

aminorazmi
20th October 2008, 01:41 PM
Tq Bun...appreciate it so much.

just untuk peringatan....ni bukan outing terbuka...hasil perbincangan bersama, kami cuba untuk buat direction untuk outing kali ni, maknanya akan ada sesi talk, praktikal, review session, dan photo critic. So, tanak laaa ada yang memain...letak nama suka2 then takleh datang. Kesian pada yang tak dapat hadir sebab kuota dah penuh...walaupun takde fees untuk tutor2 yang membantu, tak bermakna ni kita boleh pandang enteng...saya berusaha untuk minta bantuan kawan2 yang free untuk membantu, walaupun saya tak bayar apa pon kat derang.

Kita ada praktikal session, yang melibatkan penggunaan model. Dan perserta kena bayar model tersebut, so akan ada collection sikit laaa...tu saja...

kapalkertas
20th October 2008, 01:47 PM
owh xperasan kt page 1 HANYA utk ahli FMDC je. sy xpasti 2 nama yg sy letak tu, dierang da register as member of fmdc ke blum. kalo br nk register masih valid ke penyertaannya? kalo masih valid elok lah, kalo xpun xpe, nti sy sampaikan. btw, tq bun siap bg note :)

red
20th October 2008, 01:57 PM
aiyaaa, ramainya yg pergi. semoga semua sukses ye. aku kena lapor diri untuk khidmat nasional hari tu (main paintball).

xjukie
21st October 2008, 12:52 AM
insyaAllah akan turut serta sekiranya tiada aral melintang, ilmu kena cari bkn dtg bergolek.

aminorazmi
21st October 2008, 05:40 AM
Salam...

UPDATE


Re: 25 Oct | Outing Beginner - Basic Portable Flash
by kapalkertas on Mon Oct 20, 2008 10:09 am

1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..
18. cikbalqish }
19. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
20. minic
21. kudean
22. amirazmi
23. jass80
24. mypokcik
25. azrysyah
26. botakk
27.julfirdause
28.didi
29.cekodok
30.yun

Sesiapa yang rasanya tak dapat datang...tolong bagi confirmation kepada saya atau list di sini ASAP!!! Limited kepada first 30 seat. Kalau ada yang tarik diri, yang lain yang berminat, bleh replace. PM saya atau sms saya 0122147681.

MAKLUMAN:

Peserta akan dikenakan fees sebanyak RM20 untuk sesi praktikal dan nota. Tiada fees untuk tutor. Percuma. Sila bank in RM20 ke dalam akaun maybank saya dan kemudian pm saya atau email saya atau sms saya.

Bayaran : RM20
Akaun No. : 154044634611 maybank
Nama: AMINOR AZMI ABDUL LATIP
Email: aminor.azmi@gmail.com
handphone: 0122147681

Penting* : Confirmation berdasarkan bayaran yuran RM20.

thanks

ND
21st October 2008, 08:34 AM
Kalau boleh kan, yg bagi nama tu sila beri no handphone sekali..lagi senang..

Asmara
21st October 2008, 09:02 AM
Aminorazmi.

Buleh take out my name since ada white water rafting kat KKB. Takut tak sempat sampai on time.

Thanks

udangkara
21st October 2008, 09:24 AM
salam. erm..dah penuh plak...kenelah tunggu next outing..

amirazmi
21st October 2008, 09:47 AM
Salam semua,

Dukacita dimaklumkan bahawa saya terpaksa mengundurkan diri dari Outing yang 'best' ini.
Ini kerana saya mempunyai komitmen yang besar terhadap keluarga saya.
Namun begitu, saya telah membuat pertukaran suka sama suka dengan Famia.
InsyaAllah beliau akan mengantikan tempat saya.
Segala kesulitan bagi pihak tuan saya dahului dengan jutaan ampun maaf.

Re: 25 Oct | Outing Beginner - Basic Portable Flash
by kapalkertas on Mon Oct 20, 2008 10:09 am

1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas
7.alories
8. azzurri
9. Helmyemran
10.Laporpo
11. waja1197
12. Chot
13. sniper44
14. lyanglarhaltz
15. zilzal
16. Asmara
17.ibnwanza ( insyaAllah )..
18. cikbalqish }
19. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
20. minic
21. kudean
22. famia
23. jass80
24. mypokcik
25. azrysyah
26. botakk
27.julfirdause
28.didi
29.cekodok
30.yun

waja1197
21st October 2008, 09:58 AM
Kalau boleh kan, yg bagi nama tu sila beri no handphone sekali..lagi senang..

Kalau boleh, letak last date bayaran sekali....

aku dah bayar....
Ref no : 1274722987

famia
21st October 2008, 10:41 AM
amirazmi.
saya tak boleh confirm lagi.
takot tak sempat ni nak lari dataran merdeka dari shah alam.
anyway tengs.

sniper.44
21st October 2008, 11:19 AM
Aku pong dah bayar. ( 21/10/08 - 10:52:53 am) Ref. No. 1274743244

pluto
21st October 2008, 01:08 PM
ramai nyer cam best jer,ape pon aku tak dapt folo korang..semoga program bjalan dengan lancar.

aminorazmi
21st October 2008, 01:33 PM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas -paid
7. azzurri
8. Helmyemran
9.Laporpo
10. waja1197 -paid
11. Chot
12. sniper44 -paid
13. lyanglarhaltz
14. zilzal
15. Asmara
16.ibnwanza ( insyaAllah )..
17. cikbalqish }
18. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
19. minic
20. kudean
21. jass80
22. mypokcik
23. azrysyah - paid
24. botakk
25.julfirdause
26.didi - paid
27.cekodok
28.yun - paid
29. UdangKara - paid

ada satu kosong!!!!

alories
21st October 2008, 04:21 PM
sorry to all terpaksa pulang ke terenganu

eirwanzq
21st October 2008, 05:03 PM
[quote="aminorazmi"]1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas -paid
7. azzurri
8. Helmyemran
9.Laporpo
10. waja1197 -paid
11. Chot
12. sniper44 -paid
13. lyanglarhaltz
14. zilzal
15. Asmara
16.ibnwanza ( insyaAllah )..
17. cikbalqish }
18. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
19. minic
20. kudean
21. jass80
22. mypokcik
23. azrysyah - paid
24. botakk
25.julfirdause
26.didi - paid
27.cekodok
28.yun - paid
29. UdangKara - paid
30. eirwan (0123655448) -

leh kompom kan tak kekosongan ni.. sy budak baru ni.. nk tanye dulu adakah saya ahli FMDC jika berdaftar di forum ni... kalautak cam mane nk daftar ekk.. hehehhe! kalau kompom mlm ni asya bankin..

eirwanzq
21st October 2008, 10:17 PM
sy dah bank in bro... info telah di email ker email bro...

name : mohd irwan bin ahmad - 0123655448

zzoux
21st October 2008, 10:40 PM
leh kompom kan tak kekosongan ni.. sy budak baru ni.. nk tanye dulu adakah saya ahli FMDC jika berdaftar di forum ni... kalautak cam mane nk daftar ekk.. hehehhe! kalau kompom mlm ni asya bankin..

sy rasa apa yg dimaksudkan oleh saudara Aminorazmi "FOR FMDC MEMBERS ONLY" adalah ahli2 FMDC yg bukan sahaja telah mendaftar secara percuma di forum ini tetapi juga yang telah membayar yuran keahlian, then barulah mereka akan menikmati segala macam faedahnya dan kelebihannya, cthnya faedah2nya termasuklah bengkel flash yang diadakan secara percuma ini. Untuk penerangan yang lebih lanjut boleh cuba rujuk di sini http://www.fotopages.com.my/forum/viewtopic.php?f=9&t=9049&sid=966bbdac201849eb06ae07847afae4d7.

Sama gak macam kita gi swimming pool. kalu kita tak bayo yuran masuk pool tu, kita cuma bole usya jer dr luar geram jer tengok awek2 kat dalam tu mandi, tapi kalo kita bayo yuran masuk pool tu, kita bole mandi ngan awek2 tu sambil bole mintak nomor tepun skalik :D

Apa2 pun kita tunggu dr reply saudara Aminorazmi perihal perkara ni. Sy nak memandai2 pon tak berani nanti kena ketok pala kang kalo tersalah cakap. Ataupun pihak ADMIN boleh kompomkan perkara ni

Peace ....

eirwanzq
22nd October 2008, 09:14 AM
alhamdulillah.. saya dapat kopomation dari Aminorazmi n sy telah buat pembayaran throught maybank2u... see u guy!

acaifoto
22nd October 2008, 09:27 AM
aku nak joing bleh..kalau tak de open house terkejut lah heheheheheh

omranfx
22nd October 2008, 10:23 AM
aku nak joing bleh..kalau tak de open house terkejut lah heheheheheh

Jom Acai, dah lama tak jumpa nih. Boleh la perturunkan ilmu siket..

ND
22nd October 2008, 10:28 AM
Acai kena jadi tenaga pengajar towss..hehe

acaifoto
22nd October 2008, 10:39 AM
akhas!!! aku tompang shoot jer bleh heheheheh..

azryshah
22nd October 2008, 11:47 AM
Acai kena jadi tenaga pengajar towss..hehe

Betui tows.. acai kena ajar kami nie :roll:

aishifu
22nd October 2008, 12:06 PM
leh kompom kan tak kekosongan ni.. sy budak baru ni.. nk tanye dulu adakah saya ahli FMDC jika berdaftar di forum ni... kalautak cam mane nk daftar ekk.. hehehhe! kalau kompom mlm ni asya bankin..

sy rasa apa yg dimaksudkan oleh saudara Aminorazmi "FOR FMDC MEMBERS ONLY" adalah ahli2 FMDC yg bukan sahaja telah mendaftar secara percuma di forum ini tetapi juga yang telah membayar yuran keahlian, then barulah mereka akan menikmati segala macam faedahnya dan kelebihannya, cthnya faedah2nya termasuklah bengkel flash yang diadakan secara percuma ini. Untuk penerangan yang lebih lanjut boleh cuba rujuk di sini http://www.fotopages.com.my/forum/viewtopic.php?f=9&t=9049.

Sama gak macam kita gi swimming pool. kalu kita tak bayo yuran masuk pool tu, kita cuma bole usya jer dr luar geram jer tengok awek2 kat dalam tu mandi, tapi kalo kita bayo yuran masuk pool tu, kita bole mandi ngan awek2 tu sambil bole mintak nomor tepun skalik :D

Apa2 pun kita tunggu dr reply saudara Aminorazmi perihal perkara ni. Sy nak memandai2 pon tak berani nanti kena ketok pala kang kalo tersalah cakap. Ataupun pihak ADMIN boleh kompomkan perkara ni

Peace ....

ooooo....kalau ahli member yg xpired boleh join x?

aminorazmi
22nd October 2008, 12:29 PM
1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas -paid
7. azzurri
8.
9.Laporpo
10. waja1197 -paid
11. Chot
12. sniper44 -paid
13. lyanglarhaltz
14. zilzal
15. Asmara
16.ibnwanza ( insyaAllah )..
17. cikbalqish }
18. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
19. minic
20. kudean
21. jass80
22. mypokcik
23. azrysyah - paid
24. botakk
25.julfirdause
26.didi - paid
27.cekodok
28.yun - paid
29. UdangKara - paid
30. eirwan (0123655448) - paid

Helmyemran tak jadik pegi.sape2 nak ganti...bank in duit...letak nama...update kat sini dan sms saya...

saya outstation...internet terhad...so sms saya untuk update..

Yang lain2, sila buat pembayaran segera dan letak handphone number anda untuk dihubungi...

tq

zainzubir
22nd October 2008, 12:50 PM
elok update on first page jumlah prof fees yg dikenakan tersebut. :wink:

aminorazmi
22nd October 2008, 01:22 PM
Dah HAPDET kat 1st Page

arm_sudoh
22nd October 2008, 02:53 PM
bayar nanti kat sane boley ke?
boley ke takboley?

nazwan
22nd October 2008, 02:58 PM
No. 8 tu kosong lagi.. nak masuk dlm list bulei ker?

lyanglarhaltz
22nd October 2008, 07:07 PM
Tarikh: 25 Oktober 2008 (SABTU)
Lokasi: DATARAN MERDEKA / sekiranya hujan, kita berkumpul di STESEN KERETAPI KL
Masa: MULA 4.00 ptg AKHIR 8.00 Mlm
Fees for talent: RM20
Fees for Tutor: FREE
TUTOR: AMINORAZMI, JAGGAT, BUBBA, ACAI

1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas -paid
7. azzurri - paid
8.
9.Laporpo
10. waja1197 -paid
11. Chot
12. sniper44 -paid
13. lyanglarhaltz - paid
14. zilzal
15. Asmara
16.ibnwanza ( insyaAllah )..
17. cikbalqish }
18. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
19. minic
20. kudean
21. jass80
22. mypokcik
23. azrysyah - paid
24. botakk
25.julfirdause
26.didi - paid
27.cekodok
28.yun - paid
29. UdangKara - paid
30. eirwan (0123655448) - paid


Funds Transfer to 3rd Party Accounts

Status: Successful
From Account:
New Balance:
To Open 3rd Party Account: 154044634611
3rd Party Email Address : aminor.azmi@gmail.com
Amount: RM20.00
Effective Date: Today
Account Holder Name: AMINOR AZMI BIN ABDU
Reference Number: 1275138510
Transaction Date/Time: 22 Oct 2008 18:59:20

nazwan
23rd October 2008, 08:40 AM
Bro amin, memandangkan no 8. tu masih lg kosong.. last minute register.. confirm dtg.

1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas -paid
7. azzurri - paid
8. nazwan
9.Laporpo
10. waja1197 -paid
11. Chot
12. sniper44 -paid
13. lyanglarhaltz - paid
14. zilzal
15. Asmara
16.ibnwanza ( insyaAllah )..
17. cikbalqish }
18. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
19. minic
20. kudean
21. jass80
22. mypokcik
23. azrysyah - paid
24. botakk
25.julfirdause
26.didi - paid
27.cekodok
28.yun - paid
29. UdangKara - paid
30. eirwan (0123655448) - paid

bobtahar
23rd October 2008, 11:23 AM
dah full ke ni??? bleh confirmkan sebelum bank in duit?

sazmie
23rd October 2008, 02:46 PM
Salam bro amin,saya minta maaf kerana tdk dpt join outing utk kali ini,disebabkan ade kerja yg perlu diuruskan.Sekiranya program ini akan diadakan lagi insyaallah saya akan join.


1. reezuan
2. sazmie
3. omranfx
4.arm_sudoh
5.akishah
6. kapalkertas -paid
7. azzurri - paid
8. nazwan
9.Laporpo
10. waja1197 -paid
11. Chot
12. sniper44 -paid
13. lyanglarhaltz - paid
14. zilzal
15. Asmara
16.ibnwanza ( insyaAllah )..
17. cikbalqish }
18. DianaDee } kami berdua akan confirm semula minggu depan
19. minic
20. kudean
21. jass80
22. mypokcik
23. azrysyah - paid
24. botakk
25.julfirdause
26.didi - paid
27.cekodok
28.yun - paid
29. UdangKara - paid
30. eirwan (0123655448) - paid

aminorazmi
23rd October 2008, 02:49 PM
bob..kalau ikutkan list update kat depan...memang dah full...tapi masih ada yang belum confirmkan bayaran dengan saya...so cuba bob tanya derang by PM samada derang datang atau tak...

Bagi yang letak nama nak joint tapi belum bayar, harap maklumkan kepada saya samada anda akan datang atau tak di no ni : 0122147681. Saya masih di DABONG, Kelantan, pagi sabtu baru sampi, internet access agak susah kat sini, but i'll try my best to update.

Ni latest list pada saya...kalau ada yang saya miss, bgtau saya.

Sila letak no phone untuk dihubungi sekiranya perlu. Thanks.

1. reezuan
2.
3. omranfx
4.arm_sudoh - confirm
5.akishah -confirm
6. kapalkertas -paid
7. azzurri - paid
8. Nazwan - confirm
9.Laporpo
10. waja1197 -paid
11. Chot - confirm
12. sniper44 -paid
13. lyanglarhaltz - paid
14. zilzal
15. sang22276
16.ibnwanza ( insyaAllah )..
17. cikbalqish - paid
18. DianaDee - paid
19. minic
20. kudean
21. jass80
22. mypokcik - confirm
23. azrysyah - paid
24. botakk
25.julfirdause
26.didi - paid
27.cekodok
28.yun - paid
29. UdangKara - paid
30. eirwan (0123655448) - paid

nazwan
23rd October 2008, 03:14 PM
Bro amin, sy dah proceed dgn payment. TQ..

1. reezuan
2.
3. omranfx
4.arm_sudoh - confirm
5.akishah -confirm
6. kapalkertas -paid
7. azzurri - paid
8. Nazwan - paid
9.Laporpo
10. waja1197 -paid
11. Chot - confirm
12. sniper44 -paid
13. lyanglarhaltz - paid
14. zilzal
15. sang22276
16.ibnwanza ( insyaAllah )..
17. cikbalqish - paid
18. DianaDee - paid
19. minic
20. kudean
21. jass80
22. mypokcik - confirm
23. azrysyah - paid
24. botakk
25.julfirdause
26.didi - paid
27.cekodok
28.yun - paid
29. UdangKara - paid
30. eirwan (0123655448) - paid

----------------------------------------
Funds Transfer to 3rd Party Accounts

Status: Successful
From Account: xxxxxxxxxxxx BSA
New Balance: RMXXX.XX
To Open 3rd Party Account: 154044634611
3rd Party Email Address : aminor.azmi@gmail.com
Amount: RM20.00
Effective Date: Today
Account Holder Name: AMINOR AZMI BIN ABDU
Reference Number: 1275325674
Transaction Date/Time: 23 Oct 2008 15:10:22

aminorazmi
23rd October 2008, 04:09 PM
Update:

20 orang dah confirmkan dengan saya. Sazmie tarik diri, so ada satu seat kosong pasti. Ada 9 org yang masih belum confirmkan dengan saya. So, untuk 2 hari terakhir, saya open, siapa cepat dia dapat. Call/sms saya untuk sebarang confirmation. Kenapa saya perlu confirmation?Sebab saya nak print nota yang berkaitan...Nota berbahasa melayu yang dibuat berdasarkan pemahaman dan pengalaman, plus pembacaan.

20 orang confirm, 20 salinan confirm.

thanks.

zilzals
23rd October 2008, 08:35 PM
update!
dah bayor rm20!

chot
23rd October 2008, 11:42 PM
Alhamdulillah dah ramai penyertaan....
datang la awal skit boleh shot candid....huhu

azryshah
24th October 2008, 08:49 AM
Alhamdulillah dah ramai penyertaan....
datang la awal skit boleh shot candid....huhu

ha'ah.. nak menuntut ngan abam chot nie :wink:

waja1197
24th October 2008, 11:43 AM
Alhamdulillah dah ramai penyertaan....
datang la awal skit boleh shot candid....huhu

ha'ah.. nak menuntut ngan abam chot nie :wink:

Jom... kita pi shoot candid dulu b4 pi outing flash nie...
Jumpa kat KLCC @ CM... amacam?

tagger
24th October 2008, 12:12 PM
1. reezuan
2. tagger - 012-3870783
3. omranfx
4.arm_sudoh - confirm
5.akishah -confirm
6. kapalkertas -paid
7. azzurri - paid
8. Nazwan - paid
9.Laporpo
10. waja1197 -paid
11. Chot - confirm
12. sniper44 -paid
13. lyanglarhaltz - paid
14. zilzal
15. sang22276
16.ibnwanza ( insyaAllah )..
17. cikbalqish - paid
18. DianaDee - paid
19. minic
20. kudean
21. jass80
22. mypokcik - confirm
23. azrysyah - paid
24. botakk
25.julfirdause
26.didi - paid
27.cekodok
28.yun - paid
29. UdangKara - paid
30. eirwan (0123655448) - paid

nak join dah inform kat amin...

mypokcik
24th October 2008, 02:29 PM
update....
dah bayor RM20 lepas jumaat tadi.... :D

Luie
24th October 2008, 05:59 PM
Datang nak lepak² sekali leh tak??
:)

Kalau agak² nak shoot, leh bayar on the spot ke??

opzaney
24th October 2008, 06:02 PM
Bulan 11 nnt ada outing lagi tak? sbb bulan 11 nie baru pindah KL...

azryshah
24th October 2008, 06:41 PM
Datang nak lepak² sekali leh tak??
:)

Kalau agak² nak shoot, leh bayar on the spot ke??

abam luie.. manyak kosong tu, call jer abam aminor tows :D

Luie
24th October 2008, 06:49 PM
Hu.. hu.. hu..
Rasenyer leh tu bayar on the spot..
Lama tak outing ngan geng² FMDC..
Kerinduan seh~~
Ha.. ha.. ha..

jass80
24th October 2008, 08:17 PM
update to bro Aminorazmi.
dah bank in RM 20 tadi dkt Maybank Bandar Sunway @ 6:14pm.

botakk
25th October 2008, 12:39 AM
mintak maap bebanyak... tak dapat datang... ada hal yg tak dpt d elakkan time tuh....

rasa nyerr lepas xtvt tuh or mlm free kot. kalau ada lepak kat memana... hello2 yek...

mintak maaf skali lagi pd penganjur...

julfirdause
25th October 2008, 01:28 AM
Saya tak dapat datang jugak la ..last minit ada hal family..mintak maaf ye..TQ. h/p : 0192002502

arulz
25th October 2008, 01:35 AM
beh la...yg nih aku x leh tahan..sabo je laaa :cry: ..aku tggu yg rmai2 pegi kusus nih..buat klas plak aku da blk nnti...hehehe..blajo rajin2 kwn :D

jass80
25th October 2008, 10:27 AM
BUMP!

ikanmasin
25th October 2008, 10:42 AM
abam amin.. den datang nak tanya quotation jek ek..ek..ek...

azryshah
25th October 2008, 12:22 PM
Assalamualaikum kawan2..

Malu nak luahkan pada semua, actually saya tak der portable flash utk join outing nie. So harap pada yang ader lebih2 tu boley ler kiranya saya pinjam. Jasa anda semua amat dihargai. :cry:

Terima kasih.

aminorazmi
25th October 2008, 12:40 PM
jumpa petang ni...kul 4 kita start...insyaAllah. Apa2 hal call saya, 0122147681-amin

zilzals
25th October 2008, 02:32 PM
Assalamualaikum kawan2..

Malu nak luahkan pada semua, actually saya tak der portable flash utk join outing nie. So harap pada yang ader lebih2 tu boley ler kiranya saya pinjam. Jasa anda semua amat dihargai. :cry:

Terima kasih.

Samola..den pun takdo flash gak..:)

cekodok
25th October 2008, 10:45 PM
thanks pada cikgu cikgu semua... saya akan ingat semua nasihat cikgu... walaupun pada mulanya saya agak blur pada sesi lecture tu... (biasalah baru sesangat dalam bidang nie...)
saya harap sesi macam nie dapat diteruskan dari masa ke semasa... hehhehe..

mypokcik
25th October 2008, 11:32 PM
saya pun nak ucapkan terima kasih sekali lagi pada semua tenaga pengaJar
Aminorazmi, Acaifoto, Bubba, Jaggat, Zul78
kerana sudi kongsi ilmu dan pengalaman dengan kami semua...
banyak benda baru yang saya dapat belajar
best sungguh!
well done guys :D

zilzals
25th October 2008, 11:51 PM
thanks a lot pd yg organize kan outing ni...
buat lagi..:)

waja1197
26th October 2008, 12:02 AM
Aku pun sama la.... Terima kasih byk2 pada organizer termasuk tenaga pengajar... N Xlupa buat model2.
Mmg berbaloi.... Congrats.... :wink:

arulz
26th October 2008, 01:00 AM
ape lagik..esok cuti...cargas le gamboo...hehehe

dboyfotopages
26th October 2008, 01:04 AM
thanks semua..
walau xdapat p pun.. dah tahu ilmu tu amat berguna..
ada model? hahahahaha sori x dapt folo ada kerja skit! muah! to u all

sang22276
26th October 2008, 04:03 AM
giloooo best! berbaloi postpone hari balik kg... tihihihhi..

grey6432
26th October 2008, 08:59 AM
mana gmbo outing ni..... :roll:

eirwanzq
26th October 2008, 10:14 AM
thnak to all 'fasi'... bro mie, bro acai, bro jaggat n bro bubba!!! jasa mu kami kenang! bile nk outing jauh skit.. Kuala selangor ker... perkampungan nelayan tu.. sure bertambah meletup..heheheh! ape2 pun.. semua participants best2... thnkz again..

DianaDee
26th October 2008, 02:35 PM
thank u ..amin, bubba, jaggat, zul78, acaifoto..
masih byk kena bljr...al maklum baru sehari...

looking forward for next outing...

udangkara
26th October 2008, 08:17 PM
trima kasih x terhingga pada sume fesi atas ilmu yg dicurahkan pada outing kali ni. sgt berbaloi!! :)

p/s - kalo x krane masa dan keletihan model2....nak je carik spot2 lain amik gambo. hehehe

zainzubir
26th October 2008, 10:19 PM
photo dan report link dibawah ini

viewtopic.php?f=3&t=9428 (http://www.fotopages.com.my/forum/viewtopic.php?f=3&t=9428)