PDA

View Full Version : Bedah Foto | Budak Sekolah



reezluv
27th May 2009, 02:45 PM
salam..ni merupakan photo first aku gunakan D90.hehe..ada yang lagi first..tapi ni la first aku duk snap.Kebetulan aku cuti arini plak..rumah aku dekat ngan sekolah..so sempat la shoot beberapa foto..ini memang belasah jek..ehhe

Gambar 1
Tools: D90 Kit Lense,Mode:A,1/125,F4.8,ISO 200,WB-0

http://img529.imageshack.us/img529/1113/skool9.jpg

reezluv
27th May 2009, 02:50 PM
Gambar 2
http://img132.imageshack.us/img132/9793/skool7.jpg


Mode:A,1/320,F4.8,ISO 200, WB-0



Gambar 3
http://img38.imageshack.us/img38/376/skool10.jpg


Mode:A,1/160,F4.8,ISO 200, WB-0

reezluv
27th May 2009, 02:55 PM
Gambar 4
Mode:A,1/1000,F3.5,ISO 200, WB-0

http://img33.imageshack.us/img33/1162/skool1.jpg

reezluv
27th May 2009, 03:02 PM
Gambar 5
Mode:A,1/400,F5.6,ISO 200, WB-0


http://img30.imageshack.us/img30/8445/skool5.jpg


Gambar 6
Mode:A,1/125,F5.6,ISO 200, WB-0

http://img33.imageshack.us/img33/2019/skool11.jpg

izzat3114
27th May 2009, 04:00 PM
kalau nomborkan gambar tu lg senang nk komen..hehe..xper2 ni komen overall untuk semua gambar..

1. Ada yang overexpose, macam gambar 2.
2. Out of focus, gambar last. X sharp.
3. Background yang mengganggu subjek, macam gambar 1.
4. No point of interest, gambar 4.

Sikit sebanyak boleh komen, sy pun belajar lagi ni bro. hehe..
ok forumer FMDC lain, sila sambung..~

reezluv
27th May 2009, 07:08 PM
kalau nomborkan gambar tu lg senang nk komen..hehe..xper2 ni komen overall untuk semua gambar..

1. Ada yang overexpose, macam gambar 2.
2. Out of focus, gambar last. X sharp.
3. Background yang mengganggu subjek, macam gambar 1.
4. No point of interest, gambar 4.

Sikit sebanyak boleh komen, sy pun belajar lagi ni bro. hehe..
ok forumer FMDC lain, sila sambung..~

oho..thanks for the comment..pasal exposure tu memang aku zero bab2 neh..dan taktau nak tgk pasal exposure tu camne..camne le yang bleh terjadinya overexpose tu..

yang gambar last tu plak aku tak dapat nak fokus betul2 sebab depa ramai yang tengah lari2..jalan lelaju bila nmpak aku nak snap..hehe..tu yang kabat skek tekan shutter..#:-s

dari segi compo camne?hancus tak?:D

budak_malas
28th May 2009, 01:51 PM
oho..thanks for the comment..pasal exposure tu memang aku zero bab2 neh..dan taktau nak tgk pasal exposure tu camne..camne le yang bleh terjadinya overexpose tu..

yang gambar last tu plak aku tak dapat nak fokus betul2 sebab depa ramai yang tengah lari2..jalan lelaju bila nmpak aku nak snap..hehe..tu yang kabat skek tekan shutter..#:-s

dari segi compo camne?hancus tak?:D
pada pendapat aku, gambor 5 tu kalu zoom out skt maybe ok...
hehe..aku pun br blaja..
sekadar pendapat...:-\"

cikaris
28th May 2009, 02:16 PM
kalau amik gambo bebudak reramai ni mmg mudah ada yg tak kena. kadang susah nak predict apa yg jadik dan mudah terlepas nice shoot.
kena sabar memerhati dan jangkakan composition awal2 lagi.

bebudak ni kena yg malu, malu betul dia. kena yg rajin nak interframe tu ajer siap posing2 lagi.

aku sukakan gambar budak2 yg interact terus dgn kamera rather then gambar yg kurang connection dgn lensa. but nice try anyway.

reezluv
28th May 2009, 02:29 PM
kalau amik gambo bebudak reramai ni mmg mudah ada yg tak kena. kadang susah nak predict apa yg jadik dan mudah terlepas nice shoot.
kena sabar memerhati dan jangkakan composition awal2 lagi.

bebudak ni kena yg malu, malu betul dia. kena yg rajin nak interframe tu ajer siap posing2 lagi.

aku sukakan gambar budak2 yg interact terus dgn kamera rather then gambar yg kurang connection dgn lensa. but nice try anyway.

ya betui..memang masa aku jalan semua ushar aku..n ada yang tanya..abg ni wartawan ke?=))..aku wat bodo jek..hehe..memang malu tu sampai lari2 elak aku nak shoot,foto number 5 tu la...depa yang nak aku tangkap gamba depa...

ujung minggu neh nak gi polo plak..sesape kat ipoh?lau ada nmpak aku tuh,tegur2 la eh?hehe...nak kuar sama,PM jek aku..\\m/

mataming
28th May 2009, 02:53 PM
reezluv .. kalu x ader aral melintang pukang nak gak ke padang polo ... x sure lagi

reezluv
28th May 2009, 02:56 PM
reezluv .. kalu x ader aral melintang pukang nak gak ke padang polo ... x sure lagi

bolehnye..nnti pm aku no fon..nanti aku msj..leh ar jupa kat memane nanti..:-c

mataming
28th May 2009, 03:01 PM
reezluv kat ipoh x der tt ker? kalau ade website meh ler tepek bley gak saya tgk hasil reezluv ..

reezluv
28th May 2009, 05:33 PM
reezluv kat ipoh x der tt ker? kalau ade website meh ler tepek bley gak saya tgk hasil reezluv ..

aku ni baru sangat ar..baru nak belajar2..kalau nak kira..aku ni tahap pencacai jek..hehe..setting kamera pun hancus lagi..hehe.web aku?satu domain tu,hosting aku plak ngah down..dah seminggu dah..tak setel lagi..yang terbaru,ada kat siggy tu..sedang dalam proses\\m/

budak_malas
30th May 2009, 11:27 AM
xde yg nak ajak ker...?
:-\"

reezluv
30th May 2009, 04:48 PM
xde yg nak ajak ker...?
:-\"

tadi pagi aku ajak member aku.sekali die tak daapt...so aku sesorang la pegi..erm..sejam je aku kat situ,pasal ujan rintik2 start...aku kemas2..balik le..

esok pagi aku nak ke pasar karat kat ipoh neh..saje jejalan..tadi gi JJ terjumpa mmber aku..hehe..seronok gile die gambar die submit masuk majalah..die salah sorang penggemar kamera filem..\\m/

johnny stanfet
31st May 2009, 09:15 PM
try la gune mode M plak..control Aperture ngn Shutter..xpela, skang ni amik gambo dlu..your 1st 1000 pictures are the worst..igt kate2 tu..kene maki ke, kene marah ke..telan dlu..

reezluv
31st May 2009, 09:20 PM
hehe..tak kisah pun..learning curve panjang ke pendek..nk kutuk ke,ape ke...yang penting ada yang komen..bleh improve lagi..ramai yang pro pun pasal banyak kritikan..:-\"

johnny stanfet
31st May 2009, 09:36 PM
huhu..btol2, biar la gune kamera cap ayam pown. yang penting ilmu tu ade..nnti leh ajar org lain..sharing is caring!

akukidik
28th June 2009, 09:46 PM
:-)--->saya pon baru belajar jugak..
p/s:cam mana nak masuk gambar dalam forum yer?

nobita
28th June 2009, 10:30 PM
:-)--->saya pon baru belajar jugak..
p/s:cam mana nak masuk gambar dalam forum yer?


http://forum.fotomedia.com.my/showthread.php?t=6201
baca ini

akukidik
29th June 2009, 09:06 PM
terima kasih brooo