PDA

View Full Version : FOTO | Jeram Perahu 2009



emran
3rd March 2009, 09:17 PM
Alhamdulillah, selamat pergi & selamat pulang, terima kasih kepada penganjur (Dr Jamal & Dr Ali), terima kasih kepada semua peserta yang tidak lokek berkongsi ilmu & pengalaman, pengalaman yang amat best, semoga kita bertemu kembali di Jeram Perahu 2010 :D.

Memandangkan sehingga kini belum ada orang lain bukak thread.. saya mulakan dulu lah... insyaAllah gambar dari rakan2 yang lain nanti akan menyusul

Kembara bermula (#1)
http://farm4.static.flickr.com/3642/3323144504_a0b39d4580_o_d.jpg

Gambar ini diambil di awal permulaan perjalanan, saat semua sedang bergilir menghulurkan barang kepada boatman untuk dimasukkan ke dalam perahu.

Sape leh teka jejaka silhouette nie.. hehe

emran
3rd March 2009, 09:18 PM
Bot berbumbung(#2)
http://farm4.static.flickr.com/3538/3323392585_3baf0f9082_o_d.jpg

Perjalanan di waktu matahari sedang terik amat dirasai sekiranya berada di kawasan sungai kerana sungainya luas. Bot berbumbung akan sedikit selesa kerana ada perlindungan dari cahaya matahari.

emran
3rd March 2009, 09:19 PM
Bot kecil tanpa bumbung (#3)
http://farm4.static.flickr.com/3643/3323392981_98a1be0b86_o_d.jpg

Bot adalah pengangkutan utama bagi penduduk di kawasan ini. Setiap bot akan mempunyai dua orang boatman di mana seorang akan mengawal enjin dan seorang akan duduk di depan sekali. Yang duduk di depan dari semasa ke semasa akan memberi tahu kepada pengawal enjin jika ada batu/kayu yang perlu dielakkan dengan isyarat tangan. Boatman di depan juga akan memberitahu laluan-laluan tertentu yang sesuai untuk di lalui (juga dengan isyarat tangan) tetapi kebanyakan masa yang lain boatman belakang yang akan membuat keputusan. Boatman depan juga mempunyai kayu untuk menolak/mengawal bot di kawasan tertentu seperti jeram dan di kawasan cetek.

Boatman boleh mengetahui kedalaman air berdasarkan warna dan bentuk arus air. Mereka akan mengelakkan kawasan cetek yang akan menyebabkan bot tersangkut. Jika bot tersangkut maka bot perlu di tolak ke kawasan yang lebih dalam. Boatman yang berpengalaman akan meminimakan insiden bot tersangkut di pasir.

Perjalanan dari Kuala Tahan bermula dengan bot besar berbumbung. Selepas 3 jam perjalanan (dan selepas sekali menolak bot tersangkut di Kuala Sat) ke Kampung Bantal, perjalanan bersambung ke Jeram Perahu dengan beberapa bot kecil tanpa bumbung selama 4 jam. Perjalanan bot kecil lebih mencabar di mana bot perlu ditolak beberapa kali sepanjang perjalanan termasuk di kawasan jeram. Waktu menolak memang penat tetapi seronok sebenarnya pengalaman ini. Ini adalah di antara pengalaman yang amat menarik sepanjang di Jeram Perahu. Waktu tiada halangan (kawasan dalam) penumpang akan menikmati angin sepoi sepoi beserta dengan pemandangan yang amat mengasikkan (dan juga mengantukkan.. hehe.. ada banyak gambar penumpang tido dalam bot nie.. :D). Perjalanan memakan masa kerana melawan arus mudik ke hulu sehingga ke kawasan Jeram Perahu. Di Jeram Perahu bot tidak boleh naik lagi kerana jeram yang terlalu tinggi dan merbahaya.

emran
3rd March 2009, 09:19 PM
Rocky Landscape (#4)
http://farm4.static.flickr.com/3547/3324768958_8a48f17c6d_o_d.jpg

Sebahagian kawasan terutamanya kawasan jeram di Ulu Tembeling ini mempunyai landscape batu yang amat menarik. Landscape batu ini ialah di antara pemandangan yang terdapat di sepanjang perjalanan.

emran
3rd March 2009, 09:20 PM
Gadis Perahu (#5)
http://farm4.static.flickr.com/3603/3324769262_9c8d681cbe_o_d.jpg

Gambar ini ditangkap pada bot yang berlawan arah. Kelihatan 3 orang gadis sedang melihat ke arah kami (yang sibuk menangkap gambar mereka.. :D) sambil tersenyum.

emran
3rd March 2009, 09:20 PM
River Landscape (#6)
http://farm4.static.flickr.com/3635/3323931825_7d12beea50_o_d.jpg

Lanskap sungai yang mengasikkan di sepanjang perjalanan.

emran
3rd March 2009, 09:21 PM
Jeti Kampung Bantal (IR) (#7)
http://farm4.static.flickr.com/3570/3324769576_39e5f33665_o_d.jpg

Selepas hampir 3 jam perjalanan, akhirnya kami sampai ke Kampung Bantal. Di antara kampung terbesar di sepanjang sungai ini (kawasan hulu-Kuala Tahan). Ada Istana Sultan Abu Bakar (rasanya dipanggil Istana Sri Tembeling) di kampung sini. (sejarah istana kene tanya orang lainlah.. saya tidak tahu.. :D)

Bot blur sket lah sbb kene pasang slow shutter sbb kamera tak operate, guna filter aje, pastue bot nie beralun sket dek arus sungai. Terima kasih kepada drAli kerana berkongsi pengetahuan beliau mengenai IR dan membantu mensetupkan kamera saya untuk fungsi IR. Semua gambar IR saya ada bau-bau dRali. Filter (Hoya R72) dibeli sebelum trip ke Jeram Perahu.

tembeling
3rd March 2009, 09:30 PM
Semoga semuanya sihat2 belaka. Sunburn tu biasalah. Pacat tu....nasib lah. :D
Saya mohon maaf kerana tidak dapat up gambar dalam masa terdekat sebab out-station till end of the month.

alphamann
3rd March 2009, 10:48 PM
pergh.. comei sungguh tempatnye....yg lelain mane pic want more....more...

red
3rd March 2009, 10:50 PM
punya la ramai pergi, baru sorang je up gambar? ini tidak adil....

arulz
3rd March 2009, 10:56 PM
cuaca cntik nih...mesti sronok ngeshot...hehe

emran
4th March 2009, 04:37 AM
Semoga semuanya sihat2 belaka. Sunburn tu biasalah. Pacat tu....nasib lah. :D


area sunburn nie mmg ade gatal gatal ker doc...

pacat? alhamdulillah saya tak kena pacat walaupun seekor... yang terkena sepanjang 4 hari hanya ambo dan azri saja.. itupun sekali saja... mmg tempat nie hampir pacatless .. hehhe


punya la ramai pergi, baru sorang je up gambar? ini tidak adil....
:D ... best red.. spider pelbagai jenis jumpe.... nanti dRali up.. :D

sambung lagi..

Rhodong rhodong merehatkan diri (#8)
http://farm4.static.flickr.com/3108/3325730732_5a548fe3d8_o_d.jpg

Kita gostan ke belakang sket sebelum kampung bantal ... Sebahagian sahabat-sahabat merehatkan diri setelah penat mengambil gambar.. tapi yang pakai spek tue tido sekejap sekejap jek... die sentiasa boleh sense good scenery terus terjaga tekan shutter.. :D

emran
4th March 2009, 04:38 AM
Bot (#9)
http://farm4.static.flickr.com/3652/3325730828_861cbf3df5_o_d.jpg

emran
4th March 2009, 04:40 AM
Badang Jeram Perahu (#10)
http://farm4.static.flickr.com/3581/3324893871_d6791bca9e_o_d.jpg
Hebat rhodong kita yang seorang ini.. sorang sorang menolak bot yang dinaiki oleh 12 orang.. dia dengar jek bunyi bot sangkut terus terjun masuk sungai... :D

Sepanjang perjalanan ke kampung bantal bot hanya tersangkut sekali sahaja di Kuala Sat.

emran
4th March 2009, 04:41 AM
Pelukis Cahaya Tegar (#11)
http://farm4.static.flickr.com/3606/3324893985_7d154664d6_o_d.jpg
Pelukis cahaya yang seorang ini.. pantang nampak view lawa.. terus lompat masuk sungai.. hehhe.. ingatkan nak tolak bot.. kekekke.. nasib baiklah tak kene tinggal kat Kampung Sat nie... :D

emran
4th March 2009, 04:42 AM
Motor (#12)
http://farm4.static.flickr.com/3620/3325731142_43d6d2e1ce_o.jpg
Gambar motor ini diambil sementara menunggu trip ke Jeram Perahu menggunakan bot kecil.

emran
4th March 2009, 04:43 AM
Motor (IR) (#13)
http://farm4.static.flickr.com/3635/3324958243_b455bfd85b_o_d.jpg
Motor adalah antara pengangkutan utama di kampung-kampung sepanjang sungai ini. Motor ini dibawa masuk ke kampung menggunakan bot-bot. Minyak motor ada dijual dikedai-kedai runcit di kampung.

pitouch
4th March 2009, 08:35 AM
meneroka taman negara pahang memang menarik ..... saya sempat ke sana dalam 3 minggu yang lepas, memang teringin nak ke sana lagik .... saya masuk dari kuala tahan juga.... tapi tak sempat nak ke kampung bantal... memang ramai yang cakap kampung bantal seperti perkampungan yang terhenti perjalanan masanya .. saya sendiri tak pasti ....

insyaAllah kalo di izinkan saya akan sampai .... buat geng jeram .. upload la lagik .... dah sekalung tahniah buat anda ...

pic bawah saya saja share ... antara pic yg saya dpt masa pegi ....

http://journey.pesonasenifoto.com/wp-content/uploads/2009/02/psn_3745-copy.jpg
** Anak orang asli dari kaum batek di perkampungan dedari ....

http://journey.pesonasenifoto.com/wp-content/uploads/2009/02/psn_3263-copy.jpg
** bot merupakan pengangkutan utama di sungai tembeling

emran
4th March 2009, 09:10 AM
2 jek bro pitouch? tambah lah lagi... sementara nak nunggu gambar dari area hulu kuala tahan kite jamu-jamu dengan gambar dari area hilir kuala tahan.. comey gambarr anak orang asli tue..

ND
4th March 2009, 09:24 AM
waduhh..first time melepas gi Jeram Perahu lepas 2 tahun berturut2 join..
harap2 next year dapat gi..

xirkmy
4th March 2009, 11:56 AM
Jeti Kampung Bantal (IR) (#7)
http://farm4.static.flickr.com/3570/3324769576_39e5f33665_o_d.jpg

Selepas hampir 3 jam perjalanan, akhirnya kami sampai ke Kampung Bantal. Di antara kampung terbesar di sepanjang sungai ini (kawasan hulu-Kuala Tahan). Ada Istana Sultan Abu Bakar (rasanya dipanggil Istana Sri Tembeling) di kampung sini. (sejarah istana kene tanya orang lainlah.. saya tidak tahu.. :D)

Bot blur sket lah sbb kene pasang slow shutter sbb kamera tak operate, guna filter aje, pastue bot nie beralun sket dek arus sungai. Terima kasih kepada drAli kerana berkongsi pengetahuan beliau mengenai IR dan membantu mensetupkan kamera saya untuk fungsi IR. Semua gambar IR saya ada bau-bau dRali. Filter (Hoya R72) dibeli sebelum trip ke Jeram Perahu.

Mmg best kalau dapat meneroka alam semulajadi :). Lepas ni boleh lah gi belah Lipis... Jeram Besu ke..

dR ali
4th March 2009, 01:46 PM
kawan kena tunggu gambor-gambor Dieng abih... baru bulih up gambor Jeram Perahu pulok... :D

emran
4th March 2009, 05:54 PM
Pemandangan dari Jeti Kampung Bantal, Ibu Negeri Ulu Tembeling (#14)
http://farm4.static.flickr.com/3363/3326166337_dc0b79934e_o_d.jpg
Gambar ini diambil sementara menanti ketibaan bot kecil untuk ke Jeram Perahu

emran
4th March 2009, 05:55 PM
Shahril, my front boatman (#15)
http://farm4.static.flickr.com/3585/3326166767_f2d63407ce_o_d.jpg

Saya, azman & azri adalah yang pertama menaiki bot kecil untuk perjalanan ke Jeram Perahu ini. Gambar ini diambil semasa menanti sahabat-sahabat lain menaiki bot. Kami tunggu kat tepi sungai. Terik matahari sudah amat terasa ketika ini. Adik ini namanya shahril.

emran
4th March 2009, 05:55 PM
Bot (#16)
http://farm4.static.flickr.com/3347/3326167141_63401b3b0f_o_d.jpg
Gambar diambil semasa sedang menunggu bot lain loading. Laju bot nie..

emran
4th March 2009, 05:56 PM
Boatman enjin (#17)
http://farm4.static.flickr.com/3636/3326167563_0d0f4fbb7f_o_d.jpg
Ini boatman enjin bot kami. Kelihatan beliau sedang tekun memerhati arus sungai untuk memutuskan laluan yang ingin dilalui. Salah laluan tolak botlah jawabnya.. :lol:

emran
4th March 2009, 05:56 PM
Bot-bot (#18)
http://farm4.static.flickr.com/3600/3327005396_f8d55aa3cd_o_d.jpg
Kelihatan bot Dr Jamal & Jass mengekor rapat bot kami.

emran
4th March 2009, 05:57 PM
Ali (#19)
http://farm4.static.flickr.com/3370/3326168433_12b5330c76_o_d.jpg
Ali (muar) sedang melihat ke belakang apabila bot beliau melintasi bot kami. Ada dua ali yang luarbiasa bersama dengan kita dalam trip kali ini. Ali (muar) dan Ali (kuantan). :D

emran
4th March 2009, 05:58 PM
Bot berbackgroundkan matahari (#20)
http://farm4.static.flickr.com/3577/3326168869_8fa296f9db_o_d.jpg

Rasanya ini bot padel, zali & ali (muar). Berbackgroundkan matahari yang sedang terik memancar.

tembeling
4th March 2009, 06:24 PM
kawan kena tunggu gambor-gambor Dieng abih... baru bulih up gambor Jeram Perahu pulok... :D

Saya nak biar gambar2 saya lama2 dalam HDD. Orang kata nanti kaler dia makin lawa....:-\"

dR ali
4th March 2009, 07:40 PM
Saya nak biar gambar2 saya lama2 dalam HDD. Orang kata nanti kaler dia makin lawa....:-\"
betul... betul... betul...
lagi lama simpan dalam HD...
lagi lawo jadinya...
tu hok kawan pun simpan jugok tu... :D

emran
4th March 2009, 08:22 PM
Saya nak biar gambar2 saya lama2 dalam HDD. Orang kata nanti kaler dia makin lawa....:-\"

kalau yang leica amik... tade perubahan kaler punye... stay the same... :D

postlah yang mayfly kembang kepak tue dr.. mesti ternganga red & abang2nya nanti.. :D

sambung sket lagi ... lagi sket lagi nak sampai jeram perahu...

Kanak-kanak kampung berlarian (#21)
http://farm4.static.flickr.com/3374/3326705551_49314d09d2_o_d.jpg
Kelihatan anak-anak kampung berlarian di tepian sungai sambil bermain air.

emran
4th March 2009, 08:23 PM
Boatman (#22)
http://farm4.static.flickr.com/3402/3327542438_139c92dfd8_o_d.jpg
Kurang pasti pakcik nie botman bot yang mana... boleh lihat reflection enjin pada matanya.

emran
4th March 2009, 08:26 PM
Rhodong Luarbiasa (#23)
http://farm4.static.flickr.com/3656/3327542502_de4b4b7ee7_o_d.jpg
Sangat luarbiasa rhodong yang seorang ini.

emran
4th March 2009, 08:26 PM
Orang asli mencari ikan (#24)
http://farm4.static.flickr.com/3540/3326705715_0a9eab3d6e_o_d.jpg

Sebahagian orang asli ini kelihatan akan berpaling dan keluar dari sungai apabila ada bot yang berlalu. Mungkin mereka masih pemalu ataupun mereka masih berpegang kepada kepercayaan jika gambar mereka diambil roh mereka juga diambil (11 photographer, lari lah dia) . Wallahua'lam. Dalam gambar ini, makcik ini sedang bergegas meninggalkan sungai apabila bot-bot kami melalui kawasan ini.

emran
4th March 2009, 08:27 PM
Orang asli & jalanya (#25)
http://farm4.static.flickr.com/3653/3326705769_cb397e9b6f_o_d.jpg
Orang asli menjala di sungai. Di antara pemandangan yang dapat dilihat sepanjang perjalanan ke Jeram Perahu

emran
4th March 2009, 08:28 PM
Masculine boy (#26)
http://farm4.static.flickr.com/3347/3327813850_761ef1b3b3_o_d.jpg
Baguih adek nie.. sporting... bila bot lalu posing habis ala ala model.. pandang tepat kat kamera... dekat sume bot die posing.. heheh.. baguih baguih..

emran
4th March 2009, 08:31 PM
Leica (#27)
http://farm4.static.flickr.com/3346/3327397809_b09822e16d_o_d.jpg
Semasa di 'R&R' , Leica Dr Jamal menjalankan tugasnya mengambil group photo yang pertama.. (kamera leica yang senget ker kamera saya yek.. tak kesahlah)..

uishh.. gambar dari leica kene upload cecepat nie.. barulah terserlah ke'leica'an...:-\"

ambo_az
4th March 2009, 10:42 PM
kawan punya up esok jelah...flickr takleh bukak pulak dah...

arulz
4th March 2009, 11:33 PM
meneroka taman negara pahang memang menarik ..... saya sempat ke sana dalam 3 minggu yang lepas, memang teringin nak ke sana lagik .... saya masuk dari kuala tahan juga.... tapi tak sempat nak ke kampung bantal... memang ramai yang cakap kampung bantal seperti perkampungan yang terhenti perjalanan masanya .. saya sendiri tak pasti ....

insyaAllah kalo di izinkan saya akan sampai .... buat geng jeram .. upload la lagik .... dah sekalung tahniah buat anda ...

pic bawah saya saja share ... antara pic yg saya dpt masa pegi ....

http://journey.pesonasenifoto.com/wp-content/uploads/2009/02/psn_3745-copy.jpg
** Anak orang asli dari kaum batek di perkampungan dedari ....

http://journey.pesonasenifoto.com/wp-content/uploads/2009/02/psn_3263-copy.jpg
** bot merupakan pengangkutan utama di sungai tembeling

pakai lens pe ni bang pit??? seronok lak rs nengok gmbrnyer...hehehe

tembeling
4th March 2009, 11:43 PM
pakai lens pe ni bang pit??? seronok lak rs nengok gmbrnyer...hehehe
Arul, check aje exif dia.....

Camera Make: NIKON CORPORATION
Camera Model: NIKON D700
Image Date: 2009:02:07 17:14:11
Flash Used: No
Focal Length: 125.0mm (35mm equivalent: 125mm)
Exposure Time: 0.0004 s (1/2500)
Aperture: f/2.8
ISO equiv: 800
Exposure Bias: -0.33
White Balance: Manual
Metering Mode: Center Weight
Exposure: Manual
Exposure Mode: Manual

Maybe tele f2.8.....80-200 or 70-200

red
5th March 2009, 12:07 AM
kalau yang leica amik... tade perubahan kaler punye... stay the same... :D

postlah yang mayfly kembang kepak tue dr.. mesti ternganga red & abang2nya nanti.. :D



cittt... =)) mananya, kalau tepek pakai tulisan je tak leh nak nganga.

ambo_az
5th March 2009, 07:40 AM
Komandan (#28)
http://farm4.static.flickr.com/3565/3323030048_a672afdf71.jpg
Dr Jamal sedang mengira bil. jemaah yang ikut serta cukup ke tak...kang ada yg tertinggal menangis tak bergoyang...

Last Calling (#29)
http://farm4.static.flickr.com/3563/3322193535_9c79532edc.jpg
masing2 buat panggilan terakhir sebelum terputus hubungan...

ambo_az
5th March 2009, 08:12 AM
Bot Kuala Tahan (#29)
http://farm4.static.flickr.com/3586/3324828203_c51cece5dd.jpg
Bot yang dilengkapi jaket keselamatan di jeti Kuala Tahan...

Mr Badang (#30)
http://farm4.static.flickr.com/3578/3324965227_7c5d9982ae.jpg
Jass dan dR ali sedang menolak bot yang tersangkut...kuat dan bersemangat betul dorang neh...

Mr Badang (#31)
http://farm4.static.flickr.com/3615/3324964333_c2e95cfc06.jpg
azri dan emran sedang tolak bot kecik...saya tidak kelihatan sebab tolak pakai hembus jer...

Natural Water Splash (#32)
http://farm4.static.flickr.com/3615/3325734342_659aae6be4.jpg
percikan air yg mendamaikan...tak yah buat strobist kt umah...:)

ambo_az
5th March 2009, 08:29 AM
Panas (#33)
http://farm4.static.flickr.com/3640/3325983298_ab5caae6a8.jpg
meneruskan perjalanan dari Kg Bantal ke Jeram Perahu menaiki bot kecil...panas tp seronok...

Langit membiru (#34)
http://farm4.static.flickr.com/3655/3325041839_51eaff1b90.jpg
sepanjang perjalanan asyik duk mengetik kamera jer...tambah2 lagi emran dengan 2 bodynya...lps ni tambah pulak 3rd body IR...

dR Ali dan Dr Sulaiman (#35)
http://farm4.static.flickr.com/3632/3325880254_8b410529dd.jpg
langit memang cantik hari perjalanan pegi...dr ali sedang menembak bot kami...

Berlawan snap (#36)
http://farm4.static.flickr.com/3623/3325879430_088295f959.jpg
bot dR ali overtake bot kami...bagi can dia leading pulok...hihi

emran
5th March 2009, 09:28 AM
Bot Kuala Tahan (#29)
http://farm4.static.flickr.com/3586/3324828203_c51cece5dd_m.jpg
Bot yang dilengkapi jaket keselamatan di jeti Kuala Tahan...

Natural Water Splash (#32)
http://farm4.static.flickr.com/3615/3325734342_659aae6be4_m.jpg
percikan air yg mendamaikan...tak yah buat strobist kt umah...:)

dua gambor nie mmg beh! \\m/

emran
5th March 2009, 09:34 AM
Pemandangan yang menarik, air yang jernih, di 'R&R' (#37)
http://farm4.static.flickr.com/3657/3328598972_80c9e6abd5_o_d.jpg
Lihatlah airnya yang amat jernih. Kami berhenti seketika di R&R ini. Jarak di antara R&R ini dengan destinasi (Jeram Perahu) masih ada sejam 30 minit. Peserta mengambil kesempatan mengambil gambar pemandangan dan group photo.

(horizontal senteng? anggaplah ia my style... kekekekek)

emran
5th March 2009, 09:35 AM
Kembara bersambung (#38)
http://farm4.static.flickr.com/3347/3327795981_4d5e999f30_o_d.jpg

Perjalanan ke jeram perahu diteruskan selepas 10-15 minit berehat.

emran
5th March 2009, 09:38 AM
Matahari & Reflection (#39)
http://farm4.static.flickr.com/3324/3328632132_410b5c5d42_o_d.jpg

emran
5th March 2009, 09:40 AM
Bot & Matahari (#40)
http://farm4.static.flickr.com/3352/3328652248_509c74b661_o_d.jpg
Matahari sudah mula ufuk... perjalanan kami masih belum kunjung tiba... dijangka tiba jam 6:30-6:45.

emran
5th March 2009, 09:42 AM
Scenery (#41)
http://farm4.static.flickr.com/3561/3328652512_ea7e040f37_o_d.jpg

Tenang dan damai.

emran
5th March 2009, 09:46 AM
Boatman & Jeram (#42)
http://farm4.static.flickr.com/3663/3329653276_cfa24670c2_o_d.jpg

Perhatikan isyarat tangan boatman di depan yang memberi tahu laluan yang perlu diikuti kepada boatman di belakang (pemegang enjin). Ini antara boatman berpengalaman yang berjaya melalui jeram ini tanpa perlu turun. Boat kami pula tersangkut di jeram ini dan perlu ditolak merentasinya. Saya akan mengingatinya sebagai jeram refleksologi (nama jeram yang betul kene tanya Dr Jamal lah.. saya tidak tahu.. heheh) .. sebab berbanding tempat lain yang dasarnya pasir... di sini dasarnya batu-batu kecil dan tajam yang amat 'sedap' memijaknya.... melawan arus pula.. perrghhh.. gambar kami (saya, ambo_az & azri) menolak bot di jeram ini ada di rakam oleh saudara Jass di sini http://img513.imageshack.us/img513/1443/dsc2119modified.jpg

ambo_az
5th March 2009, 10:16 AM
Boatman & Jeram (#42)
http://farm4.static.flickr.com/3663/3329653276_cfa24670c2_o_d.jpg

Perhatikan isyarat tangan boatman di depan yang memberi tahu laluan yang perlu diikuti kepada boatman di belakang (pemegang enjin). Ini antara boatman berpengalaman yang berjaya melalui jeram ini tanpa perlu turun. Boat kami pula tersangkut di jeram ini dan perlu ditolak merentasinya. Saya akan mengingatinya sebagai jeram refleksologi (nama jeram yang betul kene tanya Dr Jamal lah.. saya tidak tahu.. heheh) .. sebab berbanding tempat lain yang dasarnya pasir... di sini dasarnya batu-batu kecil dan tajam yang amat 'sedap' memijaknya.... melawan arus pula.. perrghhh.. gambar kami (saya, ambo_az & azri) menolak bot di jeram ini ada di rakam oleh saudara Jass di sini http://img513.imageshack.us/img513/1443/dsc2119modified.jpg

best2...time ni dh dekat nak sampai dah...kita konker dulu la up gambor emran ya...org lain nak tunggu memory kad ber fungus dulu baru nak up...ekkeke

ambo_az
5th March 2009, 05:14 PM
Langit biru (#43)
http://farm4.static.flickr.com/3584/3325146547_89a4eaa800.jpg
langit memang cantik time pergi...biru jer...

Pemandangan Indah (#44)
http://farm4.static.flickr.com/3551/3328357606_e74a6a57de.jpg
pemandangan hutan pun indah...

Kanak2 riang bermain (#45)
http://farm4.static.flickr.com/3638/3327611779_4a3e619320.jpg
budak kampung riang bermain dan berlari2 bila group kami lalu...

ambo_az
5th March 2009, 05:28 PM
Natural water splash (#46)
http://farm4.static.flickr.com/3326/3327556465_c4858bf3da.jpg
water splash lagi...ni time pegi...time balik bedal pakai flash plak...

Melalui jeram (#47)
http://farm4.static.flickr.com/3549/3325984200_532c60487a.jpg
time ni dah dekat nak sampai dah...

Mengemudi Bot (#48)
http://farm4.static.flickr.com/3602/3325147469_83a0842f44.jpg
Azri cuba menolak bot sebelum pakai kayu tersangkut...

Jeram (#49)
http://farm4.static.flickr.com/3220/3325147767_28e4f3a2cd.jpg
bot tersangkut akhirnya...

Akhirnya... (#50)
http://farm4.static.flickr.com/3583/3325148135_cb4030f627.jpg
akhirnya kami sampai ke kawasan perkhemahan...hilang penat lelah dan perit matahari...

emran
5th March 2009, 11:17 PM
Boatman & Jeram (#51)
http://farm4.static.flickr.com/3563/3330071108_9e0fc96df5_o_d.jpg

Bot Ali, Zali & Padel berjaya merentasi kawasan jeram dengan jayanya.

emran
5th March 2009, 11:19 PM
Jass (#52)
http://farm4.static.flickr.com/3318/3330071144_d6f4eab380_o_d.jpg

Kelihatan bot Jass & Dr Jamal tersangkut lebih awal. (atau Jass suka-suka lompat keluar sebagai alasan sebelum snap gambar kot.. heheh.. :D .. jgn marah yek.. gurau gurau aje...). Antara gambar terakhir yang disnap sebelum kami pula terpaksa turun dari bot untuk menolak bot merentasi jeram ini.

emran
5th March 2009, 11:21 PM
Kerbau (#53)
http://farm4.static.flickr.com/3635/3329258269_3afd3bc965_o_d.jpg
Kerbau berehat di tepi sungai adalah pemandangan biasa yang boleh di lihat sepanjang sungai Hulu Tembeling ini....

emran
6th March 2009, 05:34 AM
Penyambut Tetamu (#54)
http://farm4.static.flickr.com/3174/3330112832_644be897f3_o_d.jpg

Akhirnya kami tiba jua ke Jeram Perahu (6:40) setelah sejurus selepas merentasi jeram tadi.. Kehadiran kami dialu-alukan oleh spesis Jumper ini yang seperti tahu tahu salah satu objektif kedatangan kami adalah menfotografikan makhluk makhluk halus (bukan yang invisible.. nak yang visible jek.. :D) ... Jumper ini terus melompat ke beg saya sebaik sahaja mendarat di Jeram Perahu... dalam kepenatan... terus saja semua makromen mensetupkan kamera menangkap gambarnya..

Perhatikan stuktur kaki Jumper penyambut tetamu kami di Jeram Perahu ini, sedikit berlainan.

Makro pertama nie.. jenuh juga... sebab sebenarnya dah hampir 2 bulan tak pegang makro lens mp-e 65mm... die dok bertapa dlm drybox jek.. hehe... hilang sedikit keserasiannya... selepas sejam dua menggunakan barulah datang kembali precisionnya... :D

emran
6th March 2009, 05:37 AM
Knowledge Sharing Session (#55)
http://farm4.static.flickr.com/3613/3330428812_c47afdd17c_o_d.jpg

Sesi knowledge sharing difasilitatorkan oleh dRali sedang berlangsung. Luarbiasa sekali sesinya. Terima kasih semua.

emran
6th March 2009, 05:40 AM
Katak (#56)
http://farm4.static.flickr.com/3587/3330428878_6324d27918_o_d.jpg
Malam itu saya & dRali pergi mencari katak. Untuk katak saya gunakan 400D dan Tamron SP90 kerana saiz katak yang dijangkakan besar dan saya tidak mahu terlalu dekat dengannya kerana ada jenis katak yang bertoksin. Dapatlah beberapa katak. Tetapi silap saya tidak membawa bateri ekstra semasa mencari katak kerana bateri habis dipertengahan jalan. Sempat dapat seekor sahaja. Taper lah.. next year insyaAllah datang lagi.. :D

emran
6th March 2009, 05:42 AM
Katak mengawan (#57)
http://farm4.static.flickr.com/3663/3330428920_4cde7f75f7_o_d.jpg

Bila balik ke khemah, rupanya rezeki saya masih ada, ada sepasang katak sedang mengawan berdekatan. Tukar bateri & shoot! Tetapi tak sedar pula ada sepuntung rokok di belakangnya. Ade sape rajin editkan? :D

emran
6th March 2009, 05:44 AM
Slow shutter (#58)
http://farm4.static.flickr.com/3560/3330590396_8876b59086_o_d.jpg

Sesi mengambil gambar yang pertama pada hari kedua. Bermula seawal 6:40 am pagi itu.

emran
6th March 2009, 10:00 AM
Slow shutter (#59)
http://farm4.static.flickr.com/3344/3330754448_331b611901_o_d.jpg

Orange effect using cokin-like filter style

emran
6th March 2009, 10:01 AM
Lata Erak (#60)
http://farm4.static.flickr.com/3629/3330754718_053b6ddd29_o_d.jpg
Pagi itu selepas sarapan, kami bertolak ke Lata Erak Pelbagai aktiviti termasuk slow shutter, makro, IR dsbnya.

emran
6th March 2009, 10:08 AM
Lata Erak (IR (#61)
http://farm4.static.flickr.com/3596/3329924733_b38aa3b610_o_d.jpg

Lata Erak versi IR. Kredit kepada Zali sebab tinggalkan topinya di sini. Boleh saya jadikan subjek. :D

Pokok/topi sedikit blur (angin) sbb slow shutter (non operate.. 15 sec)

emran
6th March 2009, 10:10 AM
Crab Spider (#62)
http://farm4.static.flickr.com/3659/3331070830_8187e55bb3_o_d.jpg

emran
6th March 2009, 10:11 AM
Crab Spider (#63)
http://farm4.static.flickr.com/3346/3330234225_f85336a65d_o_d.jpg
Finger licking good

emran
6th March 2009, 12:41 PM
Caterpillar (#64)
http://farm4.static.flickr.com/3599/3331071136_7764afc61b_o_d.jpg

emran
6th March 2009, 12:42 PM
Caterpillar (#65)
http://farm4.static.flickr.com/3657/3331071362_7f3e0430d0_o_d.jpg

emran
6th March 2009, 12:45 PM
Assasin bug nymph (#66)

http://farm4.static.flickr.com/3324/3330249105_e9ac9aac23_o_d.jpg

emran
7th March 2009, 02:04 PM
Assasin bug nymph (#67)
http://farm4.static.flickr.com/3398/3331857966_2e7c815234_o_d.jpg

emran
7th March 2009, 02:05 PM
pseudomyrmicine ant (#68)

http://farm4.static.flickr.com/3360/3332290552_98f266108c_o_d.jpg

emran
7th March 2009, 02:07 PM
Fruit Fly (#69)
http://farm4.static.flickr.com/3593/3331454675_a985d3de26_o_d.jpg

emran
7th March 2009, 02:09 PM
Caterpillar (#70)
http://farm4.static.flickr.com/3641/3331454711_58c52109bf_o_d.jpg

emran
7th March 2009, 02:10 PM
Blue Zebra Damselfly (#71)
http://farm4.static.flickr.com/3649/3331454743_7fda808f00_o_d.jpg

emran
7th March 2009, 02:12 PM
Tiny jumper eating tiny caterpillar (#72)
http://farm4.static.flickr.com/3334/3331454797_72fa374e4a_o_d.jpg

emran
7th March 2009, 02:13 PM
Blister beetle (#73)
http://farm4.static.flickr.com/3651/3332397474_7669db0a1a_o_d.jpg

emran
7th March 2009, 02:14 PM
Blister beetle (#74)
http://farm4.static.flickr.com/3390/3332397532_83cf1db6a0_o_d.jpg

emran
7th March 2009, 02:16 PM
Yellow Lynx spider (#75)
http://farm4.static.flickr.com/3545/3331561581_a9e7a5da24_o_d.jpg

emran
7th March 2009, 02:18 PM
Brown Lynx spider (#76)
http://farm4.static.flickr.com/3367/3331561659_2eccfb1a17_o_d.jpg

emran
7th March 2009, 02:18 PM
Weevil resting (#77)
http://farm4.static.flickr.com/3656/3331561727_0d3882d1bb_o_d.jpg

tembeling
7th March 2009, 02:30 PM
Kalau camni punya makro, cara nak mengalahkan emran, hanya dgn menggunakan electron microscope aje.....pohpaleh....masak lemak ikan patin mak anjang betol emran punya makro....

buttet
7th March 2009, 02:33 PM
aik masak lemak mak anjang sodap nieeeee

tembeling
7th March 2009, 03:08 PM
aik masak lemak mak anjang sodap nieeeee

tet....ni kat bandar jerantut. Gua cakap lu...meleleh peluh lepas makan

red
7th March 2009, 05:47 PM
Brown Lynx spider (#76)
http://farm4.static.flickr.com/3367/3331561659_2eccfb1a17_o_d.jpg


waaa... hensem ni.

emran
7th March 2009, 09:02 PM
Kalau camni punya makro, cara nak mengalahkan emran, hanya dgn menggunakan electron microscope aje.....pohpaleh....masak lemak ikan patin mak anjang betol emran punya makro....

saya tak dapat mayfly kembang kepak...dr jamal dapat.. :D

emran
7th March 2009, 09:07 PM
Snail (#77)
http://farm4.static.flickr.com/3544/3332444674_dbde90c63f_o_d.jpg

emran
7th March 2009, 09:09 PM
Tiny mirid bug (#78)
http://farm4.static.flickr.com/3662/3332444846_2f3e276b8b_o_d.jpg

emran
7th March 2009, 09:12 PM
Weird bug (order orthoptera) (#79)
http://farm4.static.flickr.com/3540/3331608737_0060feb7cb_o_d.jpg

emran
7th March 2009, 09:15 PM
Red spider ... KHAS UTK RED (#80)
http://farm4.static.flickr.com/3372/3332445100_d138897228_o_d.jpg

bile menembak spider nie.. mmg takleh lupe prof red... merah nyala tueee....spider siap kirim salam lagi kat master die.. :D

dR ali
7th March 2009, 09:26 PM
hehehe... keluor doh spider Meroh.... LUARBIASA...

red
7th March 2009, 09:55 PM
Red spider ... KHAS UTK RED (#80)
http://farm4.static.flickr.com/3372/3332445100_d138897228_o_d.jpg

bile menembak spider nie.. mmg takleh lupe prof red... merah nyala tueee....spider siap kirim salam lagi kat master die.. :D

tima kasih... dia ada kasi namecard dok? :D

emran
7th March 2009, 10:08 PM
gps coordinate ade.. nak? :D

spider nie dok dalam satu koloni ... reramai dalam web yang sama... stuktur body die yang menarik tue..dRali dapat tangkap top view.. tunggu gambo die nanti

red
8th March 2009, 12:23 AM
spider sosial yg bikin koloni ni memang sangat sikit species dia kat dunia. kat malaysia memang ada beberapa species termasuk jenis yg buat mega web sampai beribu2 spider melepak sama2. tapi yg deme jumpa ni memang hensemmm.

emran
8th March 2009, 07:48 AM
Yellow mayfly (#81)
http://farm4.static.flickr.com/3388/3331708483_f1d29dccf1_o_d.jpg

Mayfly ini biasanya hanya dapat ditemui di kawasan yang airnya bersih dan masih belum tercemar. Sama family dengan damselfly & dragonfly.

emran
8th March 2009, 07:51 AM
Senapang (#82)
http://farm4.static.flickr.com/3136/3332831906_8a94e52662_o_d.jpg

Senapang turut dibawa oleh orang kampung (boatman) untuk tujuan keselamatan (ada rimau... :D ) .. Padel mengambil kesempatan ini bergambar bersama senapang... nasib baik tidak distrobistkan.. :D

red
8th March 2009, 07:53 AM
mana senapangnya emran?

emran
8th March 2009, 07:53 AM
Bot-bot (#83)
http://farm4.static.flickr.com/3320/3332015207_48b7dc04ee_o_d.jpg

emran
8th March 2009, 07:55 AM
Khemah (IR) (#84)
http://farm4.static.flickr.com/3619/3332890372_5fe8d51a56_o_d.jpg

Setelah semua IR editing saya ke laut.. nampaknya ini pun ke laut juga lah.. hehhe.. kene tunggu TT bernotebook dengan sahabat-sahabatlah gamaknya... penin penin...

Aperture : F/16
Shutter speed: 30sec
ISO: 400
non operate, using R72 hoya filter

emran
8th March 2009, 08:09 AM
Katak Merah (#85)
http://farm4.static.flickr.com/3649/3332080989_1107f4411d_o_d.jpg
Katak merah ini berada di kawasan tebing jeram (kawasan berbatu) yang amat sukar untuk didekati . Silap dekat boleh terjun ke jeram jawabnya. Mode live view terpaksa digunakan untuk mengambil gambar ini.

emran
8th March 2009, 08:12 AM
mana senapangnya emran?
dah betulkan dah die punye url.. :D

Beetle (ID needed) (#86)
http://farm4.static.flickr.com/3144/3332093207_23946f9e0a_o_d.jpg

emran
8th March 2009, 08:14 AM
Beetle (ID needed) (#87)
http://farm4.static.flickr.com/3545/3332093265_6990908914_o_d.jpg
@4:1

emran
8th March 2009, 08:16 AM
Moth (#88)
http://farm4.static.flickr.com/3627/3332930944_c6d8dbfc6f_o_d.jpg

sebab kat khemah pasang lampu sampai ke pagi... sume insect mai.. leh jek bermakro sepanjang malam.. kul 12 tengahmalam.. kul 5:30 pagi... mmg syiokkkk.. :D

emran
8th March 2009, 08:19 AM
Moth (#89)
http://farm4.static.flickr.com/3550/3332930968_98339652b2_o_d.jpg

emran
8th March 2009, 08:21 AM
Hairy Assasin Bug (#90)
http://farm4.static.flickr.com/3301/3332968284_e7811e8f97_o_d.jpg

emran
8th March 2009, 08:22 AM
Female Moth (#91)
http://farm4.static.flickr.com/3588/3332132855_b0f75aa7a9_o_d.jpg

tembeling
8th March 2009, 11:50 AM
Saya tak sempat nak edit gambar. But since Emran sebut banyak kali......saya up 2 keping. BTW Emran bukan mayfly yg berkepak tu....kumbang biasa.

http://farm4.static.flickr.com/3604/3336338239_357d5bcc89.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3627/3336339921_2d781c91bb.jpg

Leaf by Jasni, R1C1 by Ambo, Bug supply by Emran, Poison by dR Ali & Photo by Jamal Rahman.

BTW Selasa ni saya ke Jerantut lagi. Kali ni bawak students. Then Rabu ke Kg Bantal. Emm...nak bawak R1C1 ke idak ek....? Muahahahhaa

emran
8th March 2009, 12:42 PM
Saya tak sempat nak edit gambar. But since Emran sebut banyak kali......saya up 2 keping. BTW Emran bukan mayfly yg berkepak tu....kumbang biasa.

http://farm4.static.flickr.com/3627/3336339921_2d781c91bb.jpg



perrgghhh... mmg mantap... saya tak penah lagi dapat gambar kumbang baru nak terbang.... ^:)^:-bd\\:D/

(baru nak add fav kat flickr..skali.. Oops! You don't have permission to view this photo. kekkekeke)

tembeling
8th March 2009, 01:03 PM
(baru nak add fav kat flickr..skali.. Oops! You don't have permission to view this photo. kekkekeke)

err....nak abiskan Dieng punya gambar dulu....baru tunjuk gambar Jeram Perahu..... Thanks for the support sahabat.

emran
8th March 2009, 01:19 PM
dr jamal + R1C1 mmg gandingan yang mantap..... tak dapat dinafikan lagi... luarbiasa outputnya.... :D

sambung sket lagi.... (penat jugak nak dekat seminggu post gambar yek... heheh)

Moth (#92)
http://farm4.static.flickr.com/3595/3333746789_624b4b75f7_o_d.jpg

Moth (#93)
http://farm4.static.flickr.com/3606/3333747337_2b0257ef4b_o_d.jpg

Moth (#94)
http://farm4.static.flickr.com/3574/3333747909_a15a30d310_o_d.jpg

Moth (#95)
http://farm4.static.flickr.com/3551/3334583012_78d7aef8f0_o_d.jpg

Moth (#96)
http://farm4.static.flickr.com/3332/3333748723_e85c5739dd_o_d.jpg

red
8th March 2009, 02:26 PM
r1c1 tu takpe lagi. masalahnya dia ada mac!

emran
8th March 2009, 03:09 PM
Green beetle (#97)
http://farm4.static.flickr.com/3326/3333749243_6298bfc5a1_o_d.jpg

emran
8th March 2009, 03:13 PM
Yellow Mayfly Potrait(#98)
http://farm4.static.flickr.com/3362/3334584458_09c136f715_o_d.jpg

@5:1 FF then cropped . This mayfly already lost one leg.

emran
8th March 2009, 04:09 PM
Moth (#99)

http://farm4.static.flickr.com/3332/3333750133_fa60f53130_o_d.jpg
@4:1 FF

emran
8th March 2009, 04:11 PM
Ant & Mayfly (#100)
http://farm4.static.flickr.com/3641/3334585422_2283d40f1e_o_d.jpg
@5:1 FF. Dinner for the ant colony. A yellow mayfly.

dR ali
8th March 2009, 04:34 PM
BTW Selasa ni saya ke Jerantut lagi. Kali ni bawak students. Then Rabu ke Kg Bantal. Emm...nak bawak R1C1 ke idak ek....? Muahahahhaa
hehehe... Luarbiasa... kira tok sempat 2 minggu laa racun dia doh meresap.... :D

tembeling
8th March 2009, 07:43 PM
Dok eh sahabat....R1C1 takdok lagi. Saje jer nak bagi Ambo excited :D And to Mr Red, Mac to orang rhumah yg punya. Ambe pakai Ubuntu je....:-\"

Firdaus™
8th March 2009, 07:48 PM
seronok tgk gambo² makro sume...ta'ajub :)
luarbiasa sunggoh...
r1c1 mmg best racunnya....thehehehe

Boogeyman
8th March 2009, 08:31 PM
Luar biasa sungguh. Tak reti nak pilih hok mana nak diquotekan. Nganga je mulut aku nengok. Ni dah kira super league.

dR ali
8th March 2009, 08:37 PM
Dok eh sahabat....R1C1 takdok lagi. Saje jer nak bagi Ambo excited :D And to Mr Red, Mac to orang rhumah yg punya. Ambe pakai Ubuntu je....:-\"
hehehe... sajer jer ker... :ymdaydream:

ambo_az
9th March 2009, 01:17 AM
Dok eh sahabat....R1C1 takdok lagi. Saje jer nak bagi Ambo excited :D And to Mr Red, Mac to orang rhumah yg punya. Ambe pakai Ubuntu je....:-\"

ingatkan dh ada sahabat seR1C1 dah...takpe2 sabar menanti...

buttet
9th March 2009, 01:56 AM
Luar biasa sungguh. Tak reti nak pilih hok mana nak diquotekan. Nganga je mulut aku nengok. Ni dah kira super league.

kalau bro boogey dah kata lain league kita yang raynox nie lagi la

emran
9th March 2009, 05:14 PM
kalau bro boogey dah kata lain league kita yang raynox nie lagi la

cet... poyo aaa korang... aku post pacat kat korang kang baru tau.. =))

sambung post lagi... nie post batch macro terakhir dari jeram perahu dari saya..

Brown Mayfly (#101)
http://farm4.static.flickr.com/3177/3334643003_255d86d528.jpg

Moth (#102)
http://farm4.static.flickr.com/3554/3335478952_d1d2d0fd7d.jpg


Moth (#103)
http://farm4.static.flickr.com/3576/3334643463_4b4475a715.jpg

Harvestman (#104)
http://farm4.static.flickr.com/3621/3334643645_af6ccc2406.jpg


Beetle (#105)
http://farm4.static.flickr.com/3369/3335479628_f2278986c2.jpg


Lynx spider in web (#106)
http://farm4.static.flickr.com/3397/3335479908_601c660f56.jpg

ikelah
9th March 2009, 06:51 PM
Moth (#99)

http://farm4.static.flickr.com/3332/3333750133_fa60f53130_o_d.jpg
@4:1 FF

baru balik... aku suka yang ni

ambo_az
9th March 2009, 08:51 PM
Dok eh sahabat....R1C1 takdok lagi. Saje jer nak bagi Ambo excited :D And to Mr Red, Mac to orang rhumah yg punya. Ambe pakai Ubuntu je....:-\"

ala Doc jgn segan2 pulak nak ngaku...hehehe

jeram perahu
http://farm4.static.flickr.com/3415/3333817111_6d001886f5.jpg
jeram perahu
http://farm4.static.flickr.com/3371/3334473489_d2672b3d9c.jpg
jeram perahu
http://farm4.static.flickr.com/3562/3335387594_ace3080abf.jpg
jeram perahu
http://farm4.static.flickr.com/3297/3335554880_5807cc158d.jpg
tebuan menghisap madu...habis madu sepah dibuang...
http://farm4.static.flickr.com/3368/3338021088_6850899aca.jpg

ambo_az
9th March 2009, 08:58 PM
lupa lak nama dia...nanti sy cari
http://farm4.static.flickr.com/3563/3341392880_c8314b2b3e.jpg
ni dR ali punya spider ni...
http://farm4.static.flickr.com/3317/3341394132_fcae6c9ffc.jpg
sama lah kat atas...
http://farm4.static.flickr.com/3394/3340569485_e64a93d0b5.jpg

red
9th March 2009, 09:26 PM
lupa lak nama dia...nanti sy cari
http://farm4.static.flickr.com/3563/3341392880_c8314b2b3e.jpg



Eriovixia sp. comel ni...

sape redah web dia?

ambo_az
9th March 2009, 09:39 PM
Eriovixia sp. comel ni...

sape redah web dia?

aku baru dok cari nama dia...btw thanks red...not sure sape redah tp my observation maybe serangga besar like tebuan sbb area situ byk tebuan duk hisap madu...

ambo_az
9th March 2009, 09:45 PM
yg ni pun aku tak tau nama la ared...mula2 atas daun. dah dpt nama - Tetragnatha josephi - Big-Jawed Spiders
http://farm4.static.flickr.com/3632/3340595289_5c0393cce7.jpg
tiba2 dia terjun atas batu....
http://farm4.static.flickr.com/3348/3340596489_2465f1c363.jpg
khas utk dR ali...
http://farm4.static.flickr.com/3318/3341454620_3998448777.jpg
Lynx duk protect telur dia kut...
http://farm4.static.flickr.com/3615/3340631999_bfbb384622.jpg

ambo_az
9th March 2009, 10:04 PM
khas untuk red...last la utk mlm ni...nama pun tak tau...nanti aku cari...
http://farm4.static.flickr.com/3397/3340694781_a278d17bfc_o.jpg

ambo_az
10th March 2009, 08:49 PM
jeram perahu lagi...hdr dan dreaming effek sket...
http://farm4.static.flickr.com/3322/3344061262_512c11d27f.jpg

red
10th March 2009, 11:07 PM
khas untuk red...last la utk mlm ni...nama pun tak tau...nanti aku cari...
http://farm4.static.flickr.com/3397/3340694781_a278d17bfc_o.jpg

gi le bukak flickr tu weh. crab spider apebenda tah nak tergeliat lidah nyebut.

ambo_az
12th March 2009, 09:44 AM
gi le bukak flickr tu weh. crab spider apebenda tah nak tergeliat lidah nyebut.

dpt dah nama...Crab-Ant-Spider - Amyciaea lineatipes...tgk kat sini http://www.flickr.com/photos/labah-labah/3033962818/in/set-72157604003916201/

dR ali
14th March 2009, 03:39 PM
# 01 : Barisan perahu di Kuala Tahan....

http://farm2.static.flickr.com/1113/3352555791_2953104417.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3352555791/)

Pemandangan biasa di K. Tahan.... perahu adalah pengangkutan utama yg menghubungkan kampung-kampung di Ulu Tembeling....

dR ali
14th March 2009, 04:29 PM
# 02 : Persiapan sebelum menaiki bot ke Kg Bantal..

http://farm2.static.flickr.com/1373/3352609107_82fee0c2bc.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3352609107/)

dR ali
14th March 2009, 05:48 PM
# 03 : Pengangkutan utama di Ulu Tembeling...

http://farm2.static.flickr.com/1398/3352632201_93a3d4a6a1.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3352632201/)

dR ali
14th March 2009, 06:04 PM
# 04 : Dalam bot...

http://farm2.static.flickr.com/1164/3353461502_9bea3531e1.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3353461502/)

dR ali
14th March 2009, 06:07 PM
# 05 : Rodong-rodong luarbiasa...

http://farm2.static.flickr.com/1282/3352693177_cda4d2504a.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3352693177/)

dR ali
14th March 2009, 06:27 PM
# 06 : Jeram Panjang...

http://farm2.static.flickr.com/1325/3353540254_8d06ca2e36.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3353540254/)

utk sampai ke Kg Bantal... kita perlu melepasi 9 jeram yg besar...

dR ali
14th March 2009, 06:47 PM
# 07 : Riverscape @ Ulu Tembeling...

http://farm2.static.flickr.com/1102/3352756521_053e4aec2c.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3352756521/)

tembeling
14th March 2009, 06:56 PM
http://farm2.static.flickr.com/1426/3353567774_081b6b684e.jpg

http://farm2.static.flickr.com/1244/3353568004_748d7d5c84.jpg

http://farm2.static.flickr.com/1231/3352742881_c85733e85e.jpg

http://farm2.static.flickr.com/1305/3353578442_df106d679e.jpg

http://farm2.static.flickr.com/1232/3353594080_02ee618b3b.jpg

dR ali
14th March 2009, 07:03 PM
# 08 : Orang asli berperahu ke hilir... (IR)

http://farm2.static.flickr.com/1365/3352779249_4c1e857d03.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3352779249/)

dR ali
14th March 2009, 07:44 PM
Riverscape @ Ulu Tembeling (Infrared)

# 09 :

http://farm2.static.flickr.com/1118/3353619178_0b5f53009e.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3353619178/)

# 10 :

http://farm2.static.flickr.com/1167/3352824791_9c868c8b95.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3352824791/)

emran
14th March 2009, 08:00 PM
akhirnya dRali dan dr jamal dah mula post gambar jeram perahu.. tengok IR terus kemasyukan :-o.. takleh tengok bebanyak IR nie.. ade virus!!! hehhehe...

kingmarul
14th March 2009, 08:11 PM
emran...gmbr2 tu ada unsur2 'jahat'........
:-\"

dR ali
14th March 2009, 08:29 PM
# 11 : Kg Kuala Sat (Infrared)

http://farm2.static.flickr.com/1079/3352877559_f77026810a.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3352877559/)

tembeling
14th March 2009, 10:06 PM
http://farm2.static.flickr.com/1281/3353030969_619bdca059.jpg
Model popular di Ulu Tembeling

http://farm2.static.flickr.com/1128/3353031239_709d68c29e.jpg
Dah sampai Kg Bantal.....Kita makan dulu....

http://farm2.static.flickr.com/1139/3353031379_56c9494972.jpg
Panas wooo......

http://farm2.static.flickr.com/1155/3353031489_408d3a47ea.jpg
"Tok Empat", among the top boatman in Ulu Tembeling

http://farm2.static.flickr.com/1371/3353031751_4d03e85177.jpg
On the way to Jeram Perahu

tembeling
14th March 2009, 10:16 PM
emran...gmbr2 tu ada unsur2 'jahat'........
:-\"

;;) Cuma Johari je yg kenal Maniam

emran
14th March 2009, 11:17 PM
;;) Cuma Johari je yg kenal Maniam

satu ade bau-bau leica... satu lagik bau IR oprek.. waduuuhh... taknak tengok lah thread nie lg.. tersiksa!!! =))

tembeling
15th March 2009, 09:42 AM
http://farm4.static.flickr.com/3662/3353111797_2ae59da45f.jpg
Boleh dia gelak sebab kene tolak bot....

http://farm4.static.flickr.com/3582/3353111939_ea0db11342.jpg
Sorry la Jass...terbubuh format 16:9 pulak. Straight from camera tu....Bersinar bijik mata Jass....

http://farm4.static.flickr.com/3586/3353936486_6381f3e2ff.jpg
Perkampungan sementara orang asli....

http://farm4.static.flickr.com/3425/3353112977_0d465763bd.jpg
Nipun jenis happy je bila kene tolak bot....

http://farm4.static.flickr.com/3032/3353937310_1d468f454a.jpg
Cik Buns....."Buns tidak sunyi lagi"

http://farm4.static.flickr.com/3634/3353937632_7c4b049317.jpg
Dekat R&R sebelum meneruskan perjalanan ke Jeram Perahu

http://farm4.static.flickr.com/3011/3353937820_d747524ba1.jpg
Orang Asli perempuan....Mereka tidak membenarkan wajah mereka dirakam.

http://farm4.static.flickr.com/3158/3353128843_7dac002694.jpg
Kalau lelaki OK jek

http://farm4.static.flickr.com/3662/3353129121_a4583b11d9.jpg
Bukan OA. Tapi Indonesian.

http://farm4.static.flickr.com/3630/3353129601_295b4d8d99.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3542/3353130079_80e4203495.jpg
Sampai dah Jeram Perahu.....En Ayob & boatmen sibuk pasang khemah

http://farm4.static.flickr.com/3583/3353130655_7a1bd562b6.jpg
Sesi taaruf & Basic Photography by dR Ali....."Cam gitu-gitu tu..."

http://farm4.static.flickr.com/3653/3353955268_b08da16dfd.jpg
Memandangkan ramai otai pada sesi kali ni.....sesi discussion jadik lebih kepada sesi meracun pulak...

emran
15th March 2009, 11:19 PM
http://farm4.static.flickr.com/3662/3353111797_2ae59da45f.jpg
Boleh dia gelak sebab kene tolak bot....

hehe... mmg besh tolak tolak bot nie... 8-}

ambo_az
16th March 2009, 08:36 PM
satu ade bau-bau leica... satu lagik bau IR oprek.. waduuuhh... taknak tengok lah thread nie lg.. tersiksa!!! =))

kawan pun tak nak tgk...nak up jer...

Jeram Perahu...
http://farm4.static.flickr.com/3420/3350941647_3379d6da0b_o.jpg

crab spider Amyciaea lineatipes - bagi red dan rodong2 lain angau sket...
http://farm4.static.flickr.com/3659/3358565047_67a2bd3bcd_o.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3658/3359406296_d1d871321c_o.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3421/3358591769_7e4bea3503_o.jpg

ambo_az
16th March 2009, 08:45 PM
smoke fish...
http://farm4.static.flickr.com/3627/3359427728_24f1db2522.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3631/3359428076_a5bc35ae06.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3588/3359428320_af333a8f67.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3591/3358610617_8249a9d914.jpg

ambo_az
16th March 2009, 08:49 PM
snail origional
http://farm4.static.flickr.com/3457/3358620295_773c05381d_o.jpg

caterpillar
http://farm4.static.flickr.com/3586/3359438194_bcbc90385d_o.jpg

weevill
http://farm4.static.flickr.com/3556/3359445384_5fd1becaff_o.jpg

productive...banyak anak tu...
http://farm4.static.flickr.com/3474/3358621189_66c98df741_o.jpg

ambo_az
16th March 2009, 08:51 PM
mayfly...subjek wajib rodong2 jeram perahu...
http://farm4.static.flickr.com/3623/3359709894_a98fc082ec_o.jpg

kumbang ke ape benda ni?
http://farm4.static.flickr.com/3589/3358883935_c940ffc5c3_o.jpg

ambo_az
16th March 2009, 08:55 PM
kenangan bersama signboard...
http://farm4.static.flickr.com/3556/3358840091_9ef9f58c60.jpg

Emran pun ambil kesempatan...tanda kami dah sampai Jeram Perahu...
http://farm4.static.flickr.com/3452/3359659056_267c835e32.jpg

Jeram Perahu...
http://farm4.static.flickr.com/3421/3359673654_86701c8dd9.jpg

Nampak camp site kami...
http://farm4.static.flickr.com/3550/3359687894_a12ea33016.jpg

dR ali
16th March 2009, 09:03 PM
# 12 : Kerbau Sg Tembeling... (IR)

http://farm4.static.flickr.com/3432/3359921870_4101f8f029.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3359921870/)

ambo_az
17th March 2009, 07:47 AM
kumbang...
http://farm4.static.flickr.com/3589/3358883935_c940ffc5c3_o.jpg

mayfly...gambar wajib kat Jeram Perahu...sape2 tak shoot ni kena repeat skali lg...
http://farm4.static.flickr.com/3623/3359709894_a98fc082ec_o.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3663/3359951950_912024c480_o.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3559/3359950738_6cb3e0638c_o.jpg

dR ali
17th March 2009, 01:53 PM
# 13 : Riverscape @ Ulu Tembeling (Infrared)

http://farm4.static.flickr.com/3580/3360129172_5ea5dc88b5.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3360129172/)

Klik thumbnails utk gambar besor...

http://farm4.static.flickr.com/3443/3359219741_3ea9bc3c1a_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3359219741/) http://farm4.static.flickr.com/3650/3359965208_f76ee747e3_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3359965208/) http://farm4.static.flickr.com/3643/3359949142_30ec7694db_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3359949142/)


dari kiri : Jeti Kg Org Asli Sg Kucing, anak-anak berlari, jeti Kg Kuala Sat

dR ali
17th March 2009, 03:11 PM
# 14 : A Violet Afternoon (IR)

http://farm4.static.flickr.com/3419/3360080916_b87be8eced.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3360080916/)

dR ali
17th March 2009, 03:18 PM
# 15 : Kg Bantal dari kejauhan....

http://farm4.static.flickr.com/3634/3359379051_49884200eb.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3359379051/)

dR ali
17th March 2009, 03:48 PM
# 16 : Kg Bantal

http://farm4.static.flickr.com/3560/3361300355_47e4330384.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3361300355/)

dR ali
17th March 2009, 04:05 PM
# 17 : Perahu di bawah pohon buluh @ Kg Bantal...

http://farm4.static.flickr.com/3447/3362221752_bfc07cbf36.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3362221752/)

dR ali
17th March 2009, 05:02 PM
Menuju ke Jeram Perahu dari Kg Bantal...
kali nih naik perahu yg lebih kecil...

# 18 : depan bot...

http://farm4.static.flickr.com/3440/3362273400_26c85766f3.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3362273400/)

# 19 : belakang...

http://farm4.static.flickr.com/3623/3362246346_4d11359f21.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3362246346/)

shoot guna D40 dan mata ikan...

dR ali
17th March 2009, 05:17 PM
# 19 : Bot yg bawa Emran & Azri...

http://farm4.static.flickr.com/3609/3361477467_f568f0c135.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3361477467/)

dR ali
17th March 2009, 08:35 PM
# 20 : Boatman kami....

http://farm4.static.flickr.com/3605/3361522207_9553328b25.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3361522207/)

ambo_az
18th March 2009, 08:11 AM
# 13 : Riverscape @ Ulu Tembeling (Infrared)

http://farm4.static.flickr.com/3580/3360129172_5ea5dc88b5.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3360129172/)

Klik thumbnails utk gambar besor...

http://farm4.static.flickr.com/3443/3359219741_3ea9bc3c1a_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3359219741/) http://farm4.static.flickr.com/3650/3359965208_f76ee747e3_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3359965208/) http://farm4.static.flickr.com/3643/3359949142_30ec7694db_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3359949142/)


dari kiri : Jeti Kg Org Asli Sg Kucing, anak-anak berlari, jeti Kg Kuala Sat


comey betul color IR dR ali...

aKuKuBesi
18th March 2009, 08:32 AM
perrghhhhhhh

ikelah
18th March 2009, 08:33 AM
http://farm2.static.flickr.com/1281/3353030969_619bdca059.jpg
Model popular di Ulu Tembeling



memang manis model ini dengan tenungan menusuk kalbu.
Mandi tak de kain basahan pulak tu. ;)

dR ali
18th March 2009, 05:56 PM
# 21 : Dalam perjalanan ke Jeram Perahu...

http://farm4.static.flickr.com/3564/3362457012_ea5de04b83.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3362457012/)

http://farm4.static.flickr.com/3616/3361590001_bc849fb15b_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3361590001/) http://farm4.static.flickr.com/3419/3361605825_fc0e4ebe8d_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3361605825/)

ikelah
18th March 2009, 09:06 PM
# 13 : Riverscape @ Ulu Tembeling (Infrared)

http://farm4.static.flickr.com/3580/3360129172_5ea5dc88b5.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3360129172/)

Klik thumbnails utk gambar besor...

http://farm4.static.flickr.com/3443/3359219741_3ea9bc3c1a_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3359219741/) http://farm4.static.flickr.com/3650/3359965208_f76ee747e3_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3359965208/) http://farm4.static.flickr.com/3643/3359949142_30ec7694db_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3359949142/)


dari kiri : Jeti Kg Org Asli Sg Kucing, anak-anak berlari, jeti Kg Kuala Sat


ini bukan makam photog biasa.... sah luar biasaaaaa...mengkagumkan!!!!

dR ali
19th March 2009, 02:26 PM
ini bukan makam photog biasa.... sah luar biasaaaaa...mengkagumkan!!!!
biasa-biasa ajer tu sahabat...
sahabat punya D50 tu apa lagi... kasi oprek laa.. baru beh... :D

# 22 : Pertukangan bot di Kg Mat Daling...

http://farm4.static.flickr.com/3261/3362560548_901fd7861b.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3362560548/)

bigbrother
19th March 2009, 02:30 PM
bena jeram perahu tahun lepas kt rumah pak dali ada lagi ker mas ali arwana?

dR ali
19th March 2009, 02:33 PM
bena jeram perahu tahun lepas kt rumah pak dali ada lagi ker mas ali arwana?
iya... masih ada mas fifian reynaldi arwana... :D

dR ali
19th March 2009, 03:08 PM
# 23 : Jeti Kg Mat Daling, Ulu Tembeling...

http://farm4.static.flickr.com/3600/3362602226_31f88fdbdd.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3362602226/)

dR ali
19th March 2009, 04:19 PM
# 24 :

http://farm4.static.flickr.com/3417/3362628612_c6841a33a8.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3362628612/)

dR ali
19th March 2009, 05:32 PM
# 25 : Berhenti rehat sekejap kat "R&R" Sg Tembeling...

http://farm4.static.flickr.com/3423/3361851049_33a3b95b26.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3361851049/)

ikelah
19th March 2009, 06:50 PM
biasa-biasa ajer tu sahabat...
sahabat punya D50 tu apa lagi... kasi oprek laa.. baru beh... :D

# 22 : Pertukangan bot di Kg Mat Daling...

http://farm4.static.flickr.com/3261/3362560548_901fd7861b.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3362560548/)

Janganlah Dr Ali, D50 dah jadi saya punya, :P <===Dith

dR ali
19th March 2009, 08:08 PM
Janganlah Dr Ali, D50 dah jadi saya punya, :P <===Dith
kalau Dr Roza shoot IR... baru beh... baru LUARBIASA... :D

dR ali
19th March 2009, 09:13 PM
# 26 : Kat "R&R"...

http://farm4.static.flickr.com/3655/3362705468_755437f525.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3362705468/)

dR ali
19th March 2009, 09:16 PM
# 27 : Perahu...

http://farm4.static.flickr.com/3076/3361939145_2c7e351417.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3361939145/)

dR ali
19th March 2009, 09:47 PM
# 28 : Group photo...

http://farm4.static.flickr.com/3609/3362798678_8748e282c0.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3362798678/)

dari kiri (berdiri) : Dr Jamal, Emran MT, Jasni, Dr. Sulaiman, boatman I, Azri, dR ali, Aziz, Buntalshoot, Ghazali, Mohd Ali
(duduk : Azman (ambo_az), Fadhil, Pak Dali

tembeling
20th March 2009, 06:17 AM
Boatman 1 tu kita gelar dia "Tok Empat" :)
p/s Bila lah saya nak up gambar

dR ali
20th March 2009, 12:02 PM
Boatman 1 tu kita gelar dia "Tok Empat" :)
p/s Bila lah saya nak up gambar
hehehe... no problem sahabat... nanti bila free up laa...

dith
20th March 2009, 12:09 PM
kalau Dr Roza shoot IR... baru beh... baru LUARBIASA... :D

Kalau saya shoot IR, Dr Ali dan semua warga IR kene bungkus business, :))

dR ali
20th March 2009, 02:53 PM
Kalau saya shoot IR, Dr Ali dan semua warga IR kene bungkus business, :))
no problem... oprek jer laa...

# 29 : Riverscape @ Sg Tembeling...

http://farm4.static.flickr.com/3440/3364894864_525d1ac3de.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3364894864/)

dR ali
20th March 2009, 03:26 PM
# 30 : Machoman....

http://farm4.static.flickr.com/3049/3364157883_7c1ce6f6b4.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3364157883/)

dR ali
20th March 2009, 03:56 PM
# 31 : baru sampai... set up tapak khemah...

http://farm4.static.flickr.com/3627/3365162960_071f9979e8.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3365162960/)

dR ali
20th March 2009, 04:20 PM
# 32 : masa pasang khemah tu... ada pulok rodong hok terjumpa ngan Jumping Spider nih.. tok sempat pasang "layor"... CLS kan ajer...

http://farm4.static.flickr.com/3461/3364354493_1f5f1243aa.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3364354493/)

ezy D8T
20th March 2009, 04:24 PM
Terkesima tengok gambar tue... hebat....:)

dR ali
20th March 2009, 04:39 PM
Terkesima tengok gambar tue... hebat....:)

biasa-biasa ajer sahabat weh...

# 33 : Antara sebab kawan ke Jeram Perahu ialah utk memburu katak... alhamdulillah malam tu dapat juga shot ngan Emran beberapa spesis katak..

http://farm4.static.flickr.com/3431/3365202238_53ea0ff605.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3365202238/)

Klik thumbnails utk gambar besar...

http://farm4.static.flickr.com/3431/3364392799_04460df6af_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3364392799/) http://farm4.static.flickr.com/3550/3365192412_d1be721301_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3365192412/) http://farm4.static.flickr.com/3440/3364405731_6d6d498ddb_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3364405731/) http://farm4.static.flickr.com/3606/3365184042_64c1c9914a_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3365184042/)

ezy D8T
20th March 2009, 05:07 PM
biasa-biasa ajer sahabat weh...

# 33 : Antara sebab kawan ke Jeram Perahu ialah utk memburu katak... alhamdulillah malam tu dapat juga shot ngan Emran beberapa spesis katak..

http://farm4.static.flickr.com/3431/3365202238_53ea0ff605.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3365202238/)

Klik thumbnails utk gambar besar...

http://farm4.static.flickr.com/3431/3364392799_04460df6af_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3364392799/) http://farm4.static.flickr.com/3550/3365192412_d1be721301_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3365192412/) http://farm4.static.flickr.com/3440/3364405731_6d6d498ddb_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3364405731/) http://farm4.static.flickr.com/3606/3365184042_64c1c9914a_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3365184042/)


dah besar panjang pun suh mak dokong... hehehehe :)

nice shot... happy famly...$-)

dR ali
20th March 2009, 05:20 PM
dah besar panjang pun suh mak dokong... hehehehe :)

nice shot... happy famly...$-)
itu arr pasal...
doh besor panjang pun asyik nok berdukung ajer...
ker guana gamok Aji eeii...?? :D

dR ali
20th March 2009, 05:43 PM
# 34 : Howdy....

http://farm4.static.flickr.com/3437/3364424689_9c9bcf7cfa.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3364424689/)

dR ali
20th March 2009, 07:51 PM
# 35 : Spider nih boleh menyelam...

http://farm4.static.flickr.com/3296/3365361648_debdde6360.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3365361648/)

dR ali
20th March 2009, 09:17 PM
# 36 : silky stream @ Jeram Perahu...

http://farm4.static.flickr.com/3642/3364602671_e3ee24f009.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3364602671/)

dR ali
20th March 2009, 10:15 PM
# 37 :

http://farm4.static.flickr.com/3457/3365432994_b7f41b4c64.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3365432994/)

dR ali
21st March 2009, 02:18 PM
# 38 :

http://farm4.static.flickr.com/3419/3365452840_6037d08722.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3365452840/)

dR ali
21st March 2009, 07:39 PM
# 39 : pemandangan pagi di Jeram Perahu (panorama)

http://farm4.static.flickr.com/3581/3364779799_e1c4afa6af.jpg (http://photo.2121studio.com/index.php?showimage=107)

Klik gambor utk lihat gambor besor...

dR ali
21st March 2009, 09:12 PM
# 40 :

http://farm4.static.flickr.com/3620/3366772025_58d3ea5067.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3366772025/)

dR ali
21st March 2009, 10:04 PM
# 41 : Slowshutter (Infrared)

http://farm4.static.flickr.com/3605/3367628566_9e12c1d24e.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3367628566/)

dR ali
22nd March 2009, 01:32 PM
# 42 : Dr Sulaiman sedang layan slow shutter..

http://farm4.static.flickr.com/3473/3367678104_68f19b6c18.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3367678104/)

# 43 : Azman & Azri

http://farm4.static.flickr.com/3583/3366966145_6e7b31fa35.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3366966145/)

dR ali
22nd March 2009, 05:30 PM
# 44 : Jeram Perahu (Infrared + HDR)

http://farm4.static.flickr.com/3423/3367192167_6725c1b130.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3367192167/)

dR ali
22nd March 2009, 08:18 PM
# 45 : Ini adalah gambar IR terakhir sebelum kawan jatuh jeram ngan kamera IR tu...

http://farm4.static.flickr.com/3583/3368069032_b194f07cc2.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3368069032/)

ambo_az
22nd March 2009, 09:22 PM
ni maybe gambar terakhir kt Jeram Perahu sblm bertolak ke Kg Bantal...

jumping spider...
http://farm4.static.flickr.com/3626/3375637238_929cf326d0.jpg

belalang hijo...
http://farm4.static.flickr.com/3598/3375663056_3cc388b0e7.jpg

ambo_az
22nd March 2009, 09:32 PM
kanak2 sedang bermain...
http://farm4.static.flickr.com/3627/3374860121_bbeb3e67e8.jpg

versi hitam putih pulak...

wakil pos...
http://farm4.static.flickr.com/3471/3374888613_fd30986f07.jpg

tingkap rumah...apa2 la gambar ni...
http://farm4.static.flickr.com/3625/3374890343_1128917911.jpg

pemandangan kampung...
http://farm4.static.flickr.com/3429/3374896687_f36935eb65.jpg

korbau Kg Bantal...
http://farm4.static.flickr.com/3640/3374887003_f2c639f81f.jpg

dR ali
23rd March 2009, 07:17 PM
# 46 : Pagi kedua tu layan macro kat muara Lata Irak...

Crab Spider...

http://farm4.static.flickr.com/3425/3369831774_9e55942e9f_o.jpg (http://photo.2121studio.com/)

Klik thumbnails utk gambar besar...

http://farm4.static.flickr.com/3559/3367315943_70fbc6905f_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3367315943/) http://farm4.static.flickr.com/3629/3368159330_2f9832aef5_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3368159330/) http://farm4.static.flickr.com/3430/3369862414_e8951ff77e_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3369862414/) http://farm4.static.flickr.com/3580/3369876006_003928b577_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3369876006/) http://farm4.static.flickr.com/3656/3369250427_49dbaa705c_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3369250427/)

dR ali
23rd March 2009, 08:40 PM
# 47 : Lebah mencari madu...

http://farm4.static.flickr.com/3658/3369068511_6a16dced10.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3369068511/)

http://farm4.static.flickr.com/3646/3370032270_cd9db54576_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3370032270/) http://farm4.static.flickr.com/3591/3370048964_8e4b141b90_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3370048964/)

Lanthar
23rd March 2009, 09:10 PM
gambo2 nyer smua best.. mcm aku ade skali kat situ plak..

buttet
23rd March 2009, 09:18 PM
# 34 : Howdy....

http://farm4.static.flickr.com/3437/3364424689_9c9bcf7cfa.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3364424689/)

dia cakap MY preciousssss....

dR ali
24th March 2009, 02:22 PM
# 48 : Damselfly...

http://farm4.static.flickr.com/3433/3370099278_3cdcd3f063.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3370099278/)

http://farm4.static.flickr.com/3616/3370084102_e0be61dc94_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3370084102/) http://farm4.static.flickr.com/3432/3369297681_81aeb0ab21_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3369297681/)

dR ali
25th March 2009, 12:40 PM
# 49 : Pemandangan sungai menuju ke Lata Irak...

http://farm4.static.flickr.com/3600/3369374737_357baee215.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3369374737/)

http://farm4.static.flickr.com/3643/3369347605_2040c589cb_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3369347605/) http://farm4.static.flickr.com/3460/3369549813_2800692c8b_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3369549813/)

dR ali
25th March 2009, 07:19 PM
# 50 : Lata Irak...

http://farm4.static.flickr.com/3441/3370437780_bab5a998aa.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3370437780/)

dR ali
26th March 2009, 03:43 PM
# 51 : Balik ke tapok perkhemahan dari Lata Irak...

http://farm4.static.flickr.com/3656/3369642665_b127774bb7.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3369642665/)

# 52 : suasana parking perahu depan khemoh...

http://farm4.static.flickr.com/3645/3370486984_510d73835d.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3370486984/)

dR ali
26th March 2009, 04:02 PM
# 53 : sedikit gambor-gambor macro yg di shot pada petang hari pertama di Jeram Perahu..

http://farm4.static.flickr.com/3429/3372272564_b4e4f8bac4.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3372272564/)

Klik thumbnails utk gambor besor...

http://farm4.static.flickr.com/3623/3369711791_be55a54816_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3369711791/) http://farm4.static.flickr.com/3636/3369679629_818d10aa7b_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3369679629/) http://farm4.static.flickr.com/3577/3370523472_618bb452fc_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3370523472/) http://farm4.static.flickr.com/3426/3372287278_bfbeda448f_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3372287278/) http://farm4.static.flickr.com/3547/3372294288_1dbfd57df4_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3372294288/)

dR ali
26th March 2009, 05:45 PM
# 54 : Jumping spider dan lauknya...

http://farm4.static.flickr.com/3593/3371488351_9db0782c34.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3371488351/)

http://farm4.static.flickr.com/3629/3371500659_fa0da47fb4_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3371500659/) http://farm4.static.flickr.com/3453/3371537455_4efc4c9c46_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3371537455/)

dR ali
26th March 2009, 06:25 PM
# 55 : Sikit lagi gambor macro sebelah petang pula kat Jeram Perahu...

Penyengat buoh nih ada parasit kat mata dia..

http://farm4.static.flickr.com/3560/3372376732_980a7d057d.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3372376732/)

Klik thumbnails utk gambor besor...

http://farm4.static.flickr.com/3598/3371550179_ce66d74bc4_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3371550179/) http://farm4.static.flickr.com/3551/3375020176_63c8ccda41_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3375020176/) http://farm4.static.flickr.com/3555/3371644475_3140c725d8_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3371644475/) http://farm4.static.flickr.com/3445/3371583289_9dc1ca7695_s.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3371583289/) http://farm4.static.flickr.com/3558/3371619207_10f9d8bd29_s.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3371619207/)

dR ali
26th March 2009, 07:37 PM
# 56 : Air terjun kecil dan tersorok kat Jeram Perahu...

http://farm4.static.flickr.com/3663/3372511934_9062101325.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3372511934/)

dR ali
27th March 2009, 04:45 PM
# 57 : Lagi gambor sekitar air terjun kecil...

http://farm4.static.flickr.com/3537/3372626064_9c1d5df879.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3372626064/)

klik thumbnails utk lihat gambor besor..

http://farm4.static.flickr.com/3614/3372568488_6eb96531d6_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3372568488/) http://farm4.static.flickr.com/3609/3372596370_54a5c78430_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3372596370/) http://farm4.static.flickr.com/3588/3372614346_d1fe8204d7_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3372614346/)

dR ali
27th March 2009, 07:42 PM
# 58 : waktu senjakala di Jeram Perahu... seberang sungai ialah tapak perkhemahan kami..

http://farm4.static.flickr.com/3455/3375086212_65e1944235.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3375086212/)

dR ali
27th March 2009, 08:32 PM
# 59 :

http://farm4.static.flickr.com/3628/3374333335_2a510b1589.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3374333335/)

dR ali
28th March 2009, 04:38 PM
# 60 :

http://farm4.static.flickr.com/3587/3374484077_4aa80d1a19.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3374484077/)

ambo_az
28th March 2009, 07:59 PM
maybe gambar2 terakhir utk photocamp Jeram Perahu ni...memang best tak terkira...

duk bersantai sebelum bertolak pulang...
http://farm4.static.flickr.com/3574/3391332295_8cec8bae54.jpg
Pak Dali sedang menolak bot...
http://farm4.static.flickr.com/3594/3391338343_d11ea5cdce.jpg
by by Pak Dali
http://farm4.static.flickr.com/3578/3391339547_a6dc7ddb91.jpg
saat2 terakhir meninggalkan Pak Dali
http://farm4.static.flickr.com/3562/3391347285_1930e135e2.jpg
best kata Dr Jamal...
http://farm4.static.flickr.com/3541/3391342653_f753fa1141.jpg

dR ali
28th March 2009, 10:35 PM
# 61 : slow shutter di Jeram Perahu... (ini bukan HDR)

http://farm4.static.flickr.com/3582/3374516541_bd9fb0c361.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3374516541/)

dR ali
29th March 2009, 04:08 PM
# 62 : Mayfly Jeram Perahu...

http://farm4.static.flickr.com/3642/3374929833_e8ff3e31a7.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3374929833/)

http://farm4.static.flickr.com/3565/3377675335_da5a70abf9_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3377675335/) http://farm4.static.flickr.com/3571/3377984945_10f4687dc1_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3377984945/)

dR ali
29th March 2009, 05:56 PM
# 63 : Kumbang...

http://farm4.static.flickr.com/3630/3374919107_5f9d8c41aa.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3374919107/)

anaktaro
29th March 2009, 07:28 PM
'KAGUM' kawan tengok pic dR ali=marbeles.\\m/

dR ali
29th March 2009, 08:49 PM
'KAGUM' kawan tengok pic dR ali=marbeles.\\m/
jazakallah khair sahabat...

# 64 : "Kupu-kupu harimau" - kerana macam rimau belang...

http://farm4.static.flickr.com/3581/3378236143_a438edd2bf.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3378236143/)

Klik thumbnails utk lihat gambar besar..

http://farm4.static.flickr.com/3572/3378260333_9fde51aef6_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3378260333/) http://farm4.static.flickr.com/3469/3378179899_ea5fb60657_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3378179899/) http://farm4.static.flickr.com/3441/3378217717_e0416ef8ab_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3378217717/) http://farm4.static.flickr.com/3650/3381265171_949237c054_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3381265171/) http://farm4.static.flickr.com/3441/3382095508_561b9ce5a8_t.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3382095508/)

red
29th March 2009, 09:36 PM
jazakallah khair sahabat...

# 64 : "Kupu-kupu harimau" - kerana macam rimau belang...

http://farm4.static.flickr.com/3581/3378236143_a438edd2bf.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3378236143/)



perfect exposure! perghh!

dR ali
29th March 2009, 09:54 PM
# 65 : Jeram Perahu....

http://farm4.static.flickr.com/3582/3379148320_1c900c90b7.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3379148320/)

http://farm4.static.flickr.com/3430/3380838457_ba8212bb6e_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3380838457/) http://farm4.static.flickr.com/3600/3381705812_f85136ee42_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3381705812/)

dR ali
30th March 2009, 02:18 PM
# 66 : Panorama Jeram Perahu (dari 8 shot)

http://farm4.static.flickr.com/3633/3382067602_bb3a89775a.jpg (http://photo.2121studio.com/index.php?showimage=113)

Klik gambar utk gambar besar atau KLIK SINI... (http://photo.2121studio.com/index.php?showimage=113)

dR ali
30th March 2009, 06:24 PM
# 67 : Katak

http://farm4.static.flickr.com/3650/3381265171_949237c054.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3381265171/)

dR ali
30th March 2009, 08:17 PM
# 68 :

http://farm4.static.flickr.com/3441/3382095508_561b9ce5a8.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3382095508/)

dR ali
30th March 2009, 09:32 PM
# 69 : Red Spider...

http://farm4.static.flickr.com/3618/3381343265_7c899da8ae.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3381343265/)

ambo_az
31st March 2009, 07:40 AM
# 69 : Red Spider...

http://farm4.static.flickr.com/3618/3381343265_7c899da8ae.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3381343265/)

luarbiasa red spider dia...rugi kawan tak shoot sbb pikir nk shoot esok pagi tu...esoknya kwn tak pegi pulak...

dR ali
31st March 2009, 01:59 PM
# 70 : slowshutter @ Jeram Perahu

http://farm4.static.flickr.com/3578/3382196152_a1c3975eb4.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3382196152/)

dR ali
31st March 2009, 02:56 PM
# 71 : Gambar terakhir di Jeram Perahu sebelum bergerak ke Lata Menderu...

http://farm4.static.flickr.com/3537/3381423221_c0746d0e6b.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3381423221/)

dR ali
31st March 2009, 04:47 PM
# 72 : Lata Menderu...

http://farm4.static.flickr.com/3618/3384385404_f17d5ede41.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3384385404/)

http://farm4.static.flickr.com/3560/3382285476_0c4744c103_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3382285476/) http://farm4.static.flickr.com/3652/3382325772_275d7cfc3f_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3382325772/)

dR ali
1st April 2009, 12:24 PM
# 73 : Lata Menderu...

http://farm4.static.flickr.com/3616/3384659450_3e9f9357e7.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3384659450/)

http://farm4.static.flickr.com/3457/3383663639_2de98d956d_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3383663639/) http://farm4.static.flickr.com/3453/3384449014_bdaf16277f_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3384449014/)

dR ali
1st April 2009, 03:51 PM
# 74 : Rodong-rodong mandi kat Lata Menderu..

http://farm4.static.flickr.com/3430/3383962299_681bd06049.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3383962299/)

dR ali
1st April 2009, 08:39 PM
# 75 : Petang tu layan macro pula di kg Bantal...

http://farm4.static.flickr.com/3661/3386042759_9a3f54a6dc.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3386042759/)

dR ali
1st April 2009, 08:53 PM
# 76 :

http://farm4.static.flickr.com/3640/3386969490_b2ab5c9612.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3386969490/)

dR ali
1st April 2009, 09:03 PM
# 77 : Jumping Spider @ Kg Bantal, Ulu Tembeling...

http://farm4.static.flickr.com/3438/3386196249_86755d0b62.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3386196249/)

dR ali
2nd April 2009, 01:12 PM
# 78 : Wolf spider @ Kg Bantal..

http://farm4.static.flickr.com/3422/3386210591_f254abef0e.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3386210591/)

ikelah
2nd April 2009, 02:48 PM
# 78 : Wolf spider @ Kg Bantal..

http://farm4.static.flickr.com/3422/3386210591_f254abef0e.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3386210591/)

popaleh lawarrrr

dR ali
7th April 2009, 09:58 PM
# 79 : Damselfly...

http://farm4.static.flickr.com/3427/3387046784_942cc39819.jpg (http://www.flickr.com/photos/2121studio/3387046784/)