PDA

View Full Version : Saiz Gambar...



angahzah
17th February 2009, 01:31 PM
Salam sejahtera pada ahlil2 forum semua..
nak minta bantu pada yg mengetahui...

Apakah ukuran saiz bagi gambar

3R
4R
8R
10R...?

pengetahuan anda amat diperlukan...

terima kaseeehhh,.....

kenyit
17th February 2009, 02:26 PM
3R - 3" 5" ; 89 127 mm
4R - 4" 6" ; 102 152 mm
5R - 5" 7" ; 127 178 mm
6R - 6" 8" ; 152 203 mm
8R - 8" 10" ; 203 254 mm

nak lagi detail, tgk kat link nih : http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_photographic_print_sizes

mdfadle
17th February 2009, 02:39 PM
baru terpikir nak tanya...tengok2 dah ada orang tanyakan...good info

kelisa
25th February 2009, 04:04 PM
contoh la aku shot gamba guna format L size itu itu 10MP bersamaan 3888 x 2592 pixels (perbetulkan kalau salah) kalau aku nak cuci kat kedai size 4R, adakah aku perlu resize dulu gambar tu atau biarkan saja?

azmieibra
25th February 2009, 11:54 PM
contoh la aku shot gamba guna format L size itu itu 10MP bersamaan 3888 x 2592 pixels (perbetulkan kalau salah) kalau aku nak cuci kat kedai size 4R, adakah aku perlu resize dulu gambar tu atau biarkan saja?

setahu aku la.. aku pun shoot L gak...tak yah resize... ko hantar je kedai..kalau ko nak edit..kot edit la dulu...kalau ko nak crop, ko crop je..tp kalau size 4R ..ko boh le 4 x 6 tu lps tu ko crop dan bg kedai... harap dpt membantu...

kelisa
26th February 2009, 08:34 AM
terima kasih bro atas info tersebut

angahzah
11th March 2009, 01:20 PM
terima kasih...

akuss15
11th March 2009, 02:31 PM
bro, nak print 4r tak semestinya kene crop kepada 4inch x 6inch..... memadai gambar tuh kekal dlm ratio 4:6. kebanyakkan kamera, format gambar nya hampir kepada ratio ini. kalau perasaan, ada sedikit margin je tercrop. kalau nak selamat, maksudnya nak bebetul 99% terprint, crop la pada ratio 4:6. tak digalakkan crop tros pada 4x6 inch sbb rugi la shot hi megapixel dan sedikit detail boleh hilang.... hehehe

nanti p kedai suh die print 4R je..... :D :D janji ratio betul....

p/s : ratio = nisbah...... 4 bahagian tinggi: 6 bahagian lebar (maaflah ini pemahaman saya)

acaii
11th March 2009, 02:42 PM
Aku pernah buat ekperimen 2-3 kali print gambar 4R..gambar print yang di crop 4x6 ngan tak crop langsung (saiz asal-lebih besar)..hypothesis aku betul bahawa gambar tak crop lebih sharp, rich berbanding yang dah crop..perbezaan tak besar melainkan ko print besar..:) kalau aku salah memang printer kedai tu yang bengong.

akuss15
11th March 2009, 02:45 PM
Aku pernah buat ekperimen 2-3 kali print gambar 4R..gambar print yang di crop 4x6 ngan tak crop langsung (saiz asal-lebih besar)..hypothesis aku betul bahawa gambar tak crop lebih sharp, rich berbanding yang dah crop..perbezaan tak besar melainkan ko print besar..:) kalau aku salah memang printer kedai tu yang bengong.

itulah yg aku maksudkan... lebih baik bagi sebesar yg boleh so bnyk detail yg ada......

secara teorinya... lebih baik besar, sbb yg besar boleh dikecikkan... yg dah terkecik tuh tak seswai nak dibesarkan....

kang kalo dah crop 4R, then tetibe nak blow 8R, almarhumlah jawapnya.....

maha82
11th March 2009, 04:46 PM
Camna pulak dengan gambar size passport dan gambar size lesen memandu?

akuss15
12th March 2009, 01:11 PM
Camna pulak dengan gambar size passport dan gambar size lesen memandu?

biasanya.. kalau ang bagi kedai then print saiz pasport, charge die sama biasanya dgn harga ang ambek sendiri... 4 kpg rm12 etc...

so tricknya, susun gamba tuh dlm format 4r... then selitkan dgn printing gamba2 lain..... kekekekekeke

PeLaris
12th March 2009, 01:21 PM
3R - 3" 5" ; 89 127 mm
4R - 4" 6" ; 102 152 mm
5R - 5" 7" ; 127 178 mm
6R - 6" 8" ; 152 203 mm
8R - 8" 10" ; 203 254 mm

nak lagi detail, tgk kat link nih : http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_photographic_print_sizes

mmg sudah biasa disebut-sebut,
4R, 5R, 6R, 8R dll.

"R" tu bermaksud apa eh?

akuss15
12th March 2009, 02:23 PM
mmg sudah biasa disebut-sebut,
4R, 5R, 6R, 8R dll.

"R" tu bermaksud apa eh?

Ratio kot???

maha82
12th March 2009, 04:31 PM
biasanya.. kalau ang bagi kedai then print saiz pasport, charge die sama biasanya dgn harga ang ambek sendiri... 4 kpg rm12 etc...

so tricknya, susun gamba tuh dlm format 4r... then selitkan dgn printing gamba2 lain..... kekekekekeke

wah menarik tu.... x lah kene charge sampai RM12 , tapi saiz die brapa yek kita nk setkan kat atas 4R tu yek? kalo x silap saiz gambar passport dengan saiz lesen memandu lain kan?

akuss15
12th March 2009, 04:49 PM
ukur la kat lesen ngan pasport anda... hehehehehehe..... tp kne igt... 9/10 drpd gamabar tuh kne muke anda... klu gamba anda half je dr gambar xleh pki wooo....

virus
22nd October 2010, 04:18 PM
Haiii nak mintak pendapat korang...
Aku nak cuci gambar saiz 4r
kenape bile edit gambar dah ok dah ikut saiz 4r..
Tp bile ge cuci still lg kene potong ckit tepi..
Minta pendapat korang lehhh....

virus
22nd October 2010, 04:26 PM
So cam ne nak edit bg leh cuci saiz 4r

akuss15
22nd October 2010, 05:33 PM
Haiii nak mintak pendapat korang...
Aku nak cuci gambar saiz 4r
kenape bile edit gambar dah ok dah ikut saiz 4r..
Tp bile ge cuci still lg kene potong ckit tepi..
Minta pendapat korang lehhh....

memang camtuh la... pasal ratio gambar ada sikit tak sama dengan ratio 4R....

Azhaad
22nd October 2010, 06:00 PM
good info. thx.

namira
24th October 2011, 10:23 AM
nk tanya..
lau saiz gambar pasport y sebetul2nya ape ek??
leh x sesape kat cnie gtau detail??
tq :)

klorofil
24th October 2011, 11:36 AM
nk tanya..
lau saiz gambar pasport y sebetul2nya ape ek??
leh x sesape kat cnie gtau detail??
tq :)

aku ukur ja pakai pembaris gambaq passport yang dah ada
saiznya : 1.5" x 2"

harap dapat membantu

ps:
rasanya macam baru lagi dalam fmdc ni...better perkenalkan diri dulu yer...:)

-pakku-

airsejuk
24th October 2011, 12:17 PM
print size calculator kat sini (http://www.rapidnet.com/~rernster/information_about/print_size_calculator.htm)

Speed_Light
5th November 2011, 08:31 PM
boleh tak kita antr gmbr yg dh di edit 8R siap dgn wording utk di print ke saiz 4R. atau kne resize blk?

airsejuk
5th November 2011, 11:39 PM
boleh tak kita antr gmbr yg dh di edit 8R siap dgn wording utk di print ke saiz 4R. atau kne resize blk?
Size 8R=8"X10", Size 4R=4"X6"
Saiz 8r ke 4r, pengiraan ratio begini
8/4=2 , 10/2 = 5
=4" x 5"
Maknanya kalau 8r yg telah siap dgn wording diprint ke saiz 4R, print area menjadi 4"X5".
Dari 4r(4x6) bila diprint ke 8R, print area menjadi 6.6"x 10" atau 8"x12"

Kalau nak selamat lebih baik format asing2 sebelum antor print. iaitu 4r sekeping dan 8r sekeping

Speed_Light
6th November 2011, 03:18 AM
Size 8R=8"X10", Size 4R=4"X6"
Saiz 8r ke 4r, pengiraan ratio begini
8/4=2 , 10/2 = 5
=4" x 5"
Maknanya kalau 8r yg telah siap dgn wording diprint ke saiz 4R, print area menjadi 4"X5".
Dari 4r(4x6) bila diprint ke 8R, print area menjadi 6.6"x 10" atau 8"x12"

Kalau nak selamat lebih baik format asing2 sebelum antor print. iaitu 4r sekeping dan 8r sekeping
camtu ke..letih jg nk resize blk satu per satu + dgn tak reti jg. cmna klu dr 8R nak resize ke 4R? klu bole ajarin org yg naif dlm bidang ni

airsejuk
6th November 2011, 06:53 AM
camtu ke..letih jg nk resize blk satu per satu + dgn tak reti jg. cmna klu dr 8R nak resize ke 4R? klu bole ajarin org yg naif dlm bidang ni
boleh ko tulis bahasa malaysia bro. Aku tak berapa paham bahasa SMS.
**maaf sekadar teguran

airsejuk
6th November 2011, 07:16 AM
camtu ke..letih jg nk resize blk satu per satu + dgn tak reti jg. cmna klu dr 8R nak resize ke 4R? klu bole ajarin org yg naif dlm bidang ni
Kalau nak print 4r, tak perlu resize. SOOC (Straight Out of the Camera) dah boleh print 4r. Ratio image dalam DSLR hampir kepada 4r melainkan jpeg dari kamera digital selalunya bersaiz 4x3
Buka photoshop
1-New file dan masukan 10"x8".
2-Paste image dalam file tadi dan adjust scale(ctr+t dan scale)
3-Save

Speed_Light
6th November 2011, 08:05 AM
Kalau nak print 4r, tak perlu resize. SOOC (Straight Out of the Camera) dah boleh print 4r. Ratio image dalam DSLR hampir kepada 4r melainkan jpeg dari kamera digital selalunya bersaiz 4x3
Buka photoshop
1-New file dan masukan 10"x8".
2-Paste image dalam file tadi dan adjust scale(ctr+t dan scale)
3-Save
terima kasih atas tunjuk ajarku sifo..maaf kalau tulisan short form (bkn bahasa sms sebenarnya) membuatkan anda tidak selesa. kalau bahasa sms lg tak reti nak baca, termasuk lah aku yg mmg sedia membenci tulisan sms zaman sekarang ni. berbalik pada proses resize gambar tadi, gambar dan tulisan telah di edit ke file 8"x10", untuk menjadikan gambar tersebut ke saiz 4R, hanya perlu adjust scale pada new file 4"x6" sahaja?