PDA

View Full Version : Tutorial: Apa itu RAW dan bagaimana menggunakannya.



iwansufa
28th May 2006, 10:00 PM
Assalammualaikum semua....
Saya nak minta tolong kepada pakar-pakar sekalian untuk mengupas serba sedikit topic ini.
Al-maklumkan saya ni baru le beli D50, baru tau pasal RAW file ni..
dan tak tau macam mane nak mempergunakan teknologi ini bagi memastikan gambar yang dihasilkan berkualiti.
Apa software yang boleh digunakan dan macam mane nak gune..
(berapa byk soalan la aku ni) hihihihiihi :oops: :oops:
sorry, hampa baru belajar...

LinKola
28th May 2006, 10:06 PM
Assalammualaikum semua....
Saya nak minta tolong kepada pakar-pakar sekalian untuk mengupas serba sedikit topic ini.
Al-maklumkan saya ni baru le beli D50, baru tau pasal RAW file ni..
dan tak tau macam mane nak mempergunakan teknologi ini bagi memastikan gambar yang dihasilkan berkualiti.
Apa software yang boleh digunakan dan macam mane nak gune..
(berapa byk soalan la aku ni) hihihihiihi :oops: :oops:
sorry, hampa baru belajar...


cuba pi download e-book kat sini dan study buku tu...mungkin dapat membantu awak....
http://rapidshare.de/files/14463815/For.Dummies.Camera.Raw.with.Photoshop.For.Dummies. Feb.2006.eBook-BBL.rar

iwansufa
28th May 2006, 10:15 PM
TQ en LinKola...
dah download dah... harap2 dpt la tau lepas ni...

AZRA
28th May 2006, 10:25 PM
best ni .... tak pernah cuba benda ni

iwansufa
28th May 2006, 10:32 PM
tadi dah cuba2 pakai PS CS2 pug-in RAW...
tp masih gak tak pandai... :(
ada ke software2 lain yang leh buat edit RAW ni..

AZRA
28th May 2006, 11:02 PM
saya hanya dok pakai Nikon Capture Editor yg bundle dengan CD Nikon tu saja ....

buntalshoot
28th May 2006, 11:09 PM
RAW??? raw itu mentah.... :D
so, u capture benda yang mentah..... asli.....
bila mentah.... u perlukan processing utk menjadikan ia sesuatu bahan yg kompleks....
begitulah konsep raw....

raw ini sebenarnya satu format di mana
ianya berfungsi utk merekod imej dalam bentuk asli (unedited, unadulterated & uncompressed image)
dimana semasa shutter di klik ianya direkod terus oleh sensor kamera....

Semasa ianya direkod oleh sensor kamera, fungsi white balance, tone colour dan pelbagai
parameter disimpan sebelum ianya diterjemahkan oleh software yg membenarkan imej
diedit selepas ianya di upload ke komputer.. Paramater2 yg disimpan ini membuatkan
fail sesebuah imej itu berkali2 ganda besarnya daripada imej berformat jpeg...

Imej RAW membenarkan anda utk memproses semula data seperti white balance, exposure,
tone dan sebagainya menjadikan ia sebagai penyelamat kepada imej selepas shutter di klik
berbanding menggunakan JPEG dimana data2 imej limit semasa shutter di klik.

Apa yang menarik menggunakan RAW ialah imej kita bulih diblow sehingga 25.1 MP (6144 x 4085 pixel)*
berdasarkan Kamera Nikon D70s dengan kadar kehilangan kualiti yg minimal berbanding kaedah interpolasi
(interpolation) menggunakan software Photoshop dan third party software yang lain....

Berikut adalah workflow dimana imej RAW berfungsi berbanding JPEG :

http://img100.imageshack.us/img100/1188/rawwrflow4bd.gif


PERBANDINGAN KEBAIKAN DAN KELEMAHAN ANTARA RAW DAN JPEG

Kelebihan RAW
:: Kualiti Imej sebaik yang mungkin
:: Membenarkan kita mengawal imej tanpa menggunakan fungsi di kamera
:: Exposure yg fleksibel selepas shoot
:: White Balance yg fleksibel

Kelemahan RAW
:: Fail yang besar
:: Penggunaan software tertentu
:: Masa utk memproses

Kebaikan JPEG
:: Saiz fail yang kecil
:: Penggunaan Software yg pelbagai
:: Setup di Kamera tanpa perlu post-processing
:: Cepat utk diedit

Kelemahan JPEG
:: Artifak seperti jagged edges, contrast edges bila dicompress dan interpolated
:: Hilang kawalan utk mengawal imej utk poss-proccessing
:: Tidak bulih recover data imej kembali

-------------------------------------------------------------------------

SOFTWARE UTK RAW

:: Adobe Photoshop (adobe camera RAW) (recommended)
:: Nikon Capture (recommended)
:: Aperture for Macintosh
:: Adobe Lightroom
:: Raw Shooter Professional
:: Capture One Pro

AZRA
28th May 2006, 11:16 PM
wahhh..tengkiew 10000x la bun .... dari siffoo besar ni....

buntalshoot
29th May 2006, 09:46 AM
wahhh..tengkiew 10000x la bun .... dari siffoo besar ni....

ayooo...sifoo kaaa???
cuma nak share ajer..... :D

buttet
29th May 2006, 10:50 AM
rawk la u buntal :P siap buat grafik lagi :P

helmyemran
29th May 2006, 12:05 PM
rajin buntal buat chart tu. tabik!

aku baru berjinak2 dgn file format nih. dulu pakai ACD see utk bukak file tu. tp skang pakai nikon pictureproject. masa 1st time guna raw, mmg puas hati sgt. tp tak sume gamba aku amik raw la. yg agak2 nak display buat art work, shoot guna raw. yg biasa2 cam majlis, amik jpg je. penat la nak convert satu2. tak larat pc aku. :mrgreen:

iwansufa
29th May 2006, 02:10 PM
tq...tq.. sifoo....
terang benderang la RAW bagi hamba sekarang...
mmg best... best.....

zul78
29th May 2006, 03:25 PM
untuk pengetahuan jugak ........ gambar yang di ambil oleh raw ... hanya mempunyai dua colour sahaja ...... hitam dan putih ......... pecahan warna rgb ...... srgb ... atau raw ...... di pecahkan kepada TIGA BLOCK WARNA ...... ini bermakna ..... sensor anda ... tidak menyimpan warna ........... tapi menyimpan bit bit ...tiga block colour .....

cth:

disini saya ambil RGB sebagai sample BLOCK ...

red = 1 block hitam dan putih
green = 1 block hitam dan putih
blue = 1 block hitam putih

ini bermakna ... STACK ( lapisan) simpanan data dalam kepingan block warna akan menjadikan sekeping gambar ..... yang berwarna... TAPI PERLU DIINGAT....warna yang anda lihat pada screen komputer adalah ...warna yang di hasilkan oleh PIXEL screen ....BUKAN GAMBAR .......

penerapan ini boleh di gunakan didalam ......CMYK ......

tapi pernahkah anda terfikir ....... kenapa camera tidak menggunakan CMYK ...... sebagai binaan sensor ......??????
kenapa gunakan RGB atau sRGB ......sebagai asas binaan sensor.......????
sedangkan CMYK .... menpunyai struktur pecahan warna yang lebih tepat dan SMART .......

p/s : love RAW file .........

iwansufa
29th May 2006, 05:21 PM
fuh... memcabar persoalan itu...
tak mampu den nak menjawapnya....

cgmulia
29th May 2006, 05:35 PM
jawapan dia adalah.............




















aku pun tak penah amik tau..
wakakakak

zul78
29th May 2006, 05:46 PM
tapi .... ada sesuatu perkara yang pelik .........

kebanyakkan printer photo ...... tak pernah pun implement RGB nyer saperation ......
kenapa ...dia orang lebih suka guna CMYK nyer colour .........

pelik pelik....

kih kih kih kih ....... soalan ni ...dah lama dah ader dalam kepala ....
tapi ..tak pernah terjawap .....

namun begitu ... zul dapat tahu .....

penggunaan CMYK .....sangat MATCHING dengan struktur RAW.......

buntalshoot
29th May 2006, 05:51 PM
untuk pengetahuan jugak ........ gambar yang di ambil oleh raw ... hanya mempunyai dua colour sahaja ...... hitam dan putih ......... pecahan warna rgb ...... srgb ... atau raw ...... di pecahkan kepada TIGA BLOCK WARNA ...... ini bermakna ..... sensor anda ... tidak menyimpan warna ........... tapi menyimpan bit bit ...tiga block colour .....

cth:

disini saya ambil RGB sebagai sample BLOCK ...

red = 1 block hitam dan putih
green = 1 block hitam dan putih
blue = 1 block hitam putih

ini bermakna ... STACK ( lapisan) simpanan data dalam kepingan block warna akan menjadikan sekeping gambar ..... yang berwarna... TAPI PERLU DIINGAT....warna yang anda lihat pada screen komputer adalah ...warna yang di hasilkan oleh PIXEL screen ....BUKAN GAMBAR .......

penerapan ini boleh di gunakan didalam ......CMYK ......

tapi pernahkah anda terfikir ....... kenapa camera tidak menggunakan CMYK ...... sebagai binaan sensor ......??????
kenapa gunakan RGB atau sRGB ......sebagai asas binaan sensor.......????
sedangkan CMYK .... menpunyai struktur pecahan warna yang lebih tepat dan SMART .......

p/s : love RAW file .........

CMYK hanya utk print.... :D
tidak sesuai utk screen preview....
RGB digunakan dlm setiap penghasilan komponen elektronik seperti CRT, LCD atau paparan plasma...
manakala CMYK (CYAN, MAGENTA, YELLOW, BLACK)adalah satu proses pemisahan warna hasil daripada ekstrak dari RGB (RED, GREEN, BLUE)

Pencampuran warna dlm CYMK adalah hasil dari RGB
iaitu
RED : Magenta + Yellow
GREEN : Cyan + Magenta
BLUE : Yellow + Cyan

helmyemran
29th May 2006, 05:59 PM
zul... pendapat aku,

RGB merupakan warna cahaya. campuran semua cahaya menjadi putih.

sedang CMY merupakan warna pigmen dakwat. bukan cahaya. percampuran semua warna menjadi hitam. nie merupakan perbezaan warna asas yg kita belajar masa sekolah yg mengelirukan.

warna asas dlm kelas sains berbeza dgn warna asas dlm kelas seni. kelas sains bercakap mengenai warna cahaya yg masuk ke mata. kelas seni bercakap mengenai bagaimana menghasilkan campuran warna menggunakan dakwat.

skin memaparkan cahaya, sedang printer mencetak warna menggunakan dakwat. jadi, asas warna pasti berbeza. :mrgreen:

buntalshoot
29th May 2006, 06:03 PM
tapi .... ada sesuatu perkara yang pelik .........

kebanyakkan printer photo ...... tak pernah pun implement RGB nyer saperation ......
kenapa ...dia orang lebih suka guna CMYK nyer colour .........

pelik pelik....

kih kih kih kih ....... soalan ni ...dah lama dah ader dalam kepala ....
tapi ..tak pernah terjawap .....

namun begitu ... zul dapat tahu .....

penggunaan CMYK .....sangat MATCHING dengan struktur RAW.......

silap tu Zul....
cuba kamu campur ink kaler RED + GREEN + BLUE ????
( Adeke??? pantone pun ada beribu kaler merah, green, blue...)
kesimpulannya...
tiada ink dicipta melainkan spot kaler spt pantone...
kalau ada pun...anda takkan dapat kaler yg betul.... :D
sebab itu dalam printing...CMYK digunakan...
dalam photo printer dah ada cip yg bulih conversion RGB ke CMYK...
so, takde nak pening2 kenapa ink RGB tak digunakan dalam Photo Printer... :D

buntalshoot
29th May 2006, 06:04 PM
dan secara mudahnya...pencampuran 4 kaler asas CMYK bulih menghasilkan berjuta2 kaler.... :D

zul78
29th May 2006, 06:06 PM
tq ..... mr buntal ........

ada satu lagi ......
bagai mana pula dengan K...yang di declare sebagai BLACK.....???

3 block RGB ..... mewakili (RED, GREEN, BLUE)
jadi .... K terletak di block yang maner ekkk .....?????

helmyemran
29th May 2006, 06:08 PM
uih.... tgk balik colour wheel le... teori warna mmg memeningkan. ada yg kate, teori nie tak lengkap lg. tp mmg susah pun sbb tak semua warna mata kita bole tgk kan. :mrgreen:

helmyemran
29th May 2006, 06:09 PM
tq ..... mr buntal ........

ada satu lagi ......
bagai mana pula dengan K...yang di declare sebagai BLACK.....???

3 block RGB ..... mewakili (RED, GREEN, BLUE)
jadi .... K terletak di block yang maner ekkk .....?????

zul... k tu mmg black. utk dptkan solid black. bole gak dptkan warna black tu dgn campurkan C+M+Y.

kalau RGB nak dptkan black, jgn letakkan satu pun warna2 asas tu.

buntalshoot
29th May 2006, 06:14 PM
tq ..... mr buntal ........

ada satu lagi ......
bagai mana pula dengan K...yang di declare sebagai BLACK.....???

3 block RGB ..... mewakili (RED, GREEN, BLUE)
jadi .... K terletak di block yang maner ekkk .....?????

kalau RGB merupakan warna cahaya...

maknanya
hitam itu gelap....
maknanya tiada pencampuran daripada cahaya RGB...
jika berlaku pencampuran maknanya ia akan menjadi
cahaya warna putih..... :D
sebab itu kalau anda mencampurkan warna RGB
didalam Photoshop...putih RGB 100% manakala hitam
dibaca (0,0,0)... :D

zul78
29th May 2006, 06:14 PM
tapi .... ada sesuatu perkara yang pelik .........

kebanyakkan printer photo ...... tak pernah pun implement RGB nyer saperation ......
kenapa ...dia orang lebih suka guna CMYK nyer colour .........

pelik pelik....

kih kih kih kih ....... soalan ni ...dah lama dah ader dalam kepala ....
tapi ..tak pernah terjawap .....

namun begitu ... zul dapat tahu .....

penggunaan CMYK .....sangat MATCHING dengan struktur RAW.......

silap tu Zul....
cuba kamu campur ink kaler RED + GREEN + BLUE ????
( Adeke??? pantone pun ada beribu kaler merah, green, blue...)
kesimpulannya...
tiada ink dicipta melainkan spot kaler spt pantone...
kalau ada pun...anda takkan dapat kaler yg betul.... :D
sebab itu dalam printing...CMYK digunakan...
dalam photo printer dah ada cip yg bulih conversion RGB ke CMYK...
so, takde nak pening2 kenapa ink RGB tak digunakan dalam Photo Printer... :D

tapi kan .... kenapa ...masa zul buat editing ....dalam photoshop .....
dan nak keluarkan production ...macam NAME CARD ....
dia orang mintak tukar struktur colour kepada CMYK ..... bukan RGB...???

sebab ... bila kita edit .... pakai struktur RGB ..... dan bila tukar balik
kepada CMYK ....dia akan TUKAR COLOUR ......
colour jadik tak berapa tepat .....

pernah hadapi maslah ni ...dengan kilang yang print card......

sedih ..... sebab ...kene matchkan balik dia punya pantone ....
lemah nak carik balik ...... colour num dia .....

sebab ...cmyk dan rgb ....clour struktur berbeza.....

buntalshoot
29th May 2006, 06:18 PM
mana2 print memang ler nak output kaler CMYK....
kalau kita output kaler RGB...sah2 warna tu takkan sama apa yg kita preview...
berani ler tanggung risiko kalau derang sendiri yg convertkan..... :D
utk pengetahuan Zul... RGB mempunyai gamut warna yang tinggi...
makna gamut nie ialah color space yg tak akan keluar bila print nanti...
keluar2 juga...tapi akan jadi kaler gray....so dah tak kena kat situ... :D

zul78
29th May 2006, 06:20 PM
jadi ...dalam soal ni ..... pendekatan yang macam mana yang perlu kita lakukan .......
adakah masa editing picture ...perlu terus tukar CYMK ......

atau .... stik dengan sRGB .......

zul78
29th May 2006, 06:23 PM
sebab ...masa editing di dalam PS........ channel .... RGB ...dan CMYK ..... akan membuat pecahan yang berlainan ....
jadi ... editing akan berbeza......

zul78
29th May 2006, 06:24 PM
p/s: pernah kene marah ngan bos pasal .... factory printing ......kih kih kih kih ....apa nak buat ... saya budak ..baru belajar....

buntalshoot
29th May 2006, 06:28 PM
jadi ...dalam soal ni ..... pendekatan yang macam mana yang perlu kita lakukan .......
adakah masa editing picture ...perlu terus tukar CYMK ......

atau .... stik dengan sRGB .......

dalam photoshop...penggunaan RGB akan membenarkan
kita menggunakan filter effek dan sebagainya.... dan tidak
bila kita menggunakan mode CMYK...

mula2 kita guna mode RGB...lenjanlah dulu efek2 yg nak
digunakan tu..bila dah konfirm...cuba cek kat View > Gamut Warning...
tgk berapa banyak warna yg hilang!!!.... utk pengetahuan Zul..
itulah warna yg tak akan keluar bila print nanti.... :D take note,
dekat area mana yang byk hilang tu.....

Sekarang tukar pada mode CMYK.... cek balik kat Gamut Warning..
ada tak warna hilang?? so... betulkan balik kaler diruang yg
telah dikenalpasti byk kehilangan warna nie.....so kena ingat...
setiap kali output utk printing/ color separation mode mesti CMYK.....
tapi kalau anda menggunakan mesin utk print inkjet atau kedai photo...tak
perlu menukar mode RGB ke CMYK kerna mesin tu dah sedia
ada cip utk conversion dari RGB ke CMYK.... :D

buntalshoot
29th May 2006, 06:30 PM
kita ni dah lari topik zul...:D
kita cerita bab color separation....tak paham orang nanti.... :D

dinictis
29th May 2006, 06:36 PM
Info yang menarik... dah download e-book tu. Thanks.. sekrang pun ada juga yang saya shoot guna raw.. still dlm belajar ni.thanks again

AZRA
29th May 2006, 06:48 PM
kita ni dah lari topik zul...:D
kita cerita bab color separation....tak paham orang nanti.... :D

ha..hampa dok sembang tu dah jadikan aku 'color blind' dah .hehehe

dinictis --->> ha molek tu ..hamba pon dok shoot raw la ni semua shoot raw ..belajarq katakan ..hehehe .... mintak jangan terbawa2 nak makan pon mintak dengan bini ... "abang nak makan raw fish, eggs, meat !" ..wakakaka.

zul78
30th May 2006, 09:04 AM
anyway ...tq buntal .... masalah lama .....dah terjawap ......... dan sorry pada yang lain ...coss dah lari topic.....

sydeen04
22nd June 2006, 11:49 AM
kita ni dah lari topik zul...:D
kita cerita bab color separation....tak paham orang nanti.... :D

ha..hampa dok sembang tu dah jadikan aku 'color blind' dah .hehehe

dinictis --->> ha molek tu ..hamba pon dok shoot raw la ni semua shoot raw ..belajarq katakan ..hehehe .... mintak jangan terbawa2 nak makan pon mintak dengan bini ... "abang nak makan raw fish, eggs, meat !" ..wakakaka.

aku pong......!
aku penah snap pakai RAW tapi x bleh bukak pakai PS camana ek? software lain pun sama. kalau nak guna gak camana nak buat?

polini
22nd June 2006, 12:02 PM
aku pong......!
aku penah snap pakai RAW tapi x bleh bukak pakai PS camana ek? software lain pun sama. kalau nak guna gak camana nak buat?

Sydeen,

Cuba pakai software "Nikon Capture".... lah.... ataupun "ACDSee".....

Topic: Mana nak dapat software "Nikon capture"?--> http://www.fotopages.com.my/forum/viewt ... on+capture (http://www.fotopages.com.my/forum/viewtopic.php?t=1533&highlight=nikon+capture)

buntalshoot
22nd June 2006, 12:05 PM
aku pong......!
aku penah snap pakai RAW tapi x bleh bukak pakai PS camana ek? software lain pun sama. kalau nak guna gak camana nak buat?

pakai photoshop CS2....
gi download plug-ins RAW kat site http://www.adobe.com
atau ke: http://www.adobe.com/support/downloads/ ... rm=Windows (http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=39&platform=Windows) (Windows Base)

sydeen04
22nd June 2006, 02:44 PM
aku pong......!
aku penah snap pakai RAW tapi x bleh bukak pakai PS camana ek? software lain pun sama. kalau nak guna gak camana nak buat?

pakai photoshop CS2....
gi download plug-ins RAW kat site http://www.adobe.com
atau ke: http://www.adobe.com/support/downloads/ ... rm=Windows (http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=39&platform=Windows) (Windows Base)

kalau pakai photostudio blh tak...PS kureng la...(PS memang terlampau canggih buat ku)

buntalshoot
22nd June 2006, 04:34 PM
saya lagi zero taktau apa guna photostudio tu...... :D

arulz
26th December 2007, 05:51 AM
tutor yg beh laa..walopun penin bace kaler2 nih..2,3 kali dpt la jugak..hiihi..thanx 4 sharing :lol: :lol:

mychronicle
26th December 2007, 10:59 AM
Apa yang menarik menggunakan RAW ialah imej kita bulih diblow sehingga 25.1 MP (6144 x 4085 pixel)*
berdasarkan Kamera Nikon D70s dengan kadar kehilangan kualiti yg minimal berbanding kaedah interpolasi
(interpolation) menggunakan software Photoshop dan third party software yang lain....



Bro Buntal...saya ni kurang pasti macam mana nak buat interpolasi/interpolation atau upsize...boleh ke RAW d70s diinterpolasikan sehingga 48MB mengunakan software macam PS. Jika boleh bagaimana ia dilakukan.

zilzals
27th December 2007, 10:32 PM
tq la share psl raw ni..
tp bile da bincang2 sal kaler....
pusing otak teman nk phmknnye....
mcm masalah khilafiah ulama mazhab lak....heheh