PDA

View Full Version : Laporan Outing | Macro Hutan Pendidikan Bukit Gasing 22 Feb 2009



Pages : [1] 2

Boogeyman
22nd February 2009, 06:29 PM
Outing Macro safari kita telah berlangsung dengan meriahnya di Hutan Pendidikan Bukit Gasing.

Acara bermula dengan berkumpul dan kemudian bertolak dari stesen BHP Jalan Gasing mengikut jadual tepat jam 8:35 pagi. Sebahagian peserta telah pun sampai sendiri dan menunggu di pintu masuk lokasi.
Emcee kita Hanty Zain memberikan taklimat awal diikuti saya dan juga MyPokcik. Kemudian sesi makro dimulakan dengan kumpulan beginner berpecah kepada tim kecil mengikut mereka yang telah berpengalaman dalam fotografi makro.
Acara berakhir pada sekitar jam 11:50 dan ada yang sambung TT di kedai makan.

Terima kasih kepada Ikelah dan Badang Perkasa kerana menaja nasi lemak Desa Pandan dan Kg Medan. Terima kasih kepada MyPokcik kerana membelanja air dan kepada Hanty Zain kerana tidak berat hati menjadi emcee dan memeriahkan outing ini.
Dan terima kasih kepada semua yang dapat hadir memeriahkan outing ini. Nanti kita buat lagi.

Jadi sekarang kita boleh post gambar dari outing tersebut di sini. Beginners terutamanya mesti post gambar sebanyaknya untuk mendapat kritikan dan komen supaya boleh lihat di mana boleh membuat penambahbaikan. Mohon juga kepada semua agar tidak lokek memberikan komen dan kritikan. Saya yakin kita semua tabah mendengar pendapat orang tak kira pedas ke masin ke manis.

http://i307.photobucket.com/albums/nn317/zainzubir/macro/BukitGasing/IMG_5807b.jpg

Peserta yang telah hadir : Kalau ada saya tersilap, konfem ada silap. sila betulkan.
1. Dr.Malek..(tak dapat hadir ke outing )
2. Ikelah ( Jurulatih Makro dan pegawai 9W dan pertolongan cemas )
3. Boogeyman ( Orang yang korang kena belanja sarapan )
4. Hanty Zain ( Tukang interview sesi suai kenal ) -016-693dua4dua4
5. pistOL7 (For u kita buat d Bukit Gasing. Tak dtg kalu, kita celup celup kat pool)
6. emran ( Jurulatih)
7. lufiahs (kalau DUN Kemensah dan Rimba Ampang terpilih; DUN yg lain tuuu parti lain)
8. azli (Jurulatih)
9. Alarmist (br je angkat ET, tp belom penah try..)
10. eastone (xde lens makro..blasah je. Nanti mesti teracun jugak ni kang)
11.Faiz Zaki (018-2007125)
12-botaks ...syabas..mencuba itu lebih baik dari tak cuba langsung...LOL
13.kingmarul...kalau masa tidak cemburu buta..wakaakka
14. Man Puchong.
15. Miephoto
16. Serigala
17. Samosa
18. Altanaz
19. aqiera
20. Badang Perkasa
21, Salina
22. Altanaz
23.hatemaster
24.mr_Bun
25.(z[lan]j
26.taufiqz
27.pedang mujahid
28. Wan
29. MyPokcik
30. Heromak

Jumlah : 24 hadir. Rasa ada lebih nih. Tolong refreshkan yek.

Penal Pengkritik Rasmi untuk outing ni :

1. Red
2. emran

Menjelang Rabu 25/2 nanti dijangka semua dah upload gambar dan minta Red pilih 3 gambar terbaik dan emran juga pilih 3 gambar terbaik pada pengamatan mereka dan berikan komen terperinci dari segi apa ianya terbaik.
Gambar-gambar lain pun bagi jugak la komen. Yang beginners tu nak tahu apa best apa tak bestnya gambao dorang.
Hadiah : Nasik lemak Desa Pandan/Kg Medan dan dah habis dimakan in advance.

pistOL7
22nd February 2009, 06:49 PM
terima kasih en boogey kerana menganjurkan outing makro nih...cukup meriah...
dapat berkenalan...kongsi/tambah ilmu...terima kasih pada sponsor kita, en ikelah,en badang perkasa dan pokcik...
jasamu dikenang...

aktiviti sy pg ni lebih kepada makan nasi lemak dan mendengar ceramah 'arowana' dari kejauhan :))

sila komen ye tuan...
lepas ni nak pakai diffuser mcm bro boogey plak...

http://i361.photobucket.com/albums/oo52/massskfoto/labah-labahbukitgasing.jpg

http://i361.photobucket.com/albums/oo52/massskfoto/labah2bukitgasing.jpg

http://i361.photobucket.com/albums/oo52/massskfoto/spiderbukitgasing.jpg

pistOL7
22nd February 2009, 06:50 PM
http://i361.photobucket.com/albums/oo52/massskfoto/belalangbukitgasing.jpg

http://i361.photobucket.com/albums/oo52/massskfoto/leafhopperbukitgasing.jpg

badangperkasa
22nd February 2009, 06:53 PM
Ini imej yang tak seberapa dari saya....
First time shoot makro ni...
Salah dan silap tolong beri tunjuk ajar...

http://img23.imageshack.us/img23/3839/img6663.jpg

badangperkasa
22nd February 2009, 06:54 PM
Satu lagi...

http://img7.imageshack.us/img7/5336/img6686.jpg

pistOL7
22nd February 2009, 06:58 PM
http://i361.photobucket.com/albums/oo52/massskfoto/pepatungbukitgasing.jpg

http://i361.photobucket.com/albums/oo52/massskfoto/pepatung4bukitgasing.jpg

badangperkasa
22nd February 2009, 07:17 PM
Sejak jadi OKU ni tak boleh nak jalan jauh2.. Dapat satu sabjek belasah la banyak2 shots..

http://img27.imageshack.us/img27/1263/img6694.jpg

badangperkasa
22nd February 2009, 07:18 PM
Satu lagi... ada orang kata menatang ni sesuai buat umpan memancing arowana

http://img27.imageshack.us/img27/3723/img6701.jpg

badangperkasa
22nd February 2009, 07:26 PM
Peserta yang telah hadir : Kalau ada saya tersilap, konfem ada silap. sila betulkan.
1. Dr.Malek..(tak dapat hadir ke outing )
2. Ikelah ( Jurulatih Makro dan pegawai 9W dan pertolongan cemas )
3. Boogeyman ( Orang yang korang kena belanja sarapan )
4. Hanty Zain ( Tukang interview sesi suai kenal ) -016-693dua4dua4
5. pistOL7 (For u kita buat d Bukit Gasing. Tak dtg kalu, kita celup celup kat pool)
6. emran ( Jurulatih)
7. lufiahs (kalau DUN Kemensah dan Rimba Ampang terpilih; DUN yg lain tuuu parti lain)
8. azli (Jurulatih)
9. Alarmist (br je angkat ET, tp belom penah try..)
10. eastone (xde lens makro..blasah je. Nanti mesti teracun jugak ni kang)
11.Faiz Zaki (018-2007125)
12-botaks ...syabas..mencuba itu lebih baik dari tak cuba langsung...LOL
13.kingmarul...kalau masa tidak cemburu buta..wakaakka
14. Man Puchong.
15. Miephoto
16. Serigala
17. Samosa
18. Altanaz
19. aqiera
20. Badang Perkasa
21, Salina
22. Altanaz
23.hatemaster
24.mr_Bun
25.(z[lan]j
26.taufiqz
27.pedang mujahid
28. Wan
29. MyPokcik
30. Heromak

Jumlah : 24 hadir. Rasa ada lebih nih. Tolong refreshkan yek.

Tambah 1 lagi.. Eastone peserta yang terakhir tiba di tempat kejadian..

Boogeyman
22nd February 2009, 07:31 PM
Makro tak de shoot. Jadi ambil gambar orang je la.

http://farm4.static.flickr.com/3540/3299292287_c6c28d7326.jpg?v=0

faizzaki
22nd February 2009, 07:44 PM
Assalamualaikum. ini hasil dari saya.

Canon 400d + 50mm + ET + DYI diffuser

AV = F16
Shutter Speed = 1/125 - 1/200
ISO = 100

http://farm4.static.flickr.com/3306/3300096952_49a4befa51.jpg
Kumbang oren. mcm ladybug

http://farm4.static.flickr.com/3593/3299268035_aaa62587aa.jpg
ulat bulu. muka dia mcm tengkorak warna oren !

http://farm4.static.flickr.com/3590/3300096164_c39319558e.jpg
flatidae nymph. yg ni susah nak nampak kepala dia.

http://farm4.static.flickr.com/3536/3300095918_39573ef77d.jpg
kumbang merah. mcm ladybug juga

http://farm4.static.flickr.com/3423/3299266755_fa8d9d243b.jpg
spider. nampak mata detail !

http://farm4.static.flickr.com/3515/3300095040_e280050f22.jpg
spider. tak nampak mata, tapi fang dia ada poison.

Sekian. Komen2 amat dihargai.

badangperkasa
22nd February 2009, 07:50 PM
Tertinggal la pulak...

http://img100.imageshack.us/img100/8886/img6703r.jpg

mr_bun
22nd February 2009, 08:35 PM
Outing yg bersahaja, but very informative. Serta sangat kenyang.
Oh ye, di sebelah kanan saya Kingmarul. Yg atas tangga tu Hanti Zen...heheheheh :P

Ni hasil yg tak seberapa. After di crop..lalat ni haluih sgt.. :P

http://i509.photobucket.com/albums/s340/aku_bun/1ldk/1ldk-macro5.jpg

http://i509.photobucket.com/albums/s340/aku_bun/1ldk/1ldk-macro4.jpg

zainzubir
22nd February 2009, 08:52 PM
Boogey: pilihlah mana satu dan letak di page kesatu

http://i307.photobucket.com/albums/nn317/zainzubir/macro/BukitGasing/IMG_5807b.jpg

http://i307.photobucket.com/albums/nn317/zainzubir/macro/BukitGasing/IMG_5808b.jpg

http://i307.photobucket.com/albums/nn317/zainzubir/macro/BukitGasing/IMG_5803b-1.jpg

http://i307.photobucket.com/albums/nn317/zainzubir/macro/BukitGasing/IMG_5806b.jpg

http://i307.photobucket.com/albums/nn317/zainzubir/macro/BukitGasing/IMG_5804b.jpg

ikelah
22nd February 2009, 09:38 PM
Yang pedas, sambal nasi lemak.
Yang masin, peluh.
Yang manis, senyuman.

http://farm4.static.flickr.com/3315/3299496771_672358dabd.jpg
peserta yang terawal tiba

http://farm4.static.flickr.com/3428/3299496199_1c83ded0ac.jpg
Nasi lemak kg pandan

http://farm4.static.flickr.com/3434/3299495057_86b696ed7a.jpg
nasi lemak kg medan

pedangmujahid
22nd February 2009, 09:39 PM
macam mana nak upload

bigbrother
22nd February 2009, 09:44 PM
wakakakakkaak... bagi tajuk jer tu... org yg sama.. ciss.. wakakkakaa..
kang dh ckp.. dtg nak mkn nasi lemak je.. hehehhee..

ikelah
22nd February 2009, 09:49 PM
macam mana nak upload

save gambar di photobucket, flickr atau mana mana free photo server. copy address gambar dan paste di sini.

contoh: http://fsfsfshs.com/hdghdggd

mypokcik
22nd February 2009, 09:54 PM
http://i307.photobucket.com/albums/nn317/zainzubir/macro/BukitGasing/IMG_5803b-1.jpg
pic1 1 la best hanty...yg ni seme muka cam baru lepas kena marah dengan guru besar jer

faizzaki
22nd February 2009, 09:55 PM
upload gambar buat mcm ni taip " address link "

aji
22nd February 2009, 10:06 PM
tahniah & syabas kpd boogeyman & semua yang datang
semoga beroleh rahmat & manfaat

pics of the day (untuk bigberrow sahaja ttthehe)

http://farm4.static.flickr.com/3434/3299495057_86b696ed7a.jpg

bigbrother
22nd February 2009, 10:09 PM
tahniah & syabas kpd boogeyman & semua yang datang
semoga beroleh rahmat & manfaat

pics of the day (untuk bigberrow sahaja ttthehe)

http://farm4.static.flickr.com/3434/3299495057_86b696ed7a.jpg

wakakakka.. pic of the day trusssss.. =))

badangperkasa
22nd February 2009, 10:10 PM
tahniah & syabas kpd boogeyman & semua yang datang
semoga beroleh rahmat & manfaat

pics of the day (untuk bigberrow sahaja ttthehe)

http://farm4.static.flickr.com/3434/3299495057_86b696ed7a.jpg

AJI untuk pengetahuan kau, itu yang ke 3... :)


bp

pistOL7
22nd February 2009, 10:14 PM
pelik je brader samosa tu usyar bigbro makan... :))

pedangmujahid
22nd February 2009, 10:17 PM
DApat satu aje...


http://farm4.static.flickr.com/3481/3300218662_3db475b93a.jpg


yang lain semua ko... hhahahah

samosa
22nd February 2009, 10:19 PM
Teramat terima kasih kepada brader 'boogey' as a penganjur, kepada yang belanja nasi lemak, kepada 'bigbrother' yang sudi meminjamkan SB-800 nya sekali dengan instant user guide, kepada 'kingmarul' kawan lama yang rupa-rupanya adalah macro king, kepada 'salina' yang ajar composition dan semualah yang datang tadi. Anda semua memang best. Semua gambar2 kat bawah ni ada bau 'bigbrother' :-). Kalau elok tu ilham datang dari allah.. kalau buruk itu adalah kelemahan beginner seperti saya.. komen anda amat dihargai..

Air yang suci dan menyucikan
http://farm4.static.flickr.com/3557/3300056684_33381f5f8d.jpg

Peluncur Air (Water Striders sedang breakfast semut)
http://farm4.static.flickr.com/3481/3300331928_8a450d68b1.jpg

Lady bug ke ni?
http://farm4.static.flickr.com/3502/3299524959_9f33b3d41b.jpg

Kupu-kupu
http://farm4.static.flickr.com/3491/3300336408_1180806859.jpg

Apa nama...
http://farm4.static.flickr.com/3658/3300358558_96100df82b.jpg

badangperkasa
22nd February 2009, 10:24 PM
Spider ni jatuh dalam sambal nasi lemak, pasal tu dia gelap sket..

http://img25.imageshack.us/img25/9716/img6733.jpg

badangperkasa
22nd February 2009, 10:28 PM
Biasa kita dengar Orang Kurang Upaya (OKU), tadi dapat dapat shoot Semut Kurang Upaya (SKU)
macam ni lah rupanya SKU tu..

http://img25.imageshack.us/img25/5402/img6746.jpg

ikelah
22nd February 2009, 10:40 PM
http://farm4.static.flickr.com/3355/3300324650_641a5747f6.jpg
Guru besar baru sampai dengan GPK. Lens putih tu!

http://farm4.static.flickr.com/3325/3300324280_1408c8db06.jpg
Kena marah oleh Guru Besar sebab tak dan dan makan dulu.


http://farm4.static.flickr.com/3616/3300325156_d0ec1ffbb5.jpg
Makan lagi

red
22nd February 2009, 10:47 PM
Air yang suci dan menyucikan
http://farm4.static.flickr.com/3557/3300056684_33381f5f8d.jpg



sib baik baru pagi tadi ko ambik. kalau tidak, tak de can aku nak menang potocelen.

photobucket lembab la, korang sumbat flickr atau imageshack lagi laju.

ikelah
22nd February 2009, 10:58 PM
http://farm4.static.flickr.com/3352/3299494799_2d44d45e55.jpg
pokcik pulak tergoda. mula mula nasik lemak, lepas tu dengarnya arowana.

http://farm4.static.flickr.com/3409/3299494655_c535dd1c77.jpg
grup 3bravo. malangnya trek di atas bukit tak banyak critters.


http://farm4.static.flickr.com/3435/3299497027_9a870b6b1f.jpg
last pic. khas untuk idola saya

Tak ambil banyak gambar sebab pinjamkan macro lens pada serigala dengan harapan semoga dia tergoda. Hari ini banyak cakap dari ambil gambar.
Tambahan lagi balik cepat sebab di 'kidnap' oleh brother seorang lagi.

Bertuah dapat berjumpa mypokcik buat pertama kali, begitu juga dengan anggota lain yang tak pernah saya jumpa. maklumlah jarang pergi outing. lama jugak tak jumpa sdr badang, heromak, bigbro, salina dan hunty.

Berbahagia berjumpa orang yang lama hilang, kingmarul.

Terkilan tak dapat berjumpa idola dan ikon photography saya en buns.

Terma kasih pada en boogey selaku penganjur. Bila pulak nak anjur sesi macro seberang laut?

ikelah
22nd February 2009, 10:59 PM
sib baik baru pagi tadi ko ambik. kalau tidak, tak de can aku nak menang potocelen.

photobucket lembab la, korang sumbat flickr atau imageshack lagi laju.

http://farm4.static.flickr.com/3557/3300056684_33381f5f8d.jpg

sememangnya..... memang cantik dan kena beri hadiah extra nasik lemak.

bigbrother
22nd February 2009, 11:07 PM
Air yang suci dan menyucikan
http://farm4.static.flickr.com/3557/3300056684_33381f5f8d.jpg



mmg x sia2 aku bg pinjam flash.. mmg luarbiasa ini gambar.. well done !! :ymapplause:

red
22nd February 2009, 11:08 PM
http://img7.imageshack.us/img7/5336/img6686.jpg



untuk 1st time shoot makro, ni dah kira OK sangat dah. bila ambik profile camni, senang nak kontrol DoF.

samosa
22nd February 2009, 11:09 PM
sib baik baru pagi tadi ko ambik. kalau tidak, tak de can aku nak menang potocelen.

photobucket lembab la, korang sumbat flickr atau imageshack lagi laju.

potocelen? apa benda tu bro?

Yaa betul sumbat kat flickr je..

arulz
22nd February 2009, 11:13 PM
bkk thread ni mate tebukak jer...gambo beso2 mendanyer..hahaha

samosa
22nd February 2009, 11:18 PM
mmg x sia2 aku bg pinjam flash.. mmg luarbiasa ini gambar.. well done !! :ymapplause:

Terima kasih bagi pinjam flash dan tunjuk ajar..
Kena kumpul duit nih nak carik flash..

red
22nd February 2009, 11:19 PM
http://i361.photobucket.com/albums/oo52/massskfoto/labah-labahbukitgasing.jpg

Leucauge decorata. cun!

red
22nd February 2009, 11:20 PM
potocelen? apa benda tu bro?

Yaa betul sumbat kat flickr je..


laaa... ko tak kena tarbiyah dgn duta rasmi potocelen ke tadi? tu yg perabiskan nasi lemak 3 bungkus tu.

bigbrother
22nd February 2009, 11:27 PM
laaa... ko tak kena tarbiyah dgn duta rasmi potocelen ke tadi? tu yg perabiskan nasi lemak 3 bungkus tu.

wakakaka.. 2 bungkus je la.. hehehe.. xper.. nanti dia godek2 forum ni.. jumpe la Photo Challenge tu.. hehe.. utk yg terbaru disini >>> http://forum.fotomedia.com.my/showthread.php?t=6808

badangperkasa
22nd February 2009, 11:50 PM
Spider yang ini tersorok bawah daun masa posting tadi..

http://img22.imageshack.us/img22/6989/img6732.jpg

Boogeyman
22nd February 2009, 11:58 PM
Memang ajaib gambar yang diambil semua. Aku dah jemput Red dan emran jadi panel rasmi untuk berikan komen. Tengok apa kata panel nanti.
Aku memang tak berganjak dari ground zero. Balik balik dari bawah tangga.

http://farm4.static.flickr.com/3394/3300638460_1028ba6680.jpg?v=0

Boogeyman
23rd February 2009, 12:10 AM
laaa... ko tak kena tarbiyah dgn duta rasmi potocelen ke tadi? tu yg perabiskan nasi lemak 3 bungkus tu.

Hanty lagi terrer. Dia tapau nasik lemak tu entah berapa bungkus makan nyorok dalam kete dia.

Alarmist
23rd February 2009, 12:11 AM
wahhh
meriahnye
tahniah2 yg berjaya jaya outing ni dgn jayanye

pic of the day tuusss
baru pasan nasik lemak dia lain bungkusan:):)

badangperkasa
23rd February 2009, 12:16 AM
Pagi tadi sifu Azli kata, kalau nak shoot macro focus pada mata subject..
Kalau ada 'eye contact' memang bagus...Ni saja focus kat mata subject..

http://img218.imageshack.us/img218/5517/img6683copy.jpg

badangperkasa
23rd February 2009, 12:18 AM
http://img218.imageshack.us/img218/2388/img6698copy.jpg

badangperkasa
23rd February 2009, 12:19 AM
Antara subject yang popular, tapi tak de mata...

http://img150.imageshack.us/img150/348/img6705.jpg

Boogeyman
23rd February 2009, 12:23 AM
Spider ni jatuh dalam sambal nasi lemak, pasal tu dia gelap sket..

http://img25.imageshack.us/img25/9716/img6733.jpg

Aku suka la gambo ni. DIa punya kaler cun. Lengkali nak shoot, kena celup dulu dalam sambal baru naik kaler. Ni sambal Kg Medan ke Kg Pandan?

badangperkasa
23rd February 2009, 12:30 AM
Aku suka la gambo ni. DIa punya kaler cun. Lengkali nak shoot, kena celup dulu dalam sambal baru naik kaler. Ni sambal Kg Medan ke Kg Pandan?

He he he.... lawak ekk...

lufiahs
23rd February 2009, 01:32 AM
:: simata empat ::
http://farm4.static.flickr.com/3520/3300938190_2c627129ed.jpg
saiz B E S A R (http://www.flickr.com/photos/shaifulzamri/3300938190/sizes/o/)

bortaks
23rd February 2009, 01:35 AM
jelesnye...nasib tak menyebelahi cbb tak leh bkk format RAW dlm pc sy...tapi yg pasti lps ni nak angkat lens makro...ada sapa2 yg nak jual?bleh bg coutation huhuhu...8-}

lufiahs
23rd February 2009, 01:58 AM
:: ntah.apa.apa.ntah ::
http://farm4.static.flickr.com/3652/3301004678_6abf76b815.jpg
saiz B E S A R (http://www.flickr.com/photos/shaifulzamri/3301004678/sizes/o/)

zainzubir
23rd February 2009, 06:40 AM
Hanty lagi terrer. Dia tapau nasik lemak tu entah berapa bungkus makan nyorok dalam kete dia.

hahhaa....salahkan Altanaz bukan hanty eik...Altanaz masukkan beleng dalam keta hanty katanya nakmakan di restoran mamak...tup tup bila turun nampak jer MAju Curry House...terus maju ngoderrr mee mamak....wakakkaka...balik rumahbaru hanty sedar ada byk nasi lemak, sorry to say some dah hampir2 basi...hanty cuba selamatkan dalam perut sebungkus dua....dan 4-5 bungkus kepada pekerja2 car wash sebelah rumah....yg lain2 tu rezeki semut nampaknya.. dah namamya outing serangga dan kengkawannya.. so diorg pun nak rasa nasi lemak tersebut ..:-)

ikelah
23rd February 2009, 08:57 AM
:: simata empat ::
http://farm4.static.flickr.com/3520/3300938190_2c627129ed.jpg
saiz B E S A R (http://www.flickr.com/photos/shaifulzamri/3300938190/sizes/o/)
nice shot!

kaler kurang mengancam kerana tak celup dalam sambal nasik lemak.

mana mata empat? kat belakang tu ada 2 lagi mata kecik. total simata 8.

serigala
23rd February 2009, 09:50 AM
Terima kasih pada Sifu ikelah yg baik budi memberi pinjam macro lens nya kepada saya dan tunjuk ajar tentang marco foto, walau pun tangan saya ni ada goyang sikit..hehehe.. :-) ini lah pengalaman pertama kali guna marco lens utk shoot foto kat dalam hutan.. memeng best, sesiapa yg tak p rugi tau.. Terima kasih juga pada Aunty yg ceria selalu, sudi taja makan tgh hari kat restoren mamak, terima kasih pada abg Badang yg mengenalkan saya di FMDC dan tuju ajarnya tentang camera, terima kasih pada Sifu-sifu, abg2 kakak2 senior, member2 lama dan baru... Happy selalu semua.. Awooooooooo.....:-\":-\":-\"

lufiahs
23rd February 2009, 10:03 AM
nice shot!

kaler kurang mengancam kerana tak celup dalam sambal nasik lemak.

mana mata empat? kat belakang tu ada 2 lagi mata kecik. total simata 8.

| terima kasis...........
| *wahahahahahahahaha* sambal dah kena kidnap by hanty
| patut laa aku halakan lens kat belakang pun dia gerak.... rupanya mata ada kat belakang juga

p/s:
1| terima kasih semula kpd yg membawa nasi lemak dan hanty yg belanja makan + minum dikedai mamak tu
2| terima kasih jua kpd dr. malek kerna dpt juga aku merasa shot dan pegang lensa tilt-shift
3| dan terima kasih pd penganjur + rakan2 semua (bila nak buat lagi??? kat hutan belum ke, hutan endau ke, hutan borneo ke, hutan amazon ke :D )

kingmarul
23rd February 2009, 11:20 AM
ni je dari hamba....
dah berkarat dah semuanya...
baik equip. smpi la ke tuan kamera...
komen la nk komen...
tak kecik ati pun...sbb hatiku mmg dh kecik...

http://img99.imageshack.us/img99/3706/dsc00272z.th.jpg

Firdaus™
23rd February 2009, 11:26 AM
wakakakakkaak... bagi tajuk jer tu... org yg sama.. ciss.. wakakkakaa..
kang dh ckp.. dtg nak mkn nasi lemak je.. hehehhee..

penuh selera tu...timing tepat, moment mahal...wakakakaka

bigbrother
23rd February 2009, 11:28 AM
penuh selera tu...timing tepat, moment mahal...wakakakaka

okla gak. dtg mkn nasi lemak.. dr dok umah tido.. lg berlemak badan.. =))

Firdaus™
23rd February 2009, 11:36 AM
kene sekilo smula....ekekeke
insyaAllah hujung minggu muncul la...thehehe
nak tgk bb punye nim....

kingmarul
23rd February 2009, 11:48 AM
ni lagi...tp lain macam je saiz gambor...

http://img25.imageshack.us/img25/9568/dsc0031s.th.jpg

aqiera
23rd February 2009, 11:54 AM
ucapan tahniah ditujukan kepada boogey kerna berjaya menjayakan aktiviti outing macro buat kali ni... lepas ni kita srh pistol7 plak :))... ucapan terima kasih buat mereka2 yang belanja nasik lemak (ikelah/badang perkasa)... ngan hanty zain belanja makan kat kedai mamak... saya ingat hanty mmng nak bawak balik nasi tu... tunggu ngan tertanya2 gak nak bedal nasik lemak lagi... tahniah juga kepada peserta2 yang baru2 menjinakkan diri dalam macro photography...

ni 2 je hasil dari saya disebabkan kekenyang membedal nasik lemak sbnyk 3 bungkus trus jadik malas dok borak ngan mr boogey/mypokcik/serigala/wan/pistol7 je lah..

http://farm4.static.flickr.com/3509/3301084815_3b183bcf87_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3319/3301084953_4511639dcd_o.jpg

Firdaus™
23rd February 2009, 11:56 AM
ni lagi...tp lain macam je saiz gambor...

http://img25.imageshack.us/img25/9568/dsc0031s.th.jpg

ni kan abm kingmarul...tu tadi abm copy link thumbnail...thehehe
http://img25.imageshack.us/img25/9568/dsc0031s.jpg

norsalina
23rd February 2009, 11:59 AM
ah..marul tu weng tu sbb dh lama tak masuk forum. wakaka...apa dua ketul je marul...tak fight la camni...wakaka

kingmarul
23rd February 2009, 12:00 PM
mekasih firdaus...tu laaa...tepu sgt dh kepala otak ni...
lama tak upload...wakakakaka....
sembunyi bawah meja

kingmarul
23rd February 2009, 12:02 PM
ok salina...sahut cabaran ko...

tungguuuuuuuuuuuuuuuu

Firdaus™
23rd February 2009, 12:03 PM
ah..marul tu weng tu sbb dh lama tak masuk forum. wakaka...apa dua ketul je marul...tak fight la camni...wakaka

thehehe...bese la tu...ai ai...nak tgk dia punya pulak...salah satu bunga dalam kumbang yg banyak....ekekeke

sama² abm king...:)

kingmarul
23rd February 2009, 12:11 PM
ok laa...post balik dr mula.....

http://img3.imageshack.us/img3/8838/dsc00272h.jpg

http://img105.imageshack.us/img105/1875/dsc0031.jpg

http://img9.imageshack.us/img9/267/dsc0032a.jpg

http://img3.imageshack.us/img3/805/dsc0033w.jpg

http://img105.imageshack.us/img105/7282/dsc0037.jpg

ada lagi skit...pasni leee

kingmarul
23rd February 2009, 12:16 PM
ok...last .... ada skit lagi....

http://img105.imageshack.us/img105/7366/dsc0044.jpg

http://img105.imageshack.us/img105/7923/dsc0048.jpg

http://img9.imageshack.us/img9/96/dsc0053.jpg

http://img105.imageshack.us/img105/9691/dsc0056.jpg

http://img9.imageshack.us/img9/5236/dsc00652k.jpg

Firdaus™
23rd February 2009, 12:18 PM
menggeletar lutut tgk abm king punye...
lama tak tgk hasil dia...skali kluar tu dia...smart...thehe

kingmarul
23rd February 2009, 12:34 PM
menggeletar lutut tgk abm king punye...
lama tak tgk hasil dia...skali kluar tu dia...smart...thehe

jgn camtu...ter kedek2 lg nih...

byk dah lupa nieee

norsalina
23rd February 2009, 12:39 PM
ok laa...post balik dr mula.....

http://img3.imageshack.us/img3/805/dsc0033w.jpg

http://img105.imageshack.us/img105/7282/dsc0037.jpg

ada lagi skit...pasni leee


aku suka dua bijik ni. dragon fly tu paling best compo dia. thehehe...ok..esok aku fight. SD tak keluarkan dari kamera pun lagi.

kingmarul
23rd February 2009, 12:58 PM
aku tggu cik salina oiii

;)

samosa
23rd February 2009, 01:19 PM
aku suka dua bijik ni. dragon fly tu paling best compo dia. thehehe...ok..esok aku fight. SD tak keluarkan dari kamera pun lagi.

fuhhhh memang best.. background dia kemas je.. aku pun suka..

All hail the king..

kingmarul
23rd February 2009, 01:45 PM
fuhhhh memang best.. background dia kemas je.. aku pun suka..

All hail the king..

tak da nasik lemak nk kasi la naza oiii...
tp aku suka gmbr titisan embun hang....
lama hg teropong kt situ...
dpt jugak...
tabik....

mr_bun
23rd February 2009, 02:23 PM
oh idola ku kingmarul da mula post... manthoppp!!

samosa nye titis air tu pun manthoppp!!

nasi lemak manthoppp!!!

aik..salina..kad pun xkuar lagi..ape kelasssssssssssssss

Boogeyman
23rd February 2009, 02:31 PM
Lawo lawo gambo korang. Ni baru best macro war. Yang lain lain tu mcm mana? Takkan tengok King Marul punya gambo, SD card trus tersangkut dalam kamera mcm Salina? Aku tgk OTAI datang ramai, 60mm aku trus bagi kat Big Bro, diffuser bagi Salina. Selamats.=))

ikelah
23rd February 2009, 02:37 PM
Lawo lawo gambo korang. Ni baru best macro war. Yang lain lain tu mcm mana? Takkan tengok King Marul punya gambo, SD card trus tersangkut dalam kamera mcm Salina? Aku tgk OTAI datang ramai, 60mm aku trus bagi kat Big Bro, diffuser bagi Salina. Selamats.=))

aku tengok kingmarul ada, dengar mr buns ade, terus pass 60mm aku ke serigala.... ambik jee la gambar school photo.... selamat jugak!

samosa
23rd February 2009, 02:37 PM
tak da nasik lemak nk kasi la naza oiii...
tp aku suka gmbr titisan embun hang....
lama hg teropong kt situ...
dpt jugak...
tabik....

memang lama. sampai mengigil kepala lutut. ekekek. tu yang aku terlepas cerita pasal arowana tu..

kingmarul
23rd February 2009, 02:38 PM
aku tengok kingmarul ada, dengar mr buns ade, terus pass 60mm aku ke serigala.... ambik jee la gambar school photo.... selamat jugak!

ni sorang lagi....
doc...dh takde nasik lemak nk blanja nihhh....

abg boogey oiii....jgn la camtu....
sy budak baru belajorr...

norsalina
23rd February 2009, 03:20 PM
Lawo lawo gambo korang. Ni baru best macro war. Yang lain lain tu mcm mana? Takkan tengok King Marul punya gambo, SD card trus tersangkut dalam kamera mcm Salina? Aku tgk OTAI datang ramai, 60mm aku trus bagi kat Big Bro, diffuser bagi Salina. Selamats.=))


ai ai..ni ayat bakar niii..mentang2 la tak shoot. Sabau je la..

taufiqz
23rd February 2009, 03:35 PM
Outing yang memang menarik. Dah lama tak pergi bersosial camni. Hehe. Sorry la sebab tak dapat join lunch. =)

A big kudos to Boogeyman sebagai organiser.
Thank you kepada sesape yang taja nasik nasik lemak seantero kampung itu.
A big thank you to aqiera sebab pinjamkan diffuser ala gundam.
Thank you jugak kepada bigbrother sebab pinjamkan reynox. Dapat jugak merasa nikmat makro.
Terima kasih jugak tak terhingga kepada semua yang memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada saya. =D

Berikut merupakan gambar cubaan makro saya. Harap dapat C&C dari rerakan sekalian. Ini aja gambar gambar yang ada. Sorry tak dapat tangkap gambar ikan arowana =O

More on my flickr account. http://www.flickr.com/capturescope

http://farm4.static.flickr.com/3131/3303188556_24a4fe15b8.jpg

mr_bun
23rd February 2009, 04:08 PM
ai ai..ni ayat bakar niii..mentang2 la tak shoot. Sabau je la..

aih..takkan sabau je kutt...kasi upload laaa thehehehehe :P

norsalina
23rd February 2009, 04:14 PM
aih..takkan sabau je kutt...kasi upload laaa thehehehehe :P

nanti aku aplod gamba ko kat jambatan nak? ko jgn cakap banyak ek. wakakak..satgi aku kena ban ngn dome. ckp banyak, gambo takdek. wakakaka..

mr_bun
23rd February 2009, 04:24 PM
nanti aku aplod gamba ko kat jambatan nak? ko jgn cakap banyak ek. wakakak..satgi aku kena ban ngn dome. ckp banyak, gambo takdek. wakakaka..

jgn la gituuu..jgn jgnnn.. nak tengok gambar nyamok laaa

http://farm4.static.flickr.com/3446/3300317292_3e2a836231.jpg

zainzubir
23rd February 2009, 04:38 PM
aku tengok kingmarul ada, dengar mr buns ade, terus pass 60mm aku ke serigala.... ambik jee la gambar school photo.... selamat jugak!

ini dua bradik akal panjang!!!...hanty juga ada excuse...hanty beri peluang pada anak hanty si Man shoot...selamaaat...waka akakakaa..ok ok ada skit2 shoot ...tak nak aaar pentipu...mesti ikhlas telus dan footloose) :-t

mr_bun
23rd February 2009, 08:39 PM
yg ni saya shot di bawah bimbingan kingmarul..

pepatung ni tetap setia memberi pose terbaik, tanpa jemu. yg jemu kami2 sbb kena gigit nyamok2 giant


http://i509.photobucket.com/albums/s340/aku_bun/1ldk/1ldk-macro6.jpg

bigbrother
23rd February 2009, 08:52 PM
sape yg x kenal siapa kingmarul.. inilah dia.. juara macro 18ratus tahun dulu.. ni dia sedang mengSMS haiwan2 kt hutan bukit gasing agar dtg mengadap dia nak dtg melawat..

http://farm4.static.flickr.com/3336/3302847687_2df46696e0_o.jpg

bigbrother
23rd February 2009, 09:03 PM
dalam 36 frame.. ini antara yg menjadi dan ok bg aku.. hehehe.. sbb silap bawak film asa 100 plak.. susah nk dptkan speed laju.. so byk shot 1/15 1/10.. byk jd penyakit parkinson.. hehe..

http://farm4.static.flickr.com/3605/3303677728_969be197a9.jpg

badangperkasa
23rd February 2009, 09:27 PM
http://img9.imageshack.us/img9/267/dsc0032a.jpg



Terpesona tengok yang ni... Mata kaler biru you...
Abams King nanti jangan lupa ajar saya shoot macamni..

bp

bigbrother
23rd February 2009, 10:00 PM
satu lagi.. tah ape2 tah.. bebola air..

http://farm4.static.flickr.com/3639/3302848155_32fc1e43f4.jpg

bigbrother
23rd February 2009, 10:04 PM
Setitis embun dalam lilitan... rasanya salina ada version yg lagi cun meletop tebabom...

http://farm4.static.flickr.com/3562/3303678290_9b2886f337.jpg

bigbrother
23rd February 2009, 10:07 PM
insect on flower

http://farm4.static.flickr.com/3368/3302848647_3f203f404a.jpg

bigbrother
23rd February 2009, 10:10 PM
dan.. yg penghabisan skali dr aku utk sesi outing bukit gasing ini..

eye of the dragon fly... sekian sahaja.. berjumpe lagi di episod akan dtg..
http://farm4.static.flickr.com/3589/3303678868_53d4931c7d.jpg

mr_bun
23rd February 2009, 10:38 PM
xberapa sharp...sindrom goyang goyang..

tapi saya suka moment nih.. spider tgh menyulam.. :D

http://farm4.static.flickr.com/3362/3302929331_5f2cf613ea_o.jpg

z[lan]j
23rd February 2009, 10:55 PM
Uwaaaa :-(
eden tak tau nok uplod gambo guane?
gambo dah uplod kat flickr tp tu jela yg "terbaeks"
lain sume...hmmphhh! geram jerk tgk gambo korang.

tolong-tolong laa komen2..sy terkial2 lagi ngn makro nih...

mr_bun
23rd February 2009, 11:06 PM
tekan all sizes kat flickr tu..
pastu copy link gambar

make sure type

link gambar

z[lan]j
23rd February 2009, 11:12 PM
Orait...mekasih en. bun...

kepada sume, mintak tolong komen, mintak tolong ajar..


http://farm4.static.flickr.com/3625/3303867876_b8e8d913f5.jpg

z[lan]j
23rd February 2009, 11:15 PM
ade lagii

http://farm4.static.flickr.com/3472/3303867868_09f834650e.jpg

z[lan]j
23rd February 2009, 11:16 PM
yang ni lassttt...


http://farm4.static.flickr.com/3622/3303867858_99644064d9.jpg

bigbrother
23rd February 2009, 11:31 PM
zlan.. hang kena copy link gambar yg size medium sket.. ni besaq sgt..

lufiahs
24th February 2009, 12:02 AM
:: lalat apa-apa je ::
http://farm4.static.flickr.com/3408/3303236963_f3bc9c0fe6.jpg
saiz B E S A R (http://www.flickr.com/photos/shaifulzamri/3303236963/sizes/o/)

:: belalang lalang ::
http://farm4.static.flickr.com/3663/3303242335_336fbba7e6.jpg
saiz B E S A R (http://www.flickr.com/photos/shaifulzamri/3303242335/sizes/o/)

:: lelabah ::
http://farm4.static.flickr.com/3601/3304077086_36c3a552c5.jpg
saiz B E S A R (http://www.flickr.com/photos/shaifulzamri/3304077086/sizes/o/)

:: baby siput ::
http://farm4.static.flickr.com/3651/3304081760_4be058b9a1.jpg
saiz B E S A R (http://www.flickr.com/photos/shaifulzamri/3304081760/sizes/o/)
*teknik anti-panning terpaksa digunakan utk shot siput ini

Boogeyman
24th February 2009, 12:12 AM
Sebenarnya aku sempat jugak curi shoot 3 keping gambar makro sebelum bagi lens kepada Big Brother. Diffuser je yang tak de.
Shoot 3 keping tapi hok ni je lighting tak keras sangat tanpa tacing paper tapi still nampak highlights di kepak.

Ni Dragonfly dari keluarga Libellulidae. Memang berpuntal lidah nyebutnya. Genus dan spesis tak pasti.
Mulanya disangka tengah makan walaupun ragu ragu sebab Dragonfly makan serangga terbang kecil je, takkan boleh angkut sebesar tu. Bila balik rumah, tgk balik shot ni baru perasan benda tu sarung Larva dia. Dragon fly ni tak lari terbang walau orang datang shoot beriya bukan sebab dia ralik makan tapi sebab dia tengah tunggu kepak dia kering untuk boleh terbang.
Sesiapa yang sempat shoot imej ni, simpan molek-molek sebab ini antara rare shot bila melibatkan dragonfly. Lebih rare daripada ni ialah kalau dapat shoot masa dia tengah keluar daripada sarung Larvae. Untuk tu kena datang awal lagi sekitar jam 6 atau 7 pagi.

http://farm4.static.flickr.com/3434/3299861565_e497b7e2e2_o.jpg

zainzubir
24th February 2009, 12:16 AM
Hanty amat kecewa dengan internet line yg macam siput khinzir ni..

ok nih sedikit dulu dari hanty..

Inilah ikelah yang diterbangkan khas dari Kuantan, kelihatan amat serious dalam memberi briefing nya..juga yang mensponsor nasi lemak kg pandan...terima kasih
[IMG]http://img19.imageshack.us/img19/7322/img6623pw5.jpg (http://img19.imageshack.us/my.php?image=img6623pw5.jpg)

Ini pula "Boogeyman" cum organiser outing macro yang mendapat sambutan hangat luarrrr biasa..tahniah dan syabas!!
http://img22.imageshack.us/img22/7715/img6646hg5.jpg (http://img22.imageshack.us/my.php?image=img6646hg5.jpg)

Pokcik selaku Naib Presiden FMDC memeriahkan lagi outing yang telah dirancang..dan secara bergurau pokcik memaklumkan hadir kerana "nasi lemak"..apa2 pun terima kasih sponsor mineral water
http://img11.imageshack.us/img11/9739/img6644kv6.jpg (http://img11.imageshack.us/my.php?image=img6644kv6.jpg)

lufiahs
24th February 2009, 12:17 AM
:: sibur-sibur ::
http://farm4.static.flickr.com/3561/3304083940_f1a1293e60.jpg
saiz B E S A R (http://www.flickr.com/photos/shaifulzamri/3304083940/sizes/o/)

:: labah bokei ::
http://farm4.static.flickr.com/3090/3303261139_819c554a6c.jpg
saiz B E S A R (http://www.flickr.com/photos/shaifulzamri/3303261139/sizes/o/)

:: umpan arowana ::
http://farm4.static.flickr.com/3592/3304094120_e0fb2a161f.jpg
saiz B E S A R (http://www.flickr.com/photos/shaifulzamri/3304094120/sizes/o/)

:: mata-mata ::
http://farm4.static.flickr.com/3112/3304105716_6f30ffb31c.jpg
saiz B E S A R (http://www.flickr.com/photos/shaifulzamri/3304105716/sizes/o/)

:D sambil layan lagu mohram

lufiahs
24th February 2009, 12:23 AM
:: simata 4/8 ::
http://farm4.static.flickr.com/3461/3304110622_33de1827e1.jpg
saiz B E S A R (http://www.flickr.com/photos/shaifulzamri/3304110622/sizes/o/)

:: langau oren dari kamera oren ::
http://farm4.static.flickr.com/3374/3303285305_3e3df50e02.jpg
saiz B E S A R (http://www.flickr.com/photos/shaifulzamri/3303285305/sizes/o/)

:D tgh berangan shot macro pakai mamiya

zainzubir
24th February 2009, 12:26 AM
Telah hanty katakan dari dulu lagi..outing FMDC ini bukan setakat perkongsian ilmu, malahan mengeratkan silaturrahim antara kita..sebagai bukti Kingmarul yang lama menghilang diri dan menyertai outing setelah sekian lama menyepi amat tidak sangka akan berjumpa kawan lama setelah lebih 6 tahun terputus hubungan...aaar...apalagi bertukau2 enpon number ler mereka berdua...samoa ke samosa eik kawan kingmarul ni??maaf hanty ni slow skit...

http://img16.imageshack.us/img16/9693/img6665hp7.jpg (http://img16.imageshack.us/my.php?image=img6665hp7.jpg)

z[lan]j
24th February 2009, 12:30 AM
zlan.. hang kena copy link gambar yg size medium sket.. ni besaq sgt..


hehehe..setel

zainzubir
24th February 2009, 12:51 AM
isk..manyak lagi ni...ni satu imej sebelum beradu... betapa asyik students baru mendengar penjelasan dari Boogey..
http://img18.imageshack.us/img18/195/img6662se5.jpg (http://img18.imageshack.us/my.php?image=img6662se5.jpg)

Firdaus™
24th February 2009, 01:54 AM
http://img11.imageshack.us/img11/9114/img6626rn6.jpg (http://img11.imageshack.us/my.php?image=img6626rn6.jpg)

ini lah saudara lufiahs a.k.a shaifulzamri :) pengguna sony dslr :)

faizzaki
24th February 2009, 02:04 AM
Lagi wajah -wajah baru FMDC

http://img11.imageshack.us/img11/406/img6610bd8.jpg (http://img11.imageshack.us/my.php?image=img6610bd8.jpg)



ni saya la :P

bortaks
24th February 2009, 03:38 AM
http://img13.imageshack.us/img13/1068/img6608ia9.jpg (http://img13.imageshack.us/my.php?image=img6608ia9.jpg)

huah 1000X...8-}

ikelah
24th February 2009, 08:30 AM
Lagi wajah -wajah baru FMDC

http://img13.imageshack.us/img13/1068/img6608ia9.jpg (http://img13.imageshack.us/my.php?image=img6608ia9.jpg)



lawar sesungguh, sila beri tunjuk ajar.

ikelah
24th February 2009, 08:37 AM
j;271213']Orait...mekasih en. bun...

kepada sume, mintak tolong komen, mintak tolong ajar..


http://farm4.static.flickr.com/3625/3303867876_b8e8d913f5.jpg

nak komen banyak, monitor notebook ni kurang baik, personally saya suka gambar ni...cantik water droplets tu dan copo yang menarik. mungkin reflection agak kuat yang menjejaskan daya tarikan yang lebih.

ikelah
24th February 2009, 08:42 AM
Telah hanty katakan dari dulu lagi..outing FMDC ini bukan setakat perkongsian ilmu, malahan mengeratkan silaturrahim antara kita..sebagai bukti Kingmarul yang lama menghilang diri dan menyertai outing setelah sekian lama menyepi amat tidak sangka akan berjumpa kawan lama setelah lebih 6 tahun terputus hubungan...aaar...apalagi bertukau2 enpon number ler mereka berdua...samoa ke samosa eik kawan kingmarul ni??maaf hanty ni slow skit...

http://img16.imageshack.us/img16/9693/img6665hp7.jpg (http://img16.imageshack.us/my.php?image=img6665hp7.jpg)

saya setuju dengan hanty, tapi apasal bila teringat klingmarul, saya teringat burung raja udang.

z[lan]j
24th February 2009, 08:46 AM
Lagi dan lagi wajah2 baru FMDC

http://img19.imageshack.us/img19/8163/img6649rq1.jpg (http://img19.imageshack.us/my.php?image=img6649rq1.jpg)

Ini dari matahari belum naik sehingga matahari terik tak siap2 diffuser..begitu gigih sekali..syabas lan!!(juga ahli baru FMDC)
http://img18.imageshack.us/img18/6383/img6673ay1.jpg (http://img18.imageshack.us/my.php?image=img6673ay1.jpg)

see...kengkawan lain dah 18 km menghilang masuk hutan...lan masih tekun memodify diffusernya....cuba citer skit lan apa masalah probelem nya pada kami semua...:-)
http://img12.imageshack.us/img12/9793/img6655ef8.jpg (http://img12.imageshack.us/my.php?image=img6655ef8.jpg)


problemnyer? diffuser tu tak penah wujud pon seblum nih.hahaha aritu pinjam et aqiera n attach skali ngn raynox...jadi, gwe ngga tahu pnjg diffusernyaaa..adjust2, modify2, last2..ke tapak pelupusan diffuser =))

altanaz
24th February 2009, 09:26 AM
Assalamualaikum semua... saya lambat sikit nak upload gambo hehehe... gambo ada empat jer... yg ok sikit... yg lain hancur...

http://i79.photobucket.com/albums/j130/dilqie/DSC_6224.jpg
http://i79.photobucket.com/albums/j130/dilqie/DSC_6233.jpg
http://i79.photobucket.com/albums/j130/dilqie/DSC_6236.jpg
http://i79.photobucket.com/albums/j130/dilqie/DSC_6234.jpg

ok... saya tak bole lama-lama bukak internet ni... nanti kena warning letter... (rule baru kat opis huhuhu)

kingmarul
24th February 2009, 09:59 AM
Terpesona tengok yang ni... Mata kaler biru you...
Abams King nanti jangan lupa ajar saya shoot macamni..

bp

nk blajo apa nye bang badang oiii...

blasah je....thehehehe...
nnti kita outing lg....

bigbro : tima kaseh perkenalkn aku...thehehe...malu seyyy...
byk2 gmbr...gmbr tu paling sharp....hensem gak mamat tu...wakakakka

emran
24th February 2009, 10:00 AM
http://img105.imageshack.us/img105/7282/dsc0037.jpg


uiskkk.. dapat tiger beetle... spesis nie mmg ade kat bukit gasing jek.. tempat lain tak jumpe lagik... dan dia super sensitive (kalau giraffe weevil sensitif.. nie 5x lagi sensitif!... ).. bestnyaa... hehe

kingmarul
24th February 2009, 10:04 AM
uiskkk.. dapat tiger beetle... spesis nie mmg ade kat bukit gasing jek.. tempat lain tak jumpe lagik... dan dia super sensitive (kalau giraffe weevil sensitif.. nie 5x lagi sensitif!... ).. bestnyaa... hehe

laaaa....ye ke en emran...
adeh...punya la lama dia posing...
3 kali snap jeee.....
maleh nk shoot byk2....
kalau tau ni spesies malu....habis 4gb

Boogeyman
24th February 2009, 10:08 AM
j;271213']Orait...mekasih en. bun...

kepada sume, mintak tolong komen, mintak tolong ajar..


http://farm4.static.flickr.com/3625/3303867876_b8e8d913f5.jpg

Saya pun suka gambar ni. Kalau betul sangkaan saya ni guna built in flash ditepek tracing paper kecik je, gambar ni memang hebat. Angle cun, titik air buat jadi dramatik, bokeh lawa. Yang tak berapa suka hanya kawasan gelap tu je sikit.
Kita tengok apa kata emran dan Red pula nanti.

norsalina
24th February 2009, 11:09 AM
#1. titis embun yg big bro tak puas hati..thehe

http://farm4.static.flickr.com/3633/3304830733_56d9d7f6d8_o.jpg

norsalina
24th February 2009, 11:10 AM
#2. tangkap gambar ni sbb teringat kat doc ali.

http://farm4.static.flickr.com/3624/3304831061_69605cf31c_o.jpg

norsalina
24th February 2009, 11:12 AM
#3. Yg ni tatau apa nama pokok dia

http://farm4.static.flickr.com/3395/3304831187_5224f97065_o.jpg

norsalina
24th February 2009, 11:13 AM
#4. pattern in nature..

http://farm4.static.flickr.com/3594/3305659588_a916228836_o.jpg

norsalina
24th February 2009, 11:13 AM
#5.

http://farm4.static.flickr.com/3407/3304831507_00b7f493f4_o.jpg

norsalina
24th February 2009, 11:14 AM
#6. damselfly paling glamer that day

http://farm4.static.flickr.com/3657/3305659814_e930f6f4d4_o.jpg

norsalina
24th February 2009, 11:15 AM
#7. "Petite Dragon"

http://farm4.static.flickr.com/3567/3304831649_1a86160afa_o.jpg

norsalina
24th February 2009, 11:16 AM
#8. labah2 sakit perut

http://farm4.static.flickr.com/3332/3305659950_e82ea2c985_o.jpg

norsalina
24th February 2009, 11:17 AM
#9. belalang sakit mata kena lampu denyar

http://farm4.static.flickr.com/3502/3304831771_14d8dae9d2_o.jpg

norsalina
24th February 2009, 11:18 AM
#10. another damselfly. Ade damselfly albino ke?

http://farm4.static.flickr.com/3133/3304831825_cfabc24f2c_o.jpg

norsalina
24th February 2009, 11:19 AM
#11. apa benda nama ni emran?

http://farm4.static.flickr.com/3375/3304831893_4ccfe17695_o.jpg

norsalina
24th February 2009, 11:20 AM
#12. hoverfly khas utk azli. thehe

http://farm4.static.flickr.com/3390/3304831963_7534788256_o.jpg

norsalina
24th February 2009, 11:21 AM
#13. my personal favourite.

http://farm4.static.flickr.com/3133/3304832035_ee6d2b1df5_o.jpg

norsalina
24th February 2009, 11:22 AM
#14. last. sebelum balik haritu..

http://farm4.static.flickr.com/3427/3305660382_2680acfca0_o.jpg

thanks Boogey bagi pinjam diffuser. memang best la diffuser letak "tahi hidung" warna biru tu. Wakakaka

emran
24th February 2009, 11:33 AM
#11. apa benda nama ni emran?

http://farm4.static.flickr.com/3375/3304831893_4ccfe17695_o.jpg

flatidae nymph

kingmarul
24th February 2009, 11:51 AM
flatidae nymph

nama pun ujung2 tu cam shortcut utk nyampah....
mmg nyampah amik gmbr dia ni...
dh la susah nk dpt lite,body putih camtu plak...

senang cite...aku x terrerrr...
huhuhu

kingmarul
24th February 2009, 11:53 AM
#12. hoverfly khas utk azli. thehe

http://farm4.static.flickr.com/3390/3304831963_7534788256_o.jpg

aku suka kompo ko yg nih....
nmpk suci gitu...
thehehehe

norsalina
24th February 2009, 11:53 AM
masking marul...masking. hahaha. takpun lenkali HDR kan je benda tu. wakakaka.

kingmarul
24th February 2009, 11:59 AM
masking marul...masking. hahaha. takpun lenkali HDR kan je benda tu. wakakaka.

masking tape tau la aku....
wakakaka....

>> kredit to doc. malek yg bg kami blasah lens2 ngan body D3 anda aritu...mmg best....
>> kredit jgk utk hantie yg menaja sistem pemakanan saya aritu n kawan2....tak kesah la dia
nk bw balik nasik lemak belen tuuu.....tapi nasi goreng ayam saya berperisa hangit....
tak caya tanya heromak....
apapun...alhamdulillahhhhh....amin....syukran2....

pedangmujahid
24th February 2009, 12:01 PM
aduss..... terbeliak mata tengok hasil-hasil yang cantik..... nak kena menuntut lagi ni

Boogeyman
24th February 2009, 12:14 PM
#12. hoverfly khas utk azli. thehe

http://farm4.static.flickr.com/3390/3304831963_7534788256_o.jpg
Salina dah mengganas. Dia kata topeng, King kata suci, aku kata seksi. Entahlah...sekarang baru aku faham apa Ikelah maksudkan bila kata kerbau di Tasik Maninjau bermata seksi. =))

kingmarul
24th February 2009, 12:30 PM
http://farm4.static.flickr.com/3390/3304831963_7534788256_o.jpg

http://img4.imageshack.us/img4/60/salina2.jpg

ko jgn marah aku...tp rs sayang plak bila tgk background dull...
so apa kata kita bg fresh skit....
sapa yg x suka...x pa laa...cuma nk idupkam skit kt menatang tuuu...thehhehe

zainzubir
24th February 2009, 12:38 PM
imej korang yg hanty dan anak hanty amik hanty retains dlm topik lama...malas aar ganggu topik serious kat sini kang Red dan emran banned hanty...wakakkakaka PEACE PEACE!!!

*tunggu eik...hanty pun ada shoot macro menatang kecik2 ni..tak der masa lagi nak cropped...wkakakkaka///crop jgn tak crop...

norsalina
24th February 2009, 12:40 PM
heheh..macih marul. aku lupa pulak klu macro boleh je nak vividkan sket kaler dia. bukan ade skintone pon nak kena jaga. theheh...macih..macih..

kingmarul
24th February 2009, 01:03 PM
heheh..macih marul. aku lupa pulak klu macro boleh je nak vividkan sket kaler dia. bukan ade skintone pon nak kena jaga. theheh...macih..macih..

aku juz syer....sama2 nuntut kasi advanceeee

bigbrother
24th February 2009, 01:03 PM
dah bole tutup dh thread ni..

zainzubir
24th February 2009, 01:23 PM
dah bole tutup dh thread ni..

ni kes dengki ngan hanty ni 8-x nanti aar jgntotop dulu......

aqiera
24th February 2009, 01:54 PM
#13. my personal favourite.

http://farm4.static.flickr.com/3133/3304832035_ee6d2b1df5_o.jpg

warghhhhhhh... gambo2 cam ni che' carik... visit laie skali lah minggu ni kalo takde kojo...

Boogeyman
24th February 2009, 02:00 PM
warghhhhhhh... gambo2 cam ni che' carik... visit laie skali lah minggu ni kalo takde kojo...

Aku pun suka gambar tu tapi tak nak cakap. Minggu ni aqiera la buatkan seruan.

z[lan]j
24th February 2009, 02:40 PM
nak komen banyak, monitor notebook ni kurang baik, personally saya suka gambar ni...cantik water droplets tu dan copo yang menarik. mungkin reflection agak kuat yang menjejaskan daya tarikan yang lebih.

mekacheh..tapi mmg nasib baik la..
tak expect pon syder tu naik kat situ..
mule2 takde ape pon, saje nk amik droplets..snap2.
alih2 dier muncul..tu yg lambat sampei kene tinggal hehehe..
sori yek..sian korang.

copo tuh hape?ke composition?
nnti komen2 laa yerk mcmane nak improve teknik..
sy try nak dptkan mate die..asyik kene block ngn duri2 jerk.
tu jelaa terbaik

z[lan]j
24th February 2009, 06:55 PM
Saya pun suka gambar ni. Kalau betul sangkaan saya ni guna built in flash ditepek tracing paper kecik je, gambar ni memang hebat. Angle cun, titik air buat jadi dramatik, bokeh lawa. Yang tak berapa suka hanya kawasan gelap tu je sikit.
Kita tengok apa kata emran dan Red pula nanti.

\\m/
hehe! thnx bro boogey bg tracing paper, jasemu dikenang. tapi mase amik gambo nih tak pakai tracing paper. saya pakai plastik putih balut barang. taktau laa ape name dier (seperti digune oleh ketua kelas pada diffuser die) .double layer ditepek kat built-in flash. susah sket nak mengfokus sbb mf.pakai universal integrated zoomlengan.

soklan pasai backgroung: better background gelap ka? or full colour background ka? or depends on subject?

soklan pasai magnification value: sy pakai 50mm+12mm et+raynox 250..brape magnification die? mcmane nk tau?

Boogeyman
24th February 2009, 07:06 PM
j;271381']\\m/
hehe! thnx bro boogey bg tracing paper, jasemu dikenang. tapi mase amik gambo nih tak pakai tracing paper. saya pakai plastik putih balut barang. taktau laa ape name dier (seperti digune oleh ketua kelas pada diffuser die) .double layer ditepek kat built-in flash. susah sket nak mengfokus sbb mf.pakai universal integrated zoomlengan.

soklan pasai backgroung: better background gelap ka? or full colour background ka? or depends on subject?

soklan pasai magnification value: sy pakai 50mm+12mm et+raynox 250..brape magnification die? mcmane nk tau?

Maksud aku belah kiri tu tetiba gelap buat aku tertanya tanya. Soklan pasal kira kira berapa magnification value rasanya ada dlm tutorial emran. Aku tak berapa reti bab tu.

red
24th February 2009, 07:27 PM
http://farm4.static.flickr.com/3133/3304832035_ee6d2b1df5_o.jpgpada pandangan saya, the best photo so far.

good background, DoF, angle and story.

red
24th February 2009, 07:30 PM
#3. Yg ni tatau apa nama pokok dia

http://farm4.static.flickr.com/3395/3304831187_5224f97065_o.jpg

very appealing. the colour and lighting are just nice.

Boogeyman
24th February 2009, 07:31 PM
pada pandangan saya, the best photo so far.

good background, DoF, angle and story.

Aku dah agak dah. Red memang teruja pada tahap mengeletik kalau nampak gambo Spider makan Odonata.

red
24th February 2009, 07:35 PM
Assalamualaikum semua... saya lambat sikit nak upload gambo hehehe... gambo ada empat jer... yg ok sikit... yg lain hancur...

http://i79.photobucket.com/albums/j130/dilqie/DSC_6224.jpg




ok... saya tak bole lama-lama bukak internet ni... nanti kena warning letter... (rule baru kat opis huhuhu)

angle memang cun habis, story memang best. ni Leucauge decorata betina ni. slet kontras kurang dan kaler tak timbul. ni lighting punya hal la, kalau dapat sidelight dari kanan atau bawah patut boleh jadi best.

cara nak improve: jom outing lagi. :D

red
24th February 2009, 07:36 PM
Aku dah agak dah. Red memang teruja pada tahap mengeletik kalau nampak gambo Spider makan Odonata.


hehe.. spider 1, odonata 0.

red
24th February 2009, 07:43 PM
xberapa sharp...sindrom goyang goyang..

tapi saya suka moment nih.. spider tgh menyulam.. :D

http://farm4.static.flickr.com/3362/3302929331_5f2cf613ea_o.jpg

Ni Leucauge sp. (maknanya genus Leucauge tapi species tak tahu). nak ambik spider kat web memang leceh terutamanya kalau ada angin. gambar cam ni memang perlukan kesabaran yg tinggi, lagi pulak kalau si minah ni bergerak2 memanjang.

sedikit highlight kat abdomen tu kacau, especially sebab kena kat tempat kritikal- spinneret (lubang keluarkan benang). andaikata exposure dapat lebih tepat, boleh paparkan benang kuar dari spinneret pergi ke kaki masa dia mengait!

pape pun, ni memang gambar yg cun dan susah nak dapat perfect terutamanya tanpa peralatan yg khusus untuk makro.

aqiera
24th February 2009, 07:48 PM
cara nak improve: jom outing lagi. :D

amacam bro red organize... bleh saya folo :D

red
24th February 2009, 07:49 PM
Sebenarnya aku sempat jugak curi shoot 3 keping gambar makro sebelum bagi lens kepada Big Brother. Diffuser je yang tak de.
Shoot 3 keping tapi hok ni je lighting tak keras sangat tanpa tacing paper tapi still nampak highlights di kepak.

Ni Dragonfly dari keluarga Libellulidae. Memang berpuntal lidah nyebutnya. Genus dan spesis tak pasti.
Mulanya disangka tengah makan walaupun ragu ragu sebab Dragonfly makan serangga terbang kecil je, takkan boleh angkut sebesar tu. Bila balik rumah, tgk balik shot ni baru perasan benda tu sarung Larva dia. Dragon fly ni tak lari terbang walau orang datang shoot beriya bukan sebab dia ralik makan tapi sebab dia tengah tunggu kepak dia kering untuk boleh terbang.
Sesiapa yang sempat shoot imej ni, simpan molek-molek sebab ini antara rare shot bila melibatkan dragonfly. Lebih rare daripada ni ialah kalau dapat shoot masa dia tengah keluar daripada sarung Larvae. Untuk tu kena datang awal lagi sekitar jam 6 atau 7 pagi.

http://farm4.static.flickr.com/3434/3299861565_e497b7e2e2_o.jpg

memang calon untuk liga super!

tu laaaa orang suruh datang awal kul 7 tak moh. nak gak bangun matahari meninggi. kan dah tak dapat shoot dia kuar sarung. kalau bangun pagi boleh la dapat shot cam ni (iklan jap):

http://farm4.static.flickr.com/3530/3287923624_7c89ab277a_o.jpg

red
24th February 2009, 07:51 PM
amacam bro red organize... bleh saya folo :D

hehe... saya ni pengikut je dan tukang sorak. tekong besar tu boogey dan emran.

red
24th February 2009, 07:58 PM
j;271213']Orait...mekasih en. bun...

kepada sume, mintak tolong komen, mintak tolong ajar..


http://farm4.static.flickr.com/3625/3303867876_b8e8d913f5.jpg

kalau dari segi identification, susah nak dapat maklumat drp gambar ni pasal tak nampak jelas formasi mata, pattern badan dan formasi kaki.

dari segi lain, gambar ni sememangnya menarik pasal nampak cam dia tengah merangkak. kebanyakan gambar lain subjeknya cam duk statik je sambil posing sakan. yg ni lak ada unsur motion yg mana agak jarang dapat dirakam dalam dunia makro.

lighting pun bagus sebab dapat elakkan background yg belah hitam yg mana akan tenggelamkan tone gelap spider tu ie abdomen dia.

ps. ye ke dia tengah merangkak?

ikelah
24th February 2009, 08:00 PM
#5.

http://farm4.static.flickr.com/3407/3304831507_00b7f493f4_o.jpg

apasal baru ni nampak gambar ni!
love the green and black. andaikata waterdroplet tu kasar sikit....

ikelah
24th February 2009, 08:03 PM
#7. "Petite Dragon"

http://farm4.static.flickr.com/3567/3304831649_1a86160afa_o.jpg
very artistic, cuma mata silau sikit.

kalau position photographer ke kiri sikit jadi guana?

red
24th February 2009, 08:03 PM
sape yg x kenal siapa kingmarul.. inilah dia.. juara macro 18ratus tahun dulu.. ni dia sedang mengSMS haiwan2 kt hutan bukit gasing agar dtg mengadap dia nak dtg melawat..

http://farm4.static.flickr.com/3336/3302847687_2df46696e0_o.jpg

gambar ni melihatkan subjek agak keliru namun background cukup bagus. satu2nya subjek makro yg menggunakan talifon bimbit, jadi ni kira gambar rare gak la.

Boogeyman
24th February 2009, 08:07 PM
hehe... saya ni pengikut je dan tukang sorak. tekong besar tu boogey dan emran.

Red buat mcm revision je la Sabtu nanti. Pakat jumpa je di Bkt Gasing tu jam berapa. Red tu kalau ajak shoot malam ok je tapi nak shoot pagi kena pujuk skit. Tu pasal aku tak dapat dapat shoot dragin fly keluar sarung.=))

red
24th February 2009, 08:14 PM
..

http://farm4.static.flickr.com/3509/3301084815_3b183bcf87_o.jpg



kurang lighting, syok kalau dapat side lighting dari kiri. background agak kacau so kena kasi terang sikit atau gelap terus. bila ada belang2 hijau yg mencantas spider tu, gambar jadi kurang cun.

frame web dia tu agak samar2 tapi kira ok la, boleh kenal spider ni duk kat web. effort yg bagus, lepas ni next outing boleh improve lagi.

red
24th February 2009, 08:29 PM
Red buat mcm revision je la Sabtu nanti. Pakat jumpa je di Bkt Gasing tu jam berapa. Red tu kalau ajak shoot malam ok je tapi nak shoot pagi kena pujuk skit. Tu pasal aku tak dapat dapat shoot dragin fly keluar sarung.=))

buat night outing ok gak tu... tapi kena biasakan dgn daylight macro dulu sebab bila malam sangat susah nak dapat fokus. cabaran dia berganda2. nanti la dalam 2-3 bulan lagi boleh la buat bila semua dah selesa dgn makro ni.

aqiera
24th February 2009, 08:38 PM
buat night outing ok gak tu... tapi kena biasakan dgn daylight macro dulu sebab bila malam sangat susah nak dapat fokus. cabaran dia berganda2. nanti la dalam 2-3 bulan lagi boleh la buat bila semua dah selesa dgn makro ni.

malam no hal nye.. menatang aktif sket... kita fokus pakai torchlight tak bleh ke??? senang sket nak focus pkai AF....kita tunggu serigala nye laporan dari bilik berita yang tlah didiskusi ngan mypokcik & mrboogey tuk next outing...

aqiera
24th February 2009, 08:42 PM
kurang lighting, syok kalau dapat side lighting dari kiri. background agak kacau so kena kasi terang sikit atau gelap terus. bila ada belang2 hijau yg mencantas spider tu, gambar jadi kurang cun.

frame web dia tu agak samar2 tapi kira ok la, boleh kenal spider ni duk kat web. effort yg bagus, lepas ni next outing boleh improve lagi.

tq... segala komentar akan diambil kira pada sessi outing akan datang.... lepas ni layan off camera flash plak...

ambo_az
24th February 2009, 09:21 PM
beh aarrr...gambau pon cun2!!!

z[lan]j
24th February 2009, 09:38 PM
kalau dari segi identification, susah nak dapat maklumat drp gambar ni pasal tak nampak jelas formasi mata, pattern badan dan formasi kaki.

dari segi lain, gambar ni sememangnya menarik pasal nampak cam dia tengah merangkak. kebanyakan gambar lain subjeknya cam duk statik je sambil posing sakan. yg ni lak ada unsur motion yg mana agak jarang dapat dirakam dalam dunia makro.

lighting pun bagus sebab dapat elakkan background yg belah hitam yg mana akan tenggelamkan tone gelap spider tu ie abdomen dia.

ps. ye ke dia tengah merangkak?

ok. terima kasih bg komen membina. nnti next outing sy cube fokuskn kat mate n keseluruhan badannye.

yup. die tgh merangkak but in very slow motion. pada satu mase tu die stop kat droplet n wat gaye ape tah...ke atas ke bawah. main air kot?sayang tak dpt motion tuh.

z[lan]j
24th February 2009, 09:54 PM
Maksud aku belah kiri tu tetiba gelap buat aku tertanya tanya. Soklan pasal kira kira berapa magnification value rasanya ada dlm tutorial emran. Aku tak berapa reti bab tu.

flash tak kesampaian kot? sbb pakai built-in flash. nmpk gaye kene ngangkat flash jugak gamaknyer..hmmmm /:)

ikelah
24th February 2009, 10:00 PM
j;271419']ok. terima kasih bg komen membina. nnti next outing sy cube fokuskn kat mate n keseluruhan badannye.

yup. die tgh merangkak but in very slow motion. pada satu mase tu die stop kat droplet n wat gaye ape tah...ke atas ke bawah. main air kot?sayang tak dpt motion tuh.

detailnye penerangan gaya merangkak tu, gaya dia buat tu dia kata, "nak skodeng aku buang air ke?"

pertanyaan en red mungkin dia ingat spider buat slalom atau lompat kijang. ;)

mr_bun
24th February 2009, 10:19 PM
dah 2 tahun lebih beli macro lens, tapi rasanye masa outing bkt gasing first time utilize betul2 lens tu...
and baru faham cara2 nak diffuse flash dgn praktikal & berkesan.

lepas ni agak2 bosan, bkt gasing lah nampaknye...heheheh sbb dekat :D

arulz
24th February 2009, 10:38 PM
sib baik baru pagi tadi ko ambik. kalau tidak, tak de can aku nak menang potocelen.

photobucket lembab la, korang sumbat flickr atau imageshack lagi laju.

gmbr ni edit eh?? hehehe..mane dtg kilat2 tu?

mr_bun
24th February 2009, 10:53 PM
rasanya spesis spider ni byk di macro kan...senang nak jumpa kut?

http://i509.photobucket.com/albums/s340/aku_bun/1ldk/1ldk-macro8.jpg

zainzubir
25th February 2009, 01:21 AM
aar..tepi tepi kasik chance ngan hanty post imej ntah apa2 hanty pulop....semua boleh beri komen membina...:-w

masa skolah dulu cikgu pesan ngan hanty, kalau tak tahu jawab soklan jgn tinggalkan kertas kosong jer...so hanty try shoottak jadi , jadi tukar imej macro dgn "seni"..yg ni takyah komen lah sebab ia hasil seni..wakakkaka

Ini Salina lah punya hei...dia suh hanty try shoot...hanty dah kabo dah yang bershape pun susah nikan lagi menatang ni...
http://img14.imageshack.us/img14/2055/img5889oy1.jpg (http://img14.imageshack.us/my.php?image=img5889oy1.jpg)

ni pula kira last minute image lah..dah nak balik menatang ni timbul celah2 batu..nak tak nak hanty shoot gak....dah namanya blasah..terpaksa ler hanty jadikan "hasil seni"...
http://img18.imageshack.us/img18/7735/img5924th2.jpg (http://img18.imageshack.us/my.php?image=img5924th2.jpg)

ok sat lagi hanty serious skit..hanty akan haplod apa yg hanty perolehi..hanty nak gi toilet jap eik...(baru terbangun dari tido aaar..)

eOne
25th February 2009, 01:34 AM
http://farm4.static.flickr.com/3319/3301668563_cc953b5522_o.jpg

hanty.. dah load...komen sikit...

zainzubir
25th February 2009, 01:38 AM
Menatang ni kigher subject ketama hanty di Bkt Gasing aar...kigher boleh masuk book of record aar cenggitu..

http://img16.imageshack.us/img16/308/img5866cj8.jpg (http://img16.imageshack.us/my.php?image=img5866cj8.jpg)

hanty terbayang jika hanty jadi mangsa menatang ni..apa akan jadi eik?
http://img19.imageshack.us/img19/6264/img5872oq1.jpg (http://img19.imageshack.us/my.php?image=img5872oq1.jpg)

ni kat mana hantyfocus pun tak tau aaar..
http://img22.imageshack.us/img22/3935/img5880sk0.jpg (http://img22.imageshack.us/my.php?image=img5880sk0.jpg)

zainzubir
25th February 2009, 01:45 AM
Yang ni paling lama hanty cuba nakshoot..ni jer yang boleh org kata nak ekseng skit ngan Red...tu pun ntah apa2..nyampah aaar macro photographing ni...
http://img13.imageshack.us/img13/6200/img5883db0.jpg (http://img13.imageshack.us/my.php?image=img5883db0.jpg)

ni hanty berpanas2 nak cuba shoot..jadi ke ni??
http://img22.imageshack.us/img22/3527/img5899ac6.jpg (http://img22.imageshack.us/my.php?image=img5899ac6.jpg)

imej sama but from different angle
http://img24.imageshack.us/img24/5782/img5900fp7.jpg (http://img24.imageshack.us/my.php?image=img5900fp7.jpg)

zainzubir
25th February 2009, 01:56 AM
menatang ni buat hanty kompiuuusss..(kalau dia duduk diam camner ghuppa dia eik?)...dah tak yah bagi tahu,I know..sensor kotor..brapa kali nak anto service centre daa...

http://img9.imageshack.us/img9/9485/img5901rx6.jpg (http://img9.imageshack.us/my.php?image=img5901rx6.jpg)

dia tgh ngait ni...
http://img25.imageshack.us/img25/423/img5903xp0.jpg (http://img25.imageshack.us/my.php?image=img5903xp0.jpg)

ni tengah brunch kot..
http://img25.imageshack.us/img25/7031/img5912ic5.jpg (http://img25.imageshack.us/my.php?image=img5912ic5.jpg)

zainzubir
25th February 2009, 02:03 AM
ok terakhir dari hanty

agak2 masuk PC leh menang moto tak Red..tajuk dia pertelohan..
http://img9.imageshack.us/img9/5172/img5917xl6.jpg (http://img9.imageshack.us/my.php?image=img5917xl6.jpg)

imej sama tapi menatang ni yg ubah position....tima kasih pada bigbro dia yg discover menatang ni..senang skit kije hanty tak yah sesusah cari...:-)
http://img7.imageshack.us/img7/2174/img5919kz6.jpg (http://img7.imageshack.us/my.php?image=img5919kz6.jpg)

ni selalu dapat/jumpa tapi imej tak pernahnya senonoh ...apsal eik???
http://img21.imageshack.us/img21/9387/img5921pb2.jpg (http://img21.imageshack.us/my.php?image=img5921pb2.jpg)

zainzubir
25th February 2009, 02:11 AM
ni aci ke post sini??hanty geram lah lihat kulat2 kat Bkt Gasing..nak gi lagi..kulat ada yg hitam, ada yg oren...beautiful

http://img11.imageshack.us/img11/8507/img5886vn0.jpg (http://img11.imageshack.us/my.php?image=img5886vn0.jpg)

zainzubir
25th February 2009, 02:15 AM
Lagi kulat
http://img17.imageshack.us/img17/9073/img5871bk0.jpg (http://img17.imageshack.us/my.php?image=img5871bk0.jpg)

http://img18.imageshack.us/img18/7949/img5893xw2.jpg (http://img18.imageshack.us/my.php?image=img5893xw2.jpg)

zainzubir
25th February 2009, 02:41 AM
Hanty teringin bebeno nak lihat hasil shot ni...hanty perhatikan lama gak...gigih betul peserta tu mencuba...
http://img24.imageshack.us/img24/2820/img6670dv6.jpg (http://img24.imageshack.us/my.php?image=img6670dv6.jpg)

ikelah
25th February 2009, 08:12 AM
Yang ni paling lama hanty cuba nakshoot..ni jer yang boleh org kata nak ekseng skit ngan Red...tu pun ntah apa2..nyampah aaar macro photographing ni...

ni hanty berpanas2 nak cuba shoot..jadi ke ni??
http://img22.imageshack.us/img22/3527/img5899ac6.jpg (http://img22.imageshack.us/my.php?image=img5899ac6.jpg)

imej sama but from different angle
http://img24.imageshack.us/img24/5782/img5900fp7.jpg (http://img24.imageshack.us/my.php?image=img5900fp7.jpg)
very nice..... pandai leucauge ni jaga telur/sarangnya.

love the diagonals in the second image.

red
25th February 2009, 08:54 AM
Yang ni paling lama hanty cuba nakshoot..ni jer yang boleh org kata nak ekseng skit ngan Red...tu pun ntah apa2..nyampah aaar macro photographing ni...


ni hanty berpanas2 nak cuba shoot..jadi ke ni??
http://img22.imageshack.us/img22/3527/img5899ac6.jpg (http://img22.imageshack.us/my.php?image=img5899ac6.jpg)

imej sama but from different angle
http://img24.imageshack.us/img24/5782/img5900fp7.jpg (http://img24.imageshack.us/my.php?image=img5900fp7.jpg)

Tylorida sp. Bagus gambar ni, menunjukkan dia jaga sarang. shadow kat gambar kedua tu cantik dan menampakkan sarang dia tersorok. DoF control pun ok. aaaa? hanty yg ambik??? tak mungkin....

red
25th February 2009, 09:05 AM
Menatang ni kigher subject ketama hanty di Bkt Gasing aar...kigher boleh masuk book of record aar cenggitu..



hanty terbayang jika hanty jadi mangsa menatang ni..apa akan jadi eik?


ni kat mana hantyfocus pun tak tau aaar..
http://img22.imageshack.us/img22/3935/img5880sk0.jpg (http://img22.imageshack.us/my.php?image=img5880sk0.jpg)

gambar ni cam fokus lari je. composition dan angle dah cun. lighting pun ok. tapi blur2 dan noise bertepek. ingatkan canon x de noise.

red
25th February 2009, 09:17 AM
ok terakhir dari hanty

agak2 masuk PC leh menang moto tak Red..tajuk dia pertelohan..
http://img9.imageshack.us/img9/5172/img5917xl6.jpg (http://img9.imageshack.us/my.php?image=img5917xl6.jpg)





saya suka angle dan lighting gambar ni. masalah paling besar ialah mata tak in focus. hanty kena berlatih dapatkan mata dia sharp. cara yg saya guna ialah hanya menggunakan 1 AF point dan lock kat mata natang tu.

ni tak leh menang moto no. hanty kena hantar gambar kucing ijab-qabul.

norsalina
25th February 2009, 10:20 AM
mekasih komen red. i feel the very semangat one! wakaka



very artistic, cuma mata silau sikit.

kalau position photographer ke kiri sikit jadi guana?

hehe..dah habis pusing kat situ dah. kira yg tu lah shot yg paling puas hati. takpe, next outing sy perbaiki lagi. tq ikelah.

lufiahs
25th February 2009, 10:28 AM
Hanty teringin bebeno nak lihat hasil shot ni...hanty perhatikan lama gak...gigih betul peserta tu mencuba...
http://img24.imageshack.us/img24/2820/img6670dv6.jpg (http://img24.imageshack.us/my.php?image=img6670dv6.jpg)

hehehehehehe..... ada gak org yg duk perati aku yek *malunyer...........................*

tapi hanty punya pasal.... tak pe. rasa2nya inilah hasilan shot tersebut; menatang ntah.apa.apa.ntah!

http://farm4.static.flickr.com/3348/3307414291_39aeee55b2.jpg
saiz B E S A R (http://www.flickr.com/photos/shaifulzamri/3307414291/sizes/o/)
p/s: itu kotak sunkist mmg best; hidup oren!

zainzubir
25th February 2009, 10:56 AM
thanks lufiah...hidup oren!!!:-)

red:tak leh masuk PC eik??nyampah aar kalau hanty ada jer yg boleh dan tidak boleh..tak nak kawan!!!

samosa
25th February 2009, 11:45 AM
gmbr ni edit eh?? hehehe..mane dtg kilat2 tu?

errr.. saya edit dengan meng-crop-kan gambar tu..
kilat2 tu mungkin dari flash..

Boogeyman
25th February 2009, 02:37 PM
Hari ni last load untuk penilaian akhir oleh emran dan Red sebelum memilih 3 gambar terbaik outing lepas.
Ada lagi ke yang belum hapload? Saper nak buat upset simpan imej terbaik for the last mcm Red selalu buat kat aku tu sekarang boleh la dah.
Saper menang, dia organize next outing. Setuju? Saper no 2, dia belanja nasik lemak. No 3 belanja air tapi nak teh tarik la plak.

kingmarul
25th February 2009, 05:27 PM
gambar ni melihatkan subjek agak keliru namun background cukup bagus. Satu2nya subjek makro yg menggunakan talifon bimbit, jadi ni kira gambar rare gak la.

cet!!!!!!!!!

red
25th February 2009, 11:54 PM
Pada penilaian saya, ini peberet untuk outing kali ni.

Pingat emas: Salina. Tahniah, sila organize next outing.

#13. my personal favourite.

http://farm4.static.flickr.com/3133/3304832035_ee6d2b1df5_o.jpg

cam yg cakap dulu, gambar ni mempunyai banyak ciri yg menarik- lighting yg sekata, DoF yg mencukupi, fokus kena, tak gegar dan tak de shadow/highlight yg terlalu ketara. Moment yg dirakam juga cantik, well framed dan angle pun cun. kita dapat lihat jelas ceritanya tanpa perlu banyak penjelasan. namun saya lebih suka kalau dapat shot pada jarak yg lebih rapat agar nampak taring spider tu terbenam kat damselfly.

ini antara keseronokan makro- kita dapat merakamkan aksi survival binatang tanpa perlu pergi ke afrika sambil pikul bazooka 800mm nak kejar cheetah. sepanjang masa ada je aksi menarik yg berlaku di mana2, cuma tunggu kita berada di tempat dan masa yg sesuai.

red
25th February 2009, 11:59 PM
Pingat perak dikalungkan pada z[lan]j (http://www.fotomedia.com.my/forum/member.php?u=8121). Sila tunaikan tanggungjawab anda pada outing seterusnya.


j;271213']Orait...mekasih en. bun...

kepada sume, mintak tolong komen, mintak tolong ajar..


http://farm4.static.flickr.com/3625/3303867876_b8e8d913f5.jpg

Keunikan gambar ni terletak pada motion yg dibayangkan oleh spider tu. Background tu membayangkan cam spider tu duk bawah spotlight jadi tumpuan viewer akan ke arah spider. Titisan air menunjukkan betapa kecik spider tu dan menambah unsur harmoni.

DoF dan lighting boleh diperbaiki lagi agar gambar nampak lebih detail dan tajam.

red
26th February 2009, 12:20 AM
Pingat gangsa jatuh kat riba samosa. tak nak teh tarik, next outing bawak root bir.




Air yang suci dan menyucikan
http://farm4.static.flickr.com/3557/3300056684_33381f5f8d.jpg



reflection kat titisan air tu memang cun. kelompok daun tu plak cam muat ngam2 je kat dalam air. good color redention and well compose.

kena repair next time: tangkai blur, highlight kat air dan noise.

sekian, selesai saya menjadi juri jemputan. harap maaf jika ada komen yg menyinggung. juga saya memang tak dapat nak komen semua gambar pasal byk sangat. boogey pun bukannya upah nasi lemak kat juri. memang tak aci.

pada peminat dan yg baru menceburi makro ni, boleh menilai kembali hasil anda dan bandingkan dgn hasil rakan lain. memang tak nak banding kit lens dgn macro lens tapi equipment bukan segalanya. gambar salina tu bukannya macro sangat pun, tu pakai 50mm pun boleh.

sebelum kita pergi next outing (bergantung pada salina), apa kata rujuk balik thread tutorial makro yg emran dah buat tu. banyak kita boleh belajar kat situ. juga boleh dapatkan inspirasi dgn merujuk gambar2 makro yg bersepah kat bilik makro tu. kalau nak kenal jenis spider, rujuk kat link bawah signature saya.

buttet
26th February 2009, 12:29 AM
ini dah jeles nie tapi lens aku kena servis masa nie kalau idah joint :(( :((

Boogeyman
26th February 2009, 01:39 AM
Terima kasih kepada Red kerana telah membuat pemilihan ranking dan juga memberikan komen terperinci ke atas 3 imej pilihan beliau untuk outing macro safari Bukit Gasing.
Tahniah kepada Salina kerana gambarnya menjadi feveret Red dan dengan itu melayakkan diri untuk menganjurkan outing seterusnya. Memang gambar tu feveret saya juga. Hatinya yang terbakar bila kita kutuk SD cardnya tersangkut tu memang menyambar-nyambar. Hebat.
Tahniah kepada zlanj ( apa susoh benor nick ni?) kerana walaupun terkial-kial sampai orang dah nak balik baru siap diffuser tetapi berjaya merakamkan imej yang meraih tempat ke 2 dan jadi penaja nasik lemak.
Tahniah kepada samosa dengan imej titisan airnya yang hebat cun melecun dan seterusnya mendapat penghormatan menaja teh tarik/root bir.
Tak tau la macam mana korang nak buat. Cari la co sponser ke. Aku hari tu cari Ikelah sebagai full sponser nasi lemak.
Tahniah kepada semua yang bukan sahaja menyertai dan memeriahkan outing ni tetapi juga rajin post gambar untuk memeriahkan forum.

Emran belum dapat buat komen sebab dia rasanya belum sampai rumah lepas TT bersama tadi. Kita tunggu apa kata dia pulak.

zainzubir
26th February 2009, 06:41 AM
okay dah boleh simpan macro lens!! kita shoot photo race lak pulop hujung minggu ni...jom jom..diorg kejau challenges kita kejau mereka pula disetiap check point!!!

*elleh salina tu tak heranlah kalau menang...kalau hanty yg menang emas korang mmg patut heran!!hahahhaaa

ambo_az
26th February 2009, 07:53 AM
tahniah kepada pemenang pilihan red...(salina lps ni jgn lupa banja mc D kalau datang kontan)...dan tahniah jugak kepada organiser dan peserta2 lain kerna berjaya mengadakan outim ni... (hati ni meronta2 nk pegi tp apakan daya:(()

pistOL7
26th February 2009, 08:21 AM
tahniah kepada cik keta wangi,zlanj dan samosa...
mmg gambo 'menangkap'
dah dapat emas tu, bole la belanja arowana barang sekilo dua...thehehehe

ikelah
26th February 2009, 08:50 AM
tahniah pada salina, zlanj dan samosa!

tahniah pada penganjur dan juri dan juru ramah mesra! barulah saya faham teknik ramah mesara, di kanan saya adalah samosa.

takkan penganjur tak sediakan hadiah? kalau setakat kad SD tu tak mahal mana juga. ;)

Bagus juga shoot photo race hujung minggu ni seperti saranan hunty.

Boogeyman
26th February 2009, 09:43 AM
tahniah pada salina, zlanj dan samosa!

tahniah pada penganjur dan juri dan juru ramah mesra! barulah saya faham teknik ramah mesara, di kanan saya adalah samosa.

takkan penganjur tak sediakan hadiah? kalau setakat kad SD tu tak mahal mana juga. ;)

Bagus juga shoot photo race hujung minggu ni seperti saranan hunty.

Hanty organize la plak thread photo chase untuk kejar peserta photorace tuh. Boleh kurus ni ngejor orang.

badangperkasa
26th February 2009, 09:55 AM
Tahniah diucapkan kepada semua pemenang pingat... Walau acara ini diadakan secara 'suka-suka', saya harap secara tidak langsung kita semua menimba ilmu macro photography dan mendapat menafaat daripadanya, selain mendapat kenalan baru.

Sebelum saya terlupa, memandangkan ramai yang bercerita tentang arowana tapi tak dapat melihatnya. Ini lah arowana yang dapat saya shoot di anak sungai Hutan Pendidikan Bukit Gasing tempohari. Pasal tu la 'Datuk' tu beriya-iya sangat bercerita pasal arowana hari tu... Kah kah kah...

http://img7.imageshack.us/img7/6245/silverarowana7.jpg

Terimakasih juga pada sifu-sifu makro yang datang dan menjadi organiser serta 'mentor' dalam outing ini terutamanya Encik Azmizan (BOOGEY), Dr Azmi (IKELAH), Kingmarul, AzliIsmail dan lain2.

Kalau ada salah dan silap atau terkasar bahasa sepanjang outing kelmarin.. Saya mohon kemaafan.

bp

norsalina
26th February 2009, 10:03 AM
alhamdulillah. thanks red & rakan2 semua. sebenarnya gambar tu adalah shot pertama dari dua peluang. lepas shot dua kali, spider tu lari, sy tunggu dia tak datang2 balik. jadi pesanan penaja adalah, gunakan peluang anda sebaik mungkin. Ia mungkin tidak datang berkali-kali. hehehe.

oleh kerana minggu ni (28 feb) ade photorace, outing makro yg seterusnya akan ditangguhkan ke minggu depan. tetapi, minggu depan(7-10 mac) saya pula akan ke padang, indonesia. Sy mohon jasa baik zlanj utk organize outing, atau kita tangguh saja ke minggu berikutnya iaitu 14 atau 15 mac. tempat akan ditentukan kelak.

mcm mana pendapat ajk nasik lemak?

poyo betul ayat aku. wakakak

Boogeyman
26th February 2009, 10:19 AM
alhamdulillah. thanks red & rakan2 semua. sebenarnya gambar tu adalah shot pertama dari dua peluang. lepas shot dua kali, spider tu lari, sy tunggu dia tak datang2 balik. jadi pesanan penaja adalah, gunakan peluang anda sebaik mungkin. Ia mungkin tidak datang berkali-kali. hehehe.

oleh kerana minggu ni (28 feb) ade photorace, outing makro yg seterusnya akan ditangguhkan ke minggu depan. tetapi, minggu depan(7-10 mac) saya pula akan ke padang, indonesia. Sy mohon jasa baik zlanj utk organize outing, atau kita tangguh saja ke minggu berikutnya iaitu 14 atau 15 mac. tempat akan ditentukan kelak.

mcm mana pendapat ajk nasik lemak?

poyo betul ayat aku. wakakak

Memang poyo ayat tu tapi sebagai johan, nak cakap macam mana pun kira orait.
" Ya Buk" "Siap Buk".

samosa
26th February 2009, 10:56 AM
Terima kasih sebab memilih gambar air tu untuk pingat gangsa.. secara jujur kalau disuruh buat sekali lagi shot gambar macam tu saya tak pasti bole buat lagi ke tak.
Banyak lagi kena belajar dari abang2 dan kakak2 semua.

Sokong lah photorace team 15 nanti yeah.. kalau kami menang, next macro outing bukan saja teh tarik atau root bir.. tongkat ali, kopi jantan, etc semua ada.. ekekek team mate pon tak kenal lagi nih..

mr_bun
26th February 2009, 11:05 AM
wooo kongratulasi kepada pemenang2 moto

gambar mmg mantap2!!!
nasi lemak pun tak kurang hebat!! memantapkan perut2 kami

looking foward to next macro outing..yehhhaaa

zainzubir
26th February 2009, 11:41 AM
di kanan saya adalah samosa.

;)

Bagus juga shoot photo race hujung minggu ni seperti saranan hunty.

haaaa...itu tujuannya..sampai lah ni mesti igt siapa sebelah kanan anda hari tu...org tua2 kata tak igt semua takper at least igt sebelah kita siapa..ha ahha...actually hanty sediakan 3 games ice-breaking utk hari tu...tapi matahari dah naik, organiser dah berpeluh2...jadi satu game pun dah ok ler tu..next time kita main game baru sebagai ice-breaking session...kalau hanty hidup lagi aaar..=))

jom shoot photo race!!!

ikelah
26th February 2009, 12:32 PM
Tahniah diucapkan kepada semua pemenang pingat... Walau acara ini diadakan secara 'suka-suka', saya harap secara tidak langsung kita semua menimba ilmu macro photography dan mendapat menafaat daripadanya, selain mendapat kenalan baru.

Sebelum saya terlupa, memandangkan ramai yang bercerita tentang arowana tapi tak dapat melihatnya. Ini lah arowana yang dapat saya shoot di anak sungai Hutan Pendidikan Bukit Gasing tempohari. Pasal tu la 'Datuk' tu beriya-iya sangat bercerita pasal arowana hari tu... Kah kah kah...

http://img7.imageshack.us/img7/6245/silverarowana7.jpg

Terimakasih juga pada sifu-sifu makro yang datang dan menjadi organiser serta 'mentor' dalam outing ini terutamanya Encik Azmizan (BOOGEY), Dr Azmi (IKELAH), Kingmarul, AzliIsmail dan lain2.

Kalau ada salah dan silap atau terkasar bahasa sepanjang outing kelmarin.. Saya mohon kemaafan.

bp

Yer ke arowana bukit gasing? macam arowana dr jamal je.

samalah saya en wan aka badangperkasa. semoga cepat sembuh dan jaga lah makanan. kalau untuk makanan tambahan cadangan nutritionist nanti kita cerita lain di kuantan. kita buat kenduri dengan geng kuantan. kalau hunty nak join, rasanya tak boleh sebab kena organise team untuk shoot peserta photorace seperti saranan en boogey.

emran
26th February 2009, 12:40 PM
saya belum sempat nak post komen lagi... harapnya petang nanti dapat post.. agak kesibukan sedikit.. maaf yekk... nanti saya post

kingmarul
26th February 2009, 12:44 PM
tahniah pemenang medal2 sekelaian.....

**pada member baru kita ikut shoot makro dan
yg tgh men'surf' sambil lepak skang ni kt
Restoran Indah Maju,OKR...kalau terbaca ayat ni,
bawak2 la pandang kiri kanan...wakakkaka...

badangperkasa
26th February 2009, 01:16 PM
tahniah pemenang medal2 sekelaian.....

**pada member baru kita ikut shoot makro dan
yg tgh men'surf' sambil lepak skang ni kt
Restoran Indah Maju,OKR...kalau terbaca ayat ni,
bawak2 la pandang kiri kanan...wakakkaka...

Rasa2 macam tau je saper dia tu....

z[lan]j
26th February 2009, 01:18 PM
Terima kasih sebab memilih gambar air tu untuk pingat gangsa.. secara jujur kalau disuruh buat sekali lagi shot gambar macam tu saya tak pasti bole buat lagi ke tak.
Banyak lagi kena belajar dari abang2 dan kakak2 semua.

Sokong lah photorace team 15 nanti yeah.. kalau kami menang, next macro outing bukan saja teh tarik atau root bir.. tongkat ali, kopi jantan, etc semua ada.. ekekek team mate pon tak kenal lagi nih..

Yaaaa...AFUNDI 015

z[lan]j
26th February 2009, 01:24 PM
Pingat perak dikalungkan pada z[lan]j (http://www.fotomedia.com.my/forum/member.php?u=8121). Sila tunaikan tanggungjawab anda pada outing seterusnya.



Keunikan gambar ni terletak pada motion yg dibayangkan oleh spider tu. Background tu membayangkan cam spider tu duk bawah spotlight jadi tumpuan viewer akan ke arah spider. Titisan air menunjukkan betapa kecik spider tu dan menambah unsur harmoni.

DoF dan lighting boleh diperbaiki lagi agar gambar nampak lebih detail dan tajam.

haaa? mekaseh byk2..tak sangke lak..baru 2kali join outing.flash takdok, diffuser tak jadi, et pinjam n baru angkat raynox. byk lagi saya taktau n perlu blaja..Mekaseh bagi tunjuk ajar. Silala ajar lagi..hehe

z[lan]j
26th February 2009, 01:40 PM
alhamdulillah. thanks red & rakan2 semua. sebenarnya gambar tu adalah shot pertama dari dua peluang. lepas shot dua kali, spider tu lari, sy tunggu dia tak datang2 balik. jadi pesanan penaja adalah, gunakan peluang anda sebaik mungkin. Ia mungkin tidak datang berkali-kali. hehehe.

oleh kerana minggu ni (28 feb) ade photorace, outing makro yg seterusnya akan ditangguhkan ke minggu depan. tetapi, minggu depan(7-10 mac) saya pula akan ke padang, indonesia. Sy mohon jasa baik zlanj utk organize outing, atau kita tangguh saja ke minggu berikutnya iaitu 14 atau 15 mac. tempat akan ditentukan kelak.

mcm mana pendapat ajk nasik lemak?

poyo betul ayat aku. wakakak

Haha..Bunyi mcm ikut skema jawapan jerk. Nk ikut skema jawapan gak la. 7/8mac aku ke ulu yam tolong abg aku kemas umah. Pada pendpt aku, 14/15mac mungkin ramei yg balik kg sbb musim cuti skolah. Begitu jg 21/22 mac. Disbbkn aku seorang yg kureng terorganize (nak bangun pagi gi bukit gasing pun liat semacam), pilihan terbaik utk organize outing adalah pihak penaja tehtarik/root beer. Sy mintak jasa baik beliau.

aqiera
26th February 2009, 01:49 PM
perghhhh.. ramainya alasan... :))

norsalina
26th February 2009, 02:38 PM
#15. Morphing

http://img23.imageshack.us/img23/3161/73789109.jpg

norsalina
26th February 2009, 02:45 PM
#16. weaving

http://img7.imageshack.us/img7/1058/48340946.jpg

thehe..sori. perabis stok.

emran
26th February 2009, 02:55 PM
Keputusan ini tidak akan mengubah pengacaraan outing akan datang oleh norsalina / zlanj yek.. hehhe.. yang red punya diguna pakai sebab die post dulu.. 8-}

Gold

http://farm4.static.flickr.com/3557/3300056684_33381f5f8d.jpg
saya memilih imej nie utk gold atas beberapa faktor..
PROS

yang pertama imejnya sharp..
kedua reflection di dalam air pun sharp ...
komposisi juga menarik...
bila nak amik gambar air embun nie.. antara challenge die adalah nak elakkan reflection flash.. samosa berjaya menggunakan reflection kepada advantage die di mana reflectionnya keluar bintang.. menambah seri kepada gambar..
DOF nya pada hemat saya sudah memadai kepada kawasan air embun sahaja..

CONS yang boleh diperbaiki

noise iso agak kelihatan...samada samosa guna iso tinggi atau semasa amik terlalu under menyebabkan noise keluar semasa post processing


PERAK
http://farm4.static.flickr.com/3625/3303867876_b8e8d913f5.jpg
PROS

imejnya unik.. spider bersama embun pagi
komposisi juga menarik...
DOF memadai

CONS yang boleh diperbaiki

kalau dapat lebihkan sket active space di depan spider mungkin boleh dapat molek lagi rasanya
kalau dapat DOF yang lebih besar..


GANGSA
http://farm4.static.flickr.com/3133/3304832035_ee6d2b1df5_o.jpg
PROS

dari segi teknikal rasanya ini gambar terbaik..
DOF amat luas
sharpness bagus..tiada kesan oversharp..
aksi yang best

CONS yang boleh diperbaiki

mungkin komposisi boleh dipertingkatkan dengan mengambil gambar dari beberapa angle lain


GANGSA JUGA
http://img3.imageshack.us/img3/805/dsc0033w.jpg
PROS

dari segi kompo ini antara terbaik

CONS yang boleh diperbaiki

gambar sedikit dull kerana background yang dull.. tapi nie kebanyakan masa di luar kawalan kita... ikut rezeki...


cerita di sebalik pemilihan... sebenarnya penin juga nak memilih gambar-gambar nie... kalau dari segi teknikal.. saya akan pilih norsalina.. kalau dari segi kompo.. saya akan pilih kingmarul.. kalau dari segi cerita.. zlanj /norsalina .. kalau dari segi artistik. mungkin samosa .. last last saya susun jek lah ikut naluri saya... :D

SAGUHATI dan FINALIS


http://img23.imageshack.us/img23/3161/73789109.jpg
-gambar nie lambat upload.. :P

http://farm4.static.flickr.com/3408/3303236963_f3bc9c0fe6.jpg
-comey lalat nie..focus sharp.. tapi pada hemat saya kaler ade sket vivid lah.. jadi kurang natural

http://farm4.static.flickr.com/3481/3300331928_8a450d68b1.jpg
-bagus gambar nie..sharp.. kene focus.. dof pun ok

http://i361.photobucket.com/albums/oo52/massskfoto/pepatung4bukitgasing.jpg
-detail yang bagus & pencahayaan yang sama rata.. tapi white balancenya betul ker? macam sedikit warm..

http://img7.imageshack.us/img7/2174/img5919kz6.jpg
-saya lagi minat kalau gambar bee hanty yang potrait tue dapat fokus.... yang ini pun ok.. kene latih dapatkan fokus..

http://img105.imageshack.us/img105/7282/dsc0037.jpg
-tiger beetle.. serangga yang sensitif.. susah nak tangkap gambar die nie.. fokus ada lari sket...

http://farm4.static.flickr.com/3515/3300095040_e280050f22.jpg
-menarik gambar nie walaupun taknampak mata spidernya..

#disclaimer - sume komen-komen adalah pandangan peribadi saya jek yek berdasarkan pengalaman yang seciput dalam dunia makro nie.. mungkin betul mungkin tak betul dan semestinya debatable sbb seni adalah subjektif.. the art of seeing tak sama.. kita sama-sama belajar yek..

Boogeyman
26th February 2009, 02:56 PM
#15. Morphing

http://img23.imageshack.us/img23/3161/73789109.jpg

Pergh! Ni dah boleh jadi ADUN berganda Bukit Gasing.
OK lah, ko organize outing 2 kali.
Orang dah terlentang kalah, dia penyet-penyetkan lagik.

ikelah
26th February 2009, 03:55 PM
Pergh! Ni dah boleh jadi ADUN berganda Bukit Gasing.
OK lah, ko organize outing 2 kali.
Orang dah terlentang kalah, dia penyet-penyetkan lagik.

memang hebat dan luar biasaaaaaaa. macam mana boleh tak perasan gambar yang susah dapat ni, angle pun bagus.

samosa
26th February 2009, 04:50 PM
j;271777']Haha..Bunyi mcm ikut skema jawapan jerk. Nk ikut skema jawapan gak la. 7/8mac aku ke ulu yam tolong abg aku kemas umah. Pada pendpt aku, 14/15mac mungkin ramei yg balik kg sbb musim cuti skolah. Begitu jg 21/22 mac. Disbbkn aku seorang yg kureng terorganize (nak bangun pagi gi bukit gasing pun liat semacam), pilihan terbaik utk organize outing adalah pihak penaja tehtarik/root beer. Sy mintak jasa baik beliau.

Errrr.. apa kata hang, salina dan aku buat satu diskusi tertutup untuk plan next macro outing kita. bagi depa semua suspen.. aku nak organize sendiri memang tak reti.. takut jadi outing lain pulak.. heheh..

zainzubir
26th February 2009, 04:58 PM
yahooooooooooo...terpilih dalam finalist....jom saper nak makan satay mlm ni jom!!! apa cebik2??igt mudah ke masuk finalist ni???

dith
26th February 2009, 05:19 PM
yahooooooooooo...terpilih dalam finalist....jom saper nak makan satay mlm ni jom!!! apa cebik2??igt mudah ke masuk finalist ni???

Saya tak cebik pon. Memang gambo wasp bertelur tu cun habis. I loike! ......nak satay arnab special 20 cucuk boleh?

Boogeyman
26th February 2009, 05:25 PM
yahooooooooooo...terpilih dalam finalist....jom saper nak makan satay mlm ni jom!!! apa cebik2??igt mudah ke masuk finalist ni???


Gambar Hanty tu memang cun tapi dah tak jadi blastography la dah. Precision shot tu. Malam ni satay di mana? Kita datang betul kang?

ikelah
26th February 2009, 06:37 PM
yahooooooooooo...terpilih dalam finalist....jom saper nak makan satay mlm ni jom!!! apa cebik2??igt mudah ke masuk finalist ni???

saya memang tak puas hati dengan pengadil, sepatutnya gambar wasp ni menjadi johan.

satay kambing 20 cucuk....

mr_bun
26th February 2009, 07:55 PM
yahooooooooooo...terpilih dalam finalist....jom saper nak makan satay mlm ni jom!!! apa cebik2??igt mudah ke masuk finalist ni???


pada saya, hanti zen tetap juara keseluruhan..

pstt..satey arnab 20cucuk?

heroMak
26th February 2009, 11:33 PM
aik, dah kuar result eh? dah tau sapa dapat emas? olooo...ketinggalan airasia betul la heromak ni huhuhu...

banyak alasan bleh bagi ni kenapa tak uplod gambo..heheheh... Nikonian yang tegar disuruh bawah lens cap calculator tu, for sure la gugup dan gigil kan?

Dua perkara yang saya best amat Outing ni.

1. Saya dah lama tak outing ramai2 gini. Jumpa pulak orang yang dah lama tak jumpa. Dan yang tak pernah jumpa pun bleh jumpa. Kagum dengan komitmen smua yang hadir dan cuba hadir... (rugi aa tak jumpa aji tapi nasib baik pokcik ada)

2. Outing ni saya consider satu proses yang saspen. Kenapa? Sebab masa amik gambo, khusyuk dan diam je smer (kacuali En. Badang yang bertanya tip nak kasi arowana dapat gout tu la). TAPI, bila kuar gambo, tak sangka yang terkial2 dan diam khusyuk tu, diorang punya gambo..perghhh! Saya terkejut gak bila mereka2 yang claim diorang tu baru dlm macro bleh kuar gambo yang buleh disusun berdekatan ngan gambo Master Red tu.. :)

Tapi tak smestinya yang bising2 tu gambo tak jadi.. Macam kingmarul tu.. Walaupun dia heppy amat jumpa heromak dan ex schoolmate dia, still dia bleh bagi yang terbaik. Kalu tak baik, mesti dia dah tukau nama jadi king KONG.

p/s: gambo yg saya shoot ada dalam CF mamazain saya.. :) D50 saya tak berapa hasilkan gambo kali ni (no battery detected)

badangperkasa
27th February 2009, 06:16 AM
aik, dah kuar result eh? dah tau sapa dapat emas? olooo...ketinggalan airasia betul la heromak ni huhuhu...

banyak alasan bleh bagi ni kenapa tak uplod gambo..heheheh... Nikonian yang tegar disuruh bawah lens cap calculator tu, for sure la gugup dan gigil kan?

Dua perkara yang saya best amat Outing ni.

1. Saya dah lama tak outing ramai2 gini. Jumpa pulak orang yang dah lama tak jumpa. Dan yang tak pernah jumpa pun bleh jumpa. Kagum dengan komitmen smua yang hadir dan cuba hadir... (rugi aa tak jumpa aji tapi nasib baik pokcik ada)

2. Outing ni saya consider satu proses yang saspen. Kenapa? Sebab masa amik gambo, khusyuk dan diam je smer (kacuali En. Badang yang bertanya tip nak kasi arowana dapat gout tu la). TAPI, bila kuar gambo, tak sangka yang terkial2 dan diam khusyuk tu, diorang punya gambo..perghhh! Saya terkejut gak bila mereka2 yang claim diorang tu baru dlm macro bleh kuar gambo yang buleh disusun berdekatan ngan gambo Master Red tu.. :)

Tapi tak smestinya yang bising2 tu gambo tak jadi.. Macam kingmarul tu.. Walaupun dia heppy amat jumpa heromak dan ex schoolmate dia, still dia bleh bagi yang terbaik. Kalu tak baik, mesti dia dah tukau nama jadi king KONG.

p/s: gambo yg saya shoot ada dalam CF mamazain saya.. :) D50 saya tak berapa hasilkan gambo kali ni (no battery detected)

Correction! 50D

zainzubir
27th February 2009, 06:38 AM
elleh nak satay arnab ler pulok...nyampah aaar dah lah kemenangan saguhati jer.. byk lah permintaan yg bukan2...duit saguhati 18 ribu tu pun ghuppa2nya organiser bagi cheque tendang!!hahahhaaaa...hanty tidak bertanggung jawab eik...

red
27th February 2009, 08:50 AM
saya memang tak puas hati dengan pengadil, sepatutnya gambar wasp ni menjadi johan.

satay kambing 20 cucuk....

pengadil tak dapat satay kambing, terus jadi bias. hehehehe! =))

Boogeyman
27th February 2009, 10:26 AM
Ahad ni tak de ke yang nak revisit Bukit Gasing? Reshoot amende yang tak puas ati hari tu?

z[lan]j
27th February 2009, 03:11 PM
Ahad ni tak de ke yang nak revisit Bukit Gasing? Reshoot amende yang tak puas ati hari tu?

ade. saye ler tuh...heheheh. InsyaAllah kalau xde aral lintang

heroMak
27th February 2009, 03:44 PM
ini hasil dari canon ni... nikon saya duk dlm beg je sebab bateri yillek... (nak pakai jumper ngn kamera org takleh, nak tolak pun takleh)

http://i283.photobucket.com/albums/kk295/abgherobucket/ghopper1.jpg?t=1235720162
JELING SKIT
ada skit over kut...

http://i283.photobucket.com/albums/kk295/abgherobucket/labah2.jpg?t=1235724016

samosa
27th February 2009, 05:19 PM
j;271976']ade. saye ler tuh...heheheh. InsyaAllah kalau xde aral lintang

Sabtu photorace.. sure penat punya nih..

zlanj.. reply la pm tu..

aqiera
27th February 2009, 05:27 PM
bukan smua orng photorace kot... mr boogey jom2... ahad 7 pagi... kita gi sblm lalat bangun... bleh kita amik gambo cam ne dia jaga anak dia pagi2... :)) ...

tp memandangkan skrang musim ujan pagi2... kalo dia ujan tidoq je lah kat umah...

Alarmist
27th February 2009, 05:42 PM
bukan smua orng photorace kot... mr boogey jom2... ahad 7 pagi... kita gi sblm lalat bangun... bleh kita amik gambo cam ne dia jaga anak dia pagi2... :)) ...

tp memandangkan skrang musim ujan pagi2... kalo dia ujan tidoq je lah kat umah...

menarik gak tu
kalau tak ujan leh la jenguk jgk
rumah sy ke bukit gasing dlm 5 minit je 8-}8-}

Boogeyman
27th February 2009, 06:23 PM
bukan smua orng photorace kot... mr boogey jom2... ahad 7 pagi... kita gi sblm lalat bangun... bleh kita amik gambo cam ne dia jaga anak dia pagi2... :)) ...

tp memandangkan skrang musim ujan pagi2... kalo dia ujan tidoq je lah kat umah...

Set. Ahad aku ngan Red insyallah akan di Bkt Gasing jam 7 pagi utk spider dan dragonfly molting.

ikelah
27th February 2009, 06:29 PM
ini hasil dari canon ni... nikon saya duk dlm beg je sebab bateri yillek... (nak pakai jumper ngn kamera org takleh, nak tolak pun takleh)

http://i283.photobucket.com/albums/kk295/abgherobucket/ghopper1.jpg?t=1235720162
JELING SKIT
ada skit over kut...

http://i283.photobucket.com/albums/kk295/abgherobucket/labah2.jpg?t=1235724016

haa ha... grasshopper dengan semut.

kalau jeling tentulah over kut? ;)

pistOL7
27th February 2009, 06:40 PM
den bole polow nih...
abis keje mlm 7.30 bole turun

z[lan]j
27th February 2009, 06:57 PM
Sabtu photorace.. sure penat punya nih..

zlanj.. reply la pm tu..

bagi no tepon hang..sok jumpe.sonang cito. sok petang InsyaAllah lepas kije aku nyelet2 laa mase photorace tuh wat nyemak.hehehe

z[lan]j
27th February 2009, 07:02 PM
Kepada kawan2 nk merepeat bukit gasing ari ahad nih, 7am..jemputla datang ye. eden mungkin lmbt skit..

Boogeyman
27th February 2009, 07:17 PM
j;272031']Kepada kawan2 nk merepeat bukit gasing ari ahad nih, 7am..jemputla datang ye. eden mungkin lmbt skit..

Sape lambat kena bawak nasik lemak ngan teh tarik

z[lan]j
27th February 2009, 07:59 PM
Sape lambat kena bawak nasik lemak ngan teh tarik

:-o tak leh jadi ni..kene datang awal!hahah

Alarmist
27th February 2009, 08:56 PM
Set. Ahad aku ngan Red insyallah akan di Bkt Gasing jam 7 pagi utk spider dan dragonfly molting.

Bro, pukul 7 dah ada kat sane ke
boleh la folo jgk ni
lastweek tak jadi dah